dr Jakub pirat główny ekonomista Credit agricole bank Polska jest gościem państwa moim dzień dobry z dzień dobry w kultowej komedii Barei poszukiwana poszukiwany poszukiwana Mieczysław Czechowicz gra takiego profesora, który bada zawartość cukru w cukrze oczywiście okazuje się później do czego cukier jest potrzebny w Polsce wydaje się w ogóle ten film Barei trwa nadal Otóż proszę państwa cukier drożeje drożeje we wszystkich sklepach w niektórych sieciach handlowych jest
Rozwiń »
żaglem reglamentowany m.in. w sieci netto Biedronka oraz Aldi w pierwszych 2 obowiązuje limit 10kg na 1 kg wagi limity znacznie niższy 5 kg na 1 paragon z czego wynikają niedobory cukru w Polsce realne wynikają z tego, że nagle konsumenci masowo ruszyli na zakupy cukru i postanowili ten ukierunkować ilościach hurtowych jak profesji niestety w żaden system logistyczny żaden sklep nie jest w stanie obsłużyć takiego silnego popytu nad morzem tą sytuację bardzo prosto porównać to tego co się działo na stacjach paliw bezpośrednio po wybuchu wojny Ukrainie, kiedy czekał stacjami benzynowymi ustawiały się długie kolejki samochodów, a ponieważ ludzie obawiali się zabraknie paliwa ostatecznie przez te właśnie kolejki, kiedy ludzie kupowali paliwo na zapaść rzeczywiście przez kilka dni pojawiło się niedobory paliwa również stacje benzynowe wprowadzały ograniczenia, jeżeli chodzi o ilość tankowanego paliwa natomiast później już sytuacja się ustabilizowała, więc mamy obecnie Andrzeja bardzo podobną sytuacją, a no żaden system logistyczny nie jest w stanie poradzić sobie taką panikę na rynku jak podkreśla Jacek Sasin wicepremier i ich minister aktywów państwowych, choć oczywiście co do powszechności wiary słowa ministra Sasina są zdania podzielone krajowa grupa spożywcza za brak cukru nie odpowiada realizuje terminowo wszystkie zawarte kontrakty przypomnijmy, że Ks to jest spółka Państwowa, która ma w ręku około 40% handlu cukrem jak zapewnia Sasin cukru nam nie zabraknie, a nawet eksportujemy cukier inaczej dla akurat, jeżeli spojrzymy na rynek cukru tu w Polsce to jest nas nie tylko w Polsce, ale i w Europie jest bardzo silnie skoncentrowanych to są 4 firmy, które ten cukier produkują natomiast jak najbardziej sprawa, że jesteśmy trzecim największym producentem cukru, a w Europie po Niemczech i Francji i produkujemy tego cukru o wiele więcej ustami potrzebujemy jest taki dodatkowy czynnik, który Radom nie powinien uspokoić konsumentów, że to to, że teraz tego cukru w sklepach brakuje tonie oznacza, że ogólnego brakuje mamy klub pod dostatkiem natomiast brakuje go w tym konkretnym momencie kiedy, kiedy ludzie kupują go w ilościach, które w mojej ocenie są kompletnie nieuzasadnione szczególnie patrzymy na jakieś doniesienia medialne na zdjęcia kiedy, kiedy ludzie potrafią wynosić kilka zgrzewek cukru ze sklepu tam, gdzie jest tych limitów nie świadczenie wprowadziły, a więc w mojej ocenie też jest sytuacja absurdalna, niemniej oczywiście nie da się zauważyć tego, że ceny cukru rosną rosły, zanim się, ale zaczęła panika zakupowa zresztą jak w prosty jak pozostałe ceny produktów rolnych i spożywczej tutaj cukier nie jest wyjątkiem natomiast zachowania konsumentów, która obecnie obserwujemy, czyli to, że masowa konsumenci kupując Gierka jest taki dodatkowy czynnik, który będzie podbijał cenę, ponieważ sklepy mają określoną podaż tego cukru hurtowych określona podaż, ponieważ no zapasy cukru one kosztują tak żaden sklep nie będzie gromadził zapasów cukru po to, żeby być przygotowane na ewentualną panikę na rynku, która może się pojawić zgłoszenie pojawić tak czyli, a w sytuacji, kiedy mamy dość ograniczoną podaż i mamy do czynienia z bardzo silnym wzrostem popytu NATO będzie to skutkowało wzrostem ceny, więc konsumenci niestety sami dodatkowo nakręcają te podwyżki które i tak by były ze względu na to, że wdrażają, a ceny nawozów już rosną rosną ceny, a środków ochrony roślin ponadto cukrowni swoje takim bardzo zagrożonym działem czyni, jeżeli mamy teraz bardzo wysokie ceny energii to są wysokie koszty przetworzenia tego buraka cukrowego na cukier, a jednocześnie zainteresuje się na to co się dzieje na światowym rynku, czyli rosnące ceny ropy naftowej pamiętajmy o tym, że im wyższe ceny ropy naftowej ten wyższy popyt na biopaliwa m.in. właśnie ich braków cukrowych trzciny cukrowej wytwarzać biopaliwa czy, jeżeli chcemy mieć więcej biopaliw automatycznie mniej tego cukru później trafił do konsumenta, więc ja mam jeszcze jest jest pewne takie odniesienie historyczne dosyć niepokojące Air dusz już swoje lata i pamiętam zam. dzieciństwa pierwsze pierwszą reglamentację w czasach Gierka to była właśnie reglamentacja cukru pojawiły się bon na cukier kartki innymi słowy to był taki pierwszy zwiastun tak, że ten system stworzony w PRL-u system centralnej centralnego zarządzania gospodarką po prostu zaczął być niewydolny zaczął się walić, więc pewnie starsi słuchacze mają w tej sprawie po prostu w pewną nieprzyjemną podróż sentymentalną tak to nazwijmy na niestety zawsze kiedy pojawia się deficyt towarów na półkach część osób może wracać do przeszłości nie wspominać, że kiedyś to była normalność natomiast no kasy, w których obecnie żyjemy są dość specyficzne, jeżeli chodzi o czasie dostępność tylko cukru, bo jeżeli spojrzymy na półki wielu sklepach po ostatnio rzeczywiście można zaobserwować, że niektórych produktów częściej brakuje natomiast woli nie da się ukryć, że to jest w znacznym stopniu efektem wojny kraj aktora, a pozrywała wiele łańcuchów dostaw jednocześnie Ukraina przez to swoją znaczącą rolę w światowym rynku żywności i wówczas swój eksport zbóż roślin oleistych, a budują obecnie nastąpić, więc nawet, jeżeli spojrzymy na produkty, które zawierają olej słonecznikowy tego Ukraina jest znaczącym była znaczącym eksporterem to obecnie albo tych produktów nie ma albo ich skład jest modyfikowany tak, żeby zastąpić ten olej słonecznikowy więc, ale no mamy tutaj dość trudne czasy, jeżeli chodzi o logistykę, jeżeli chodzi o dostępność surowców już ich ceny są wysokie, a automatycznie częstą firmy, które dostarczają żywność do sklepów też chcą renegocjować swoje kontrakty, ponieważ im koszty bardzo silnie rosną rosną koszty pracy rosną rosną koszty energii koszty transportu, więc mamy tak dość zmienne środowisko, które rzeczywiście co jakiś czas mogą pojawiać się braki niektórych produktów natomiast pamiętajmy o tym, że w punkt za Polski kraju, który małych trzecią największą nadwyżkę handlu żywnością Unii Europejskiej to w Holandii Hiszpanii myślę, że nie mamy się akurat, czego Barre Thomas główną obawą to moim zdaniem to nie jest deficyt towarów na półkach, bo tych towarów w mojej ocenie nie zabraknie natomiast chcemy tak tutaj i obserwujemy bardzo wysoką dynamikę cen żywności, że diagnozujemy żona jesienią może zbliżyć się do poziomu 18% te raz do roku w wersji są bardzo bardzo wysokie, a jest bardzo wysokie tempo wzrostu cen jest automatycznie to będzie też czynnik, który będzie sprzyjał wzrostowi inflacji w wracając jeszcze do wspomnianego już kultowego filmu Barei tam właśnie okazało się do czego był potrzebny cukier prof. Otóż profesor pędził bimber zastanawiają mnie to zachowania konsumenckie, których pan wspomniał po co właściwie Polakom cukier ja pamiętam też podobne zjawisko, gdy wybuchła pandemia ze sklepów zniknęły drożdże i też jak głosiła Urban legend, a Polacy wykupili droższy po to, żeby w ziemię tanio licz, dlaczego cukier Polakom w taki masz też potrafi pan wytłumaczyć zachowanie koncert w takiej masie to po to jestem w stanie powiedzieć żal będzie ono po, żeby gromadzić zapasy tego cukru, ponieważ patrząc historycznie na zużycie cukru w Polsce, a przy takich zakupach wyraźnie przekraczane takie zapotrzebowanie kraju wynikało z danych historycznych natomiast to na co warto zwrócić uwagę że, choć spożycie cukru to jest silna sezonowość i teraz mamy na rynku owoce z mocą robimy przetwory dżemy i ten cukier w tym procesie produkcji jest, a wykorzystywany, więc akurat też ta ten deficyt cukru, które obecnie celujemy trochę zbiegł się w czasie z tym minister minister w zwiększonym zapotrzebowaniem, które na przestrzeni roku no i tak było większe, ale na pewno nie w takiej skali, jakiej obecnie obserwuje służy słyszał pan tłumaczy ten fenomen dosyć niewinnie czy nie wierzy pan tezę o powrocie Robin rolnictwa w Polsce lub grubym ostra, choć o oczywiście jest nowy o owoce czy ogólnie pod rolne, które są teraz aż zbierane jak najbardziej mają też zastosowanie, a w przemyśle alkoholowym czy produkcję tego alkoholu na własne potrzeby w postaci należę winnych, a innych trunków natomiast inni nie obawiałbym się nie nie tworzył scenariusz, w którym nagle ze względu na pogarszającą się sytuacja gospodarcza zbliżające się spowolnienie gospodarcze, a rosnące ceny Polacy rzucili się na cukier żeby, żeby pędzić bimber jak to pan redaktor kas powiedział cechy jak na trochę to jest oczywiście to są żarty i mówię to z przekąsem, posługując się właśnie analogią filmową wojna będzie cukier na jesień jak pan obstawia, ale czy po ile to jest bardzo trudne pytanie, ponieważ z filcu cena cukru już w 1 sklepie poprawić istotnie różni względem ceny cukru w sklepie po drugiej stronie ulicy natomiast to co mogę powiedzieć obecnie, a ceny rosną o 40% rok do roku jest wysoki wzrost na tle pozostałych cen surowców niż raz rolnych lub ogólnie żywności i no i patrząc na to co obserwujemy obecnie w sklepach na ten szał zakupowy można oczekiwać, że to będzie taki dodatkowy czynnik, który w kolejnych miesiącach dodatkowo podbije dynamikę i też nie zapominajmy o tym, że te wszystkie czynniki, które uzasadniają wzrost cen cukru w ostatnich miesiącach one cały czas trwają, czyli mamy obawy o dostępności energii, a w kolejnych miesiącach, że będą na politykę Rosji i rosną koszty pracy dalej utrzymuje się wzrost kosztów nawozów, więc i wszystko wskazuje, że niestety na jakieś obniżki cen tutaj nie mamy co liczyć bardzo dziękuję za rozmowę z dr Jakub Pitera główny ekonomista biura, ale przepraszam mających główny ekonomista kredyt Agrykola bank Polska był gościem państwa i moim, a teraz informacja
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: A TERAZ NA POWAŻNIE
-
14:08 W studio: prof. Adam Leszczyński
-
-
-
13:45 W studio: Zuzanna Krzyżanowska
-
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
02.06.2023 23:40 Maciej Zakrocki przedstawia52:37 W studio: prof. Dorota Piontek , prof. Roman Kuźniar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
13:40 Homo Science24:36 W studio: dr Filip Sośnicki , dr Michał Karpiński
-
-
47:29 W studio: dr Piotr Łukasiewicz
-
-
-
16:00 U TOKtora38:23 W studio: prof. Alicja Kalinowska
-
-
-
02.06.2023 22:00 Interluda53:44 W studio: dr Renata Siuda-Ambroziak
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL