REKLAMA

"Chińczyk" na talerzu. O niuansach kuchni Azji z Wiktorią Górecką

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2022-07-20 11:00
Prowadzący:
Czas trwania:
24:10 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
115 na zegarach kłaniam się państwo ponownie rozpoczynamy drugą godzinę naszego przedpołudnie owego programu Radia TOK FM jest z nami teraz już po godzinie 11 Wiktoria Górecka wykładowczyni hut Stali Uniwersytet SWPS autorka bloga Pyza Made in Poland dzień dobry kłaniam się dzień dobry dobrze słyszane mam nadzieję pani Wiktoria temat, który chcemy dziś poruszyć na naszej antenie dotyczy kuchni azjatyckiej szeroko pojętej nie ukrywam, że kilkukrotnie już staraliśmy się Rozwiń » zahaczyć o ten problem myślę, że jest to problem w naszym niedzielnym magazynie w cyklu niedzielny obiad, ale teraz myślę, że nawet w sposób naukowy możemy nie pochylić nad tym jak postrzegana jest w Europie na innym kontynencie kuchnia azjatycka mam przekonanie graniczące z pewnością, że dla wielu Polaków nawet tych, którzy obracają się w świecie kulinariów kuchnia chińska azjatycka każe się z kuchnią chińską zresztą ten popularny przymiotnik chińskie dania bardzo mocno dziś przylgnął niezależnie od tego z którego nurtu po kuchnię azjatycką sięgamy myślę, że możemy zacząć właśnie tej definicji kuchni azjatyckiej, bo tak jak myślimy o kuchni europejskiej co miało być prawda to jakiś taki wygodny worek definicyjne o kuchnia hiszpańska kuchnia francuska kuchnia Polska różnią się znacznie tak samo nie ma 1 kuchni azjatyckiej kuchni Azji tylko kuchnie, a liczba mnoga, więc tutaj to znowu użycie tych wyrażeń to kuchnia chińska na nowo dlatego od takich worek definicyjne, ale czasami zdajemy sobie sprawę co to wyrażeniem o losie, jaki ma wpływ na rzece Azjatów chociażby Azjatów mieszkających w Polsce, czyli to nie jest tylko problem leksykalne to jest też problem głębszy, żeby powiedzieć filozoficzne egzystencjalne wielu ludzi, którzy przybyło do nas zadań zajmuje się kulinariami traktują śmiertelnie poważnie rzeczywiście kulinaria są ważną częścią naszej tożsamości w związku z tym no dajmy sobie takie psie taki przykład kuchni polskiej rzeczywiście jest możliwe, aby do rosołu dodać ziemniaki, ale dla większości Polaków rosół ma określoną w winnicy i raczej trafi Daniego makaron ziemniaki mogą do tego stopnia być kontrowersyjne budzą nasze dreszcze, która jest też reakcja emocjonalna wręcz prawda widać jak ta kuchnia wielu Polakom może być niska tak samo jest z kuchniami Azji i nie może tak tego wszystkiego sobie pomieszać, jeżeli to jest nam niższe tożsamościowe NATO coś tam się nas buntu ja, gdyby zechciała pani wskazać taki moment, w którym kuchnia azjatycka, ale za chwilkę też sprecyzujemy, która dokładnie przybyła do woli narodów tak właśnie jako ta kuchnia kuchnie, a przybyły do Polski to to czy należałoby cezurę postawić właśnie osiemdziesiątym dziewiątym roku, kiedy no otwieraliśmy się właściwie na wszystko który, która z azjatyckich kuchni była pierwsza była wietnamska chińska koreańska japońska rzeczywiście tutaj generalnie znowu my, gdy został nam chyba brakuje tej egzotyki ponieważ, ponieważ Fn znowu wracamy do kuchni polskiej i widzimy, że jest Śledź po japońsku Śledź po żydowsku ryba po grecku barszcz ukraiński, czyli rzeczywiście dania, które nie mają związku z tymi krajami jest nasze wyobrażenie na temat innych smaków coś coś nas jest prawda takie taka tęsknota za morze egzotyka znana przyszła za inność także mamy profesor mamy sobie dużo dużo otwartości może na taką w co wojsko egzotyka to nie właśnie, że to będzie takie spuszczono dania oswojone pasujące troszkę wykraczając poza to co znamy, a jednocześnie jest wiele punktów spójnych, jeżeli mielibyśmy poszukiwać rzeczywiście takich pierwszych restauracji nad tą restaurację chińskie i być może stąd to takie uogólnienie nazwa też pejoratywne na wszystkie bary orientalne, które w, które wraz z otwarciem też się granic nie tylko Polski, ale również Wietnam i zrobi taką zmianą dań my zwaną po wietnamsku Wietnamczycy zaczęli przyjeżdżać osiedlać się u nas, promując taką gastronomii niedrogą wypełniającą właśnie mniejsze ekonomiczną polską taka swojska egzotyka, bo jak przyjrzymy się ani większości takich barów orientalnych, a ja jednak znając język wietnamski mieszkając przed nami no tak patrzę na to MEN trochę, o czym bardziej wietnamskim, jeżeli nie mogę przetłumaczyć na wydarzenie jest ich 100 000 tam w tych pani to znaczy, że one raczej w Wietnamie nie istnieją, że zostały stworzone tutaj jest coś niesamowitego na i wbrew pozorom na swój sposób autentycznego czyni kuchnia zwana to jest ten Chińczyk Hino natomiast powinna być zwana np. na wietnamski polską, a taką dostosowano gdzieś, gdyż nieistniejącą nigdzie indziej na świece charakterystyczną dla tego co wydarzyło się stolca w ale tak naprawdę też śledząc, badając ile jest takich kulinarnych miejsc związanych z kuchnią azjatycką biorąc pod uwagę, że tych punktów prowadzonych choćby przez obywateli Wietnamu jest najwięcej powinniśmy mówić nie Chińczyk tylko Wietnamczyk idziemy do Wietnamczyka cofanie się, skąd z kolei ugruntowało się ten hit, skąd ugruntował się ten Chińczyk w umowie Polska być może właśnie przyczyną było to, że pierwsza restauracja jednak były mamy bardzo stare starą restauracji na obecnie na teraz już już jest zamknięta dosłownie wzeszłym roku o restauracja Pekin słyszeliśmy restauracji Szanghaj Elite pierwsza fascynacja docierające kuchnie też też spolszczona oczywiście, ale nie wszystko to to były restauracje chińskie w związku z tym no tak jak taką nakładamy później znało ten worek no, a Azjata Chińczyk myślę, że możemy sobie to odwrócić też, kiedy Polacy nazywani są Rosjanami atak w sensie jesteśmy Słowianami, ale pierwsze co ludziom kojarzy się, słysząc np. nasz akcent w języku angielskim, a to chyba chyba Rosję prawa no tak jak my być może nie do końca jesteśmy zadowoleni z tego takiego wrzucenia wszystkich Słowian proce etykietą Rosjanie to tak samo Wietnamczycy czy inni Azjaci nie do końca są zadowoleni z tej etykiety chińskiej no, tym bardziej jeżeli te restauracje coraz bardziej reprezentują kuchnię np. wytną niską zjedna moe młode pokolenie tutaj wychowane Wietnamczyków wychowanych w Polsce odkryli, że może już jest ten moment, kiedy Polacy chcieliby jest kuchnia podróżują do Wietnamu podróży do Tajlandii chcieliby odkrywać coraz bardziej takie autentyczne smaki jest ogromna dostępność składników no no niesamowity czas nic tylko nic tylko gotować ale bo jest ścieku czy kuchnia azjatycka pani zdaniem wciąż są, a w nich ani razu w liczbach w sam staram się rozwikłać ten problem, ale popadam pan wpada w pułapkę, którą padają wszyscy bardzo proszę to od końca sprostowania regularnie też tak z drugiej strony jak ZM ta odrobina wyrozumiałości, że to jest nawet tak nawet kształtowany przez całą generację, a nawet więcej niż 1 generację na to jak nauczymy się nowych form, ale potrzebujemy też czasu na zakup nie zmienimy sekund, ale z góry zakreślać kurz kuchnia kuchnia kuchnie kuchnie Azji są pani zdaniem coraz bardziej różnorodne im bardziej różnorodna jest są kuchnie dostępne w Polsce biorąc pod uwagę też restauracje bary i i to, że w wielu Azjatów przybywa do naszego kraju to jest test z UKS fenomen rzeczywiście społeczność wietnamska na świecie nie jest tutaj zorganizowana to najlepiej widać jak wiemy dla mieszkańców Warszawy, gdzie większość Wietnamczyków mieszka i zakłada swoje biznesy z tej przedsiębiorczości zresztą Wietnamczycy są pracowitości i przedsiębiorczości są znani na i to widać niektórzy z nas pamiętają jeszcze stadion Narodowy, ale ten stadion dziesięciolecia ta z jarmarkiem Europa i ten klimat wielokulturowości właśnie tam kwitły te pierwsze biznesy ten złote lata przedsiębiorczości w latach notowały początek lat dziewięćdziesiątych no i wtedy już Wietnamczycy zaczęli sprowadzać przedstawili nam sajgonki, a tak Anna ta natomiast, czyli smażone atakiem można opowiedzieć coś co przy podobny sposób wyjaśnią jak krokiety z zabijane jest natomiast nie naleśnika, a papier ryżowy myślę, że większość osób przynajmniej Warszawy, gdzie rzeczywiście ta kuchnia wietnamska no i jest bardzo obecna zna zna to danie no ale poza tym Sajgon kami wprowadzenie żar okazali Polacy te sajgonki natomiast natomiast te 2 światy ten świat gastronomii, gdzie lampki dla Polaków świat gastronomii wietnamskiej Wietnamczyków różniły sza i z sprowadzane były produkty zdarzy orientalne mieliśmy taką sałatkę z kapustą spolszczoną także to pasuje, że Polacy lubią kapustę nie stanie drogi no ale świeże wietnamski zioła dach nad KO czy na tyle pachnąca tych powiedział Rakowski nas są zresztą bardzo skomplikowane one już były one wtedy były i są obecne w kuchni wietnamskiej tej jak najbardziej autentycznej zatem po mówimy tutaj o czasach stadionu stadionu dziesięciolecia jarmarku Europa, więc to już wtedy się zaczęło rozdzielać, czyli tarte wieku kuchnia wietnamska Polaków kuchnia wietnamska Wietnamczyków za chwilkę zaciągnie się rozmowy Wiktoria Górecka przepraszam bardzo winni jesteśmy też naszym słuchaczom informacje Radia TOK FM Wiktoria Górecka jest z nami proszę byście państwo z nami pozostali w naszym przed południowym programie Radia TOK FM o 1123 na powrót łączymy się z Victorią Górecką wykładowczynią w Stali z Uniwersytet SWPS autorką bloga Pyza Made in Poland dzień dobry kłaniam się ponownie dzień na wykonanie rozmawiamy z uwagą kończą dniach w oknach Azji chciałbym podkreślić wyraźnie, oddając też pani głos, żeby dokończyć wątek, który wybrzmiał tuż przed informację dokładnie, czyli teraz, podsumowując mamy piękną sytuacji, w której wieków nie kuchnia wietnamska dla Polaków kuchnia wietnamska dla Wietnamczyków łączą się im my dzięki temu mamy dostęp do fantastycznych składników pochodzących z Azji południowo wschodni na takie czasy, w których można i kiedy stoję w bez wyjeżdżania, bo to też ważne te wyjazdy są utrudnione teraz, więc możemy udawać się taką kulinarną wyprawę dzień i wietnamskiej gastronomi musimy spróbować np. nie najbardziej śmierdzącego owocu na świecie, czyli Doriana, a można próbować różnych różnych potraw, które na coraz bardziej nas zachwycają to już nie zaproszenia spolszczona to już wychodzimy poza ramy tego co takie właśnie swojskie i udajemy się mamy coraz więcej odwagi NATO, żeby eksperymentować z tymi smakami, chociaż chciałbym zapytać teraz panią, dlaczego większość dań, które serwowane są w nie wiem stanowiskach w barach restauracjach kuchni wietnamskiej przede wszystkim ma dopisek w 5 smakach i czy jesteśmy w stanie rozróżnić każdy z nich kolejny temat właściwie taka dygresja, która też chciałbym rozwinąć to czym jest ten osławiony już smak umami na rzeczywiście akurat prawo UE w euro pan element, który rzeczywisty CN kuchni wietnamskiej istnieje a, czyli ta przyprawa 5 smaków ona zresztą ma chińskie korzenie i lato miast również w kuchni wietnamskiej jest popularna i i dania są poprawiane nią natomiast jest to taka właśnie trochę fantazja wiec po, czyli kuchnię wietnamską polskiej, mimo że może się pojawić szczypta oryginalności to to jednak nie są te dania które, które w Wietnamie istnieją tak natomiast rzeczywiście to co jest ważna niezależnie od tego czy będzie to czy pójdziemy do restauracji wietnamskiej czy pojedziemy do restauracji koreańskich chińskiej japońskiej to, a zasada balansowania smaków i to nam daje olbrzymią myślę o zmyśle komfort ponieważ, jeżeli okaże się, że danie końca traw jak nasz gust wkład wydaje nam się, że jest przez Lone to wtedy możemy sami sobie doprawić do własnych preferencji dzięki właśnie balansowania smaku kwaśnego słodkiego słonego prosta zasada naprawdę wystarczy czasami wcisnąć odrobinę soku z limonki do dodanego dania albo nie wiem mówi kieliszek lekko kwaśnego wina i jakoś ten palant jest lepsze jesteśmy zadowoleni z posiłku, a przecież o przyjemność jedzenia właśnie nam, choć chciałbym też zapytać panią ten moment przełomu, kiedy nie jemu kuchnie, które dostępne są na rynku polskim przestały być jedynie atrakcją stały się przedmiotem też badań i rozmaite uczelnie też już pochylają się otwierają też kierunki, które związane są z kulinariami co takiego się stało zaczęliśmy dostrzegać w tym coś głębszego niż tylko jedzenie szeroko pojętę, a my myślę, że z tak naprawdę nie ma takiego 1 przełomowego momentu, ponieważ te wątki kulinarne pojawiają się w sztuce od zawsze, a więc z racji tego, że jest dla nas tożsamościowo ważne co jemy a czego nie jest też zaczął działać 2 strony te to taka eksploracja była była zawsze ważna okresie dania, w której grupie jesteśmy ta natomiast ta myślę, że Sanoma w ostatnich latach to jest wzrost zainteresowania i kulinariami też związano mieliśmy taniec z gwiazdami prawda tak każdy w tym czasie uczył się tańczyć teraz mamy rozmaite programy kulinarne i wszyscy zaczęliśmy, a to gotowa przepraszam zaryzykuję tezę, że jest ich najwięcej jeśli chodzi o telewizję komercyjną w Polsce nie tylko zresztą komercyjną także miejsce to jest rewolucja pamiętam, że to co jemy gotujemy służy 2 funkcjom dystynkcji demokratyzacji zatem właśnie podkreśla, w której grupie jesteśmy powiedz mi hasło znane tank, ale powiedz co co jesz powiem kim jesteś tak to działa chciałbym, żebyśmy powoli przymierzali się też do podsumowania tego co co pani mówiła dziś na naszej antenie, a propos kuchni Azji, z jaką wiedzą taką usystematyzowane nie wiem zawartą w punktach powinien wyjść nasz słuchaczy i w jaki sposób powinien zmienić wyobrażenie swoje o kuchniach Azji, a że nie ma, że nie ma 1 w związku z tym nie jest to wszystko 1 co się dodaje co na ten talerz trafia, że takie już pechowy wychodzimy z tych czasów takich Kana azjatyckich właśnie, że jest to coś bliskiego tożsamości, więc to co robimy w kuchni jak sobie łączymy te smaki to jest to jest nasza sprawa natomiast, jeżeli chcemy coś nazywać nie wiem wietnamskiej van to ma to jasno definicję i tych składników powinniśmy oczekiwać na talerzach i Mińska i przede wszystkim cieszyć się nimi i pamiętać o tym, że jest właśnie ta ten duży komfort i taka swoboda samodzielnym sobie szukaniu tego balansu smaków i korzystajmy z tej swobody, szanując właśnie też też swoje wyczucie smaku, że to jest ważne nie tylko co przez kuchni miał na myśli jak wyszło, ale żona też możemy dać taki czynny udział, że te kuchnie Azji najeżdżają na taką przestrzeń, że do pracy na sobie tak jak chce na cieszmy się tą wolnością czy pani zdaniem upodobania kulinarne podlegają koniunkturze i czym nie wiem jeszcze pani np. nie chcę powiedzieć o rychłym końcu ale, ale gdzieś mniejsze zainteresowanie kuchniami Azji na rzecz innego nurtu ja myślę, że w i w takim momencie, w którym się znajdujemy rzeczywiście powinniśmy patrzeć w przyszłości może być to rząd wtedy taka ta za obniżanie się zainteresowanie kuchniami i Azji może być związane z sytuacją na świecia to, czego te do świadczeń gdyśmy w sytuacji pandemicznej tak, że handel zagraniczny może być ograniczone teraz wydaje nam się, że no tak świat właśnie wygląda że, że możemy to wszystko sięgnąć, że przez internet można robić zakupy na nie wiadomo jak długo ten świat będzie tak wyglądał z taką dostępnością, a zatem no może co możemy zrobić w takiej sytuacji na schwytać tę chwilę gotować próbować tych smaków póki to to jest dostępne, bo nie wiemy jak długo będzie stał nie zachęca pani do tego by brała w pani ręce szklaną kulę i zaczęła wróżyć, ale czy intuicyjnie przewiduje pani, że kryzys wojenny za naszą wschodnią granicą wynikający z niego kryzys gospodarczy, ale także kryzys żywnościowy może gdzieś dokonać rewolucji jeśli chodzi o kulinaria na świecie tutaj dodaje myślę, że to trochę wykracza poza maja ma kompetencje takie wróżenie właśnie zresztą ten kryzys związany jest też, że znam przykład z dostępnością pszenicy prawda już pierwsze słyszę o tym natomiast kuchnie Azji proponował nam coś innego np. poszerzenie granic oto co jest jadalne co jest jadalne niejadalne zobaczmy jak wykorzystują Wietnamczycy chociażby Candy Gdyni, a który dostępny jest Polsce tylko nikt nie jest on być może za za miast zamiast sięgać tylko pod najbardziej trudno dostępne składniki możemy po prostu wyjrzeć sobie na polską działkę i sięgnąć oko jak najbardziej jadalna część Chin rośnie tylko do tej pory o tym nie wiedzieliśmy, a być może est możemy delikatnie latać z kuchnią domową jakieś jakieś elementy kuchni Azji i dzięki całą jakoś przeżył przedłużyć żywotność w Polsce, ale myślę, że właśnie zakończenia zatem nie musi nie muszą być ich duże pieniądze musimy dużo zasobów czasami wystarczy wystarczy ta myśl o w ten sposób na wykorzystam produkty dostępne w Polsce będą smakowały Azja Wiktoria Górecka wykładowczyni hut Stali z uniwersytety z WP autorka bloga Pyza Made in Poland była naszym gościem dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo, państwu także dziękuję za wspólnie spędzony czas kłaniam się Przemysław Iwańczyk w imieniu Pawła Ziętarę także Szymona balu odpowiednio wydawcy realizatora dzisiejszego programu już za chwilkę informacje Radia TOK FM po nich kultura osobista i Marta Perchuć-Burzyńska do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA