REKLAMA

Marhaba! Kuchnia z czterech stron świata

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-08-21 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:15 min.
Udostępnij:

Piotr Ibrahim Kalwas – powieściopisarz, dziennikarz opowiada o swojej książce "MARHABA, witaj w kuchni z czterech stron świata". To opowieść o fascynacji kuchniami świata, pasji do gotowania, tworzenia jedzenia.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to jest niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM połączymy się teraz z Piotrem Ibrahimem eCall lasem powieściopisarzem dziennikarzem dzień dobry kłaniam się dzień dobry witam wszystkich może wpierw wyjaśnimy, gdzie pan w tej chwili jest co pan tam robi jeśli nie jest zbyt wścibskich w tej rozmowie na jestem na Maltańskiej wyspie go za należące do Malty mieszkam tu po prostu od dokładnie 6 lat i na co Terra na rok czytam pisze ten zarabia na na życie pisaniem oraz Rozwiń » dużo biegam i dużo gotuje cano właśnie, bo to jest ten aspekt, którego być może nasi Stali słuchacze jeszcze nie znają Pańskiej przygody poza poza krajem o około roku temu łączyliśmy się by porozmawiać o tym jak wygląda Malta i jakie atrakcje turystyczne za sobą niesie, a teraz chciałbym, żebyśmy porozmawiali właśnie w kontekście kulinarnym proszę zdradzić dlaczego, skąd ten kontekst się bierze no i kontekst kulinarny to mnie się bierze bez względu na to gdzie mieszka mieszkałem bierze się jak będę ciągnie się od dziecka od dziecka pasjonowały się gotowaniem tak amatorsko nigdy zawodowo inny nie w tym kierunku się nie kształciły MO no ale gotuje od no może nie od dziecka od następnego dnia gość ci i podróżowałem sporo po świecie no i mieszkamy od kilkunastu lat takie w Egipcie teraz na Malcie no i gotuje kuchnia różnych narodów i zbiera przepisy od wielu wielu lat i książki kucharskie no to jest moja pasja teraz wydałem właśnie zdjęciu to swoją pasję wyda, wydając książkę z kucharką, a także tak pewną opowieścią o jedzeniu, bo to jest książka, które są i przepisy moich dań, a także opowieści na związane z tymi z tymi daniami, a także historia ma mojej pasji do jedzenia kulinariów no tak, ale łączy pan też przeplata wątki związane z podróżowaniem kulinariami ma chyba taki tytuł nosi książka, za którą pan stoi Witaj w kuchni 4 stron świata proszę wyjaśnić istotę tego pod tytułu no istota tego podtytuł kryje się w tym, że przepisy tam w tej książce jest 75 przepisów one są właściwie całego świata na rzecz miejsc, których i byłem, których nie byłem byłem jak tylko kulinarnej kulinarna podróżowałem po finalny, czyli czytając książki kucharskiej pac i zbierając przepisy z różnych stron świata nawet w krajowych nie były no i są tutaj przepisy z Afryki Azji i krajów arabski i oczywiście z Malty, na której mieszkam z Ameryki Południowej także to jest taka na multi multi i książka Kucharska kosmopolityczna, gdzie przepis nie tylko stricte konkretnych krajów, a także u Zachodu zazębiają się łączą się z przepisami z innych krajów jak dużo eksperymentowałem eksperymentuje na na na zbyt gotowanie z przyrządzaniem potraw, który w rejon świata jest panu najbliższy jeśli chodzi o kulinaria ze względu na swoje upodobania, że jest ja myślę, że to jest baby rejon morza Śródziemnego, w którym mieszkamy od 14 lat, bo mieszkałem 8 lat w Aleksandrii egipskiej i teraz jak mówię 6 lat na Malcie nago za, a tak, więc to kuchnia śródziemnomorska także śródziemnomorska arabska czyli, czyli od Maroka aż po sobie bardzo lubię to punkt to prawdopodobnie wiąże z tym że, że 8 lat mieszkałem w Egipcie tam nie tylko egipską kuchni, ale również innych arabskich krajów i próbowałem, jakbym sam też robiłem oraz kuchnia indyjska, która jest kuchnia, która skupia bardzo trudną i niełatwą do do przyrządzania wargi tak oryginalnymi hinduskimi Jana na kuchnię hinduską bardzo dużo pracuje i eksperymentuje i tworzy takie dania no, więc nazwijmy to około Chin boskie, ale no tamte tamte regiony i Indie Pakistan Bangladesz to bardzo bardzo głównie z ubiegłym 2× wind, jaki i no i zaraziłem się wtedy namiętne zarażają się wysławia oczywiście pasją do Chin z hinduskiego hinduskiego jedzenia i pana cieszy to że, że kuchnia stała się globalna, że właściwie te nurty przenikają się na, tyle że właściwie trudno mówić o takiej kulinarnej homogeniczna ości tak z 1 strony cieszy, bo w ogóle globalną globalizacja mnie cieszy, a w kuchni na talerzu wyjątkowa, chociaż to czasami jest nadużywane, bo takie dania skutki kra, którą się szumnie określa już szyn to często są rzeczy pozbawione także daje w restauracjach pozbawione charakteru takie jakie, więc ta jest z tym stało multi kulturową ości o tym figurze właśnie skoki to trzeba ostrożnie trzeba, jakby gotujący, łącząc smaki i z różnych z różnych krajów są strat świata trzeba nad tym panować, żeby nie stworzyć dania, która jest ani nie stąd ni stąd ani własnej wyobraźni konie, jakie tak bywa czasami proszę powiedzieć, dokąd pan chce dotrzeć jeśli chodzi o odbiorców to wszystkich to oko absolutnie do do do każdego, kto lubi jeść lubi gotować to interesuje się także kuchnią szerzej poza tylko talerzem, bo przecież kuchnia kulinaria cała kultura do wszystkich, którzy uwielbiał nie wiem nawet bawić się gotując, bo ta książka jest napisana w różny sposób to jest dla wszystkich tych, którzy lubią i wielką miskę czy tak to nazywam, bo dania dania w mojej książce to nie jest nowe muzeum to nie jest kuchnia, gdzie jest Kapka Kapka sosu Katka jakiegoś jedzenia tylko to są duże porcje o oparta jest te przepisy, które sobie od wielu wielu lat zawsze nas tzw. Street WI, czyli na jedzeniu ulicznym my by popularnym Ludowym takie taką kuchnię najbardziej lubi, więc to jest książka dla absolutnie dla wszystkich w jaki sposób też sięga pan po składniki będąc na Malcie niekoniecznie musi pan mieć dostęp do tychże szybkich produktów, które używane są choćby w kuchni hinduskiej prawda no tak, ale to raz, że jak mówimy o tej multi kulturową ości w kuchni to trzeba no pamiętać, że z władz właściwie w większości krajów Europy zawsze można pójść pojechać do sklepu arabskiego do hinduskiego do tureckiego itd. meksykańskiego itd. itd. można to, więc wszystko kupić albo zamówić Miedz dostęp do składników praktycznie wszystkich kuchni świata jest nieograniczone wszędzie, gdzie dzień w Europie to jest raz za 2 noże oczywiście internet, gdzie są przepisy są historie, gdzie są całe Love, który moda się uczyć gotować od innych oczywiście także książki kucharki, które wspieram od dziecka, a więc mam tych tych książek kucharskich 2 bardzo długi półki to to jest kolejna rzecz no oraz, ucząc się od niem z telewizji nawet jest dużo programów kulinarnych w różnych językach, więc ktoś chce poznać kuchnie innych krajów to naprawdę nie będzie miał w tej chwili z tym żadnego problemu z pan robi ucieczkę od od mięsa w swoich polecenia i też recepturach tak tak jak ja nie jem mięsa od lat 8 przez 6 lat byłem wegetarianinem od 2 lat jestem weganinem, ale ta książka jest wegetariańska wegańska także nie jest ograniczona tylko nowe dla wegan mniej mięsa z powodu z powodu zwierzęce no nie, żeby nie nie dla dobrostanu zwierząt, żeby nie szkodzić zwierząt, więc to jest ciężka, gdzie nie znajdziemy ani kawałka mięsa no właśnie, bo to się rzuca, ale też jest odpowiedzią dla tych, którzy być może usiłują mięsa odejść nie widzą alternatyw nie wiem receptura podawanych nam przez poprzednie pokolenia prawda no tak to możliwe, że rzeczywiście nowinkę w tej w tej chwili by mąż tak jest taka stąd tak ogromne możliwości czy Poznania przepisów nazwijmy to udających mięsne, a zastępowała, gdzie mięso jest zastępowane przez składniki roślinne albo albo no jak nie związanie nie mięsne na ZUS w kark każde inne każde inne dni, ale nie, ale nie miejsce można zrobić kotlety np. mielone wegańskie jest tak ogromna, a tak ogromne w tej chwili możliwości dla każdego, kto naprawdę chce porzucić jedzenie mięsa Zień wystarczą tylko chęci i samozaparcie na początku, a później to już to już widzę na samo, gdyby pan, ponieważ mamy niedzielę zaproponował coś na niedzielny obiad, ale też w obrębie składników, które no pewnie są na podorędziu w każdej kuchni to co by to było by trudno powiedzieć, ale to np. chcę właśnie moje książki kucharskiej właśnie to co wspomniałem to są kotlety mielone robione z soczewicy i batatów i marchewki paru jeszcze innych składników i to są w LED, które naprawdę wyglądają jak mielone znad smakują nie do końca mięsem, ale podane z tak po polsku z ziemniakami mizerią na talerzu wyglądają zupełnie dla jak jak takie klasyczne mielone zmieni, bo to jest, a propos ważnych dla wielu ludzi, którzy wychodzą o zmianie nazwijmy to tak, że wychodzą z miejsca żeby, żeby ta te dania wygląd przypominały im i ciągle jeszcze dania mięsne to wiatą z zauważyłem wielu wielu wegan także u siebie na początku, więc takie kotlety mielone zrobione z warzyw jak najbardziej polecam ten przepis jest w mojej książce i one są bardzo łatwe do zrobienia pan też odwołuje się do takich rodzinnych tradycji kulinarnych proszę opowiedzieć historii i kultowego deseru Kasi, a jogurtowy deser Kasi to naprawdę nie jest wielkiego to jest to jest coś co moja siostra Kasia zrobiła kiedyś zupełnie spontanicznie i to wyszłaby bez jakichś specjalnych zastanawiacie jak to jak to zrobić po prostu jest to jest to bardzo smaczne desek dziejową łączy się z owocami jest bardzo skomplikowana rzecz, ale w książce jest moim także coś co jest myślę, że bardziej godne uwagi to jest ciasto, które w mojej rodzinie robi się od lat 55 od zaraz po zakończeniu drugiej wojny światowej ciasto nazywa się windą Chłopska tak jak to jak jej, a autorka tego ciasta i to jest ciasto tzw. kręcone polewane gruba gruba polewał we z lukru izba Alejami i ona ma naprawdę historie długą i bardzo ciekawą nie mam zbyt specjalne miejsca czasu, żeby o tym rozmawiać ale gdyby miał polecić swej Kucharski chciał książki, gdy radnego to właśnie to ciasto Binkowska i to jest to jest ciasto, które nie jest z wegańskiego budynek wymaga i mleka jajek, ale to jest jedyna wegetariańska rzecz, dla której robię wyjątek i od weganizmu swojego bardzo często robię ciasto i no i maja odnowiły to tradycja, bo ta tradycja w mojej rodzinie na parę ładnych lat zanikła jest nie zginął przepis na to czas został cudownie odnalezione przez jedno z moich ciotek ta tradycja robienia tego czasu została wznowiona lista jest historia, która ma no i idee tak tak na zbyt głębokie serce jest mi uczucie dobrze jeszcze 1 rzecz zapytamy o to proszę wybaczyć, ale z kuchnią maltańską to się nic nie kojarzę, gdyby zechciał pan zdradzić, że taki nie wiem specjał z miejsca, w którym pan aktualnie przebywa mieszka to co by to było rzeczywiście kuchnia Maltańska to jest taka uwiecznić śródziemnomorska przecież mało znana tak jak generalnie ma Malta jest mało znana powiększy się, o której 100 nagród także naszych rodaków przyjeżdża to po prostu się tylko kąpać pływać i nurkować i i nie zaznajamia się skupią się często, bo też faktem jest w półkę w restauracjach maltański bardzo dużo jednak dominuje wcale nie kuchnia Maltańska tylko kuchnia włoska przede wszystkim oraz ta, której mówiliśmy wiążemy kuchnia Maltańska to jest niesamowicie dobra kuchnia też połączenie 2 bardzo bardzo bardzo dobrych kulinarnych światów między między przede wszystkim świata włoskiego, czyli południowo włoskiego sycylijskiego i arabskiego i takim daniem sztandarowym Malta no jedno jednym z głównych ma Maltańskich dań jest makaron tagliatelle robiony bowiem z zielonym bowiem doprawiamy często jeszcze polewamy śmietaną to jest rewelacyjne danie wszystkim polecam jak będzie będzie jak będą na Malcie, żeby szukali Maltańskich restauracji z Maltańskim jedzenie właśnie tego dania to nie jest tak łatwo bo, bo Maltańskich, kiedy knajp, serwując na Malcie serwujących stricte maltański jedzenie jest coraz mniej dziękuję panu bardzo za te rozmowy przybliżenie nam niuansów kuchni Maltańskiej jako ostatnim wątku, ale też przede wszystkim dziękuję za to powiedział Pańskiej książce Marka wita w kuchni z 4 stron świata Piotr Ibrahim Kalwas powieściopisarz dziennikarz był z nami dziękuję bardzo, naszych słuchaczy pan również zapraszam do informacji Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA