czym można odpaść Orkisz tam ja bym mógł założyć partię kiszonka książki magazyn do słuchania, ale ile to jest radości daj pan premier ma dzień dobry państwu to jest kolejna sobota z książkami magazynem do słuchania dzisiaj tuż po dniu dziecka będziemy rozmawiać o i wokół dobrej książki państwo moją gościnią w studiu jest Marysia Przybyszewska dzień dobry cześć dzień dobry cześć dobra książka wege przepisy dla dzieciaków i rodziny dostają książkę kilka
Rozwiń »
dni temu przejrzałem przeczytałem już sobie nawet zaznaczyłem przepisy, które będę chciał jako czasem gotujący ojciec dla własnego dziecka i dla całej rodziny przyjaciół przygotować ale zanim powiemy o tym co jest w środku, jaką metodą prób błędów tworzyła tę książkę bowiem od wielu osób, które zajmują się tym na co dzień, że właściwie dobra książka Kucharska to przetestowana wielokrotnie przez autorkę autora tego chciał trochę od filozofii albo od teorii i praktyki rozpocząć po pierwsze, chyba najważniejsze pytanie mówiła mi matka mówiła babcia może sobie tego mięsa nie jeść, ale nie zgadzam się, żeby twoje dziecko jadło mięsa, bo niejedzenie mięsa z zasady szkodzi w takim momencie, kiedy człowiek się rozwijać np. w dzieciństwie co na to to jest cały czas temat trudny, ale myślę, że już coraz mniej, bo na szczęście, jakby ten wegetarianizm weganizm dieta roślinna już nie są tak demoniczne straszne i ekstrawagancki jak kiedyś, więc teraz wydaje mi się, że jest to o trochę bardziej mit i tak naprawdę, jeżeli dziecko jest jest małe i nie chce jeść mięsa to nie musi jeść ważne, żeby po prostu było pod kontrolą rodziców lekarzy ich chyba to jest jakby klucz do sukcesu tyle to znaczy to opcja, że zostaw ziemniaki, ale koniecznie zjedz kotleta wcale nie jest najlepszą w przypadku niektórych tak mi się wydaje mówi o tym, dlatego że pamiętam własne dzieciństwo w czasach głębokiego i kończącego się PRL-u przecież my tak naprawdę tego mięsa wcale dużo jedliśmy jakoś wyrośliśmy na ludzi w miarę jak np. metr 98, chociaż na mięso było takim produktem luksusowym towarem luksusowym mieliśmy kasz dużo nabiału ciasto rzeczy pszenne itp itd udało się trochę chyba daliśmy się wciągnąć w ten taki dyktat teraz tego, że mięso musi być na stole tak dużo czytałam w nocy tego jak mięso jest w ogóle odbierane jako taki symbol dobrobytu i rzeczywiście to też często powtarzam, że dokładnie co powiedziałem, że jak byliśmy młodzi młodsi i gdy dorastaliśmy to mięso było rzeczywiście luksusem przecież to oni tylko, że w piątek szedł rybę to po prostu mięso świat w weekendy w sobotę i w niedzielę i jeżeli nawet liczne mawiają z moim kolegą którego, które zresztą w pegeerze to mówił, że jakby jego rodzice po prostu dym wali się jak w nim produkcję mięsa, ale oni nie mieli miejsca w domu, bo oni sprzedawali, a to co zostawało było wykorzystywane weekend i ewentualnie jadł mięso osiadło jego pochodne typu skwarki na ziemniakach albo jakieś skrawki dokładnie nie było dziennie nie tutaj nie będę jakimś strażnikiem moralności wiem, że te miały też nie jest też wyznaczonego, żeby mieć na off i to to, że oboje tak się składa siedzący w tym studiu jesteśmy wegetarianami dłużej nawet ode mnie nie oznacza, że nie dopuszczamy możliwości, że ktoś się mięso to nie o to chodzi raczej myślę o tym, że wiele rzeczy w życiu także jeść mięso należy odpowiedzialnie to nie jest pierwsza rozmowa w ramach podcastu, który przygotowujemy z osobami prowadzącymi działalność w cudzysłowie książkę kulinarną przygotowującymi przepisy piszącym o jedzeniu odwiedźcie bezmięsnej, ale za każdym razem mam taką potrzebę, żeby raz jeszcze o tym przypomnieć to znaczy, jeżeli już ktoś chce jeść mięso to powinien pamiętać o tym, że dobre mięso cudzysłów zdrowe mięso, chociaż wiadomo, że bierze się z uśmiercania zwierząt w musi kosztować to znaczy próba wyjaśnienia tłumaczenia innym, że mięso wysoka, kiedy kupuje nie wiem filety z kurczaka, a kawałki mięsa w dyskontach za ceny o wiele niższy od ceny świeżych warzyw czy owoców w jest no wiąże się z dużym reset niebezpieczeństwem, dlatego że mięso produkcja mięsa w dzisiejszych czasach na masową skalę oznacza po prostu tego mięsa zanieczyszczanie niszczenie go dokładnie co powiedziałem, że i ja bardzo staram się nie zaglądać ludziom do garnków, ale jak mogę staram się przekazać to dla mnie najważniejsze widzeniu jest świadomość i to, żeby właśnie widzieć się, skąd pochodzą nasze produkty nawet nie chodzi za mięso, choć generalnie każdy składnik, który pakujemy do naszego talerza, żeby uważność i mądrością dobierać produkty i rzeczywiście byśmy teraz w takim momencie, kiedy musimy zdać bardzo dużą uwagę, bo to jedzenie naprawdę jest coraz bardzie nafaszerowane różnymi rzeczami, których nie chcemy i nie powinniśmy jeść czy, jeżeli mięso to bardziej od rolnika bezpośrednio od rzeźnika efektem byłoby najlepiej je też mam w ogóle świadomości, jakie są ceny tego mięsa, bo wiadomo, że też gotuje się inflacji, a no właśnie między interesuje się, ale też nawet czasem jak moi znajomi, którzy rzeczywiście kupuj natomiast w dobrych burdelach pokazują jego ceny to jak one są astronomiczne po prostu myślę że, gdyby to mięso miało z reguły tak astronomiczną cenę zawsze to myślę, że ludzi by mogli sobie to koszt doby w Polsce chyba samo regulowało jego jedzenie kupowanie, chociaż wpłaty jesteśmy także osoby jedzące mięsa po nie mamy żadnej pewności, że kupowane w dyskontach warzywa np. wiesz ile razy jestem w takim miejscu przyglądam się temu jak wygląda włoszczyzna wyjmowana w z zamrażarki pakowana w folii, która zaczyna leśniczy po dniu od przyniesienia do domu to też sobie zaczynam się zastanawiać czy może to dobrze żona wcześniej, bo to znaczy, że nie była sypana przedni jest pestycydami czy też może po prostu już tak nafaszerowana tym całym złem, że nie daje rady w zderzeniu z minutową temperaturą, a potem szybkim rozłożeniem po prostu wszystko się zaczyna psuć chyba dobrze po prostu było, gdybyśmy wszyscy mieli swoje własne przydomowe ogródki, ale to nierealne, a było idealnym rozwiązaniem, ale też co ułatwia takie życie jest sezonowość i też często podkreślam, żeby stacja jest wg sezonów i zgodnie z porami roku i naprawdę próbować sobie odpuścić tego pomidora w okresie w tym on nie rośnie, czyli tak naprawdę oni zaczynają się koniec czerwca trwają do dni września załóżmy, a i to najważniejsza i po prostu cieszyć się nie jeść garściami tak samo truskawki krótki sezon, ale wybitnie pyszne i takich staży to jest świetna porada tak myślę, kiedy teraz siedzimy tutaj rozmawiamy o tym można wyciągnąć swoje książki można też z innych miejsc w internecie, bo zdobył książce polecasz strony, które śledzisz ludzi, którzy są dla siebie w jakim sensie autorytetami, jeżeli chodzi o kwestie dobrej zdrowej żywności, żeby sobie taką w domu ściągawkę zrobić nawet na lodówkę albo ścianę przyczepić, że świeże owoce albo warzywa takie takie takie są te momenty się przygotować na to, że tylko wtedy ma sens kupowanie ich nie tylko ze względu na cenę, ale też na to, że one są świeże prosto z drzewa albo prosto z pola, a nie trzymane w łodzianka ach, przecież w grudniu czy w styczniu można kupić w sklepach pięknie pachnące polskie jabłka, ale doskonale wiemy, że one są trzymane właśnie chłodnia można tak samo kupić pomidory przyjechały z Hiszpanii z wielkich karni i też wystarczy po prostu wygooglować też karni, żeby zobaczyć, gdy jest hektar Niemcom 1000 km ciągnących się w szklarni i zastanowić na pewno jedzenie z nich jest ręczne no to oczywiście różni się dumnie taki raczej wątek z myślą o tym kto to jedzenie zebrał, w jakich warunkach ile ono jechało jak i czy dojrzewało w kontenerach ile rzeczy wyjaśniało play i pleśnieją przekazało tę pleśń na inne warzywa itd. itd. i oczywiście też trudno jest siedzieć zastanawiać się analizować każde warzywo 1 rzecz się po kolei wybrać te czynniki, ale myślę, że można próbować i można się starać wprowadzili wprowadzać małe ruchy do swojego z stylu życia sposobu chodzi jak myślę o nabywanie świadomości po prostu stopniowe krok po kroku dobra książka spotkała dzisiaj w studiu to jest jakiś ważny moment w twojej pracy zawodowej w tym czy się niczym się zajmuje jakiś rodzaj kamienia milowego, ale myślę, że nie wszyscy śledzą twoje konto na Instagramie przypomnimy, jaką się na smak com komfortowo Anką dziękuję Maćkowi tutaj z za za tę świetną nazwę komfortowa Anka jak się w ogóle zaczęła twoja przygoda cudzysłów zjedzeniem myśleniem o odpowiedzialnym jedzeniu i o tworzenie własnych przepisów w diecie roślinnej no i medyczne zupełnie od początku, czyli i od tego jak przyszło 10 lat temu powiedziałam mojej wczesnej pracodawczyni Lidii Popiel chętnie powiedziała Oliwia czas na mnie muszę iść dalej będę gotować jak z asystentki fotografki nagle decyzja dosyć zaskakująca poszłam gotować do jednego z warszawskich bistro i mając bladego pojęcia o tym ile co jakiś k jakby, w jakich ilościach się gotuje na więcej niż 5 osób oprócz marzenie jako sumy to decyzja z różnych historii by mój mój były chłopak po prostu być Hey otwieramy bistra świetnie gotuje może po gotuje nie zastanawiałam się wtedy za bardzo, jakby de, jaką skalę będę musiała gotować im w ogóle będę gotować dla ludzi innych niż moi znajomi, ale powiedziałam, że okej możemy spróbować i spróbowałam, a i w zasadzie nawet wszystko, czego nauczyłam to było w gastronomi i nauczyłam się jak gotować jak nie gotować a, a potem zaczęły się staże wyjazdy, jakby cały czas uczyłam tego fachu, a ci się nauczyłam wszystkiego chyba wciąż nie cały czas czujesz się uczy dużo przede mną i też czy czuje, że się to nie zmienia przepracowałam 10 lat warszawskiej gastronomi przed pandemią ze zrezygnowałam, bo mu po prostu było trudno i ciężką i w zasadzie miałam taki moment odpoczynku i szukania się i zastanowienia się co dalej potem pomyślałam, że w zasadzie lubię pisać trochę jeszcze umiem robić zdjęcia i chciałbym dalej dzielić tym co mam w głowie z innymi i tak powstało komfortu bankom i tak jest i mam nadzieję, że służy z tego co powiedziałaś przed chwilą najbardziej chyba zainteresowało mnie w sensie jest jakimś sensie odkrywcze takie stwierdzenie nauczyłam się jak nie gotować to znaczy jak nie powinno się gotować brzmi moje pytania na pewno nie powinno się gotować, używając tępych noże aha, bo bo, bo ten wynosi się bardziej ci inni może zjechać warzywa i np. kroić kawałek palca nie powinno się gotować bez podłożenia czegoś stabilnego, o czym my ściereczki kawałka ręcznika papierowego pod deskę, żeby zyskać jeśli Gała nie odjeżdżała czy mówimy technika realność takich technika jak tak czy dotyczące etyki czy właśnie w gastronomi, których się ucieszyli, ale w kuchni w domu też bardzo przydają, zwłaszcza mężczyznom, którzy uczą się gotować np. bo ich do tego życie zmusza albo zaimponować tak i takich rzeczy takiego małego know how w zasadzie jest dosyć sporo i też lubi pokazywać to u siebie na Instagramie niem techniki krojenia, których się też nauczyłam oczywiście, gdy szkoła francuska bardzo przydaje choćby, ale po francusku to robić Ciach Ciach Ciach w jakim sensie w jakimś takim nierzetelnym Tuska jak ma to, że zwykle ma bardzo wiele technik krojenia, czyli to jest żuje brnęła czy są wszystkie różne trudne trudne nazwy został chyba któryś z całą książce, które po prostu dają nam kształt warzywa i to jest, że mogę za co za cytować nawet ta sama pisałam jak sobie kraje takie będzie smakowało i rzeczywiście jak i pokroić ma wpływ na na smak potraw a dlaczego no np. dlatego że jeżeli robi w tym sałatkę i pokroić cebulę w wielką kostkę i tam pakuję to po prostu niszczyć głównie bóle jak, żebyście nutkę piórka i każda z nich odrobinę soli albo złoży się na chwilę zimną wodę to ona będzie soczysta chrupka, a jeżeli np. gotując zupę ogórkową pokroju ogórki kiszone trochę większe kostki niż mniejsze to też wpływa na to jak ja albo moje dziecko odbierzemy efekt mojego gotowania jak, więc tarło na tarce oczywiście jak wyjazd najchętniej między, jakby i ten jest najwięcej soku tekst tego tak, ale też z kolei przynosi, jakby kolejny wątek, że dla mnie gotowanie jest dosyć intuicyjne myślę, że dla wszystkich jest i oczywiście można słuchać przepisów wiadomo, że i tutaj jest dość istotne psu słonej słonych wytrawnych rzeczach tych przepisów trzeba się trzymać tak bardzo w słodyczach, owszem, tedy teren, który bardzo przydają, ale też troszeczkę słuchać siebie, że jeżeli np. właśnie tym więcej soli pieprzu czy zmienić coś, bo tobie tak bardziej smakuje też z porządku i toteż staram przekazać w dobrej książce to jeszcze wracamy do tych początków początków i ciągu dalszego początków, czyli bycia asystentem asystentką fotografki praca w bistro potem odejście założenie konta na instagram com FOT Wang pandemia itd. tak dalej, ale co się mogło potoczyć w różnych kierunkach później różne strony, a skończyło się na książce z przepisami waga dla dzieciaków i rodziny czy myślała, że to w ten sposób, że jeżeli chodzi o gotowanie dla dzieci dietę roślinną to jest w Polsce jakaś przestrzeń do zagospodarowania to jest Terra incognita albo po prostu zbyt mało rodzice wiedzą co mogą na szybko smacznie przygotować dla swoich pociech i ogólnie myślę, że kiedykolwiek przed książkę dla dzieci, ale na szczęście kolej Konrad Kalina taki pomysł, czyli wydawcy wydawcy dokładnie powiedzieli no bo my synka i w zasadzie, jakbyśmy chcieli uczyć go jedzenia i z nim gotować to chcielibyśmy korzystać swoich przepisów nie przyznam, że odpowiedzialność, bo na szczęście piszący przepisy miałam wsparcie dietetyczki i jakby okazało się że, pisząc te przepisy też rzeczywiście intuicyjnie dobieram odpowiednią ilość białka węglowodanów etc, a więc Super dlatego nie sądziłam, że napisze książkę dla dzieci też w ogóle, jakby ona jest dla dzieci od 3 dla dorosłych i jakby staram się pokazać, że po prostu to jest procent to nie jest dziecko musi mieć specjalne jedzenie, a dorosły osobny i że muszą być tam nie wiem różne talerze i różne opcje oczywiście jakiegoś tam momentu życia dziecka dziecko nie takich pełnych full potraw jak np. co w w dobrej książce, ale na szczęście jest dużo osób treningowych blogów o jedzeniu dla dzieci i zostały naprawdę myślę, że mocno przetarte szlaki więc, a my wciąż jest po prostu podle ludzi, którzy sobie robią dobrze no dobrze zjeść, ale jeszcze, odnosząc się do doświadczeń rodzicielskich wiem to po sobie, ale pewnie też wiele naszych słuchaczek i wielu słuchaczy podzieli moją opinię, że dzieci są niezwykle radykalny jeśli chodzi o podejście do jedzenia to znaczy pizza zawsze pierogi ruskie ojej tak bardzo często peruki z szynki niekoniecznie, ale wiadomo, że na szybko to usuniemy Błaszczakiem homogenizowane nie, bo właściwie nie ma nie ma większej frajdy ewentualnie chałka soczek malinowy świetnie, ale brzoskwiniowy to już niekoniecznie tutaj można by wymieniać miała świadomość tego, że po prostu dzieciaki tak funkcjonują, że mają 5 ulubionych potraw w tygodniu 2 zupy 32 dania i ich reszta niekoniecznie to znaczy, że właściwie tutaj chyba wszyscy ci, którzy tak mi się wydaje po lekturze dobrej książki, którzy prezentują różne szkoły jedzenia karmienia dzieci znajdą coś dla siebie smaki rodzaje potrafi tak dalej ich nic bardzo śmieszna historia, bo po napisaniu tej książki mój kolega Michał Ligocki zaprosił mnie na wyjazd bordowy w jego teamem standardowym antenę dzieciaki i Chin i wyjechała na tydzień i karmić tę grupę wróciłam w ocenie dokonanej mu słuchać moglibyśmy ograniczyć tę książkę przepis na pomidorówkę wegetował wydechem wegetariańskie Häcken powiedział okej dodajmy jeszcze 3 Miss i mam co ich rzeczywiście tak jest, że w z dziećmi nie jest najłatwiej, ale oni wciąż jest dużo takich rzeczy, które właśnie są przyjemne i in dzieciom będą smakowały dla niektórych będą musiały trochę przekonać jest dużo ryżu sporo kasz mało cukru też chciałam, żeby tam było i to zobaczymy czy będzie już dania talerzami i dobrze otwórzmy dobrą książkę powiedzmy naszym słuchaczom słuchaczom co tu mamy zaczyna się oczywiście od takiego bardzo technicznego istotnego rozdziału, w którym piszesz co warto mieć w kuchni czy, jakiego rodzaju urządzenia przyrządy, ale też np. maty silikonową, czyli to miejsce, które znaczy tę rzecz, która pozwala jeśli zgodzi się gałką itd. potem mamy opowieść o przyprawach i to mnie bardzo zainteresowało, dlatego że każdy właściwie ma swoją ulubioną grupę przypraw ja jestem przyznaje wielkim fanem pierwszą i właściwie Wieprzy mogłem do wszystkiego dawać jak się zorientowałem moje dziecko również bardziej pieprz niż sól, ale też pokazujesz inne rzeczy, które nawet bez konsultacji z dziećmi można było wrzucić do jedzenia i mogą potraw ubarwić smakowo takie jak wrzuciłam przypraw w ogóle jest u mnie bardzo małą i jest naprawdę czosnek i udaru i komendy są takie 3 podstawowe i dałam dlatego, ponieważ też czasem ta mieszanka gdzieś tam jest bardzo czas wykorzystany w kuchni roślinnej, żeby estetyki nie dłużej tego słowa mięsnym smak imitującymi witający i jakby czasami wydaje mi się, że jednak wciąż tego szukają z dniem czy tęsknoty czy z tego, że pamiętają ten smak więc, więc one to dają dam rzeczywiście pierwszy uważam, że jak najbardziej można go podawać dzieciom, a sól, która jest po prostu ważna trzeba umiejętnie używać no z sezamem jest to moja eks chyba rzecz, której nad nad używam i tak jak mówi mogłabym pisać tutaj miliony przytrafi Samanthy bardzo dużo, ale chyba tymi w różnym natężeniu posługuje się najczęściej w kuchni w diecie roślinnej istotne jest umami, czyli ten kolejny smak, które przez lata był niezidentyfikowany o tym też piszesz no z tym może być problem, bo nie zawsze mamy wyraziste, więc dzieci trzeba do tego przyzwyczaić, ale da się potem właśnie piszesz o tym jak się kroi po francusku, żeby było więcej smacznie i bardziej zdrowa potem przechodzimy już w tej książce do konkretnych przepisów to jest bardzo ciekawe, że na pierwszym miejscu w swojej książce jest bulion warzyw, dlaczego właśnie on bulion to jest zdrowie bulion trzeba mieć zawsze w lodówce i przydaje się on absolutnie wszystkiego uwielbiam mieć bulion dzień przed naszym nagraniem rozmawiamy z pewnym pisarzem, który właśnie jechał nawet do Radia miał pewnym głosem i powiedział, że czuje się okropnie, ale podniesie się, bo wiadomo promocja książki bierze termos z zastałem bulionem, który gotował 5 godzin na małym gazie u siebie w domu otrzymał pochwałę ode mnie, bo ja nie jestem osobą Słupno to też uważam, że po prostu bulion to jest najlepsze lekarstwo tutaj akurat wierzę w tradycję przekazywaną spokojnie na pokolenie zupa nic tak niedobrze jak zupa bulion warzywny czy ewentualnie mięsne to już w ogóle sztos jak to się mówi dokładnie w tym ten ból też wykorzystujesz później do zrobienia risotto, ale też jako w ogóle taki z podkręca niesmaku, że dzielny w trybie jakieś danie gotuje SOS możesz wlać trochę bulionu dla podkręcenia smaku może szerzeniu zrobiłeś już zdanie i ono nie smakuje do końca, więc może też dodać trochę bulionu i znowu uwzględnić ten ma także ten bulion ma naprawdę wiele rzeczy raty może być i w lodówce zaobserwowany i zamrożony zawsze gotowa opcja na obiad albo jego składowa dobrze jest 1 rzecz, która mnie zainteresowała przy okazji swojego przepisu dała nam budzi on wybór tak się zrobiło bardzo smacznie zresztą tutaj pisze, że ma zawsze zamrożoną porcję ratuje mnie, gdy chcę gotować szybko, kiedy przemysł też mam ochotę na coś rozgrywającego, ale tego nie znałem przyznam szczerze Rysiu kwaśne jabłko ból żonie no tutaj właśnie to kwaśne jabłko buliony podbija ten smak umami daje nam też trochę pieniędzy jak dodaje po prostu jednak najwięcej w w połowie, bo na koniec gotowania, ale wiedziała czy próbował coś próbowany z gotowała spróbowałam zjadłam chętni będą gdzieś kiedyś to od odkryłam może ktoś podpowiedział i zacząć korzystać z tego rzeczywiście na jesień oczywiście chętnie tam wrzucam szarą reneta, a latem z kolei jak jabłka wiadomo chyba nie ma tu po prostu, że sam świeże pomidory, a np. kupić szare renety potem włożyć w pudełkach do zamrażalnika tam poczekać wysuszyć tak złożą się, że może wysuszyć po lepiej na razie Arce i żonę i sobie także wtedy też można do bulionu tak albo np. też trasy jest taka opcja też wyszło unijne z metodą prób błędów jak są te będą one i suszone rzeczy, które daje do kompotu z Różą to np. Kawęcki na Gruszka wrzucona do zimą do bulionu nadal jest Super aromat tylko trzeba wrzucić na prze końcem gotowania na bardzo krótko to jest też nowy wymiar znakom wiem, że to jest może niszowa podniet, ale dla mnie to absolutne odkrycie, jeżeli chodzi o pracy w kuchni, dlatego że tyle lat gotuje zupy system po prostu człowiekiem uzależnionym i wiadomo że, zanim powstanie jakiś rodzaj konkretne zupy to musi być ten budżet, ale nigdy tam wrzucają kwaśnego jabłka teraz będę stosował dziękuję za to bardzo pierwszy przepisy już niesamowita rzecz potem opowiadać o stosach w wiadomo, że będziemy każdego z tych stosów omawiać, bo też chodzi o to, żeby państwo sami po to, po sięgnęli, ale dostrzegam tutaj różnego rodzaju fascynację dzieci np. ketchup z pomidorów zrobić samemu oczywiście w tym okresie, kiedy pomidory są dań pod żadnym pozorem tych chłodniej w listopadzie albo w styczniu, bo to może wyglądać pomidora smaku zawartości pomidora jest w tym niewiele tylko konstrukcja, ale to w ogóle może być frajda dla dziecka, żeby sobie samemu sobie ketchup myślę, że on Rzymian, ale ja też w ogóle uważam, że przetwory z pomidorów na zimę z my jak totalne konieczność szczególnej jak w zeszłym roku przerobiłam 70 kilo pomidorów chyba mnie do tej pory jeszcze także już naprawdę witam się sezonem i wiem, że za chwilę nadejdą pomidory i będę mogła jeść świeże, ale w szafce mamy jeszcze 7 słoików, które zostały, więc są tam właśnie jest keczup jest pana do zupy pomidorowej i są pomidory nieprzetarte, których używamy do osób także myślę, że te bardzo istotna rzecz kilka przetworów rybnych mi nie robię w zasadzie tylko dżemy, które jeszcze są tym od nich zjadam albo je rozdaje i pomidory o ogórki przestałam robić, kiedy odkryłam pana Jacka bić, gdy w, którego serdecznie pozdrawiam z Hajnówki, bo ma po prostu świetne domowe ogórki, a ja przerabiam pomidor, więc jak mówiłam 70 kilo pomidorów w zeszłym roku w tym roku myślę, że będzie podobna ilość z tego, o czym mówisz wynika, że nie robisz kiszonek zdaje się na innych w tej materii, ale wiemy, że wiem dużo kiszonek chcę powiedzieć, że jestem ja bym mógł założyć partię kiszonka znaków z osobą, która uważa, że niema lepszego dostawcy witaminy c i czegoś co spełnia funkcje wojownika naszą odporność określane wszystkiego rodzaju kiszonek każdego rodzaju kiszonek od kiszonych ogórków pomidorów po najmniej spodziewane rzeczy kimś kim tak świetne mam problem, bo zapach kimchi sprawia, że moja córka jeszcze nie za bardzo chce jeść może to jest dla nich zbyt ostre albo zapachowo odrzucające będę nad tym pracował, ale muszę powiedzieć że tak trochę na marginesie naszej rozmowy chciałem zaapelować raz jeszcze o to, żeby poważa kiszonki poważa kiszonki trzeba i się nimi zajadać, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy nie mamy już nic i wtedy właśnie wjeżdżają one każdy przepis, który w książce zostały przetestowane w twojej kuchni oczywiście wszystkie czyli, a każdy Look ile razy ile i jak często się musiała pomylić albo się myliłem się, zanim powiedziała okej to jest już gotowe, gdyż jest większość tych przepisów po prostu korzystam życiu, jakby używam ich cały czas, a niektóre były metodą prób błędów i rzeczywiście musiałam trochę nagimnastykować dotyk owcy chcą zmian w głowie, że jednak gotuje nie dla siebie tylko dla dzieci, a potem dla siebie miałam dużo czasu raczej eksperymenty przez pandemię chociażby jest jakieś danie popisowe, która wymyśliła specjalnie na potrzeby tej książki myślę, że hitem może być kanapka z c punktami z fasoli, które gdzieś stanu momentem, na której stronie, ale myślę, że ona może może dzieciom zasmakować i także na zimno na ciepło bułkę można sobie podróżnicy piec i pulpeciki ciepłe w sosie włożyć do środka może, ale też ponosimy też będzie smakował Super poza tym te pulpety można, jeżeli np. kanapka nie wtedy można je włożyć SOS pomidorowy i też będą powstawały tu właśnie zgoda jest na stronie syna przepis, który wyszedł zupełnie przypadkowo nawet pisałam miałam po prostu tzw. resztki puree dyni i zrobiłam je zrozumieć, nic więc jakby w ogóle połączenie dosyć niestandardowe, ale wyszło świetnie, a co wyszło z tego i lecznic Aspiro z Gdyni po prostu tylko, że igły wyż nie musi mówić młodemu człowiekowi, że jestem prezydencji i państwo po prostu, że lecznica myślę, że Chodzież wiadomo, że to nie dla wszystkich będzie i dlaczego tej lecznicy ten dziwnie smakuje nie należy chciałam zrobić takie opcje ukrytych zdarzyć, że wiadomo też zamierzaliśmy go dobrze, kiedy chce zielone rzeczy w środku albo to wyjmują wyjmują albo, że Jezus cudzoziemców przykład, ale od muzyki zespół pomidorowy taki, który właśnie tam robi na zimę ta od ukrywać warzywa ukrywa w nim warzywa albo żona jest Chlebek taki, żeby wyglądać ciasto czekoladowe, ale Chlebek z cukinii to się też tam przemyca cukinie i nie zrobią za dużo takich przemytów już po to, żeby poszerzyć jadłospis czy np. to jest kwestia odpowiedzialności, że dzieci powinny jeść te witaminy to wszystko co jest warzy cha ze względu na to jak pachnie, bo wygląda to nie mają zbytniej ochoty, więc trzeba troszeczkę oszukać no bo właśnie czy czasem wydaje się, że chyba za tak tak jest, że rzecz czasem trzeba szukać też ukryć SENT 3 winny nie jest złe przeciwnie nie podajemy nie wiadomo, czego domu dziecka tylko po prostu ukrywany cukinie w cieście więc, gdy w porządku i może takiej zgody łatwiej ich wizja podmiot może być Adam władz opinia ktoś powie o Super znaczy, że lubi zginie w ogóle też chyba ciekawym wątkiem na temat tego co dzieci lubią co nie i co dzieci lubią, czego nie lubią, bo nie lubią czekaliśmy mówią moi rodzice mówią, że Lindę o ten kategoria druga interesujący przykład, a nie zauważyła, ale często także zyska próbuje coś z coś to często czasem DG akurat jest anegdota zasłyszana z internatów prowadzonych przez jego kolega właśnie jest mnóstwo rzeczy na stole różne dziecko podchodzi już sięga po jakiś tam obecna mówi nie jest tego nie lubisz ona bierze on tego nie lubi, gdy on chciał sięgnąć tego spróbować, więc może właśnie po prostu trzeba dawać dzieciom próbować właśnie wykluwać zjadać nie zjada jak jest tego teraz może to za rok i tak naprawdę też jest co powiedziałem, że dzieci mają nie wiemy, że wasze ręce rekomendowany tak, ale potem ta marchewka z i natka pietruszki też może niekoniecznie, ale ja patrzę, bo dzieciach moich przyjaciół, że to się zmienia, że po prostu są momenty, że jak na początku jest także wiadomo wszystko potem się pokazuje tonie tonie tonie, a potem znowu trzeba pokazać kilka Hej, spróbuj tego może rzeczywiście, że jeżeli pokaże to dziecko tym co ginie kilku różnych formach to za kokainę w którymś razem może ona zasmakuje no, jeżeli nie to nie radzą jak nie ma tematu, ale mało znam dzieci, które tak bardzo nic nie lubią w to jest może ważny apel do rodziców, żeby nie wmawia dzieciom, że czegoś nie lubią tylko pozwolić eksperymentować jest w książce to rocznica myślę, że dla tych, którzy lubią tofu bardzo ciekawy przepis, jeżeli dziecko się zainteresuje tymi kostkami, ale np. mnie też zaintrygowała jak do tego doszła Marysiu owsianka z jakim sadzono jak to w ogóle jest pomyślany zrobione, bo na widok owsianki to dzieci często właśnie tak robią jak dorośli na widok tych owoców, których podobno dzieci nie lubią to znaczenie nie wygląda okropnie Nowotka nosi Anka wiadomo, że wygląda okropnie, ale chyba też patrzy na to co jest właśnie dzieci znajomych tym mamy wegetariańskiej dzieciaczki jakoś już nie mają takiego odrzucam tę owsiankę nawet ją lubią jest chętnie jak postanowiłam po prostu mają owsiankę, jakby samice osiągały urozmaicić, czyli po prostu pakować stan dróg nasion lnu itd. żeby ona była jeszcze bardziej zdrowa, a skąd owsianka na na w Drawnie no np. trochę przez kont, które uwielbiam, które Adam często jest to olej ryżowy z kuchni chińskiej, które uwielbiam im go bardzo często i dosyć sporo i zwłaszcza zimą i myślę, że jakoś tak wyszło że, że skoro można iść tak kleik ryżowy z jajkiem nie można też miejsce właśnie owsiankę wielkim sadzono też chyba trochę może kiedyś podrapany i kuchni skandynawskiej w każdym razie świetna jest połączenie smakuje jak w jak wszak okazje, kiedy w danym w ogóle może być wytrawne owsianki są Super niż czas sobie to próbować je, a raz ludzie raczej mają tendencję do zasadzenia Owsiany także gość że, że zaczyna z cukrem i tam kompotem sam sobą sami tak dalej, a właśnie owsianki wytrawne latem na niewiele jest książek kucharskich przynajmniej nie widzę padło moje ręce takich, których osobnym rozdziałem jest opowieść o kanapkach tym przygotowała też jak rozumiem metodą prób błędów kilka przepisów na to jak szybko dziecko zabić kanapkę niektóre są dość oczywiste, bo mamy tutaj np. kanapki z twarożkiem albo miodem i pieczonym jabłkiem to już wyższa szkoła jazdy jednocześnie przygotować kanapkę i w piekarniku nad jabłkiem się pochylać, ale są też inne znacznie bardziej wymyślne, bo mamy tutaj np. pieczonego Batata i powidła to się nie, bo już takich zestawień, które na pierwszy rzut oka albo ucha mogą brzmieć co najmniej dziwnie to znaczy przełamuje granice no tu są dla mnie dużą inspiracją dzieci, bo to one jedzą ogórka z dżemem i albo hotelom i tak dokładnie, jakby nie mają żadnych zahamowań więc, dlaczego nie mamy mieć i dzieci łączą wszystko ze wszystkim i nie wiem właśnie także lepiej zjedzą Super pyszne słodkie i na ciasteczka za chwilę życzą sobie właśnie ogórka, żeby potem skończyć z tą placówką sojową oczywiście w dobrze jak smakuje badacz z powidłami smakuje, bo to z powidłami już nie powidła są ciężkie wytrawne bataty słodki produkt przełamuje to o z członem kozim serem i wychodzi im połączenie świetne to są czy to są tanie drogie rzeczy, gdyby też chcieć szczerze powiedzieć, kiedy myślała o tych przepisach to jest raczej obce tylko dla osób, które naprawdę stać czy właściwie jest tutaj też trochę takiego wyjątkowego jedzenia, które można wykorzystać przy okazji przede wszystkim staram się i staram się w kuchni, żeby tak, żeby przepisy były dostępne dla wszystkich, żeby nim były zbyt trudne bowiem ile ma statystyczny rodzic czasu w kuchni odpowiadam bardzo mało i też ile ma chęci na spędzenie tego czasu pracy, gdzie ma jeszcze lekcje coś itd. więc jakby te przepisy są w ogóle dosyć krótkie niektóre, o czym oczywiście bardziej wymagające zostawmy sobie np. na weekendy, a co do co do kosztów no to w tym wydaje się, że bardzo jest kilka składników tzw. dobrych droższych i zainwestować w niedzielę nie mieć dobrą oliwę dobre oleje rzepakowy słonecznikowy lniany sezamowy jego wydaje się mało ile tego musi mieć w szafce nie, ale nie można ich komponentów, które są i są właśnie dobry jako ciąg można w musztardzie francuską czy dobry ocet jabłkowy i potem komponując, łącząc te składniki możesz komponować całkiem smaczny niedrogi dania zresztą tak jak też powiedziałam jeśli się staramy jest sezonowo to te rzeczy nie są drogi jeśli kupujemy w sezonie teraz wszystko jest drogi w ogóle nie jest dobre pytanie no tak trochę strzelectwo także myślimy o tym już niestety zaczyna myśleć o tym co kupić, a należy także niekoniecznie jestem potrzebny akurat w tym momencie prawda dożyliśmy nagle takich czasów tak nurtujące go naprawdę staram się, że okazali się też, że też trzeba bardzo wymyśli nie gotować, żeby to było smaczne po prostu bardzo lubię dobre proste jedzenie są też w swojej książce przepisy, które mogą zastąpić dzieciom fast foody, a w zamyśle jest bardzo przyjemną informacją myślała i hamburgerach i np. Spring Rossa, czyli tych takich rzeczach, które kupuje się w relacjach z azjatyckim między nimi nie tylko i to okazuje się, że też można to wszystko przygotować od ręki, kiedy nasze produkty w domu jak np. zrobić dobrego wege Burger dla dziecka jak i lubiany prawdę najprostszego Burgera, jakiego można wyobrazić, bo to bowiem, że nie zawsze też w biegu tych przepisów na kotlety jest całkiem sporo, a nie są 2 opcje, bo jednak ten burdel, w którym po prostu nasz publicznego Batata włożonego bułkę i to jest moja wersja Burgera, ale np. systemu dziś przepis kotlety z groszku, którego też możesz spokojnie włożyć w bułkę i też będzie działał i akurat tutaj kotlet jak widzisz na zdjęciu jest jedzone z groszku i dzieciom smakową mam bardzo dumna z tego ciekawe co takiego ma w sobie gra się, że odkrywane przez dzieci nagle od razu jest lubianym warzywem wstążka przecież nie wszystkie nie miałem mam mega właśnie też pierwsze wspomnienie z groszkiem, że jak pierwsza zjadą z Krzaka teki wyjęte ziarenka kulki groszku i może także słodki może, dlatego że że jednak być najbardziej w tych takich znaków, które skrywają wszystkim pieszym smaki słodki no dobrze pierogi teraz w szopie rogi, bo chodzi o to, że dzieci jak mówiliśmy mają konkretną listę ulubionych dań i w sekcji obiad prezentuje przepis na to jak za czas na pierogi czy, żeby mieć swoje własne domowe to jest bardzo duża pomoc dla ojców zwłaszcza, którzy być może biorę za często nie siedzą, ale oczywiście, jeżeli chodzi o VE to znowu są to niestandardowe pomysły, bo w dobrej książce znajdą państwo pierogi z groszkiem zielonym ziemniakami, czyli ruskie trochę takiej bardziej strączkowe tej wersji pierogi z batem, który jak wiemy są słodkie to znaczy bataty, więc pewnie i efekt jest znacznie bardziej słodki no i pierogi z burakami to już takie szaleństwa i chcę zrobicie takie właśnie przy właśnie z opcji ukryty ukrytych warzyw, ale też chyba takie rzeczy, które nie są aż tak bardzo wymyślne w liczbie są oczywiście, ale też bym myślę, że dziecko to znaczy nikt nie kojarzy pierogów z burakami ciasta pionowego, że można ona z kaszą gryczaną z podpinką już takie po to tak albo jaki może niekoniecznie gotować zupę albo sałatka ta taj nie oczywiste skojarzenie, ale z drugiej strony prostota wykonania co myślę ma duże znaczenie w przypadku rodzica, który musi szybko lekami 1 albo więcej bomb czekających przy stole w kuchni na jedzenie, bo właśnie wrócił z podwórka albo ze szkoły albo skądś i po prostu z początku spocony zmęczony potrzebują natychmiast zjeść trochę katowi i też Burak, jakby jest tu zdrowy, więc ukrytego w progu może być ciekawym rozwiązaniem, ale też opornego mówi oczywiście, że na razie tak, ale oczywiście oprócz tego, że ciasto pierogi też pokazuje przepis na ponton i jest tam po prostu napisane, że jest 20 sztuk stanowią tony, bo takie stanowią one można po prostu kupić i nie przejmować się tym się nie zrobiło czasu nie miało czasu albo nie robić stanu Antony po są też niektóre składniki gotowe, żeby można było kupować oczywiście z uprzednim przed przeczytaniem świat, kiedy i teraz drodzy rodzice do matki drodzy ojcowie strona 100506 siódma dobre książki weźcie ten przepis, który jest chyba najczęściej stosowanym w domach nie tylko w Polsce makaron z szybkim sosem pomidorowym niech podniesie do sęka długo ktoś tego przynajmniej 2× w tygodniu przygotowuje, żeby dziecko szybko było w stanie zniwelować głód i też zabrał sobie usta makaronem właśnie przez chwilkę nie mówiło o tym, że jest głodne jest jakiś ukryty tajny wzór na ten makaron czy po prostu pokazuje, że to jest jedna z najlepszych najszybszych opcji w sosie pomidorowym oczywiście, że ukrywam warzywa i jakby są one schowane, czyli jest tam złożona cukinia papryka seler naciowy cebula będą one zainteresowane, ale następnym sosie po prostu chyba pokazuje ta bardziej jak zrobić sam SOS pomidorowy wg mnie i jest to troszeczkę tutaj do mnie bliższa niż nimi nie czytam wszystkiego nie erotyczna, ale dawno to było z po prostu pokazujemy technikę jak zrobić w pełni zdrowy, żeby był jeszcze jaśniejsze, a w następnym przepisie próbuje już tutaj podpaść dzieciom, bo pokazuje orkiszowe za to z pieczonymi pomidorami czym można podpaść arkuszem w komisji rozwoju tak w zakresie no myślę, że taki mały człowiek nie będzie, bo chciał jeszcze orkiszu tak bardzo albo w ogóle formy, że coś jest z pomidorami i nie jest makaron, aczkolwiek może po tych właśnie ma karanie szybkim sosem pomidorowym i tych pomiarach ukrytymi warzywami takie Orkisz Eliza to w dziecko zje chętni czy nie tak jak stara się mieć w domu to jest taka porada jak rozumiem od siebie, a dla wszystkich do wszystkich jak się ma w domu zapas stylizowane słoiki z bulionem bardzo się przydaje to zawsze dobrze mieć SOS pomidorowy przygotowane, które można potem na patelni podgrzać i zalać makaron, który się gotuje w 1520 minut nawet często szybciej i przebyte, żeby przedstawiciele młodszego pokolenia szybko nakarmić, bo to jest zdrowe niekoniecznie ucząca jednocześnie bardzo syta tak sądzą i oczywiście, jeżeli się nim ma czasu, żeby zrobić domową fabrykę słoików z pomidorami to przecież można poprosić marszałka dziadków aha rozumiem o taką pomoc albo np. jak właśnie tobie ja miał zapasy swoje to zawsze część swojego leci do moich przyjaciół i niżby oni mogli też sobie z nich skorzystać także albo nie wiem z można też potraktować jako Nicole współ wspólną rozrywkę prosić przyjaciół pojechać na Targ kupić 4 klatki pomidorów i stać np. jeśli pan inne dzieci tak jak się często przed świętami przygotowuje wspólnie pierniczki i np. potem tymi różnymi dziwnymi rzeczami stópki przyozdabia tak to można przecież zrobić z rolną, które pomidorową przykład jak napad na białą kuchnię to zaprosił szóstkę dzieci to wspaniale będziesz miał czerwoną kuchnie potem na lata, ale nie to jest radości prawda pan do smaku uległ normalność obłożyć folią malarską oczywiście, że tak naturalnie każdy, kto przygotowuje się z pomidorowym i ma dziecko w okolicy to od razu wykłada kuchnie folią malarską w takim razie świetny pomysł myślę, że koszty są coraz niższe przygotowywania tych w porze, czyli sytuacji dochodzimy do sekcji, którą dzieci uwielbiają i myślę, że dorośli też to znaczy ślinka cieknie na słodko, ale powiedziałam, że starała się nie przedobrzyć nie przedłużyć dlaczego, bo cukier jest zdrowy moi pije ten cukier niezdrowy są tak znajduje najchętniej bym jednak cały czas chyba przekonywała rodziców, żeby ten smak słodki, jakby wiadomo jest on po prostu dla dziecka jak 1 pierwszy smaków, który poznaje ale, żeby jednak ten cukier w postaci lodów czekolady i tego całego zła, które jest na półkach wprowadzać jak naj później, bo to jest to należna miałem co byliśmy otoczeni szelkami batonami czekolada mi się wszystkim, jakby wiadomość jest trudne i pewne jest taki, że żelki są okej w każdym sezonie to znaczy to nie jest sezonowy słodyczy i nie tak samo czekolada i gdy widzę ja, bo jeszcze lody można od maja do września ogarną Zacha należy też, że już w objęte trudne 1 w ogóle ja jestem osobą słodyczą ową, że tak, owszem, lub miejscu życia, ale też nie do końca czuje się pewnie w przygotowywaniu receptur na słodycze mam kilka, które z lubię dlatego też poprosiłam dom dom Targosz o pomoc, ponieważ jest moją Super koleżanek, która naprawdę Abbey rozumie mnie ja rozumiem ją Monika Targosz realna jest w tej książce nadąża rozum, ponieważ po pierwsze, pomogła mi skonstruować wszystkie należy bardzo dziękuję, a po drugie, też zrobiła przepis na to co można głosować talerza czyli jakby wszystkie zdjęcia, które tej są na wszystkie Jedynka, na których znaczy wtedy, że jedzenie to by Dominika i pomagała mi też gotować i jakby tak czy wszystko trzeba było zrobić gotować fotografować, więc myślę że, gdyby nie Dominika tobym sobie nie poradziła aż tak i jak w wymogami wpadł na pomysł takich jak wiesz co robić najlepszą chałkę w mieście czy mogłabym dostała UK co jest prewencyjnie zapach i była po prostu za High Buła i wersji Dominiki chałka cukru ma tylko g 100, a jest całkowicie też wegańska i myślę, że umiejętność robienia hałd jest objęte Super przyjemne w Rynie na dzieci kochają bułeczki, ale dziś kochał bułeczki, więc potem chałkę my mamy tej ewolucji tej hałd jest ona drożdżówkę się staje i staje się ona na członkom więc dziękuję za ten przepis bardzo też szczerze to się długo robi, bo jeżeli to zajmuje 7 godzin to łatwe jednak politycy kielni chodzi o to, żeby było nie nudzą Home Made nie robi się długą 1520 minut zaczyn po tym, wyrabia 10 minut potem godzinę, żeby wyrosła i potem obycie 30 minutach do 2 godzin będzie już to chał ku winien cudzą rzecz, czyli między 1 całą agencją na zoomie drugim tzw. kolec z pracodawcą mamy albo ojcowie pracujący w domu mogą po prostu robić chałki ona sama sobie rośnie nawet nic nie musisz robić po prostu trzeba zamieszać ciasto poczekać troszeczkę podrośnie potem już w ogóle zostawić obrosła, a potem w ogóle włożyć do piekarnika, nawet jeżeli chcesz play pleść takiego pięknego warkocza to po prostu może się złożyć np. zrobić kulki włożyć FK taksówkę blachy po taksówkach i zostawić do wyrośnięcia, lecz wyrośnie tzw. Bryja już także no halkę poleca się dopiero się bardzo lody jak Pisz lody i duchownych w taki Super lodziarni na publiczną i wiem nowość, gdyż chciałem, żeby to było tym coś bardzo skomplikowanego, więc po prostu jagód z malinami borówkami w silikonowej formie zamrożony bardzo Super uda lody czy uda psuje śladami tak samo możesz spokojnie masz tylko nowej formy możesz włożyć to kubeczki po jogurcie albo, po czym albo nawet mieć może foremki do lodów czy można po prostu do jogurtów rzucić zmiksowane owoce owoce w dowolny łącznie od OC traktowane potem do tej formy przelać włożyć do zamrażarki i mamy i można zjeść taki lot, który trochę zdrowsze i czy głos osób po prostu Super no dobrze tutaj tych rzeczy spodki, które są mniej lub bardziej słodkie jeszcze zainteresowało mnie przez siebie wykorzystanie popcornu to znaczy zamiast kupować dziecku w sklepie bardzo bardzo słodkie batoniki można spróbować złowić samemu ja wiem, że to wszystko się tylko wydaje takie proste, jeżeli chodzi o czasach może warto się pokusić, bo batoniki spotkane wyglądają właśnie tak to zmyślone przez ciebie i panią Dominikę jak leżące przy kasach w dyskontach różnego rodzaju propozycje spotkań, ale wydaje się, że to jest zdrowsze, bo przybędzie wrzuciłem trochę nasiona słonecznik dynia można wrzucić orzech Laskowy cukier zmieniłam prawdziwego o białego cukru na kokosowy, więc tak naprawdę można by tam też nigdy też po raz kolejny powtarzam nie trzeba do końca trzymać się tych składników może wyjąć pestki dyni, jeżeli wierzę twoje dziecko ich nie zje i to i tak też wyjdzie i po prostu próbować podać taką formę batona, bo jak dzieci lubią popcorn bardzo wiadomo, ale może być tam troszeczkę nasionek zdrowych do chrupania, które zresztą w ogóle chrupanie jest Super lubisz patrzeć na dzieci jak jedzą w ogóle lubię patrzeć na dzieci i ludzi jak jedzą i w ogóle też bardzo by karmić ludzi o tak to co dodaje chyba dużą przyjemność satysfakcję jedzenie jest kim dla mnie bardzo zbliżającą formułę by karmienie jedzenie i jest taki Super wspólny czas, gdzie możemy także włoska żniwiarz wielkiej rodziny przyjaciele, którzy spotykają się wysiadują godzinami rozmawiając, opowiadając o życiu kosztując trochę tego trochę tamtego żyjemy w takim świecie, które nie daje szanse na takie mówi biesiada niestety no pędzi wszystko niesamowicie też w ogóle mam świadomość tego, że właśnie powiedziałem, więc 1 konferencją kole i odebraniem będzie dziecka ze żłobka przedszkola szkoły etc w razie jakby tego czasu jest naprawdę mało ale bo takie momenty, gdzie możemy na chwileczkę spotkać się przy tym stole odłożyć wszystkie przeszkadzać i nie wiem nie nadrabiać stracone placówki włączyć za chwilę tablet i po prostu usiąść zjeść i porozmawiać i to nam czasem oferuje wspólny posiłek trochę wiadomo, że o tym zapomnieliśmy na przestrzeni lat, ale może warto przypomnieć czy kiedy wymyślać przepisy stawała się przygotowywała się miała gdzieś tyle głowy fakt świadomość faktu, że polskie dzieci Polska młodzież są coraz bardziej otyli jedzą w pośpiechu jedzenie nazywane często śmieciowym bardzo dużo cukrów napojów gazowanych itp itd, bo myślę, że ta książka może być jakimś rodzajem remedium na to to znaczy oczywiście wymaga od rodziców większej uwagi, jeżeli chodzi o to co jedzą dzieci co im się przygotowuje podaje, ale to może być jedna z kolejnych pozytywnych stron dobrej kuchni to znaczy teraz dać dziecku znacznie bardziej dowiedzenie ono w okresie dojrzewania później nie będzie miało problemów związanych z cholesterolem i otyłością bólami stawów itd. to jest moment, który trzeba myśleć tak w ogóle jest ten moment, kiedy trzeba o tym myśleć cały czas trzeba myśleć, że trzeba się zastanawiać co jemy, dlaczego jemy poza krajem i przede wszystkim wiedzieć o tym, że jemy za dużo i żeby jeść z głową z rozsądkiem za dużo to znaczy co zbyt często czy za dużo są te palce za normy po prostu jego przecież mamy dostęp do wszystkiego możemy zjeść, bo w każdej chwili wszystko to na co mam ochotę bardzo często jemy więcej niż potrzebuje nasz organizm, bo po prostu mamy ochotę na coś jeszcze, bo poddamy go sobie z zjemy przecież wystarczy poczekać kwadrans Fiona da znać przez lżejsze wątek, że już targi to, że dzięki dokładnie tak no to co mówić o otyłości o dzieciach to jest przerażające rzeczywiście bardzo chciałby kiedyś ten temat został poruszony na jakim tych mysz forum publicznym, żeby wreszcie się tym z klucz zajęli ciekawe jest to, że wiem od osób zajmujących się edukacją pisaniem w szkole przyglądanie się temu jak teraz dba o siebie lub nie młodzież czy np. coraz częściej pojawiają się petycje w szkołach, żeby nie było słodkich przesłodzony bułek są w sklepikach szkolnych tylko, żeby były bardziej zdrowe z pomysłem przygotowywane posiłki tak to powiem to znaczy, że już sami młodzi ludzie mają świadomość dzieci jeszcze oczywiście o tym nie wiedzą one potem kolejne kolejne sytuacje życiowe z przedszkola do szkoły ze szkoły do liceum już o tym mówi już od myśli, więc może też ta książka powinna być takim rodzajem zachęty dla rodziców, żeby dzieci od wczesnych lat miały świadomość tego jak jeść mądrze głową tak tak też to atak tak, ale tego sobie oczywiście życzyła i też mojej książce jest dosyć mało nabiału i jakby im nabiał i czy im głównie masło jajka, ale np. staram się właśnie zgodnie z każdą z mleka za bardzo też wiadomo trochę mieliśmy też ideologicznie ale, żeby nie zawsze to znaczy krowa faszerowane antybiotykami daje też skażone mleko w ogóle ten przemysł mleczarski jest dosyć okrutne na tak szeroką skalę Daegu jest obecnie produkowane na wszystko więc, więc po prostu zastąpią już dawno McConaughey lekiem roślinnym są świetna okrutnie męcząc przypisana nam na mleko roślinne, ale na szczęście mamy świetny wybór Black wszędzie, że można po prostu spróbować zastąpić też odrzucić w moich znajomych np. jak przychodzi z tej opcji mleka matki znanym lekko z butelki to oni często zastąpione po prostu nie ma cieków tą formułą tylko mlekiem Owsiany np. Super na koniec pytanie takie do autorki, gdyby np. miała przed sobą grupę 100 osób, które zaczęły być samo pytanie pani ma już, od którego przepisy powinniśmy zacząć przygodę z dobrą książkę to co byś wybrała oczywiście, żebym wybrała metan z pomidorami przy niższych ich nie będzie, tyle że mnie żartujemy zaczęła od maszyn czy jedyny jedynie owego ma Kent uwielbiam ten przepis i uwielbiam to, że jest totalnie fast foody owe amerykańskie danie, w którym nie ma nic niezdrowego, więc by w Chubb od May and cheese okej sprawdźmy sami agenci Borges batami SOS pomidorowy z ukrytymi warzywami w słoiku albo nie do makaronu i mnóstwo sałatek owsianka z jajkiem osadzonym w kosmos wiele innych rzeczy to wszystko znajduje się proszę państwa w dobrej książce mały Przybyszewski, który dzisiaj była państwa mają gościnną w naszym podcaście wege przepisy dla dzieciaków rodziny z głową można to wszystko poukładać o to bym chciał zaapelować o tobie dziękuję za spotkanie za książkę, która na dziś będzie leżała blisko lotu na odzież znużeni tą usłyszenia smacznego dziękuję pozdrawiam dziękujemy społecznego proszę pamiętać, jaki członkach koniecznie Papa w
Zwiń «