REKLAMA

Ryba na talerzu. Czy wiesz jak wyglądało jej życie?

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2022-06-11 22:00
Prowadzący:
Czas trwania:
52:40 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
powiedzieć państwu Ewa Podolska witam tych, którzy dopiero teraz zaczęli słuchać naszego Radia, zanim rozpoczniemy tę audycję ja chcę państwa zaprosić po godzinie dwudziestej trzeciej nad drugą część programu czy pierwsza część była tydzień temu program Bogusławie Kaczyńskim to będzie moja rozmowa z autorką książki, które teraz wyszła będę sławny będę bogaty opowieść o Bogusławie Kaczyńskim o fenomenie był niewątpliwie był fenomenem Bogusław Kaczyński o Rozwiń » tym, jakim był człowiekiem jak dochodzi do tego co ostatecznie przyniosło mu sławę stał się celebrytom co tu dużo mówić my znaliśmy go w telewizji wiemy ci wnieść na festiwale, którzy nie udzieli na koncerty, które on prowadził znacznie kimś więcej niż tylko dziennikarzem i prezenterem muzyki operowej operetkowej Bogusław Kaczyński pierwszą część tej rozmowy znajdą państwo jest naszych podcastach sprzed tygodnia też o godzinę 2003. druga po i 2003. dziś, a teraz zupełnie, o czym innym i my mianowicie naszym bloku się z nami rozmawiać będziemy o rybach naszym gościem jest pan Krzysztof Wojtas dzień dobry dzień dobry witam serdecznie dyrektor zespołu do spraw dobrostanu ryb i ochrony środowiska wodnego w centrali Compassion, a w tej chwili reprezentujący Compassion Polska przypomnimy czym zajmuje się komisarz, a Compassion Łotwa Brink jest międzynarodową organizacją, a która zajmuje się, a walką z przemysłową hodowlą zwierząt i ochroną środowiska i dobrostanu zwierząt tym samym to jest organizacja, która istnieje od pana 50 lat w tej chwili, a i w dużej mierze zajmuje się, jakby działaniami na na poziomie europejskim teraz też światowym chociażby na poziomie ZU, a i taką reformacja naszego systemu żywnościowego tego w jaki sposób produkowana jest żywność jak to robić, aby na wynik cierpiało na tym środowisko zwierzęta my sami myślę, że wielu naszych słuchaczy i wie o organizację także Compensie, które zajmują się warunkami do transportu boju itd. i życiem i tych istot, które potem są na naszym talerzu to głównie myślimy wtedy o zwierzętach, które dają między sobą głowy jagnięce je przechować myślimy o krowach i krowa świniach jagnięta ach, natomiast myślimy o królikach, bo też rozmawialiśmy na ten temat, jaki sposób są hodowane natomiast wielu z nas zdaje sobie sprawy, że także zajmujecie się problemem gry, bo u nas w Polsce kwestia pojawia się tylko raz w roku babie jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia i wielka kampania jeszcze żył kar chodzi o to by nie kupować żywych karpi i to przeorała ta kampania trwająca wiele wiele lat na przeora świadomość ludzi i na dzień pięknieje też dowiedzieli się coś więcej kim są ryby, żeby odczuwają ból ryby mogą 9 no i co dużo mówi przyrody kampania zmieniła nasze nasze zwyczaje jednak z roku na rok rośnie pokolenie, które z pewnością już nie kupi ile w ogóle mówi żywego karpia niewątpliwie ZUS był jest sukces kochani, ale tak poza tym to już raczej bezrefleksyjnie kupujemy w puszkach kupujemy ryby wędzone kupujemy ryby tzw. świeże rzeczy mało się zastanawiamy nad tym jakich warunkach one żyły jak były i zabija ale zanim dogłębnym ten temat to dziś chce powiedzieć o 1 sprawie, bo ten okres lata, które właściwie jest taki okres czas zejść nad morze morze kojarzy nam się z rybami nad morzem chcemy zjeść świeżą rybę świeżą rybę to tu złowiona pół kilometra stąd w tym VAT i nie bardzo byśmy kiedyś w Sopocie kilka osób koleżanka nabawiła się na rybę nazwy nie pamiętam z w radzie la nosił miejsca zgodnego Sopot poleciała na brzeg morza narzucał nawet deptaku, bo tam po prawej stronie od mola to co jeszcze dowiedzą są lokale licytowane są ryby, ale jest taki kiosk, jaki miejsce taki sklep, gdzie sprzedawane są świeże ryby te kupiła świeżą rybę i wsi wiosła bardzo zadowolony Gazy, aby świeżą rybę telewizji 2 dni później usiłować jakość jakoś z co Zaręba z tego samego Diany pojechaliśmy tą funkcję gdzieś tam i rozmawialiśmy w takim lokalu to jest się okazało władze znalazły potwierdzenie w sieci oraz koło świeża ryba to była ryba złowiona kilka lat temu prawdopodobnych zalet trybu u wybrzeży Australii czy nowej Zelandii czy aby strój i przeszła drogę ludzie do i do ich znalazła się jako świeża ryba nad Bałtykiem i śmialiśmy się koleżanki, ale ja myślę, że wielu przypadek o sobie oczywiście to był skrajny co mogę była ryba, która w ogóle występował, bo tych zupełnie i daleko dlatego drugi Kulig na, ale nie ma tu na spadku jedzeniu świeżej ryby, a także to bardzo często to co sędziemu rzecz jest niebo jest świeżą rybą to chyba jest dosyć powszechne przed ta jest dość powszechne, zwłaszcza jeżeli chodzi o ten nasz Bałtyk, a dlatego, że populacje ryb Bałtyku są bardzo niskim poziomie, a niektóre populacje chociażby dorsza czy śledzie są są całkowicie przetrzebione zresztą komisja europejska 2019 roku wprowadziła moratorium na połowy dorsza a, czyli całkowity całkowity zakaz połowu w tej tej populacji, a więc po prostu Bałtyku już ciężko jest złożyć pewne gatunki ryb a gdy jest to związane głównie z przemówieniem ale, ale też Bałtyk w ogóle jest takim trudnym możemy co znaczy ma dodatni bilans wodny więcej tam dużo słodkiej wody to wpływa na naczelnego system, a mamy mamy dużo trafi z racji, czyli składniki różne związki fosforu azotu które, które z pól uprawnych przemysłowych hodowli, a poprzez rzeki trafiają do Bałtyku powodują, że w tym Bałtyku jest po prostu ciężko ryby, a i tych ryb jest tam jestem naprawdę mało, a stan tych populacji jest niski, więc dlatego najczęściej umorzenie najczęściej, ale bardzo często jeżeli, jeżeli ktoś wybiera się na nasze bałtyckie morze kupuje rybę to może trafić właśnie na rybę, a importowaną, a liczy już różnie z połowów czasem z hodowli, a także taksa ta sytuacja nie jest taka oczywista, że nad Bałtykiem będziemy mieli ryby Bałtyku częściej pewnie z Atlantyku albo oceanu indyjskiego, a ciekawe jedziemy nad morze Śródziemne tu też pewnie podobne sytuacje morze Śródziemne też jest dość dość mocno przełożone tam tam sytuacja pewnie będzie nieco lepsza myślę, że mamy większą szansę na trafienie ryb z lokalnych połowów, ale też będzie duża szansa, że trafimy na bez hodowcy, a bardzo dużo tanich ryb często często jedzony okoni morskich czy do rad to są ryby które, które w całości albo większości pochodzą właśnie schodowych o tym nie pan zaskoczył byłem tam, gdzie hodowane są tylko łososie hoduje się bardzo dużo gatunków ryb oczywiście łososie są takim najpopularniejszym gatunkiem w naszej strefie geograficznej, bo nie na pewno nie na świecie tam pewnie pierwsze miejsce zająłby kart, a zwłaszcza z Azji to jest najczęściej hodowana ryba natomiast tutaj w Europie zdecydowanie łosoś norweski, tudzież Sikorski będzie najczęściej występuje jako ryba hodowlana, ale mamy też też dużo innych gatunków, które hoduje okonie morskie do rady, a tu roboty, a tu można by wymieniać oczywiście to wszystko morskie gatunki słodkowodnych gatunków też troszeczkę się różnych, a różne hoduje i mówimy Unię europejską mówimy przepisy dotyczące połowów ograniczenia było itd. mówimy może przedstawione stada stada przedstawione jak to wygląda w takiej skali światowej za morze tam tam też przynajmniej ten projekt ten problem jest widoczny i precyzji jednak poza tym robi się z listy te są takie zakazy jak jak i takie regulacje jak oni ogólnie stan oceanów mórz na świecie nie tylko w Europie jest jest bardzo słaby jest sytuacja jest dość ciężka na sposób w jaki eksploatujemy może, gdyby bardzo bardzo mocno się zmienił na przestrzeni lat chociażby od lat pięćdziesiątych a, a pięciokrotnie wzrosło, a wzrosła ilość ryb które, które wyławiamy ocean ona tam od kilku dekad jest na tym samym poziomie, ale nie, dlatego że a pięciokrotnie wyższy niż w latach pięćdziesiątych ale, ale jest na tym samym poziomie jakiegoś czasu nie, dlatego że zaczęliśmy łowić mniej tylko po prostu więcej już bardzo da się złowić, jakby rybołówstwo bardzo się zmieniło, a mamy nowocześniejszy sprzęt nic, a używa się syntetycznych sieci, a ligi sonarów osąd często dronów helikopterów żeby, a w tej w tych wielkich jednostkach zlokalizować ławice ryb, a więc jest zupełnie inny rybołówstwo niższe niż powiedzmy często sobie wyobrażamy jest pokazywane na różnego rodzaju reklam, gdzie mamy małą łódkę rybacką, która tam, gdzie szkół kołysze na falach i Rybak sam ręcznie wyciąga sieć by takie rybołówstwo i gdzie tam jeszcze istnieje w w wielu miejscach ale, ale jest dużo rybołówstwa z zupełnie innej innej skali, a i oceany nie mają się nie mają się najlepiej w w skali ogólnej wiąże się z rybołówstwem bardzo duża na bardzo, że różnego rodzaju problemów, a chociażby to, że rzeczy populacje są coraz bardziej przetrzebione, a ja mówię, że one są na krytycznym poziomie, dlatego że chociażby mówi się, że 90% populacji światowej takich komercyjnie poławianych jest przełożony albo już maksymalnie eksploatowanych jest nie ma za bardzo miejsca żeby, żeby tam cokolwiek mogło jak dalej, a rozwinąć mówi się, że 90% o 90% skurczyły się populację stad dużych ryb, a więc wiemy, więc tutaj, jakby osiągamy pewne pewne maksimum i ten rynek kompletnie nie jest regulowany znaczy rybołówstwo jest chyba taką dziedziną, a w, której oraz regulacje, zwłaszcza na poziomie międzynarodowym jest ogromnie ciężko znaczy wiele krajów tak by nie 2 są, ale też, ponieważ całość dzieje się na morzu na otwartych wodach jest czasami po prostu ciężko pewne rzeczy regulować i kwitnie w jakby cały przemysł nielegalnych połowów, a na jak z takiego w i przekazywania sobie na morzu często po to, żeby zmienić pewne kategorie itd. więc tutaj, a tutaj dzieje się całkiem całkiem sporo no i oczywiście dużo można powiedzieć o innych, jakby skutkach rybołówstwa oprócz samego przełowienia takiego celowego w sensie tego, że głowi się ryby po to, żeby łowić to mamy chociażby ogromny problem z porzuconymi sieciami czy przy owym, czyli tym co co łowimy, a przez przypadek niejako w tym choroba rybacy łowią, mimo że czynie chcą łowić Chin, gdzie nie chcą mówić co o łowią gatunki ryb, których celem nie jest łowienie, ale byli tak giną tak jest to żadna metoda połowu nie jest nie jest 100% lekarz tyle selekcja wymienia taki i tego przyłożył tzw. trochę tak chemicznie mówi przyłóż, ale to są dokładnie zwierzęta, które zostały złapane w sieci może nie były celem banków, a i to jest ogromna liczba w skali świata mówi się, że przy tej około 38 000 000 ton ryb i ssaków morskich, czyli gdzieś ponad, a być może około 40% światowych połowów czyli, czyli dość to sięgamy liczby gdzie, gdzie to jest no prawie połowa tego tego co co w tej sieci łącznie, gdyż może trafiać w USA, jakby oszacował, że co roku jako Przyrów i to takie dość obrazowy dane są ginie, a 250 000 żółwi morskich 300 000 Finów morskich 300 000 wielorybów delfinów morświnów wiele z nich zagrożonych wyginięciem, a żeby też nie myślę, że jest coś co dzieje się tylko gdzieś na jakichś dalekich wodach azjatyckich dotyczy to ludzie wyobrażają, a tylko na zachodnim Wybrzeżu Francji co roku ginie ponad 10 000 delfinów złapanych w sieci właśnie przez przypadek, a giną oczywiście dni później są po prostu jakby, a wyrzucane i nie są nie są przecież jak gatunkiem który, który łowi, więc duża efekt środowiskowy jest ogromny 67 gatunków żółwi morskich obecnie zagrożonym zagrożonych wyginięciem to właśnie przez przez rybołówstwo populacji rekina młota, a dosłownie od lat siedemdziesiątych, czyli nie jest taki duży duża perspektywa czasowa oddać 70 tych spadła o 99% i naukowcy mówią, że prawdopodobnie głównym główną przyczyną jest właśnie właśnie przełowienie, a więc to jest to jest ogromny problem, którym się stosunkowo mało mówi nasz myślę, że świadomość coraz większa jest z tego zdają sprawę, ale biorąc pod uwagę to wiedziałbym inne tematy no to jest ta świadomość to stosunkowo stosunkowo mała dużo się mówi Aśka plastiku w oceanach na, ale od plastiku gdzieś słyszałem taki, że takie statystyki mu się, że od od od plastiku w oceanach ginie około 10001000 żółwi morskich rocznie to w porównaniu z tymi 205 000 żółwi, gdyby cały w sieciach to stosunkowo mała liczba, a więc zdecydowanie rybołówstwo jest takim przemysłem, który w ogromny sposób wpływa na eksploatacyjnych bardzo eksploatacyjnych tak bo gdy pan mówi stado przyłożone to oznacza, że ono nie jest w stanie się budować no bo tutaj ryby żyją bez strat mówi hodowla Janda Buzek wydaje tego my będziemy łowić OKE ale gdyby się rozmnażają, a jest to co zrobić złowi co zostanie odbudowany, a tymczasem przychodzi taki moment czekali, jeżeli przekroczymy to już na osi nie buduję raz będzie już po prostu znikało tak to dokładnie tak to znaczy idea zrównoważonego rybołówstwa, chociaż definicja jest dość trudna to znaczy powiedziałbym, że nie ma jednoznacznej definicji co to właściwie jest zrównoważone rybołówstwo czy taki model, który można by przyjąć przyjąć dokładnie co pani przed chwilą powiedziała, czyli głosimy tyle, żeby nie przekroczyć progu, przy którym populacja nie stanie się dalej odradzać, żebyśmy mogli miło, ale to oczywiście brzmi dobrze w teorii w praktyce bardzo trudno jest rzeczą szacować nowo przecież policzenie tych ryb wcale nie jest proste jesteś bardzo duża, jakby MERCI tych badań to znaczy, jeżeli przeprowadzi się badania naukowcy oszacują, że populacja jakiegoś stada jest jakimś poziomie to od momentu tego oszacowania do momentu, kiedy zajdą w życiu jakieś przepisy, które ograniczą położy może minąć kilka lat to jest to jest zdecydowanie zbyt długi okres że, żeby faktycznie ta reakcja, jakby była szybko wystarczająco szybka żeby, żeby nie miała wpływu środowiskowego no i przy obecnej sytuacji to już często bardzo dawno osiągnęliśmy limit, kiedy to nie jest tak, że wyciągamy tylko tyle, żeby się ta populacja odrodziła tylko dawno jak żyjemy na kredyt to znaczy populację ulegają coraz większej degradacji to zresztą widać chociażby z tym naszym Bałtyku na, gdzie już rybacy sami przyznają, że coś trzeba z tym zrobić, bo za niedługo nie będą w ogóle mieli co łowić na taką lekcją którą, którą przytacza każdy, kto się zajmuje tym tematem to jest lekcja z Kanady, gdzie w latach dziewięćdziesiątych na skutek przełowienia, a z zeszłego wieku przełowienia załamała się populacja dorszy nowozelandzkich, a i tam cała gospodarka regionu była oparta na połowach dorszy wydawało się, że zasoby niewyczerpane aż w końcu się wyczerpały i od tamtego czasu nie udało się odbudować tej populacji a, a więc, więc czasem to może mieć naprawdę naprawdę drastyczne skutki na libację mówiąc trzeba coś z tym zrobić no chyba jakiś czas przestać łowić z oczy plakat oczywiście tak to jest, ale wydaje się jak najbardziej jak najbardziej, jakby to zresztą chyba będzie motyw przewodni tego miasta będę mówił, nawet jeżeli będziemy mówić o tym co robić na wakacje, jaką rybę wybrać tak naprawdę, żeby pomoc socjalną trzeba je zostawić spokoju i to jest i to jest fakt główna kwestia z tym jest ciężko znowu, bo chociażby rybołówstwo nawet duże stalowe jest subsydiowane, więc się, więc dostaje pieniądze na to, żeby funkcjonować jako z kieszeni podatnika fundowane jest przełowienie i to jest kolejny ogromny problem, z którym wiele organizacji pozarządowych, a naukowców mówi, a że w wielu krajach więcej pieniędzy idzie na dotacje dla rybołówstwa minister rybołówstwa przynosi zysku nie mówiąc już wszystkich szkodach, na które które wyrządza, aby rozmowy był wobec tego tzw. certyfikatach, bo my wiemy, że na puszkach chociażby na KON Serwa z rybami są liderki, które mają nam powiedzieć czy te ryby zostały złowione zgodnie z prawem czy nie, a poza tym też powinien być podany jest podany sposób łowienia tych ryb naprawdę oznacza na tym opierać to znaczy tak, jeżeli chodzi o informacje na temat tych na produktach czy na rybach mamy mamy tam jakieś informacje, chociaż oczywiście my uważamy, że one są niewystarczającej i pracujemy też w ramach naszego projektu nad nad pewnymi zmianami przez przepisach czy nad pewnymi propozycjami zmiany oznakowania tych produktów, bo w chwili obecnej to co możemy zobaczyć na opakowaniu to jest kraj pochodzenia i metoda połowu, tudzież hodowli można jeszcze szukać oczywiście warto czy ryba jest świeża czy była rozmnażana często jest także ryby, które są sprzedawane na tackach i konsument zakłada, że są świeże są po prostu, a rozmrożone, a sprzedawane w takiej formie ale, więc mamy tę informację i jeżeli konsument jak ma wystarczająco dużo samozaparcia, a i posługuje się chociażby WWF produkuje taki poradnik jak wybierać ryby, a to to może na podstawie tych informacji, czyli gatunku kraju pochodzenia metody połowu lub hodowli a, używając takiego poradnika dokonać jakiegoś tam w pewnym zakresie lepszego wyboru, jeżeli chodzi o to czy dana ryba jest w pochodzi z w miarę zrównoważonych połowów, tudzież hodowli czy też powinno się unikać, a ja zawsze przypominam tylko, że ten poradnik WWF, chociaż uważamy dobrym narzędziem to z mojej perspektywy kogoś, kto zajmuje się też rybami takiej strony etycznej dobro stanowej no to ten poradnik oczywiście patrzy tylko strony środowiskową i musimy mieć tego świadomość, że jeśli chodzi o sposób w jaki chyba była traktowana w hodowli albo jak była zabijano tam już te ta informacja nie jest aspektem takich, a tych oznaczeń to jest pierwszy pierwsza rzecz, którą możemy zrobić, jakby pierwszy taki poziom nam kolejny aspekt to jest certyfikacji, które pani wspomniała, czyli firmy czy organizacje, które zajmują się certyfikowani MO produktów, a pochodzących z rybołówstwa czy wschodowi mamy chociażby ten certyfikat MSC, czyli ma, więc działać szybko szansę ją, który zajmuje się połowami chociażby asc, czyli około 600 mieszkańców, który zajmuje się rybami schodowe są jeszcze inne, ale zdecydowanie mniej popularne w Polsce choćby sąd audycji BP tych tych oznaczeń jest troszkę, a i założeniu te certyfikaty mają nam jako konsumentom pomóc i zagwarantować, że ryby były poławiane w sposób zrównoważony, ale ja mam bardzo zawsze mieszane uczucia na coś co do tych co do tych certyfikatów, a moim zdaniem w z zbyt często one są takim troszeczkę wybielenie sumienia dla konsumenta trzeba pamiętać, że organizacja taka, chociaż jak MSC, która została zresztą założona przez WWF i firma Unilever teraz jest już oddzielną musi funkcjonuje funkcjonuje jako jako oddzielna KO, a za licencje MSC płaci dany producent, czyli 80% dochodu tej organizacji pochodzi z licencji na logo, a więc jest jakby tu już, jakby pewna podejrzliwość w tym że, że ta firma zarabia na certyfikację 20 lat zależne, że należy go nie odmówiono licencji było dużo kontrowersji zresztą nawet samą UE, które zakładało kiedyś MSC, a wystosowało taką otwartą, a oświadczenie z zaleceniami jak MSC powinno się zmienić, żeby być bardziej przejrzysta to jest przykład tylko 1 takiej organizacji certyfikującej tych tych kontrowersji jest całkiem całkiem sporo oczywiście tak jak wspomniałem całość dzieje się na otwartym może być bardzo często, skąd cie ciężko jest kontrolować co faktycznie się dzieje bardzo łatwo nadużycia, a wielokrotnie było pokazywane, że noże certyfikowane produkty po prostu mogą pochodzić z rybołówstwa dzieją się naprawdę złe rzeczy co więcej jest także 1 statek może tego samego dnia na 1 burcie łowić z certyfikatem MSC na drugiej burcie wyróżnić sieci, które są kompletnie niezgodne z tym certyfikatem i a więc tych tych problemów tutaj jest sporo z certyfikatami hodowlanymi jest podobnie on oczywiście w założeniu mają dać jakiś wyższy standard a, ale tam pojawia się często dużo kontrowersji znów z mojej strony w ogóle nie uwzględniają większość z nich kwestii dobrostanu owych mają tego jak zwierzęta są traktowane, a ryby to czujące zwierzęta, więc to jest kolejny taki taki zarzut, więc oczywiście, jeżeli ktoś pyta co robić, jaką rybę wybrać to siłą rzeczy w trybach certyfikatem jest jakaś szansa, żeby będzie pochodzić z lepszych, a z lepszych warunków czy trzecie z lepszego rodzaju połowów, ale tak naprawdę wydaje mi się zbyt często jako konsumenci, a kupując rybę z logiem po prostu robimy to czujemy się lepiej myślę, że nasz efekt końcowy naszego działania wcale nie jest taki a taki przejrzysty dużo lepszym no ale w tej sytuacji ja sobie zadaję pytanie kupuje certyfikatem pan użył pan użył takiego określenia ryba była złowiona w sposób zrównoważony potem pan też powiedział, że pewnym elementem jest dany odwagę i jest uregulowany jest rodzaj sieci np. jakie wymogi są, więc stawiany przed takim połowem w potem ta ryba mogła uzyskać certyfikat, a tu wytyczne są już bardzo szczegółowe musielibyśmy rozmawiać bardzo konkretnych przypadkach tak, ale tak certyfikat reguluje rodzaj sieci, a która jest, które są używane czy rodzaj narzędzia połowowego regiony, z których AOS, w których te połowy się odbywają, a więc, więc ma jakiś wpływ oczywiście na to co się dzieje tak przykładem może być to, że żadna nas by bałtyckich żaden z bałtyckich połowów nie jest certyfikowany chociażby certyfikatem MSC właśnie z nocną zmianę populację, a więc oczywiście, jeżeli nie mamy żadnej świadomości i mamy do wyboru produkt z certyfikatem albo bez to ja zawsze powiem wybierzmy ten produkt certyfikatem natomiast moje przesłanie zawsze takie, że jeżeli chcemy tak naprawdę holistycznie podejść do tematu ryb oceanu to warto się zastanowiliście wzięliśmy tych ocen zostawić w spokoju chociażby jeśli możemy ograniczyć spożycie, a spożycie red, a pan panie Krzysztofie pan, żeby nie w ogóle w ogóle, a więc wynika to z w dużej mierze właśnie z kwestii kwestii etycznych, a za dużo pan wie jak wtedy bywa tak tak, ale tak się znajomymi zmieniają także, że za dużo wiem i faktycznie jest jest także, jeżeli mamy większą świadomość ciężej obok niektórych tematów tematów przejść obojętnie dla mnie ważnym aspektem już oprócz tego aspektu środowiskowego, które już sam w sobie uważam jedynie wystarczający, żeby się poważnie zastanowić właśnie kwestia kwestia etyczna, bo tak jak pani zaczęła nasze audycje od mówienia o tym że, że istotne to jak traktujemy ryby są żyjące zwierzęta, a ryby są najbardziej eksploatowanym można powiedzieć mierzoną z grupą wierzących by co roku poławia się hoduje 40× więcej ryb niż wszystkich zwierząt lądowych razem wziętych i nie mamy praktycznie żadnych przepisów regulacji czy chociażby certyfikatów w chwili obecnej, które gwarantują jakiś podstawowy, chociaż na stopień dobrostanu dla ryb, więc tutaj mówimy często naprawdę okrutnym traktowaniu o uboju, który powoduje często, a kilkugodzinne cierpienie na, a mówimy o czujących zwierzętach, więc to jest to jest też poważny argument, o które powoduje kilkugodzinny cierpienie czy np. jak, a często w przypadku połowów zwykle brak uboju jako takiego, czyli ryba ma zdechnąć po prostu taniej zrobić może wyciągane z sieci, o ile, o ile nie, a ile śmierć nastąpiła już w sieci często się dzieje, bo chociażby w przypadku niektórych metod połowu jak trałowanie, a no dochodzi do tak drastyczne sceny chociażby pękanie testerzy sławnych i gałek ocznych, jeżeli się zbyt szybko jest wyciągana dochodzi do szybkiej Dekompresji z możemy sobie wyobrazić tylko jaki musi być ból dla takiego zwierzęcia to jeśli ryba przeżyła to najczęściej będzie się po prostu dusić na pokładzie Łodzi, a często, ponieważ ryby poddawane są jakieś wstępnej obróbce chociażby Patro 8, a no to powłoki ciała są otwierane dosłownie na Żywca i ponieważ ryby są zwierzętami zmienną ocieplenie jest troszeczkę inaczej niż u ssaków to są w stanie zachować świadomość znacznie dłużej, więc stąd mowa jest tu w przypadku niektórych badań pokazano, że to jest nawet około 1,5 godziny taka może pozostać przy życiu, a w potwornej agonii z procesu ryby nie są zabijane, a owocem są pod osłoną pan powiedział na Żywca naprawdę jego nie są uśmiercane w powszechnie one są po prostu bardzo słone na Żywca z przypadku połowów najczęściej tak w przypadku hodowli mamy różnego rodzaju metody uboju już występują to jest inna sprawa czy są faktycznie humanitarny jakich jakich metod się stosuje NATO w przypadku połowów najczęściej, a sprawa wygląda dokładnie tak przy większych rybach czasami stosuje jakieś uderzenie w głowę, bo na ruszające się na falach Łodzi wiadomo ze względów bezpieczeństwa, a czasami stosuje jakieś metody, ale jeżeli chodzi o i to potwierdzają różnego rodzaju raporty naukowe badania naukowe na noże ten poziom cierpienia jest i jest tam jest tak naprawdę naprawdę duże już dzisiaj też nie mamy nie mamy żadnych wątpliwości jak ryby są zwierzętami, które spełni, a to mówią różne, a różne badania różne też komisję naprawdę takie by bardzo bardzo nobliwe gremia naukowe że, gdyby doświadczają bólu i moc takich jak strach takim samym zakresie jak w takiej czy taki, że tutaj mamy mamy jasność czy, jeżeli mają sardynki, albowiem śledzie to oznacza, że te śledzie były wypadki losowe np. zarzuca też sardynki były rzucone by po prostu nie nie wiem czy są tacy szumy z głów nie więcej czasu może są bardzo one Serbki aż po prostu same umyć siebie tak się często dzieje dlatego też zwracamy uwagę swoją drogą w tych w tych taki argumentacji etycznej, ale też środowiskowej, a do tego nie doszliśmy dzisiaj jeszcze, a na temat hodowli ryb, bo hodowla ryb akwakultura, a często w przypadku wielu gatunków tak naprawdę ukryte rybołówstwo, czyli wspominaliśmy np. łososiu hodowlanym, a obecnie populację łososia też ona naprawdę słabych poziomach i nie dzieje się tam dobrze z morza mogłoby się wydawać, że przejście na zwierzęta hodowlane było jakimś lepszym rozwiązaniem, a ale, żeby wyhodować łososie czy czy okonie morskie, których wspomniałem do rady, a potrzebna jest Mączka i olej rybny, a one pochodzą właśnie od ryt dziko żyjących z połowy, czyli tak naprawdę łoży się ryby chociażby takie jak sardynki czy środki, ale też wiele innych gatunków pelagicznych, które później mieli dodaje do paszy i karmi nimi, a ryby schodowe pan powiedział wiedza na temat biologii fizjologii ryk jest już znana wiemy że, gdyby przyznają strach bo, żeby cierpią na można by sądzić wszyscy wiedzy do wizji wynikają nie pan zajmuje miejsce już docent pan zespół jest pan szefuje zespołowi do spraw dobrostanu ryb i ochrony środowiska wodnego i organizacji Compassion sam jakieś efekty waszych działań, a powiem tak to jest bardzo trudny temat, ale efekty wydaje mi się że, że już teraz bardziej obserwujemy i miejmy nadzieję zaobserwujemy już takie jakieś bardziej ostatecznej formie i całkiem niedługo na my z moim zespołem jest międzynarodowy zespół zajmujemy się tym tematem, jakby głównie na poziomie unijnym ale, ale też tak jak wspomniałem chociażby na poziomie ONZ czy też też mieliśmy mieliśmy pewne tutaj działania a jednym z takich takich rzeczy tak, za którą mocno logujemy właśnie chociażby w komisji europejskiej w parlamencie europejskim to są przepisy dotyczące dobrostanu ryb, a i tutaj od dłuższego czasu już trwają prace komisja teraz zajmuje się, a opracowywaniem nowych wytycznych czy nowych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt w ogóle, a będzie publikować w przyszłym roku na normy bardzo dbamy o to i naciskamy komisję, żeby w tych nowych przepisach uwzględnić już ryby przynajmniej hodowlane w tej chwili te przepisy dotyczące ryb są praktycznie istniejące tam jest wzmianka, a się w ustawie o uboju zwierząt ale, ale tak naprawdę nie jest nie jest wiążąca, więc my bardzo mocno nakłaniam komisję żeby, żeby te zmiany zostały zastosowane, żeby nowe przepisy już traktowały ryby tak samo jak inne zwierzęta, gdzie schodzą one, a z jak bez zapisy czy są uznawane przez przez zapisy tych ustaw dotyczących uboju czy przychodowym, a wydaje duże a jaki kształt przepisów walczycie przykład jak przepis miałby wtedy kwestia wygląda komisja bierze pod uwagę 3 dokumenty w tej chwili to jest dokument o uboju zwierząt i tu mocno logujemy za tym, żeby w tym dokumencie był odpowiedni aneks dotyczący ryb, jakby dostał osobny element tej ustawy, który będzie bardzo precyzyjnie określał w jaki sposób w le w jaki sposób, które muszą być zabijane, że musi to się odbywać przed nim ogłoszeniem ogłoszenie, jakimi metodami, jaka jest procedura tu mamy wiedzę naukową nad dobrym poziomie są faktycznie już metody komercyjne, które na to pozwalają więc, więc to jest jakby 1 aspekt, a pozostałe 2 to auto to jest dyrektywa, która na, która mówi o transporcie oraz o hodowli zwierząt tutaj oczywiście też staramy się aby, aby te dokumenty zawierały zapisy o rybach i jak najszerszym zakresie traktowała o tym jak ryby muszą być w jaki sposób muszą być utrzymywane w takim zagęszczeniu, jakie praktyki mogą być stosowane, jakie nie, a no już chodzimy bardzo takie bardziej techniczne zagadnienia i staramy się mieć kontakt z komisją, a w tym w tym zakresie, a działamy też na poziomie parlamentu europejskiego, gdzie chociażby organizujemy, a takie panele, a panele w poszczególnych komitetach i a też nakłaniamy do pewnych inicjatyw z poziomu parlamentu europejskiego, a także także tutaj mamy mamy pełne pewne pewne sukcesy, bo widzieliśmy już chociażby z najnowszych wytycznych dotyczących, a zrównoważonego rozwoju akwakultury europejskiej do tej pory temat dobrostanu ryb w ogóle nie istniał, a w zeszłym roku, kiedy te wytyczne weszły, a jest tam już cały rozdział dotyczący dobrostanu ryb z zapisami, które zresztą od dłuższego czasu proponowaliśmy udało nam się też były przewodniczyć współ przewodniczy takiej grupie która, a wraz z producentami ryb wystosowała pierwsze znów wytyczne nie są wiążące rzeczy czekamy na prawdziwą ustawę, ale wytyczne dotyczące właśnie, a warunków związanych z jakością wody i sposobu obchodzenia się z rybami więc, więc troszeczkę tych ruchów takich widać ja powiem szczerze jestem dość optymistycznie nastawiony może w ogóle jestem optymistą, ale widzę, kiedy zaczynaliśmy się zajmować tym tematem 5 lat temu, a to temat dobrostanu ryb budził takich lekko ironiczny uśmiech na twarzach przedstawicieli przemysłu czy legislatorów w chwili obecnej to są poważne dyskusje techniczne, w których jest też mowa o konkretnych rozwiązaniach o kosztach tych rozwiązań, a analizie itd. a więc na tym poziomie na tym poziomie mamy całkiem całkiem sporo wydają się sukcesów, ale też zajmujemy się, a innymi, a innymi kwestiami chociażby te i certyfikacji, której mówiłem, czyli pracujemy z różnego rodzaju organizacjami certyfikujących mi, próbując naciskać na nie, aby w swoich wytycznych brały pod uwagę także kwestie dobrostanu ryb, żeby to niebyła tylko kwestia, a środowiskowa w przypadku tych zajmujących się hodowlą, ale też właśnie jakieś podstawowe zapisy związane, a związane z etycznym traktowaniem zwierząt a gdy pan mówi transport i ja pomyślałam, żeby unikać transportu, ale nie wynikało z faktu dbania o dobrostan zwierząt prawdopodobnie ekonomicznych wymyślono statki przetwórnie prawda ustaw głowił in na tym statku od razu dopasowała się produktem tak kiedy, kiedy grzywę, kiedy mówię tu o transporcie i tych ustawach to umowa jest tylko i hodowlanych, więc jeśli chodzi o transport ma umowa jest o transporcie ryb chociażby 1 formy na drugą albo z fermy już do przetwórni do ubojni przetwórni, a w przypadku, a w przypadku ryb poławianych na kiedy już transportowane to najczęściej są są już martwe, ale faktycznie znam, ale przetwórnie to jest to jest dość częsta rzecz, którą możemy obserwować statki, które są na tyle duże, że na swoim pokładzie mają już całą przetwórnie ryb, które są poławiane gdzieś w połowach dalekomorskich od razu na pokładzie są poproszone o trasie do puszek, gdyż mrożone taki statek musi wtedy właściwie nawet zawijać do portu często tak jest, że te statki przez bardzo długi czas pozostają na morzu nie muszą zawiezie do portu, bo inne statki odbierają produkty przywożą paliwo, a i to są takie faktycznie gigantyczne jednostki, które mają po 100150m weto, gdy pan mówi o transporcie ryb hodowlanych dobrze, żeby ryba miał minimum dobrostanu musi być w dzień pewnie kwestia tego ile ryb w tej wodzie można opakować prawda bardzo ze stanu co chce czy też karty, które nieraz widzimy przed świętami nic z jakich pojemnikach z wodą tak tak, gdy transport akurat powiem szczerze, a transport ryb na i to mówienie nawet nie własnego doświadczenia tylko z importu komisji europejskiej, który był w tym zakresie prowadzone, że ten transport ryb, a nie wygląda aż tak źle w porównaniu z innymi praktykami to znaczy hodowcy, którzy transportują, a ryby zwykle na, robiąc to w odpowiednich zbiornikach samochodami transportowymi znaczenie wodą jest tutaj tutaj sytuacja nie jest najgorsza nie mówię oczywiście o transporcie tych naszych nieszczęsnych karpi, zwłaszcza przez przez konsumentów i sposobu przetrzymywania ich na dłuższą metę natomiast, że też krótki transport pomiędzy nie wiem z c wylęgarnią stawami to najczęściej, chcąc łączyć nie odbywa złych warunkach natomiast problemy częściej pojawiają się już w samej hodowli w sposobie w jaki utrzymuje się zwierzęta zagęszczeniu, a i różnego rodzaju praktyka chociażby sortowanie przeczy później, bo im pan mówi problemy samochodowi czy to jest regulowane, aby tak wynika z życia nie za bardzo regulowany chociażby w 1 wielkim powierzchni w jakiej objętości wody ma żyć 1 ryba ile można włożyć do tej do konkretnie objętości wody takich przepisów właśnie brakuje to jest rzecz, którą jako organizacja hodowca upływa, więc wykładowca upycha, szukając po prostu równowagi między tym, żeby nie było za dużo, bo mogą odejść z tego świata na tym, żeby nie było za mało, bo wtedy ekonomicznie traci często tak oczywiście zależy od rodzaju hodowli, a są hodowle które, którym mają znacznie lepsze warunki niż innej i robią to zdecydowanie większym poszanowaniem ryb a, ale są też takie, zwłaszcza duże przemysłowe hodowle, a widzimy chociażby coraz częściej pojawiających się takich systemach recyrkulacji innych, gdzie w halach po prostu w dużych zbiornikach podłączonych do filtrów hoduje ryby a gdzie w niektórych przypadkach zagęszczenia są, a no olbrzymie tam gry po prostu ryba pływa przy rybie w kółko w takim zbiorniku nie ma zbyt wiele miejsca, żeby a, żeby się poruszać także tak, że tak się faktycznie dzieje i brakuje tutaj też przepisy coraz częściej pojawiają się wytyczne my też pracujemy na z bezpośredniej bez przemysłem z hodowcami, ale też chociażby supermarketami, które mogą wpływać na hodowców i ustalamy, jaki się jakieś minimalne wytyczne ta praca nie ukrywam dzieje się głównie obecnie, a w wielkiej Brytanii troszeczkę też we Francji tam jakby te rozmowy udało nam się poprowadzić jakiś taki bardziej zaawansowany sposób w Polsce jeszcze takiego takiego dialogu, a poważnego nie mamy, ale no, ale udaje się w jaki sposób tych tych producentów przekonywać nieco wyższych standardów natomiast jest dopiero początek, a myślę bardzo długiej drogi o styczniu komisji pan mówi, bo w związku z synem korytarzami i artykułami, gdy mówimy hodowla myślimy tylko hodowli właśnie łososie i problemach z tym związanych były takie duże tekstem bardzo budujemy w Polsce w ten sposób w Polsce, jeżeli chodzi o hodowlę ryb oraz stron i to oczywiście karp na pierwszym miejscu pan sezonowa sprawa, ale tych karpi tras w Polsce mamy stron Gui na drugim a, a później już pojedyncza pojedyncze hodowle takie powiedziałbym bardziej egzotyczne mamy w Polsce hodowla Fila PiS systemie regulacyjnym mamy hodowlę łososia w systemie edukacyjnym najdłuższa pojedyncza rzecz także tak naprawdę kart i pstrąg natomiast tak jak powiedziałem hodowla ryb czy ryby w ogóle jest taka najczęściej inne, jakby produkt żywnościowy największym obiegu światowym najmniej regionalny najczęściej trafiający różnego rodzaju importu i podróżujących posiedzi, więc a, więc faktycznie te ryby, które do nas trafiają jeśli się po przyglądamy na sklepowych półkach skoro są na tą to tutaj naprawdę, jakby jest to bardzo kosmopolityczne świat i a mamy tutaj praktycznie cały świat tak stąd koleżanka jako świeżo i kupiła ryby zrobiła wiele miesięcy wcześniej złowiona szkoła nowej Zelandii czy Australii i jest to jedno chcę zapytać co padło, ale może nie wszyscy wiedzą miałbym tam, gdzie ciuszki i w sposób łowienia ma być składany kwota ta wizja ciągle czytam kreowanie całowanie promowanie i pan powie na czym polega całowanie wcale nie jestem pewna, że nasi słuchacze wiedzą oczywiście mamy kilka różnych metod połowów i trałowanie bardzo popularna metoda polega na tym, że jeszcze rybacka, a określonym kształcie jest ciągnięta przez kuter rybacki, a albo czasami nawet 2 kutry jest jest rozciągnięta i wciągnięta w wodzie i właściwie wchłania to co to co napotka na drodze, a to jest to jest raczej ona jedyna dotyka ona ściągnięta równie musi być na dnie może nie całowanie Toni Wodnej natomiast oczywiście najbardziej szkodliwą taką o źle osławioną słusznie mormon trałowanie trałowanie denne, kiedy sieci z ciążą na ciągnięte jest to nie może powód, dla którego ona jest taka zła to po pierwsze to przy każdym rodzaju trałowanie służy kreowaniu jest bardzo mało selektywną metodą to znaczy jak wielkim przez Renatę zmiana wszystko na swojej drodze i ryby nie mają zbyt wiele możliwości, żeby takiego z takiego połowu uciec traktowanie ma bardzo duży przełóż, czyli właśnie łapie bardzo dużo różnego rodzaju żółwi, a w tej chwili itd. przy czym jest jednak straszy tylko powiem nie powiedziała przełowienia zawsze mówił żółwia w takich morskich Delfina, ale nie mówił o innych rybach przy to też ryby, a tych ryb jest tak naprawdę najwięcej, więc on może mniej trafiają do naszej wyobraźni bardziej nam żal, gdy w finale jednak tych ryb jest tam dużo i w ogóle mówimy ryby w ogromnych cierpień, ale wracając, więc całowanie w ogóle mało selektywna trałowania dennego to do siebie, że ściągnięte spodnie i niszczy tak naprawdę wszystko co na tym zniesie znajduje, a my oczywiście, kiedy myślimy o tym co jest najcenniejszego nad morskim pomyślimy o rafie koralowej jako takim przykładzie czegoś pięknego, gdzie rodzą się młode ryby, gdzie kolorowo, ale nawet w tych obszarach morza, gdzie dno jest stosunkowo mało, a kolorowe, gdy to są skały albo nawet, jaki mu w tym nie są bardzo skomplikowane struktury tam znajdują się, a gniazdo z jajami ryb tam znajdują się różnego rodzaju mięczaki, które tworzą ten system, jeżeli taki tra ta taki połów, gdzie czytałem ten ta sieć przejedzie po takim, a po takim dnie przeora to niszczy tak naprawdę cały cały jako system taki krajobraz po bitwie na ręce na łąkę i wjechał buldożer dla da i co równiutko tam z powrotem wszystko przywrócił wszystko przeciągną i tak udany koniec życie życie by zniknęło dokładnie taki, a zdarł zdarł po prostu za nawierzchnie darom maszyna, która dałaby całą nawierzchnię dokładnie taki można dosłownie porównać często się mówi że, że trałowanie w przypadku niektórych połowów niektórych gatunków to jest tak jakby buldożery wyruszyć na na poszukiwanie jagód tak niszczy się całego systemu po to, żeby wyłowić jakieś 1, a ser gotowane gatunek na ciasto nakryć jest to jest potwornie szkodliwe metoda notabene, a całowanie jest na drobiowe na tak dużą skalę w sieci są no największa sieć tras owa w stanie pomieścić, a co najmniej kilka kilka samolotów typu Boeing także mówimy tutaj gigantycznych sieć średni średni taki tranzyt jest o to jest wielkość boiska piłkarskiego rocznie, czyli mówimy tu naprawdę dużych dużych połaciach, a jednostki kreujące nawet jak wyjdziemy sobie na Google Maps można z satelity zobaczyć jak ciągną za sobą taki ogon, a zbitego mu piachu to są już miejsca, w których przez długi długi czas będą po prostu jałową pustynią, a były miejscem życia wielu zwierząt miejsce, gdzie bym rodziło się życie w oceanie w naturze bądź socjalne konstruowanie dozwolone trenowanie dozwolone, gdy jest wiadomo jak jest rujnujące dla środowiska jednak jest dozwolone jak wiele innych metod, a wiele innych rodzajów połowów, a tak jak mówiłem to rybołówstwo w takiej skali światowej to często dziki zachód by nie nic nie wspominaliśmy tych tematach, ale na, ale mamy wiele problemów związanych z Rybusem chociażby współczesne niewolnictwo, które się dzieje na niektórych statkach a gdzie pracownicy po prostu utykają na takich jednostek, które wspomniałem duże duże przetwórnie, a takie statki przetwórnie muszą zawijać do portu, więc ci ludzie nie są w stanie nawet się z tych statków wydostać i toteż jest coś co co dzieje się z specyficzne dla rejonu Azji południowo-wschodniej, ale a, ale nie tylko i o tym się coraz częściej organizacje zajmujące się prawami człowieka też też o tym wspominają, więc jest to zdecydowanie przemysł, który jest targany wieloma ogromnymi problemami wiele z tych rzeczy tak jest jest legalne chociażby niektórych wielu metod połowowych na, ale to, że są legalne nie znaczy się, a że nie mają negatywnego wpływu na to ma pan zrobić panu podobni, ale nas też coś zależy, ponieważ nas zależy jednak mamy pewien wybór przy zakupie możemy oglądać w tym puszki patrzy, jakimi metodami, bo te ryby łowione prawda możemy tak ani czy kupować tylko kartki itd. tak dalej tak myślę, że zawsze warto pamiętać o tym od nas jako jednostki zależy wiele, a przynajmniej możemy się też, a lepiej czuć naszym wyborem w przypadku rybołówstwa akwakultury często mówimy naprawdę ogromnych, a korporacje ogromnych przemyśle, który może regulować przekaz i działa marketingowo a, ale tak naprawdę najpotężniejszą bronią tego przemysłu jest często nasza ignorancja jako konsumentów, więc myślę, że konsument z poszerzony jakieś podstawowe narzędzia i wolę, żeby coś z tym tematem zrobić, a może naprawdę sporo sporo zdziałać bardzo serdecznie panu dziękuję za udział w tym programie naszym gościem był pan Krzysztof Wojtas dyrektor zespołu do spraw dobrostanu ryb i ochrony środowiska wodnego w Compassion International na, a w tej chwili reprezentujący w tej audycji Compassion Polska dziękuję Barca dziękuję też, a ja państwa zapraszam na audycję drugą część rozmowy z autorką książki o Bogusławie Kaczyńskim zaraz to dwudziestej trzeciej moim gościem będzie Anna Lisiecka książka ma tytuł będę sławny będę bogaty odpowiedź po sobie Kaczyńskim niedawno się okazała i właśnie o nim będzie ta rozmowa sam zresztą pierwszej części, która była tydzień temu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA