na podcast zaprasza firma doradcza i Why właśnie o tym dlaczego niedobrze i opowiemy w tym odcinku podcastu mam pytanie Maciej Głogowski zaczyna pani jest ciepło prawda zapewne cieszyć się pierwszą w tym roku falą upałów tak to dopiero połowa maja, a na termometrach już ponad 30 stopni na półkuli północnej od Teksasu środkowych amerykańskich Stanów południową środkową Europę przyszło pogodowe lato, a Amerykanie martwią się w galopującym zapotrzebowaniem na prąd
Rozwiń »
wyjścia nie ma klimatyzacji nie można łączyć, a Europejczycy wieszczą kolejny sezon rolniczej suszy problemu na razie nie ma, ale tylko na razie i tylko funku i zachodniej 6,51000km na wschód problem jest i to niemałe najludniejsze regiony świata przeżywa najbardziej gorącą wiosnę w historii po 8 tygodniach nieustających upałów 10 dni temu w Pakistanie padł rekord wszech czasów termometry pokazały 50 stopni zapytacie no i co z tego co z tego, że w największych indyjskich miastach nie działają szkoły częściowo także urzędy szwankuje komunikacja szpitale przeżywają oblężenie nie jeżdżą pociągi na wsi nie uprawia się pól, bo nie ma prądu, więc nie działają pompy do nawadniania problem w tym, że Indie są jednym z największych na świecie producentów konsumentów zboża co ma wspólnego z ceną chleba w twojej twojej pobliskiej piekarni posłuchajcie rozmowy z dr. Jakubem Oli prom z banku Credit agricole czy to jest także właśnie na naszych oczach rozgrywa się kolejne kryzys produkcji żywności, który będzie miał znaczenie dla nie tylko regionu, którym kryzys się odbywa, ale być może i dla całego świata myślę, że rzeczywiście jest takie ryzyko szczególnie uwzględniający czas w jakim to następuje, ponieważ już obecnie nawet przed wybuchem wojny Ukrainie sytuacja popytowa podażowa na rynku zbóż była bardzo napięta tak najprościej mówiąc po prostu produkcja nie nadążała za popytem dodatkowo Ukraina wojnę Ukrainie pogorszyła sytuację i teraz doniesienia medialne wskazujące na problemy z produkcją zbóż w szczególności imię, ale i w Pakistanie pamiętajmy o tym, że są o kraju bardzo dużych populacjach na oczywiście stanowią kolejny czynnik ryzyka dla bezpieczeństwa żywnościowego na świecie co kryje pod tym sformułowaniem bezpieczeństwo żywnościowe na świecie, bo brzmi poważnie groźnie, a jednocześnie wydaje się, że jest gdzieś się w jaki sposób odsunięte od nas, że nas nie dotyczy mam myśleć oczywiście, jeżeli patrzymy na to ska w kategoriach Polski i zachowań polskich konsumentów to myślę, że no my nie mamy się, czego obawiać oczywiście ceny wzrosną i to na pewno odczujemy w swoich portfelach, ponieważ jesteśmy elementem światowego rynku żywności, jeżeli ceny rosną na światowych rynkach to również one rosną w Polsce natomiast przez to, że nie dość, że jesteśmy krajem na szkołę, jeżeli chodzi o produkcję żywności więcej żywności produkujemy niż konsumujemy, a jednocześnie jesteśmy relatywnie zamożnym krajem, czyli też jesteśmy w stanie sobie pozwolić, żeby kupić żywność, nawet jeżeli ona zdrożeje no to tutaj jesteśmy bezpieczni natomiast pamiętajmy o tym, że są takie kraje, które ze względu na swoje warunki naturalne nie są w stanie samodzielnie wyżywić i są skazane na import żywności tutaj możemy wyodrębnić 2 grupy krajów pierwsza grupa krajów są takie kraje, które stać, żeby kupić żywność to są głównie kraje naftowe kraju, które mają bardzo duże zasoby naturalne jest w stanie wymieniać te, a zasób zasoby naturalne na na dolary na euro, a później kupować za te waluty wyżej wynosi, ale są też takie kraje, które są uzależnione od importu żywności mają bardzo niewielkie nadwyżki walutowe, które mogą na to, że w razie dać, bo czasami są wręcz skazane na pomoc między międzynarodową, jeżeli chodzi o dostawy żywności tutaj to zagrożenie szczególnie silne tak, czyli obecnie może się okazać, że tej żywności na świecie nie starczy dla wszystkich, czyli czy, jeżeli mówimy o bezpieczeństwie żywnościowym to mówimy właśnie w tych kategoriach tego czy żywności dla wszystkich wystarczy, że nie będzie głodu na świecie ale, żeby dobrze zrozumiał my wiemy już dziś czy grozi głód na świecie czynie no istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że te najbiedniejsze kraje, a Osieki mogą mieć w tym roku problem, a z dostępnością zbóż no i teraz musimy wrócić do początku właściwie już do jednego z wcześniejszych odcinków naszego podcastu mam pytanie, gdy ma mówiliśmy swego czasu nie tak przecież w odległej przeszłości o tym jak wielkim producentem zbóż oraz także oleju słonecznikowego jest Ukraina jak dużym problemem jest dla światowej produkcji zbóż ta dramatyczna wojna zbrodnicza, którą wywoła Rosja jak dużym obciążeniem będzie blokada możliwości wytwórczych tej żywności Ukrainie albo eksportu zbóż ziarna ze Ukrainę już wtedy ustawiliśmy taką tezę, że może być to problem np. dla północnej części Afryki przez upały Indie Pakistan będą miały ograniczoną możliwość produkcji zbóż co właśnie zwiększa zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego świata i może wpłynąć ostatecznie na to, że w niektórych regionach świata, a wśród ludzi najbiedniejszych zwiększy się ryzyko czy powiększy się problem głodu tak no zacznijmy od tego, że oczywiście zamiary in dotyczące tego zbywać dziś w miejsce Ukrainy nic tutaj dostarczyć zboże do krajów Afryki północnej czy też po prostu wesprzeć te świadczą podaż zbóż to myślę, że do tego należy podchodzić z pewną rezerwą oczywiście Indie są znaczącym producentem pszenicy natomiast oni też są znaczącym konsumentem, czyli jak byśmy spojrzeli na to jak wygląda eksport pszenicy z silni no to to nie są jakieś takie ilości które, które mogłyby tutaj coś zmienić na światowym rynku zgłoś natomiast, jeżeli mówimy rzeczywiście obecnie tych trudnych warunkach pogodowych, które panują w Indiach Pakistanie też nawet tym warto wspomnieć o pogłoskach zgodnie, z którymi Indie mają zamiar ogranicza się swój eksport zbóż tak, żeby stabilizować ceny na rynku wewnętrznym no to wpisuje się oczywiście całą tą narrację, w której mamy coraz większe napięcia na rynku, czyli ta podaż nie nadąża za popytem i myślę że, czyli produkcja za potrzebami, a tak produkcja nie nadąża za potrzebami myślę, że to będzie szczególnie widoczna w momencie żniw po żniwach, bo to co się nie dobrego dzieje to przede wszystkim się dzieje na półkuli północnej tak czy Ukraina, a trudne warunki pogodowe, a w Indiach, o których wspomniał pan redaktor natomiast zobaczymy po prostu po żniwach wtedy, kiedy świat będzie zależeć od tych zbiorów tegorocznej nam wtedy te deficyty największym stopniu będą oferowane obecnie bazujemy, zwłaszcza w stopniu na zapasach zgromadzonych już w poprzednim roku, więc jest tutaj to najgorsze dopiero przed nami no no tak no ale w czym by czym był nasz spotka albo czym byłaby nasza rozmowa, gdybyśmy już teraz nie martwili się o to co nas może spotkać w przecież tak naprawdę nieodległej przyszłości, ale czy czy dobrze rozumiem, że to co jest faktyczną przyczyną powrotu do tematu produkcji żywności właśnie w kontekście np. c Indii, których jak pan mówiliśmy wcześniej zysk jednak jest właśnie ta fala upałów tak susza upały wysoka temperatura, która utrudni produkcję rolną no tak przechodzimy tutaj płynnie do innego tematu, który jest coraz ważniejsze z punktu widzenia produkcję żywności na świecie 3 dni zmian klimatycznych produkcja żywności się staje coraz trudniejsza, ponieważ zmiany klimatyczne oznaczają, że w związku z bliska pogodowe stają się coraz bardziej zmienna występują anomalie pogodowe i rolnictwa lub takiej zmienności rolnictwo nie lubi skrajnych warunków Agro meteorologicznych i to oznacza, że ta produkcja wnosi się staje coraz bardziej nieprzewidywalna i trudniejsza i nawet jeżeli spojrzymy na przyczyny, dlaczego te ceny zbóż były już wysokie przed wybuchem wojny Ukrainie po mówię to była pogoda atak, czyli zeszły sezon bardzo dotkliwa susza w Kanadzie, która jest kluczowym eksporterem zbóż, która doprowadziła do silnego spadku produkcji w tym kraju zarówno, jeżeli chodzi o pszenicę jak i rzepak, a wcześniej również w Rosji warunki meteorologiczne były niesprzyjające, czyli coraz większym stopniu pogoda wpływa na na cenę tak niestety warunki pogodowe stają się na tyle zmienne ach tak powiedziałem muzyczny tutaj najpierw na głównym produkcję, a potem w kontekście w konsekwencji produkcji na ceny żywności tak ponieważ, wpływając na nam podaż akcji nawet na wielkość produkcyjna automatycznie popyt jest mniej więcej stabilne tak natomiast wszystko zależy od tego ile się uda w danym roku wyprodukować i tutaj te zmiany klimatyczne mają coraz silniejszy wpływ na możliwości produkcyjne patrzyłem sobie na indeks cen żywności FAO, który kolejny miesiąc utrzymywały się na rekordowym poziomie ten indeks rzeczywiście jakiś sposób odzwierciedla tendencje te procesy, które zachodzą na światowym rynku żywności i warto go przejąć no, jeżeli patrzymy na ceny surowców rolnych to najbardziej ją tam ma 5 składowych są zboża, a oleje roślinne mięso produkty leśne oraz cukier, czyli można powiedzieć, że najważniejsze surowce rolne z punktu widzenia inflacji w Polsce oczywiście on ma znaczenie, ponieważ pozwala strony wyprzedzenia zobaczyć, a procesy, które kształtują ceny na, a światem rynku żywności też, pamiętając o tym, że te ceny żywności w Polsce silnie zależą od tego ile dzieje na świecie później można na podstawie tego indeksu formułować oczekiwania, kto z tego co się wydarzy w Polsce szczególnie wg cen wojskowe indeksu to jest właśnie ta składowa dla cen zbóż oleju roślinnego z produktów mlecznych, jeżeli chodzi o pozostałe skarbowe tutaj mam nie ma aż tak silnych zależności natomiast warto pamiętać jednak, że to są ceny surowców rolnych, które ogółem charakteryzują się o wiele wyższą zmiennością, czyli te ciężko też patrzeć na ten indeks od razu przenosić tam to na inflację w Polsce, że jeżeli indeks cen żywności chaos jest założymy 40% wyższy w ujęciu rocznym to od razu taki wzrost cen się zrealizuje w Polsce ogólnie ceny detaliczne charakteryzują się o wiele niższą zmiennością, bo to są już przetworzone surowce rolne Panamy jeszcze wiele innych kategorii kosztowych, które tak, które determinują cenę, więc ostatecznie to jest ważne indeks natomiast całego bardzo ostrożnie, ale interpretacji jest to bardzo pocieszające to co pan teraz powiedział wszystko byłoby dobrze w, gdyby nie to, że wczytując się dane o inflacji już od długiego przecież czasu obserwujemy, że ceny żywności są także poważnym czynnikiem wpływającym na to co dzieje się z inflacją w Polsce, czyli że we wzroście cen towarów usług, które obserwujemy każdy z nas prowadzi codziennie statystyczne badania jest takim mini urzędem statystycznym może nie głównym danymi z urzędem statystycznym, robiąc zakupy nowych widzimy, że żywność jest droższy i na razie nie ma perspektyw by ona nie drżała, choć rozumiem skalę tego będzie tego ciągłego wdrożenia będzie zróżnicowana no, jeżeli chodzi o niewdrożenie żywności to myślę, że nawet nie wiem nie jest najbardziej optymistycznych scenariuszach nie możemy tego oczekiwać bo to by oznaczało stabilizację cen albo deflację tajna w tej bardziej walczymy o to, żeby ta żywność drożała wolniej niż wdrażają obecnie natomiast tutaj również nie mam dobrych wiadomości to presja na wzrost cen żywności jest bardzo bardzo szeroka to warto zwrócić uwagę, że tu nie chodzi tylko o ocenę surowców rolnych, ponieważ oczywiście one są ważne, ale to nie są tak powiedziałem jedyne źródła kosztów w sektorze rolno-spożywczym drożeje oczywiście również energia, a drożeją paliwa, które są potrzebne, a w transporcie żywności, ale jednocześnie też są tutaj konkurencją dla żywności, ponieważ część surowców rolnych wykorzystywana jest w produkcji biopaliw przykładowo taką trzcinę cukrową można przerobić albo na cukier albo na bioetanol takich sytuacji, w której rosną ceny paliw automatycznie rośnie też presja na to, żeby więcej trzciny cukrowej przerabia na bioetanol, a nie na ani na cukier, więc sens spożywczy w konsekwencji podnosi ocenę tak dodatkowo podnosi cenę i o to oczywiście ze pamiętajmy o rosnących kosztach pracy, a więc mamy tutaj szereg takich kategorii kosztowych, które puchną firmą z sektora rolno-spożywczego i naj to na to, że rzeczywiście utrzymuje się bardzo silna presja na wzrost cen, a żywności i prawdopodobnie też zostanie osiągnięte dopiero trzecim kwartale, jeżeli spojrzymy na tę dynamikę, a wzrost, a teraz pan mówi, a na tendencjach światowych cenach w Polsce mówi o ocenach w Polsce dynamice cen w Polsce faktura oczywiście jest z silnie zależna od tego co się dzieje na świecie klimat tu staraliśmy się udowodnić w pierwszej części naszej rozmowy wpływał będzie wpływ wpływał na możliwości produkcji żywności, a w konsekwencji albo na poszerzanie obszarów ubóstwa i głodu ne albo w najlepszym razie na na podrożenie tej żywności tam, gdzie jej dostępność no nie będzie w jaki sposób ograniczona no tutaj jest oczywiście bardzo duża przestrzeń do odpowiedniego dostosowywania polityki gospodarczej Polska może skorzystać na tych zmianach klimatycznych, ponieważ jesteśmy akurat takiej szerokości geograficznej gdzie, gdzie to nieco wyższa temperatura sprawi, że okres wegetacji będzie u nas tuż, tak więc, że to będzie korzystne dla możliwości naszych produkcyjnych, jeżeli chodzi o szczególnie produkcję roślinną natomiast jest tutaj bardzo ważny warunek tutaj właśnie widzę przestrzeń do do polityki gospodarczej na dużą u nas zależy od tego czy będziemy mieć wodę tak czy nota produkcja rolna oczywiście zależy od tego czy jest uprawniona miniona widzimy co się dzieje w ostatnich latach czyni to mamy chroniczną susze w Polsce i poprawnie retencji wód do odpowiedniego zarządzania zasobami wodnymi zależeć będzie od tego czy wykorzystamy szansy, jaką Polska, żeby to produkcję rolną zwiększyć natomiast nowe stajnie nie ma co się oszukiwać na świat jednoznacznie straci na tych zmianach klimatycznych, jeżeli chodzi o rolnictwo, a bardzo duże obszary szczególnie właśnie Europy Południowej patrząc przez nasze takie lokalne podwórko zostaną wyłączone raz funkcjonalna jednocześnie ciężko oczekiwać, żeby zostało skompensowane przez wyższą produkcję na północy, a i też wznawiając to jak wyglądają projekcje demograficzne, gdzie populacja na sieć będzie zwiększać, a nasze możliwości produkcji żywności no będą raczej ograniczone niż zwiększane, chyba że nastąpiła jakaś rewolucja technologiczna produkcji żywności na miarę Zielonej rewolucji, jaką mieliśmy dwudziestym wieku to wszystko wskazuje, że żywność będzie relatywnie zdrożała względem cen pozostałych był konsumpcyjnej fakt czy mi ten udział, a żywności w koszyku inflacyjnym będzie się zwiększać ze względu na to, że żona będzie silnie drożało względem innych innych produktów na koniec dziś bardzo poważne hala tam pośród jakąś poważną muzyka, dlaczego poważnych i bo tym razem udowadnialiśmy katastrofa klimatyczna dotyczy wszystkich i wszędzie, gdzie dziś nie będzie można żyć gdzieś tylko uprawiać, a gdzieś wszystko będzie droższa katastrofa klimatyczna to nie jest sprawa wiary o to sprawa naszego życia nie podcast zaprasza firma doradcza i Why
Zwiń «