REKLAMA

Sezonowość warzyw i owoców. Co jeść w lipcu, a co w sierpniu?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-07-03 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:46 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Karoliny Głowackiej była Paulina Nawrocka-Olejniczak - dziennikarka Radia TOK FM

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ja mam 2 autorytety kulinarny Robert Makłowicz i Paulina Nawrocka Paulina Nawrocka jest mieć dobry w jak potoki wstępnie mam po prostu nie być skoncentrowanym bardzo miło znalazłem takim godnym towarzystwie dzień dobry Paulina Nawrocka Olejniczak dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy jedzeniem będziemy rozmawiały o sezonowości sezonowych warzywach, a zaczniemy od nowego przewodnika kuchni, który róg, który to przewodnik startuje 4lipca wydaje się, że będzie w Rozwiń » każdy poniedziałek co nam, o czym będzie opowiadać zgadza się, o czym że mogłabym opowiadać już sama nazwa wskazuje Kluska jakaś wiejscy wcale nie tylko Kluskę kuchnia oczywiście to będą felietony takie trochę kuchni trochę jedzenia trochę o kulturze takie lekko miło przyjemnie do posłuchania właśnie w leniwe mam nadzieję wakacyjne ME nie popołudnia wieczory i granicy to troszkę tak ci takie zaproszenie do mojego z tą trochę przegląd czy sezonowych propozycji z podziałem oczywiście na posiłki, więc zaczniemy tak jak przystało od śniadania już w ten poniedziałek, czyli jutro Drodzy Państwo po dziewiętnastej 30 zapraszam do posłuchania zapraszamy serdecznie jak ją zupełnie szczerze jestem fanką Pauliny także słuchać się nie będę państwa do tego zachęcam na żywo po dziewiętnastej 30 później rzecz jasna w naszych podcastach w aplikacji na tokfm PL Elle i aplikacji TOK FM no dobrze to pora na sezonowość już Niewiem co jest lepsze miesiąc jest lepszy czerwiec, czyli piec jeśli chodzi o bogactwo sezonowych warzyw, które jest twój ulubiony myślę, że tutaj właśnie ciężko rozpatrywać co jest lepsze i trudno porównywać, bo to jest po prostu jedno wielkie święto w warzywniaku tak w lipcu jak i sierpniu troszeczkę oczywiście różnic jest na niektóre rzeczy już pożegnaliśmy albo żegnamy się, że wczoraj kupiłam ostatnio pęczek szparagów, które i tak dość długo z nami były, licząc prawie od początku maja, ale w lipcu w sierpniu rzeczy jest emocji tak przecież nie wiadomo co tu dzisiaj do garnka wsadzić wszystko kusi wszystko jest piękne, więc to pytanie chyba bardziej lubimy sierpień jest na pewno bardziej obfitujący w owoce i różne takie słodkie propozycje pomidory w sierpniu są absolutnie najwspanialszy na świecie, ale ja chyba jednak pani Izy lipiec na to ze względu na bób fasolkę szparagową czy moje absolutnie niewielkie namiętności rodziny strączkowych tak no opowiadaj noc fasolka szparagowa to jest coś na co czekam właściwie cały rok to jest moje chyba ukochane warzywo takie najbardziej na świecie od dziecka i też to był taki obiad klasyczny właśnie dzieciństwo jest też mnóstwo władzą sentymentalnego myślę, że nie dla mnie 1 moje dzieci zresztą też fasolkę szparagową uwielbiają one teraz najwspanialsza jest taka właśnie jędrna soczysta świeżutki rzutka jest tak naprawdę też z dnia na dzień coraz tańsza czy też jest znamienne i typowe dla właściwie wszystkich tych warzyw i owoców, które nam teraz pojawiają się jak coś chodzi sezon najpierw z zbija znów tamci com ceną i vide curry na ten odtwarzanych grozy happy tak są paragony groza zazwyczaj wystarczy poczekać te ten tydzień 2, żeby to ceny już unormowały przez ten szczyt dwu 3 czterotygodniowe czasem po prostu były całkiem przyjazne nam to też przykład najlepszy moment na robienie wtedy jak zapasów jakiś przetworów mrożenie też właśnie np. czy jej tak jak jeszcze tydzień temu truskawek teraz już chyba pozostaje czekać na drugą turę, która będzie jeszcze w sierpniu, a fasolka szparagowa po prostu bułką tartą czy masz na nią inne pomysły, ale polonez, ale polonez, czyli właśnie z bułką tartą rumienią na maśle to też ciekawostka ostatnio się tam dojść, która technika punktu widzenia sztuki kulinarnej jest prawidłowa, ponieważ mnóstwo ludzi robi jeszcze Bóg także najpierw rozpuść masło, a dopiero potem składają na takie stopione już wymienione i pieniące się właśnie bułkę natomiast np. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swoich poradach sprzed lat blisko 200 pisała, że najpierw trzeba koniecznie Bóg zrumienić na suchej patelni i jak zacznie troszeczkę ciemni są dopiero wtedy to nam wjeżdża masło, które trzymamy do pieczenia na to, że era kawy tak ja ostatnio robią faktycznie efekt jest taki, że to bułka trochę bardziej chrupiące dzięki temu zabiegowi po prostu się przez to, że na tej suchej patelni pod suszem i co też widzę różne szkoły jestem nauczona by tak jak moja babcia po prostu ugotowaną od łączono w o wodzie z solą, ale i odrobinę cukru dla podkreślenia fasolką słodyczy wyłożyć po prostu niska ojcom piękną rumienią bolączką polać, ale dużo ludzi robi też także po prostu fasolkę do bułki wrzuca co może nie daje aż takich ładnych walorów estetycznych, ale w sprawie np. bardziej równomiernie fasolka jest w tej bójce otoczona to jest zatem od w tym obozie muszę przyznać potem musi być obtoczone żyję jestem trochę Lubie bułką tartą muszę przyznać, ale muszę ją najpierw, skąd zdobyć, bo wczoraj mój synek uznał, że doskonale przypomina piasek są rozsypane na podłodze jej strony piaskownica nie po USA będzie co słychać co nie róbcie tego chętnie tam arta jest akurat jemy rzeczy, które najłatwiej zrobić i że jest to, że w domu wystarczy mieć czerstwego pieczywa i byle jak blender i tak naprawdę daje nam absolutnie tak dobre, ale mówimy o klasycznym, ale polonez są jakieś inne opcje na fasolkę drogowych, ale oczywiście opcje mocno można tylko potraktować tak jak każde inne warzywo zrobić z niej wkład to zupy jarzynowej do gulaszu ja bardzo lubię fasolkę pomidorach właśnie takich świeżych pomidorach po prostu odrobinę czosnku to jest właściwie całe danie już fasolka pomidor trochę czasu i oliwy można oczywiście ją potraktować jako składnik dań typu STIR raj czy wszystkie te wszystkie azjatyckie mogły też bardzo dobrze sprawdza, choć dobrze ją najpierw chwilkę pod gotować ja mam taką zasadę jeśli chodzi o wszystkie sezonowe skarby najwyższe na jak nam tę wersję śledztwa Bożą jest przez tydzień 2 właściwie tylko są też tam bułką tartą, a potem zaczynam kombinować jak już, jakby zaspokoją ten pierwszy głód te tego klasycznego wydaniu podobnie zresztą mam Bobem przez pierwsze 23 tygodnie w ogóle nie ma mowy by robić jakoś inaczej niż właśnie tak z wody z solą czosnkiem koperkiem, bo nie znam akurat ten ten styl jest preferowane, a dopiero potem zaczynam korzystać, bo jako surowca tak naprawdę jako warzywa, które też może posłużyć do różnych eksperymentów świetny w sałatkach świetna jest w ryzach to świetnie zdaniach właśnie np. też z makaronem bób jak człowiek się na jej tego pierwszego, o ile oczywiście lubi co potem też stwarza mnóstwo mnóstwo mamy potencjał no ja z akty jestem Bobowa ultras taką natomiast wiem, że są tacy nie są w stanie znieść nawet zapachu, bo gotowanego co wywołuje czasami pewne konflikty w domostwach nic panie mają z czego się bierze też tak jest świadczy tak, ale kiedyś drążyła temat to związek geny czy kontakt naprawdę nie wszyscy z nas but trawią na niektórych właśnie może u niektórych może wywoływać różne sensacje nie tylko żołądkowe, ale w ogóle problemy np. takie jak ból głowy i to jest tzw. choroba Bobowa, czyli fakt, iż to jest jakaś mutacja genetyczna, która odpowiada na szczęście stosunkowo rzadka, ale jeżeli ktoś np. organicznie bobu nie cierpi to może warto sprawdzić czy np. nie ma co takiego podłoża, czyli tak klasyka z czosnkiem, ale też właśnie można było użyć gdzieś np. c w makaronach to co byś polecił naszym słuchaczom nie ostatnie bowiem też troszkę eksperymentuje tak jak już mówiłam świetnie się sprawdza właśnie w sałatkach jako taki element my nam to jest to jest z 1 strony Strączek, więc znam dodaje daje nam sporo białka bardzo pożądanego szczególnie przy okazji diety np. żagańskiej, a z drugiej strony jest jest szczególnie to młody, bo jest takim memem też świeżym zielonym, więc moim zdaniem absolutnie fantastyczne warzyw szczególnie wtedy, kiedy jest młody ostatnio też trochę eksperymentuje z obierania tego bobu chociaż, że ta kontrowersyjna sprawa to właśnie w celu jak wykorzystanie go do dalszej obróbki, bo ja najbardziej jeść lub w Górkach paradoksalnie więcej przyjemności sprawę, ale potem jako składnik właśnie czy sałatki czy makaronu czy jakiegoś złota no wypadałoby już mieć obrany inne Ottona lekarzem skórki tak naprawdę nas też skurcze to, że polaryzują temat bardzo tak zjadam nawet jeśli czasami Ross z biorę Bóg i zostanie mi pół miseczki skórek to chyba trochę wstydliwy set chętnie apteki czy zatem te korki nie, ale jest bardzo fajny pomysł robienie takich czy przez skórę bombowych one też bardzo fajnie się zachowują wtedy wysokiej temperaturze w piekarniku po prostu przyprawami takie, które traktuje ciecierzycę ne albo Jarmuż i bardzo fajna struktura też polecam państwu spróbować bardzo w duchu 0 jest przy tym naprawdę smakowita rzecz nam wychodzi ja ostatnio też eksperymentowała w ogóle na taką koreańską modły i artystę zadowolona z tych eksperymentów właśnie bowiem świetnie gra właśnie sposób odczuć gang Bułgarów trochę z masłem tak już obrane rzucony na patelnię dosłownie na chwilę w takim sosie z przyprawami, ale można też oczywiście i buszu uwielbia masłem to też jest perfekcyjne połączenie, więc dobrze sobie takie masło aromatyzowane czy właśnie czosnkiem czy jakimś przyprawami i potem albo rzucić z powrotem na patelnię taki był właśnie do takiego masła albo już poleć na miseczce to też świetnie ze sobą współgra, ale np. tak jak i szparagi traktujemy dary za to w sezonie właśnie też białym winem czosnkiem i też również ma swe oczy jeszcze zupełnie nie wegański hard niestety to co właśnie w ten sposób możemy potraktować jako takiej składnik kurki już znalazłaś znalazłam należą ponoć uczyć tydzień temu już byłam z dziećmi w lesie i chyba w tym lesie została w Chinach straciliśmy połączenie lub w ale hala jest dobrze powiedziała przed chwilą, żeby z dziećmi w lesie zniknęła zrobiło się trochę rocznie w o uzupełnienie nie intencjonalnie nie moja córka znalazła prawie cały koszyczek już Kurek także już są słuchu jest ze względu na te ostatnie upały przez ostatnie dni ale, ale kurki już są już rosną no to jest taki przed skoczek wśród grzybów prawda pogrzebów będziemy mieli więcej zapewne pod koniec sierpnia potem we wrześniu, ale te kurki są już cieszą człowiek idzie do lasu musi zdecydować czy kurki czy jagody jagody to też wielki bohater lipcowy już widzę rankingi jak Gianni, który tam no jest roczny lepszy moment na pieczenie w domu właśnie jak łodzianek swoich albo eksperymentowanie w cukierniach widzę, że wybór jest spory ceny w tym roku szalone jak wszędzie jak wszędzie Szanowni Państwo do warzywniaków czy do lasu po prostu proszę zbierać się co się da warzywa wspaniałe sezonowe zdrowo jeść ciemne i można korzystać z propozycji Pauliny Nawrockiej przypomnę Paulina jest dziennikarką Radia TOK FM, a także autorką strony podcastu zabawy jedzeniem, a więcej Pauliny będą mogli państwo słyszeć się przez całe lato w każdy poniedziałek po dziewiętnastej 30 w przewodniku o kuchni pierwszy odcinek już 4lipca dziękuję bardzo, Pauliną smacznego obiadu życzenie Czernego dziękuję zapraszam do słuchania po wakacyjne poniedziałki 1236 państwu życzę smacznego za chwilę skrót informacji, a potem porozmawiamy o zdrowiu dzieci rzecz będzie dotyczyła wpływu zanieczyszczenia powietrza na zdrowie lecz Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz z rabatem 40%. Wybierz pakiet Standardowy z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA