REKLAMA

Gastronomiczna podróż ze śląska nad morze i z powrotem

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-08-07 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
13:58 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo ponownie naszym gościem jest dziś Piotr Raszka dzień dobry dzień dobry witam serdecznie, który gościł na naszej antenie przed rokiem, opowiadając o tym jak przenieść specjały kuchni Śląskiej na polskie Wybrzeża konkretnie Półwysep Helski dziś Piotrze odwrotnie, bo chciałbym usłyszeć jak przenosi całą swoją wiedzę doświadczenie zdobytą na polskim Wybrzeżu właśnie na Rozwiń » Śląsk, bo tam też prowadzisz swoją restaurację to właściwie takie nurty przenikające się, ale dość od siebie odległe jak to Godzisz no jest jest co prawda mamy coś innego bardzo restaurację w Mikołowie na Śląsku również nazywa bistro pod procent oddział Mikołów no w myśl tego, że chcemy zrobić zwaną gotówkę jak pogodzić no bo są jakieś problemy z dostawami tak powiem szczerze produktów reputacja naszego pięknego polskiego morza, ale tu bowiem tak po łatwo jest teraz tak powiemy uzyskać takie, że tak bym przyzwolenie na transport tylko ryby i tryby docierają do nas do Mikołowa 3× w tygodniu i możemy liczyć cena też zasadę wzajemności, który mamy, które mamy nad morzem możemy liczyć na znajomości, że po prostu terytorium zawsze dobrze, że tak zabezpieczona i widząc dociera do nas na Śląsk się bowiem praktycznie idealnym stanie także nad morzem jak to pogodzić ciężko jest pogodzić no bo to jest odległość, ale na szczęście ma narzeczona, która wspiera pilnującego interesów na Śląsku dobrze wystaw zapytano o 1 rzecz bardzo często restauratorzy na polskim Wybrzeżu to od Świnoujścia aż po z nie wiem Jan tar np. narzekają, że mają mąki kiepsko jeśli chodzi o dostawy świeżych ryb bardzo często też rozmaite punkty oferują ryby mrożone, a ty jak się okazuje w nie ma z tym problemów z no idę za tymi słowami, które wypowiedziały się przed chwilą jak jest klucz do tego żeby, żeby świeżą rybę serwować nie oszukiwać, że jest świeża ryba tak naprawdę ona podlega mrożenie rozmrożeniu i transportowi w tej FC jest jest tak to wygląda, że po prostu nie ukrywam tutaj tutaj jesteśmy jesteśmy w Juracie to, bo po kontakty kontakty są najważniejsze właśnie z lokalnymi rybakami nie było łatwo te kontakty uzyskać ciężko ciężko było taka historia żoną no naprawdę to nie jest także tu przychodzi dziś mówicie, że syn Piotr ze Śląska i po prostu no dajcie mi fajną będą ciężkie to ciężko było dużo prób Żydów kupić, ale teraz, gdy po tych tutaj po tych po tym czasie czy mamy restaurację wynikowej, że przy tak powiem już drugi rok no i możemy możemy możemy liczyć właśnie na tych dlatego naszych znajomych z Helu z Władysławowa i ile naprawdę no kontaktujemy się za kontakty myślę, że kontrakty co to najważniejsze, bo tutaj zawsze duże zestawy celów do tak wspomniał, że to jest także po prostu no posiłkują się rybami mrożonymi nie Pa chciał tylko powiedzieć także w ryby są Bałtyku będą zawsze i naprawdę wspaniały produkt mamy, które w Polsce i widzieć nie tak dawno ten zaś, że szkody Helskie zostały pieniądze na Rice produktu Regionalnego no co bardzo cieszy, że bardzo małe nazywam się bistro pod prądem to naprawdę jest pieszy z czego cieszyć, że mamy taki wspaniały produkt w naszym polskim dobrze to jeszcze zapytam cie, a właściwie dopiero zaczną pytać o to jak ludzie stojący na straży tego konserwatyzmu w kuchni Śląskiej akceptują to, że nikt w regionie, bo ktoś postanowił zrobić lokal miejsce, w którym serwowane są dania charakterystyczne dla dla polskiego morza to tak przeszło bez bezboleśnie zupełnie czy też jest oczekiwanie, że może coś innego niż tylko kluski z dziurką rolada i kapusta no potem na wyższą za jesteśmy bardzo decyzję faktem w drodze tradycyjnej powiedziałbym nawet ludzi powiedział nawet konserwatywni i te tak bardzo bardzo i co niedziela musi być rosół rolada modra modra kapusta i Górnika egzekucje co musi intymność to musi być Malle podwyższy dobrze odebrali tutaj w Mikołowie na naszą naszą małą restauracyjne i bo stąd też z zakonu spragnieni tego jest czy średnie, bo to nie jest tylko także, że tam jesteśmy, że to mrzonka wiadomo nie i tylko będą te ryby też te są też zresztą w kuchni Śląskiej też przebiegają nie śledzę przede wszystkim nie to do tego ma niespełna jak to się brat dobrze odebrali bardzo dobrze cieszę się bardzo, bo nawet starsze osoby przychodzą do nas w Mikołowie i my na Śląsku znamy proces wędzone, a takich smażonych na nowym mało, kto ma to podaje i wystarcza, żeby przychodziły właśnie jego starsza pani przychodziła ciekawa historia jest przychodziła z listą sąsiadów, kto co ile zamawia ich za co zapłaci mniej ją na takim muzycznie przyjeżdżała zawsze do nas my też podatkowa bardzo bardzo miły długą i widać, że właśnie na Śląsku brakuje takich restauracji pana tak jest takie typowo właśnie zabory zaborcy klimatem, ale wiesz co mnie interesują jednak też specjały kuchni Śląskiej bardzo rzadko o tym mówimy w ogóle na naszej antenie, więc ciebie teraz zmiana skrytki Wodzianka co to jest i Wodzianka czy Wodzianka to łodzianka godzinka uważnie łodzianka dały 1 programie z radą zdradza tak a, a co jest łodzianka Wodzianka te tradycyjne tradycyjna tradycyjna tradycyjna zupa Śląska nic innego jak jak Fed woda czosnek pojawi się bardzo przepraszam set to tusz dobrze Otóż te tak do pustego i średnie co w oczy, ale jak chce powoli polską nie czy czosnek to jest postać taka prosta zupa prosta zapalę polecam wszystkim nawet taka jest piosenka o tym nie będę śpiewał głosu nie mam, ale ale, ale polecam wszystkim właśnie tak w szczególności maszyna jesienne zimowe wieczory no dobrze jest lato, ale też wiem, że można taką łodzianka zjeść czy mógłbyś, bo dzisiaj mamy niedzielę podać przepis na jej przyrządzenie choćby taki uproszczony, który prawo spowoduje, że być może nasi słuchacze też próbują sobie zrobić przygotować tego, że bardzo zawsze musi być tak musi być suchy LED to musi być wysuszony Jersey dobrze na Śląsku się nigdy się plebania nie zawsze mamy szacunek do chleba mieliśmy i coś nie zmieni no nic innego trzeba chleb pokroić w taki suchy trzeba pokroić kostkę do talerza trzeba dać set, czyli tuż może być smalec ludu każdy w domu śląskim też, że zawsze jest czy restauracji dla nie powinien być coś takiego się bus taki ze smalcem do tego czosnek wycisnąć, ale jakie, jakie proporcje, żeby też, ale to, jakie projekty takie proporcje, a obrót tak do grupy znajdą porcję taką małą łyżeczkę tego hitu z 2 Ząbki czosnku szczypta soli do smaku by skutecznie i zalać wrzątkiem i monet widzą tu taka woda z chlebem z tłuszczem to jest 2 oczywiście oczywiście bardzo jest bardzo jej to co taką oto dzielni powstańcy szansy 8 podczas próby stania w ocenie powstań śląskich i naprawdę są pożywne zdrowe i też poleca się co nawet dzieci można śmiało dawać, bo to jest proste wiadomo z bardzo bardzo zdrowe i że tak powiem można się można śmiało to podoba dzieciakom nawet to ona bardzo popularne oczywiście teraz w restauracjach jest trochę zmodyfikowanej drogę i którzy na rosole, ale też może być też może być to co jest poprawne, ale raczej taki prezent prawdziwy cel, zwłaszcza na wodzie dobrze by powiedz proszę, żeby w tym rankingu tzw. dań głównych na Śląsku na pierwszym miejscu są kluski śląskie z roladą czy jednak Carmina dla rolada zdecydowanie zdecydowany zdecydowanie lada karmy na DTŚ, ale no, ale raczej raczej raczej rola agenta jest takie na rosół rolada takie i są takie się nasze typowo flagowe no dobrze jak taką rolady przyrządzić i karmin Adla też zapytam, bo myślę, że w innych częściach kraju znane one są jako kotlety mielone natomiast pewnie specyfika ich przyrządzenia też charakterystyczne dla Śląska tak od 1000 lat notą prawdziwa rolada Śląska to jest Słowak zależy tak często, że to może, że wykonanie spotka dziś na Śląsku w restauracjach wieprzowa no no nie miał natomiast, dlaczego nie nie popiera musi być musi być rada musi być wołowa i są mamy mamy burek boczek kiełbasa cebula musztarda zrobimy z tego nadzienie, czyli chwilą i zawijamy co do tego kluski kapusta plus przepraszam kluski z dziurką, choć dziurką koniecznego, że tak długi kryzys, kto woli te czyta się do ulica Boya naszego domu jest ona i ono im k kapusta czerwona, czyli Modro z boczkiem cebulą niektórzy dają jako też jesteś też fajne no oczywiście są nieco z podstawowych pod płotem pod Grad i coś wspaniałego nie to co niedziela wolna musi być no dobrze, ale teraz Carmina podawane są nie ze Śląska Śląski miał z ziemniakami po prostu no tak tak konieczne do tego, że tak kartofle albo ten właśnie i buraki, a jeśli chodzi o karmie dla co powiem taką fajną fajną pewną ciekawostkę byłem kiedyś w Bytomiu na takich znajomych i zostają właśnie karmin Adla ze śledziem i powiem szczerze ze szykowała się trochę, ale było bardzo dobre, bo kiedyś kiedyś na Śląsku właśnie ten zresztą w domach cały właśnie beczki z właśnie ze śledziami czy niska stąd też kiszoną i powinno być w szoku, ale było bardzo dobre nawet po Markowi czy też gdzieś kiedyś taki program właśnie było tam chce dzielić tego Bytomia i też tam właśnie przygotował na rządzenie właśnie karmin Adla myśleniem i ciekawa czeka ciekawa ciekawa ciekawa propozycja i proponuje też państwo rości sobie w domu, kiedy sprawować do miejsca po prostu mielonego wasze zmielić sobie też parę pary filetów Matyja myślenia i eleganckie naprawdę eleganckie no dobrze bez są jakieś typowy Śląski typowo śląskie desery tak są co mamy moment mamy państwo mamy coupé w atak mrozu atak w języku bardziej przystępnym koniecznie nie ma wszyscy, których język tercet to jest też na dobre dowództwo państwa może przypominać państwo trochę ptasie mleczko dobrze o dobrze powiedziane może Boże przebacz ptasie mleczko nic innego jak sam publice ubite białka właśnie sukces może dodatek decyzję cytryny czekolady i więcej w rodzaju liczy radny z ceną i to coś takiego rodzaju właśnie ptasie mleczko, a kopano kopa to już takie podajemy podajemy przeważyła na wszystkie takie ważne uroczystości na Śląsku już po przez Chiny komunii nawet i wesela i to, że duże agencje troszeczkę bardzo skomplikowane, bo nic innego, kto jest właśnie biszkopt by z pieczonym nazwisko tu plac koksu dużo bakalii jest i urody rodzynek moczymy rodzynki orzechy wszystko co jak oceniamy sezon może dać no i uwaga teraz i spirytus ja wiem, że nie wolno na antenie, że tak bardzo reklamować spożywania, ale nawet rozumiem, że jako dodatek do ciast tak to w formie nie taki co, ale racji PL, ale po takiej mocy dlatego czas w jakim te jak to się nieco gadający kot musi kopać no i potem się formuje taki elegancki Sejm synom odpadowej masy agencje obcych toczy się formuje wszystko się dekoruje bitą śmietaną coś wspaniałego i tutaj jakby czekali na kanale związku konieczne szukanie Kopy i tak dobrze rozumiem, że kawa koniecznie z kasami zakaz tak tak tak grunt grunt musi być tak, gdzie można zajrzeć nie wiem czy są miejsca choćby w internecie albo książki, które poleciłby, które przybliżały kuchnię śląską także to co serwuje w Mikołowie i są takie wydawnictwa polegać na nich czy raczej są receptury, które przekazywane są szkolenia na pokolenie co receptury przekazywane z pokolenia pokolenia i o bardzo dziękuję, że tak, że tak trafia na takich ludzi w życiu, którzy właśnie pokazali co właśnie kuchnię śląską uczę się wynikowy tych kuchni Śląskiej my jesteśmy bardzo do tej kuchni przywiązani no i w internecie na pewno można spotkać, ale co raczej przekazywane tak z pokolenia pokolenie i boję się, że takich książek książek nie posiadam jeśli chodzi o kuchnię śląską, bo wiadomo nocą tam się urodziłem tam się mogłem i dni tak aktorzy, którzy po prostu nowe pokolenia pokolenia są przekazywane właśnie wartości Piotr Bracka był naszym gościem człowiek, który w kuchni potrafi wiele znany jest od Śląska po polskie Wybrzeże dziękuję bardzo, za te rozmowy dziękuję pięknie poznają serdecznie państwu życzymy smacznego choćby z daniami kuchni Śląskiej bądź też kuchni Bałtyckiej serwowanej na Śląsku, a teraz informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA