REKLAMA

Od okienka do okienka. Maciej Nowak, Nakarmiona Starecka i Maciek Żakowski o jedzeniu w Warszawie

Gościnnie: Warszawa nadaje
Data emisji:
2022-05-13 05:30
Czas trwania:
01h 08:33 min.
Udostępnij:

Maciej Nowak po latach wrócił do nas jako recenzent kulinarny. Co piątek w "Gazecie Stołecznej" i w serwisie Warszawa.wyborcza.pl publikuje swoje oceny odwiedzanych warszawskich restauracji. Arek Gruszczyński towarzyszy recenzentowi w wędrówce szlakiem ulicznej gastronomii. Degustowali pielmieni, frytki, zapiekanki. W pewnym momencie ogłosili: Oto polskie danie narodowe. Maciek Żakowski, autor gastronomicznych konceptów, analityk restauracyjnej branży, odpowiada na pytanie, czy oferta gastronomiczna w Warszawie zubożeje i ile wydajemy na jedzenie poza domem. Rozwiń »
Nasz podcast zamyka gościni specjalna - Nakarmiona Starecka z głową w torcie. Nieprzygotowanych na taką akcję ostrzega w pierwszym zdaniu: Nazywam się Basia Starecka i kocham desery.
Więcej odcinków na wyborcza.pl/warszawanadaje Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry państwu nazywam się Wojciech Tymowski zapraszam na szesnasty odcinek podcastu Warszawa nadaje będzie o jedzeniu umieść zacznę od przedstawienia sceny z naszego spotka nowego plan proszę sobie wyobrazić na chodniku przed okienkiem z zapiekankami przy mikro stoliku siedzą Maciej Nowak nasz recenzent kulinarny i Arek Gruszczyński, z którym wspólnie przygotowałem ten odcinek okaz uchylają się z uwagą nad kilkoma zapiekanka ami do degustacji Arek nie zdejmuje swoje czarne Rozwiń » bejsbolówki czerwony kapelusz Nowaka wyraźnie odznacza się od zalanej słońcem ściany przyglądam się tej scenie bo, a co za gość słyszę za swoich pleców mężczyzna siedzący na ławce wskazuje ręką w kierunku czerwonego kapelusza, a to Maciej Nowak odpowiadam, ale kim ten gość jest m.in. krytykiem kulinarnym właśnie degustuje jedzenie kuchni ulicznej, a to on tak się bawi stwierdza facet z ławki w zasadzie tak przytakuje tak to pracę relacja z tej pracy spróbowania ulicznego jedzenia z Maciejem Nowakiem, który po latach wrócił do wyborczej z recenzjami kulinarnymi z warszawskich knajp to pierwsza część tego odcinka podcast w drugiej rozmawiam z Maćkiem Jankowskim autorem takich konceptów gastronomicznych jak stany w kilku miastach oraz rdzą, a także wydarzeń takich jak Restaurant Week pytam m.in. o to ile trzeba mieć pieniędzy dziś w Warszawie do restauracji i czy dziś gastronomia obchodzi od wyszukane kuchni, stawiając na proste szybkie tanie jedzenie tak jak np. zapiekanki zdegustowany przez Macieja VAT, a na zakończenie gości specjalna wasza strzelecka, czyli nakarmiony stare dziecko przekonuje, że kiedyś włożyła głowę wtorki i myślę, że ci, którzy tak jak ja trochę obserwują jej działalność wierzą w ciemno, że tak właśnie było tę akcję kulinarnej influencerki tłumaczy trochę pierwsze zdanie felietonu nazywam się Basia Stanecka i kocham deser zapraszam państwa przyjemnego słuchania smacznego Wojciech w tym z ulicy stolicy Czech dzień dobre strony Arek Gruszczyński jest kolejna czy podcastów gazety stołecznej dzisiaj będziemy spacerować po mieście z Maćkiem Nowakiem, który do Zielonej obok mnie zajmujemy teraz na placu Politechniki, a przed nami jest Budka, w której można kupić już od wielu lat pielmieni i właśnie z Maćkiem za chwilę wejdziemy spróbujemy zamówimy no oczywiście Maciej Nowak oceni pielmieni w 2 wstąpił Mień jakże są firmy no proszę pomóc no, a te są jak rozumiem Piero sami są pierożki, która w ogóle pierogi jako forma wymyślone zostały oczywiście przez Chińczyków jak wszystko smaczne w kuchni i też ciekawe, że pierogi wędrowały z dalekiego Wschodu Chin z kolei do Europy stopniowo i do nas do Polski dotarło tak naprawdę już bardzo niewiele to właśnie duże pierogi uszka i tyle natomiast im bardziej na wschód tym większy wybór w Ukrainie jest ich tam ogromna ilość jeszcze więcej w Rosji jak to możliwe, że Pieróg jest Polski tu jestem bardzo poważne problemy, które naszą dumę narodową man czy upokarza właściwie zejście się rzadko się okazuje, że Ukraińcy Rosjanie mają tych form papierowych dużo więcej niż my to rzeczywiście jakiś przyczyn i historii cywilizacji to co sprawdzimy jak smakują te pielmieni tutaj opowieści są legendarne na ten temat jest to bardzo najmniej dzień dobry dzień dobry dobry nie ma już pierogów ruskich jest przekreślone na tablicy najmniej zamiast ruskich są ukraińskie, ale patrzymy raczej na tym, abym osad wszystkie pokoleń można pokonać no tak po 12 pakietach polanie dużo także po 12 KK FOT po kolei ta reforma chyba ma słynne przerośnięta Maciek zamówi wszystkie, więc mówię syberyjskie Kurski uralskich autorskie, a powiedz mi kiedyś jak PiS oraz pielmieni pani dość chiński piernika pamiętam dobrze pan decyzję by zjawiskiem termin spotkałem się wtedy, gdy moi rodzice pracowali w Leningradzie w Polskim konsulacie pod koniec lat osiemdziesiątych i to tam u teatralnych przyjaciół w mieszkaniu kiedyś zostałem zaproszony po raz pierwszy na lepienie pielmieni potem ich prezes Maciej Nowak gotową to jest tajemnica stanu w setach atak aktem od czasu czasu się to zdarzało teraz Perth praktycznie nie natomiast pielmieni akurat to wykonywane zatem już kilkakrotnie aż w Warszawie nauczony tam przez moich znajomych wczesnych lat greckich i pochowane klubie mój tata jest mistrzem w robieniu pressing naszych rodzimy pierogów z mięsem jadało się u nas pierogi ze zwyczaju w poniedziałek, bo było wtedy mięso i warzywa z rosołu w ogóle zupy niedzielnej i na poniedziałkową kolację tata przygotowywał i pierogi ja uwielbiam rzeczy, które Katarowi, że więcej środków finansowych miłośnik mięso wołowe z marchewką jest prawdopodobne jest tak w każdym to może się najbardziej lubi to co w poznał w dzieciństwie co robili ułożenie nowej najlepsze pierogi już dzisiaj ukraińską w kwocie 703 transport oglądać panią od jedno rzecz od razu trzeba wyjaśnić, że piel mienie muszą być zmrożony prawda przed pomogły też problem, więc moment właśnie te bardzo istota służą taką retorykę historię, że tradycja wróżenia filmie nie wzięła się stąd, że ludzie wyruszający na długie wyprawy w dostawali woreczki z gotowymi pielmieni produkt przekroczony do siodeł koni i 2 którymi się poruszali i one tam bardzo dobrze na kość z branża zły, a potem jak również miejsc obozowisko było zakładane rozplanować nisko w gotowano rosołek i ze śniegu w jakiegoś tam kawałka mięsa albo warzyw, które do tego wrzucano i takie bardzo zmrożone jakość pierożki pielmieni Peele miast jak mówił na Wschodzie i Piaski wywieszki w Mielnie wierzy, ale od niedawna pani gotuje pielmieni jak bardzo przez całe życie w prezencie w domu jakieś robiło partnerską, ale takimi samymi nadzieniami od jak dawna pani tutaj pracuję w tym miejscu jest pozwała poronienie, choć poproszę już kilka lat tak i pani też senatorowi pułapkami swoje nie mam wolnego Adam w sobotę niedzielę, więc w tym w Leningradzie pierwsza z imienia, a potem jak przychodził do Ukrainy do Rosji do kraju jak podczas tego pobytu tego pierwszego w Rosji nauczyłem się z chodników ni to wiedziałem, że to jest bardzo zasadnicza fundamentalna dla dla tamtego stało tamtejszej diety czytam pielmieni można było kupić też Bara było wskazać znaczący aspekt piśmiennych prawda jest taki głos tego Gminnego na Ukrainie to jest tak jak Marek Kopel takiej restauracji i dalej, ale jest takie danie, które obowiązkowe w gastronomi nie nie ja myślę, że tatę, więc takie domowe, ale gastronomi każdej restauracji prawie każdy świadczenie pani jest projekt z Ukrainy ma doświadczenie podstawowe to jest coś chodzi o jedzenie administracja rzecz tam jeszcze był pielmieni to jest taki bar jak u nas był kiedyś bary mleczne DT piśmiennych je to część kiedyś, kiedy było SSR chodzić po Warszawie teraz widzisz i więcej miejsc, w których można kupić pień miał się te związane z tym, że coraz więcej głównie pani z Ukrainy pracuje w gastronomi i panią to zawdzięczamy, że film mieni właściwie wielu restauracjach stał się już elementem obowiązkowym mnie w Warszawie cena tak to człowiek głodny od rana czekał na ten odcinek dziękuję tylko w ale jak byłeś przepraszam, że ujawnienie też trochę w 2 Maciej jego młodszy i Morata 80 to w Warszawie były jakieś miejsce, gdzie można było zjeść specjały kuchni radzieckiej no i ukraińskiej rosyjskiej no niestety tak nie było już to są Jagę, bo jest syberyjskie spraw na wołowina wieprzowina no dobrze Maciej chwytać za widelec z też chyba łyżką jej to będzie najbardziej praktyczne wypełnienie buduję i łyżkę, ponieważ Włoszka jest ważna ponieważ ma nie warto przebijać widelcem na powierzchni pierożki, żeby ten rosół, który się tam w tej chwili gotowa, bo pamiętamy o tym, że zawartość wsadza słup jest surowy w związku z tym w trakcie gotowania tam w środku wytwarza się ból ROM, jeżeli będziemy to przebijali widelcem, a potem bulionu ucieknie, a tak, jeżeli na łyżkę, więc teraz mamy ten pierwszy Piero pielmieni syberyjski tak cudownie gesty śmietanie beta plan z koperkiem no proszę na wspaniałe teraz próbujemy jestem co prawda, ale jest na to, że Maciej Nowak, ale żeby, ale też, ale to wszystko zrozumieć natychmiast mogła pani nam tutaj z tak, dlaczego co jest obojętne pani tak ma ta no to są te skutecznie jak od troszeczkę, bo budujemy tu też tutaj być może i właśnie pierwszy się też przydał pierwszy będziemy tutaj teraz może to co nam się wydawało za bardzo delikatne teraz nabierze wyrazistości dobra, bo ja też możnych i do nich jeszcze dobra to jest US Urals kie, czyli wszystkie zwierzaki lico okej oddaje tutaj naszym gościem tak narracyjne kulinarne i teraz teraz wiecie jeszcze te z grzybkami w wersji mnie w tych malutkich pierożkami ach, ich niewinność urzeka to polskie duże pierogi oczywiście bardzo wyrafinowany smak, ale wspaniałe wzruszające, ale takie maleństwo bierzemy do ust na łyżce i tam taka potęga smaku ten rasowe ze środka w parze na podniebienia Śmietana gęsta to wszystko spowija jeszcze koperek czak ze swoimi zdolnościami to jest cała przygoda proszę panie wieców to są oraz męskie to ja biorę teraz z grzybami określonym obowiązkiem to, żeby pod nową wysuwają się na na czoło jeśli chodzi o znacznie większe podzielę z innymi, bo tak się chyba do nich przytula bardzo muszą być kołem muszą być no właśnie muszą być bardzo aromatyczne prawda Antek prawda para nie dlatego Sawa linów NATO wzrosły dawek, które wymaga tylko lubię te z baraniną my w Polskiej kuchni w ogóle w Polsce mamy duży dystans dobra baranina ciągle ta opowieść, a baranina tak fach w areszcie mówi się śmierdzi, ale po prostu to co nazywamy ten smrodem MOK w odrębność od tego czy jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień, czyli do wieprzowiny z dużych hodowli to jest właściwie mięso niestety pozbawionym wielu aromatów przemysłowe tutaj, proszę bardzo, czuć charakter i poglądy polityczne tego Barana dziękuję pani na nartach pan tak czy można stworzyć ranking w pana wyjątkowe są te z grzybami, bo one też co ekumeniczne i możemy je zamówić dla Towarzystwa nie pytając, jaką wyznaje gastronomiczną wiarę natomiast tak jak już, które zgodnie z sugestią pani to jest ważne te syberyjskie są takie mniej jak najbardziej klasyczna łączą w sobie 2 gatunki miast to co osadnika SI i idziemy, ale mam wrażenie, że jakoś jesteś nie brawami happy z napływu wyskakuję bardzo w swoim domu się wyrobi makiem mali mali cudowne tak, tak więc wychodzimy z budki, w której można kupić 7 rodzajów pielmieni dosyć przystępnych cenach można kupić na miejscu można kupić na wynos może zabrać mięsożerców można zabrać za gitary Jan węgla również można już tutaj mieszkają osoby randka to jest charakterystyczne miejsce pomiędzy gmachem Politechniki, a wydziałem, który nie jakichś zagadkowych naukowych są z tym inżynieryjny, który jest z nami, więc zamiast do chyba po 1 stronie, który być może to się spoko możecie odwiedzić ten kiosk z pielmieni do widzenia dziękujemy dziękujemy bardzo było miło smacznie możecie się oczywiście państwo zastanawiać, dlaczego chodzimy po mieście, dlaczego byliśmy w kiosku pielmieni, a teraz jesteśmy na plac Zbawiciela centrów imprezowy najważniejszym placu młodej Warszawy młodej starszej będzie między pokoleniowej Warszawy i jesteśmy tych miejsc, dlatego że chcemy zobaczyć jak się ma gastronomia uliczną tak może nazbyt oczywiście troszczyć absolutnie chcemy zobaczyć czy można najeść się na ulicy no i teraz jesteśmy, bo kamienicą metodystów, której od kilku lat działa malutki lokal mała chowanie, których można mieć okazję porze dnia szczególnie noce, więc sprawdzimy, jakie są zapiekanki, a więc jest bardzo duża ich oferta sam z niej korzystała wielokrotnie wychodząc nad ranem z planu we to choćby nawet tak jest nie dobra to za chwilę zaczynamy rozmowę zamówię to, że mamy do wyboru klasyczną warzywa jest konkret roli zapiekankę fajrant Senat władzę cebulą ogórkiem kiszonym brzmi jak moje marzenie kulinarne hawajską włoską mięsny Marcin partnerską Maciej Nowak ostatnio lokalu przypomnę zamówił wszystko karty pychy czy wybrałam się trzeba tradycyjną zamówić klasyczną, bo tak wszystko się zaczynanie czy na pewno klasyczną jak pani ocenia projekt tą tradycyjną półmetrową panienek, a z tym pani jeszcze by, a poza tym panie dyrektorze no ja bym jeszcze się o jednak można tego mięsnego Marcina także mieć co najmniej ekstrawagancko depresja przerwałam polegania wersy jak uważa ogórek cebula cebulka prażona i miejsce Marcin Grzywacz jak zapiekanka z Poznania taką małą jeszcze jakąś 1 ca proszę dobrać trybuna lepsze okazało się, że wcale nie jest tak, jakbyśmy sądzili, że gastronomia uliczna jest taka uboga, a nawet wdzięku, ale nie ma powinien takiego rozmachu jak to co znamy z Londynu czy pan, o czym czytamy w jak bogata jest nowojorska gastronomia uliczna jak dbać w ogóle ocenia to uliczne jedzenie w Warszawie to jest bogata oferta lokali jest dużo czy to jest miasto, w którym można wziąć jedzenie kilka lat temu mając kilka lat temu razem z gazetą stołeczną robiliśmy taki konkurs warszawski prezes i przyznawaliśmy co roku nagrody dla najlepszego jedzenia ulicznego Warszawskiego Street foodu i Łotwa 5 edycji prawda, gdy skupiliśmy się na tym temacie okazało się, że nie znowu tak najgorzej to co u nas można zjeść przed klubami w nocy taki właśnie miejsca w pędzie w całym nie jest jakoś bardzo interesujące, o czym często może jest może zjeść kebaba mowy zjeść kebab frytki chyba mamy na pewno pod dostatkiem pod dostatkiem i wspaniałej jakości polskiej kebaby są sprzedawane na bliskim Wschodzie polscy producenci mięsa są wielkimi również producentami to wilki bardzo Koba owych i jak jesteśmy w Turcji to my polskiego zabawa tak bardzo możliwe, ponieważ jest mięso dobrej jakości era i ono tam jedzie Polska również dzisiaj żywi babami nie lekceważmy tego być może eleganckie Towarzystwo to podchodzi do bardziej sceptycznie, aczkolwiek sceptycy topnieje wraz z innymi rynkami weekendowe noce już około godzinę drugiej trzeciej w sobotę w niedzielę to kebabów schodzi bardzo bardzo dużą co dalej mamy na pewno zapiekanki na pewno burgery ogromnych ilościach bardzo dużo Burger busów, które krążą o ulicach miasta nocami szczególnie, ale też podsumuje się w trakcie od czasu do czasu zdarzają też tam rozmaite pozycje bardzo ambitne są takie ptaki z takimi zupami są trawki z jakimi słodkościami skala kami kiełbaski rozmaitego typu, toteż Zwierzyński upadku to też coś co istnieje na polskich ulicach w nocy zapewnia kiełbaska to nie jest bardzo wytworny elegancki produkt, ale pomysł może właśnie w Berlinie to krakowski kard Burke oczywiście na to jest obowiązkowy punkt programu, a czy jakiegoś jedzenia i publicznego nie ma już w Warszawie było o kiedyś dużo nam też dużo więcej hot dogi, ale teraz w proszku wracają ale, ale pod koniec lat 70 dobre sekretarz Gierek wraz z Coca-Colą wraz z Coca-Colą, ale z innymi takimi próbami uczynienia naszego ówczesnego wielkomiejskiego życia bardziej luksusowym nie muszą osobiście mi jak tam otoczenie sprawiło, że pojawiło się aparaty do rządzenia hot dogów przewożone statkiem z dzieckiem to już nie pamiętam go nocnych hulankach, ale pod moją szkołą na Rakowcu, a takim jakimś sklepie spożywczym tak właśnie nowoczesny aparat do podgrzewania parę uwag do podpisania bułek został zainstalowany i tu jest pewna specyfika rzecz, która zaniknęła Otóż, gdy np. 7080 pojawili się ogromne problemy mięso wprowadzono kartki, a nieco, a istniały już wielu miejscach te aparatu do przygotowania klasyczny hot dogów i było zapotrzebowanie na takie bułki takie paluchy włączane wypełnione czymś ciepłym no i Polska myśl gastronomiczna tutaj zadziałała, że co za miejsca, żeby tam wkładać duszony pieczarki, a dlatego do dzisiaj np. przy rynku starego miasta to jest jedno ustawy można jeść tego pytania, ale też opieka generalnie pieczarki w Polsce były w czasach PRL-owskiej wycisza wyhodowane w ogromnych ilościach głównie przez prywaciarzy tzw. więc znaleziono wspaniały sposób na ich zagospodarowanie właśnie poprzez te worki z pieczarkami i one jeszcze w niektórych miejscach słyszę, że w Szczecinie jeszcze się uchowały zapiekanki pojawił się w Warszawie w latach osiemdziesiątych to jest wspomnienie moich prac studenckich młode życie nie było zabieganych de to co było tak właśnie, bo zapytali też był ten rodzaj za co tu więc, ponieważ te hot dogi padły nie była tych dzieci lub pasek Włoch były grille przecież z kiełbaskami w czasach PRL-u dość powszechne to wszystko padło, więc musiał rynek ziemi potrzeby klientów był nieubłagany chcieli też mieć takiego do jedzenia, że dzień roku dobra, bo na stojąco, więc myśląc coś lekkiego Kanka jest pomysłem Ola tak w końcu dane ze zbyt ojca jest polską te zdradzają wre ALU Gamala, aby dominowała ropa z tradycjami długa i najlepiej jakby to potęga nasze pieczarki owa, tudzież kar dla Polski wyjątkowy wzmianką o polskich pomidorów i ser żółty, którym zawsze wychodził on nie był może był bardzo wyrafinowany, ale teraz w warunkach rynkowych już nawet Polski ser twardy czy tzw. żółty pan bardzo dobre jako klasyczne oka Julia od sobie pani Super dobrze teraz mięsny Marcin, dlaczego mięsnej, dlaczego Marcin być może wie o tym kraju kulinarny, ponieważ dojeżdżam tutaj teraz z Poznania to ludzie to kojarzy też z poznańskimi klimatami wszystko w Poznaniu jest Marcin nowe dobre jest tutaj ogórek żonę jest prażona cebulka jest szynka dostaliśmy keczup musztardę jest to pokryte jeszcze serem dodatkowy na górze przystępujemy do włoskiej miło być tutaj w tym lokalu, ale zauważmy też, że tych firm z zapiekanką owych jest sporo nie da się ukryć, że to jest danie niezbyt drogie lubiana w związku z tym przez młodzież zapycha i daje poczucie sytości rozumiem jej włoską polega na tym, że ma serów dużo i pomidorkami i ma bazy razy ile razy je najważniejsze, że mają one z polskim majonez na polskich realiach jesteśmy na ulicy Oleandrów idziemy na frytki z okienka te słynne miejsce od lat ciekawe lata mistrz nowych lokali ta uliczka się zrobiła no takim kolejnym mini centrum gastronomii życia towarzyskiego, ale są kameralne jest bardzo przyjemnie tak bardzo przyjemnie zjedliśmy pielmieni w maśle zapiekankę, w której było bardzo dużo sera no teraz ofert w kinie oszczędzamy się będzie jest bardzo proste posła frytki belgijskie batatów miks dzień dobry, więc można mówimy miks to największą tak będziemy sobie rób rozmiar nie ma czas zmian nie ma znaczenia łagodne ostre wegańskie jestem zdezorientowany musi maczał pan decyzję pomagamy jak czasem to proszę podjąć decyzję za te polecą andaluzyjskie to jest ósma razowe sosy środkowa Afryka to z Sianowa poprosimy będziemy do tego, że tak dziękuję rozrywka, ale czy do dzióbka na boku pana poprosimy od razu otwiera tam frytki są czymś nieodłącznym elementem polskiego jedzenia no i zawsze jadano frytki i oczywiście teraz te imperia listy liczne amerykański format, który znamy jest z wielkich sieciówek za oceanicznych natomiast kiedyś po prostu Fred się marzyło w domu jest dokładnie pamiętam mieliśmy taki czerwony niskiego garnek w domu, w którym był tłuszcz trochę nie wylewało kod czekało na kolejne marzenie i to było frytki które najbardziej by ci, których szukam z ziemniaków robione po prostu pokrojony w Ziemniaku tak naprawdę ciekawe Res taki się robi nawet w Rumunii prawie nie można w Rumunii znaleźć w oczy poza wielkimi placówkami, ale tak w knajpach nie serwują frytek zmrożone tylko właśnie frajdę i robione na bieżąco są absolutnie pyszne 2× smażone oto jest ważne, że trzeba 2× maczetą, dlaczego to ważne pierwsze rzuca po to, żeby tylko zbilansować, żeby struktura się zamknęła, żeby nie wyschły i jak wystygnie nią takie w planowane rzucasz jeszcze raz gorąco wtedy łapią kolor takie, w których turki z prawdziwych ziemniaków, a jest to absolutnie wspaniałe gole mają różnorodne kształty, które są bardziej przypalone inne nie większa mniejsza te frytki na ulicy może dziś na ulicy frytki Warsza no przepraszam na Saskiej Kępie przez lata z słynne my w środkowym baru dla Francuzki już nie ma go danego o Boże to jest tragedia, dlaczego o tym gazety pisały myślę, że się znajdzie jeszcze kilka takich okienek w środkowych wzdłuż szwu o tradycję ciągle krążymy przede wszystkim po tych modnych dzielnica, ale to jest przecież ludowe żarcie, więc myślę, że one się fakt, że u nas na Ochocie była Budka Węgorze na Banacha no pisałem o tych funduszach osiadł nasi słuchacze pamiętają solą Gosia no, jeżeli są ci, którzy nie pamiętają obok siebie albo wybuch lat albo posłuchać Maćka Nowaka teraz im Langosz te są takie placki węgierskie i nie wiem szczególne są raczej na pewno jakieś mąk tak jak zwykłe placki, ale je smaży głębokim tłuszczu bardzo ustalane są bardzo tłuste tak, ale jest też snów po paluszkach pory, ale są jej trwania trzeba je trzeba jest przygotowywane na bieżąco i potem one są posypywane przed wręczeniem nam do gębę wprowadzeniem do wojska posypywane tartym serem żółtym dekorowane śmietaną gęstą można dodać do tego czasu ku, kiedy idziemy się całować albo jemy wspólnie z osobą, którą budujemy idziemy z nową stawką w te gorsze to było coś wspaniałego no, więc mieliśmy taką, ale z tym gościem na bazarku na pobocze bus była o tyle ciekawa sytuacja, że pani, która doprowadziła przywiozła pomysł czy recepturą gorszy z wakacyjnego pobytu nad Balatonem na początku lat osiemdziesiątych pojechała przeżyła wspaniały romantyczne chwile w ciemno od c Węgrzy, że Czardasz wino wszystko co należność wróciła i powiedział, że życie w ustawie bez lamp Gosia nie wyobraża i założyła tę budkę i prowadziła ją przez ponad 30 na likwidacji niestety naszego naruszania tej części bazaru uważam, że to jest dramat, że to jest dramat dramat znów, aczkolwiek w ramach tej fali brakowało jedzenia pojawiły się w takie trampki z Lang osiami, a także langosze znalazły się zmieni niektórych restauracji niewielu, ale kilku bardziej ambitnych szefów kuchni zdecydował się na wprowadzenie tego po prostu zmieni my mieliśmy mały Budapest na Ochocie przez budkę dla głosami, bo mówili o tym jedzeniu, że to jest Arce ludowe wszystko co jemy na ulicy jest jedzeniem nie statusowi tym, bo do restauracji też idzie po to nie tylko o to, żeby zjeść, ale też pokazać, że stać nas na to, żeby ludzie przez witryny dostrzegali pana redaktora region promuje lub w jakim dziś w gronie panów prezesów z sali lub dyrektorów teatru tak to jest strzał społeczne mamy, więc kubełek pudełko z dzióbkiem i z frytkami etatowy ja wezmę debata jak zostanę przy tradycji zamoczy w tutaj w sosie bata modny bata bardzo dla wrażliwych Paśnik z dzióbków fuchy jak przyznał, że wolę tradycyjna WI wata ty no rozumiem, że dla podkreślenia swojej pozycji towarzyskiej należy to konsumować też jedzenie elementarna, które wszyscy lubią bardzo ważne są te rozmaite organoleptyczne emocję, która kojarzy się z jedzeniem Fort Jackson chrupki w związku z tą słyszymy to nie tylko przez błonę bębenkową, ale po prostu dziękuję rozgrywamy to dzień przechodzi przez kości czaszki by ratować ziemniaczane jednak wolę ziemniaczane o, więc patriotą są hipsterskie poza tym to jest trochę tak jak dbamy rzeczywiście ślad węglowy to co przywozi z końca świata i bataty, kiedy tutaj mamy stan sowieckiej ziemi można wybrać wnioskować, a nie wiesz jak siedzieliśmy pielmieni byliśmy zapiekanki kończymy jeść frytki zdecydowanie wolimy frytki z polskiego ziemniaka, niż kiedy zagranicznego imperialnego Batata porozmawialiśmy o tym, jakiego jedzenia brakuje na ulicach Warszawy, jakie kiedyś dawniej w dawnych czasach jadło się na ulicy mogę coś powinno powiedzieć pozwolono chciałem po prostu powiedzieć, że przy okazji tych 3 miejsc 3 smakołyków poznaliśmy też bardzo fajnych ludzi, którzy to gotują podawali nam wydania, bo bardzo przyjemna pani z Ukrainy i tutaj państwo w we frytkach pan z VAT po hiszpańsku tak jak wyglądający i mówiąc takim akcentem pani zapiekanka też była ze Wschodu pokazuje jak światową stolicą jest nasze miasto i oni też pewnie przywożą rozmaity swojemu zwolnienia potrawy do Warszawy to był Maciek Nowek bardzo dziękuję ma ku, że z wybrałem się z nami na ten kulinarny spacer po Warszawie wyrazem wiary wszystkich oddaj głos do studia, gdzie czeka na państwa Wojciech w tym w dzień dobry witam ponownie Wojciech Tymowski z tej strony moim gościem jest dzisiaj Maciek Żakowski współtwórca popularnych Marek konceptów restauracyjnych takich jak oraz za Warszawie Krakowie Wrocławiu i chyba Poznaniu Poznań także współtwórca i organizator różnych wydarzeń około stronom licznych festiwali takich jak np. Restaurant Week no i tworząc wszystko nasz gość analizował i analizuje rynek gastronomiczny będzie dzisiaj rozmawiać jak ten rynek teraz jest w z moich obserwacji w centrum Warszawy wynika, że oferta gastronomiczna się upraszcza, że lokale oferują coraz mniejsze wybór oferta upodabnia się do siebie przestrzeń podbijają bary z piwem szatami pizza burgery hot dogi i kebab i że tak właśnie dzisiaj wygląda gastronomiczna ofensywa można krótko powiedzieć, że dynamicznie rozwija się przede wszystkim fast food i coś co jest tylko trochę wyżej od tego fast foodów i jestem ciekaw czy pan profesjonalnie, analizując gastronomii dostrzega to samo myślę, że dla porządku wprowadźmy 2 pojęcia restauracji full Service mówi się w biznesie, czyli kelnerskiej i restauracji lodowej, czyli Kulik serwis Restaurant w na rynku między narodowe lodowej od lat tak Lady i myślę, że mówiąc o fast foodzie ma pan myśli restaurację lodowe, czyli stosunkowo niewielkie restauracje, gdzie często zamawia się przy kasie może to jest podawane jedzenie do stolika może się odbiera, bo jest taki Bieber, a więc myślę, że mówi pan o tej kategorii i warto bardzo rozróżnić te 2 kategorie ze względu zarówno na różnice w średnim rachunku jak i w powiedziałbym funkcjonalność, ale też rolę taką społeczeństwie, a mianowicie jest taka krzywa gastronomi dla mnie pomiędzy żywieniem, a obyczajowością i są restauracje czy stołówka jest takim miejscem, które bardzo ożywieniu, a restauracja, której odbywają się wesela i chrzty jest bardziej już o obyczajowości więc, wprowadzając rozróżnienie na restaurację kelnerskiej państw i nie trenerskie rzeczywiście można powiedzieć, że bardzo intensywnie rozwija się rynek jakościowych restauracji czy punktów gastronomicznych nie kelnerski ich jest przyczyn na pewno tego kilka jedną z nich jest niski próg wejścia to znaczy jest mniejsza inwestycja w drugą na pewno jest to nie wynika też ze zmiany z pandemii, że w pandemii wiele knajp upadło teraz jakby taki podstawowy biznes to właśnie ten, który pan opisuje jako restauracje lodowe mojej opinii nie, a mianowicie wg danych, które nam śledziłem upadło około 10% punktów gastronomicznych w Polsce w Warszawie nie mam dokładnych danych natomiast ja takie wrażenie, że zamknęły się restauracje, które już wcześniej były na granicy egzystencji takiej biznesowej ciężko mi nawet przytoczyć w głowie może się w tym rynku jakąś konieczną restaurację, która wróciła po pandemii, więc myślę, że brutalnym sensie takim kapitalistycznym rynek trochę oczyścił z graczy mniej efektywnych natomiast mamy rzeczywiście rozkwit mówię przede wszystkim w Warszawie i centrum Warszawy, chociaż w szkodzie Restaurant Week takie miasta jak Wrocław Poznań Rzeszów też eksplodują tymi konceptami mamy bardzo dużo koncertów właśnie bez klęski, które są prowadzone jako bardzo silne marki bardzo silny jest co te koncerty użył pan takiego określenia jakościowe, opisując właśnie ten rodzaj gastronomii, czyli rozumiem, że w ten sposób sygnalizuje pan, że to nie jest gastronomiczny regres ciężko powiedzieć, bo dla mnie bardzo ważna jest rozróżnienie między żywieniem, a obyczajowością więc, o ile jesteśmy w tej przestrzeni restauracji bez trenerskich to jest rzeczywiście to progres no taka dekada w prok zrobiona troszeczkę są te ośrodki gastronomiczne na świecie, które realizujemy przez nowy Jork i tam też scena wygląda w ten sposób są to niewielkie restauracje często też ta kategoria, której pan mówić o tych bez jakościowych fast foodów, ale chodzi o bez kelnerka restaurację często są też miejsca jednozdaniowe np. skupione na czymś co jest tu żeberka to jest Ramen jest Burger nie jest szeroka karta to też bardzo silne uzasadnienie biznesowe i organizacyjne jest też krótszy czas zajęcia stolika w restauracjach obyczajowych siedzimy często po 4 godziny 3 popu kontrole w tych restauracjach, o których pan mówi by bez trenerskich średnie stolik jest około 35 minut to jest bardzo szybko lub w ogóle nie ma tego lub w ogóle nie ma, więc to zupełnie też inna funkcja właśnie funkcja ta żywieniowa cele pracy na też mniejsze funkcja miasta, że bardzo się lasy, ale też innych miastach prezes wyszliśmy na zewnątrz jest 6 lat temu była idea Grzegorz piątek prowadziły do zwrócenia ku Wiśle przed wojną hasło Stefana Starzyńskiego i to jeszcze się żyło 15 lat temu nie było nas nad Wisłą, a teraz jesteśmy bardzo wyszliśmy z domu i restauracje bez trenerskiej jest szybsza obsługa szybszy stolik niższy rachunek pewnie zaraz o tym porozmawiamy bardzo dobrze wpisuje się w ten trend wyjścia na miasto, ponieważ są takim można szybko coś zjeść pójść gdzieś indziej potem do baru na piwo wyspecjalizowanego naftowego potem do klubu w nocy ktoś jakoś ten rytm życia Miejskiego bardzo bardzo silnie wpisuje czy świadomość, że mamy wojnę za wschodnią granicą to też nie jest jakiś czynnik, który ogranicza rozwój jakich wystawnej wyrafinowanej gastronomii tylko no bo może ludzie myślą, że to jednak jest niestosowne w tym czasie takim niepewnym dane wskazują, że pierwsza połowa marca była ciężka dla gastronomi natomiast teraz padają rekordy kwiecień był rekordowy w wielu miejscach, jeżeli chodzi o obroty też względu oczywiście na wzrost cen, więc wydaje się, że z tej perspektywy patrząc tak na rynek wojna nie wpłynęła jakoś bardzo istotnie styl życia na rynku ze strony rynku gastronomicznym są inne problemy organizacyjne wielu wejście Ukrainy wyjechało pracowników gastronomii to są poważne problemy WSW czymś najgorszym suchy to jest prawdziwy problem te problemy są problemami pierwszego świata, że brakuje kucharza musimy pamiętać o tym natomiast w nakłada się to też na pandemię, gdzie około 200 000 może nawet 250 000 osób odeszło z gastronomią bezpowrotnie i zmieniło zawód przeszło do budowlanki poszło na studia, ponieważ jest to koncepcyjnie niestabilne przez ostatnie 2 lata miejsce pracy to znaczy nie wiadomo czy zamknąć otworzą czy właściciel zapłaci czy zbankrutuje czy przyjdzie tarcia czy będzie zwolnienie z ZUS-u to jest dla wielu osób ciężko jest tak niepewny jest odeszły z branży się na to nakłada natomiast gastronomia ma też ten swój magiczny urok jakoś to wszystko działa jako stary wszyscy przesłali te pandemie jakoś te rachunki zapłacone jakości goście są obsługiwani są te zaklęte rewiry i może podzielić z moich obserwacji wciąż na stronę to jest 1 wielka anegdota o bardzo wielu gastronomów rej nie większość osób postaci tak kolorowe jak Magda Gessler najsłynniejsza twórcy przedsiębiorcy wzór bardzo kolorowy świat, który jakoś działa tak, ale mówimy o zmianach, które zaszły w gastronomii, a chyba należałoby też powiedzieć o tym, że oprócz tego co już wymieniliśmy się, że na gastronomii ma wpływ też zmiana świadomości oczekiwań klientów i restauratorów przede wszystkim, dlatego że wzrosła nasza świadomość ekologiczna staramy się dbać o planetę, a taka ostentacyjna jak określa konsumpcja jest niemile widziana, bo ona krótko mówiąc nasz ślad węglowy, więc powinniśmy jakoś skromniej się zachowywać konsumpcyjnej to się również jakość przekładana gastronomia to jest pytanie, a jest też pytanie trochę socjologiczny i mojej opinii, ale też wielu badań wynika, że wybuch pandemii 2 lata temu bardzo spowolniła pewne przystopował ten ogromny progres w zakresie ekologii jak wcześniej wykonaliśmy już temat 0 waste marnowania jedzenia w restauracjach, czyli teraz to nie przyspiesza w uważam, że bardzo pandemia spowolniła, że wartości ekologia środowisko planeta ziemia jako wartość bardzo urosła przed pandemią w hierarchii wartości indywidualnych i społecznych natomiast Press wybuch pandemii obawy o zdrowie rodzinę miejsce pracy ten obszar wartości przesunął się do innych rzeczy są dla nas ważne stały się ważne też związek z tą lęk oliwą atmosfera, więc wydaje się, że 1 rzecz z deklaracji oczywiście czytamy te badania deklaratywne czy, że zapytani czy należy pani na środowisku tak wyniki są bardzo wysokie no, żeby strony np. szalony wzrost rynku kateringu dietetycznego, który produkuję kosmiczne ilości plastiku w tym poszukiwaniu rozwiązania te firmy Sowie w sposób innowacyjny 1 zresztą deklaracja druga zresztą jest organizacja gospodarstwa domowego dzieci tempo w jakim się wszystko dzieje i priorytety często są inne niż tych deklaracjach należałoby chyba jeszcze powiedzieć, że gastronomia zmienia się też, a może przede wszystkim, dlatego że głosujemy portfelem to znaczy nie chcemy dużo wydawać jedzenie poza domem, bo nie możemy sobie na to pozwolić, bo inflacja rośnie za nią drożyzna suma naszych wydatków również to również chyba wpływa na jak zmiany w tym rodzaju gastronomię, którym mówiłem na początku tak oczywiście nakłada się kilka czynników to jest ekonomicznym spotkanie natomiast myślę też jest to w jakim sensie skutek też uruchomienia tych środków część rozporządzalnego budżetu gospodarstw domowych, które zostały zamrożone w czasie pandemii czy siedzenie w domu na działce oszczędzanie niewydawanie ciuch presja na fast Fashion to oszczędności rosły banki mają bardzo dużo pieniędzy TR w tych bankach więcej historii te budżety zostały teraz uruchomione, więc jest wzrost cen lica pewnie zbliży do tych 50zł już długo tak neapolitańska jedno osobowa to w ogóle w Polsce się zbliżyć tylko Warszawę żadna myśl Polska goni też te środki duże poseł po Restaurant Week, czyli tego lata pizza neapolitańska 50zł tak natomiast wydaje się, że goście jeszcze to tolerują to co jest na pewno takim efektem istotnych biznesowo to jest fakt, że idąc do restauracji czy to jest bez trenerskiej restauracja z rzemieślniczym burgery czy restaurację celem pracy nad życiem organizujemy urodziny 8 osób czy coś takiego mamy pewną intencję finansową czy wyobrażamy sobie, że wydamy ponad 50zł, a im się takie pytanie ile wydają warszawiacy w knajpach czy to wiemy tak my wiemy to z ankiety Restaurant rynkowy, który odpowiedział 900 warszawiaków nie jest do końca reprezentatywna próba natomiast jest to próba osób, które chodzą do restauracji w tym sensie dość reprezentatywna jest to przedział to my 3545zł w tych restauracjach bez trenerskich oczekiwany i 50 do 70zł w restauracjach kelnerski to znaczy 1 osoba tyle wydaje w 12 kategorii restauracja taka intencja wraz z presją kosztową po stronie składników energii, choć straszne to jest czy nawet płac w restauracjach stolicy podnoszą ceny i teraz za podniesieniem cen nie idzie wzrost obrotów ponieważ, jeżeli mamy intencje wydania 40zł restauracji bez trenerskiej albo intencje wydania 60 około 60zł w restauracji kelner dla osoby na osobę i pizza kosztuje 50zł w różnym jeszcze kole to już nie mieści się deser mieści się przystawka nie mieści się w Oliwie na wynos tutaj my spełniamy ten błąd, że wraz ze wzrostem kosztów też byliśmy już dane wszystko popełnianych przez restauratorów także wraz ze wzrostem kosztów jednocześnie spadnie średnia liczba dań na rachunku i mogą spaść obroty to jest takie bardzo silne rynkowe zagrożenie, ponieważ pizzę możemy wziąć na pół nie musimy zająć przystawki, zaczynając Restaurant Week 8 lat temu mieliśmy taką obserwację, że w Polsce, jeżeli te dane, o których pan mówił będą aktualne jeszcze w tę w wakacje czy nasze zmienią te dane wydatki myślę, że będą aktualne, bo gastronomia jest formą sensie najstarszym zawodem świata, ponieważ pierwsza transakcja w obszarze najstarszego zawodu świata była jedynie owa łapiesz jedzenia pierwszą walutą, więc jakoś przetrwała bardzo różne epoki historyczne polityczne społeczne będzie istnieć ludzie będą wychodzić będą spotykać będą już na mieście pytanie jest ile bez dodatków do tego hamburgera czy wezmą deser kupił kawę, gdzie duża marża czy wezmą wodę do obiadu myślę, że to jest właśnie ta presja dobrze, ale powtórzmy to jeszcze atrakcyjnie brzmiało jak zwykle jeśli chodzi o liczby ile wydaje przeciętny warszawiak w 12 typie restauracji czy chodzący do restauracji 40zł w restauracjach bez Królewskich i 60 restauracjach kelnerskiej przyczyn restauracja Królewskich przy specjalnych okazjach jest gotowy w Warszawie wydać 100zł dobrze, kto chodzi do tych restauracji w Warszawie czy daje to jakoś określić, jakimi kategoriami społecznymi tak najprościej oczywiście to jest demograficznie między chodzimy do restauracji między 2005. a czterdziestym piątym rokiem życia jest oczywiście element w ogóle wychodzenia z domu pan ma na myśli restauracje warszawskie kelnerskiej inżynierskie jedynie na mieście jesteś taki styl życia dzieci praca kariera dorabianie się jest jakaś krzywa przeważyć nad krzywym jest najintensywniejszy okres później jeszcze chodzimy też przyjdzie do restauracji też, dlatego że coraz mniejsze znaczenie ma myślę dla rynku czy socjologii sama demografia, która jest bardzo geograficzną biologiczna, a rozniesie Psycho Grasia, czyli nastawienie do życia postawa normy wartości towarzysko ość, która jest bardzo silną takim elementem czy ta struktura wiekowa będzie zmieniać w związku z tym co pan mówi tak myślę, że tak ale w jakim kierunku w kierunku poszerzenia czas leci strasznie szybko dopiero co mieliśmy 10 lat więzienia w obie strony obie strony dopiero co mieliśmy 10 lat mniej, gdyż dowiedziałam się dopiero co miałem 20 letniej i to, że będę miał ochronę 5060 czy 70 lat, że dramatycznie nie wpłynie na mój styl życia, który jest w sensie bardzo wielką mienia, czyli że ta grupa między 2545 lat będzie się starzeć, ale przeniesie swój styl życia również na kolejne lata tak to już bardzo często widzimy już bardzo często myślę, że czterdziestka to nowa trzydziestka dziesiątka to nowość jest naprawdę jest to nie zależy naprawdę na więcej niż wyczuwalne, a zapytam jeszcze 1 rzecz obserwuję taką rzecz, że gastronomia rozlewa się na osiedla tam pączkuje jakieś nowe lokale i zadań w takim razie panu pytanie czy gdyby pan zakładał teraz knajpy to ona byłaby koniecznie w centrum czy wyprowadził ją pan jakieś osiedle, bo czy gastronomia staje się bardziej lokalna też przy okazji odpowiedzmy skutek Homo Flis zdalnej pracy różnych innych zmian przewartościowań bardzo silnie rozwinęły się lokalne restauracje chyba zacząłbym od właśnie peryferyjny restauracji euro koszty koszty czynszu są znacząco niższe często dziesięciokrotnie osiedlach niż siódme 6, ale to pan mówi dla nowicjusza restauratora jak generalnie pytam, gdzie teraz celować otwarcie restauracji nawet takim doświadczeniem jak pan ma i ja bym zrobił wielką restaurację w Śródmieściu kelnerską z funkcji bez królewską do teraz miał zrealizować z tą racją, czyli to nie znaczy, że centrum miasta jako centrum gastronomiczne straci rangę i przestanie przyciągać najbogatszą ofertą będziemy jedli na osiedlach domową kuchnie i 2 aspekty 1 coś trzeba robić jest gastronomia jest oczywiście często częścią systemu żywieniowego częścią systemu społecznego, ale jest też elementem gospodarki czasu wolnego coś robić nasz czas wolny europejskie wciąż uwaga tylko 3% rozporządzalnego budżetu domowego w Polsce wydawana jest gastronomia to jest drugi najniższy wynik w Europie dochodzi do 1520% nawet gra w Grecji jesteśmy najmniej wydającym procentowo zarobków i rozporządzalnego budżetu w rodem w Europie, więc będzie bardzo intensywnie rozwijały drugi aspekt, że od 1maja ogromnie wiele firm wróciło do biura dziękuję panu bardzo za rozmowę moim gościem był Maciek Żakowski autor konceptów gastronomicznych współwłaściciel restauracji i specjalista od gastronomicznego rynku życzymy państwu udanych odwiedzin w knajpach takich, jakie lubicie to zobaczenia przy stole dziękuję bardzo, teraz trzecia część naszego podcastu zapraszam na felieton, który przeczyta Basia Stanecka to Warszawa ma głos nazywam się Baster dziecka i kocham desery tak bardzo, że jakiś czas temu złożyłam głowy tort, a najchętniej drugi została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentny, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak ulotności chwili to wydarzenie miało miejsce z okazji otwarcia nieistniejący już niestety cukierni cukier w cukrze na warszawskiej Pradze malutka kolorowa sukienka miała się specjalizować w tor tak właśnie, kiedy jak nie teraz pomyślałam, zwłaszcza że torty były tam iście bajkowe nieprzystający zupełnie do szorstkiej rzeczywistości wokół spełniłam, więc swoje dziecięce fantazje i uruchomiła kolejny w z tego co relacjonowała autorka tych barokowych słodkich córek moje ślady chciał pójść jeszcze parę zainspirowanych mną osób nieletnich czy to dobry czy można włożyć głowę tort pytały, więc dzieci oraz ich rodzice, oferując w zamian twardą walutę to wszystko działo się całkiem niedawno w czasie kumulacji pewnej groźnej zarazy w świecie ponurym trudnym do przełknięcia, chyba że uprzednio odpowiednio po słodzone MO była właśnie w trakcie empirycznych badań co cukier robi nam z głową i jaki jest jego poziom w Warszawie, jakie ma notowania jakości i wartości im bardziej bowiem rzeczywistość stawała się wtedy nieprzewidywalna i upiorna tym częściej chętniej odwiedzaliśmy cukiernie wbrew wszystkim rozsądnym wskazówkom lekarzy naukowców twierdzących, że cukier, owszem, krzepi, ale głównie bakterie i w sumie jego spożywanie do niczego dobrego nie prowadzi co najwyżej do chwilowego poprawienia nastroju, ale Czyż nie o to właśnie chodziło chodzi dalej spanie cukru obok samodzielnego wypieku chleba, który jedzone w nocy z twardym kawałkiem masła pozwala czasami zasnąć wyszło nam najwyraźniej mocny nawet dzięki temu cukierni jako jedyny właściwie całej gastronomicznej branży i nazwisko jest, że jakoś bardzo nie ucierpiały, kiedy lockdown pozamykał wszystkie restauracje bary na bezpieczny spacer można było się wybrać właściwie tylko z psem albo po cukier, do której cukierni pakujące swoje ciasteczka na wymaz pogoda nie zawsze sprzyjała zimne miesiące kawa w papierowym kubeczków Styła koleżanki marzły palce zdrętwiały i przy marszałek do lukru na serniku paluszków nie sposób było mobilizację groziło to zetknięcie się z zarazą, a zatem cały ten apetyczny lukier dezynfekować się w ogólnym i porażającym paranoją wrażeniu niebezpieczeństwa Towarzystwo się przy okazji mocno przed Suwałk, kto dbał o diety wypadł z obiegu, zwłaszcza że trzeba było się ograniczać większą grupę budziła bowiem podejrzenia nielegalności zgromadzenia i dziś, chociaż o zarazie chwilowo zapomnieliśmy świat dręczył jeszcze gorsze nieszczęście i trudno cokolwiek planować jutra, jakby nie było sytuacja zmienia się dynamicznie sekundy na sekundę i nic więc dziwnego, że pomimo galopującej inflacji Warszawa wręcz rozkwita konsumpcją za 2 filiżanki cappuccino z czymś słodkim idzie teraz zapłacić 50zł kawiarnie jednak cieszą się niesłabnącą popularnością w dobrych restauracjach stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem nierzadko tygodniowym doborowych ogródków trudno wcisnąć się nawet na kilka się per z tego procesja, a do cukierni cierpliwie trzeba czekać w kolejkach czekamy, więc na eksplodujące nadzieniem pączki od nich mylą i dyskutujemy o poziomie obfitości pachnącej masę kraszanki na drożdżówkę z cukru pudru jak o stężeniu pistacji pistacjowy kremie na różnych tarta lekach cukierni Muz przez 2 zapomnieliśmy o sferach bryłach kulach i innych niepokojąco galaktycznych propozycjach kuchni molekularnej i nowoczesnej i eksperymentujące teraz liczyć się klasykę tradycja smaki, które nie zmieniają się od dekad wystarczy, że rzeczywistość jest nie do Poznania w deserach szukamy posmaku kojący wspomnień z czasów beztroski jak wdzianka i ekler pączki serniki, chociaż mogą prezentować się modnie z podażą cukru co nas poczucie niezmienności z tych powodów jak mniemam istny renesans przeżywają zapomniane i nieco przykuł żonę adresy najstarszych cukierni w Warszawie jeszcze niedawno chcieliśmy próbować, a etycznych deserów Maciej Bombol wafli z lodami dziś pragniemy karpacki i szarlotki od Sikorskiego faworków Baja Derek Florentyny z cukierni Irena na Saskiej Kępie i jakich wuzetki oraz miniaturowych kleryków z cukierni Olczak syn to ostatnie są tak figlarnie rozpływającej się w ustach i urzekający prawdziwością bitej śmietany, że chce się je połknąć naraz zajrzyjcie koniecznie do jednej z chwili cukierni przy ulicy Solec 50 urządzonej solidnie jak gabinet jakiegoś prezesa z lat osiemdziesiątych gotowej przetrwać wszystko, żeby przekonać jak bogata jest klasyczna oferta tutejszych wypieków jak błyskawicznie może być spakowana w planowany papier przywiązane fachowo sznureczkiem napęd belkę wygodną transportów najbardziej nawet odległe zakątki Warszawy nowe adresy stają w konkury ów tradycyjną ofertą i proponują w tym samym czasie odświeżone nieco słodkości powstają miejsca specjalizujące się np. tylko w reklamach zapomnicie tam jednak wysłużonej bieżący z bitej śmietany w deklaracji i przy okazji lodziarni bozon przy ulicy Chmielnej dzielnej pomiędzy delikatnym parzone ciastem francuskim Mości się krem sprężonych zagranicznych pistacji robione na miejscu i to w zgodzie z najlepszym rzemiosłem w Amor ekler i wino zaś przy ulicy Kruczej i klerk smakują zarówno tiramisu jak nieco odważniej, bo wy traw nie głos 8 g Flex z koperkiem i piekarnie rzemieślnicze, które w pewnym momencie wprowadziły do Warszawy nową jakość chleba robionego na zakwasie nie na jakimś tam chemicznym proszku i uzupełniają swoją ofertę o równie rzemieślnicze desery na tyle skutecznie, że do piekarni idei na stołecznej pustyni gastronomicznej jako wciąż są Bielany i jadę przez całą Warszawę dystrybuować jej błotnych miniaturowych Canelo ów cała moc zaś, czyli piekarnia Moniki Walecki charyzmatycznej pionierki w dziedzinie wypieku chleba spraw Bush płat skór ski samo przy czy orkiszu na co niedzielny wypieku słodkości odchowała sobie samodzielną cukiernie Tomka, bo o nim mowa doczekała się właśnie odrębnego bytu pod nowym adresem zapamiętajcie ulicę Karmelicką 19, bo to właśnie tam będziecie jest słynny sernik napalony maśle i inne wyborne desery w bliższej i dalszej przyszłości przed nami zaś wielkie emocje, jakie wiążą się od jakiegoś czasu sezonem na jagody i już nie tylko tłusty czwartek rozpala do czerwoności forum gazety wyborczej, gdzie co roku ściera się frakcje tradycjonalistów z tymi właśnie danymi żądanymi nowości i drugim ważnym słodkim wydarzeniem roku stał się bowiem sezon na jagodzianki symbol końca roku szkolnego początku wakacji jagodzianki podobnie zresztą jak i pączki ulegają przez lata znaczącej modyfikacji to już nie te same suche wypieki, które pamiętamy ze szkolnych sklepików tamte wymagały przepchnięcia zapychają tego czasu jakimś napojem towarzyszącym co się zatem znacząco zmieniło proporcje ciasta do nadzienia w obu przypadkach zarówno wątków, jakie jak dziadek tego drugiego ubywa na rzecz smakowitego sadu do tego stopnia, że zeszłorocznych jak Janek nie ma wysypywać się jak do dobrobyt, a ciasto było tak od niego nabrzmiałe, że pękały i smakowicie przeszukało leśnym runem i tu już pojawiały się pierwsze konflikty i burzliwe dyskusje no bo jak wdzianka ma w ogóle prawo pęknąć czy powinna być kieszonki pełno jagód czy jednak solidnie skrojonym kawałkiem przyjemności bez żadnych pustych przelotów powietrza w środku z cukrem pudrem kruszonką czy lukrem nie dość tego pierwszym dniom wypieku przeważnie towarzyszył jeszcze inne spekulacje i z jakich jak co jego działki czy oszukanych mrożonych zeszłorocznych czy może świeżych i w związku z tym po ile w tym roku dla cukierników wypieki jego dziadek to z pewnością trudny czas próby szukania jak na rynku kalkulowania liczenia na dążenia produkcją i wreszcie zaspokajania żądnego jagód tłumu i w tym roku trudno cokolwiek prorokować miejmy tylko nadzieję, że jagód nie będziemy jeszcze kupować na sztuki, a ceny będą dla nas łaskawy w minionych latach bywało różnie i nawet mnie dostało się za deficyt na jego nowym rynku proszę więcej od cukierni x nie pisać jego dziadek nie fotografować nie promować jako najlepszy w Warszawie, bo potem nie sposób ich kupić wykrzyczała mi prosto w twarz jakaś ewidentnie zniecierpliwiona nieznajoma osoba przypadkowo napotkana na ulicy zeszłego lata, ale byłam przekonana, że nic poza internet jednak nie wyjdzie nie zdradzę wam zatem moich tegorocznych typów, chociaż i tak na pewno wpadniemy na siebie w jaki warszawskiej cukierni do zobaczenia dziękuję bardzo, że wędrowali państwo po warszawskich lokalach gastronomicznych razem z nami wódka Warszawa nadaje przygotowują dziennikarze piszący na co dzień do gazety stołecznej naszego serwisu Warszawa wyborcza PL jako gospodarz tego podcastu przypominam, że kolejne odcinki ukazują się co 2 tygodnie w piątek najbliższy 27maja Wojciech Karpieszuk zaprasza do lasu Kabackiego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: WARSZAWA NADAJE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA