REKLAMA

Słodki finał, czyli deser - od groszku przez tatarak w cukrze, leguminy i konfitury!

Przewodnik o kuchni
Data emisji:
2022-08-08 19:30
Czas trwania:
06:10 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
i przewody pan uchyli zaprasza Paulina Nawrocka dobry wieczór Paulina Nawrocka kolejna odsłona przewodnika kuchni, który układa się nieco rytm rozbudowanego mieni jeśli pominęli państwo mówienie niektórych posiłków to z przyjemnością informuję, że wszystkich wyemitowanych odcinków można posłuchać aplikacja Radia TOK FAM albo na stronie internetowej ostatnio było danie główne, a po daniu głównym wiadomo wypada podać deser jakiś słodki drobiazg, który domknie nam Rozwiń » obiadowe doświadczenie samo słowo deser pochodzi z francuskiego wzięło się od czasownika sprzątać ze stołu podobno miało to związek z faktem, że deser serwowano już po tym, jak stół uprzątnięte ze wszystkich naczyń po obiedzie wg ustaleń historyków deser pojawił się nie wcześniej niż w siedemnastym wieku przy czym warto dodać, że ówczesne deser niekoniecznie był słodki słowników francuskim w 1600 dziewięćdziesiątego to po prostu ostatnie zdanie stawia na stole to mogło być owoce ciasta i ciasteczka, ale i ser, którego serwowanie wydaniu deserowych bywa praktykowane dziś dzień słodki finał posiłków przychodził chyba ludziom naturalnie w książce tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze prof. Jarosław Dumanowski opisuje, że np. w szesnastym wieku profesorowie Uniwersytetu Jagiellońskiego na koniec uroczystego obiadu jadali wiśnie poziomki, ale także młodych groch strączkowe ach, naturalnie przecież słodki w pierwszej polskiej książce kucharskiej pt. kompendium fair kula rum Stanisława Czernieckiego nie było osobnego rozdziału dla deserów ciast słodyczy, ale były za to mokre suche konspekty, czyli różne owoce w cukrze oraz Wenty cukrowe, do których zaliczały się owoce skąpane w soku francuskiemu Karolinki albo biszkopty jest tam i tatarskie ziele, czyli po prostu Tatarak w cukrze warto nadmienić, że cukier był wtedy rzadki drogi dostępne dla nielicznych dni dopiero w okresie oświecenia, gdy stał się bardziej powszechne na Polski z pełną mocą dotarła kuchnia francuska desery nabrały bardziej współczesnego smaku pojawiło się więcej ciast ciasteczek rozpowszechniły się też napoje, które dość nierozłącznie z konsumpcją deserów nam się kojarzą, czyli herbata kawa u Lucyny Ćwierczakiewiczowej pod koniec dziewiętnastego wieku słodkich propozycji znajdziemy już całą masę dla przykładu w propozycjach mnie na sierpień Ćwierczakiewiczowa proponuje kończyć objęte jabłkami w cieście francuskim kremem migdałowym szarlotką w bankach zupą porządkową parzone ciastkami legł minął owocową lub czekoladową legł gmin jest zresztą cała masa jest cały rozdział poświęcony ciepłym i zimnym legł gminom słowo miało bowiem 2 znaczeniem z 1 strony było daniem w rodzaju kisielu budyniu czasem z owocami czasem z kaszą manną innym razem z makiem orzechami albo makaronem to jednak ta wąska definicja, bo jeszcze 100 lat temu w tradycyjnej polskiej kuchni był to właściwie synonim deseru i tak wśród regulamin oświadcza lewicowej mamy naleśniki suflet omlety budynie zapiekana owoce czy łączkę, a wśród reguł więziennych lody bitej śmietany torcik bezowy czy desery z konfiturami, a konfitury te bardzo często były serwowane nie tak jak robimy to współcześnie na łydce czy rogalików nierzadko śniadania, ale właśnie jako deser w miseczce np. do herbat czasu zresztą mamy na konfitury wyśmienite stragany pełne są Wiśni śliwek malin, a każdy z tych owoców doskonale na konfitury damy się nadaje na czym się konfitura demo różni od marmolady cała tajemnica tkwi w zawartości owoców użytych do produkcji ich szczegółowo to nazewnictwo regulują wymogi prawne, a dokładnie rozporządzenie ministra rolnictwa rozwoju wsi 2003 roku oczywiście w przypadku domowych wyborów nikt nazewnictwa nie będzie czepiał, ale już kupując takie produkty w sklepie warto wiedzieć, że najmniej owoców jest Marma ladzie tylko 20% w ziemię powinno być ich mniej więcej 30%, a już takiego konfliktu trzeba wziąć 500 albo 600g owoców reszta to oczywiście cukier co patrząc na jego obecne ceny każe się nieco zastanawiać czy dżemy marmolady nie staną się niebawem produktem luksusowym a tym bardziej polecam państwu zrobić sobie kilka słoiczków domowych konfitur samodzielnie satysfakcja gwarantowana wiem, że babcie straszą niekiedy, że to szalenie czasochłonne zajęcie wymaga wielogodzinnego mieszania po konfitury się przepalają, ale jest sposób by sobie pracę nieco ułatwić, robiąc syrop cukrowy od wystarczy rozpuścić szklankę cukru w szklance wody, a następnie do gorącego syropu dodać owoce np. kilogram malin potem gotujemy na niewielkim ogniu przez pół godziny potrząsając tylko od czasu do czasu delikatnie garnkiem i gotowe nadmiar soku możemy wlać do butelki owoce przełożyć do słoika np. za Aster Zobacz to chyba najprostsza konfitura świata jest naprawdę przepyszne innym banalnym pomysłem na owocowe przetwory są znane pewnie państwo z dzieciństwa kompotem to zdaniem niektórych symbol wakacyjnej letniej kuchni u babci i najprostszy deser można kompot robić na świeże do bieżącego użycia można słoiki np. w zimnej listopadowe popołudnie zaserwować dzbanek pachnącego latem napoju kompot przywędrował do nas z bliskiego Wschodu jakieś 7 wieków temu jako deser popularny był głównie w naszym kręgu w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, a jego ważnym miejscu historyków polskich świadczy to, że w klasycznej polskiej zastawie było specjalne naczynie na ten rodzaj deseru, czyli kompot wielka robić można praktycznie każdych owoców no może z wyjątkiem bananów, ale nadadzą się jabłka gruszki agrest wiśnie śliwki porzeczki morele brzoskwinie, a nawet winogrona czy Pigwa owoce można oczywiście mieszać dobra proporcja mniej więcej 22 pół raza tyle wody co owoców można oczywiście dodać trochę cukru jeśli akurat udało się państwu kupić Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK O KUCHNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA