REKLAMA

Schabowy wciąż królem. Co jedzą Polacy i co to o nas mówi?

Gościnnie w TOK FM: Tygodnik Polityka - Temat tygodnia
Data emisji:
2022-08-05 14:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
23:42 min.
Udostępnij:

Sondaż „Polityki” o naszym stosunku do jedzenia przyniósł sporo zaskakujących wyników. Okazuje się, że nikła część Polaków opisuje się jako wegetarianie czy weganie, za to spora grupa deklaruje, iż je mięso okazjonalnie. Do problemów z nadwagą czy otyłością przyznaje się (tylko) 38 proc. badanych. Niechętnie jemy poza domem, a zakupy robimy głównie w dyskontach. Co nam to wszystko mówi o Polakach?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry tu Łukasz Lipiński witam w kolejnym odcinku podcastu tygodnika polityka temat tygodnia, a w tym tygodniu no właśnie niby byłyby różne polityczne tematy tematy energetyczne wiele rzeczy nam spędza sen z oczu ale, ponieważ trwają wakacje jesteśmy jeszcze w połowie porozmawiamy o czymś innym, o czym porozmawiamy o tym co lubią jeść Polacy mego naszym numerze tygodnika polityka jest duże badanie na ten temat, a tekst na ten temat napisała Martyna Bunda to jesteś Rozwiń » gościem naszej dzisiejszej audycji czy podcastu dzień dobry jestem wiedziałby Martyna Bunda jest pisarką autorką 2 powieści ile dobrze pamiętam tak niedługo będziemy mogli powiedzieć, że 3, ale jeszcze jeszcze chwileczkę już prawie prawie to czekamy na trzecią Martyna jest oczywiście także publicystką polityki i napisała tekst na podstawie wyników badań firmy Kantar i zastanowimy się w naszej rozmowie co te wyniki mówią o tym co jemy także o tym co mówią generalnie u nas jako o ludziach czy jako narodzie użyję tego popularnego ostatnio słowa zacznijmy może od takiego podstawowego pytania, które już zrodziło pewne zaskoczenie to znaczy od pytania co nasi respondenci najchętniej zjedli by na najbliższy posiłek typu lan czy obiad no i okazuje się, że królem polowania pozostaje nadal kotlet schabowy, dlaczego schabowy to frajda tak rzeczywiście było to dla nas zaskoczenie tym większe zaskoczenie nas spotkało, kiedy pytaliśmy się rubryki dotyczące np. wieku jak okazało się, że wielbicielami schabowego są osoby młode naj młodsze to było dość zaskakujące to po Ukrainie nie wie nie zakładaliśmy, że tak może być tak słabo zagrał we wszystkich kategoriach zwykle, przekraczając nieco 30% wskazań czasami, zbliżając się do 40 potem długo długo nic, chociaż kolejne wyniki na liście, czyli temu po okolicy 20 paru procent niestety też chłopak jakichś innych typów uzupełnienie takie jak sobie wyobrażaliśmy, że to coś ty czuć dziwne też tłumaczyliśmy sobie, że pandemią to rzeczywiście schabowy został niespodziewanie kościele takiej z takiej potrawy palika, wokół którego kodach dziś wyjada trawę na łączce coś też całego, czego jesteśmy przywiązani w młodymi ludźmi no to pamiętajmy, że pytaliśmy co chcą chcieliby zjeść na najwyższy obiekt nieco będą jeśli na najbliższe sobie z młodymi ludźmi może być także to jest taka potrwa trochę nieosiągalna stronę trudnego topienie monitor dlatego od do zrobienia temu, ale jednak wymaga jakiegoś na dnie nikt inny rodzaj stylu życia i ministrom, żeby to była potrawa oczywiście bardzo popularna wśród młodych to jest raczej porywa marzenia te limity, jakie wskazania były dokładnie salony były całkiem całkiem dobrze też miał nią osobowości w każdej kategorii, toteż było dla nas jakieś zaskoczenie, że właśnie ta potrawa świadomie jeśli chodzi o młode osoby tak się ładnie złożyło, że katorgę króluje, ale też akurat w tej grupie wiekowej warto tu dużą popularnością cieszyły się potrawy wegańskie większość taka jedyna grupa jak organizmy te pytaniami czym są reprezentowane rzeczywiście mają w tej pizzerii zresztą o, gdyby do tego tematu wegetarianizmu weganizmu za chwileczkę wrócimy, ale pogadajmy jeszcze tych poszczególnych potrawach tam chyba na drugim miejscu się znalazła bodajże sałatka, ale bardzo duże odległości od schabowego nie trzeba nigdzie nie wszędzie nie przepraszam pizza lub makaron, a potem sałatka tak to było dokładnie też należy tego przedziwnego bardzo ciekawe jak pamiętamy też czytelnie się tego dokładnie, bo Hawany jest problem całej Polski zresztą śmieszna historia schabowego pokrótce możemy ją przedstawić państwo może spotkaliście się takim nazwiskiem Lucyna Ćwierczakiewiczowa była taka celebrytka dziewiętnastowieczne mieszkała w Warszawie na hostię wydawała przyjęcia pisała książki kucharskiej, które cieszyły bardzo dużym szacunkiem, bo jeśli ona też napisała to znaczy, że tak jest jeśli coś udawała smaczne wartościowe warte podanie na przyjęciu na pewno nie było znajoma po raz pierwszy szpital kotlet schabowy tam dziś około 1800 powiedzmy 6 dziesiątego roku nie pamiętam dokładnie taty, ale witały go jako taką prostą potrawę dla pospólstwa prosta wieprzowina nie za dużo łopaty natomiast całkiem smaczna z poleciała do swej książce potraw tanich to także 5zł więc, więc starcie handlowe polskiej kuchni, a przyszedł Lombard więcej i to jest znacznie dłuższa Nokię planował właściwie przypadkiem PRL, ponieważ celem lub radcę lub staraliśmy się jednolicie kuchni stworzyć taką kuchnie ogólnopolską jak najdalej odsunąć się tym przepisie lokalnych niuansów, a wracając do głównego wątku, że państwo już to, że być może namieszać w głowach, ale te lokalne niuanse są bardzo wyraźnym wątkiem nasze pytania chyba króluje cała Polska później to już zupełnie różnie ściana zachodnia jest do tego chętnie, ale wcale nie tak bardzo chętnie jak np. czy bardzo wysoko też szczęście cóż sałatki w ścianę wschodnią z kolei ma swoje własne preferencje tam, o ile pamiętam chyba wypadało też sławą słusznie sypał też nie znają się być częściej czytać tabelki przepraszam dużo było tych danych to już się już bazuje świadomie wziąć pod lokalną wartość nawet Wiśni uniknie naszym głównym pewnie nie umieściliśmy kodeks typowo lokalnych to jednak jak śledzimy to jedno Polacy też czy soję Lubuszanie 1 opolanie co cały i Polacy Pomorza Zachodniego Podlasia Podhala małopolskiej to okazuje się, że te lokalne przyzwyczajenia są bardzo wyraźny bardzo łatwo można wyłapać ciekawe jest to, że z 1 strony prowadzi schabowy jako taka potrawa swojska można też nazwać takim trochę komfort full prawda takie jedzenie, które znamy dom w z domu od mamy chyba właśnie tę etykietkę takiego domowego jedzenia wydaje się, że z tego bierze jako jego kariera u nas mówić o młodych ludziach jest taka, że tęsknota takie tempo mamy być może po nie jestem tak czy rzeczywiście potrawa popularna w kuchniach młodych ludzi, ale awansowała dzięki tym polu natomiast jeśli liczymy te różne zapożyczenia polskiej kuchni jak dodamy do siebie pizze kebaby i suszy no to jednak okazuje, że ta potrawy nie tak dawno zapożyczone też już stało się bardzo swojskie najbardziej popularne prawda tak np. w Lubuskiem ściana zachodnia tak zrobić już jest tak popularna potrawa jednak czwarta badanych wskazywała, że chętnie dla tych musi przeciwne od 15 lat temu myślę, że to jeszcze była wszechmocna ekstrawagancja dzisiaj już nie, a jeślibyśmy przedtem agencja to co mnie osobiście najbardziej zaskoczyła w tym badanie to jest przedziwna droga, jaką przeszedł Hancock on kiedyś potęgą także popularno pamiętamy latać i ksiądz ma ponad punkty Kingi to wszystko środki okażą się Zachodem w hamburgerze właściwie każdym roku, więc dzisiaj Hamburger wypadał w naszych badaniach bardzo słabo jestem zajmuje jeden z ostatnich mniej jeśli nie w ogóle ostatnie chwile natomiast przedziwne jest to, że kontuzja jest właściwie burkę po to, już nie będzie cham jest także popularną potrawą wśród te pytania okazuje się, że bardzo dużo osób, które deklarują, że nie jedzą mięsa na najbliższą na najbliższe pośród, jakoby chętnie powtarzam ja myślę, że to jest związane z taką taką mniejszą kuchnię, która jest bardzo wyraźna znaczy spór tereny to ratowaliśmy stworzyliśmy przeróżne bardzo ciekawe odmiany poręczane o ścianę co tam nowe cierpko one mieszane te są były ciekawe leki łączone przedziwne rzeczy jakimiś nietypowymi ciosami dostępne właśnie głównie kuchni gdańskiej, ale one zgodne stacje benzynowe w tych chciał on gdańskich przy większości to i rzeczywiście pamiętam być może to jest taka ich podróży samochodowych, jakie odbywamy ostatnie, kiedy nie chce mieć miejsca taka ciekawostka, którą zwróciłem uwagę to jest popularność suszy wśród osób z generacji obecnych czterdziestolatków między 4049 lat mamy swoją teorię na ten temat się suszy to był taki po osiemdziesiątym dziewiątym roku taki najbardziej dojmujący taki przykład tego jak to otworzyliśmy się na świat prawdę ci ludzie, którzy wchodzili swoją dorosłość po osiemdziesiątym dziewiątym roku dla nich właśnie takim symbolem tego otwarcie było suszy do dzisiaj z nimi pozostało tak, ale też ma mieć jeszcze 1 teorię, która w równolegle, bo one w ogóle nie pytają może to osiąganie suszyć czterdziestolatków tłumaczyć, ponieważ suszy jest potrawą, która uchodzi idea dietetyczne danie toczącą my też daliśmy naszym pytaniu znasz badań tytoniowa walkę o obserwowanie siebie np. nadwagi i 40 latkowie to taka prosta niestety wnosząca to znaczy dwudziestolatkowie nie mają problemów za to, a potem to już nie wyleci o tron góry i tak aż właściwie do końca, ale czterdziestolatkowie często był ktoś jeszcze częściej próbuję w min walczyć też całkiem niezłe wskaźniki są dotyczące liczenia kalorii, choć też aspekt funkcjonalny dzięki rzeszy są Janek czekaliśmy elity chcą Janek postanowiło nie liczyć, ale wydaje się, że tutaj też może być wieś to jakoś może tłumaczyć to stąd popularność Rusi i 3 dla nie kryjemy młodsza bardzo ciekawe drugim takim dużym zaskoczeniem dla mnie w tym badaniu było to, że za getta dializ i weganizm występują tak naprawdę wielkościach śladowych jak patrzymy na całą komunikację to jest przedziwne co wydaje się z tą modą prawda niejedzenie mięsa kompletnie się nie zgadzać to 1% ludzi deklaruje, że nie jest mięsa wegan w ogóle w tym badaniu nie widać mieli myślę że, toteż musimy ostrożnie traktować ten wynik rzeczywiście tak nie widać w tym iście wyniki wegetarian są znacznie, ale znacznie niższe niż sądziliśmy, obserwując rzeczywistość wokół siebie, ale myślę, że znów tutaj znaczenie może mieć to świadczenie covidowe, jaki mamy wesoła, bo o później rękę uznano co piątej byśmy się na wynos, ale na złożenie i to już moje czy to społeczna obserwacja nie poparta żadnymi innymi, ale wydaje mi się, że jako IT to bardzo chętnie byśmy odpowiadali życie zresztą to jak wiele sieci produkujących mięso wprowadził do tak też pojęty wegańskie właściwie każda duża wytwórnia produkująca liny oparte ma coś szatańskiego odpowiadaliśmy na półki trąca by w każdym dowolnym dyskoncie w każdym coś takiego się się znajdzie, więc to są rzeczy, które nie wykluczają my jesteśmy coraz bardziej otwarci nawet powiedziałem, że dziś otwarci na wegański jednak nie ona na jakość cieszy jakoś łamie nam przyjemność, ale trzymanie się tej kuchni 100% pytała się za trudne i być może natchnęło podczas pandemii, kiedy można było zrobić zakupy, kiedy trzeba było gdzieś pojechać, kiedy baliśmy się twoje zdrowie i Niemcy staliśmy się wprowadzać jakieś nowe jest to, które wcześniej mieliśmy odpowiedniego przygotowania myślę, że takie rzeczy mogły okazać się istotne ten tacie, że liczba osób, które starają się ograniczać mięso jest całkiem pokaźna to już się tak nieprzekraczające 30 potem albo jak na Opolszczyźnie czy też w Lubuskiem nie pamiętam dokładnie duży 40% wskazań całkiem takim niemało no tak, ale w całej populacji jest 18% tutaj spojrzałem spojrzałem na tę liczbę co mnie też już oczywiście to jest dosyć spora liczba to są ludzie, którzy powiedzmy słuchaczom, którzy jeszcze nie zajrzeli do tekstu są ludzie, którzy starają się ograniczać spożycie mięsa jedzą mięso kilka razy w tygodniu to co mnie jeszcze różnie jak kilka razy w tygodniu to by nie ograniczaj znaczy to te są to oni teraz rzeczywiście ograniczać mięso jeszcze nieraz tygodni okazjonalnie to wobec tego przejdźmy jeszcze do 1 do 1 rzeczy związanej z jedzenia lub niejedzenie mięsa relatywnie wysoki odsetek osób jedzących mięso jest wśród osób młodych to właśnie w tym pokoleniu widzimy najwięcej wegetarian wegan, więc to badanie też pokazuje, że ta moda znowu nie jest tak powszechna, jakby się wydawał czy relatywnie dużo osób stroniących od mięsa czy młodych jeśli porównać z resztą populacji natomiast rzeczywiście był ciągle jest to chcemy przewody są są osoby, które jedzą mięso i kuchnia Polska tradycyjna między też wśród młodych jest bardzo popularne, aczkolwiek nie także najwięcej wegetarian jest wśród osób młodych najwięcej ograniczających więcej wśród osób najstarszych, więc to są takie 2 my takie Magdalenie Kochan 60 plus to są osoby, która duża grupa osób, które ograniczają między nie pamiętam jako 30% albo może nawet troszeczkę więcej kolejny temat to jest kwestia już poruszona przez nas trochę, czyli kwestia otyłości i nadwagi tutaj też jest dla mnie pewne zaskoczenie, ale trochę drugą stronę w naszym badaniu niecałe 40% populacji stwierdziło, że ma problem z wagą, ale natomiast na takich badań populacyjnych wynika, że jest odwrotnie, że to 30 kilka procent ludzi poniżej 40 ma w Polsce prawidłową wagę nadwaga lub otyłość to jest problem no większości społeczeństwa ponad 60%, czyli wygląda na to, że nie do końca chcemy się przyznać do stanu faktycznego tak to wygląda co prawda, bo widzimy nieco jest też tutejszym niż rzeczywistość jesteśmy dla mnie to ściek ciekawe było to, że z naszego badania wynikało, że najmniejszy problem z wagą mają osoby, które właśnie nie jedzą mięsa lub jedzą mięso okazjonalnie z drugiej strony cała masa badań artykułów o tym, że w tej grupie też są poważne problemy z nadwagą związane ze spożywaniem dużej ilości serów czy słodyczy itd. itd. czy to znowu znowu pewnie mamy do czynienia z takim lekkim odchyleniem, a więc, choć ja bym sobie też spotkam się takimi badaniami i pamiętam, że zwróciło moją uwagę to, że to jest kwestia raczej weganizmu niż pytania niż młodzież rzeczywiście te pytania nie całkiem dobrze wypadające w badaniach dotyczących zakryć Koziej lekami dla być może dlatego też bardzo skomplikowana dieta u szczytu mówi się Senat też już nie sensownie być może to jest też małe środowisko być może ono jest też lokalnie one, że inaczej w Małopolsce inaczej jest w Wielkopolsce inaczej jest się na Mazowszu świetne kolejne pytanie tutaj akurat zaskoczenia specjalnego nie było to znaczy pytanie o to czy jemy poza domem no generalnie raczej nie jemy poza domem raczej jak wiemy to jemy w domu to nas odróżnia chociażby dla naszych najbliższych sąsiadów, czyli Czechów, którzy jedzą generalnie poza domem jak się w porze obiadu wyjdzie tam gdziekolwiek do miasta toczy w dużym mieście czy małym gospody są pełne ludzi nikt w domu nie gotuje u nas jest odwrotnie my wolimy zjeść w domu na lata te takie też zaskakujące ciekawe było mnóstwo blokowanie przestrzenne, bo w tym już takie symboliczne lubuskie, czyli ściana zachodnia, który jest i ta ograniczające mięso i troszkę tak, że części wegetariańskie lubiący sałatki lubiący słusznie tak dalej to jednocześnie ma tak zdolni te wskaźniki im bywania przełożone na liczby są bardzo niskie tak się rzeczywiście nie wychodzi, więc też nowi nie mamy tak jednoznacznej opowieści dotyczące tego uczy się uruchamiamy też przejmujemy życia związany z kulturą pytania czy też raczej pozostajemy Tomowi docent nie są takie proste przełożenia tak pozostajemy domowi, aczkolwiek jeśli porównamy z kolei nasze badania badaniami wcześniejszymi dotyczącymi tego czy w ogóle jadane gdziekolwiek teraz mówimy o tym, że część naszej kultury stylu życia czy też czy nie, ale jest także pewna kontynuacja trendu sprzed pandemii cały czas następuje znaczy my tak lat temu osoby mogą około połowy Polaków deklarowało, że w ogóle szkody chodzi w ogóle gdziekolwiek czasami lata poza domem potem było pasję parę procent teraz już powyżej 6060 przecież jakaś cały ten się utrzymuję może ta od dekad okaże się, że jazda bez opłaty to potem nie ma tego gotowania nie ma tytanów umysł i pytali no to zobaczymy, chociaż jak ja to znowu nie są żadne badania lekko obserwuje różne dyskusje internetowe na mediach społecznościowych to jest jakaś taka cała kultura czy taka grupa przekonań związanych z jedzeniem w domu właśnie, że w restauracji to źle zrobią Niewiem na plują do zupy kawały lokalna za każdym razem ktoś pisze właśnie dziś restauracjach odzywa się taka twarda grupa mówiąca nie nie nikt sobie tak nie gotuje jak ja czytam ktoś w domu prawda są na tyle by to często są takie nisze są różne światy, które równolegle istnieją i jesieni bardzo stykają byliśmy już do dowolnego większego miasta nie wiem także Wandy Kraków Poznań, który bardzo gastronomiczne jeśli jednak główną ulicą zobaczy pan przekaże wszystkie te bały się utrzymuje przepis słowa jest takie kochane znaczone, a ja myślę właśnie takich fajnych kuchnia indyjskich jakiś właśnie musi on jakiś wcześnie, która też ma całkiem dobrze, choć dyrekcja regionalna Włoch ściana zachodnie ataki na wschodniej takie sztywne, ale w tym okresie delikt zajrzyjcie państwo tekstów z tatą to będzie to wiadomo no dobrze to teraz trochę o tym na ile jesteśmy właśnie najlepszą kamy tych nowinek nagle jesteśmy konserwatywni z tego badania już nie mówiąc o tym początkowym schabowym wynika, że jednak na razie jesteśmy wciąż są konserwatywni połowa Polaków mówi wiem to co lubię znam unikam nowych potraw 36% mówi wybieram polską kuchnię, wspierając lokalnych producentów na jeszcze ta nasza ciekawość świata jest jest ciekawość nowych smaków jest dosyć ograniczono tak, ale dziś to też może wynikać z tego, że morska jest jednak dość hermetycznym krajem i wielokulturowość nasze, które kiedyś była potem się parteru miała nawet później latająca wielu, które ciągle ich tam mamy z tyłu głowy to jednak jedno del Piero psychologiczną mówi, że akceptacja społeczna się w dzieciństwie, a potem miejscu tylko o coraz trudniej dzięki wychowywane na ulicach Londynu mają kontakt z taką ilością kuchni smak w co Jan TUW może skłaniają to tu tak daleko to potem przez obie mają takie hodowane na ulice Poznania może jednak trochę częściej bazują na ziemniakach marchewce klacze może teraz słyszymy, kiedy kazano zobaczymy no to trochę jest także, że pewne potrawy żeśmy inkorporowanie praw prawda wspomniany kebab suszy pizza to są takie potrawy, które Polak już uważa omal się za zadanie narodową, choć rząd potrawy takie, iż tylko do końca ten wątek to ważne, że te potrawy takie na szybko czy i jeden z polityką jesteśmy w pracy pracujemy wmieście na powietrzu musimy coś szybko znieść rzeczywiście te potrawy odnalazł się w Polsce, które można cięte ręki później dalej tak tak to rzeczywiście tak jest jednak jeszcze postaram się mamy mało czasu już, ale wrzucić jeszcze 1 temat, gdzie my kupujemy żywność tutaj doszło ciekawe doszło do znaczącej zmiany, czyli ponad połowa Polaków kupuje jedzenie w dyskontach to szczególnie chyba widocznej na wsi, że my mieszczuchy mamy takie przekonanie, że nasi ludzie uprawiają różne rzeczy w ogródkach i generalnie albo kupują na Targu no nasze badanie potwierdza to co też widać jak przejeżdżamy przez różne okolice, że tam też ludzie teraz kupują głównie dyskontach na Targu kupujemy ponosi Tarnów nie ma po prostu jest taki bardzo miejski zjawisko przyczyn ładnie te badania pokazują, że to jest zjawisko dotyczące miast którzy, ale i największych miast do 5000 mieszkańców to jest królestwo tak ustawie mamy bardzo dużo wskazań osób, które deklarują, że najchętniej naklejki gazety na targach duże miasta też całkiem nieźle, choć jak po tych ptaków nie ma, a tymi dyskontami to jest także no i aktywnie ciągle wiele rzeczy się hoduje na wsi padać to nowe ogrody marchewka sałata są stworzeni, po który wychodzi się to ogrody nosi się na talerz natomiast jest to prawdą, że robimy zakupy w dyskontach częściej przy czym nie zdziwiło w tych pytaniach, że ściany wschodnie Europy takiego dyskonta znacznie rzadziej niż ściana zachodnie są, więc kolejny przykład nacji i tak symboliczny podział port na pomarańczową niebieską, jakimi nakładami przeznaczaliśmy, ale ściana zachodnie nie stroni od innych miejsc, jakie robi zakupy znaczy, iż ściana wschodnia mniej lub dyskonty ściana zachodnia robi zakupy w wielu miejscach naraz można było zdawać, więc więcej niż jedno miejsce jest rzeczywiście dyskonty mają się dobrze, ale też sklepy lokalne mają się dobrze małych rzeczy mają się dobrze jeśli to są miasta nie za dużo te ptaki mają się świetnie i te są zakupy bardziej zróżnicowane to już na zakończenie naszej rozmowy zastanówmy się tak dosyć krótko co co nam te badania mówią o nas o Polakach, jakby podsumować Polaka od strony kuchni czy nawet talerza, na którym to co można im powiedzieć Wojtek Kieszka zadanie stawia przed nami ja nie wiem co jakiś taki ładny bagno jesteśmy w stanie stanie układ natomiast co mnie zaskoczyła tych badań taki dla mnie modne STEŚ my wciąż też coś jesteśmy polską Polsk lokalny nie ma takiej 1 mimo tego królowania handlowego, który przebija się wszędzie to jednak tak tu tak silne są duże różnice lokalne one są znacznie silniejszy niż różnice w tym wieku różnicy czy do tego łupków, jakie tam jeszcze próbowaliśmy wyjaśnić nawet dotyczące wielkości miejscowości, w jakich mieszkamy kilka decyzji bardzo przeciwnego warto dodać odciąża się, że jednak tak silne lokalne przyzwyczajenia Podkarpacie Małopolska, a lubuskie zachodniopomorskie Kaszuby ma przed zupełnie inne światy kulinarne mimo kadrowego, czyli wniosek na koniec optymistyczny, że Polska nie jest taka jednorodna i homogeniczna, jakby się niektórym zdawało i to dobrze mi może wielkiej dużej części z nas podoba się schabowy bardzo dziękuję moim gościem była Martyna Bunda dziękuję bardzo, a ja już zapraszam państwa na kolejny odcinek podcastu polityki temat tygodnia już za tydzień dziękuję ido usłyszenia tak dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: TYGODNIK POLITYKA "TEMAT TYGODNIA"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA