REKLAMA

Bezpieczeństwo żywnościowe, jak energetyczne. Stracą najubożsi?

Światopodgląd
Data emisji:
2022-07-14 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
23:29 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, a świat podgląd Agnieszka Lichnerowicz w światopoglądzie państwa gościnią jest teraz prof. Paulina Kramarz dzień dobry ci dobrych prof. Kramarz jest związana z Instytutem nauk o środowisko na wydziale biologii na Uniwersytecie Jagiellońskim jako wracamy do rozmowy z euro zaczęliśmy kilka tygodni temu o powiedziałbym rolnictwie i ostatnich inicjatywach podejmowanych m.in. na poziomie Unii Europejskiej, ale zaraz powiemy, że nie tylko m.in. ograni próby ograniczenia używanych Rozwiń » pestycydów rozmawialiśmy przy okazji projektu strategii bioróżnorodności, która właśnie celem jest to by rolnicy tych pestycydów używali mniej to jest na razie projekt jeszcze zobaczymy co z niego będzie, ale przejdziemy pewnie dojdziemy do tego wątku, ale zaczęłabym od tego, że również rząd holenderski na własną rękę próbuje do tego doprowadzić i od miesiąca w tym kraju trwają protesty no takie bym powiedział bardzo zdeterminowane właśnie rolników przeciwko tym planom plany są takie, że w związku z tym, że emisje powodują mną zmianę klimatyczną i niszczenie gleby no to rząd planuje, żeby w Holandii, bo ich używanych mniej nie najlepiej śledzić te protesty, żeby nam jeszcze tutaj trochę podpowiedzieć czy te stawki czy te perspektywy, które tam się zbijają czy trochę śledzę, ale mówiąc szczerze od razu jak o nich czytałam tu, bo to nie zaczęło jakoś teraz to już od jak Airbus droga, bo więcej są też protesty w Niemczech Hiszpanii we włoszech w Polsce był niedawno trochę może innym podłożem no ale no ja zresztą bardzo proste rozwiązanie dla rządu duńskiego no takie wnioski holenderskiego przepraszam duńskiego Haralda czy nie za system i tak w latach tak tak no takie bardzo proste rozwiązania, które bardzo często, jeżeli rozmawiam z kimś w rolnictwie no dziś taka sytuacja trochę jak było przy żółtych kamizelkach we Francji tak to znaczy najpierw pozwolono polikwidowano połączenia kolejowe pozwolono na to, żeby ludzie kupowali najtańsze samochody na najtańsze paliwa budzi żel, aby ten prezent ma szansę wielu myśli to podniesie ceny diesla, bo dbamy o środowisko taki najbiedniejsze osoby straciły właściwie możliwe np. dojazdu do pracy my mamy bardzo podobną sytuację przez kilkadziesiąt lat rząd holenderski zresztą nie tylko holenderski, ale właściwie w całej Europie zachęca się, żeby rolnicy i rolniczki wytwarzali produkowali jak najwięcej żywności innych planów tak oczywiście wymaga ogromnych obszarów zachęca do używania pestycydów zachęca do używania nawozów tak zachęca też są dopłaty ciągle unijne dopłaty są do hektara do do liczby zwierząt, więc też zachęca jak gdyby w pewnym sensie do utrzymania największej liczby zwierząt na teraz mogę się orientuje, że jednak z powodu nadmiernej hodowli zwierząt mamy za dużo azotu w środowisku m.in. tak, bo wiadomo że, a od powodzi z odchodów zwierząt za duża jest też z powodu wielką przerwy monokultur na pasze dla zwierząt, które są narażone nawozami mineralnymi sztucznymi nawóz z gotowymi no i po prostu rząd holenderski sobie wymyślisz Noto musimy to wszystko ukrócić tak taki, że socjalne od 3 Ciach inwentarz zwierząt ma być zmniejszony no tylko jednocześnie ceny skupu zostają takie same tak, a niestety bardzo często się kończy także hodowcy muszą powiększać liczbę zwierząt w stadzie no po prostu ceny ceny mięsa są bardzo niskie na skupie tak przynajmniej jak zwykle jak właśnie się na całym świecie najmniej na wytwarzaniu żywności zarabiają rolnicy rolniczki tak Jan Prus proponowała, żeby podnieść ceny skupu obniżyć marże producenta jak skrócić lot już od tego są politycy ja jestem biorą, że tak no i jeśli do tego mam jestem osobą wrażliwą społecznie uważam, że jest to całkowicie skandaliczne, że osoby, które najwięcej czasu poświęcają na wytwarzanie żywności tak zarabiają na tym najmniej do tego wszystkiego jest za bardzo niepewny, bo jak się teraz patrzy szczególnie w związku z wojną Ukrainie ceny żywności po prostu od Sasa do lasa albo są wysokie albo są niskie, więc rolnicy rączki nie są pewne za czy będą w stanie sprzedać za godziwą zapłatę żywność, po czym idziemy do sklepu tak jak tutaj byłam przed przed przyjściem do studia byłam w sklepie np. kilogram piersi kurczaka znowu kosztuje około 11zł tak jestem po prostu ja sobie sprawę, że no jak no to powinien zrobić rząd po prostu rząd Unia europejska pewno się w końcu pochylić nad rolnikami zatroszczyć o to, żeby oni godziwie zarabiali nie zamiast hodować kilkanaście tysięcy tysięcy świń wyhodowali mniej poza tym musi też zmniejszenie konsumpcji mięsa, bo też od lat nauka mówi, że musimy mniej sam jest tak, ale w no nie jest SA mięsa, ale no to musimy ograniczyć hodowlę Otóż tak nie da np. w Polsce to bardzo polecam wyszedł niedawno nakładem Instytutu ani Sobola Atlas mięsa z 2 też udziałami polskich autorów Justynę zwoleńskiej i profesora haraczu na no i tam pewnie nie są dane, że konsumpcja mięsa rośnie a, a czy przepraszam morscy konsumpcja mięsa spada produkcja rośnie jesteśmy jednym z największych producentów Unii mięsa ptaków tak 50% ptactwa hodowlanego w Polsce jest na eksport to jest coś całkiem nie halo, dlaczego ach, no bo to wybór tak Nora one są oczywiście hodowane forma przemysłowe, których wolę nie powinno być tak fermy przemysłowe generują ogromne ilości zanieczyszczeń w tym również zanieczyszczeń właśnie Azotowych zużywają wodę tak jeszcze do tego ptaki są często karmione np. paszą ze śruty sojowej importowanej z Ameryki Południowej wyciętej Amazonii tak no jest zużyciem zanieczyszczamy są tu środowisko tak nie wiemy co mamy robić z tym z tymi odchodami tych ptaków, po czym Toszka eksportujemy no to jest jakaś grube nieporozumienie no powinny wytwarzać żywność lokalnie sezonowo rolnicy również w Holandii, ale i tak samo w Polsce powinni mieć zapewnione rynki zbytu w Polsce kropkę po prostu tutaj są 3 wątki to może zaczęłabym od tego wątku mniej mięsa droższe mięso no to uda rzeczywiście w najuboższych przede wszystkim tak no ja mam takie bardzo podobne spotkanie w Jeżewie koło Poznania właśnie też z górnikami rolnikami no i NATO mój argument o tym, że są niskie ceny skupu od razu się dowiedział się takie bardzo przyjemne no tak, ale musi też być każdą osobę stać na dobrej jakości żywność to musi tak stać, bo są wprawdzie dane przerażające co znaczy, że w Polsce wyrzucamy na poziomie konsumenckim, czyli w gospodarstwach domowych 60% żywności wyrzucamy na 47% wędlin tak, czyli mięso ze świń jeszcze przerobionego, ale nie ma się, że to wyrzucają osoby, które np. mają 900zł emerytury tak albo któraś z tych części naprawdę ubogi, bo w Polsce mamy ubóstwa na poziomie 40% tak tylko docent bogatsze osoby, a osoby, które mają bardzo niskie zarobki albo np. utrzymują się z takich zasiłków tak, bo różne są sytuacji osoby z niepełnosprawnościami tak dalej no to, jeżeli jak ostatnio w wywiadzie powiedział Makłowicz, że jest celem jest droższy od mięsa to, czego oczekujemy do taka prawda po prostu moja ulubiona Krakowska fasola Jaś potrafi kosztować 20zł za kilo tak no to jak jak osoby, które chciały jeść mięsa mają wyżywić, jeżeli idą do sklepu mają je za 10zł za kilo no tak to jest bardzo znowu powiem tak jak pani mówiła to są kwestie systemowe jak budowany system moc no powiedzmy dziesiątków lat, więc nie ma 1 odpowiedzi jak przestawić, ale tak w zdobywaniu Otóż wskazała zasadzie no żyjemy z wzorów w systemie wolnorynkowym i być może trzeba więcej jakiś kontroli regulacji państwa, ale nadal to jest system wolnorynkowy może nie tak neoliberalny, jakby był może też będzie mieć, więc od czego by zarząd, żeby ten cel właśnie nie był droższy tego mięsa, żeby to miasto było lepsze jakości to wszystko odwracać, o czym pani na jaki wolny rynek ja nie jestem zwolenniczką wolnego rynku to nie jest wolny rynek ceny skupu żywności są narzucane przez największych producentów no to, że np. mleko potrafi kosztować nas w skupie złoty 20 no to nie jest żaden wolny rynek, odkąd jest narzucone przez ogromne fermy, gdzie krowy są naprawdę dręczone mleko złej jakości i one żyją 45 lat tak, czyli jeszcze do tego jest dużo zanieczyszczeń, bo one są akurat te są często hodowane w takim systemie, że na takich krajach stoją tak i dużo się tworzy taki płynnych gnojowicy, czyli moczu zmieszanego z odchodami czy zamek czyste zło tylko dlatego, żeby lekko mogło na skupie kosztować złoty 20 no to jako jak rolnik ma cokolwiek ograniczyć no to nie jest żaden wolny rynek to w produkt dobrej jakości niedawno byłam w takim pięknym gospodarstwie ziemi 52 koło Krakowa, gdzie rolnik hoduje takie krowy rasy Jersey tam litr na koszty 9zł, ale tyle powinien kosztować, bo potem przynajmniej nie będziemy go wlewać do dokonał tak jak to dzieje w miał się, że ma osobiste sprawy z tego jak np. wygląda skup mleka tak, jeżeli są konieczne przykład określone parametry mleka, jeżeli one nie są Maćka jest za mało białka czegoś to mleko wylewane w takt, czyli należy dobrze go no no i dobrej jakości standaryzowane ani, że kupujemy na Jana wylewa na zielono można wylewać mleko nie ma nie ma szans by np. mleko trafiło do biedniejszych tak to nie jest żaden wolny rynek jak był wolny rynek to produkty dobrej jakości się łatwiej rozchodzą tak, a tutaj wszystko po prostu manipulowany przez koncerny 1 takim koncernów, a ostatnio bardzo słynnych zamieszany m.in. właśnie obrót nabiera, jakimi nabiałem notes Nestlé tak najbogatszy koncern spożywczy na świecie, który może pozwoli na dowolną manipulację cenami tak w nas po prostu prowadzić do tego, że upadają małe hodowle ta upadają małe gospodarstwa w w ciągu 10 lat w Polsce upadło 190 000 gospodarstw akurat pamiętam także upadają małe hodowle zostajemy z dużymi formami, które produkują złej jakości żywność pozbawiamy ludzi pracy rolnicy bankrutują itd. no to niema żadnego wolnego rynku postu państwo powinno zacząć w końcu opiekować rolnikami Krupka wrócimy do tej rozmowy prof. Paulina Kramarz z uniwersytetu Jagiellońskiego jest państwa gościem formację pani wracamy, a tak świat podgląd Agnieszka Lichnerowicz w studiu państwa gościnią cały czas jest prof. Paulina Kramarz z Instytutu nauk o środowisku na wydziale biologii na Uniwersytecie Jagiellońskim rozmawiamy o no tu w podejmowanych inicjatywach przez władze czy unijne, bo jest taki projekt komisji europejskiej czy mówiłyśmy o Holandii, gdzie trwają protesty rolników, dlatego że władze w tym kraju, który z takim żywicielem świata miał bardzo produktywne ekstensywny czy intensywne rolnictwo, ale się okazało właśnie że, że koszty tego są bardzo wysoki, jeżeli chodzi o kryzys klimatyczny ile, więc są plany by zmniejszyć inwentarz żywych zwierząt 13 co się spotyka ze sprzeciwem rolników też myślę ich nieufnością, bo tam jest kwestia wykupu ziemi oni obawiają, jaki to jest zasada, kto te pieniądze dostanie danie usnąć wydaje się jest zrozumiała, ale chciałem zapytać metan rozumiem to jest kwestia kryzysu klimatycznego, a co takiego robi ten azot w no azot i azotu jest też kwestia kryzysu klimatycznego, ponieważ jest zarówno z odchodów zwierząt jak z nawozów sztucznych unosi się jeden z najsilniejszych gazów cieplarnianych to znaczy podtlenek azotu on jest tam coś w 80× mniejszy euro już nie pamiętam dokładnie od dwutlenku węgla no, a do tego wszystkiego no azot właśnie spieprzył sprzedażowych Paul musi jeszcze pamiętać, że rośnie tak ewentualnie 40% azotu są w stanie wchłonąć albo właśnie z tych przede wszystkim przemysłowych czy z tej też na lewicę, której mówiłam to zanieczyszczać cieki wodne rzeki potem to ląduje w naszych morzach oceanach, a no oraz, że sam sam jako taki jest toksyczny tak jak związki niektóre związki azotu też są toksyczne odważy z drugiej strony jesteś nawozem dla innych rośnie nie takim może nie rośnie, ale innych organizmów takimi organizmami z tym mam coraz większe problemy są sinice tak po prostu ona następuje też nazywa się nawożenie po bardziej fachowo mówi autoryzacja takie ładne słowo naj po prostu prowadzić do tego i w zbiornikach wodnych typu, jaki jeziora stawy, ale też w morzach, że prócz rozwijają się nadmiernie albo glony albo właśnie tysięcy albo 12 pobierają nadmierne nadmiernie tlen, bo jak rosną Noto jak wszystkie organizmy, pobierając tlen z tej wody co prowadzi do powstawania takich stref beztlenowych w różnego rodzaju i zbiornika może w oceanach do tego wszystkiego co jesteś problemem jeśli chodzi o sinice to one często wydzielają toksyczne również dla ludzi substancje namysłu po prostu kompletnie kompletna degradacja dekretacja środowisk wodnych tak już pomijam oczywiście te rzeczy zdrowotne, czyli raz potulnego azotu A2 właśnie takie psie na tworzenie wód zanieczyszczenie wód cały może sobie na stronie z tą formą Przemysławem tam takie opracowania co się dzieje z tym azotem w środowisku no to gwarancja doczytać porozmawiamy w kontekście właśnie klimatycznym ekologicznym, czyli właśnie zrujnowanych dla na świecie porozmawiać zastanowić się są takie 2 hasła, które się je w debacie krąży można je absolutnie skrajnie różnie ze zdefiniować suwerenność żywnościowa czy bezpieczeństwo żywności szczególnie to bezpieczeństwo żywnościowe ostatnio m.in. prof. Jerzy Buzek poseł parlamentu europejskiego mówił o tym, że wspólna polityka rolna oznacza bezpieczeństwo żywnościowe Unii Europejskiej pod tym względem jest to bardzo podobne do wspólnej polityki energetycznej, o której mówimy od lat bardzo dużo ona jest po to, że jeszcze bardziej podstawową kwestią jest za jest bezpieczeństwo przecież ona jest pod, żeby wszyscy w Europie jest bezpieczne zaopatrzenie w energię teraz okazało, że jeszcze bardziej podstawową kwestią jest bezpieczeństwo żywnościowe dlatego wspólna polityka rola musi się na to ukierunkować co oznacza mówił on, że w krótkim okresie nawet można te różne strategie unijne, które miały uczynić rolnictwo mniej szkodliwe dla powietrza gruntu ludzi zwierząt no jakoś zawierzyć, bo jest zagrożone bezpieczeństwo żywnościowe jak pani profesor rozumie bezpieczeństwo żywnościowe bezpieczeństwo żywnościowe rozumiem w ten sposób, że wytwarzamy żywność jak najbardziej lokalnie to jak najbardziej to nie jest kwestia, że np. tak jak czasem zdarza w Polsce możemy kupić pomidory z Hiszpanii oprócz jak najbardziej lokalnie, bo ogranicza transport to nam po prostu im krótszy łańcuch dostaw tak tym większe bezpieczeństwo żywnościowe tak, bo jeżeli będziemy mieć naokoło tak pan zadbanych rolników hodowców to mamy po prostu w razie jakichkolwiek problemów z transportem problem ze wszystkim mamy w niedalekiej odległości miejsce, gdzie możemy dostać co to bez czego nie możemy żyć to znaczy żywność określa się, że Kraków np. przed wojną był właśnie samowystarczalne czy jako bardzo jako gmina żywnością w ogóle do tych wszystkich owoców, które mamy wspaniałych warzyw, ale no to 0 oraz krótkie nogi, bo w tej chwili w Europie wytwarzanie żywności wygląda tak, że zupełnie rozerwana no połączenie hodowli zwierząt uprawą roślin tak dawniej jednak mimo wszystko zwierzęta były karmione albo resztkami jedzenia albo resztkami z Klonowa takimi poglądami czasem jakąś niewielkim dodatkiem do tego wraca w hodowlach ekologicznych w bardzo polecam wywiad na stronie nauki o klimacie z Marcinem Wójcikiem, który się zaczyna na pytanie czy rolnik magistrowi czy jest pan nowoczesnym rolnikiem tak, ale wracam do starych metod kina, ale oczywiście też z najnowszą wiedzą, bo tam też kształcić, ale nadal z tymi owocami, które się nauczyliśmy się to możemy się uczyć po prostu może po prostu wróćmy jednak do tego co nie było tak strasznie dawno boja się uzależni od tych żywności np. importowanej z dalekich krajów no, jeżeli ten import spadnie to co będziemy jeść to widać w tej chwili po prostu w związku z wojną Ukrainie Północna Afryka jest uzależniona od pszenicy z Ukrainy Rosji na najwyższym płacze co się dzieje tak przerwany łańcuch tak na tak drastycznie daleką odległość jest kluczowa żywność transportowana na inne, proszę bardzo, żołnierz może na początek ograniczenie, żebyśmy my raz, ale drugi argument, który pada to jest oczywiście kwestia ceny, że te przemysłowe rolnictwo pomidory z południa Hiszpanii to one są właśnie na skalę taką masową produkowane jest po prostu tańsze, a jedynie rozwiązania takie, jakie są jeszcze z Egiptu, ale tam Cypru, ale są też kosztów nie tańsze no to jest np. tańszy, bo jest tańsza siła robocza tak albo np. mięso jest pozornie tańsze, bo zwierzęta na fermach przemysłowych są karmione importowaną paszą tak też Bovska jest tu taka sztuczna, bo nie są wliczane też koszty środowiskowe pomidory w Hiszpanii teraz sobie poczytać butami kompletny koszmar pomidory są hodowane w ogromnych szklarniach często przez osoby irackiej tak bardzo niskie zarobki, a bardzo wysokie temperatury na proszę teraz by pomyśleć, bo mamy znowu kolejną w tym roku falę upałów w pierwszy też byłam w Warszawie mają już cudzie zapomnieć, jaki mają, jaka była fala upałów nie przebiera w obrazie tam też temperatury są ekstremalne w Hiszpanii jak będą jeszcze wyższe podobno te szklarnie wielki, które są białe, bo paradoksalnie z regionu obniżyły temperaturę odbijają światło słoneczne może coś tak być, ale te wysokie temperatury też nasilają susze tak te pomiary muszą być jakoś nawożone można oczywiście pomyślę sobie nabędziemy wodę ocalać takie różne, ale będzie mniej żywności faktur za nami kolejny argument blok kolejna sprawa jest też taka nam bezpieczeństwo żywnościowe musimy też pomyśleć o różnych grupach społecznych proszę zobaczyć jeżelibyśmy wrócili do lokalności sezonowości jak wszystkim się poprawia również rolnikom oraz jakiś czas możemy jeść awokado np. uprawiane w Hiszpanii czemu nie tak, ale może jesteśmy w stanie naprawdę przeżyć bez pomidorów cały rok na okrągło, tym bardziej że no ale nie są jakieś najpyszniejsze pomidory i tak są jesienią nie to te na słoneczku wyhodowane, a możemy wrócić do kiszonek np. ostatnio odkryłam czerwoną kiszoną kapustę polecamy pyszne mamy wrócić do tych takich różnych tradycyjnych również leśnych posiłek posiłków w Polsce to nam zapewnia bezpieczeństwo, które się łączy jednocześnie właśnie suwerennością tak czyli, jeżeli w Egipcie, bo takie rzeczy dbano tak nie za cel zależy ono od pszenicy z Ukrainy tak to nie mieliby teraz takich problemów nową no, w które już całkowicie rozchwiany system wytwarzania żywności nastawiony tylko wyłącznie na zysk tak podsuwa nam się po prostu pewne rzeczy uzależnia przestaje sobie wyobrażać zapominamy o tym jak jest wytwarzana żywność też, że najważniejsza jest gleba nie myślimy, że wszystkie marchewki muszą być takie same, że nie jest tak naprawdę jest w worku no przecież przypomnieć, jaka była słynna historia parę lat temu jak sprzedawali całe prosięta w supermarketach wielkie oburzenie było jak można tak ludzi stresować pokazywać martwe prosięta na obok leżały żeberka może nie akurat prosi cięcia, ale powiedzmy ten jest takie trochę mamy całkiem na odseparowane od przyrody i dobrej żywności tak naprawdę no właśnie efektu Katarzyna Murawska PL podpowiada to pytanie czy zastanawia się no na ile znaczy to jest miałem takie poczucie w dużych miastach szczególnie jest znaleźć te warzywa, których pani mówi to jest wymaga wysiłku czasu na druga sprawa jeszcze pieniędzy na LM mógłby systemowo to mogło być jakoś wspieramy tego rodzaju wybory czy tego rodzaju systemy uczyłam się, że musimy je w jak w każdej sprawie zawsze mówię musimy zacząć organizować współdziałać to przede wszystkim musimy prowadzić dialog z rolnikami nie dawać nam się na drodze instant 1 sprawa ja chodzę np. bardzo sobie w ocenie tak jak, ale jak pani chodź no bo jak zapraszają na spotkania dochodzenie Dalajlamy jako specjalistka nie jako konsument, ale jako konsumentka chodzę, bo mam szczęście niedaleko Radomska w Krakowie, ale takim jest, że mam blisko na Targ w Skawinie część żywności kupuje na lokalnym rolniku albo na Targu pietruszką owym w w Krakowie działa Kooperatywa w Warszawie też jako operatowi dobrze także ja tak, ponieważ nie jestem osobą jest państwo też czasochłonnej droższe no ale ja myślę, że do po prostu i no jak chcemy być zdrowsi tak jak chcemy wspierać rolników nie jestem zwolenniczką wyborów konsumenckich, ale ciasto musi zacząć tak no wiedziałam, że skoro nie stać np. żeby kupować nieco droższe nie to nieco droższą żywność od osób, które nie używają pestycydów i nawozów sztucznych, bo nie zawsze są certyfikowane produkty ekologiczne no to ja ja mam już tak czuję, że po prostu powinnam wspierać takich ludzi tak, żeby mieli po prostu po prostu zbyt, a poza tym miał się, że coś strasznie smutne to to wielu rolnicy rolników straciło radość wytwarzania żywności rozmawia z tymi osobami, które np. przychodzą na metody ekologiczne tak nawet właśnie takie rolnictwo regeneracyjne, które się też wiąże hodowlą zwierząt dobrostanie to są pasjonaci no tutaj po prostu widać, że oni wzrostu cieszą się z tego co robią jak się z kolei rozmach rynku działa mniemaniu Manufaktura nie fabryka jak się rozmawia z rynkami konwencjonalnie musi pani się cieszą, że zamiast 10 ruch musi hodować 1000 będziemy kontynuować rozmowy mam nadzieję pani profesor przyjmie zaproszenie bardzo dziękuję prof. Paulina Kramarz z Instytutu nauk o środowisko na wydziale biologii na inwestycje w Bielańskim państwa gościem gościnią ostatnią dziś programy, które przygotowałyśmy Katarzyna Murawska realizował go Adam Szura informacja o nich oczywiście jeszcze więcej sportu dziękuję bardzo, tak, a świat podgląd Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIATOPODGLĄD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA