REKLAMA

"Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary" Luca Cesari

Poczytalni
Data emisji:
2022-07-30 17:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
24:25 min.
Udostępnij:

POLECAMY KSIĄŻKI

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Luca Cesari

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
magazyn poczytalni dzień dobry Przemysław Pozowski, a dziś z nami w tym, że w magazynie Martyna Osiecka dzień dobry Paulina Nawrocka w Krakowie dzień dobry dzień dobre no i Piotr malarz tutaj tuż obok mnie w studiu w Warszawie po sąsiedzku dzień dobry ciała bądź Journey błona Sarah tak byśmy się po włosku pewnie Vitaly, a będziemy rozmawiać tak po polsku, ale o książce bardzo włoskiej historii makaronów 10 daniach od tor linii do Carbo Larry kulinarna podróż przez Rozwiń » wieki, który miał już taki pełny absolutnie tytuł tutaj państwu zaprezentować wydawnictwo znak natomiast też mówimy zawsze tę książkę tłumaczył to w przypadku tej książki będzie akurat bardzo ważne Mateusz Skłodowskiej ważna będzie oczywiście samo tłumaczenie, bo nie wiem jak wam, ale zacznę może od tego jak czytałem tych wszystkich makaron i historii to musiał się mocno myśli czasami czytając przepisy sprzed lat wielu wielu lat pisane językiem włoskim przetłumaczonym na Polski mocno skomplikowany jeszcze archaiczne wspaniała praca tłumacza naprawdę zasługuje na najwyższą uwagę na wszelkie pochwały czasem mam takie wyrzuty, że my za mało trochę tych tłumaczy chwalimy Poczytalnych, a dzisiaj zaczynamy od niego tak, kiedy to jest Super świetna praca i tutaj zdecydowanie naprawdę trzeba przyznać, że pan Mateusz Radecki włożył mnóstwo wysiłku i pisze nawet o tym w posłowiu, że przetłumaczył książkę makaronie co złego może się stać myślały, przyjmując zlecenie najmniejszą historie o święta naiwności kilka miesięcy wiele siwych włosów później wiedziałem już, z czym się te włoskie pasty nomen omen je zdarzenie niemal tysiącletnią tkankę języka włoskiego i to na tak wrażliwym oraz drażliwym gruncie uświęcone tradycje kulinarne wymagało od dręczonego tłumacza solidnego namysłu i to faktycznie czuć widać tutaj także inspiracje naszymi działami tak by historię historyczną kulinarnymi szczególnie kompendium kulą, czyli na najstarszej książki kucharskiej z siedemnastego wieku czytając te przepisy, które na lukę Cezary odnajdywał dawnych starych książkach włoskich czuć właśnie tego ducha w tłumaczeniu że, a za weźmy garść ma sera i sypnie, że itd. naprawdę świetna praca, więc tyle tytułem wstępu myślę, że już mój entuzjazm, którym mówię o samym tłumaczeniu dowodzi, że książkę się szalenie podobała ale o czym Panie Pośle, to ja na początek tam takie małe ostrzeżenie to znaczy drodzy słuchacze nie popełnić tego samego błędu Zając słynie nie był błąd to wyszło bardzo na plus dla mnie zaczęłam czytać książkę bez obiadu, bo bardzo bardzo ładnie wyznaczają czytać i te bowiem cieszą mnie więcej czy udało mi się dokończyć pierwszy rozdział, czyli rozum, który opisuje historię ucina Alfredo i wyszłam z domu poszłam włoski ser osiąga własnych i zrobią efekty finalne credo muszę przyznać, że próbowałem wcześniej robić nie wychodziło mi, a teraz wyszło po prostu perfekcyjnie już wtedy Paulinie wysłała zdjęć, ale też taj w piątym czy czytałeś na głodnego czy jednak solidnych zakupach wcześniej jak ja rozmawiam z włoskim sklepie małym Jano spostrzeżenie podobne spostrzeżenia Martyny to znaczy z tą książką jest tak jak z pójściem do marketu na zakupy na chłoniaka nie róbmy tego państwa absolutnie, bo wtedy tak jak w sklepie szalejemy z zakupami w koszyku zrobi się pełno w taki ta książka skrzywdzi na pewno tych, którzy są jeszcze przed jakimkolwiek posiłkiem, bo natychmiast pracują ślinianki wyobraźni wszystko pracuje, żeby tylko sobie jakieś kluchy na talerz nałożyć to 1 rzecz natomiast ta książka też bawiąc się troszkę językiem, jaki został użyty przez tłumacza miesza w głowie dość poważnie nie tylko w gazie bo, bo tak zgadzam się z tym co mówiła Paulina i z tym co też powiedziałeś Przemku tłumacz wykonał genialną robotę natomiast dzięki jego robocie w tej wrażliwej tkance tradycyjnych przepisów robią się fajne wyłomy wolności swobody, bo dzięki temu do czego ta książka mnie doprowadziło osobiście mam poczucie, że już nie muszę być tak bardzo wrażliwy na te właśnie czuł tkankę tradycji mogę się nie bać eksperymentować i mogę nawet torpedować niektóre takie sztywne poglądy, że to musi być zrobione tak tak tak tylko z tego z tego z tego, bo jeżeli nie to już nie jest to to jest taki główny przekaz tej książki, że tradycja tradycją, ale właśnie to pokazanie w taki bardzo dokładny sposób te przepisy ewoluowały rzeczy inny były nie wiem kilkaset lat temu mogę nawet chyba tak powiedzieć, a czym innym są teraz posiedzenia w ciągu dekad tak tak powiedział w ciągu dekad się potrafi zmienić ten przepis bardzo mocno stąd te wszystkie zabiegi też zachowanie dziedzictwa kulinarnego, którym kazali walczyć, ale jeszcze, ponieważ to pierwsza część trochę chce potraktować jako wstęp to chciałem was jeszcze zapytać czy tę książkę luki przez Ariego czytaliście jako zdeklarowani fani w takim życiu prywatnym domowym kuchni włoskiej czy raczej preferuje się na co dzień inne danie to było dla was z jakiegoś rodzaju odkrycie, że są w ogóle takie przepisy takie połączenia makaronów takie emblematy boczne dla właśnie kuchni Włoch potrafi to może zacznę i trochę ponad pół znaczy lubię zrobić czasem czerwona re został z śmietaną bądź bez tej dobrze wiemy, że od śmietany była ogromna walka i jeśli się zdjęcie z wojną przeczytać tak i nie jest to jedno podstawowe tym również ostatnie jest podstawowym daniem nie zajmuje bardzo lubię gotować dotuje właściwie codziennie i myślę, że udało mi trochę inspiracji właśnie, żeby trochę częściej niż do tej kuchni i może trochę spędziły problemy te wszystkie nazwy nie jest serów wszystkiego ja jestem ja przeżyłam, ale koniec końców czasu musiałem sprawdzić, bo już jest w momencie czytałem 1 nazwę trenować na drodze nie było pewne czy to jest cały czas mowa w jakimś rodzaju mięsa i to jest inne włoskie słowo, którego nie zna to jeszcze podchwytliwe, bo parmezan jest przecież parmezanem skoro do tego tłumaczenia nawiązujemy gdzieś któryś z wcześniejszych jeszcze w przepisach no, więc aż w którymś momencie prawie robiącej po prostu listę z wypisanymi nazwami podstawowych najczęściej używanych nas mięs serów, żebyście po prostu nie polubić za każdym razem wpisywać w internet, żeby sobie bowiem ułożyć, ale wierzby, a są nimi nie przeszkadzało po prostu coraz więcej nowe widzę on Piotr lubię włoską kuchnie lubię kluchy okrętach powiem by ich lubię też takie eksperymenty włoskie to nie tylko makarony wprowadza moje kontakty z włoską kuchnię podczas wyjazdów do tego kraju były liczne w Toskanii zajadały się Lampre to taki taka odmiana flaków można powiedzieć tylko, że podawany w bułce trochę jak jak Hamburger bardzo też na rzecz albo np. arii Polita zupa z czarnej kapusty też tradycyjna, więc uwielbiam te włoska Rosie widelcem, a można dokładnie tak długo się też robi to tutaj nie ma drogi na skróty najlepszymi wg tradycji jest, więc uwielbiam tę tt wędrówki po włoskich talerzach kluski tak pod każdą postacią dlatego mniej moja lektura książki polega na tym, żeby przeczytać dyski do deski czytam od najbardziej ukochanego dania z najmniej znanego dania to był mój tryb czytania, ale nie zdradza jeszcze tych ukochanych dań, bo to chciał, żebyśmy sobie zostawili druga część jeszcze zapytam właśnie Pauline czy w jej rankingu kuchni kuchnia włoska dziś się sytuuje się mówiąc po sportowemu na podium na pierwszym miejscu czy gdzieś się jak preferuje inne francuskie Polska warzą kuchnie kocham i jakby nie jest wielkim sekretem tajemnicą na pewno w tym towarzystwie też i Annowo, że jestem wielką miłośniczką kulinariów historyk kulinariów kultury kulinarnej szeroko rozumianej też trochę jej popularyzacją się zajmuje od paru lat w internecie dlatego ta książka jest po prostu utkana pod moje potrzeby czytelnicze, bo musimy państwu jeszcze zaznaczyć, że to jest książka o jedzeniu, w której nie ma po fotografii żadnych zdjęć to jest po prostu rzecz do czytania mnóstwo tekstu ściana tekstu rozdźwięk 0 obrazków, a tak naprawdę ocean wiedzy moc wiedzy i przede wszystkim obalania jakiś mitów jak kuchnie włoską bardzo cenię uważam, że jest 1 jak z kluczowych w ogóle światowej historii jedzenia, bo tak można powiedzieć i no przepisy chyba wszystkie tam opisane z jakim są znane i znane są mi też wojnę i dyskusje i te przepychanki o to co jest bardziej autentyczne jest czymś co powinno robić albo jest skąd, skąd pochodzi tak i po prostu podejście autora, które jak tutaj na plan pierwszy wysuwa nazwałabym takim wielkim wielką pochwałą po prostu gastronomicznej tolerancji, bo oni po prostu udowadnia, że nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszny przepis to postać może kropkę, bo pierwsza część programu nam się kończy mówimy o książce bez książki kulinarnej bez fotografii jak powinna przed chwilą ładnie ująć, ale za to ładnymi ilustracjami makaronów i pewnych włoskich symboli jak Koloseum czy krzywa wieża w Pizie czy most Ponte, jakie we Florencji na okładce to jest książka historia makaronu w 10 dania odporu linii do Carbon ara kulinarna podróż przez wieki, którą to podróż napisał książkę podróży przez wieki napisał lokalne Cesarii wracamy po skrócie informacji no to raz jeszcze historia makaronów 10 dniach od tor linii do kabaretu na podróż przez wieki luka Cezary wydawnictwo znak tej książce dziś mówimy przetłumaczonej przez Mateusza Kłosowskiego o tym tłumaczeniu już było w pierwszej części państwo chcą posłuchać teraz już się zajmiemy tym co w środku treścią i tymi przepisami 10 tak naprawdę głównych takich dań, których Cezary pisze o ich pochodzeniu ich historii o zmianach rewolucjach w właśnie w przepisach ucina Alfred Mater Jana trybuna nie Oki tortellini albo one regularna polecana reguł albo one ze la Zanie pesto, lecz nowe i Paged albo Motoru to teraz w takim razie jest moment, żeby zapytać może teraz, ponieważ Polin ostatnio głos zabrała teraz tam jako pierwszej, które z tych przepisów najbardziej zaciekawiły, która z tych historii klarowane się takiego nie innego dania czy najbardziej zainspirowała wciągnęła chyba każda, jakby naprawdę je bez ich z każdym kolejnym przepisem by było dla mnie coraz ciekawiej jak zrozumiałem już te zabiegi, które autor stosuje, żeby udowodnić tak naprawdę, że tak jak mówiłam przed przednią niema czegoś takiego jak jedynie słuszny przepis oczywiście największym za zapaleniem czekałam na kardynale, ponieważ ona chyba te z tych wszystkich wspomnianych tutaj opisanych przez Cezarego przepisów wzbudza największe wojny w internecie to jest jedno z takich kanonicznych rzeczy podobnie jak nie wiem dyskusja o tym, jaki majonez jest najlepszy albo się dodaje groszek sałatki jarzynowej to wiadomo, że pojawi się dziś temat Carbo Narew przestrzeń internetowej to na pewno zaraz pojawią się zaciekli obrońcy, którzy będą od czci wiary osądzać tych co zdaniem mają przeciw na temat przyrządzania i zazwyczaj szczególnie chyba w przypadku kuchni włoskiej przy dyskusjach jakiś przepisach pojawiają się obrońcy jedynie słusznej wizji włoską ości no, a on tutaj właśnie autor przy każdym właściwie przepisie pokazuje, że no to nie do końca jest tak, że coś robiono od zarania dziejów, że od 800 lat włoskie mamy robią makaron w ten konkretny sposób choćby, dlatego że np. pomidory pojawiły się stosunkowo późno wiele dań, które dziś uchodzą za absolutnie klasyczne kanoniczne powstało np. w 50 lat temu prawda, więc też to odkłamać nie Carmona re poruszy nie bardzo wielu wątków np. dotyczących też mocno amerykańskiego pochodzenia, tudzież inspiracji do tego dania bardzo mi się podobało, ale ogólnie, jakby sama idea tego okej mówicie, że jest tylko także ten przepis można robić tylko tak to ja wam udowodnię, że nie do końca tak to wygląda jestem bardzo bliskie podejście na przekór Gastro policji, której pełno jest właśnie w środowisku kulinarnym, która właśnie zżyma się na to, że pewne rzeczy można robić jedynie 1 sposób, ale Gastro policja przybiera też instytucjonalne formy, bo przecież petycje chociażby zesłane przez bodaj Urząd Miasta czytam burmistrza miasteczka Amatrice w właśnie chociażby jeśli chodzi o przepis na Mate ja oczywiście jedyny prawdziwy, a Martyna myślę, że chce PiS zaczęli wątek tria bardzo chciałam poruszyć, czyli jak niesamowitą kulturą kulturą kulinarną jest ruch właśnie są Włochy Włosi, którzy potrafią całą może nie tyle afer co rusz uszczypliwości właśnie petycję potrafią wysłać, dlatego że przepis powinien być stacja nie inny, że to jest jakiś 1 konkretny przepis jest tym prawdziwym daniem, które może nazywać włoskim danego regionu, kiedy my w Polsce co najwyżej możemy chodzić o to, że PZU są drożne są mięsem wśród róż, ale mówi o tej kulturze tak 1 wojna mogłaby efekt naprawdę nie umniejszają naszej kulturze kulinarnej, bo też może być źródłem wielkich konfliktów i też samorządy czasami się rozchodziło, a proszę o inną audycję historycznie pewnie tak Wolina, ale też tak nawiąże do własnego doświadczenia być może waszego też z podróży po Włoszech czy też macie takie wrażenie, że gdziekolwiek byście nie mijali Włochów jakakolwiek poradnia by to niebyła to nie rozmawiają albo o tym co zaraz zjedzą albo o tym co zjedli dyskutują co mówią jak dobiorą poszczególne składniki i to słychać w każdym miasteczku każdej wielkości każdej porze dnia chyba moja rodzina trochę włoskie korzenie tyle mówisz, ale bardzo to faktycznie w tym rezerwy całe całe życie skupia się wokół jedzenia no pysznego jedzenia, więc jestem absolutnie komunizmie Piotr, a ty czy sobie podoba jakiś konkretny era 6× któryś z tych makaronów to i tak i tak zapiszą powiedziała przed chwilą mówiła o tym daniu z pomidorami tablety, ale Commodore, że przecież na pomidory trzeba było we włoszech długo czekać, żeby w ogóle weszły do różnych przepisów podobnie było przecież z ziemniakami ja z radością czytałem rozdział poświęcony loki, bo przecież one z ziemniakami zaczęli mieć do czynienia stosunkowo późno najpierw był to np. czerstwy chleb czy inne różne dodatki, które to wcześniej pojawił się też odciska widelce czymkolwiek innym na tych piosenkach niż ziemniak w niej, więc nie Oki zaczęły czytać na początek natomiast później życzę sobie oczywiście moje ukochane pesto i jaka wolność w, jaka wolność kochani dowiedziałem się, że te, że te drogi przecież rzeczki liniowy to wcale nie muszą być one się pojawiły nie wiem pierwsza wzmianka jeśli pamiętam 2880 historycznie, a tak naprawdę ciężkie pieniądze na ostro zepchnęły w tym przepisie w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia, więc jak orzeszki pinii owe oczywiście wszyscy tradycjonaliści czy ci Gastro policjanci będą teraz ostrzegł, że bez nich to w ogóle nie ma mowy pesto, ale dzięki tej książce wiem, że absolutnie nie, że mogę się bronić rękami nogami i dodawać do pesto takie składniki, jakie znam zasady za drogi wcale nie musi być przecież bazylia może być to majeranek jak dowiedzieliśmy się z książki może być to też Pietruszka, a Piotr świadomie czy podświadomie też państwo pewnie naszym słuchaczom tak 1 typ tutaj da powiedział, że zaczął czytać książkę od niej Oki obraz działania kij, czyli od czwartego rozdziału potem skoczył do testu, lecz nowe zaczęli dziewiątego i tak zresztą książkę można czytać wcale nie trzeba chronologicznie pewnie większość z nas jest przyzwyczajona mówi, że ma jakiś taki lodowy charakter, bo jednak jest to taka no to była wiedzy powiedziałbym mocnym researcher z pobytami zresztą biblioteka z armii bodaj ani lica mają kilkanaście stron tak tak 3330 stron przepisy przepisy też myślę, że przy ulica stać, jeżeli może byłoby nawet więcej niż 30 stron taka tragedia pomogą też tutaj przez nas wspominany jeszcze tylko to powiem że, że też pewnych momentach tej książki bardzo się np. podobało, bo tak trochę 70 rolę moderatora też chciał podzielić jakimiś wrażeniami podobało mi jak jest pokazany też się związek rozwoju Włoch danego etapu to jest kryzys zaraz po wojnie czy potem dzięki planowi Marshalla też szybka odbudowa wzrost gospodarczy dużo teraz też o gospodarce mówimy na antenie Radia TOK FM w obliczu inflacji coraz droższe będą swoją drogą orzeszki opinia Piotr Wojtas, tak więc trzeba też na to patrzeć, ale np. taka scenka utkwiła w pamięci w jedną z ostatnich stron właśnie działo z Paged albo Motoru, kiedy właśnie po wojnie wystawiano w Neapolu, gdzie też pomidory najszybciej przecież przybyły, bo hiszpańskie związki Neapolu na polu wtedy miasto wtedy wcześnie jeszcze miasto przecież potężny drugi właściwie postępu jeśli chodzi o Śródziemnomorzu no ale o czym mówię do czego dążę, że na ulicach gotowano tego makaronu z tym sosem pomidorowym mnóstwo wielkich garach zamawiało się Jedynka dwójka bądź trójka jeśli dobrze teraz pamięć mówi tłumaczenie, czyli za 1 monetę 2 monety bądź 3 monety taka była terminologia czy nie było tych wszystkich pięknie brzmiących nazw tylko tylko takie uproszczenie właśnie związane też ze statusem ekonomicznym mieszkańców miasta podzielę się jeszcze 1 spostrzeżeniu kulinarnym, bo zapomniałem, ale ani powiedzieć króciutko tylko, że dzięki temu, czego dowiedziałem się z tej książki wiem już że, robiąc nasze zwyczajne ktoś powiedział przaśny łazanki robię tak naprawdę włoskie dania przynajmniej jego bliskiego kuzyna, a jest trujący prawda od tego naszą dzisiejszą rozmowę, czyli że już pierwszego dnia czytania książki zrobiłam instytucji Alfredo chciałem spytać czy odciąć je czytać książkę przygotowali swoje zdanie takie również przygotowałem wypociny Alfredo mam trochę trudniej jeśli chodzi o niektóre przepisy, bo jak gotuje w domu to moja partnerka nie jest mięsa, więc dyskusja czy łączy, ale czy pan seta to są Drodzy Państwo wszystkim trudno nazwać analitycy musieli wybierać są jak robić reguł do właśnie potrawy reguła poloneza to to nie w moim gospodarstwie domowym w naszym gospodarstwie domowym natomiast oczywiście większość tych makaronów znał, bo tych współczesnych wersji oprowadzamy podczas podróży do Włoch ale o czym chciałem jeszcze wspomnieć się mówiliście tutaj wątku amerykańskim kontekście Carmona ery, ale wątek amerykański często się pojawia pojawia się też dyskusji zaskakujące jest tutaj wracamy do turystów czy Gastro policjantów jakich nazywać nazywamy Paged albo one za ja jeździłem do Włoch w ostatnich latach osiągnie z przeświadczeniem, że jak użyje tej nazwy to będę mógł zostać wyproszony z restauracji luka kazali nawet w tym kontekście nie zaskoczył właśnie pisząca tym, że po prostu w stanach Zjednoczonych to się przyjęło to się je do nas normalnie funkcjonuje oczywiście nie w tych pewnie turystycznych włoskich restauracjach, bo takie znajdziemy, ale jednak nawet tego spaghetti bolognese z broni nie można tutaj pomijać tego faktu, że kuchnia włoska, jakkolwiek często na te amerykańskie wersje dań mocno się zżyma no to, gdyby nie wielka miłość Amerykanów właśnie do tej kuchni włoskiej i jakby popularyzacja tych, że daje nie nie sprawiłaby, że kuchnia włoska jest najpopularniejszą kuchnią na świecie no, jakby umówmy się jednak ten amerykański wal opisane choćby też w postaci wypraw słynnych aktorów, którzy też promowali np. włoskie dania włoską kuchnię nie byłoby zapewne aż takiego boomu ogólnoświatowego, więc przy tym wszystkim co Włosi Amerykanom zarzucają w kontekście np. wariacje na temat ich kuchni no co nie sposób odmówić, gdzie jest no ten ta amerykańska miłość do włoskiej kuchni trochę tu też dobrego zrobiła to jeszcze 1 wrzutka ode mnie jak wam się podobało to nie wizja nawet, bo to realne miejsce takie było ten króciutki opis miejsca, które powstało badania Times Square w nowym Jorku, gdzie agencji było serwowane w taki powiedziałbym taśmowy sposób trochę się skojarzyło, jakby Henry Ford tam coś ma czas swoje palce Detroit Nowym Jorku i właśnie w ten sposób uwagę było podawane trochę jak MAK Donaldzie tak tak jak to odebrałem natomiast wszystko zrobił pan wuj Toni tutaj muszę jeszcze raz podkreślić, że tutaj państwo w tym momencie słuchają przedstawiciela jednak redakcji sportowej, bo tenże pan jego nazwa jego firmy funkcjonowała przez lata na koszulkach Napoli SSC Napoli, gdzie grał Diego Maradona właśnie w tych latach osiemdziesiątych dziewięćdziesiątych to był 1 ze sponsorów neapolitańskiego klubu, ale wracając do do tego to czy też wróciliście właśnie uwagę na to jak jak też Amerykanie właśnie przetwarza te kolejne przepisy jak organizowali restaurację, sprzedając włoskie produkty czy potrawy czy mi się wydaje, że cały też urok tej kuchni włoskiej to jest to, żeby tym daniem faktycznie się dyrektor, żeby nie był fast food to jest taki może nie tyle co Sloane, ale bardziej Comfort wręcz, czyli że chcemy usiąść chcemy porozmawiać przy tym chcemy podratować podyskutować właśnie na temat tego jedzenia i priorytet powiedziała Paulina ten amerykańskie fascynacja Włochami włoską kuchnią bardzo bardzo dużo dobrego zrobiła dla niej to jednak to jest ten rok 34 moim zdaniem poszedł trochę za daleko, czyli Martyna trochę skręca w kierunku Gastro turystycznych chętnie wrócę wiem, że przepis przy pierwszej historii wytyczne do już można przeczytać jak, gdyż ten bardzo prosty przepis ewoluował w amerykańskim wydaniu np. gotowych sosów takich 8 nowych białych w słoikach, który był bardzo odległy, ale jednak pokłosiem właśnie tego przepisu dużą amerykańską wariacją na temat gotowe są w słoiku do wydania na karę absolutne zaprzeczenie tego co Włosi robią z jedzeniem, które ma być przy tym, że już uznajemy niema jedynie słusznych przepisów, ale na pewno zawsze składniki mają być świeże robione po prostu na miejscu i jakie apel moim zdaniem koniecznie do zrobienia teraz jest agencja Commodore, bo wchodzimy w ten okres, kiedy pomidory mamy w Polsce naprawdę najlepsze koniec lipca sierpień trzeba skorzystać i robić Słuchajcie apel to jest najlepszy sposób, żeby ten program zakończyć, bo wiele apelu na łamach tej lekarza wiem, że ten program skończy się tak jak w przypadku wspomnianego w tej książce Szlapa, który w był w stanie wciągać 5 talerzy Carbo dary naraz i przypuszczam, że w moim przypadku może się to podobnie skończyć, czyli na pewno są państwo głodnych, jeżeli cena nie jest nawet nie kończymy tego apelu tylko w takim razie jeszcze szybciutko powiem, jakiej książce rozmawialiśmy już jesteśmy w blokach do tego, żeby gotować jeść, a Poczytalnych dziś rozmawialiśmy o książce luki za jego historia makaronu 10 dniach od tortilli Carmona kulinarna podróż przez wieki wydawnictwo znak książkę przetłumaczył mówił na początku programu Mateusz Kłodzkiej, a o tej książce i wokół niej rozmawiali dziś Martyna Osiecka dziękuję to wina Nawrocka dziękuję Piotr Banach dziękuję również i Przemysław Pozowski za moment skrót informacji do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POCZYTALNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA