REKLAMA

Śniadanie

Przewodnik o kuchni
Data emisji:
2022-07-04 19:30
Czas trwania:
06:29 min.
Udostępnij:

W pierwszym odcinku wakacyjnego cyklu Paulina Nawrocka zaprasza na śniadanie - a na stole kleiki, owsianki, wiekopomne śniadaniowe wynalazki i oczywiście jajka na wiele sposobów. Rozwiń »
A do tego chińskie przysłowia, językoznawcze ciekawostki i inne historie związane z najważniejszym posiłkiem dnia. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to dobry wieczór państwu nazywam się Paulina Nawrocka jest dziennikarką Radia TOK FM wielką entuzjastką kuchni historii kuchni i tego jak ten z pozoru błahy temat przenika się z innymi dziedzinami życia i wszystkich nas dotyczy w te wakacje będę państwa zabawiać krótkimi opowieściami o kulinariach w letnie poniedziałkowe wieczory tytułowy przewodnik chciałem jednak potraktować z przymrużeniem oka nie będzie po miejscach w krajach raczej podaniach posiłkach zapraszam do Rozwiń » stołu na lekkie kolorowe bogate nie będą przystawki przekąski dania główne desery nawet przetwory, choć to zapewne bliżej schyłku lata zaczniemy jednak od śniadania wyobraźcie sobie państwo, że to jedno z najstarszych słów jak informuje narodowe centrum kultury na stronie projektu ojczysty dodaj do ulubionych pochodzi od czasownika obecnie już zapomnianego, ale powszechnie używanego jeszcze 100 lat temu śniada, acz który, zanim zaczął oznaczać jeść śniadanie znaczył tyle co zjadać śniadanie to była, więc po prostu czynność zjadanie ani potrawa to zdaniem językoznawców świadczy o tym, że poranny posiłek zawsze był uznawany za najważniejsze dlatego właśnie taką nazwę dostał do językoznawców dołączają dietetycy, którzy uważają śniadanie za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu ma dostarczać energii co po nocnej przerwie jest istotne chińskie być może znane państwu przysłowie na poparcie tej tezy mówi śniadanie zjedz sam obiadem Podziel się z przyjacielem kolację oddaj wrogowi historycznie szczególnie uboższych warstw społecznych forma śniadania nie odbiegała zanadto innych posiłków często jadło się po prostu to co było nierzadko pozostałości z dnia poprzedniego w wielu krajach azjatyckich śniadanie swą formą przypomina dziś, kiedy dania obiadowe bywa czasem też z dodatkami pożywna zupa od zupy niedaleko do bardzo zdrowych i popularnych tam plików ryżowych na czele z chińskim kończy, która jak mówią eksperci tamtejszej kultury jest przykładem najbardziej harmonijnej potrawy kwintesencję równowagi między i Young, a lekarze tradycyjnej medycyny chińskiej dodają, że to potrawa najłatwiejsza do strawienia dla żołądka w praktyce to bardzo porządnie rozgotowane Ryś naklei z tą papkę serwowaną z przeróżnymi dodatkami co ciekawe w odróżnieniu od owsianki, z którą może się kojarzyć częściej dodatkami słonymi, czyli np. wieprzowiną grze grzybami warzywami sosem sojowym w Europie takim odpowiednikiem kończy był długo gotowany owies, czyli owsianka w drugiej połowie dziewiętnastego wieku w modnych wtedy sanatoriach ośrodkach leczniczych propagowano zjadanie płatków owsianych jako remedium na wszystkie choroby świata 2 ciekawym postaciom z tego okresu zawdzięczamy zresztą kultowe produkty śniadaniowe i tak szwajcarski lek. Maksymilian bil Herbert, który w swoim senator w Zurychu propagował surową dietę wymyślił musli, czyli słodka mieszanka płatków owsianych z owocami orzechami, a po drugiej stronie oceanu w podobnym czasie John Harvey teolog twórca sanatorium Bator Creek w stanie Michigan opracował wraz z prawem przepis na kukurydziane płatki wynalazki tych obu panów odmieniły amerykańskiej europejskiej śniadania na dekady nie można jednak zapominać, że w naszym kręgu kulturowym chyba najpopularniejszą śniadaniową propozycją są jajka może dlatego, że to podobno produkt idealny, a na pewno najbardziej kompleksowe takie jajko dostarcza organizmowi białko tłuszcz pełen pakiet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których sami nie potrafimy wytworzyć, a są nam dość niezbędne zapewne nasi przodkowie podświadomie coś o tym wiedzieli, bo jajka, czyli dużą czcią szacunkiem nierzadko przydając im znaczeń czy mocy magicznych często obecne były też w obrzędach jajka serwuje się właściwie wszędzie naprawdę setki sposobów najpopularniejsze jest chyba jajecznicę nie ustępuje jajko sadzone to myślę, że wiele osób ma przed oczami tzw. Inglis brak fast, czyli smażone jajka bekon kiełbaski brak pudding, czyli taką kaszankę pomidory pieczarki obowiązkową fasolkę w sosie pomidorowym 1 000 000cal, ale znów wszystko historycznie uzasadnione to był posiłek rolniczy chłopi wstając o poranku do pracy w polu jest takie bogate w tłuszczu kalorii śniadanie by było dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy wracali do domu w zupełnie inny klimat lubiane w wielu krajach byłych Austro-Węgier tzw. śniadanie wiedeńskie, którego głównym bohaterem też jajka są to elegancki jajka w szklance na maśle pewną wariacją na temat jak w koszulkach, czyli tych gotowanych bez skorupki w wodzie mamy oczywiście jajka na miękko są wreszcie omlety te na francuską modłę puszyste lekkie rumiany na zewnątrz do Polski dotarły w dziewiętnastym wieku wcześniej dodano grzybki, czyli coś między omlety naleśniki, bo z dodatkiem mąki receptura jest już w najstarszej drukowanej książce kucharskiej, czyli kompendium fair kulą w ostatnich latach w Polsce śniadaniową furorę robi się szukać, czyli propozycja z bliskiego Wschodu Afryki północnej prawdopodobnie z Tunezji albo Jemenu, choć oczywiście jak zwykle w przypadku dań trudno precyzyjnie wskazać miejsce pochodzenia to nic innego jak warzywny gulasz z pomidorów papryki cebuli przyprawiony Kuźmin, w których gotuje się jajka na patelni, a przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą, o ile oczywiście ktoś kolendry toleruje, bo to działa na swoich wielkich miłośników jak nieprzejednanych wrogów jeśli komuś kolendra smakuje mediami może spokojnie zastąpić swojską natką pietruszki bardzo ciekawym pomysłem na jajka przepisem, z którym chciałabym dziś państwa zostawić jest turecki czerpie jaja po turecku, czyli po prostu jaja w koszulkach za serwowane na jogurcie z czosnkiem wszystko wykończone ziołami i palone masło z papryką najlepiej bliskowschodnią odmianę ostrej papryki zwanej pól Bieber jeśli nie macie państwo pod ręką spokojnie można zastąpić ją np. papryką wędzoną podobno takie jajka gościły na stołach osmańskich sułtanów już w piętnastym wieku sprawdzą się w Polsce w wieku 2001. szczególnie w upalny dzień to bardzo orzeźwiające jest smakowita śniadania Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK O KUCHNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz z rabatem 40%. Wybierz pakiet Standardowy z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA