REKLAMA

Kuchnia Dantego. Opowieść o historii kuchni i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej

Godzina Kultury
Data emisji:
18-06-2022 19:00 (Powtórka: 30-07-2022)
Audycja:
Czas trwania:
45:45 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór przed mikrofonem Marta Perchuć-Burzyńska dzisiaj w godzinie kultury będziemy krążyć między Włochem, a polską we włoskim klimacie literacko kulinarnym się mam nadzieję długością za to pijmy, a to za sprawą moich państwa gości, którym dzisiaj są Alfred boss Kolo Leonardo Massi i Paweł Bravo autorzy książki kuchnia Dantego wydanej przez niższe wydanej po raz drugi, bo pierwsze wydanie ukazało się w roku 2016 Alfredo ile narodu książę po włosku Rozwiń » wymyślali swoje nie tylko kuchenną literackiej przygody spisali, a w Polsce to pięknie właśnie Paweł Bravo Witajcie serdecznie do 5 Wydro dzień dobry w, o czym wolicie rozmawiać o kuchni o literaturze historii o Włoszech Polsce czy może wszystkim naraz nie chciałby motoryzacji jak piłka nożna Kubie jest przygotować nie mam prawa jazdy, ale mówi pan Paweł chyba wolałbym kuchni w razie kryzysu to co do elementów, ale na razie takich umów, ale pierwszą kuchnię nie będzie miała literatura no mamy polonisty wielkiego w polonista pracującego na Uniwersytecie warszawskim nie Wyszyńskiego, a na Uniwersytecie Stefana Wyszyńskiego oczywiście działacze już pisać pierwsze otwory prawdę po polsku na faktach napisał SMS-a wczoraj w ale drugi do Koryntian nadal, że w takim razie, zaczynając chciałabym zacytować tez Japonii Borowską, która to 1października 2017 roku przy okazji zdobycia przez was nagrody literackiej imienia Leopolda Staffa mówiła w laudacji tak jestem bardzo wdzięczna Leonardowi masz jemu Alfredowi, bo z kolei Pawłowi Bravo za ten prawdziwy i kompetentny głos na temat kuchni włoskiej za nie stłumione poprawnością polityczną poczucie humoru oraz za wspomnienie pewnego toskańskiego przekleństwa, które rozgrzewa moje serce za stworzenie po prostu dzieła kultury im się tak zastanawiałam nad tym co powiedziała wysoka Boni Borawska o tym prawdziwym głosie na temat włoskiej kuchni czy dużo nieprawdziwych głosów się pojawia na temat kuchni z Włoch i no w strony trochę nagród, ale mnie jest tak, że my jesteśmy prawdziwie wszyscy inni nie godzi prawdę prawdę rodzi bardziej aktorzy że kuchnia to jest też zabawa szczęście jeszcze i są jeszcze wtedy akcyjny, który raczej gry, które doprowadzą do pisania książek, bo programu tych danych, które tak naprawdę są robione przez sosu, które jest także dużo dużo wiedzą o kuchni, bo kuchnia będzie poważna sprawa my tak ja myślę, że ta nauka cechą w tle wyróżnia naszą książkę jest to że, że ona sobie nie rości naczynia czy żona akcentuje właśnie to, że kuchnia włoska zjawiskiem całkowicie kwantowym trudno ją uchwycić i że to z 1 strony jest ogromna liczba ludzi, który rości sobie, wnosząc pretensje do tego, że są depozytariuszami jedynej możliwej wiedzy prawdziwe itd. a z drugiej strony stoków to się poddaje tak łatwo dużą zmiennością sprzecznością, więc znasz książka i to, aby tak zwykle rozmawiamy o kuchni jest właśnie celebruje to w jakim sensie i być może w tej zmienności w tym, jakby nie roszczeniu sobie prawa do bycia jedyną wyrocznią w tym jesteśmy właśnie na najlepszą jedyną porządną wyrocznia do kuchni włoskiej Leonardo tak tak to jest ten element lekkości też do tego, że takie podejście nie chcemy do końca nauczać i i też nie potrafimy tak naprawdę uczyć, bo my mamy to na powiedzmy tak dla nas są pewne rzeczy oczywisty, gdyż okres gry tutaj nie widać w np. jest taka strona, która dla nas była na początku zupełnie zbędna się wydawało tak jak gotować makaron no przecież na to z takiej kupie gotować makaron, a potem okazało się, że dużo dużo ludzi mówi o NATO to jest 3 przyda nam, bo to wcale w Polsce jest oczywiste jak się gotuje makaron prawdę by wrzucać makaron do wody, a to okazuje się że, gdzie każdy Włoch hard zna od urodzenia zło matki jak to się gotuje makaron, ale jednak tor pewne pewne takie zasady nie są do końca oczywiste, gdy okazuje się w no tak właśnie, jakby życie w książce z Włochem lepiej na temat gotowania makaronu nie dyskutować tak naprawdę z kuchnią włoską można dyskutować o wszystkim i i są też jest są też różne różne powiedzmy szkoły różne warianty we włoszech i więc nie jest nie ma nikt nie jest łatwo znaleźć 2 Włochów, którzy zgadzają na 100 proc jak mówił już prawie ważnie jest sporo Włoch Włochów, którzy w, który uważa, że oni wiedzą jak się gotuje nie wiem reguł Carbo nara dalej itd. a my i chyba bardzo skromnie mówimy, że wymienię wiemy jak i gotujemy je dokładnie, ale nie jest powiedziane, że za 5 lat będziemy tak samo gotować tak naprawdę nadal jest mało przepisów które, które są zupełnie nie niezmienny oczywiście są pewne zasady bardziej tak pewny procedury pewny, że ci, który są dla każdego bluźnierstwem na pewne granice pewne granice są tak, choć lalce granicę już nie, bo teraz np. zawodziły w ostatnich 23 latach teraz mamy restaurację w Warszawie też w Rzymie i dowodził, że i Warszawy i zimie, że pojawiają się takie kombinacje smaków, które pięknie duchowny 57 lat temu 10 były takie nie pozwolono albo albo nawet nawet nie po prostu wielkie w były wielkimi rzeka grzechami jak np. połączenie ryby i Cher albo albo używany używanie składników nie należących do kuchni włoskiej, żeby robić makaronie źle, czyli najbardziej włoska rzecz na świecie oprócz marzenie gitara i białą koszulkę dziwi i kawy więc, więc to też ważny okup nie włoski jest łatwo pisać książkę, bo jest piękne jest różnorodna jest 20 parę tam regionowi każdy region ma swoje kuchnie, ale definiuje definitywny i ciężkiej kuchni włoskiej nikt nie będzie najeździe wróciłaby, jeżeli pozwoli się do do makaronu do gotowania makaronu, bo z bliską sobie osobą założyłam się na ten temat czy zawsze rzeczywiście łamanie makaronu jest grzechem, bo waszej książce znalazłam, że jednak są wyjątki kuchnia włoska jest trochę jak trują twój ukochany piękne Polski język prawdziwsza jest jest sporo głów jeszcze jest sporo wyjątków wyjątków i tak i kiedy można łamać makaron, więc fakt, że kiedyś kłóciły się rządów w nos są pewne, że można łamać przy Dukacie pytanie dokładnie, kiedy robi Kaczy typy, ale tak naprawdę tu łamanie też jest ciekawa historia, bo to Niewiem ile lat temu, ale kilka dekad temu sprawie tym były długie mad metr długości zresztą pamiętam, kiedy przychodzi przyjechaliśmy tutaj takie można było kupić wtedy tutaj w Polsce można jeszcze był kupy takie długie nie wtedy trzeba było łamać, bo z 1 metro robić pół metra ma sens wojny nie można skręcić w ten wniosek prowadzi o sprawie widelcem, ale potem ewidentnie gotując mamy, kiedy potem się pojawiły to krótszy półmetrowy zaczęły znowu inny, który włamać na widzenia dokładnie wtedy to już za krótko, bo chodzi o to, że jak my jak Paged Paged to jedno jest za krótkie nie jest łatwo potem rozwijać się Bogu Vidal w czy Paweł Bravo ma coś do dodania w kwestii makaronu sosu chałek mam do dodania, bo pamiętam pamiętam gest mojego ojca, który często łamał makaron, ale właśnie myślę, że to jest taki rodzaj rozpędu, czego on zauważył właśnie, że rynek wymusił na producentach to, żeby produkowali już po prostu skrócony makaron rząd, jakby wychował się w latach, kiedy po prostu właśnie makaron był bardzo długi dla niego taki gest po prostu złamania złamania makaronu spaghetti nad garnkiem, bo taki rodzaj taki rytuał dlaczego, jakie tłumaczyłem czasami mówię zobaczmy czy po prostu to co właśnie poprzednie pokolenia robił ręcznie, czego to to teraz po prostu producenci zauważyli poszli na poszli na ułatwienie, bo to zresztą wkrótce paczki makaronu łatwiej sklepie ułożyć na półkach generalnie wszystko jest jak bardziej poręczne ale, ale pewne gesty pewne gesty czasami zostają czy i myślę że, że czasami też one się wypełniają nawet nową treścią dlatego jak wiadomo, że nie ma nowych składnikach do makaronu to czasami jest także, że mogą być nowe składniki, ale sam sama treść sam sposób samo to, że nie wiem robimy SOS, którym potem łączymy te są na gorąco na patelni makarony itd. pozostaje zawsze ten sam ważne jest właściwe być może ważniejsze Stinga ważniejsze to co robimy czy taka procedura jak Coccodrillo to jest budżet, który może chętnie potem myśmy doszli, gdzie za atak na pod nazwą tak podanie konkretnej potrawy tylko pewne procedury, a którą można poddać najdziksze uzupełnia wariantom smakowo składnikowi dobrze to w takim razie jeszcze mam nadzieję do risotto wrócimy, ale kolejną część godzinę kultury zaczniemy od literatury jeśli panowie pozwolą za chwilę w radiu TOK FM informację ze mną w studiu Alfred obok z kolei Ilona Thomas, a w studiu w Krakowie Paweł Bravo rozmawiamy o książce kuchnia Dantego wydanej przez wydawnictwo nisza czas na formę dobry wieczór raz jeszcze przed mikrofonem Marta Perchuć Burzyńska dzisiaj w godzinie kultury rozmawiamy o książce kuchnia Dantego autorzy książki Alfredo, bo z kolei Leonard Thomas są ze mną studio w Warszawie w studiu w Krakowie Paweł Bravo i dzisiaj tak trochę będziemy krążyć tak jak już powiedziałam wokół kuchni, ale też wokół literatury czy Dantego we włoszech recytuje się od dziecka nie opisze nikt nie bez Dantego przez długi czas tylko w liceum tak uczciło się nie jakiś tam 15 lat temu trochę wrócił tak i wróciła moda na Dantego i no nie mniej dzieci raczej win raczej nie nie znają, ale jest w programie przy mamy nadzieję, że jeszcze przynajmniej, ale program liceum dokładnie te lata liceum, więc z tym no z resztą też trzeba nawet by mówił, że kiedy chwilę wchodzi do liceum jeszcze jesteś młody, żeby w ocenie do końca bym tego w miejscach, aby było ci też na emeryturze na aktach pewne fragmenty pewne części jakąś ułatwili nie zapominać na konto wielkiej pracy Roberto Manciniego, który który, jakby miał taki moment, że zrobił tego zdecydowania pewnych pieśni rodzaj takiego show, a zarazem robił to ona tak zrozumieniem wielkim uczuciem tekstu jakimiś komentarzami to były takie, że czasami bardzo masowe imprezy robił to na placach czy, przeciągając ogromne liczby, że do ludzi, żebyśmy po prostu sobie przypominali co znają liceum co pamiętali co w Kowali nie do końca rozumieli się wkurza, że także, że muszą to jakby znać na pamięć nie bardzo rozumiejąc teraz nagle świetnym komikiem pokazywał, jakie to jest też żywe zabawne po prostu zabawne, bo w jego wykonaniu, które posłużą zabawne Norberta by nie pochodzi z toskańskiej wsi i tam, kiedy ją bił dzieckiem faktycznie ludzie prości ludzie kojarzyli ogólnie boską komedię tak tam jeszcze była tradycja, która niestety teraz trochę umiera tradycja improwizowany ja wierszy wierszy tak naprawdę nie tylko Chiny dantejskie tylko takie ustawy tak jak potem Marian stój czasu, ale ludzi na wsi pasterze ciecze prości rolnicy i tak spędzili czas, kiedy nie było telewizji telewizji albo albo internetu itd. to oni tworzyli improwizowali w 11 związkowcy zimy i to wszystko i potem robili też jakieś tam jak się nazywają takie pojedynki tak 1 przeciwko drugiemu i kto był najlepszy tak i tak spędzili ten w niedziele tak publicznie, więc to Roberto Benigni to wszystko jakoś znał od dziecka tak, czyli w szkołach może nie było Dantego, ale na wsi szkoła życia od matki i od od kolegów można tak powiedzieć starszych to on w poznał wyrok recytuje cie z tego co co wiadomo w czasie gotowania czy mogłabym prosić teraz was fragment może początek Boskiej komedii, a nawet pamiętam jak ważne Ano pamięciowe brakuje, ale wiemy to początek jest bardzo realny jak pana Tadeusza tak jak pan Radek ETA w na chciałbym, żeby słuchacze nie mieli wątpliwości, że to jest godzina kultury, że wielka kultura włoska kultura będzie dziś w naszej rozmowie obecny również był trudno zresztą razem z Polonii nową jak po polsku, ale po polsku nieznacznym jak po polsku nie umiem, a nie proszę o włos głos na włosku Nora albo kaszą oliwy do wielu stron boiska były reformy drogowej odzyska powiela jedynie to zaraz po komendzie od łąki giną lub praw do worka komplet punktów, a to jest nawet pociągi one wiązać maszyny miał pan rolę sobie w sejmie, że wśród nich Famy projektor pilot bez rękach byśmy bez ciągi bezczynnie pan na relaks Maria dreszczem inną soki Musy ma wielkie modły tu też inne parki modowym oto, że w końcu masz renty myślę bryły elementy Blondi to Dudu to pięknie pięknie brezent jeździmy, gdzie stan życia prawda rat czy Grzegorza, a teraz polskie polskie tłumaczenie pełno, bo my z polskim tłumaczeniem nie wiadomo, na które się zdecydować też czy wolicie bardziej tradycyjne czy np. ostatnie tłumaczenie Jarosława Mikołajewskiego o każdy każdy ma swoje wady zalety na pewno nie wy mi do książki jakoś wybraliśmy te co brzmiały bardziej pasujący tak do do tego naszego do tej naszej historii opowiadaliśmy w książce, bo skrzące nie są nie tylko przepisy czy też historyjki zaraz do tego dojdzie do 8 biedak aspektach, czyli jeszcze nie było tłumaczenia Mikołajewskiego, więc musieliśmy wybrać się ze ze starszych no cóż jakoś jakiegoś powodu Porębą Which czy może nie jakiegoś powodu tez sobie wielkie tłumaczenie jest cały czas ten standardowy i mi się wydaje, że te najnowszymi końskiego nawet nie nie aspiruje, żeby żebym, żeby bić się nowym pory mówi się po prostu Mikołajewski wybrał jakąś inną drogę, ale może nie NIO nie przykład z nas dzisiaj mówimy, więc tylko, żeby powiedzieć, że każda jest jest go dla ma swoje wady zalety w ASO sporo w Boskiej komedii jest o jedzeniu oprócz tego rzeczywiście w piekle w kręgu trzecim znajdują się dusze ludzi, który się tam dostały przez SB zgubne grzech łakomstwa nie ma tak dużo tak naprawdę nie właśnie to co teraz Alfredo recytował pochodzi z pieśni Hrabi hrabiego Ugolino, ale jest to jedzeniu, ale trochę inaczej, bo mowa o braku jedzenia o śmierci głodowej i tym, że właśnie ją musiał też tragiczny, jaki prawdziwa postać, która musiała była zamknięta więzieniu w jakimś wieś razem z dziećmi i ją zobaczy jak dzieci umierają powoli z głodu 1 po drugim i proszą żeby, żeby tata zjadł, żeby też nie umiera, ale tutaj chyba zupełnie inny inny klimat tak naprawdę tak trochę inny klimat, ale wracając do do Dantego w Warszawie podobno spotkaliście go gdzieś w okolicach pól mokotowskich między 1 pubem na literę GL, a drugim pubem bardzo popularnym na literkę BU czeka jeszcze istnieją tak tak się niedawno, że jest z niej martwych i tam właśnie zrodził pomysł na książkę FOMO jest, kiedy no co może po prostu kiedy już mieliśmy poszłyby kilka tych spotkań kulinarnych albo kilkanaście zaczynaliśmy mówić o tym, że byłoby fajnie cóż PiS stołeczny, więc skoro już byliśmy co jakiś 10 do naszych 10 lat po raz mu się zaczynaliśmy z miłością do tych lat z nostalgią się patrzeć na kiedy byliśmy młodzi w takie unie pełni włosów w, więc dlatego zaczynaliśmy tak traktować ten te lata te początki w Warszawie jako początki Dantego trochę nam motto Dantego trochę nasze alter ego jak Krzak tak tak nasz nasz rodak można powiedzieć w Polsce teraz straszą rodaków kiedyś badanej poza tym jest także Dante chyba można po prostu na tym polega się ją trochę trochę czyta boską komedię to jest genialnym nieprzewidywalnym zawsze przewodnikiem, czyli jeśli chcesz opowiedzieć o jakiś przygodach 2 młodych Włochów na Info krętych rewirach Warszawy początku lat dwutysięcznych to postać znakomita figura się takiego przewodnika jest gotowy na mocy, które przyciąga przygody który, który przyciąga różne dziwne postaci to wszystko w jego w takim otoczeniu jest nagle się wydaje oczywiste miesza się to jest taki jeden z takich naprawdę wielkich nauczycieli też myślenia surrealistycznego Dante jego i jego teksty i można do dwudziestego to jest jak zawsze tak myślę o tym kiedy poznam chłopaków widziałem jak najmniejsze Dante, jakbym było jasne, że będzie służył jako wędrówki po Warszawie będą służyły za narracyjną ramę książki to do o tym myślałem w ten sposób w dobrze praktycznie jak powstało Alfredo Ilona RODO wymyślili tę historię te gawędy, a pan panie Pawle te gawędy historie również przepisy z Polski chciał tak to było bardziej skomplikowane, bo Aldona dopisali pisali po kawałku niekoniecznie zresztą w porządku linearny to często dobre działanie powstają dla projektu to nie jest projekt można założyć Uber Close w excelu tylko ku tylko to z ruchem konika szachowego ja tłumaczyłem czasami od razu na bieżąco, dodając na, widząc np. jakich rzeczy, które wymagają uzupełnienia albo gdzieś jakieś rzeczy nikt w Warcie mówi o tym, że o technicznych żeśmy się często naradzali się tutaj czegoś brakuje tu warto dodać od tamtego się za dużo wobec tego to jest osobliwa książka się, że tej wyjątkowej Borg pewnie miałby z tego dużą uciechę, bo to jest tłumaczenie, którego niektóre goni, który nie ma oryginał czytaj także to jest książka ma status tłumaczenia, bo została napisana po włosku przetłumaczono polskie nie ma czegoś takiego jak oryginalny tekst, dlatego że na bieżąco na bardzo wiele kawałków książki powstawał w ten sposób, że szumne były jak uzupełnia zmieniano nie, bazując na żadnym istniejącym gdziekolwiek spisanym włoskim oryginale w no dobrze to w takim razie jednak tak jak mówiłam krążymy trochę dzisiaj wokół książki wokół bycia też waszego w Polsce, bo ja myślę, że większe słuchaczy jest jednak zaciekawiona tym jak Alfredo i Leonardo znaleźli się w Warszawie duża rozumiem zawdzięczamy waszej obecności Erazm Erasmus owi, ale tak no dużo osób myślę zada sobie pytanie przyjechać do Polski do Warszawy ja rozumiem, ale zostać system pięknych u i piękne Włoch no tu spróbowaliśmy czekać, ale szybko chowa od 20 przy tych Włoch Włochy nie są wcale takie pięknie jak się tam mieszka po dużej niż 34 radnych na sen emerytury na wakacje na dzieciństwo może nawet te wcześnie wiem na dziś zjeść trochę coraz mniej dni nie są takie ja osobiście żeby, żeby trochę tłumaczyć, dlaczego Polska mógłby mówić, że tutaj się czuje w domu, ale jeszcze gościem w sensie to jest bardzo kół Ford to sytuacja z punktu widzenia psychicznego, bo jak coś jest nie tak jestem gościem w nie moja sprawa nie moja wina wygodnych tak jak jest coś źle dobrze to pięknie, bo jestem w domu w zlotego własny wybrałem Polskę, bo jest taki cykl strefa komfortowo między ważna poza tym brak uczuciu chciał mówi dziś mamy zawsze Włosi w Polsce mają zawsze jakiś tam jak się nazywa są mile widziany tak nie można tak powiedzieć się żyć czujemy się jakiś tam pozyskaniem takich wyjątki, ale nie czujemy się dyskryminacji wówczas też z Włochami tak poza tym dla mnie tutaj w Polsce jest też można w domu narzeczona regularnie wracać do Włoch i założyłem zrozumiałem, dlaczego uciekał z Włoch i główny powód jest to, że tam we włoszech powiedzmy najpierw warto mówić to, że Włochy to mały kraj albo nieduże i tam jest sporo różnych właśnie dialektów akcentów składników przepisów tak dalej tak dalej każdy każde miasto ma swoje życie swoje salami swoje sery i rozwoju mowy ja urodziłem się 17 km od Warszawy od od Wenecji, czyli powiedzmy w Piasecznie pod Wenecją 17 km to znaczy, że już wenecjanin DOI ligi wie natychmiast żyjemy jest dniem pochodzę z Wenecji i vice versa, bo akcent jest trochę inny dialekt jest trochę czasami wystarczy przekroczyć rzekę, żeby mieć 2 różne języki co znaczy konkretnie, że we włoszech każdy mały drobny każdy mały drobny detal jest siła, żeby oceniać kogoś z nieznanego niektóre może przechodzi aż do tak daleko niżej aż aż z drugą stronę rzekami rzeki i de facto to znaczy potem w końcu, że każdy Włoch musi założyć maskę, żeby nie być doceniany, więc jako odzież do o do kościoła musi się ubierać jednak sposoby jako odzież do do szkoły jak chodzić do od pracy dalej w dal, żeby zawsze mieć jakąś maskę Ignacy jest też od razu docenione jako wieśniak kot jako o osoby jury z innej wsi z innego miał na innej parafii dokładnie, a tu w Polsce sam fakt, że jesteśmy ruchem to jesteśmy maskami, więc trzymać z Łodzi tej maski jesteśmy maskami i brak także dla Polaka często Włoch Florencji czy z Palermo to wyraźnie maleje znaczenie w więcej z łatwej po prostu rzecz dużo Leonardo wykładać tak jak już na początku wspomnieliśmy na Uniwersytecie Stefana Wyszyńskiego w Warszawie jak nazwał te fascynacje polską literaturą także muzyką, kiedy rodził się w kraju Dantego czemu skupiać się na kulturze polskim językiem naznaczonej wsi no, czyli pytanie jak się Starym polonistą ta znajdzie w tych teraz pracuje metali mistycy co prawda, a no nie wiem zawsze byłem z ciekawych chętny podróżowania, więc to po liceum to brałem 100 ten widział języków obcych języków literatury i do tak trochę przypadkiem wybrałem potem Polski tak na początku tak, żeby zobaczyć jak to jest nie były wcześniej w Polsce i żeby zobaczyć jak to jest język ja jak to możliwe że, że Jerzy czy takie słowa turyści wydają się, że niemożliwe do wymawiania mogą mogą być wymawiane i atak z ciekawości się zaczęło patem 2 lata później 3 lata może nawet studiów myślę, że ten Polski jest po prostu jakiś drugi język, który z, którego potem nic dalej nie będzie tak okoliczną okoliczności profesor lektury stypendia do Polski na to wszystko tak stopniowo kuru opcję korupcja w nie jakoś skłoniło do tego, który był pierwszy język szczeka Ross czy Portugalii i tak naprawdę jak i cały czas moje klimaty są bardziej portugalskich krew na Litwie czuje w szale kwoty się z nami na Pradze tek cer w i właśnie złośliwie, kiedy Polacy nie pytają, skąd taka miłość do Polski zawsze mówię tak naprawdę nie nie wiem ja tak naprawdę chciałem portugalski skończy, ale w, ale jakoś tak, ale że Zielona i na pew Wang jeszcze młody może wersji proszę państwa dzisiaj wyjątkowi goście godzinie kultury Alfredo Bosko Leonardo mazi i Paweł Bravo, który odzywa się od czasu do czasu, łącząc się z nami za pomocą łączy krakowską warszawskich rozmawiamy dzisiaj no i wiele tematów jak już państwo zauważyli poruszyliśmy kuchnia historia literatura Włochy Polska, ale przyczynkiem do naszego spotkania przede wszystkim jest kuchnia Dantego, czyli książka wydana przez wydawnictwo nisza za chwilę wracamy do naszej rozmowy czas na informacje w TOK FM kuchnia Dantego to książka, która dzisiaj rozmawiamy w godzinę kultury rozmawiamy z Alfredo Bosko autorem książki razem z Leonardo mazi i Pawłem Bravo razem z Danem w kuchni Dantego przechodzicie przez piekło czyściec i raj, a w Warszawie najbliżej do raju do czyśćca czy może jednak dopiekła dna my czy Paweł to może od razu stał się pan wywołał pan oddamy głos Krakowowi wydaje mi jak pracowałem nad tekstem, że najwięcej najwięcej obrazków takich, które zresztą tak względnej najbardziej soczystych kojarzą się kojarzyło się z piekłem dziś można powiedzieć, że spora część książki i wędrówek, które bohaterowie, czyli ofert, o ile dokonują razem z danym poznanym na polach mokotowskich to są sceny właściwie iście piekielnym rzeczy momenty, jakby błogości i do do wstąpienia do jak widoków lepszych światów to są tylko tak, ale do dochodu w momencie, kiedy zaczynają gotować kiedy, kiedy jest, kiedy przychodzą do tego co jest istotną częścią tej książki, czyli czy umorzeniu jak jak i dlaczego w, jaki sposób po prostu jedzenie może być znaczne świetną zabawą, a zarazem kluczem do tego, żeby pule potyczek poczuł, że żyję należy godnie na dziś mieliśmy rację, że Paweł dobrze potrafi odpowiadać na to pytanie chyba świetni, ale zgadzam się tak oczywiście oczywiście ta wierzę w ataki te pomyłki Alfred to nie jest niezależny nie słuchałeś konta w właśnie, a trochę propos tego zgładzenia się Wenecjanie in, czyli Alfredo i Florentin wyk Leonardo, a co nas najbardziej łączy, a co najbardziej dzieli taki włoskiej perspektywy dobrobyt może też pary w samym utworze armat w Nowak był dużo no masło Oliwa myślę, że ma złotowe to Wenecja rozumie czym prędzej Alfredo na czym się Zielona to znacznie rzadziej jest skłonne w ogóle nie używać masła w takich miejscach, gdzie Alfredo, owszem, ma słaby użył prawda naturą, więc i tak los na plus druga rzecz to jest właśnie wielka beczka, którą doskonale rozumiem bo, bo mój ojciec też zwane to skłonność do Doris ta którą, dlaczego nie w naszym menu pracowałem z Alfred 1 000 000 miał wrażenie, że Leonardo, owszem, docenia z jej w ogóle lubi się tym zajmie, ale no to nie jest jego żywioł Ilona Alfredo by w kółko tylko gotowali za to ze wszystkiego co im co wpadnie w ręce w modnych Foryś jest wbrew pozorom czy zbożem bardzo włoskim, ale wyłącznie północno włoskim także poniżej poniżej godziny badań ski posturze nie było no i że i, że dla pewnych miejscach Włoch ryż jest czymś czymś oczywistym nawet bardziej oczywistym niż pszenica dużym stresie robi makaron to, iż naprawdę chcieli Włochów łączy lub dzieli jedzenie no bo tak spyta mogą nie bardziej dlatego to rozmowy masz własny tak, bo cokolwiek nawet co jesz wystarczy, żeby zimy docent szkoły musi to wszystko się łączą potem ze stereotypami oczywiście ręce jak jesteś Florent klienci okiem to jesz flaki tryb jedno 7 albo jak pochodzisz nie wiem z Wenecji to wtedy od razu we włoszech wydające się kojarzę właśnie z horyzontu albo polej tą stok Fisz albo Stock wieści chili Bakala nie są przez rzecz, której uwielbiam tak naprawdę chyba bardziej niż w od tego jak i jakoś się spod Kielc od kiedy spotkaliśmy się znaleźliśmy wspólnego, bo była wymiana terytoriów wymiana informacji w faktach no dobrze jatek cały czas tak jak mówię krąży krąży wokół różnych tematów, bo szalenie mnie interesuje i wasza obecność tutaj i oczywiście książka kuchnia włoska przepisy i to w jaki sposób Paweł Bravo we również widzi określa, ale resztę zostawiam czytając kuchnia Dantego, w której przemycać opisuje cie przygody swojej Dantego w tej książce w Warszawie, ale przemycać wiele bardzo ciekawych i smakowicie brzmiących przepisów no właśnie Dante kuchnia kuchnia jest dla was poezją czy bywa czasami prozą in jak Ilona były w twoje 20, ale kwoty bonusu Pawła już byliśmy 2×, więc teraz musimy w samych musimy sami w razie w ogóle wobec skarbu w noc no trudno powiedzieć Alfred teraz ma restaurację, więc to jest chyba sił siłą, że ci na to też trochę prozy w tym musi być stała groźba zwolnień nie sądzę, żeby codziennie podejście było takim ogromnym poetyckim natchnieniem może może wynik może może produkty tak końcowy jest równie smaczny, ale ja zresztą tak dla rodziny gotując z uzależnieniem często samochody tak właśnie format mam też inny inne sprawy czy poezja proza myślę, że jak każdy temat rozmowy dla Włochów może być tak czy te tematy rozmowy te dla Włochów i też ma się wracając do jakiej Alfred duszy poznaliśmy, o czym rozmawialiśmy jak każdy Włoch zaczynamy rozmawiać o kuchni o kobietach o piłce nożnej tak jeszcze coś nie tak mieście są takim życiu by ci w tym i okazałem dopiero po kilku lat na terenach jest w literaturze tutaj, a myślę o każdym z tych tematów można i bardziej lub mniej poetycko tak naprawdę rozmawiać tak co mamy nie piłka nożna to są są dziennikarze może już niema, ale są dziennikarze, którzy takie płyty łódzkiego książki teksty pisali naliczanie rezerw np. pracy tak tak tak Letnicy abolicję dla dziecka Polska w i tak samo ogólny myślę, że można myśleć staraliśmy tak naprawdę tutaj i konkretnie chili i prozą, żeby naprawdę to się nie zna jak nie zna kuchni włoskiej znak tych przepisów mógł tak naprawdę mieć jakiś konkretny bardzo instrukcje i przydatne i to można powiedzieć to jest proza, ale też są części bardziej wzniosły poetyckie tak przynajmniej w naszych intencjach często tak jest i proza poezja w tym wprawę brawo, jakie ma zdanie na ten temat jednak trudno mi proza poetycka aspekt to jest także, że jeśli poezja, czyli jak dla mnie poezja czymś bardzo ważnymi takim sposobem dotarcia do sedna rzeczywistości rzeczy mniej ważnych to rzecz w tym sensie kuchnia dobra kuchnia, która w dodatku musi odbywa wtedy, kiedy właśnie kończy działek natchnienie, bo kucharz nigdy nie natchniony musi bardzo konkretnie pilnować tego co się dzieje na palniku ale, ale zarazem musi mieć śmiałość musi też widzieć jakiś wyższy cel, który po prostu, którym jest jest posiłek i zadowolenie takie zadowolenie, które w pewnych sytuacjach przekracza tylko taką czystą fizjologiczną przyjemność zaspokoimy głód wyrównaliśmy poziom elektrolitów i glukozy we krwi prawda, bo to nie o to chodzi tylko o tym w ukazaniu, bo tak w przeciwnym razie wystarczy łykać rozpuszczalne w wodzie te proszki suplement w czy doczeka się wasza książka włoskiego wydania wiesz skoro nie ma oryginału w trzeba zrekonstruować plac budowy biur tłumaczyliśmy na włoskiej Monzie ma się trochę innej formie, że ten materiał może być punktem startowym dla książki o Warszawie dla Włochów tak, że VAT w nie, ale tak sobie właśnie myślał gdyby, gdyby takie wydanie się ukazało książki kuchnia Dantego we włoszech to, czego się Włosi ciekawego nowego może inspirującego dowiedzieli o kuchni życiu w literaturze też może mają tu myślę, że wasze ta część tak mi się wydaje, że bardziej ta część osób powiat danie z Warszawą z elementami z Polski, bo wasze tutaj ta postać Dantego ta, który jest przybyszem w Polsce, a ja Alfred w tej fikcji książkowej jesteśmy już parę lat w Polsce i tłumaczy mi tak jak ja jak działa w Polsce jak to jest Warszawa jak jak jacy są Polacy tak dalej lektur działa jak działa Nowy Targ, bo te duże nie mają plandek morze morze może z tego nawet 10, bo jest myśleć, kiedy zaczynaliśmy pisali dla żądaniom prawda pisali np. takim wielkim zdziwieniu, dlaczego ludzie w Polsce wysiadając windy mówią dziękuję tak bardzo takie do wydał dopiero zwróciliśmy uwagę na to, że to jest dziwne zjawisko to właśnie wymiera moim zdaniem ludzie bywają naprawdę prawo, bo pisaliśmy o tym wstrząsy Polak stoczy kamery wszystkich dzikich i zauważyli na przeczytałem w listwie działam, że nadal jestem w grupie osób, które dziękują, ale nie pytajcie, dlaczego tak mnie rodzice wychowali dość tych wysokich odpowiedź ne netto na to pytanie, a jeśli mogę dodać też propos przykładu króciutko tylko pomyślę sobie też z powodu swoich zawodowych tego, że pisze często kuchni tygodnika powszechnego to czytam i grzebie we włoskich przepisach różnych mam wrażenie, że wielką zaletą tego co dla Freda zrobili to jest to, że społeczeństwo przepisywane są bardzo sensownie się na potrzeby polskiego czytelnika uśrednione zakaz sensowna wyważona rozsądnie średnio różnych wariantów przepisów im wbrew pozorom myślę, że nawet sami włoskiemu czytelnikowi może przydać taki jeśli się zaufa chłopakom taki właśnie rodzaj złotego środka między różnymi tam także propozycjami tak dalej uczyć to wbrew pozorom wcale nie jest takie takie oczywiste i ta to próba uśrednienia jest czymś co co jak dziś jest udana to ma też sens na na polskim rynku, w które przepisy z tej książki Włosi się najbardziej pokłócili na pewno już, chyba że niż sądziliśmy, ale na pewno trybunę, żeby Carmona Carbo radarze Realu każdy ma swoją prawdę na temat Carmona ary, a my nawet my, kiedy z wielkim zdziwieniem, bo waszym daliśmy jakąś zasady napraw zbocze czy 100% parmezan czy ci pół na pupie kurii i parmezan no to tu jesteśmy gotowi przyznać się, że istnieją po prostu różne różne warianty i niech każdy robi co znaczy zasady tak, jeżeli w domu masz parmezan nie ma szpiku Dino to nie znaczy, że nie zrobi skarbu na rynek zrób z parmezanem trudno, ale nie dawaj śmietanki do skarbu Larry w ale chwilę na pewno rola, ale dzieli, jeżeli masz śmietany wizerunek herbu po publicznym miejskie już znajdzie chciałbym raz na zawsze mówić w ziemi pamiętam, kiedy się dodał pytany no właśnie szkole w szkolnych dla stołu stów stołówce sadzą wysoko Lecha i ja pamiętam, że mi smakowały, ale gra premiera to niemożna mówić śmiech tak, ale nieprawda pan bez śmietany czy święta no chyba nie zagrali bez, ale Enea SA, ale ca, ale mówimy, ale muszę powiedzieć, że zwierzę zdziwieniem taka pani symbolem zimy zimy z kości, czyli są, ale la siostra aktora, ale Fabrice który, która miała restaurację dała jakieś różne przepisy te po prostu za esencją Góra nadal nieznane, żeby były to jest esencja po prostu by zima zim skośnie zmianowości, jakkolwiek nie chodzimy wojsk z Shimano i z ustaw znalazłem jakiś tam filmik weźmy wideo z 30 lat temu, bo dzisiejszy Gianna mówiła że, a zróbcie to Carmona możecie dać troszkę śmietanki no, gdyby dzisiaj teraz coś takiego powiedział były wybite w zimie próby linczu tak tak to prawda, ale to Toy Story ty kardynał bardzo ciekawe ważne, żeby rozumiał, że jak kuchnia się zmienia, bo bądźmy uczciwi chodzi to Carmona, że okres nowość dodaje się śmietanę moja kucharz, który nie umie robić Carbon ery wtedy ma uratowano pułapkę, że wychodzi kremową Carbonero, ale naprawdę chcemy myśleć i we włoszech nie dodaje się Carmona, ale nie nadaje się śmietany, bo można być można dostać to krem mało też inne sposoby troszeczkę bardziej skomplikowane opisanym w kuluarach Th, ale chcemy naprawdę myśleć, że nasze babcie albo nasze nasze matki w domu, żeby karmić nas znały te sztuczki kulinarne, żeby dostać, żeby przygotować kremową Carmona re rak to, że jak teraz się, aby w restauracjach, a mnie nie nie ich chcemy też myśleć, że jak babcia gotowała Carbon ara, która się jej trochę przepaliła robiło trochę jajecznicy tego sosu potem się wyrzucało do koszenia ja byłem ja byliśmy ze straszliwie miło nam się nie stało, a że PSL jest to, że filozofia w czasie mówi dużo realizacji takich realizacji tak jeszcze tożsamości mieszkance zim, bo my zimy Carmona robimy tak zgładzić, ale nie łączy, ale która jest ci liczyli pod garnek polityk Wieprzy, które w w Tuska użyła czy prawdą nie ma w barażach własne parę dni temu myślał o sobie praw Paweł my nie mamy w Wenecji ługańskiej chyba włącza, ale za bardzo nie mam już jetta dokładnie, do której grupy śmiecą na rys innych nigdy nie było nam pozwolono jest czerwone kartki na razie Inspekcja sanepidu ucha na tutaj rażą nara i w, że państwa no, o co chodzi skarbu na rzecz trochę moim państwa goście do wyjaśnień przed chwilą, ale o Carbon, że i o wielu innych daniach kuchni włoskiej przeczytają państwo w kuchni Dantego dużo też dobrych rad np. żeby pamiętać o tym by napotka wszy Włocha z patelnią w dłoni nie pytać o nazwę tego co zamierza przyrządzić w bardzo bardzo dziękuję moim gościom Alfredo, bo z kolei Leonardo Maze i Paweł Bravo w Krakowie rozmawialiśmy o kuchni Dantego książkę wydało wydawnictwo nisza bardzo państwu książkę polecam dla słuchaczy mamy kilka egzemplarzy także proszę pisać na adres dla was małpa TOK kropkę FM bardzo panu dziękuję dziękuję panie żadni Marta Perchuć-Burzyńska do usłyszenia wydawcą był tego programu Tomasz Kopka realizatorem Kacper Gonera już za chwilę informacje po nich audycja między słowami, na którą zaprasza Kamil Wróblewski Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GODZINA KULTURY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA