REKLAMA

Letnie poprawienie diety

Gościnnie: Zdrowa Rozmowa Podcast Gazety Wyborczej
Data emisji:
2022-08-03 06:00
Czas trwania:
30:08 min.
Udostępnij:

Latem łatwiej odżywiać się zdrowo. Mamy pod ręka warzywa i owoce napakowane witaminami. Ale lato może dla niektórych oznaczać też dietetyczne pułapki dietetyczne. Ciepłe wieczory sprzyjają późnym kolacjom z grillem i alkoholem. Zaszkodzić mogą także wakacje all inclusive, gdzie wszystko kusi, a jedzenie i drinki dostępne są non stop. To dlatego po wakacjach zdarzają się ostre zapalenia trzustki albo pęcherzyka żółciowego. W upalne dni łatwo też się odwodnić. Jak najlepiej ugasić pragnienie? Co warto włączyć do diety, by dobrze się czuć? I jak wzmocnić latem mikrobiotę jelitową? Dziennikarki medyczne Margit Kossobudzka i Kasia Staszak sprawdzają, co radzą naukowcy i lekarze, oraz zdradzają, co same zabierają ze sobą na wakacje.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
partnerem podcastu jest OSM Krasnystaw producentka filmów maślane, które polecają się na ciepłe dni o dzień dobry witamy w kolejnym odcinku podcastu zdrowa rozmowa Kasia Stasiak Margit Kossobudzka Och, powiedziała to normalnie, ale ma pewne problemy z gardłem twierdzi, że otwierają kawa mrożona tak tak niestety nie klimatyzacja jak to się zazwyczaj mówi, ale te upały po prostu nie dawałam rady widziałam kawę mrożoną ze stacji benzynowej tamtego lotu było trochę za dużo no Rozwiń » i szok temperatury niestety dzisiaj będę trochę buczeć, ale postaram się przynajmniej merytorycznie buczeć buczeć trend to odpowiem za ciebie tym razem rozmawiamy o letnim poprawianiu diety jak ciebie w tym temacie znaczy ja zdecydowanie latem lepiej się Adrian niż zimą wozimy się po prostu trochę nie chcę tak brak motywacji latem jednak no w pokazujemy się bardziej pokazuje swoje ciało jesteśmy też bardziej aktywni częściej przebywamy wśród znajomych, więc noc jest oczywiste, że człowiek trochę bardziej się stara, ale dla mnie to też jest także bardzo źle znoszą upały jest zdecydowanie typem Nordyckim w związku z tym latem po prostu się nie chce jeść dlatego jem dużo więcej warzyw owoców, więc myślę, że chyba tutaj akurat na Plusa Kasia ja kocham lato wolę upał niż mróz korzystał z bogactwa ogrodów cieszę się tym co sezonowe trochę się stara na jeszcze na zapas, chociaż wiadomo, że tak to nie działa może troszkę, bo zaraz wieś nie będzie tych czereśni porzeczek ja miałam kiedyś się mrożenia wszystkiego co się tylko, ale także wolałam ten lodówka, że potem już nic nie mieściło, więc odpuściłam, tym bardziej że mnóstwo mrożony można dostać dobrej jakości sklep już teraz ja mam taki nawyk, że w domu musi mieć pod ręką dużo warzyw owoców w dzieciństwie spędzałam większość lata na wsi moi dziadkowie mieli ogród sad rano szłam, bo senator z Kafki, jakby się kończyły chodziła na drzewo zjadały czereśnie wiśnie kwaśnej apka wieczorem robią dla wszystkich wielką miskę sałatki z tego co właśnie zerwałam w ogrodzie i obfitości mi potrzebna właśnie przez cały rok taki nawyk, żeby czuć się szczęśliwa, żeby mieć poczucie siebie dba na większość wakacji wyjeżdżam Warszawy spędza lato w ogrodzie moich rodziców brata za co bardzo dziękuję sama nie mam ogrodu przez resztę roku jest prowadzony tryb życia miejski bardzo, ale uwielbiam na ten te poranne zrywanie pożyczek z Krzaka borówek malin i cieszę się tym smakiem oczywiście ale, ponieważ zajmujemy się zdrowiem to zawsze patrzy na ten talerz także pod kątem tego potencjału zdrowotnego no jest także niemal codziennie dosłownie właściwie każdego dnia dowiadujemy się, że to dodatkowa porcja roślin w diecie może znacznie obniżyć ryzyko chorób to raka chorób serca demencji tak tak to badania już mają odzwierciedlenie w oficjalnych zaleceniach dietetycznych na całym świecie, ale oczywiście też są specjalne stworzone dla Polek Polaków i narodowe centrum edukacji żywieniowej stworzyło nawet taką graficzną podpowiedzi dla nas czy taki jak jeść prawidłowo jak co powinniśmy jeść to jest przedstawiane w postaci bardzo fajny graficznej talerza i połowę tego talerza powinny stanowić warzywa owoce i talerz to nie jest talerz obiadowy to jest talerz, który zawiera wszystko co zjadamy danego dnia, ale też każdy nasz posiłek powinien wyglądać podobnie powinno być zdecydowanie właśnie ta połowa, czyli te warzywa owoce no ja też mam wspomnienia z działki mojej babci coś takiego w tym jest, że dzieci kucia wspominają pamiętam, bo moje dzieci to samo wspominają te wszystkie wakacje takie właśnie działkowe i też pamiętam ten zapach wyrwanej z ziemi marchwi świeżej i to dzisiaj ze mną zostało uwielbiam no niestety z nami to tak średnio bywa jeśli chodzi o Polaków, ponieważ popełniamy mnóstwo błędów żywieniowych dlatego warto właśnie latem, chociaż trochę spróbować to poprawić oczywiście jemy za dużo soli za dużo mięsa przetworów mięsnych dużo cukru słodyczy tutaj właśnie to narodowe centrum edukacji żywieniowej podkreśla, że za często spożywamy napoje słodzone no i za mało produktów zbożowych pełnego przemiału za mało warzyw owoców, chociaż Polacy jedzą lepiej niż jeszcze to było powiedzmy 20 lat temu za mało roślin strączkowych za mało ryb za mało chudych produktów mlecznych przetworów bez dodatków cukrów no samo orzechów no to już jest coś takiego co rzeczywiście rzadko jadane, a ile powinniśmy jeść tych warzyw owoców dziennie zakłada się, że to powinno być minimum 400 g warzyw owoców dziennie im więcej tym lepiej tutaj jest dosyć czeka ciekawe, ponieważ u nas jeszcze funkcjonuje, że powinno być więcej warzyw niż owoców, ale to zaczyna już trochę ciała Toreya opadać prawda Kasia rzeczy zwracam na to zawsze uwagę jak mówią dietetyczki dietetycy co jest w badaniach naukowych dietetyczki mówią o warzywach owocach, żeby podkreślić przewagę warzyw, ponieważ boją się, że owoce to kalorie cukier wiele osób ma, które do nich przychodzi problemy z insuliny odpornością cukrzycą z nadwagą natomiast w badaniach naukowych jest zawsze odwrotnie owoce warzywa, ponieważ owoce mają większy potencjał jeśli chodzi o ten ładunek antyoksydantów one naprawdę znacząco szybciej mocniej wpływają na zdrowie poza tym warzywa często my gotowanych tracimy wtedy też witamina c np. poza tym nowy ład w ogóle jeszcze owoce są takie pyszne na takie, ale też wydaje mi się dlatego dietetycy tak zakładają, że jeżeli cokolwiek wiemy to jemy owoce warzywa już zupełnie zostają takie, jakby zboku może to po prostu chodzi o to, żeby zachęcać jednak do tego, żeby te warzywa jeszcze większe, ale powiem ci też Katarzyna Błażejewska-Stuhr mówiła mi ze swojego doświadczenia gabinetowego, gdzie jest mówią, że pacjentki przychodzą mówią, że owoce to kupują i przygotowują miseczki z owocami dla dzieci sama nie jedzono majątek drukowana właśnie, że nie należy jeść owoców, bo tuczą wzdęcia, bo to szkodliwe, bo cukier naj pozbawiają się właśnie takiego ładunku tych cennych witamin red jest to coś na wymierzenie, rozważając życia bez owoców wszelkiej maści ja też, więc lata na pewno sprzyja poprawianiu diety to jest o wiele prostsze mamy sezon wszystko co pyszne pytanie czy przynosił siano teraz stanie także uzasadnienie należy mówić tego sław, a dobrze, ale wiele osób zaczęło hodować też rośliny na balkonach pomidory część z nas ma działki rodziny ogródkami na pewno łatwiej latem oto warzywa i owoce dzieci natomiast dla niektórych osób lato oznacza też pułapki dietetyczne pierwsza jest związana z tym, że lato sprzyja długim późną kolacją chętnie siedzimy na tarasach w ogródkach na balkonie no to się często wiąże właśnie z późnym jedzeniem i alkoholem wszystko jest dla ludzi jestem bardzo za tym, żeby się spotykać pośmiać czy siedzieć ze znajomymi natomiast rozmawiałam niedawno o problemach letnich brzuchem gastroenterolog dr nauk medycznych Karolina Charkiewicz Szweda, skąd którymi tłumaczyła w rozmowie dla wysokich obcasów, że organizm zdrowej osoby z taką późną kolację sobie dobrze poradzimy musimy na drugi dzień niczego w naszym rytmie żywieniowym zmieniać natomiast co może nam pomóc dłuższy spacer niż zwykle natomiast jeśli takie późne kolacje wprowadzi sobie osoba, która ma już jakieś dolegliwości np. cukrzyca insulinooporność jakiś z cierpi na zgagę ma problemy żołądkiem czy z elitami no to te dolegliwości będą się nasilać na to, że naprawdę długo cierpi cały dzień może się czuć gorzej najgorsze są oczywiście te wszystkie kiełbaski przyrządzone na grillu zalewane alkoholem najgorzej jest jeśli to wejdzie w taki nawyk, żeby takie kilka razy w tygodniu przez cały okres letni tu jeszcze chciałam dodać, że ostatnia właśnie taka duża przy krajowa praca się ukazała badania na temat jedzenia w ciągu dnia i jedzenia wieczorem przekładania, jakby tego jedzenia na wieczór jednak jest różnica w tym w jaki sposób metabolizm wiemy co zjadamy znaczy to samo jedzono piętnastej to samo zjedzone dwudziestej drugiej jednak inaczej jest metabolizowany i no nie powinniśmy po prostu starajmy się jednak nie jeść późno właśnie tak jak Kasia mówi lato niestety temu sprzyja tutaj właśnie doktor, z którą rozmawiam zaznaczyła, że już o godzinie piętnastej nasz organizm zaczyna się przygotowywać takie dziwne dla nas kara już piętnasty, ale się przygotowuje właściwie do tego wieczornego odpoczynku, czyli on nie chce tych wielkich porcji jedzenia, czyli śniadanie obiad powinna być tym co jest największym posiłkami w ciągu dnia to co niektórym osobom jeszcze szkodzi w wakacje to taki wyjazd all-inclusive, gdzie mamy dostęp cały czas zastawiony gęsto stało wszystko tam na skusi wszystkiego chcielibyśmy spróbować do tego wszystkie dostępne non stop także alkohol i ja akurat lubią hotelowe śniadanie w formie bufetu, bo mam wtedy pewność, że znajdą coś co służy jeśli jestem w podróży 11 dania opcja to jajecznica albo ciastko ruszyła następnie zły humor niestety jestem po prostu inż. Mamoniem śniadań od prawie 30 lat 1 to samo mają być płatki owsiane owoce świeże i kefir albo jogurt i nawet na wakacjach to znaczy lubię próbować tego co lokalnej pyszne, ale nie lubię tak się zupełnie puścić w ocenie zdrowia się leczyła dla mnie to utrzymanie zdrowej diety jest też ważnym elementem tego, że wypoczywam widzi pan, że ja też w tym zawodzie zdrowotnym pracuje chyba już za długo, ponieważ ja z kolei jeździ wszędzie płatkami owsianymi wszędzie mam po prostu ich jeszcze ze słoikiem szklany nie wiem czemu do tej jest zieloną herbatą zieloną herbatę też zawsze zabieram 2 rzeczy, które muszą mieć ze sobą nawet jak jadę zagranicę to tym bardziej że właśnie płatki owsiane Zielona herbata wszyscy się za mnie śmieją jak wyjeżdżam jakieś kongresy naukowe po prostu jeździec ten płatkami owsianymi, ale to pozwala mi utrzymać jakąś taką rutynę w pierwszą, która sprzyja po drugie na jakąś taką regularność też tego jak działa mój układ pokarmowy w miejscu, które jest odległe obce i ma zupełnie inną kuźni w, nadając ty chcesz mieć takie samo śniadanie w domu jak w domu no tak jak w domu na wakacjach ja jestem podobnie to znaczy ja zawsze jak wyjeżdżam np. właśnie konferencja, której wspomniałam czynu na urlop to pierwsza rzecz, jaką jemy na śniadanie w hotelu to jest zawsze jest jogurt zawsze są jakieś owoce zawsze są to właśnie płatki jedyną rzeczą, którą sobie dokładam, czego nie jest w domu regularnie są jajka no oczywiście ja jem w domu też jajka, ale takie jajko zrobione w hotelu na miękko ono tak to jest zdecydowanie ta natomiast wiele osób właśnie wyluzuj je pewny co znaczy relaksuje się nadmiernie na wakacjach i to śniadanie takie postawione przed nami oznacza, że musimy zjeść po prostu wszystko i spróbować wszystkiego i na takich indywidualnych wyjazdach np. nad morza trudno też zawsze znaleźć zdrowe jedzenie czy, jeżeli jeszcze hotelowe jedzenie to jest szansa, że tam no jednak będzie jakaś różnorodność natomiast, jeżeli sami się żywimy Noto większość tej oferty gastronomicznej to wiadomo to jest fast food frytki hamburgery pizza lody gofry i izb badań przeprowadzonych kilka lat temu wynikało, że przeciętna Polska rodzina przywozi z wakacji 2,5kg tkanki tłuszczowej oczywiście na co jemy na tych wakacjach no to głównie są lody gofry z bitą śmietaną rzeczywiście wróciłem znad morza dopiero co i kolejki pod budkami z lodami są wiecznie i goframi też ja zjadłem go Franz, owszem, nawet loda, ale to były 2 lody nocą wyjedzie 1 ofiar, ale dlatego, że właśnie nie mogę jeść jak jest gorąca jak wybuchła w niepełnym za to więcej najem też smażone ryby, ale niestety są smażone ryby ptaki panie, że po prostu klasycznej karkówkę z grilla jemy pączki jagodzianki to jest coś bardzo często ze sobą zabieramy na obżarstwo zwykle zaczyna się już na początku podróży to znaczy już od razu wiadomo, że trzeba wyjąć chipsy batoniki jakieś białe pieczywo najczęściej są to bułki z szynką lub serem w połowie drogi zatrzymujemy się na obiad w restauracji typu fast food tuż przy stacji benzynowej to wiadomo można przecież zabrać ze sobą jakąś sałatkę ja zawsze robię kanapki dla nas na drogę, ale nie jest pieczywa z szynką serem i robienie, więc wrzucam jakieś się rzodkiewki pokrojone ogórki naprawdę często jest także udajemy się dowieźć to moją rodzinę miejsca, gdzie mamy odpoczywać bez tego jedzenia przy stacji benzynowej także niestety jemy rzeczy, które są znaczy nie chce nam się też gotować tak ja sama ze swojego doświadczenia wiem, że wyjeżdżam na urlop nie mam zapewnionego jedzenia to się naprawdę nie chce gotować i wtedy dosyć łatwo jest wpaść tą pułapkę różnych dziwnych rzeczy pizzy kiełbasek i gofrów, więc no nie wygląda najlepiej, ale wydaje mi się, że to jest coś nad czym można zapanować to znaczy, owszem, tak jak Kasia mówiła róbmy sobie przyjemności, bo urlop od tego jest toteż jest coś takiego co ma dać odpocząć naszemu mózgowi sprawiamy przyjemność jeździ jedz my tego jest metę jagodzianki, ale niech to będzie jako zrównoważone wtedy zdrowszym po prostu obiadem tak jest tutaj znowu zacytuję dr Sienkiewicz żydowską, która mówi, że zdrowa osoba, która podczas wakacji dużo więcej niż w domu i to jest jedzenie gorszej jakości może najgorszym wypadku przytyć, ale osoba z jakimi dolegliwościami, które codziennie zjada dużo więcej niż zwykle może szybko poczuć się naprawdę myślę rośnie poziom cukru cholesterolu triglicerydów zdarza się, że po takich wczasach czasem nawet prosto z samolotu ktoś trafia do szpitala dr Stankiewicz żydowska miała takich pacjentów przyjeżdżali do szpitala z ostrym zapaleniem trzustki pęcherzyka żółciowego, ponieważ zaszkodziło im połączenie tego ciężko strawnego jedzenia codziennie przez kilka dni z dużą ilością alkoholu tak drugi taki atak jest ferie zimowe ja miałam sama znajomego, który właśnie ferie zimowe dziś w Austrii na nartach po prostu nie mógł oprzeć się tym wszystkim gustom i polewane piwem rzeczywiście skończyło się zapaleniem trzustki, nawet jeżeli nie skończy się aż tak źle to pamiętajmy, że takie jedzenie wybija metabolizm z rytmu to znaczy, jeżeli tak naprawdę zupełnie już po prostu odpuścimy na co dzień staramy się w miarę odżywiać dobrze, a potem wyjeżdżamy i po prostu hulaj dusza piekła nie ma na to wtedy po prostu metabolizm wcale tak łatwo nie wraca na dobre tory, jeżeli np. takie żywienie trwało przez 2 tygodnie na ciepłe dni tak jak namówiła mnie się jeść nie chce, ale za to z kolei więcej rzeczy pije i wiem też leża oczywiście bardzo często szukam czegoś orzeźwiającego co zaspokoi pragnienie jest woda w moim przypadku nauczyłam się po latach nauczyłam się wreszcie pić wodę, ale są też różne koktajle no u nas króluje chłodnik chłodnik jest na okrągło to bardzo zdrowa wersja wieś powszechnie jednak ze słowem orzeźwienie ludzie kojarzą napoje gazowane niestety dla mnie te napoje mogą istnieć, ale widzę nawet spojrzeć tutaj na stołówkę w Agorze, że do obiadu wiele osób sięga po coś takiego oprócz tego, że to jest bomba kaloryczna, bo to jest pełna cukru, a nie jest decyzja o sprawdzenie przeżywamy tego co są kolory tak łatwo przyswojone to też to ożywienie pozorne, ponieważ bąbelki szybko dają uczucie sytości i pijemy takiego napoju mniej niż, gdybyśmy napili się niegazowanej wody, ale ten powinniśmy pić nie tylko dużo, ale jeszcze więcej, bo zazwyczaj powinniśmy pić 2l wody, czego nie robimy powszechnie, a latem mówią specjaliści 3l dr Sienkiewicz środowiska powiedziała mi też wiedzieć, że pragnienie nie powinniśmy gasić słodzony sokami czy taka wersja często dla dzieci wybierana ja piję kole to tutaj dziecko ma ten ból witaminowe kolorowy gęsty soczek realnie on wcale tego dziecka dobrze nawodnić, bo do jego metabolizm wanie organista będzie musiał zużyć wodę weźmie z własnych zapasów jeśli chcemy się napić czegoś zamiast wody to tutaj trend gorzka poleca maślankę kefir lub kompot, czyli fermentowane napoje na bazie herbaty, bo te napoje naprawdę dają uczucie wychłodzenia dostarczają okazji naturalnych probiotyków, które jak wiadomo wzmacniają naszą mikrobiotę jelitową tak lata jest doskonałym naprawdę moment na to, żeby sobie dostarczyć tych dobrych bakterii oczywiście zimą jemy kiszonki na kiszonki zawierają sól, więc to też, chyba że robimy sami to wtedy możemy trochę ogranicza czasu musi być w procesie fermentacji, więc też nie można od rana do wieczora jeszcze kiszonek, zwłaszcza osoby, które mają problemy z nadciśnieniem natomiast Maślanka kefir jogurt, czyli takie produkty mleczne, które są przetworzone sfermentowane np. to właśnie one zawierają też dobre bakterie, a nasza mikrobiota jelitowa to jest coś co powinniśmy dbać cały rok, ale lato jej wyjątkowo sprzyja, ponieważ no właśnie jemy dużo czy powinniśmy jeść tak każe im więcej owoców warzyw, które są źródłem bardzo ważnego dla bakterii jelitowych błonnika ten błonnik po prostu jest potrzebny do 2 rzeczy po pierwsze, karmi, a po drugie, stwarza dla nich takie rusztowanie działa na sobie tam takie domki mogą się schować sobie mieszkać się na nich na rzecz, więc błonnik jest naprawdę kluczowe do ich rozwoju no o tym, że mikrobiota jest ważna dla naszego zdrowia to jest w ogóle temat rzeka i na zupełnie osobny odcinek natomiast warto tutaj powiedzieć, że te bakterie probiotyczne, które się znajdują właśnie czy jogurcie kefirze no po prostu tworzą taką bariera między światłem jelita, a elitę, czyli tak, jakby wyście działają od środka ten na błonę jelitowe uszczelniają go co sprawia, że tzw. bariera na punkowe jest wzmocniona to nam sprzyja pot z chyba każdym względem, bo nie tylko służy zdrowiu brzucha, ale też na służy naszej odporności po prostu izolują jak gdyby ten nasz układ pokarmowy od różnych nie fajnych rzeczy, które mogą się do niego dostać tego co zjadamy warto też jednak no taki członki też mają znaczenie oczywiście, zwłaszcza jeśli one są tzw. małosolne na co nazwa wskazuje sama, że są mniej solone, czyli te wszystkie guziczki, które teraz kiszone dziękuję za to Sadek córeczki takie samo zdrowia Górecki sama zrobiłam, ale tak trzeba zdecydowanie wspomagać właśnie takim jedzeniem, bo to jest ten moment, kiedy możemy dostarczyć sobie różnych dobrych rzeczy no tak jak się mówi na zapas nie da, ale trochę na zapas się da tak mikrobioty całego naszego organizmu w pewnym sensie zapisem wszystkich naszych posiłków podróży w związku z doświadczeń wyborów życiowych decyzji naszych rodziców jak tak na to spojrzymy może się wydawać, że jest czymś poza naszą kontrolą albo czymś bardzo trudno zmienić albo może czymś no, jeżeli chcemy zmiany wprowadzić to będziemy długo musieli czekać na efekty i przez pewien czas tak rozumieliśmy najnowsze badania pokazują, że jednak możemy wpływać na poprawę zestawu swoich bakterii ilości tych dobrych bakterii co się dzieje dość szybko np. naukowcy z uniwersytetu Stanforda sprawdzali czy mikrobiom ludzki się szybko wzbogacić podzielili ochotników na 2 grupy ludzi z pierwszej grupy karmili przez 10 tygodniki członkami ogórkami innymi prezentowanymi produktami z mleka, a druga grupa była żywiona dietą bogatą w błonnik, czyli tam więcej to wierni tego pieczywa owoców warzyw i cały czas monitorowali kał krew tych badanych osób okazało się, że dieta bogata kiszonki przetwory mleczne nie tylko wzbogaciła mikrobiom uczestników tego eksperymentu, ale też obniżyłaby krwi zawartość 19 Białek, które są takimi sygnałami stanu zapalnego i białka łączą się m.in. reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycą typu drugiego, a dieta wysoko błonnik owa aż takich efektów spektakularnych nie dała być może chodzi o to, że ten okres czasu zbyt krótki dla jej osiągnięć miast to co jest ważne w tym badaniu to właśnie możemy coś sami zmienić, czyli proste zmiany, które wprowadzamy w domu one nie wymaga jakiegoś wielkiego wysiłku, bo tych liczy tutaj regularność dodawanie do posiłków tego co zawiera w sobie naturalne probiotyki, bo na pewno mamy wolę zmiany widać choćby po kwocie, którą zostawiamy co roku w aptekach w tej chwili jest 6 000 000 000 wydawanych na suplementy, czyli my chcemy coś zrobić, ale to są takie pewne chaotyczne decyzje poza tym suplementy jak pokazują badania zazwyczaj są na zupełnie nie działające to są pieniądze wyrzucone w błoto poza tym zawsze takie tabletki mogą mieć jakieś skutki uboczne, czego dieta nie ma jest po prostu wersją bardziej, że jest nie zrobi wtedy zdecydowano, że taka nie obraża mówi, że poprawianie sobie zdrowia dietą zawsze będzie bardziej bezpieczną wersję niż faszerować się parlament też coś lepiej działa po prostu on już dowiedziano, że np. te wszystkie witaminy, którego kamer w tabletkach są skuteczne niż te witaminy, które spożywamy z owocami warzywami i o tym, żeby nie rezygnować np. właśnie w związku z tym w tych mlecznych produktów, bo niektórzy rezygnują uważają, że to im szkodzi nie wiem wpływa w jaki sposób właśnie niekorzystnie na ich organizm, ale pamiętajmy też, że te produkty mleczne mają też inne korzyści to znaczy, że mleko nabiał zazwyczaj dostarczają prawie 13 naszego zalecanego spożycia wapnia, a odgrzybianie, jeżeli chodzi o produkty mleczne wykracza daleko poza sam wapń 1 szklankę tłustego mleka dostarcza białka fosforu potasu jodu rybą lawiny kwasu pantotenowego dra woja oraz ponad 70% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę, a 12 i głównym źródłem witaminy 12 dla wegetarian jest właśnie nabiał, więc naprawdę składniki odżywcze zawarte w nabiale, ale głównie właśnie w tym czy zachęcamy do tego, żeby spożywać produkty fermentowane Brzezie ja zachęcam, bo one też są lepiej trawione, jeżeli ktoś np. ma początki nietolerancję laktozy to jogurt czeka firmy nie zaszkodzą lekko już tak no i też są lepiej trawione i łatwiej przyswajalne wszystkie składniki, które są zawarte w produktach fermentowanych nabiał to nie oznacza, że wystarczy nam plasterek żółtego sera położone na kanapce, bo ser żółty jest tłusty często też zagra dużo soli ma dużo wapnia co prawda i to nie znaczy, że nie należy go w ogóle jeść, ale jednak obcujemy tutaj bardziej za karierami jogurtami Maślanka tego typu rzeczami zdecydowanie bardziej, jeżeli kupujemy w sklepie jakiś jogurt naturalny czy właśnie taka firma flanki czy serki różnego rodzaju to warto kupować takie, które są naturalne nie mają dodatkowego z zawartości np. cukru i później dodawać samemu do tego albo owoce sezonowe albo działa po prostu suszonej wtedy będziemy mieli serek do posmarowania kanapki z ziołami no zawsze lepiej wybierać to co jest jak najmniej przetworzone i dodawać do tego różne rzeczy w domu takie półprodukty wybierajmy niż już gotowe, że wszystko jest w 1 to jest zwyczaj słone albo za słodkie albo zawiera zbyt dużą ilością tłuszczu no wiadomo, że to co zrobimy częściowo sami jest lepszej można, ponieważ nie mamy czasu możemy się wspomagać właśnie kupowaniem tych produktów naturalnych już bez różnych dodatków smakowych to co naturalne zawsze jest lepsze widać to też w badaniach prowadzonych w stanach Zjednoczonych z udziałem osób chorych na raka tam też naukowcy sprawdzali czy poprawianie mikrobioty coś da już u osoby chorej i owszem, daje bardzo dużo zaczęło się od tego, że zaobserwowano, że immunoterapia, czyli takie leki, które pobudzają układ odpornościowy do walki z rakiem u jednych osób działają bardzo skutecznie, a innych dużo mniej naukowcy doszli do wniosku, że tutaj odpowiedzi trzeba szukać w układzie odpornościowym tych pacjentów, a skoro tak to trzeba go jakoś poprawić jego działanie poprawić działanie układu odpornościowego można właśnie, wzmacniając mikrobiotę jelitową, ponieważ to się bardzo ściśle ze sobą łączy i w różnych ośrodkach pacjentom w trakcie immunoterapii zalecano pewne produkty dietetyczne w niektórych szpitalach to były przed pełno ziarniste winnych to był sproszkowany błonnik, czyli taki kupiony gotowy preparat i zawsze okazywało czasem to by probiotyki też zawsze okazywało, że to co jest włączone do diety to co jest naturalnym produktem działa lepiej niż gotowe preparaty tak, jeżeli chcemy poprawić swój sposób odżywiania albo odchudzić to zawsze tutaj kaczkom powtarzamy będziemy powtarzać się w wielokrotnie, że najlepiej nie rzucać się na rewolucję od jutra zmienia wszystko tylko przyjmować metodę małych kroków, czyli najpierw powiedzmy rezygnujemy z soli potem, a czy Solino ograniczamy ilość tak później staramy się jeść mniej mięsa i później na koniec zostawiamy sobie to, żeby jeść mniej cukru to są zalecenia właśnie Narodowego centrum edukacji żywieniowej jak postąpić jeśli chodzi o tę sól, bo dla wielu ludzi to jest niewyobrażalne jakże zmniejszą ilością soli tak to jest trudne bardzo co prawda pierwszą rzeczą, którą powinniśmy zrobić to zdjąć solniczka ze stołu natomiast sól można też zastąpić różnego rodzaju ziołami zamiast posolić pomidora można go właśnie postępować czy organu, które właśnie no jakoś tak oszukuje nasze kubki smakowe sprawia, że wydaje nam się, że jest trochę słone czy tymiankiem bazylią bardzo warto użyć środków niż śródziemnomorski używania i też świeży żoną, bo mówimy oczywiście tutaj suszone, ale lato jest momentem świeżych sił, więc korzystajmy z nich, bo naprawdę można oszukać ten nasz smak przynajmniej na samym początku, kiedy od zwyczaju my się od takiej ilości soli, bo zwyczaj można dosyć szybko wcale co się dzieje sama jestem tego przykładem zioła można hodować nawet na balkonie, więc warto po prostu się nimi zająć tylko druga prosta zasada do zapamiętania to jemy większej ilości tego co dobre będziemy więcej tego co dobre to jest spora szansa, że zjemy mniej tego co złe po prostu ją nie będzie będzie już nasyceni tę sałatką i nie sięgniemy po dokładkę czegoś co nam szkodzi więc, podsumowując pijemy więcej wody staramy się więcej warzyw nie rezygnujemy z orzechów i owoców tylko, dlatego że myślimy, że tuczą, bo garść tego co dobre na pewno nie zaszkodzi jemy dużo produktów pełnoziarnistych więcej kwasów omega 3 Stroński jeszcze może sam koniec powiem, że to naprawdę działa to znaczy moim przykładzie mogę powiedzieć, że taki dokładanie dobrych rzeczy zamiast ograniczania od razu samego początku złych działa ponieważ, jeżeli ja miałam tendencję do podjadania i to różnych takich rzeczy, które niekoniecznie są zdrowe i jeżeli jednak skupiła się na tym, żeby była regularność posiłków, czyli zjadała no 5× dziennie się nigdy nie udało 4× dziennie zadam posiłki to naprawdę zauważyłam znaczący spadek ilości rzeczy poddanych też ochoty na różne dziwne takie wynalazki, na które nie nachodziła Ochota wcześniej prawda czy mit, a czy od lodów może boleć głowa, owszem, może mnie od lodów bolą uszy, ale głowa boleć lodów też może, ponieważ niektóre osoby tak właśnie reagują na zimne bodziec taki rodzaj bólu głowy oni jeszcze mało zbadane, chociaż pojawia się na ten temat już coraz więcej rac w międzynarodowej klasyfikacji bólu głowy zyskał już nawet oficjalną nazwę na wasze Brain Flis, czyli zamarznięty Moski dosłownie tak człowiek się czuję trochę też tak wygląda w środku, ponieważ taki ból głowy może się pojawić przy jedzeniu lodów, ale też przy wdychaniu mroźnego powietrza w bólu może być krótkotrwały przejściowy, ale u osób mających skłonności do migren może utrzymywać dłużej nawet sprowokować taki atak migrenowe, więc skąd się w zasadzie bierze tą przyczyną Brain Chris jest prawdopodobnie nagły skurcz naczyń krwionośnych, ponieważ to są naczynia krwionośne, które znajdują się w jamie ustnej w tylnej części gardła na de facto na podniebieniu i jeżeli one są wystawione bardzo szybko na zimne bodziec tak jak moja kawa mrożona ze stacji benzynowej to po prostu kurczą się tak, ale potem się rozkurczowe ją dosyć szybko, bo w Bush jest ciepło i ten taki skutek później Ross School, czyli jak to ładnie mówią lekarze gra naczyniowa powoduje, że aktywuje się receptory bólu i to nie jest coś co powinno jakoś nas niepokoić, bo to zazwyczaj szybko mija, ale no tak jak mówię włosów, które mają migreny może to wywołać atak migrenowe, więc jeżeli zauważyliśmy taki związek co po prostu mamy Brain Preis w też wszystko w dzisiejszym odcinku podcastu zdrowy rozmowę zapraszamy w kolejną środę żegna się z wami Kasia Staszek Margit Kossobudzka do usłyszenia usłyszenia partnerem podcastu jest OSM Krasnystaw producentka filmów maślane, które polecają się na ciepłe dni Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: ZDROWA ROZMOWA PODCAST GAZETY WYBORCZEJ

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA