REKLAMA

Danie główne

Przewodnik o kuchni
Data emisji:
2022-08-01 19:30
Czas trwania:
06:32 min.
Udostępnij:

Przy okazji dania głównego pochylimy się nad typowym polskim talerzem i zastanowimy się, dlaczego w ciągu stu lat przybyło na nim cztery razy więcej mięsa. Co Sarmaci i ustrój socjalistyczny mieli z tym wspólnego? I jak odwrócić ten trend? Szczególnie latem to wyjątkowo proste!

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewodnik po kuchni zaprasza Paulina Nawrocka dobry wieczór kłania się Paulina Nawrocka Szanowni Państwo dotarliśmy na półmetek lata półmetek audycji i zarazem środek naszego mini, które państwo tutaj w odcinkach co tydzień serwuje pora na danie główne klub obiadu, a co na talerzu Ano zależy kogo zapytać jeśli tzw. przeciętnego Polaka to zapewne na talerzu tym jest kotlet ze schabu lub kurczaka albo kurczak pieczony do tego ziemniaki jakaś Surówka może mizeria pewna Rozwiń » dietetyczka tłumaczyła mi kiedyś jak zmiany w wiedzy o żywieniu można zobrazować dotyczącym talerzy kim z podziałką, na którym są 3 części każdej innej wielkości, a jeszcze 30 lat temu najwięcej miejsca przypadało węglowodanów i pierwszej piramidzie żywienia 90 tego drugiego roku to właśnie zboże ziemniaki miały stanowić podstawę diety obecnie wiemy już, że to warzywa powinny zajmować najwięcej miejsca i to nie tylko na dziecięcym talerzyku tyle wielkości jeśli chodzi o inne aspekty to przez lata od naszych mam babć słyszeliśmy raczej coś innego słynne zjedz, chociaż mięso, a ziemniaki zostaw to właśnie przez stulecia mięso uchodziło za najbardziej atrakcyjnej pożądany element obiadu co doprowadziło do stanu, w którym jako ludzkość znaleźliśmy się obecnie, w którą Marta Zaraska autorka świetnej książki Mięsoholicy nazywa mięso rzeczą obsesją człowieka i dane mówią same za siebie w ciągu ostatnich zaledwie 20 lat światowa konsumpcja mięsa zwiększyła się ponad dwukrotnie, dziękując 320 000 000 ton produkcja rośnie szacuje się, że 2029 roku zwiększy się o kolejne 40 000 000 ton w zeszłym roku w Polsce średnie spożycie mięsa wynosiło 79 kg rocznie na mieszkańca tymczasem niecałe 100 lat temu w 1929 roku przeciętny mieszkaniec drugiej RP zjadał ledwie 18kg, czyli 4× mniej inne również były tego spożycia proporcje inne mięso jadano oczywiście spożycie ograniczała stosunkowo wysoka cena mięsa przed nastaniem ery masowych hodowli, które doprowadziły do obecnej sytuacji, w której to kilo schabu potrafi promocji kosztować mniej niż kilogram kalafiora co przyznają nawet najbardziej zajadli mięsożerców wydaje się absurdalne, gdy porównamy koszty uprawy hodowli nie kwestia produkcji mięsa jest bowiem ściśle powiązana z tematem ochrony klimatu chów zwierząt bezpośrednio pośrednio odpowiada za większość emisji rolnictwa, a przy tym zwierzęta hodowlane dostarczają światowej populacji ludzi ledwie 18% kalorii i 37% białka, skąd bierzemy reszty no wzrośnie oczywiście osób deklarujących weganizm wegetarianizm z roku na rok przybywa coraz więcej jest w Polsce lokali serwujących taką kuchnię, a produkty vege i roślinne zamienniki mięsa wypełniają półki popularnych dyskontów zaryzykuję stwierdzenie, że jedzenie bezmięsne jest obecnie prostsze niż kiedykolwiek wcześniej w naszej historii warto nadmienić, że kuchenna historia polskiej wbrew pozorom mocno Jarski potrawami stoi w kuchni stanu chłopskiego przez stulecia główną rolę odgrywały rośliny strączkowe fasola ciecierzyca WUP właściwie w całej Europie nowożytnej dominował pokarm roślinny na naszych ziemiach cenione były też kasze grzyby czy warzywa kapustne na długo przed okresem wielkiej dominacji ziemniaka, bo ten pojawił się stosunkowo późno mniej więcej 3 stara dama nie ma jednak ukrywać, że jedzono w ten sposób głównie z konieczności, a mięso było uznawane za odżywcze rzadkie upragnione stąd nawet jarskie potrawy starano się w miarę możliwości jakąś odrobinę mięsa uatrakcyjnić, a to w postaci masy ze skwarkami jakiejś kostki wykorzystanej do ugotowania zupy czy smalcu, które np. smażono mięso było obiektem westchnień, a suto zastawione stoły szlacheckie były czymś do czego tęsknią otyłość budziła podziw aktora dużo mięsa był uważany za bogatego nawet obfite posiłki traktowane jako przejaw zdrowia tężyzny tradycyjna kultura sarmacka opierała się na konsumpcji na pokaz wręcz manifestacyjnie obżarstwo no to właśnie po kuchni sarmackiej upodobanie do mięsem miał odziedziczyć PRL i mięso było wtedy zdecydowanie czymś więcej niż tylko produktem spożywczym powszechna dostępność mięsa dla zwykłych ludzi pracy była priorytetem socjalistycznego systemu na wzrost spożycia mięsa komunistyczna władza utożsamiała ze wzrostem ogólnokrajowego dobrobytu teoria oczywiście rozminęła się z praktyką jak przypomina Monika Milewska we wspaniałej książce ślepa kuchnia jedzenie i ideologa PRL dowcip z epoki mówił, że historia polskiej Rzeczypospolitej ludowej można streścić w 3 słowach mięsa nie ma w dziś mięsa jest aż nadto zarówno dietetycy jak ekolodzy mówią, że tak nam jak i planecie przysłuży się ograniczanie jego konsumpcji, a o to nigdy nie jest tak łatwo jak lata lato jak żadna inna pora roku naturalnie ułatwia nam to bez miast jedzenie po pierwsze, gdy jest gorąco potrzebujemy mniej kalorii nie ma potrzeby dogrzewać się wysokokaloryczny tłuszczami po drugie, od obfitości warzywniakach aż kręci się w głowie dlatego na letni obiad zamiast kotleta chętnie wybieramy ziemniaki jajko i kefir albo serwujemy miskę fasolki szparagowej czy młodego kalafiora z bułką tartą nigdy nie marnuje okazji by przypomnieć przy tym wielkim wkładzie kuchni polskiej klasy światowej gastronomii i technicy opisanej w kulinarnej Biblii, czyli encyklopedii dla gastronomii jako Ala polonez, czyli po polsku określa się w ten sposób podawanie potraw przeważnie warzyw ze zdumienia masłem było koncertom Lucyna Ćwierczakiewiczowa sugerowałaby w ten sposób serwować kalafiora szparagi zieloną fasolkę i zalecała by Bóg najpierw delikatnie zrumienić na suchej patelni i potem dopiero dołożyć zimne masło, które apetycznie się stopi także zacznie pięknie pachnieć lekko bulgot dać gotowe technika ta gwarantuje, że nasza spółka będzie chrupiąca prosty wyborny pomysł na jarskie wakacyjny obiad smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK O KUCHNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA