REKLAMA

Ekologiczna żywność - od pola do stołu. Czyli skąd?

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2022-07-23 21:00
Prowadzący:
Czas trwania:
43:16 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Ewa Podolska chciałbym powiedzieć państwu w tej chwili, czego mogą państwo się spodziewać tych najbliższych się w godzinach od razu przede wszystkim bowiem, że wydawcy tego problemu jeszcze pan marszałek, a realizm jego Jacek Kozłowski w pierwszej godzinie rozmawiać będziemy o produktach ekologicznych i o rolnictwie ekologicznym te bardzo mądrze górnolotnie zabrzmiało, ale mówi też będzie o tym po prostu jak były hodowane warzywa wielkich warunkach Rozwiń » wzrastał nie tylko warzywa produkty, które teraz, lecz są naszym stole od tego co się chce zabić o godzinie dwudziestej drugiej Jacek Karczewski Stowarzyszenie jestem na tak je można będzie o tym, jakim językiem mówią popularyzator duży przyrody i do nas do tych, które chcą uwrażliwić na przyrodę to będzie 1 część rozmowy zobaczymy będzie poświęcona zmianom zmian zmian w nazewnictwie zmiany do naszej nazwy, do których jesteśmy przyzwyczajeni i się to zmieniały jak, dlaczego jak jest we wnioskach tej kwestii o godzinie 2003. Opowiedz mi się historię Dorota Szulc-Wojtasik znana także państwo nasze anteny opowie o tym jakie to przypadki i zainteresowania zaprowadziły to miejsce, w którym teraz jest od 20 kilku lat wydaje przypomina Dorota miesięcznik 4 lat w pełni mówimy ach, nareszcie możemy jeszcze to wszystko co teraz naporu ani tam szklarni albo przewidziane w zadek między tak patrzeć na to tutaj zależy przede mną na talerzu czy chociażby na te pomidory zastanawiam się przeto zawierały te pomidory pomiędzy na informacje, które mogąca, które mogą znaleźć elementy, lecz nie zawsze mogę i znaleźliśmy ciekawe jakich warunkach oraz czekamy nie to także czymś różni i teraz pomidor kupiony w tzw. zwykłym sklepie od tego, który kupię w takim sklepie na taki wc z takich póki obecna w przepisie żywność ekologiczna jest wszystkim chcę porozmawiać z naszym gościem, a jest nim dr inż. Urszula Sołtysiak dzień dobry pani dzień dobry rzecznik polskiej Izby żywności ekologicznej no właśnie zacznie od takiej prostej dzieci teraz wspomina lipcowy pomnika jest załóżmy, że jest to pomidor Polski co faktycznie wyrosną na przysłowiowym polu ideę niezupełnie pomidor taki deserowe, czyli taki, który kroimy na sałatkę i rośnie na ogół ów tunelu foliowym otwartym właściwie z otwartymi szczytami to by powietrze dobrze przebiegało, ale osłona foliowa chroni trochę przed bardzo silnie wyruszający wiatrami i przed ptakami, które też potrzebują witaminy pomidory też i 1 są i zapewnia taką taki mikroklimat, więc na ogół te pomidory piękne, które jemy je na rzecz nazywamy deserowych mi rosną w tunelach kolejowych natomiast dni, ale w gruncie oczywiście rosną w gruncie, tyle że pod osłoną natomiast pomidory i takie typowo gruntowe, które dzisiejsze uprawiał bez Palikota wania, czyli bez przywiązywania do palików w gruncie to są na ogół pomidory przemysłowe i tzw samo kończące jeśli chodzi o ich wzrok ich typ wzrostu i uprawia się zmyślą o produkcji na sok na koncentrat do przerobu oczywiście, że można jeśli one bywają bardzo smaczne nie, ale nie buduje ziewają mniej więcej w tak szybkim czasie prawie naraz trzeba zebrać w ciągu tygodnia czy 2 i jak sama nazwa wskazuje samo kończący nie możemy zbierać przez 1,5 miesiąca czy 2 miesiące jak to ma miejsce w przypadku pomidorów rosnących przy palikach Ano w tych tunelach foliowych po prostu owija je u niej nie wzdłuż sznura odczytanego by do takiej ramy pod pod sufitem ceny rosną ceny raczej przy śluzie niż w przypadku dobrze lecieć tym pomidorów pod folią on być jeszcze owocowały podejrzewam do września na ten tzw. polanie i gdyby ten ta sama odmiana, która rośnie w tunelu kolejowym była posadzona w gruncie na zewnątrz i przywiązana do palika toby rosła mniej więcej do pierwszych przymrozków pierwsze przymrozki by to zważy jak mawiają ogrodnicy inny zakończyły wzrost rośliny i natomiast pomidory, o których mówiłam, że są uprawiane dla przemysłu to są odmiany samo kończące i one zostały wyhodowane przez hodowców proszę nie widzi inżynierię genetyczną zostały wyselekcjonowane jako odmiany, które mają bardzo skoncentrowany okres owocowania musi się samo kończący, czyli zamiast rosnąć w górę rosnąć rosnąć rosnąć i gdybyśmy by w Hiszpanii czy północnej Afryce ten komitet mogły rosnąć przez całą zimę, ale my te odmiany drugie samo kończące zostały wyselekcjonowane jako takie, których szczyt ten dzięki niej pong szczytowy i kończy się kwiaty i w ten sposób ten kwiat zatrzymuje dalszy wzrost rośliny cała siła roślin idzie w stronę wyżywienia tych związków owoców, które już powstały i to roślina właściwie osiąga dojrzałość zbiorczą, która trwała pewnie jakieś maksymalnie do 2 tygodni zbiera się też na ogół mechanicznie można zbierać ręcznie, ale to nie jest wtedy owocowanie przez 2 miesiące tylko przez 2 tygodnie, a nazwali się bardzo adekwatna mówi pomidory samo kończący bunt to, ponieważ te krótko trwa ten zbiór tu osoby, które hodują co tutaj spełnić przyrody zaprasza przepraszam pani redaktor proszę mówić osoby, które uprawiają przepraszam drugi za ten sam, który uprawiają zachowuje się zwierzęta i osoby, które je uprawiają muszą maksimum by swoich sił w krótkim czasie wydać na to by zebrać plon prawda, bo część Ilony 2 tygodnie rozwój 2 tygodni ten zbiór, ponieważ on znaleźć skoncentrowany okres owocowania szybko dojrzewają, ale to jest celowe zarówno celowa była hodowla wyhodowanie tutaj we właściwym w znaczeniu tego słowa używam wyhodowanie, czyli wyprowadzenie otrzymanie tej odmiany, bo celem było otrzymanie odmianie, która ma takie skoncentrowane i owocowanie po to, by zebrać się właściwie jednorazowo mechanicznie albo inną bytu wpuszcza się ludzi na taką plantację chodzi o szybki biur, a celem jest także dostarczenie tego dla przemysłu przemysł chce kupić mu dużą partię i często kontraktowane u 4 Łódź z ogrodników, którzy uprawiają tych plantatorów i to jest mniej działanie celowe zaplanowane i to żądany, więc te odmiany były hodowany właśnie w kierunku pożądanego skoncentrowanego owocowania, jaka jest różnica smaku i praktycznie nic trudno mówić o różnicy w smaku różnicę smaku mogą być także między odmianami uprawianymi, które szkoleniowych czy też w gruncie przy palikach jak to bywało jeszcze 3040 lat temu to pewnie starsze osoby pamiętają to przywiązywanie pomidorów do palika i wtedy różnicy dodają smaku są pomidory malinowe są pomidory dużych owocach mniejszy bardzo słodkie mniej słodkie to są różnice odmianą w przypadku odmian sama kończący te różnice różnice nie są wielkie, bo celem jest otrzymanie właśnie koncentratu bądź soku od pulpy pomidorowej i tutaj ten smak jest taki bardziej standardowym ma smakować pomidorem, a już takie subtelności brzmień słodkie czy bardziej środki już tam się nie wchodzi, ale oczywiście one mają bardzo dobry smak także i ludzie, którzy uprawiają pomidory dla celów przemysłowych oczywiście, że najwcześniej dojrzewające owoce także zbiera się do do konsumpcji tej bezpośredniej na świeżo czy, jeżeli kupujemy pomidory we wrześniu też są to pomidory spod tej folii prawdach dokonany trwają i ta w Polsce Adam i do właśnie do września, bywa że w tunelu nawet jak lekkie przymrozki, ale wtedy też ściany szczytowe tuneli są zamykane na noc dopiero jak słońce naprawdę zajdzie rano otwiera i można czasem uzyskać owocowanie ucieczką do rów do października, dopóki nie przyjął takie przymrozki, że te rośliny zmarzną i nim te przymrozki przerwą i dalszy wzrost, ale co tę drogę ogrodnicy, zwłaszcza ogrodnicy amatorzy działkowcy innym zbiera się te pomidory jeszcze zielone albo taki, który fachowo mówi się w żargonie w tym żargonie fachowych ogrodniczych zapalone, czyli takie zarzucony zbiera się rozkłada się 1 płaskorzeźby nie były skrzynce nie przygniata 1 drugi tylko w miarę płaska i one spokojnie mogą dojrzewać w mojej rodzinie w co roku sprawdzamy czy da się jeszcze jeść świeże pomidory sezonu letniego do Bożego Narodzenia bardzo często się udaje czasem tydzień przed Bożym Narodzeniem już jest skończyły ona oczywiście niektóre z nich widnieją niektóre z nich nie dojrzewają one rzecznik nie wszystkie wtedy tak dużo dają na czerwono i pięknie jak przy zbiorze letnim, ale jednak no z tych tzw. zapalonych wręcz zbieranych jako zielone jeszcze w październiku oderwane z krzaków nie można jej dotrzymać do końca listopada nowego, a czym się różni kupiony teraz pomidora hodowli ekologicznej uprawy jak i konwencjonalnej tak no i piąć się różnili od sprawy uprawy ekologicznej od uprawianej konwencjonalnie różni się przede wszystkim tym, że i w uprawie ekologicznej nie stosuje się i nawozów chemicznych nawozów przemysłowych w szczególności Azotowych i zabrania jest stosowanie nie stosuje się i środków ochrony roślin to nowsze jak w uprawach pod osłonami, czyli w tych tunelach jednak pojawiają się ciężkie choroby pojawiają się szkodniki jej, więc w konwencjonalnych uprawach stosuje środki ochrony roślin tutaj nie wolno i nie stosuje się żadnej z silnymi Miss Francji ułatwiających zapylanie natomiast umieszcza się zarówno konwencjonalnych upraw jak i ekologicznych umieszcza się takie małe ule bowiem uliczki z nogami zapalającymi, żeby trochę wstrzymują wały to za zapylanie to pomidorów MiTo to jest i ekologicznym i konwencjonalnym, gdy i rolnictwie uprawie jest stosowane i żyli w uprawie ekologicznej generalnie nie stosuje się środków trud syntetycznych i takich przemysłową syntetyzowane w ogóle środków do produkcji i to jest podstawowa zaleta tych domiarów ekologiczny żony nawet nie mają szansy zawierać jakichkolwiek pozostałości środków niedozwolonych w produkcji pani powiedziała jest stosuje się nawozów im powiedział słowo azot nawozy Azotowe, ale przecież tylko mirt roślina to otrzymuje tego Azotów sklep jedno to, skąd czerpie i jaka jest różnica ten gaz dostarczony w nawozie powoduje szybszy wzrost większy plan, a ta roślina uprawiana w sposób ekologiczny ile znajdzie tego Azotów w zlewie kleje i to jest kluczowe pytanie bardzo dziękuję, ponieważ azot nawet w szkole naszym chcieliśmy wszyscy powinniśmy pamiętać, że to jest pierwiastek życia i azot jest składnikiem wszelkich organizmów, żeby to jest kluczowy pierwiastek dla niani i wzrostu organizmów żywi się ich rozwoju co więcej pozwolę sobie powiedzieć taką ciekawostkę, że OzU, którego w powietrzu mamy 78% i nie jest pierwiastkiem gleby nie jest pierwiastkiem ziemi nie jest pierwiastkiem skorupy ziemskiej Azor jest tylko w powietrzu, a do gleby trafia, bo oczywiście jest względnie względy jest pobierany przez rośliny do gleby trafia pośrednią głównie poprzez związanie biologiczny nie przez my bakterie żyjące w glebie wolno żyjące bądź współ żyjące z korzeniami roślin, a który udanie się mówiło tylko watę teraz nazywa się budować rodzinę i trochę trafi bardzo 1 w drobny procent w wyniku wyładowań atmosferycznych, ale cały aż od powietrza musi trafić w ogóle, gdyby pobrały rośliny jeśli w ogóle nie było rośliny albo, gdybyśmy próbowali do zatrudni co widzieli nie była azotu tu rośliny zamarły, gdy przypomnę wszystkim nam łącznie dzieciom dziećmi szkolnymi i takie doświadczenie, które pewnie zawsze w szkole jest robione mianowicie nasionko fasoli umieszczony na gazie worki i ono kilku ujęć i Korzonek wyrasta roślina wypuszcza liście nie tak długo żyję dopóki żywi się substancjami zapachowymi w tym nasi apotem jeśli to jest czysta woda np. destylowana jak on roślina wyczerpie do budowy jeszcze w liście ni liścia właściwego wyczerpie składniki roślina zamiera więc, gdyby w glebie nie była tu rośliny za nami i teraz wracając do spraw azot jest kluczowy tutaj, skąd w uprawie ekologicznej bierze się, a w glebie pomijam ten narząd, który już jest, ale oczywiście jeśli do zbrodni chce utrzymać utrzymać, iż w dniu obfity plon w uprawie ekologicznej to musi też zastosować mniej, a rząd do nawożenia, ale stosuje go w formie kontrastów oraz nawozów one są rzeczywiście produkowane Przemysłowo nawozów na bazie obornika inna bazie także nawozu kurzego na bazie w złość sza np. owiec inny nie do skóry to dozwolone są jest cała lista w rozporządzeniu unijnym jest cała lista i nawozów w miarę bogaty w azot dozwolone dostosowania w rolnictwie ekologicznym i ty nawozy, które są na szczyty sławy pan trochę przemysłowe dozwolone w rolnictwie ekologicznym nawozy zawierające sporo azotu nie mówi się o nich nawozy Azotowe jednak ten udział azotu nie jest taki wielki, żeby określić czy jest to nawóz azotowy, tym bardziej że zawiera też inne składniki pokarmowe dla roślin, ale i czymś ważnym źródłem narzutu kilka kilkanaście procent osób to zawiera i ten od stosują tynku formy azotu tego rodzaju nawozu zaś stosują głównie ogrodnicy, bo oni mają uprawy intensywne skoncentrowany na małej powierzchni byłby za drogi do stosowania w uprawach polowych wielki w uprawach rolniczych i Francuzi NATO mówią o franku euro, czyli takim poprawił tu wielkopowierzchniowe uprawy zbożowe i ten nawóz byłby tego rodzaju nawozy byłyby za drogi i on rolnicy ekologiczni stosują już przez siebie samych wytwarzano nawozy kompostownię bądź dobrze rozłożony Obornik własnego gospodarstwa w gospodarstwach rolnych natomiast gospodarstwa ograniczeń dla wszyscy się państwo z tym zgodzą bardzo rzadko mają inne zwierzęta niż psy koty do gospodarstwa ograniczeń bardzo często nie mają zwierząt najczęściej nie mają wręcz pomyśleć w jakim sadzie sadownicy nie utrzymują zwierząt i wtedy właśnie gospodarstwo ogrodnicze te bez inwentarza owe są skazane w pewnym sensie na zakup dosyć drogich nawozów i bogatych azot niezbędnych do wzrostu roślin by uzyskać zadowalający plon pani powiedziała Obornik powiedziała pani nawóz kurzy, a ja pomyślałem czy nie stosuje się takiego przed plonu, czyli tych w naszym tylko obecnie zwanej pani powiedziała w lodowatym i tak tak oczywiście, że tak też to stosuje taki dobry dobry mianowanie w ogrodnictwie mówimy o mianowaniu rzadziej opłat o zmianie od zmian to jest kluczowy czynnik ponoć w rolnictwie ekologicznym, ale w ogrodnictwie, gdzie tych roślin uprawianych jest dużo powierzchni są mniejsze i taki płodozmian jest dość trudne poza tym jeśli i wyników skoro mówimy o uprawach pod osłonami uprawa foliowych i jeśli użytkuje się powiedzmy od marca do do tego listopada to nie bardzo, kiedy jest wysiać ty roślinność i na poplon rośliny motylkowa te bogate na pogląd, ponieważ do października jeszcze rosną pomidory trudno 1listopada wysiewać coś co miałoby dać nam znaczną masy do do przekopania czy do przecierania by się rozłożyła by być zaspokoiła potrzeby roślin następczych i to jest właśnie ten problem z takim po zmianie udziałem roślin bobowatych można mówić w przypadku upraw na otwartym wróć, ale pani, jeżeli organ wiedział jeszcze jako bardzo ważną rzecz jeśli mogę wrócić ani mówiąc o oborniku naborze kurzym powinnam była podkreślić i że nie w rolnictwie ekologicznym niedozwolony jest to jest stosowanie nawozów zwierzęcych pochodzących z form przemysłowych i przepisu regulacja wspólnotowa obowiązująca we wszystkich państwach członkowskich w całości bezpośrednio nie innych kwestii Verdis zabrania stosowania nawozów skoro Przemysława więc, żeby było jasne, iż mówimy o tym Kurzak, czyli nawozie drobiowym nie może on pochodzić z wielkich ferm chowu klatkowego albo gospodarstwo rodzinne drobiarskich ekologicznych albo takiż średnio intensywnych i niespecjalnie uprzemysłowionych gospodarz, ale bynajmniej nie z chowu klatkowego i procesie na inne warzywa i tak zastanawiam się nie wiem w ogóle ma sens takie pytania na postawie i lekko warzywa ta różnica oczywiście rozmawialiśmy o prawie, ale ta różnica dla nas dla konsumenta jest największa jeśli i idzie o porównanie wygląda w uprawiane metodą doprawione listwie ekologicznymi metodami ekologicznymi, a konwencjonalny i bardzo trafne pytanie i w tym momencie, bo jeśli mówimy ona zaś zupełnie inną sprawą nic tam pozostałości pestycydów, ale jeśli mówimy o nawozach i to jest to istotne w przypadku waży 6 i które spożywamy dość szybko po, gdyż kraj się, czyli o krótkim okresie wegetacji o krótkim okresie od wysiewu do zbioru organów użytkowych w przypadku liści sałaty czy główka sałaty czekała żona zakwitnie inny to kilku tygodniach od wysiewu, więc takie rośliny jak sałata rzodkiewka szpinak koperek i który młodym wszystkie rośliny, więc młodym określić kim przystępne młodym okresie swojego rozwoju i pobierają dużo azotu otworzą swoje komórki szybko rosną potem roślina wytwarza już owoce rośnie wolniej Puszcza przekształca substancje zapachowe wszy przekształca te pogramy składniki substancje zapasowe w owocach, ale w przypadku rzodkiewek sałaty szpinaku spożywamy ich organizm negatywny młody organy, które w przypadku, który albo pobierają np. młoda marchewka i taka internetowa widzę spożywamy organ, który pobiera z gleby składniki pokarmowe, czyli korzenie i szybko przetransportuje do liści, ale mieliście jeszcze są jeszcze jeszcze te zgliszcza dopiero zachodzące przemiany te składniki zostały przetransportowane do liści, żeby odżywiać fotosynteza tak w skrócie im, więc jeśli chodzi o pozostałości nawozów to w szczególności uprawy konwencjonalnej i w przypadku darzy uprawy konwencjonalnej należy zwracać uwagę na nowalijki i pewnie wielu ze słuchaczy już słyszało, gdzie często takie przestrogi przed spożywaniem nadmierne spożywanie nowalijek, bo one mogą zabierać dużo azotanów podrażnić względnie przez roślin czy jeszcze zastanawiamy się nad tym w jakim okresie szczególnie powinniśmy kupować żywność ekologiczna to tym okresem byłoby ta wczesna wiosna prawda zresztą noweli zdecydowanie tak, ale też gwoli ścisłości trzeba powiedzieć, że i byli także w przypadku uprawy ekologicznej, kiedy rośliny pobierają azot dziś dozwolonych nawozu kompostu ów także może się zdarzyć podwyższona zawartość azotanów, ale bardzo rzadko się zdarza, żeby nie przekraczała jakiż to w sztuce nasze umowne normy naukowe, bo jednak te ta intensywność i w tych przemian jest wolniejsza w przypadku upraw ekologicznych niż w przypadku pobierania łatwo uczonego azotu obecnego w roztworze glebowym w przypadku upraw konwencjonalnych, bo w przypadku uprawy ekologicznej, a od tych na wozach zawarty musi się udostępnić musi przejść do roztworu glebowego, czyli prawo do korzeni roślin to przejście nie zawdzięczamy mikroorganizmy glebowe biorą następuje stopniowo, czyli nikt nie ma takiego wielkiego stężenia, chyba że jakiś błąd prawo to czynionych przez interes rolnika ogrodnika, ale co do zasady te procesy idą wolniej rośnie pobierają wolniej dlatego nie mają tego wysokiego stężenia azotanów, które może mieć miejsce w przypadku intensywnej uprawy konwencjonalne tu chodzi o nowo jeśli warzywa jeśli idzie o owoce to największą różnicą między konwencjonalną uprawą ekologiczną jest to, że nie używa się ekologicznej tych wszystkich środków, które mają zabić szkodniki, zarządzając nawet tak od owadów ewentualnie nie tylko są bakterie i są różne choroby choroby przecież, które prowadzą do tego zbiór owoców jest beznadziejny lub te owoce chorujemy jest na sprzedaż tak dokładnie tak w przypadku owoców i w zasadzie problemem nie są azotany, bo ten narząd pobrany przez roślinę w liściach jest przekształcany w Rzymie i wyższe formy związków Azotowych białka i białka są kumulowane nasiona, czyli owoce rzadko kiedy mają dużo azotanów gazu nie jest problemem w owocach czy to są owoce warzywa jak pomidora ogórka dyni czy są owoce w nim sadownicze czy, wożąc jako nowe natomiast problemem w uprawach tam, gdzie naprawdę owoc w są tym organem konstytucyjnym i siada już na plantacjach jagodowych problemem są środki ochrony roślin, bo na obu te jak widzimy taką plantację to jest monokultura tutaj ekologiczny sad czy i konwencjonalnej to mamy posadzone kilka hektarów czy hektar sadu czy jak znika i to jest taka i powierzchnia, która jest łatwo pada łupem chorób szkodników wtedy renty pokarm jest dostępny dla tych organizmów, które nazywamy trochę sztucznie szkodnikami z takiego w antropogeniczne punktu widzenia, więc jedynym w uprawach konwencjonalnych stosuje się chemiczne środki ochrony roślin i ogólnie jest to grupa pestycydów, aczkolwiek samo Pusz nazwa pestycydy oznacza środek przeciwko szkodnikom przeciwko chorobom grzybowym czy bakteryjnym posągi Buddy, ale obecnie słowo pestycydy stosowane jako ogólna nazwa dla grupy środków chemicznych ochrony roślin i pozostałości ich uprawach konwencjonalnych rzeczywiście są problematyczne i między europejska i nikt z agencją to stan bezpieczeństwa żywności SA i gdzie co roku prowadzi publikuje takie badania wyrywkowe wszystkich państw członkowskich i co roku się stwierdza, że jeśli chodzi o owoce to od dawki po 40 kilka procent badanych próbek wybiórczą średnio z państw członkowskich zawiera pozostałości czasem są to pozostałość jeszcze mieszczące się w granicach tolerancji, ale jednak wykrywalne metodą analityczną czasem są to pozostałości to niedopuszczalne, a więc to niestety się zdarza natomiast mam tutaj przytoczymy oczami takie badanie z roku 2016 to w przypadku tych konwencjonalnych i owoców było pozostałości, gdyż zostały stwierdzone w 46 i 4%, a w przypadku ekologicznych 12 i teraz powinna pani zapytać jak to wykoleić wykrycia skoro się tam nie stosuje, a ja powinnam powiedzieć no tak, ale set z i są tzw. zniesienia w żargonie ograniczyć się mówi wnioskuję, żeby było krócej naukowo się mówić to jest dryf, więc takie zniesienia spółką ewentualnych, które niekoniecznie są zniesienia mi z pola sąsiadującego, ale prądy powietrzne przenoszą to fachowo i nawet kilkaset metrów, a bywają spodoba stwierdzono nawet kilkanaście kilometrów chociażby w przypadku będą metali i więc to co po pierwsze, też newsy i po drugie, no może się zdarzyć stąd nie zniża mądrze i niżeli rolnik ekologiczny czasem też usiłuje coś ratować czy osłabi swoją pracę czasem zastosuje to jest wtedy sankcjonowane jest karalny produkcja to ZUS jest wykryte traci traci certyfikat, czyli możliwość sprzedaży jako produkt ekologiczny i także inni, cytując już europejską agencję w 12% stwierdzono pozostałości te też odczytach nigdy niebyły to pozostałości i powyżej tego progu tolerancji dla dań dla dla tych substancji, które były wykrywane to raczej to właśnie były te newsy, które się jakiś niewielkich ilościach głównym przedostały z prądami powietrznymi na uprawę ekologii przy państwa rozmawiamy o rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym moim gościem jest dr inż. Urszula Sołtysiak rzecznik polskiej Izby żywności ekologicznej na dobrze zostańmy przy tych owoce, a jak wobec tego rolnik ekologiczny chroni swój za przed chorobami szkodnikami itd. skoro nie wolno używać tych kwestii i w 500 część pestycydów to jest jak nazwa ogólna i te, które są uzupełnia dane i uznane jako takie mało szkodliwe jest dozwolona w rolnictwie ekologicznym to są głównie związki siarkowe miedziowe miedziowe były są stosowane były stosowane jako pierwsze jeszcze w końcu dziewiętnastego wieku, więc już także 140 lat temu i we Francji i w uprawie winorośli, czyli winnicach może niektórzy państwo słyszeli taki termin ciecz Borkowska Czech bardzo ska właśnie winnicach i okolicach Bodo została zastosowana już 140150 lat temu problem z tymi środkami miedziowym jest taki, że my się kumulują Levi Miedź jest pierwiastkiem prawie ciężkim to jest ostatni pierwiastek przed listą firm wniosków uznanych jako metale ciężkie i stosowana tak z roku i Nor co roku użył z roku na rok jednak kumuluje w glebie w rolnictwie ekologicznym przeciwko chorobom grzybowym Miedź jest dozwolona też szereg już potem preparatów i handlowych, w których państwo członkowskie określa, jakie preparaty handlowe mogą być użyte w rolnictwie ekologicznym w świetle kryteriów inny rok kreślony w rozporządzeniu unijnym, które obowiązuje we wszystkich państwach członkowskich i więc ogranicznik tutaj jest taki, że dla różnych roślin można użyć do 6 kg miedzi w przeciągu 11 lat nie więcej, bo np. jest rok, kiedy nie ma tej potrzeby albo taki 1 oprysk jest rok trudniejszy to tyle jeśli chodzi o związki miedziowe związki siarkowe są też dozwolone jest dozwolone są także w rolnictwie ekologicznym najrozmaitsze wyciągi wywary ekstrakty i wzrośnie takich jak czosnek skrzy zwroty co jest możliwe do zastosowania na plantacjach w mniejszych takich no i rolnictwa podmiejski, gdyż sprzedaż różnić produkcja sprzedaż różnych gatunków warzyw i jest trudniejsza sprawa w przypadku wielkich wraz z Rush hektarem jak dziś, ale samo no bo część bliskiego PiS oczywiście i jeśli te produkty mają trafić np. są zakontraktowane przez jakość sieci rada sprzedaży, więc to już jest trudniejsza sprawa i prawdą też jest, że plony w rolnictwie ekologicznym są niższe niż konwencjonalny sporo niższy, dlatego że nie można przeciwdziałać i w tym problemom z chorobami szkodnikami, stosując broń chemiczną rolnik Sadownik ekologiczny rolnik ekologiczny oni z tego rezygnują, ale też świadomie godzą się na to, że będą mieć niższe plony poza tym część tych owoców i jak nie będzie miała wartości handlowej odpadnie Han co powstanie kompost albo my znacznie niższa cena przy odbiorze Nana na soki, czyli lot byłby w przypadku odbioru przez przemysł to jest największy problem Ney największą przyczyną takiej o niższej wydajności w rolnictwie ekologicznym mam na myśli produkcję roślinną to są właśnie choroby szkodniki przyznam się Panie Pośle, że wyciszona chwilę mikrofon bo to by ugryźć Millera, który Kulesza chciał po raz któryś się przesunąć granice Matko jak ugryzła twardy ja u twardy ja proszę mi powiedzieć, dlaczego ja rozumiem, że chodziło pewnie transport, dlaczego pomidory mego dzieciństwa były zupełnie inne, dlaczego teraz kotem, czyli cienką skórką taką władzę wysoka tkanka ile ta tkanka ma 1,5cm albo więcej grubości można obronność tym pomidorem w ścianę ją sobie do niej to by się rozstać czy nie adresu nadaje dalej do zjedzenia ile procent pomidor, a nie pachnie tak kiedyś panią Wandę no właśnie i pomidory tych odmian, które są obecnie uprawiany, które są transportowane na duże odległości są hodowane używam teraz znaczeń pracy genetyczna hodowlanej i one są hodowane pod kątem i odporności na transport wytrzymałości na transport, a więc w interesie takiego hodowcy, który chce zaoferować tę odmianę jest dosyć gruba skórka to dosyć gruba tak by ten miał już pod skórką być pomidorem można by uderzyć jak pani słusznie powiedziała dawniej Krzyśko życiu pomidorem to on pękał i w brudzie te osoby dzisiaj może zrobić naszym urzędem lub osadzonej w tym poprzez ma pani izolowanie Ursulą ten pomidor kupiony w takim sklepiku tutaj i teraz jestem też on przed 100200 ja mam wrażenie 300km w związku wyglądało, że może przebył na 2030 mimo tego trzeba używać takiej odmiany, która po prostu i właśnie wygląda dobrze zaczyna transportu na 500 km 2000 oczywiście, ale skąd taki plantator czy też ogrodnicy tak na mniejszą skalę ma wziąć i nasiona tych odmian, które były 5060 lat temu w obrocie, ale teraz po pierwsze nie są w obrocie po drugie nie można kupić akurat w przypadku pomidorów w Mono ogrodnik, gdyby chciał może i zbierać ma się ona pomidory dosyć dobrze zachowują cechy odmian nowe pokolenia na pokolenie one są samodzielne, więc powtarzam bardzo przeprasza przeprasza Mięciela szczegół ma zebrać nasiona jak nie ma tamtego wyjściowego miękkiego pomidora w opozycji czy to może być to prawda, że niektóre nasiona pomidora niektórych odmian pomidorów są niesamowicie drogie nie wiem jakich przyczyn tego nie pamiętam tak, proszę bardzo, bardzo drogi na interesach one nie są sprzedawane ich nie ma czy byłoby zabronione, gdybym zdobyła i zaczęła uprawiać i od końca zacznie jeśli pani zdobędzie albo znajdzie gdzieś na strychu nasiona sprzed 25 lat i dzisiaj na własny użytek to jest to wszystko jak najbardziej legalne nie wolno tylko pani jeśli ta odmiana została już wycofana jak wprowadzać do obrotu pod tą nazwą i mieć handlu, ale już została wycofana, ale uprawa nawiązane, że zaraz zaraz pani chce powiedzieć, żebym pojechała na Targ z moimi starymi pomidorami ja nie mam prawa ich sprzedawać jeśli pani jedzie na targi sprzeda je z mojego ogródka i sprzedaż bezpośrednio konsumentowi i dotąd żurku czy spokojnie pani się z nim podzieliła okej niech nie nie był to Barter tylko za odpłatą, ale przyszły rok do rąk natomiast nie może pani tego wprowadzać do obrotu i tych, nosząc nie może pani innym sprzedawać ani wprowadzać do obrotu ponieważ, lecz produkcja Nasienna i obrót materiałem Nasiennym jest tym uregulowany dziedziną regulowaną podlega kontroli i inny jest monopol monopol państwo także trzeba to musi być zarejestrowany zatem wracając do tego ogrodnika, który chciałby uprawiać odmiany, bo wie, że jego 5 są zainteresowani starymi odmianami pomidorów w mniejszym stopniu ogórków, ale to inna bajka i jeździć, gdyby NIK w chciał kupić takie pomidory oni się nie dostanie one nie są w obrocie, a teraz słówko o tych nasiona ogłosimy pomidora, które są sprzedawane sztuki oczywiście, że tak nowe odmiany holenderskie właśnie takie bardzo wyrównane ładnych owocach 0 smaku, ale wytrzymały w transporcie piękny wygląd i względnie mało mało naszą to także chodzi o to, żeby było dużo miał Siuda konsumenta nasion mało, a w interesie hodowców jest to także, że mamy mały naszą dni czy takie ogrodnik będzie musiał kupić nasiona od hodowcy i takie odmiany współczesny bywają do 10 lat czasem 5 lat i dalej ich nie można kupić ja znam przypadek, kiedy jeszcze w Polsce nie może, kiedy już w Polsce nie można było pewnej odmiany pomidorów dostać, ale była jeszcze przez rok na Litwie i za przypadki właśnie tego zakupu na Litwie jak najbardziej legalne, bo to jest Unia europejską natomiast w tej chwili odmian totalnie niema więc, iż jakiś ogrodnik sobie zachował nasiona i co roku produkuje to do EMA, ale pamiętajmy też, że taka reprodukcja we własnym zakresie i prowadzi do tego, że ta odmiana się trochę jak to mówimy w żargonie ogrodniczym wywraca w przypadku produkcji Nasiennej fachowej w tym przez firmy nasienne i gdy prowadzi się produkcją nasienną usuwa się wszystkie słabsze rośliny łączy wszystkie nietypowe względem opisu odmian nowego i zbiera się nasiona tych dorodnych i także nasiona selekcjonuje, bo jedne będą w pięknie wyrośnięte, a inne będą nigdy nie dorośnie te nie taki punkt zamarły zrobić selekcję tych nasion i nasiona kupuje się na sztuki one rzeczywiście są rok, ale proszę mi powiedzieć czy nie mogą być tak że, proszę bardzo, hodowano sobie nowe odmiany twarde dobre do transportu większej czerwoni od kiedy takie regulaminy, ale równocześnie pozwala, ale równocześnie zostało jeszcze też radę co przecież rynek decydował o tym, więc tylko przeszkadzało, żeby były i TIT trafne pytanie i ale powiem też, że często plantatorzy właśnie hodowcy ci, którzy pracują nad wyprowadzeniem otrzymanie nowych odmian tylko plantatorzy ci, którzy uprawiają też są zainteresowani sprzedażą owoców takich wytrzymałych transporcie, bo przeciwnym razie odbiorca powiem przyjmuje taką partię powiedzmy odbiorca, który jest odległą lub 250 km, ale obniża ceny, ponieważ one przyjechały ja mam tutaj zupę i nie mogę sprzedać, więc tutaj jest trochę taki też interesy upraw tego, który uprawia plantatora mieć owoce wytrzymały w transporcie no i tak to zanika po prostu te stare odmiany, jakby zanikają z pewnością można założyła Band założyłbym partię, której postulaty, bo powrót do starych odmian pomidorów i na pewno by się znaleźć, ale chce pani chce powiedzieć są są takie stowarzyszenia są takie ugrupowania i są także my banki genów, których te odmiany są zachowane, tyle że one po prostu już by wypadły z obiegu tylko można żałować jeśli się znajdują to w uprawach amatorskich, ale Dodę słówko Schweitzer w Niemczech Austrii we Francji no właśnie te stowarzyszenia zyskują trochę na popularności wymieniają się nasionami w ogóle wprowadziły do ogrodu nawet na naszych półkach w sklepach zdarzy zniczy można zobaczyć np. takie pomidory żebrowane dawniej wszystkie były okrągłe, a teraz zrobiły takie modne pomidory żebrowane, które są trudniejsze i był trzeba też dobrze mecz mógł jak kroi to jest trochę trudniej niż takiej taki okrągły Talarek, niemniej jednak niektóre stare odmiany odbywają i to nie jest sprawą stracona, a z pewnością będzie to jednak taka nisza dla zainteresowanych, a my Stream czyli, czyli główny nurt produkcyjny to będą te kamieniste pomidory okrągły, który może być skrzynek wymierzonych w kogoś ja mam poczucie rzeźby, które rozpoczęły nasze rozmowy musimy się spotkanie jeszcze 0203. raz, ale na koniec skierowanie powiedział, że miejsce w zimie chciał bowiem nasi słuchacze obrażeń wszyscy wiedzą od tych próba, żeby to pomidor wyglądał jak kostka, żeby schab statku jak atakować za chwilę się zaczną, gdy państwo jak pomyślę za chwilę zacznie się pracę są na tym by jak takie były Ts też wiele więcej osiągnęła jak i łatwiejszy w 2 nie miał kształtu jajka tylko cost tam na zdecydowanie tak to jest trochę trudniejsze zmusić skórę natomiast w przypadku Rosji w przypadku pomidorów taka próba już była podjęta lat temu około 20 została wyhodowana drogą inżynierii genetycznej od odmiany pomidora nazywała się z Sejmu śledztw albo najwyższej róż i gdy tylko, skąd ta kompletnie rynek tego nie kupił trwało jej żywot trwał tylko rok w obrocie i została po prostu zarzucono ten ten efekt inżynierii genetycznej nie zna lasu i aplauzu, a ja największą przyjemnością jeśli pani mnie zaprosi chętnie opowiem jeszcze realizator DAF rolnictwa ekologicznego bardzo chętnie to zrobimy też problem ze słuchaczami te wymogi pani zadać pytanie, dlaczego zaczęłam się tak, jaką środkom typowi darzy również rozmawialiśmy o owocach to osada, ale ta wrzutka komin dobrze okazuje się, że no i przyniosła efekt z sieci internetowej oraz wyciągnięcia temat od, których zresztą zaczęłam pomidora zaczęłam i napomina, że zakończyła bardzo dziękuję serdecznie pani dziękuję naszym gościem była doktor inżynier ruchu lasu, a dzisiaj rzecznik polskiej Izby żywności ekologicznej jeszcze raz dziękuję dziękuję jeszcze raz, a ja państwu zapraszam po informacjach, czyli po dwudziestej drugiej na spotkanie z Jackiem Karczewskim chcemy rozmawiać będziemy o języku, jakiego używają ci, którzy chcą popularyzować przyrodę, a także zmianach w nazewnictwie różnych zwierząt nie wiem czy państwo wiedzą, że teraz jednak nie jest hieną, a zadanie jest wentylator, ale proszę posłuchać po 2002. po dwudziestej trzeciej spotkanie zda stratę Szulc Wojtasik redaktor naczelną miesięcznika 4 łapy państwa ten program wydawał Szczepan Maziarz Rek, a realizuje cały czas ten program do północy i Jacek Kozłowski dziękuję i zapraszam i zaraz po dwudziestej drugiej wdzięk Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA