REKLAMA

Rynek zbóż ucierpiał przez wojnę w Ukrainie, ale głównym problemem są zmiany klimatyczne

Połączenie
Data emisji:
2022-06-03 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
09:28 min.
Udostępnij:

Nadal największym zagrożeniem dla światowego żywienia są zmiany klimatyczne. O szczegółach rozmawiamy z prof. Zbigniewem Karaczunem ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ekspertem Koalicji Klimatycznej.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w 1324 Jakub Janiszewski przy mikrofonie z nami prof. Zbigniew Karaczun ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego ekspert koalicji klimatycznej dzień dobry dzień dobry panu dzień dobry państwu kontynuujemy temat związany ze zbożem przed chwilą powiedzieliśmy o o tym, że problemy ukraińskie czy wojna w Ukrainie to nie jest być może źródło światowych kłopotów z dostępnością zbóż, ale niewątpliwie to jest jeden z elementów, który się przyczynia do głównie spadku Rozwiń » zapasów to zapasy kurczą, a nie nawet nie tyle sama produkcja panie profesorze jak to jest właściwie z tą produkcją zbóż globalnie patrząc właśnie w kontekście zmian klimatycznych na ile to co się poprzednia rozmowa może tak w skrócie ją podsumuje mówiła o decyzjach politycznych, a także oczywiście takich kwestiach właśnie jak jak kwestie związane z wojną powiedzieliśmy o tym, że produkcja w Ukrainie nie będzie aż tak niska jak pierwotnie wydawało nasze rzeczywiście trochę skurcze, ale to będzie rzędu 20% tak się przynajmniej obecnie przewiduje ani 13 jak czy nawet połowy jak to z początkiem roku nie prognozowana w momencie, kiedy wojna się zaczęła wiemy, że będzie trochę lepszy rok zapowiada się, że może być trochę lepszy rok w Kanadzie, więc te rzeczy jakoś zbilansuje, ale ogólnie obraz nie jest szczególnie wesoły, zwłaszcza te kończące się zapasy swoje robią, więc pytanie na ile to wszystko ma swoje źródła w zmianach klimatycznych i tempo zaczął od tego, że tak naprawdę rzeczywiście zmiana klimatu jest chyba tym podstawowym problemem, który dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego w takiej skali globalnej, dlatego że proszę pamiętać, że rolnictwo jest takim sektorom, który jest uzależniony od warunków klimatycznych wszystkie czynniki produkcji rolnej i też czynniki klimatyczne czy wielkość opadów rozkład temperatury to wszystko tak naprawdę wpływa na produkcję rolną to wszystko jest modyfikowany przez zmiany klimatu mamy tego dowody na czym mamy, bo mówi pan, że w Kanadzie szykuje się dobre zbiory, ale jednocześnie mamy informacje z Ameryki Południowej Brazylii, w której się ocenia, że zbiory soi będą o 15 nawet procent mniejsze czują początkowo myślano, że to będzie 5 000 000 ton mniej zagrany soli dzisiaj mówi 13 nawet milionach ton, że będzie mniej mamy susze w Argentynie, która także zmniejsza produkcję i to już tak naprawdę od wielu lat mówimy o tym, że produkcja zbóż na świecie jest mniej więcej 510 000 000 ton mniejsza niż byłaby, gdyby zmiany klimatu, więc to jest jakby pierwszy problem, więc rzeczywiście w chyba największym stopniu wpływa na bezpieczeństwo żywnościowe, dlatego że te zmiany np. w Afryce powodują, że coraz mniejszej ilości krajów można produkować na nas to jesteś paradoksalnie, dlatego że skutki zmian klimatu np. bardzo korzystne dla Rosji dla produkcji zboża do Rosji Rosja dlatego stało się jej eksporterem zboża, że ten warunki tam, zwłaszcza na na wschodzi na północy tego kraju do produkcji się poprawiły, więc tutaj tutaj to jest bardzo skomplikowane natomiast ja chyba też nie lekceważył tego problemu wojny Ukrainie i tego co Rosja robi właśnie z rolnictwem ukraińskim ze zbożami ukraińskimi, bo proszę pamiętać, że to nie tylko chodzi o produkcji, ale możliwość także eksportowania tego od mięty ukraińskiej pszenicy uzależnione jest wiele krajów to znaczy są i daleki wschód, czyli m.in. Indonezja Filipiny, ale także tutaj u nas sam Afryka i zmniejszenie tej produkcji no liczy nie produkcji przepraszam do eksportu może powodować tak naprawdę globalne globalne problemy na rynku żywnościowym tak o tym też wspominaliśmy natomiast ja jeszcze wrócić może do tych właśnie kwestii związanych z samą produkcją to znaczy czy to jest tak, że już możemy powiedzieć, że zmiany klimatyczne sprawiają, że coraz mniej jest miejsc, gdzie określone, a z zboża możemy rzeczywiście sukcesem hodować jak to jak to wygląda czy zdecydowanie tak czy zmiany klimatu już dzisiaj proszę wpływała na produkcję rolną to nie tylko zboże, ale tak naprawdę cały przekrój produkcji rolnej i już dzisiaj to produkcja ograniczają straty, które już mamy są są są są znaczące one także dotyczą takich produktów rolnych, które być może nie są niezbędne, żeby jak przetrwać, czyli nie decydują tak naprawdę o bezpieczeństwo żywnościowe, ale tak naprawdę decydują o smaku życia, czyli też kwestie np. kawy arabiki to kwestia czarnej herbaty też kwestia Koko i owoców, które tropikalnych czy lekkich cytrusowych coraz częściej widzimy, że te auta produkcja albo nie może być prowadzona albo plony bardzo spadają właśnie skoro ze względu na skutki zmiany lotu w czy możemy natomiast zadać takie rzeczy inaczej czy zadajemy sobie także pytanie czy można zastępować mówi właśnie takich takich sprawach jak używki w zasadzie trochę to pan wymienił przed chwilą, ale jeżeli by mówić o bezpieczeństwie żywnościowym to czy istnieje jakiś taki rodzaj analiz czy refleksji co możemy hodować w tych miejscach, które stają się trudne być może dla wielu roślin od, których zależało bezpieczeństwo żywnościowe na świecie, a ja powiedział także oczywiście takie pytania są zadawane naukowcy, jakby prowadzą badania szukające odmian szukających ratunku, które byłyby bardziej odporny na te właśnie skutki zmian klimatu byłyby możliwe do wprowadzenia właśnie w zastępstwie tych, które będą musiały wymagać natomiast ja myślę, że to jest jeszcze 1 element tutaj tej układanki, które nie powiedzieliśmy do tej pory też proszę pamiętać, że mniej więcej 80% energii wkładamy rolnictwo spółki po to, żeby wyprodukować mięso mięso, które przynosi nam tak naprawdę 20% kalorii 30% białka, które spożywamy i tym elementem układanki myślenia właśnie o tym jak skutki zmiany klimatu będą wpływały na bezpieczeństwo żywnościowe na rolnictwo to jest, a zmniejszenie ilości mięsa w diecie odejście w taki w części tej produkcji zwierzęcej właśnie wśród kierunków produkcji roślinnej, ale czy to już dzieje, a nie nosi i chodzi o to produkcję mięsa rzeczywiście w tej chwili chyba ona i wzrasta na czynną widać, że Chiny, że kraje rozwijającej się bardzo mocno dążył do tego, żeby zwiększyć konsumpcję mięsa i jakby starają się w tym kierunku szliśmy i tu będzie bardzo trudno rzeczywiście zmienić przyzwyczajenia konsumentów właśnie, bo w zasadzie, jeżeli na być może ja tutaj popełnią jakiś błąd percepcji akurat przyglądamy się sytuacji w 1 konkretnym kraju, czyli Brazylii, która słynie, jakby właśnie z nieustannego niszczenia tego zasobu Przyrodniczego, jakim jest Amazonia w imię właśnie pozyskiwania pastwisk, więc można by sądzić, że właśnie ta produkcja mięsa będzie ta najbardziej szkodliwa będzie rosła rocznie w NATO zniesienie się nie tylko pastwiska proszę pamiętać, ale są, która jest tą wielką przestrzeń ogromne monokultury 250 000ha soli to jest także dla produkcji zwierzęcej, bo to jest główna czasza nasza wykorzystują przede wszystkim jako element pasie między rzeczywiście to rolnictwo nasi inaczej jak powiedział tak, jeżeli nie wprowadzimy pewnych zasad certyfikacji produktów, które jest ściągany, które importujemy do Unii Europejskiej Europy Res takich krajów rozwijających się właśnie życzył mu rozwiniętych krajów, po który od, których zależy różnorodnych biologicznej, o której zależy bezpieczeństwo klimatyczne, czyli właśnie od Ameryki Południowej od dalekiego Wschodu no to będziemy mieli rzeczywiście problem i być może będziemy spokojni w Europie będzie nam się wydawało, że wszystko dobrze euro Europie DJ ograniczamy emisję gazów cieplarnianych działamy zgodnie z wymogami ochrony klimatu, ale tak naprawdę ten nasz wielką o czy globalny ślad w mini klin klimatycznych węglowy będzie bardzo duży dziękuję bardzo, prof. Zbigniew Karaczun ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego ekspert koalicji klimatycznej był państwa moim gościem trzynasta 34 za chwilę informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POŁĄCZENIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA