REKLAMA

"Italia na talerzu" - Francois-Regis Gaudry

Poczytalni
Data emisji:
2022-08-27 17:00
Audycja:
Czas trwania:
19:58 min.
Udostępnij:

Zapraszają Martyna Osiecka, Paulina Nawrocka, Przemysław Pozowski

POLECAMY KSIĄŻKI

Italia na talerzu
Francois-Regis Gaudry

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
magazyn poczytalni w radiu TOK FM dzisiaj w składzie Martyna Osiecka Paulina Nawrocka i Przemysław Pozowski i dziś zajmiemy się znów kulinariami znów Włochami Italia na talerzu Franz szła reżim Odry i przyjaciele tłumaczenie Agnieszka dywan Paweł Łapiński i Aleksandra weksel to jest wydawnictwo znak koncept Kraków 2022 no pyszna książka 5 kg wiedzy o pieniądze na więcej niż Chiny kilogramów naprawdę może wierzyć, bo tutaj przed przejęciem właśnie bydle włoskie życie Rozwiń » jest to wolny 700 stron robi wrażenie to nie jest zwykły otrzyma książkę, która tam jest więcej jest w formacie A5 nie to jest takie myślę, że jest 50cm zrzekł się długości przynajmniej ich jest to jest takie albo, żebyście państwo położyli w salonie na stoliku kawowym jak to się mówi, żeby nikt, kto was odwiedzi nie miał wątpliwości, że kochacie kuchnia włosów hektar i traktujecie ją poważny myślę, że też można sobie na półce ustawić jakieś łączenia wideo to też będzie na pewno bardzo mocno widoczne, ale mówicie bydle nazywać tę książkę w ten sposób oczywiście tam, gdzie panują różne zwierzątka jest natomiast chciałem powiedzieć, że to co jest w środku to już jest finezja to już jest coś co nie nie będzie musiał używać jakichś zdrobnień, bo te wszystkie mapy te wszystkie opisy szczegółowe adresy no to jest taka encyklopedia była prawda Martyna ta, bo ten w przypadku jedno Odry rozmawialiśmy kilka tygodni temu o włoskich makaronach to część to po prostu też w sądzie opisywał historię tych makaronów nie tutaj tutaj właśnie jest połączenie z 1 strony tekstu z drugiej strony wszelkich pięknych trafić wrzucania przepisów ciekawostek do historii, które tworzy po prostu całe tło, ale poza tym, że wywołuje czytanie wywołuje po prostu mód i chęć uratowania włoskich potraw no to jesteś ucztą dla oka tak jeśli chodzi o książkę, którą zajmowaliśmy się około miesiąca temu to rzeczywiście tam trzeba było przebrnąć przez tekst, a właściwie, gdzie się otworzy to jest jakaś informacja jakaś ciekawostka, której myślę, że nawet najbardziej wytrawni podróżnicy do Włoch nawet osoby, które zajmują się nie wiem włoską kuchnię na co dzień myślę, że coś jest w stanie zaskoczyć, więc zapytam może ciebie Paulina najpierw szczyty, przeglądając książkę czy też czytając ją od deski do deski zatrzymała szczególnie, jeżeli chodzi o jakąś stronę dotyczącą jakiś konkretnych nie wiem potraw czy typologii warzyw ryb mięs serów zatrzymywała się co chwila, bo to jest taka książka, która po prostu no jest w moim ulubionym nurcie gatunku, czyli dotyczy jedzenia, ale właśnie, poszerzając nam wiedzę na temat produktów spożywczych na temat dań o wątki historyczne popkulturowe ciekawostką wszelako taka jak to się mówi tria nie jest angielskiego, czyli po prostu w każdy temat każde zagadnienie jest tak naprawdę poszerzone bardzo wiele aspektów ja właściwie od dziecka mam słabość do takich książek typu encyklopedycznego, które jakoś zbierają rzeczy w 1 miejscu, a to jest dodatkowo o jedzeniu, więc podejrzewam, że dzisiaj 78 lat i natrafiła np. w biblioteczce moich dziadków na taką encyklopedię to pewnie bym po prostu przepadła nie zaczytywał się w niej całymi dniami i to jest tak książkę można naprawdę można siąść mając wolnych jest 6 godzin to może w przyszłym tyle trzeba, żeby się dość w miarę dokładnie zapoznać z tymi stronnikami, ale można też po prostu ją sobie otwierać i w przepaść na chwileczkę, żeby czytać np. na 34 czy 5 stron, a można ją traktować po prostu też, jakie encyklopedii, czyli nie szukamy np. jaki makaron będzie najlepszy do naszego regionu cykl mamy stronę tutaj rysunki zdjęcia opisy przy okazji właśnie sugestie łączenia chcemy zarobić jakąś fantastyczną sałatkę no to czy szukamy po prostu przepisów bardzo duży dbałości o takie przekrojowe spojrzenie czy też nie orzeka i myślę, że nieprzypadkowo autorowi książki przeminie głównym nie jest Włoch, a mało tego jest nim Francuz już na wstępie właściwie o tym czytamy że by jak kuchnia francuska wiadomo chodzi zatem taką kolebkę kulinarnej cywilizacji europejskiej natomiast kuchnia włoska na właściwe od zawsze w szranki nie ustaje w pierwszej chwili muszę, ale jak to dlaczego po prostu, dlaczego zaczynamy tę książkę od ustosunkowania się do kuchni francuskiej, a potem uświadomiłem, że właśnie autorem Francuz i wszystko stało się jasne, ale myślę, że to dobrze, ale Włochy też miłość autora książki zresztą książka napisana z przyjaciółmi, którzy też no o Włoszech włoskiej kuchni mają wiedzę czasem naukową, a ty się zatrzymała Martyna jakimś konkretnym produkcie na jakieś konkretnej potrawie, na które konkretnej stronie mnie fascynują owoce warzywa, które są wymienione w książce, bo ja nie zdawałem wcześniej sprawę, że naprawdę jest tyle gatunków pomidorów jest tyle gatunków gruszek i w zależności od tego jakie da nie mamy możemy te gatunki użyć tutaj nie powiem trochę żałuje, tyle że w Polsce chyba nie ma aż takiej możliwości wyboru gatunków tutaj byśmy musieli faktycznie pojechać na wakacje we włoszech i wybrać się na ten włoski Targ i stamtąd wybierać te świeże owoce warzywa i ja też skupiłam się trochę na tych podstawy tych potrawach takich bardzo podstawowych z palet z pieprzem takie, które teoretycznie są najprostsze, a w praktyce to są te, które najłatwiej zepsuć w jaki sposób i teraz od paru dni sobie próbuje uratować to idealny sport 2, a państwo jeszcze powiem, że jeżeli dojdziemy do fragmentu poświęconego makaronu to samych ilustracji takich bardzo malutkich makaron NIK ów co nie zaczął nas rzeczywistości małe tak, bo tam rozpiętości oczywiście bardzo bardzo duża to zajmuje dobre 10 stron, a ja chcę mówić o warzywach nie powiem, że chodzi o to, że mamy prawda dużo warzyw czy nie wiem kilka gatunków pomidorów kilka gatunków cykorii tylko np. sama Cykoria to jest też kilkanaście pozycji oczywiście z tą problematyczną rady KIO di Trevi np. tak więc tam, a więc po prostu wyparowuje z tej książki niczym potrawa oczywiście z wszelkimi szczegółami właśnie dotyczącymi też geografii konkretnych miejsc na mapie Włoch czy konkretnych lokali to może na koniec tej pierwszej części jeszcze tylko zapytam czy któraś z postaci, bo tam też wiele ważnych postaci dla włoskiej kultury włoskiej kuchni was zaintrygowała zaciekawiło Colina, bo jeśli niema odpowiedzi to ja w takim razie tutaj jeszcze zakończy, bo przyznam, że aż tak mocno nie siedzę właśnie w powiedzmy kucharza tak słynnych, ale pannę LTRO Marka wizji, który potrawy tworzył, inspirując się konkretnymi obrazami czy konkretnymi nazwiskami ze świata sztuki np. Jacksonem Polakiem, który miał takie hasło jesteśmy tym co widzieliśmy wyobraźcie sobie państwo taką potrawę właśnie zainspirowaną Polakiem, który miał swoją specyficzną technikę też malarską rzucania pierwsze filmy znanych osób dotarło, że on po prostu stać Ivicy małej bazy i wystrzeliwały pomidory jak teraz festiwal trochę, acz trochę tak to wyglądało natomiast nie tylko krokiem jest ta inspiracja, więc też to co powinno mówiła świat kulturowe zaczepienie jest bardzo mocno leży sobie do tego wrócimy już po skrócie informacji wracamy do drugiej części magazynu poczytalni w radiu TOK FM dziś taka jego kulinarna znów odsłona Italia na talerzu raz jeszcze przytoczyć nazwisko francuskiego autora Franz szła reżim go Odry i przyjaciele przyjaciół nie będziemy mieli zyska wymienia się nie wiedzą kogo chodzi, a śmieci natomiast przypomnę oczywiście też tłumaczy Agnieszka dywan Paweł Łapiński Aleksandra weksel jesteśmy w składzie trafia pierwszy przedstawił Przemysław Pozowski Martyna Osiecka Paulina Nawrocka no i Paulina ty chciałeś na moje pytanie odpowiedzieć w pierwszej części programu ono dotyczyło tego, która takich sylwetek w tej przytaczane ważnych postaci włoskiej kuchni kultury zainspirowała jak to czasami w programach czy nagrania na żywo zawiódł mikrofon teraz już jest włączony, więc w takim razie oddajecie głos tak miałam właśnie też markę i powiedzieć, bo to jest bardzo ciekawa postać też czytałam o nim przy okazji wątków łączących kuchnie tak naprawdę ze sztuką jest my ich całkiem sporo i bardzo fajnie też przedstawione są postaci właśnie te sylwetki przeróżne rysunkową też warto dodać, że ilustracje są też bardzo piękne służy stronom tej książki, a postaci to oczywiście tutaj wątek feministyczny musi się pojawić no bo jakże to bardzo mnie cieszy właśnie sylwetka nad samą linię, a de domo nad kawalerek, która była pierwszą włoską szef kuchni z takim statusie gwiazdy i to dosłownie, bo jako pierwsza zdobyła jako kobieta gwiazdkę mieszając osiemdziesiątym drugim roku Enea 14 lat później 3 gwiazdki Chanel no to sprawiło, że kilka lat temu została ogłoszona najlepszą szefową kuchni na świecie oczywiście w tej damskiej kategorii, bo tutaj kuchni troszkę jak w sporcie mamy rozdział na kuchnię kobiecą i męską i uśmiecham się do Przemka zaraz będzie kontrach w już ale, toteż właśnie przy każdej warto dodać, że przy wielu tych postaciach szczególnie te, które np. zasłynęła jako szefowie kuchni czy szefowa kuchni są też od choćby przepisy sygnowane właśnie ich nazwiskami czy jakieś ukochane produkty mnóstwo też jest takich ciekawostek jak np. od kuchni schroniskowe, która swego czasu bardzo istotna była też i rozwijała się właśnie w górskich kurortach we włoszech no właściwych wag każdy aspekt związany z jedzeniem jest w tej książce poruszony z szyszką sobie obrać jakiś nie był i jeżeli chodzi o właśnie wątek, który jest poruszony to nawet sport się tam też znajdzie ja tak jak zwykle jako przedstawiciel redakcji sportowej Radia TOK FM wrzucę tutaj swoje 3gr, bo następujące rzeczy proszę państwa gospodaruje, ale trudno następujące rzeczy przede wszystkim zacząć mówił, że Francuz jest autorem książki, więc nawet ilustracji i w zestawieniu win mamy przedstawione np. jako mecz Włochy Francja no i nie trzeba przypominać finału mistrz świata słynnego byczka propos jedzenia i tutaj tego jak mówiliśmy o tej książce na początku jest dana no ale oczywiście za to zabawną ilustracją do liczby liczby jeszcze raz liczby jak to było z tymi oznaczeniami apelacji poszczególnych, które wina, gdzie się przyjęły szczepy itd. a jeszcze bardziej rozbawiła mnie to, że np. jest fragment poświęcony klubom piłkarskim i tam wymieniona jest np. jak związana jest szynka parmeńska z klubem AC Parma to się okazuje, że był już pierwszy sponsor Parmy w jaki sposób jest Neapol związany z jedzeniem no Otóż w jednej z pizzerii można znaleźć oczywiście pizze o nazwie poświęconej Diego Maradonie itd. itd. czy szaliki Atalanty Bergamo, na których jest napisane, że jemy polenta, ale w w naszym sercu jest Atalanta tego typu smaczków także sportowych jest mnóstwo, ale też wracając jeszcze do sztuki, bo to jeszcze chciałem was zapytać się były tam też np. fragmenty poświęcone filmowi, czyli cytaty filmowe dotyczące kuchni też dzieła sztuki od razu przypisane, gdzie można zobaczyć dane dzieło sztuki np. ostatnio wiecie, że w, jakiej konkretnie galerii i które tutaj właśnie z tych powiedzmy jeszcze kulturowych aspektów zwróciło waszą uwagę coś takiego, że zobaczyliście chcieliście nie wiem pojechać do Palermo zobaczyć obraz Renato tuż za start uczyli ja, gdzie jest zobowiąże by całe Czytelnicy wciąż nie spowoduje, że my chcemy jechać jedno miejsce nie stworzymy wzrostu tworzy się taka lista życzeń, do których chcielibyśmy objechać i zaczniemy od północy i właśnie jadąc przez media ląd, a propos ostatniej wieczerzy i na południe do Neapolu i po tą pizzę i nic nie było ciężko skupić się więcej się nie mam jeszcze 1 ulubionej rzeczy złoże dobrze może też desery ja po prostu kocham desery, ale nie umiem wybrać coś konkretnego, bo zestaw jest tak ogromny i tak zachęcający, że to chyba będzie bardziej kwestia, gdzie najpierw znajdę tanie bilety, żeby przylecieć wtedy otworzyć już i sprawdzę co muszę dokładnie sprawdzić przetestować chciało się ze zwolnienia są to 3 miejsca, które po poprzedniej, że ciężko zgadzam się z Martyną, że ta książka po prostu zachęca do podróżowania absolutnie po całej Italii, ale takich właśnie różnych aspektów kulturowych to np. mam uwagę, że wrócił wątek mody i gastronomii, które oczywiście, jeżeli myślimy o włoskiej kulturze co młoda też stanowi dość jego istotny element tamże, bo jak wiele obowiązków, które łączyły np. modę to z górnej półki, odkąd jest z gastronomią nawet jest mini Kronika produktów spożywczych wykorzystywanych w strojach właśnie na przełomie wieków i myślę, że ta kompleksowość właśnie ujęcia w kuchni kultury geografii właściwie takim absolutnie poważnym potraktowaniem każdego aspektu jest zgoda naprawdę wielkiego uznania i wrócę tu też do tego autorstwa, że no myślę, że w głoszenie może to źle zabrzmi, ale że paradoksalnie dobrze zrobiło tematowi spojrzenie zewnątrz że, jakkolwiek autor dokumentu zresztą Włoch jest to jednak jest Francuzem i wychowany jest ku tej kulturze, która do kuchni takie podejście wręcz encyklopedycznym powiedzieć, że dla Tuska stronami, czyli pierwsza encyklopedia sztuki kulinarnej właśnie francuska przecież dlatego chyba był w stanie tak ująć bardzo kompleksowo cały temat również kuchenne, bo Włosi wiadomo w zależności od tego, jakiego regionu np. też dane rzeczy uznają za istotniejsze tutaj nie ma jak dziś nie wiem np. przewagi tam rzymskiego czy sycylijskiego punktu widzenia tylko nie znosi, bo jest książkę równościową encyklopedyczne no i też ogromna w tym zasługa no całej rzeszy ludzi, którzy razem z francuskiego Trier rzezi pracowało to było ponad 150 osób z tego co wyczytałem 70 ponad współpracowników 50 szefów kuchni 24 ilustratorów kilku fotografów naprawdę tytaniczna praca całej rzeszy ludzi, żeby ta książka powstała i chyba dzięki temu też może naprawdę nosi miano encyklopedii i moja wielka, jeżeli ktoś z wydawnictwa znak nas słucha to wielka prośba, żeby wydać też pierwszą książkę tego autora aktora poświęcone kuchni francuskiej i podobnie traktuje bardzo chciałby też po polsku ukazała na koniec jeszcze może jedno takie szerokie pytanie do ciebie Martyna i do ciebie Paulina dają taką troszkę tezę jak zamknąłem tą książkę pod tym przeczytanie tych 500 stron po zamknięciu tych 5 kg wiedzę, której mówiliśmy to książka jest tak piękna te kształty makaronów są tak wspaniałe etykiety win nie wiem cukierków Leone są tak dopracowana, że jakieś zamykam i mam to skonfrontować się teraz akurat mamy lato, więc tak brzydko u nas nie jest to konto skonfrontować się z naszą tutejszy dozą w Warszawie czy innych polskich miastach to sobie myślę, że właśnie wychowanie w takiej kulturze jedzenia w takiej kulturze właśnie, jeżeli chodzi o estetykę dizajn po prostu to jest ich naturalne i że my z tymi naszymi pierogami innymi równie smacznym oczywiście potrawami nigdy nie będziemy w stanie, jakby przełożyć tej kuchni na życie czy macie takie wrażenie, że to wszystko co jest w tej książce trochę determinuje ja też Włosi są na co dzień mającym niestety albo niestety nie jesteśmy, które są nie rodzę reżim lekarza uważam, że wszystko zależy od potraktowania tematu tak samo patrząc na taką gniewem prostą kuchnię włoską też po prostu czasu jest wcale nie wygląda jakoś porywająco jak zyski, ale słabszy też tak jest najczęściej po prostu jakoś sobie, że naszą później każdego regionu może potraktować no Niewiem myślę, że niema co litować wcale nie jest z nami także rap sens, bo my często jesteśmy zapatrzeni tych Włochów, że właśnie tutaj to wąskie stosowanie soi wszystko, a i dojazdu i Belter nazwała zresztą jedna z tych kolekcji mody, które tam Dolina swoje należne aktora, a jest w terenie nie zdradzę, że może to też kwestia tego w jakim domu i wychowani, ale mnie ten moment, kiedy przychodził obiad, kiedy cała rodzina przychodziła spotykała się razem jeden z kuchni, która jeszcze pół godziny temu, kiedy była tam była tylko babcie i zadać je łamała była totalna cisza i analiz klubu zrobił się taki harmider i wiedzy i to zwieńczy o zbliżonych do siebie sztućców i nakładane i odkładanej należy już pełnym jedzeniem to jest coś dla mnie niepodrabialny do, jakkolwiek czerpie ogromną przyjemność jedzenia również we włoszech widzę tych, którzy jedzą to, ale naszego święta nasza jest też dobra nie wymieniłabym też ona nic innego po prostu jeszcze płyta Pauliny, które znały wyłączał mikrofony te dokładne, ale łączyła z powrotem nie no po prostu książka to jest estetycznym przeżyciem też już abstrahując od tego, że pełną wiedzę polecam każdemu, kto nie tylko kuchnią się interesuje to jest po prostu przekładana miła i przyjemna bardzo państwu polecam w takim razie jeszcze tylko przypomnę rozmawialiśmy dziś o książce nawet ją nazywaliśmy encyklopedią Italia na talerzu 5 kg wiedzy o włoskiej kuchni kulturze Françoise na reżim Odry oraz przyjaciele tłumaczenie Agnieszka dywan Paweł Łapiński Aleksandra weksel wydawnictwo znak koncept Kraków 2022 rozmawialiśmy w składzie Martyna Osiecka Paulina Nawrocka i włączonym cały czas tracone Przemysław pozostaje jeszcze państwu zapraszam państwa zostaje już za moment porozmawiamy o świadkach Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POCZYTALNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA