REKLAMA

Czereśnie po 260 zł, chleb za dychę: jak kształtują się ceny żywności?

A teraz na poważnie
Data emisji:
2022-05-11 12:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
09:28 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Mikołaj Lizut witam państwa jest 7 po dwunastej gościem programu jest dr Jakub pirat główny ekonomista Credit agricole bank Polska dzień dobry dzień dobry konsumentów szokują ceny żywności np. po internecie krąży takie zdjęcie z czereśniami po 260zł za kilogram jak w się wczytać w tę informację co po prostu wynika stąd, tyle że te czereśnie w cenie złota po prostu to jest import w dodatku fi ktoś po prostu wysoko Zawistowski czereśni w Polsce po prostu jeszcze nie, ale Rozwiń » żywność drożeje i drożeje chyba najbardziej dynamicznie od 2011 roku myślę, że nawet bardziej dynamicznie, jeżeli spojrzymy na, a dynamika cen żywności za kwiecień, którą podał Główny Urząd Statystyczny oczywiście to są dopiero dane wstępne finalne dane poznamy w piątek natomiast to jest najwyższa dynamika od 22 lat, a tak dawno żywność drożała tak się nie, więc rzeczywiście, ale patrząc na już, odnosząc się do tego w tej ceny czereśni też powstaje pytanie czy to była cena transakcyjna po ostatecznie każdy może wystawić jakąś scenę na straganie pytanie czy rzeczywiście znaleźli się konsumenci, którzy po tej cenie kupili także w Lesznie mojej ocenie nie prawdopodobnie ocena była rewidowana istotnie dół, a to w innym przypadku prawdopodobnie te osoby się wprost popsuły dla, chyba że ktoś był rzeczywiście na wielkim głodzie czereśni z czego wynika tak naprawdę ten wzrost cen wiadomo, że mamy dwucyfrową inflację, ale to chyba niejedyna przyczyna czy to drożejąca żywność jest jedną z przyczyn wzrostu inflacji tak, bo żeglarz jest składową koszyka inflacyjnego natomiast, jeżeli spojrzymy na przyczynę wzrostu w całym, że wasz to one są bardzo szerokie z 1 strony są wyższe ceny surowców rolnych tutaj nie ma praktycznie wyjątku wdrażają wszystkie główne kategorie, a zboża oleje tłuszcze mięso, a fachowo c warzywa, a dzięki produktom nasze tutaj niestety nie ma nie ma żadnych wyjątków natomiast rzeczywiście jest kategoria na 2 kategorie, które wdrażają szczególnie silnie to są pieczywo produkty zbożowe oraz oleje roślinne ach to wynika oczywiście z wybuchu wojny Ukrainie Ukraina jest znaczącym eksporterem złoży rasie oleistej dlatego mniejsza podaż tego kierunku oznacza po prostu wyższe ceny ich w tych kategoriach, czyli przykładowo patrząc na ceny oleju roślinnego to one są o ponad 30% wyższa niż brakiem czy też o wiele więcej niż ta dynamika cen żywności, której przed chwilą rozmawialiśmy o piekarze mówią, że w grudniu chleb może kosztować już 10zł to rzeczywiście strzela w górę, ale i chciałem zapytać pana taki fenomen, który zauważył Bloomberg Otóż do wiadomo organizacja narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia rolnictwa FAO śledzi rynki żywności i po wybuchu wojny w Ukrainie w marcu ten indeks światowych cen żywności sięgał niemal 160 pkt 1509,3 wykonał gigantyczny skok aż 17 prawie 18 punktów w porównaniu z rekordowym lutym na, ale co ciekawe ten indeks za kwiecień nagle spadł spadł do 158,5, czyli o 0,8% w porównaniu z marcem z czego wynika pan tak pan redaktor sam zauważył ta zmiana ta korekta w dół jest naprawdę niewielka, a natomiast musimy zobaczyć co dokładnie jest w tym indeksie są ceny zbóż oleju roślinnego mięsa produktów naszych cukru, a w marcu doszło do bardzo silnego wzrostu cen na głównych giełdach surowcowych ze względu na wybuch wojny kraje, a tutaj ważniejsze bardzo dużą niepewność inwestorzy nie wiedzieli jak silnie jak długo jak duża przestrzeń wzrostu cen żywności natomiast obecnie no dużo już analiz powstało na temat wojny Ukrainie na ceny żywności inwestorzy są nieco bardziej spokojnie, choć to nie oznacza, że problemu nie ma, więc to jest po prostu korekta po tych bardzo silnych wzrostach natomiast to i chciałbym pokreślić, że pozostajemy na bardzo wysokich poziomach, więc no tutaj niestety nie ma dobrych wiadomości jako momentów, ponieważ ceny żywności w Polsce bardzo silnie zależą tych cen na świecie, czyli i co musiałby się stać, żeby ceny się ustabilizowały powiedzmy spadły na musiałaby się ustabilizować także sytuacja w Ukrainie do czego jest daleko niestety także tutaj ten nie jest po prostu bezwzględna gra popytu podaży, jeżeli popyt bardzo nasze mniej więcej stały, bo wszyscy musimy jeszcze dwunastej podaży jest w tym sezonie mniej ze względu na wojnę Ukrainie, ale też weźmy pod uwagę to jest jeszcze szereg innych czynników, czyli wysokie ceny energii oznaczają wyższe ceny nawozów tych na 8 mniej opłaca stosować także paliwa oraz Onko tak także paliwo rosną koszty produkcji broni się Ross rosną koszty środków ochrony roślin, więc wam tak wiele takich czynników kosztowych, które sprawiają, że tej żywności może być mniej dodatkowo, jeżeli do tego Obamy pogodę, która przynajmniej w Polsce na razie dla rolnictwa nie jest najbardziej korzystają z rodzinami susza no to po prostu tej podaży mamy mniej i myślę ustabilizowały rynek musi zwiększyć produkcję żywności tak to nastąpić w tym sezonie najprawdopodobniej dopiero przyszły rok przyniesie większą podaż żywności rolnicy będą widzieć, że ceny wzrosły wyższa opłacalność produkcji w niektórych działach produkcji rolnej będzie sprzyjała zwiększonej podaży dopiero w przyszłym roku przyjdzie czy jakież to odreagowanie na rynku natomiast obecnie jesteśmy skazani na wyższe ceny niestety w kwietniu ustalenia się nie nie osiągnęli na Wiśle ranki takie maksymalne, jeżeli chodzi o ocenę, że nasi uważamy, że zarówno my jak w kolejnych miesiącach to jest potem jeszcze bardziej przyspieszy w no właśnie to jest tym rzeczywiście dla wszystkich konsumentów zła wiadomość to jest zła wiadomość dla wszystkich krajów Unii w tym Polski, ale co z tymi krajami, którym grozi głód no tutaj rzeczywiście to jest także my nie musimy się martwić o swoje bezpieczeństwo żywnościowe produkujemy o wiele więcej żywności niż jesteśmy w stanie skonsumować mamy trzecią najwyższą nadwyżkę handlu żywnością w unii europejskiej po Holandii i a Hiszpani, a są też kraje, które tej żywności produkują mniej niż konsumują natomiast starsze, żeby to, żeby dać sobie kupić to są m.in. zamożne kraje naftowe, a problem pojawia się wśród krajów, które nie mają warunków naturalnych, żeby pan, że nasze produkować wystarczającej ilości jednocześnie nie są na tyle zamożna, żeby zapłacić wyższe ceny za za żywność ci tutaj myślę, że wszystkim krajach Afryki północnej, a w niektórych krajach Azji inni rzeczywiście czy też jest wielokrotnie podnoszone w różnych dyskusjach, a istnieje bardzo wysokie ryzyko głodu, a o niektórych obszarach świata w tym roku, któremu na je tylko jedzone nawet wybuch wojny Ukrainie Ukraina oczywiście tutaj łan ważnym dostawcą złoża te mają też miał się eksporterem do do krajów Afryki prawda tak natomiast już wcześniej ten ten wybuch wojny ceny żywności, żeby rekordowe tak redaktor wspomniał w lutym już były bardzo bardzo wysokie ten tekst cen żywności, ale jeszcze nieuznania efekt wojny więc, więc już tak mielibyśmy problem razem natomiast została dodatkowo pogłębione przez przez wybuch wojny w bardzo dziękuję za rozmowę dr Jakub Olipra główny ekonomista Credit agricole bank Polska był gościem państwa i moim bardzo dziękuję, a teraz informacja, a teraz na poważnie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: A TERAZ NA POWAŻNIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA