REKLAMA

Kawa nie jest taka zła

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2022-05-29 12:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:26 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzielny magazyn Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo, ponieważ minęło południe to proponuję byśmy porozmawiali teraz okazje jest z nami prof. Mirosław Jarosz dyrektor Instytutu edukacji żywieniowej stylu życia dzień dobry panie profesorze dzień dobry panie redaktorze dzień dobry państwu swoją drogą przejdziemy do Meritum to wyrazie nawet nie tyle zdziwienie co podziw dla dla nazwy Instytutu i tego czym się zajmuje przyznano żyłem wnieś wiadomości, że Rozwiń » Instytut edukacji żywieniowej stylu życia istnieje, zwłaszcza ten drugi człon styl życia jest dość zaskakujący, bo mam wrażenie jeszcze kilka lat temu w ogóle się nad tym nie pochylaliśmy tak absolutnie teraz wiemy, że tzw. medycyna prewencyjna jest tą częścią medycyny najważniejszą dla naszego zdrowia, bo daje szansę ludziom na zapobieganie chorobom i to jest właśnie ten ta wielka misja Instytutu, ale również tej problematyki, która właśnie ma dać z tą wielką szansę na zdrowie ludziom myśli pan, że to z takiej chęci wydłużenia sobie życia za wszelką cenę nie to jest także my żyjemy dłużej po to, żeby się tym życiem cieszyć czyli, żeby być zdrowym w dobrej kondycji i wtedy to ma głęboki sens, bo oczywiście medycyna naprawcza może dużo nam pomóc, ale bardzo często wtedy, jeżeli jesteśmy chorzy po udarach pozowała albo mamy niewydolność serca możemy żyć kątem nasze życie ma bardzo dużo ograniczeń i też również cierpień także sensem edukacji żywieniowej stylu życia jest to, żeby ludzie byli żyli w zdrowiu do bardzo późnych raty no dobrze to teraz przejdźmy już do plus sprawy dziś mieliśmy rozmawiać o kawie i wcale nie na potrzeby naszej rozmowy chciałbym poinformować pana i naszych słuchaczy, że mam przed sobą kawę jest południe to jest moja czwarta już dziś kawa i wszyscy ostrzegają mnie, że jeśli tak dalej będę postępował to zrujnuje sobie zdrowie co pan na to panie profesorzy i no tak to są to są mity ta wiedza na temat niekorzystnych efektów Piczak zrodziła się w latach siedemdziesiątych i nie mieliśmy wystarczającej ilości dobrych dobrej jakości badań naukowych, żeby jednoznacznie odpowiedzieć na szereg różnych kwestii np. czy kawa może powodować choroby przewodu pokarmowego czy kawa była oskarżana o niektóre nowotwory złośliwe np. ryzyko raka trzustki i po wielu latach badań opartych o nowoczesną metodykę ale, zwłaszcza takie bardzo duże meta analizy, które obejmowały swoim zasięgiem kilkaset tysięcy chorych te wszystkie hipotezy, które oskarżały kawę o negatywne aspekty zdrowotne zostały obalone natomiast wyłoniła się rzeczy wyłoniły się wyniki badań, które mówią, że kawa wydłuża nasze życie i to w zdrowiu, zmniejszając ryzyko praktycznie większości tych najważniejszych problemów cywilizacyjnych, czyli tak zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak nadciśnienie udar móżdżku zawał serca zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów złośliwych takich jak Krak wątroby rak jelita grubego rak szyjki macicy prawdopodobnie jeszcze wielu innych również zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy insulinooporności no zaskoczeniem także pozytywne było to, że stwierdzono mniejszą zachorowalność na Alzheimera i chorobę Parkinsona u osób, które przez dziesięciolecia spożywało regularnie kawę w ilości od 2 do 5 filiżanek dziennie czy ta lista korzyści jest olbrzymia do niej chciałbym dołożyć dorzucić jeszcze 1 bardzo ważną może nie tak zaskakującą, bo nie wasz kawa zawiera kofeinę i stymuluje nasz układ nerwowy do takiej większej aktywności lepszej koncentracji, że kawa zmniejsza ryzyko wypadków samochodowych śmiertelnych wypadków w pracy od co najmniej 10 do 15%, czyli mają z tego korzyści również picia kawy kierowcy i osoby, które z racji wykonywania swoich obowiązków zawodowych są np. zmuszeni pracować w godzinach nocnych panie profesorze tak próbuje to wszystko poskładać wychodzi na to, że dopiero moje pokolenie 4050 latków ma szansę skorzystać z tych dobrodziejstw kawy, wydłużając swoje życie, po czym wnosi ten nawet nie rytuał tylko to taka też nie moda codzienność nasza kawą to jest przywilej przełomu wieków pamiętam imprezy rodzinne imieniny no bo najczęściej wtedy spotykali się najbliżsi to kawa była raz w tygodniu w sobotę to na zakończenie imprezy, kiedy podawano ciasta później płaszcz była towarem deficytowym powołują się w Peweksie albo albo w winnych miejscach, gdzie płaciło się twardą walutą tak pamiętam ta tak oczywiście zgadzam się z tym, że ten zwyczaj picia kawy upowszechnił się w naszym kraju już od kilkunastu lat na pewno i i teraz no daje rzeczywiście szansę ludziom na zdrowie ja na podstawie tych wszystkich różnych badań, które pokazały się kilka lat temu i umieściłem kawę w piramidzie zdrowego żywienia i to nawet ją określiłem jako wschodzącą gwiazdę prewencji i prewencji chorób można zadać pytania, skąd ten taki wielki potencjał zdrowotny kawy Otóż taka kawa zawiera ponad 1000 Polish nory, czyli taki bio aktywnych związków, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami materiał genetyczny, czyli ten dna komórek, ale również struktury komórek przed uszkodzeniami, jakie również zmniejszają nasilenie przewlekłych Stanów zapalnych w naszym organizmie m.in. takim przewlekłym stanem zapalnym w naszym organizmie małym nasileniu jest otyłość, ale okazuje się, że wiele nowotworów złośliwych rozwija się na bazie takiego przewlekłego wieloletniego procesu zapalnego w związku z tym także na to co powiedziałem łatwo łatwiej nam zrozumieć, dlaczego kawa zapobiega rozwojowi tak wielu chorób, ponieważ właśnie przeciwdziała uszkodzeniu materiału genetycznego, jaki zmniejsza nasilenie zmian zapalnych to jest główne główne działanie, ale chciałbym do tego dodać jeszcze 1 zaskakującą sprawę, którą poznaliśmy 3 lata temu Otóż w takiej bardzo dobrze przeprowadzonych badaniach naukowych opublikowanych gastroenterolog czy stwierdzono, że osoby pacjenci, którzy mają raka jelita grubego i są w trakcie chemioterapii i mogą mieć duże korzyści zdrowotne z tego faktu spożywania regularnie kawę okazało się, że tak nuta chorych z rakiem jelita grubego będąca na chemioterapię, która Piła kawę regularnie i miała zmniejszone ryzyko zgonu 50% czy generalnie kawa chroniła tych chorych przed rozwojem przed ekspansją tej choroby nowotworowej wspomagała wręcz chemioterapię, ale również, o czym się zmniejszała ryzyko zgonu z powodu tych innych chorób towarzyszących jak choroba wieńcowa nadciśnienie tętnicze czy zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i udał, czyli to co badania bardzo obiecujące wzmacniają naszą wiedzę, jakiej upoważniają nas do wskazywania na to, że taka rzeczywiście jest takim bardzo dobrym zdrowotnym elementem naszego żywienia już nie mówiąc o tym, że pan redaktor już to zaznaczył, że jesteś takim pewnym symbolem relacji międzyludzkich przy kawie dobrze się rozmawia kawa polepsza nasz nastrój właśnie zwiększa taką aktywność aktywność naszego mózgu w ogóle ciekawe jest to, że sprzyja również aktywności fizycznej to ciekawe, że badania pokazują, że osoby, które piją kawę czy po spożyciu kawy mają większą ochotę na to, żeby właśnie pójść na spacer pobiegać pójść na basen ta także tych korzyści jest jest sporo nie tylko sensu stricto zdrowotne, ale również te, które dotyczą tej przyjemności naszego życia związanego z kontaktami ludzkimi rozmawiali rozmowami na różne tematy także tutaj kawa rzeczywiście można powiedzieć także zrobiła taką pewną dużą karierę w ostatnich latach pani profesor rzadko jest 1 kłopot właściwy może nie kłopot tylko szansa by takiej audycji jak tato wyjaśnić mamy niewiele czasu, ale spróbujmy nas obraz jest kawa kawa jest wino wino jest mięso mięso prawda chodzi chyba głównie o jakość, a dopiero później zastanówmy się czy ona ma dobroczynny dobroczynne działanie na nasze ciała czy też nie chcę powiedzieć bardzo optymistyczną rzecz badania, które mamy mówią, że wszystkie rodzaje kawy, które spożywają ludzie mają dużą korzyść ta przetworzona też, która później w takim granulat już Niechcę wymieniać nazw jest zahartowana i wszystkie mają korzyści tylko oczywiście jest tak, że w zależności od ilości tych polifenoli od zawartości kofeiny one mogą mieć mniejsze albo większe właściwości zdrowotne natomiast stwarzają bardzo małe bardzo małe ryzyko jakiś powikłań oczywiście tutaj trzeba zaznaczyć, że może być coś takiego jak pewna indywidualna nietolerancja i kawy związane np. z tym, że są osoby, które wolniej metabolizm kofeiny o tym mogą nie wiedzieć w związku z tym jeśli zwolni metabolizmu kofeiny i niektóre związki, które są zawarte w kawie czy szóstym ich stężenie może szybciej narastać niż zwykle w związku z tym wtedy mogą być pewne objawy jak objawy dyspeptyczne czy też np. zbytnie pobudzenie układu sercowo-naczyniowego, ale to są rzadkie sprawy wtedy można uregulować sobie tą ilość spożywanej kawy i właśnie do naszych tych właśnie możliwości i dlatego podkreślam, że różne rodzaje kaw były badane i ich we wszystkich rodzajach AK stwierdzono ten efekt zdrowotny, żeby tutaj nie było jakiś rozczarowań i zahamowań, ponieważ to zjawisko spożycia kawy jest bardzo szerokie i ludzie bardzo indywidualnie w zależności o swojej sytuacji ekonomicznych aspektów spożywają różne różne rodzaje ryzyka ja bym raczej zwrócił uwagę na inny aspekt sprawy, że warto nie dotować mleka śmietanki do kawy, dlatego że ona tę lekko śmietanka powoduje na utylizowanie wielu polifenoli, czyli traci moc zdrowotną natomiast cukier oczywiście w dobie rozwoju cukrzycy otyłości jest tym czynnikiem, gdzie etycznym, którego raczej nie powinniśmy powinniśmy unikać w związku z tym zamiast tych dodatków możemy dodawać do kawy np. jakieś przyprawy typu cynamon imbir można eksperymentować, czyli bardziej bym widział to jakby zagrożenie z tym dodawaniem cukru do kawy i właśnie mleka albo śmietanki dziękuję panu bardzo to co poleca pan tak wczesnym popołudniem dobrą kawę siada przy tak polecą, ale 1 rzecz już już później nie, dlatego że rozkład kofeiny w organizmie wynosi upór okres trwania 12 godzin w związku z tym nie powinniśmy spożywać wieczorem ich późne popołudnia kawa nie tylko również herbaty czekolady, czyli produkty, które zawierają kofeinę, bo wtedy możemy się narazić na zaburzenia snu kłopoty z zaśnięciem albo gorszej jakości zna, czyli kawę spożywamy rano w godzinach przedpołudniowych południowych no i wczesnym popołudniem to jest taki najlepszy najbardziej korzystny dla nas schemat z jak dotyczące spożywania kawy prof. Mirosław Jarosz był z nami kłaniam się panu życzę dobrej niedzieli dziękuję bardzo, dziękuję panu państwu dziękuję bardzo, naszych słuchaczy zapraszam teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA