REKLAMA

Drugie śniadanie

Przewodnik o kuchni
Data emisji:
2022-07-11 19:30
Czas trwania:
06:22 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka w dzisiejszym przewodniku od kuchni zapraszam na drugie śniadanie swojską odpowiedź na ciut obcy nam land to zazwyczaj drugi posiłek w ciągu dnia spożywane jakoś między śniadaniem obiadem w praktyce najczęściej między dziesiątą, a południem drugie śniadanie przyniesione z domu wczasach PRL-u zjadali praktycznie wszyscy jak kraj długi szeroki współcześnie śniadaniówki wypełniona przysmakami to raczej domena uczniów w korporacyjny krajobraz Rozwiń » Polski lat ostatnich wpisała się jednak instytucja tzw. pana lub pani kanapki, czyli osoby sprzedającej przekąski w miejscach prace właśnie w porze drugiego śniadania i właśnie banalna z pozoru kanapka będzie jedną z bohaterek dzisiejszego felietonu przepis na kanapkę do skomplikowanych nie należy potrzebne jest właściwie tylko pieczywo i dowolnie wybrane składniki i choć od lat to jedna z najbardziej demokratycznych potraw świata i wszystko miało zacząć od fanaberii arystokraty wg kulinarnych legend ojcem kanapki dziś znany nam formie miał być osiemnastowieczne brytyjski arystokrata i polityk oraz miłośnik karcianych partyjek John Montague czwarty hrabia Sendit ponoć pewnego wieczoru nie chcą przerwać grę zażądała lokaja 2 kromek chleba z mięsem w środku, który mógłby zjeść podczas partyjki i to w dodatku bez widelca służący miał spełnić życzenia towarzysze pozazdrościli i zażądali desant być, czyli tego samego legenda legendą jak w każdej nie do końca wiadomo ile w niej prawdę, szczególnie że sama idea nie była zbyt rewolucyjna badania archeologiczne wykazują, że o powstaniu pierwszych kanapek możemy mówić już w neolicie wówczas ludzie posiedli umiejętność wypiekania ze zbóż chleba i już wtedy pieczone na ogniu cienkie placki wypełnione kawałkami mięsa warzyw, które następnie w całości spożywano prototyp kanapki, które znamy z dzisiejszej formie miał też już funkcjonować w pierwszym wieku przed naszą erą, a jej autorem miał być rabin ile starsze, które pomiędzy kawałkami Macy umieścił paschalną jagnięcinę jabłka orzechy dodaniem nawet dodać sałatę ich szans potrawa miała charakter symboliczny miał upamiętniać wysłał w ocenie Izraelitów niewoli egipskiej w średniowieczu upieczone mięso warzywa też wkładano chleb, ale co ciekawe ten chleb po prostu stanowił rodzaj opakowania farsz wyjada ze środka chleb rozdawane ubogim jako jałmużny samo słowo kanapka pochodzi od francuskiego Cannes po oznaczającego przekroczono bułkę z wędliną ułożoną niczym poduszki na kanapie w osiemnastym wieku we francuskich książkach kucharskich przepisów na te przysmaki przypominająca raczej współczesny karting nie brakowało, choć wtedy było to danie kojarzące się raczej z eleganckimi przyjęciami wysoko postawionym towarzystwem Sandry Che czy sąd wicie demokratyzować się wraz z upowszechnieniem kolei żelaznych i wagonów restauracyjnych 2 kromki chleba okazały się idealną formą szybkiej przekąski kojarzonej z podróżą na terenach polskim upowszechniły się w dziewiętnastym wieku, ale w tej bardziej eleganckiej formie królowa polskiej kuchni czy Lucyna Ćwierczakiewiczowa polecała karting na przyjęcia jej szanujcie to były eleganckie przystawki ich podstawę stanowi oczywiście biały chleb masło wśród proponowanych dodatków jajka ze szczypiorkiem mięso sarny ciekawie nie wszyscy wiedzą jak wielki był wkład pewnego Polaka rozmiłowany w kanapkach mieszkańców Wiednia mowa o Franciszku Trześniewski, który stworzył nad Dunajem legendarny bar produkujący kanapki właśnie Trześniewski firma działa do dziś co roku sprzedaje miliony prostokątny partyjne żytniego chleba z przeróżnymi pastami od śledzia owej przez Grabowo po najbardziej kultową jajeczną i to chyba ta ostatnia jest dobrym pomostem między elegancką Targ rynkom, a pożywną peerelowską kanapką, która delikatnej przekąski stała się codziennym posiłkiem milionów Polaków i po dziś dzień to właśnie kanapka pozostają organem drugim śniadaniem w naszym kraju nadmienię, że drugie śniadanie ma nawet swoje święto 12września obchodzimy ogólnopolski dzień drugiego śniadania, zanim jednak nastanie jesień skupmy się na przysmaku, który bardzo często w polskich realiach robi za przekąskę przed obiadem, czyli na drużynówce tradycyjnie serem budyniem jabłkami w sezonie z rabarbarem wiśniami śliwkami, a w lipcu obowiązkowo z jagodami w lasach są już jagody, a w cukierniach jagodzianki zamknięte drożdżówki skrywający w sobie soczyste owoce są wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych jako duma aż 3 regionów Mazowsze ma swoje bułki drożdżowe jagodzianki Podlasie jagodzianki augustowskie województwa warmińsko-mazurskiego dzięki Olsztynek kie te z Mazur ma zawsze mają wydłużone lekko owalny kształt podlaskie są mniejsze okrągłe tradycja wypieku tych ostatnich ma sięgać osiemnastego wieku na Mazowszu natomiast jego działki były związane z tradycją odpustową w parafiach obdarowane nimi odjeżdżających gości, bo dobrze znosiły transport i były smacznym wspomnieniem tym co jego banki powinna wyróżniać jest duża ilość nadzienia w stosunku do ciasta ważne, żeby nadzienie było ze świeżych jagód ani np. marmolady konfitury no, chyba że rzecz dzieje się w Krakowie wtedy do środka wkładamy borówki, bo tak właśnie pod Wawelem mówi się na drobne czarne jagody sezon godowy potrwa do końca sierpnia, ale ten największy wysyp przypada na lipiec jagody są teraz najmłodsze najbardziej soczyste w ostatnich dniach jagodzianki pojawił się nawet w publicznej debacie, a to za sprawą cen, które niektórych wprawiają w osłupienie w wielu piekarniach za jego działki trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych niestety koszt produkcji tych przysmaków jeśli faktycznie są uczciwe jest obecnie naprawdę bardzo wysoki za jego trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych za kilogram ocenach masła czy energii elektrycznej nie będę wspominać, bo wiedzą państwo sami, o czym mowa można spróbować oczywiście upiec samodzielnie co bardzo polecam wbrew pozorom nie są takie trudne robienie ciasta drożdżowego wspaniale odstresować je naj można potem takim słodkim drugim śniadaniem poczęstować bliskich smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK O KUCHNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA