REKLAMA

Mrożenie żywności. Czy warto jeść mrożonki?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-06-19 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:56 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była dr Iwona Boniecka - dietetyczka, adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w dziele obiad w niedzielę w magazynie Radia TOK FM dziś jest z nami dr Iwona Boniecka dietetyczka adiunkt w zakładzie dietetyki klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego kłaniam się pani doktor dzień dobry witam państwa dzisiaj jak na bardzo gorącą porę przystało rozmawiamy o mrożonkach to chyba dobry czas prawda pani doktor dobry czas oczywiście to jest właściwie się na mrożonki to zawsze dobry czas, dlatego że one są świetną alternatywą na świeże warzy i Rozwiń » natomiast takiej sytuacji jak jesteśmy teraz, czyli wczesną wiosną, kiedy nie ma jeszcze takiej dużej dostępności warzyw sezonowych to ona oczywiście są bardzo dobrą alternatywą, czyli wszystkim zachowują dużą wartość odżywczą, ponieważ sposób przetwarzania tych warzyw na to pozwala natomiast warzywa długo przechowywane, które mielibyśmy teraz nam, więc spożywać po zimie tak jak kiedyś to nie przechodzą bywało po piwnicach np. kasz forma utrwalania żywności, jaką jest narażenie nie jest bardzo dobrą alternatywą również wtedy, kiedy je po prostu nie mamy pod ręką czegoś świeżego, a gdzieś tam w zamrażarce przechowujemy takie zapasy, kiedy nam się nie chce gotować nie mamy na to czasu one są rzeczywiście taką taką bardzo wygodną formą na rzecz to nie tylko remont, bo pokutuje w nas gdzieś taka przekazywana z pokolenia na pokolenie informacja, że był niebem produkty po mrożeniu tra tracą swoją wartość do pani zaczęła weryfikować te tezy jeśli tracą to to ile procent czy da się to szacunki nikt nie, dlatego że znaczy oczywiście trochę tracą, ale jest to jest bardzo niewiele, dlatego że po pierwsze, zwłaszcza warzywa, które kupujemy, czyli te, które w jego procesie i poprodukcyjnym są przetwarzane one zwykle zbierane zaczęli zwykle zbierane są w szczycie sezonu, czyli wtedy, kiedy warzywa zachowują mają największą wartość odżywczą to jest rac i no i dla wykorzystywanie tego procesu mrożenia pozwala na ograniczenie rozwoju bakterii poprzez zmniejszenie dostępności wody, a tym samym utrwalenie tego tego produktu i jednocześnie dzięki temu procesy fizykochemiczne, które w sposób naturalny zachodzą wraz z procesem starzenia czy przechowywania tego produktu no mają zdecydowanie mniejszą szansę się rozwinąć, więc z 1 strony my chronimy 1 proc przez rozwojem bakterii z drugiej strony właśnie zapobiegamy temu procesowi rozkładu i tak jak powiedziałem zbieram je w momencie, w którym one co zachodnie największą wartością odżywczą, więc jeżeli z kolei przygotowujemy takie mrożonki samodzielnie no to starajmy się w takiej sytuacji np. te warzywa, bo od nich zaczął mówić, ale może dotyczy to oczywiście owoców starajmy się je tak przygotowywać, żeby one jak najmniej były wcześniej przechowywane czyli, żeby miały właśnie najmniejsze szanse na rozwój tych procesu się rozkładu ewentualnie starajmy się ograniczać dostęp światła, bo to też powoduje straty chociażby witamin wrażliwych na światło natomiast, jeżeli mówimy o takich produktach które, które kupujemy w sklepach to jak najbardziej one tutaj, które są wersję powiedziałabym bardzo bezpieczną, chyba że są przechowywane w warunkach, ale też zupełnie inna sprawa do marzeniem to jest tak jak proszę wybaczyć sformułowanie, chociaż być może ono funkcjonuje w oficjalnym oficjalnej nomenklaturze jak wetowanie trzeba wiedzieć jak i kiedy prawda o wykonanie myślę, że jest trudniejsze dlatego, że to sobie zadałem pani doktor ma inny na inny czas natomiast o mrożeniu rzadko chciałem skalę trudności Jeślinie lustrować czy mrożenie jest zdecydowanie łatwiejsze, dlatego że dzisiejszych czasach, kiedy mamy taką dostępność np. do różnych silikonowych, którego treść takich pojemników, bo teraz takie nim stało się bardzo popularne, choć nie są niestety tanie, ale one są bardzo acw Żytko waniu szczelne my możemy je później np. mieć w zmywarce możemy wykorzystywać wielokrotnie, więc ja myślę że, że mrożenie zdecydowanie łatwiejsze również wtedy, kiedy np. przygotowujemy jakąś zupę zostają nam waży plan po prostu pokryliśmy za tym, że chcemy możemy je zamrozić mieć następny raz czy na następną zupą tak to, jakie jakąkolwiek inną potrawę tak jak powiedziałem w tej co jest ważne musi mnie na pewno tą paczuszkę opakowanie jest wdrażany produktami opisać podać datę, w której te daty zamrożenia tak, żebyśmy mieli takie poczucie bezpieczeństwa, że ten produkt nie jest zbyt długo przechowywali dodać trzeba podkreślić, że nie możemy tych produktów zbyt długo przechowywać i w takiej sytuacji naprawdę, jeżeli mamy tak jak wspomniałem te silikonowe opakowania czy torebki strunowe czy właśnie takie dedykowane do tego celu torebki Niemcy, że ta jest bajecznie prosty, a czy ze względu na to jaki to jest produkt jego przechowywanie poza mrożeniu jest ograniczone w czasie to nie jest tak, że do wszystkich owoców warzyw jednakowo jest to, że jeżeli chodzi o warzywa owoce tu powiedzmy, że jest to dosyć podobny czas przechowywania w przypadku owoców, które zawierają więcej wodę zaleca się klucze przechowywanie inne mówimy tutaj np. właśnie często zamrażane Tuska Malina to tutaj rzeczywiście ten czas skróceniu to jest właściwie nawet niektóre warzywa możemy przywoływać do 12 miesięcy krócej przechowujemy produkty, które i nie wcześniej poddają obróbce termicznej, czyli np. jeżeli maleń pieczony schab to, jeżeli chcielibyśmy zamrozić zrobiliśmy zbyt dużą porcję to wtedy ten czas przechowywania jest krótszy przypadnie 12 miesiące, ale np. nie chociażby właśnie takich warzyw pokrojonej marchewki brokuła może być nawet do 12 miesięcy wiadomo, że dłuży czas przechowywania czym muszą ANSA tej z zmniejszenia wartości odżywcze jest większa i nie natomiast proszę pamiętać, że terror produkty, które wcześniej podlegały obróbce no właśnie np. gotowaniu mózgu mamy nie zupę też, zwłaszcza dodatkiem mięsa to ją po prostu przechowujemy wkrótce i tzw. po nazwijmy to surowe produkty możemy przechowywać dłużej mięso około tak przeciętnie około 6 miesięcy pani doktor mógł im to jest tak, że powinniśmy to przede wszystkim inaczej inaczej powinniśmy rodzić latem i przechowywać zimy, bo taki jest cykle naszego kulinarnego funkcjonowania prawda zbieramy dobra natury latem, bo wtedy są zbiory ze względu na pogodę tak szczyt sezonu właśnie wtedy, kiedy mogą tę wartość czynu najwyższa to proszę panie dzielą np. warzywa korzeniowe marchew Pietruszka i mogą być cele inne rodzić również zimą typu wiedziałam wtedy, kiedy chcesz przygotowujemy została nam porcja warzyw zbyty dusza, żeby spokojnie włożyć do zamrażarki i nie będzie to dużą stratą dla jasności trzeci proszę siedzieć i w jaki sposób rodzimy, bo to też jest ważne czytałem rozmaite poradniki, które mówią o tym, że trzeba podać produkt całej procedurze wyłożenia na pergamin uprzedniego schłodzenia dopiero później z mrożenia czy to też jest dość istotne to zależy znowu do produktu, jeżeli mówimy o takich delikatnych owocach, które łatwo ulegają zgnieceniu chociażby truskawki, które teraz mamy bardzo dużo i nie wiem jagody to rzeczywiście warto je wcześniej pyta, kto odmrozić, czyli spowodować, że one zachowają swoją strukturę i nie ulegną UE nigdy nie cieniu dopiero później, a dopiero później doprowadzi nie zabroni się w tej właściwej temperaturze natomiast takie być tłem dla bezpieczeństwa, jeżeli nie mamy pewności jak to zrobić takie jak pan redaktor wspomniał właśnie to wykorzystają te wszystkie metody z wykorzystaniem pergaminu tu ja po prostu radzę sobie wcześniej to dokładnie sprawdzić proszę po prostu uważać na te i inne te owoce, które my właśnie taką delikatną kin które, którą możemy uszkodzić, dlatego że one, jeżeli są właściwie zamrożone to nawet nagrody mogą być dzięki temu właściwemu procesowi mrożenia, jaką ozdobą kręci właściwie na pewno rzut oka wcale nie wskazywało by tutaj nic w tym przypadku na torze one zostały uprzednio zagrożone, jeżeli właśnie przeprowadzamy ten proces odpowiednio i prawidłowo proszę powiedzieć czy i ile procent produktów, które wykorzystujemy w kuchni powinny stanowić mrożonki maksymalnie no ja rozumiem, że przede wszystkim świeże produkty powinniśmy wykorzystywać w naszej kuchni do tego te nigdy się nad tym nie zastanawiałam, jaki procent powinny stanowić myślę, że to wszystko zależy od pory roku wszystko zależy od sezonu, a w, którym funkcjonujemy, jeżeli jesteśmy o takiej porze roku jak teraz, czyli taco wczesną wiosną od małżonki właściwie mogą stanowić w ogóle nawet większość spożywanych przez nas, jeżeli mówimy o warzywach np. nie ma tutaj żadnych przeszkód żebyśmy, żeby one były podstawą np. przygotowywanie złu czy Jerzy rynek natomiast po uroczych, ale w tej chwili coraz większą sieć zmienia myślę, że latem do korzyści my te warzywa owoce, które to dostępne, które to aktualnie dostępne na rynku tak jak powiedziałem on majątku jest największą wartość odżywczą natomiast te właśnie truskawki, które dzisiaj mówię tak często przykład jesienią czy zimą zamrożone teraz mogą winno być świetną alternatywą dla owoców czy takim urozmaiceniem dla owoców, które są dostępne zimą UE ja bym raczej sugerowała, żeby zmrożone korzystać właśnie np. wczesna wiosna tuż, a wtedy czy po prostu no i nie chce nam się innego mniej innych produktów gotować chcemy też przygotować na szybko to one są świetną alternatywą proszę pamiętać cały czas mówił w warzywach owocach, ale mamy dostępną całą masę innych produktu mrożonych np. mamy mrożone inne przetwory takie jak knedle kluski jak i niestety również potrawy typu państwu czy limit nie pić centra żonę, więc pewne prawdy ten asortyment jest bardzo szeroki i musimy tylko pamiętać o tym mówiliśmy o właściwym przechowywaniu, ale pamiętajmy też właściwym transporcie tych produktów, jeżeli my kupujemy i dostarczamy do domu korzystajmy z toreb termicznych korzysta, a my gminę ze specjalnie do tego przygotowanych transporterów, które pozwolą na to czy dostarczymy produkty do domu zamrożono bardzo przestrzegam przed ponownym zamrożeniem rozmrożone produktu tutaj jest bardzo duża duże ryzyko zatrucia pokarmowego, ponieważ inne formy przetrwalnikowe bakterii niestety mogą jeszcze w tym procesie rozmrażania się uaktywnić bardzo ważny jest również inne to, żebyście państwo zwracali uwagę nawet na to jest jak obejmuje czeka produkcji lodów sam raz tarki klepie rzeczy zamykali drzwi od tej zamrażarki, żeby stawało się tam jak najmniej winny mieć płata samo dotyczy, czyli naszej zamrażarki i starali się, żeby ten ręcznik złego powietrza był jak i najmniejszy i myślę, że to jest podstawa takiego dobrego korzystania ze narażonych mamy gotowe zupy, które możemy właściwie i bardzo szybko przygotować jeszcze 1 rzeczy chciałem powiedzieć zapomniałam o właściwym rozmrażania i produktu tutaj też, że nie mamy pewności warto wcześniej sprawdzić są takie produkty, które możemy właściwie natychmiast rozrzucić np. warzywa możemy wrzucić do wrzątku i właśnie przygotowań UP natomiast mięso ryby dobrze jest czy powinno się rozmrażać powoli w lodówce i jeśli wspomniał o jak na produkcie, który warto nosić np. pieczywo, kiedy kupimy go za dużo biorąc pod uwagę to jak teraz zwracamy uwagę na ograniczenie marnowania żywności i myślę, że również z tego względu mrożonki mogą być bardzo dobrym państwem dziękuję panie bardzo rozmowa dr Iwona Boniecka, bo dziś naszym gościem kłania się dobrej niedzieli dziękuję dajemy do usłyszenia naszych słuchaczy zaproszono informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA