REKLAMA

Choroby układu krążenia wyzwaniem zdrowotnym dla współczesnego świata

Życie w Zdrowiu
Data emisji:
2022-07-03 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:26 min.
Udostępnij:

Gościem Karoliny Głowackiej był dr Michał Czapla - dietetyk, autor książki ''Żywienie w chorobach serca''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1323 jest z nami teraz pan dr Michał Czapla diety autor książki żywienie w chorobach serca współautor tej książki dzień dobry panie doktorze dzień dobry witam państwa chciałbym zapytać czy dietą można przeciwdziałać chorobom serca czy również Toma znaczenie w leczeniu samym przede wszystkim dieta i prawidłowy sposób żywienia to nie tylko profilaktyczne działania, ale tak i nie tylko ochrona przed zachorowaniem, ale także to terapię stosujemy w przypadku już chorób Rozwiń » serca czy mówimy te prewencji wtórnej oczywiście najważniejsza jest profilaktyka i oprócz zmiany nawyków żywieniowych profilaktyka powinna obejmować także styl życia, czyli ograniczenie używek między nim właśnie tytoniu zadbania scena aktywność fizyczną i relacje społeczne także umiejętne zarządzanie stresem jednakże, jeżeli chodzi o zdrowe nawyki żywieniowe to wg czołowych z czołowych towarzysz takich jak europejskie Towarzystwo kardiologiczne czy amerykańskie Towarzystwo kardiologiczne jest to jedna z podstawowych rzeczy, którą należy zadbać jest ona czynić modyfikowanym chorób układu krążenia czy jeśli chodzi o serce co kluczowe rzeczy to ruch dieta zresztą jak pewnie w większości zdrowotnych spraw tak dokładnie dlatego, że jeżeli my będziemy prawidłowo zadbamy o swoje zdrowie właśnie strony żywieniowej strona aktywności fizycznej cel całego stylu życia może tak to określmy to wtedy mamy po prostu mniejsze ryzyko pewnych schorzeń, które także nam predysponują do chorób serca, czyli m.in. właśnie mdłości nadciśnienia tym podobne, które są takimi małymi schodkami, które nas doprowadzają do takich schorzeniach np. za pomieszczenia z czerwcowego tym podobne z drugiej strony musimy także pamiętać o tym, że jeżeli człowiek zachoruje na jakąś chorobę właśnie układu sercowo-naczyniowego tą dietą terapia chorób serca jest także niezwykle ważna, żeby nie tylko poprawić swoje rokowania nie dopuścić np. do kolejnego rzutu choroby, ale także po prostu, żeby poprawić jakość życia czy dietetyk kliniczny powinien mieć gabinet tuż obok lekarza kardiologa, że osoba, która dowiaduje się właśnie na tym, że ma kłopoty z sercem natychmiast powinno się wybrać do takiego dietetyka i pani redaktor była taka sytuacja, więc idealna tak problem w Polsce polega na tym, że u nas usługi poradnictwa dietetycznego zazwyczaj jednak nie są refundowane w ramach tej Narodowego Funduszu Zdrowia za wyjątkiem pewnych poradni leczenia niedożywienia czy chorób metabolicznych, aczkolwiek w przypadku kardiologii no gdzie etyk może być dodatkową osobą, która przed pracuje w oddziale tak jak i dlatego że w tym Instytucie chorób serca, gdzie razem koordynujemy opiekę nad pacjentem kardiologicznym i nie całym zespołem zajmujemy się z tymi pacjentami taka sytuacja, która idealna dla pacjenta tak zajmuje się nim lekarz pielęgniarka ratownik medyczny dietetyk fizjoterapeuta i nieraz farmaceuta i psycholog, aczkolwiek jest to dość ciężki temat, jeżeli chodzi o taką współpracę, jeżeli chodzi o współpracy z systemową bardzo duża ilość moich kolegów koleżanek już współpracuje z lekarzami my wiemy, że tylko, jeżeli gramy w drużynie to wychodzi to ne z dobrym dla pacjenta i także kontaktujemy się z lekarzami, nawet jeżeli nie pracujemy przy gabinetach kardiologicznej tym podobne jest coraz bardziej powszechna sytuacja tylko jest trzeci ku czy pan oczywiście tego świadomy, że i wokół dietetyki szczególnie w internecie kompletne zamieszanie jeśli chodzi o informację, bo z 1 strony, owszem, istnieją 2 to terapia istnieją dietetycy klinicznie istnieją specjaliści, ale z drugiej też łatwo można trafić na różnego rodzaju strony, które obiecują, że nie mam kaszą jaglaną się leczy coś tam tych jak się zorientować w całym tym świecie, kto mówi nam rzeczy w sposób kompetentny jak to po prostu no albo przecenia swoje kompetencje albo wprost po prostu oszukuje i o tym tak ciężko odpowiedzieć jednoznacznie od pytań, dlatego że czasami osoba, która nie posiada podstawowej wiedzy medycznej my i tak, że nie tylko medyczne, ale także takich uwarunkowań prawnych ze względu, że tak naprawdę za budżet tylko w Polsce nie do końca uregulowany tak, czyli nie z 1 strony mamy dietetyków, którzy ukończyli studia na poziomie licencjackim na poziomie magisterskim itp. z drugiej strony mamy osoby, które już ukończyły kursy bądź nawet nic nie skończyły także nazywają siebie dietetykami i doradcami żywieniowymi od tych sytuacjach, o których mówi pani redaktor nie tylko możemy się spotkać z u osób, które no nie są tymi, gdzie dotykamy powiedzmy z wykształcenia, ale także niestety możemy się natknąć na szarlatanów i tak nas na bazie po imieniu po prostu, którzy także mają wykształcenie kierunkowe myślę, że to jest każdej grupie akurat tutaj w przypadku zawodów medycznych może się tak zdarzyć przede wszystkim myślę, że warto zawsze sprawdzić wykształcenie tej osoby kwalifikację zazwyczaj ne i osoby, które ukończyły studia dietetyczne nie boją się wystawiają swoje na stronach internetowych danego dietetyka można znaleźć, gdzie pracuje właśnie jako ukończył studia kończył kursy szkolenia i także myślę, że warto bazować nie tylko właśnie na 1 osobie tylko popatrzeć co się dzieje w tym świecie decyzje w tym, jakie są opinie w danym temacie, a jeżeli nie jesteśmy pewni to skonsultować właśnie z dietetykiem, a nawet po prostu ze swoim lekarzem prowadzącym lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej czy pielęgniarką, która także może nam kont nas nakierować na to czy może słuchamy kogoś, kto wprowadza nas Bond tym podobnych myślę, że to jest takie rozsądne wyjście z tej sytuacji jeszcze ze swojej strony polecę zwracanie uwagę na to czy ten ktoś nie jest dietetykiem po wyższej szkole tego czołowego krwiak to mówię i czy powołuje się np. na literaturę z jakiego okresu jest to literatura czasami, bywa że ktoś wyciąga jakieś badania z lat siedemdziesiątych pojedyncze na ich podstawie opowiada różne rzeczy już trochę odchodzimy od tematu czym w diecie naszej szkodzi sercu najbardziej, a czym mu pomaga myśleć o produkty, jeżeli chodzi o takie produkty, które najczęściej są powiązane z chorobami serca to przede wszystkim jest to sól, która zawiera sód, dlatego że nadmierne spożycie soli sprzyja m.in. takim stanu jak nadciśnienie tętnicze, a właśnie np. dziś nadciśnienie tętnicze to kluczowy czynnik ryzyka chorób serca no my chcemy, żeby ograniczyć spożycie tego zawodu z dietą to jest tak naprawdę kluczowy element interwencji żywieniowej u osób w prewencji chorób serca i osób, które już choroby układu sercowo-naczyniowego mają tutaj mówimy o tym, że normy spożycia soli to jest 1 płaska łyżeczka, czyli około 5 g soli, ale musimy pamiętać o tym, że sól jest z nami wszędzie jest bardzo dużej ilości produktów czy to będzie chleb czy to będzie już będę lina bardzo to także zwrócić uwagę na to, że im, więc im bardziej wysoko przetworzony jest produkt tym zazwyczaj więcej w nim znajduje się soli czy dlatego właśnie zalecał pacjentom raczej spożywania wysoko przetworzonych produktów takich jak przed nim kiełbaski czy kabanosy, dlatego że w niektórych tych produktach można znaleźć nawet 3g soli na 100 g produktu, czyli tak naprawdę drogi pod uwagę, że jeszcze wiemy jeszcze chleb jakieś inne produkty to możemy czasami takie taką 1 porcję wysoko przetworzonego produktu całą całe nasze zapotrzebowanie dzienne po prostu przejeść tak myślę, że Towarzystwa bardzo trudno liczyć na to jak np. Solę wodę, żeby gotować w niej makaron po prostu to mam jak skończyła wiedzieć ile tej soli przyjmuje w takim razie właśnie w takim wypadku my je pan tak zazwyczaj najprościej taką rzeczą jest po prostu nie dostała lat czy potraw i zazwyczaj nie sam potrafi tam spożywamy produkty, które są zabieramy to my zmieścimy się tych norma tutaj też ciężko powiedzieć ogólnikowo z tego względu, że tak, jeżeli ludzie spożywają właśnie co nas i tak np. które bazują na roślinach nie spożywają wysoko przetworzonych będę i fast foodu dań instant itp. to wtedy mogą więcej soli, gdy jecie używać tak w przypadku tych osób, które takie produkty używają to praktycznie zalecamy, żeby praktyk już w ogóle nie dostali żadnych produktów jest to ciężkie tego z tego względu, że nawet właśnie bardzo duże ilości tych produktów mamy także dodatki wzmacniacze smaku glutaminian sodu i mieszanki przypraw, które mają bardzo dużo soli kostki rosołowe nawet powiem, że ostatnio widziałem przyprawę kary dzień człowiek nie zastanawia się, dokonując takiego wyboru w sklepie i przeprawie kary na 100 g produktu było 30 g soli też bardzo duża ilość wiem, że my tej przyprawy nie dajemy dużych ilości, ale jak ktoś mówi ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka, a takim jeszcze innym produktem jak mogę powiedzieć, który nie sprzyja zdrowemu sercu to są po prostu nasycone kwasy tłuszczowe i tu Uście trans, które powodują m.in. właśnie wzrost poziomu równy cholesterolu frakcji ldl, czyli tzw. złego cholesterolu czy cholesterolu całkowitego, a właśnie wysokie stężenia tych tego cholesterolu skorelowane z ryzykiem chorób serca dlatego też zalecamy ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i tłustych pokarmów pochodzenia właśnie zwierzęcego to ja popieram koło Wigan, a masło margaryna rozstrzygniemy wojny tłuszczów no, jeżeli to jest to zwierzę to zawsze musi państwo pytanie tak niektórzy twierdzą, że lepsze jest masonem, a przecież mamy takie naturalne, ale musimy zwrócić na to uwagę, że ponad połowę masła stanowią kwasy nasycone kwasy tłuszczowe czy tych, które wszystkie Towarzystwa czy europejskie amerykańskie kardiologiczne zalecają ich ograniczenie do minimum, więc w przypadku pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego margaryna miękka, która jest jednak zrobiona z olejów roślinnych będzie lepszym wyborem tak, dlatego że margaryna roślinna będzie składa się głównie właśnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc one będą korzystne dla zdrowia, ale chciałem także zwrócić uwagę na to, że nie może tej mówimy, że w przypadku prewencji chorób serca i chorób serca lepszym wyborem będzie margaryna miękka to muszą także jedno drugie zamienić po prostu na humus pasty warzywne itp. ale te z drugiej strony jeszcze kolejne strony warto spojrzeć na to, że musimy pamiętać po prostu o umiarze, jeżeli będziemy spożywali ośrodkom masło okazjonalnie no, toteż nie powinno się stać, jeżeli będziemy pamiętać o tym, żeby np. jesz warzywa owoce odpowiednią ilość, bo o tym niestety często nasze społeczeństwo po prostu zapomina, a kieliszek czerwonego wina na dobranoc dobry na serce cały czas się tak mówi prawdę czy fałsz ludzie to są takie zdania powiedzmy podzielone oczywiście małe ilości wino mogą działacze dobrze na serce układ krążenia to będzie m.in. zasługa zawartych w winie polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne czy takie oczyszczające neutralizujące szkodliwe działania wolnych rodników z drugiej strony musimy jednak pamiętać, że umiarkowane przewlekłe spożycie alkoholu może także prowadzić po prostu do uzależnienia co za tym idzie także do konsekwencji, więc wytyczne europejskiego Towarzystwa kardiologicznego w przypadku prewencji chorób serca mówią o tym, że zaleca się ograniczenie konsumpcji alkoholu do maksymalnie 100g na tydzień czy w przypadku wina to wychodzi taka powiedzmy nieco 1 butelka, ale musimy pamiętać o tym, że te wytyczne także mówią, żeby te te 100g alkoholu tydzień było rozłożone równomiernie, czyli nie przychodzi sobota my widujemy butelkę wina mówimy no jesteśmy w normie tylko właśnie tak jak pani redaktor powiedziano przykład właśnie kieliszek wina do kolacji i wtedy oczywiście, że nie ma żadnych innych chorób współistniejących takich wnoszą nadciśnienie jakieś choroby wątroby czy może każdy umie patia alkoholowe co nie powinno to zaszkodzić, ale musimy także pamiętać, że będzie lepiej i mniej zaszkodzi tym ludziom, którzy spożywają więcej prawidłowych posiłków zdrowych takich jak właśnie warzywa owoce nasiona roślin strączkowych i tym podobnie jak państwo strefy skręcą w stronę weganizmu można się napić kieliszek więcej to tek w tworzonych tylko to nawet nie chodzi o kręcenie inny w stronę weganizmu tylko ograniczenie właśnie tego czerwonego mięsa możemy tutaj np. jeżeli ktoś tutaj także chce, więc spożywać to zachęcam np. do spożywania tłustych ryb mąż, który ma dobre kwasy tłuszczowe epa dha, który ma np. chcemy dzieci, które działają cardio projekcyjne tak tylko oni kilka zmian więcej, a przed ratusz tak szybko skończy im więcej jemy produktów pełnowartościowych dla naszego zdrowia tu wtedy, jeżeli sobie na coś pozwolimy nie będziemy mieli aż takich konsekwencji bardzo serdecznie dziękuję dr Michał Czapla dietetyk współautor książki żywienie w chorobach serca dziękujemy panie doktorze 1338 za chwilę Screen skrót informacji, a potem do poniekąd zostaniemy w temacie jeśli chodzi o kwestie sercowe to również otyłość tutaj nie jest problemem my porozmawiamy o nadwadze otyłości dzieci prof. Mirosław Jarosz będzie z nami Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W ZDROWIU

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz z rabatem 40%. Wybierz pakiet Standardowy z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA