REKLAMA

Po pierwsze makaron czyli Primo

Przewodnik o kuchni
Data emisji:
2022-07-25 19:30
Czas trwania:
06:32 min.
Udostępnij:

O włoskiej makaronowej namiętności, kulinarnych mitach, pomidorach i podszywaniu się pod włoską kuchnię. I o tym co łączy swojskie łazanki ze słynnym zapiekanym makaronem.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewody ten uchyli zaprasza Paulina Nawrocka on dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka ostatnio było o zupach i tych gorących i chłodnych idealnych na upały i nie da się ukryć, że w Polsce, ale paru innych krajach zupa to typowe pierwsze danie, które poprzez zadanie drugie znaczy główne, ale to nie oni jeszcze będzie dzisiaj, bo przecież nie wszędzie pierwszym daniem jest zupa to pokrętną drogą anonsuje, że głównym bohaterem dzisiejszego wydania jest gość z Włoch Rozwiń » makaron oczywiście mówienie o potrawach zadanych przez Włochów w całej Italii bez akcentowania kulturowe kulinarne odrębności poszczególnych regionów jest co najmniej niestosowne, ale niezależnie od regionów stosunkowo podobnie rozkłada się plan posiłków w tym głównym bywa kolacja składająca się z Primo sekunda i tym Primo zwykle, czyli pierwszym daniem podawanym na ciepło bardzo często jest makaron zdarza się oczywiście zupa szczególnie na północy kraju często jest również rys za to, ale takim typowym Primo bywa jednak makarony we włoszech traktowany szalenie serio zgaduje, jednakże państwo wiedzą, bo kuchnia włoska kilkunastu lat nie opuszcza pierwszego miejsca na liście ukochanych zagranicznych kuchni Polaków jest to również dla bardzo popularny kierunek wakacyjnych wypraw zatem może wśród państwa są osoby, które właśnie z Włoch wróciły albo do wyjazdu szedłem makaron to jak na razie chyba najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie to najstarsze znalezione w Chinach w 2005 roku w Lejdzie znaleziono Czarka z makaronem z prosa i czworga miał 4000 lat około 20 cali długości odkrycie to ukróciła pretensje Koreańczyków, którzy utrzymywali, że to oni myśleli to danie jeśli chodzi o Europę Włosi od lat walczą o obalenie popularnej teorii, jakoby Marco polo przez te receptury z Chin zdają się to potwierdzać dokumenty z 1200 czterdziestego czwartego roku, w których pada określenie makaron już wtedy produkcją makaronu zajmowali się z Sycylii czy chce potem już poszło w 1500 siedemdziesiątym czwartym założono pierwszą korporacja makaronowa we włoszech w 1700 czterdziestym powstała pierwsza fabryka makaronu i włoskie kluski zaczęły podbijać Europę makaron najbardziej ogólnie można podzielić na 2 typy postaw ryskiej pastą SEK, czyli makaron świeży makaron suszone ten świeży dzieli się na jajeczne i takie przyrządzane wyłącznie mąki wody większość gatunków pszenicy, którą Włosi mają po 300 rodzajów makaronów są mocno zróżnicowane regionalnie ich kształty sosami łączy się w sposób zwykle nieprzypadkowe 4 kultowa makarony, które stanowią 70% włoskiej produkcji to spaghetti penne fuzji i Ryga tonie, gdy myślimy o makaronie o makaronie po włosku to zazwyczaj przed oczami mamy panujący talerz w kolorze czerwonym, czyli pomidorowym to tam upstrzony delikatną zielenią Bazyli tymczasem z punktu widzenia stuleci jest to wynalazek stosunkowo nowym pomidory musiały przecież najpierw do Europy przyjechać odkrytej dopiero piętnastym wieku Ameryki i potrzebowały trochę czasu na aklimatyzację na Starym kontynencie dopiero w 1700 dziewięćdziesiątym roku Francesco la na tym rzymski podróżnik i niegdysiejszy kucharz carycy Katarzyny po raz pierwszy wspomina o połączeniu makaronów pomidorów, choć nie było to jeszcze pakiety albo Modera, a zupa coś w rodzaju dość cienkiej pomidorowej makaron po katalońsku w dodatku blisko 40 lat później we włoskiej książce kucharskiej pojawia się przepis z Neapolu na Warmii, czyli z pomidorami, które spokojnie moglibyśmy zrobić dziś szczególnie w sezonie obfitującym we wspaniały pomidory przepis jest banalne dusimy niecałe 3 kilo pomidorów przecieramy pozbyć się skórek dodajemy do nich główka czosnek podsmażoną na Oliwie sól i pierwszy do tego makaron historyczne danie gotowe skoro jednak pomidory pojawiły się dużo później niż makaron do, z czym Włosi dali go wcześniej głównie z masłem i serem a jakim to już zależy od regionu mnóstwo mitów na temat jedynie słusznych przepisów na klasyki rozbiła Lukas Cezary in dziennikarz ekspert historii kuchni włoskiej jego książka historia makaronu w 10 danie od linii do skarbu Larry to wspaniała pozycja chciałbym państwu serdecznie polecić wyśmienita oraz kulinarnych potyczkach dyskusjach nie daje wiary legendą weryfikuje teoretycznie odwieczne receptury od choćby na kardynale, który najbardziej kanoniczne obecnie wersja datuje się na dość późne lata sześćdziesiąte ubiegłego wieku autor zabawny nieco złośliwy sposób wyjaśnia czytelnikowi, że naprawdę nie wszystko jest takie jak się wydaje jeśli myślicie państwo, że zastąpienie czasem co wolno mu życie boczku zamiast podgardla albo posypanie makaronu nie tym serem, które akurat powinno to błędy karygodne niewybaczalne i dyskwalifikujące danie to przeczytajcie państwo tę książkę autor rzuca też ciekawe światło na kulinarne stosunki włoska amerykańskie jak wiadomo są napięte Włosi często Amerykanom zarzucają psucie przepisów walczą również na poziomie urzędniczych regulacji ze zjawiskiem tzw. sąd Italia, czyli takiego nazywania czy reklamowania produktów, żeby włoskie udawały jak widać makaron witali to sprawa wagi Państwowej Włosi zjadają około 25 kg rocznie są liderem w jego produkcji oraz konsumpcji w Europie dla porównania Polacy jedzą tylko 4kg na jeśli chodzi o polsko włoskie makarony ciekawostki nie wiem czy wiecie państwo swojskie łazanki to nic innego jak posłowie niszczone włoskie la Zanie usłyszcie ona nie spolszczone, bo w polszczyźnie łazanki zapożyczenie z ukraińskiego wielkie włoskie płaty makaronu w drodze na wschód Europy trochę chyba połamały i przekształciły chaotycznie wymieszane i znacznie mniejsze ukraińskie łazienkę, które niemal niezmienionej formie stały się polskimi i jeszcze kilka ważnych zasad na koniec po włosku pod żadnym pozorem dowody na makaron dodajemy oleju ani nie przelewamy makaronu zimną wodą negatywnie wpływa na jego absorpcję inność sprawia, że gorzej chłonie SOS gotujemy Alden te, czyli lekko twardy no, chyba że chcemy zrobić Polski wakacyjny przysmak, czyli makaron z owocami do porządnie ugotowanego makaronu dodajemy rozdrobnione Twaróg z cukrem odrobinę słodkiej śmietanki i sezonowe owoce truskawki maliny jagody zajadamy Włosi łapią się za głowę ewidentnie nigdy nie spędzali wakacje na polskiej wsi smacznego pani w przewodnik MOK kuchni Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK O KUCHNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj i słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA