REKLAMA

Marnowanie żywności w Polsce

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2022-08-27 22:00
Prowadzący:
Czas trwania:
45:55 min.
Udostępnij:

O problemie marnowania żywności w Polsce Ewa Podolska rozmawia z Beatą Ciepłą, prezeską Polskich Federacji Banków Żywności i Eweliną Łobodziec, koordynatorka ds. mediów Green Rev Institute.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Ewa Podolska programie rozmawiać będziemy o żywności marnowanej żywności w naszym kraju ten temat powraca chyba ostatnio szczególnie intensywny był wtedy, gdy miały powstać przepisy przepisy, które spowodowały, że żywności będzie się mniej marnować też one powstały w 2019 roku weszły w życie, ale ja się tak zastanawiam patrząc tutaj na wykres, który mam na taką grafikę, że organizacje pozarządowe te, które i żywność chcą przekazać Rozwiń » przekazują potrzebującym otrzymują 5,495,5% żywności marnowanej w handlu, a niecałe 04% całej żywności marnowanej w Polsce jeszcze zastanawiamy dziś jak działa ten system patrząc na to można by powiedzieć w zasadzie praktycznie wszystko jest marnowany i czego nie możemy pozyskać by przekazać tym, którzy potrzebują oczywiście aż tak źle nie jest niemniej te liczby przemawiają do wyobraźni pierwszym moim gościem jest pani Beata ciepła prezeska federacji polskich banków żywności dzień dobry dzień na kredytowanie witam państwa zgodzi się pani ze mną, że to są bardzo pesymistyczne liczby wniósł zdecydowanie tak biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce znajduje się blisko 5 000 000 ton żywności rocznie, a organizacje pozarządowe takie banki żywności za zagospodarowują cele charytatywne tak naprawdę skromny odsetek pozostaje bardzo bardzo dużo zrobienia musi co ma ustawa jak widać nie rozwiązała tego programu wpłynęło i zainicjowała trochę nowych Plast nowych przedsiębiorców, którzy zdecydowali się w ten sposób ratowali ludność przed zmarnowaniem, ale są jest niezwykle istotne to fakt, że badania skali marnowania żywności pokazują, że tak naprawdę najwięcej żywności miały aż 60% zmian w gospodarstwach domowych konsumenci ustawę, która powstała tysiące dziewiętnastym roku strajk bardzo się cieszymy się również federacja pan sprzeczności zabierają się miał zobowiązuje do przekazywania żywności na cele charytatywne wyłącznie sprzedawcy sprzeczności 3 mniej sklepów wielkopowierzchniowych jeśli powyżej 150m² z kolei dane statystyczne dotyczące tej ilości marnowanej żywności pokazują, że Harry umawiał się 7% tej całej obronnej Unii 5 dniach ta, ale z tego co pani mówi wynika, że piłka jest po naszej stronie po stronie zwykłego konsumenta zwykłego człowieka, bo to my marnujemy najwięcej żywności i to chyba trudno prawnie uregulować nie wiem czy w ogóle gdzieś w krajach są takie regulacje to znaczy pomysły na to itd. to o to chodzi, żebyśmy my nie wyrzucali tej żywności przechodzimy teraz do głowy, że co może powinna być ta żywność nie wiem którą, której się pozbywamy nie wiem osobno o w osobne miejsca składowana jest bardzo trudne prawda nie wiem czy był jakiś pomysł NATO oprócz edukacji edukacji edukacji dokładne zmiany postaw edukacja to klucz do sukcesu ono oczywiście ustawą nie jesteśmy w stanie zmusić Jana ojca by do tego, żeby właśnie nie wyrzucam żywności do weryfikować Szcze ma przygotowaną listę produktów jest ważne i to zastraszona i na zachód wjazd tutaj na pewno bezpośredniego oddziaływania żadna ustawa będzie miała no ale może mieć średnia dochodzi zapisy czy wymagania tak już tej aktualnej formule ustawy są, że właśnie sklepy muszą przynajmniej raz trochę granica krzyk kampanie edukacyjno-informacyjne są w placówkach jest jakość cieszą kontrował do tego aby, aby uświadamiać rzecz wydawałoby się klasy oczywistego, a na pytanie jak nie byle jak nie marnować żywności teoretycznie wszyscy jesteśmy świadomi w takich podstawowych trików i zasad planowania właściwego przechowywania przetwarzania żywności natomiast to życie pokazuje, że widzieli się na co dzień jednak zapominamy i mimo że pokazujemy mówimy, zachęcając do niemarnowania, ale pokazujemy czynniki takie efekty nie tylko te społeczne media rzucane, gdzie indziej są osoby potrzebujące środowisko, marnując żywność marnujemy zasoby, ale również to co jest niezwykle istotne to czynnik ekonomiczny tak, wyrzucając 16 kosza ja moje gospodarstwo domowe rozprawia się kilku tysięcy złotych rocznie pewną radę przez bezmyślność niewłaściwe podejście do żywności może obecna inflacja zatem co za tym idzie drożyzna spowoduje, że akurat w tym w tej w tym aspekcie nastąpi zmiana, że będziemy kupować mniej jednorazowo po prostu zastanawia się bardziej nam co jest potrzebne rzeczywiście zostanie kosz wymuszone przez obecną sytuacji, ale coś tak może być sierpniu pojawimy się takie badania, które przeprawę przeprowadziła przeprowadziła firma badawcza dla firmy rejestr już dłużników BIK InfoMonitor i tam rzeczywiście wskazuje się, że jednak myślimy o tym, iż tyle pozytywnym efektem złej sytuacji kryzysu gospodarczego inflacji jest właśnie zmniejszenie liczby osób, które deklarują, że żywność wyrzucają wcześniej była mowa o 52% teraz te badania pokazują, że aż 65% gospodarstw domowych deklaruje, że nie rzucasz gości bardzo chciałabym, żeby ta prawda natomiast no gdzieś musi pamiętać, że to są to są badania są deklaratywne odpowiedzi, więc mniejsze wydaje się wyrzucam, ale też np. nie rozmawiając kiedyś starszą panią usłyszała dla wyrzuciła ser żółty, ale nie marnuję żywności on był zepsuty, czyli nie narazi się do zwiedzania no to musiał wyczuć listach tylko etyka czy on się nie do jedzenia, ponieważ ta pani otworzyła zobaczyła, że ten ser jest np. pokryty jakąś pleśnią czyta pani gospodarza działa i powiedziała ojej jutro się kończy albo dzisiaj się skończyło, a datą ważności tego wyrzucam prawda dokładnie kwestia ty innych powodów jest na pewno wiele daszkiem my pytamy, realizując tak naprawdę co roku jako o 115 takie badania pytamy o powody wyrzucania produktów spożywczych no w tym najczęściej pojawiającym się jest zepsucie żywności natomiast panie, dlaczego nasze zepsuło czasami mamy lodówki mamy lodówki mamy lodów czasami zamrażarka pełna jest jakość żywności tak kupujący gdzieś tańsze produkty no istnieje ryzyko, że rzetelne artykuły nie będzie tak dobrej jakości, ale większości przypadków to są niestety nasze błędy czy właśnie kolejny to przeoczyłem datę ważności kupiły za dużo kupili kilka opakowań na pomocy, bo miała przede wszystkim zbyt dużo żywności tak przemyślane zakupy, o czym mówiłam, przygotowując się do zakupów nasze święta zasada 4 swe plany tak idąc na zakupy sprawdził co mamy w swojej lodówce z Krzaka pomyślimy co wcale i będzie jeśli w najbliższym czasie zrobi listę zakupów stąd wystąp o otrzymaniu leku jeszcze zjedzmy coś przed pójściem do zwrotu, bo głodni będziemy chcieli siedzieć więcej niż 1 mamy na tej liście pani powiedziała, że sklepy są zobowiązane do zrobienia kampanii, która mówi o tym żywności marnować, ale równocześnie przecież te same sklepy dążą do zwiększenia swoich obrotów, a więc z widzimy i słyszymy jak pisze ogórków o to nie dane jak będzie taki tani jak kupić 3 kostki masła prawda to to dzieci tanie jak PiS i całe opakowanie czegoś to będzie taniej niż być kupowany pojedynczo no przecież na tej zasadzie masa ludzie kupują rzeczy po kilka, mimo że tak naprawdę wszyscy mieli zaznaczone mają ku PiS mają burty, a nie 6 osób również tak no tutaj kłania się strony rozsądek i myśleniem ciasto mówimy o tym teraz badania pokazują 60% marnują gospodarstwa domowe się na drodze Hannę, ale właśnie jeśli my złapiemy się na promocję i kupimy te kilka kartonów zwierzakach produkt piasek niż planowaliśmy to też nasze rady minister wskazana jest raczej na zmarnowanie leży przesuwa się i ten czarny, kto marnuje tak natomiast tak celnie zostaje osiągnięty, więc oczywiście klasyka działania promocyjne robią Th TK chyba siła handlu w klasie dzieci na drutach natomiast my musimy racjonalnie do tego tematu podchodzić planować możemy też nowymi upiekł kilka promocyjnych klasę jako osoba prywatna mogę sobie to masło zamrozić nawet, jakiemu temu Massu termin przydatności spożycia zamrażarce linia mogę bezpiecznie jeśli zamrażanie wydłuży rehabilitację, więc możemy nawet właśnie, kusząc się na na filozofię tylko korzystać ci już w stanie czegoś więcej natomiast zastanówmy się co z tym zrobić przed słuszny to lepszy, a to właśnie środowe danie z promocyjnych nie SA a, ale musi sam Rusinek, że to jest jeszcze kilka dni czy za tydzień nie jeszcze 3 dni to samo proszę nie zniechęcić bywałem potraw a czego najwięcej wyrzucamy my konsumenci no badania pokazują to taki tryb pień drzewa na białym czy w pieczy jest tym produktem którego, którego wyrzucamy najwięcej no jest ono takim delikatnym i krótkotrwałym produkcja też musimy pamiętać tutaj piekarnie takie rzemieślnicze ciasto, pokazując wskazują, że ich ślad na zakwasie właściwie wytworzone może być przechowywany w Włoszech natomiast jak na razie tej marki które, które dziś miały w supermarkecie niestety są smaczne chrupiące technokrata w dniu zakupu i grzechem do marnowania żywności to też kwestia przechowywania kupujemy worków foliowych tak to zostawiamy, więc ta od 2 czy chleb się zaparzy myśmy też właściwie przechowywali jakieś udzielnych woreczkach uratowali byśmy może część tego na tego produktu no i też co marnujemy oczywiście te produkty takie trwałe świeży czy nie owoce warzywa i nabiał to są to są takie artykuły, które ankietowani wskazują jako niestety wyrzucane na części powiedz jeszcze tylko 2 słowa na temat różnicy między tymi 2 napisami dotyczącymi przydatności do spożycia to kwestia rozumienia właściwego odczytania tych jest to również niezwykle ważny element przeciwdziałania marnowaniu żywności na wszystkich produktach, które kupujemy w latach są tak naprawdę 2 rodzaje zapisów najlepiej stoczyć przez uraz należy spożyć do już, aby te słowa lepiej należy powinny nam sfinansować wskazywać co takie oznakowanie znaczy natomiast dla ponad 60% Polaków te daty oznacza też pamięta sam tak i to to niestety ze szkodą również dla dla środowiska i dla naszych kieszeni należy spożyć do tu mamy konkretny dzień wskazany konkretną datę to jest tzw. karta bezpieczeństwa, czyli po upływie tego terminu termin sam przydatności spożycia nie prosił myślę, że takiego artykułu już spożywać to dotyczy najczęściej takich produktów świeżych właśnie białych win i nie SA, gdzie też zachodzą rozmaite reakcje, jakie mikrobiologiczne, gdzie to ryzyko ewentualnego zatrucia jest, choć słyszymy, że czasami niektóre osoby zjadają jagód po 6 tygodniach od terminu przydatności i żyją problemów nie mają natomiast do tego nie zachęcamy, ale to, czego zachęcamy to właśnie czy zbliżenie się tym uchwał, które mają taki ten napis najlepiej spożyć przed czy tzw. terminy optymalnej jakości produktu data minimalnej trwałości, czyli producent deklaruje, że do tej konkretnej daty pewnej części z miesiąc Roch dany artykuł spożywczy będzie nie tylko bezpieczne również będzie miała te optymalne, ale zalety jakością to dotyczy takich produktów trwałych suchy konserw ryżu makaronów kasz i tak na raty może to być prawie pewni, że jeśli przechowujemy Karol w swoim domu i a jego data upływa 31sierpnia 1września nagle nie stanie się złe i zepsuty i niebezpieczne myślę, że 1października nie stanie się słaby i 1listopada nie stanie się rzecz dokładnie tak wielu krajach widzi, jakby funkcjonuje rozróżnienie instytucja w ogóle ich wykorzystywanie takich artykułów spożywczych hoteli dacie minimalnej trwałości jest dopuszczony prawem to wręcz są takie wskazania, że jeśli chodzi o niewielu słodyczy to będą 3 miesiące darty jeśli chodzi o puszki to nawet rok w Tychach auta, ale niemająca jeszcze na Helu lekarz minimum 6 miesięcy, a u nas jeszcze Polski tak też jak zrównuje te też etaty powstawały tylko, że Stefania, czyli jak banki żywności w tym momencie wciąż jeszcze nie możemy przekazywać takiego makaronu po upływie minimalnej trwałości nie, ale to pani zaskakuje teoretycznie możecie teoretycznie moglibyśmy dyrektywa unijna dopuszcza taką taką możliwość kwestię wykorzystywania tej samej rady instytucje cele charytatywne natomiast jeszcze to nie zostało wprowadzone do polskiego kraju ustawa o bezpieczeństwie żywności, która zobowiązuje w naszym kraju w tym momencie jeszcze jakby tych tych dat nie rozróżnia druga kolejna sprawa to jest jednak dobrze wspominam 10 przy ponad 60% osób nie słusznie też tak wiec też 60% odbiorców naszej pomocy osób potrzebujących, które przekazujemy rzecz w momencie, kiedy dalibyśmy im takie produkty no to ono tutaj reakcja lekarz społeczna tak odbioru karmimy tych biednych, lecz czy brak godności poszanowania drugiego człowieka jest to znał takie elementy takie działanie, które jak najszybciej powinno Olę być właśnie szeroko komentowane wymienić informację o tym powinniśmy edukować kilka sieci handlowych w tym my współpracujemy opieramy żywność od nich właśnie w ramach wszelkich kampanii realizowanych w związku z ustawy o przeciwdziałaniu żywności już w ubiegłym roku, a takie działanie takie akcje dochodziło również jako przykład IT żywności w swoich różnych projektach edukacyjnych, gdzie staram się przedzierać się do szerokiej opinii publicznej też czujemy, iż działania warsztatowe edukacyjne np. szkoła, bo myślę, że tutaj dzieci edukacja to jeden z kluczy do sukcesu tak od najmłodszych lat mówić pokazywać tłumaczyć się jak działa dzieci miał okazję odczuwany przez rząd informacji udziela się z nimi później rodzice naprawdę jestem zaskoczona, że 60% Polaków nie rozumiem tej różnicy co znaczy należy spożyć do prawda najlepiej spożyć przed i mimo tego zielono w przynajmniej w tych programach, które prowadziłam mówi się tymi inny typ mówi się o tym mówi się tym, więc wyraźnie napisane tak natomiast niestety nie ale takie podejście jest, że warto zauważyć określić, że jest kilka produktów, które w ogóle nie mają muszą mieć dach minimalnej trwałości np. hasłu kuchenna cukier czy ocet czynieniu czytam na karty daty nie musi być np. na produktach, które również waleczności decydują w tej chwili w ramach programu pomocy unijnej mamy taki cukier Czech jest z nami wskazana data, ale wyraźnie też dziś pisze, że jest to do perfumowania, czyli data zachowania mylą produktu i niestety spotkaliśmy się też takimi reakcjami odbiorców tej pomocy, że właśnie chwalił pan mówiąca daliście przeterminowane ucierpią krzyk, nic więc zdecydowanie Panas wrześnie czytamy nie czytam co jest normowana może małe literki, bo w tym wypadku drugim najlepiej spożyć, jakby decyzja czy ja to będę jadła zależy ode mnie prawda otwiera taki produkt, bo ile było najlepiej spożyć do właśnie owego 31sierpnia otwieram taki produkt w grudniu no do mnie należy decyzja patrz co się na niego trzeba nie wiem mało cham no oglądam i do mnie należy decyzja prawda składnie techno starszy o pierwszym brakuje na firmę przyprowadza oddechu Kancelaria po szkołach, ale posmaku tak ją niektóre firmy również niektórzy producenci właśnie tego typu dodatkowe informacje to stanowiły zamiesza w opakowaniach nas mobilizować zadać tego że, zanim wrzuca tam produkt do kosza lesie czuję, że różni się przyjrzała i stracił czy aby na pewno wolę już wymaga właśnie utylizacji, a mamy tylko 3 minuty proszę powiedzieć, bo Przeżyj będę o tym rozmawiał w następnej części, ale z waszego punktu widzenia z punktu widzenia banków żywności co należałoby zmienić w tej w przepisach, żeby działać skuteczniej i ma generalnie my jako banki żywności, ale braliśmy aktywny udział w konsultacjach współpracowaliśmy również wspólnie z sektora ochrony środowiska, który w środę przygotowywał ewaluację tej ustawy została poszkodowana w lipcu ubiegłego roku tak naprawdę przyjemne przestronne ewaluacja powiedzmy bardzo pani była powiedzmy ludzkim językiem ewaluacja, czyli ocena funkcjonowania ustawa działa pierwsze sprawdziany żywności po 1,5 roku jej, ale jej funkcjonowania już taką analizę ocen przygotował raport został przedstawiony są te postulaty wskazywane zarówno przez banki żywności inne organizacje pozarządowe, ale też rzeczy do zmian, które dostrzegły Sałek oś to trafiło do sejmowej komisji i 15września zostało przyjęte natomiast mija już prawie rok od tego czasu no niestety nie nie stał się szkoda rozumując sytuacja nadzwyczajna covid teraz kwestia wojny też również szereg nazw organizacji swój się bardziej na usta bieganiu o zmian w ustawie, ale zdecydowanie uważamy, że trzeba zrobić to co my wskazujemy, jakie najważniejsze punkty, które stają się niezmiernie istotna kwestia doprecyzowania definicji, bo jest taka definicja marnowania żywności, która nie jest jednoznaczne hoduje też zresztą również określa, że wiele podmiotów uważa, że żywność przeterminowana jest żywnością może ono tak z 1 strony żywność terminy już staje się odpadem jest zgodnie z ustawą właśnie nie ma mnie nie jest czynnością nie jest produktem spożywczym natomiast na doprowadzenie przeterminowania tego produktu ono ministra jest marnowanej żywności czy właśnie takie definicję kwestię kwestię też jasnego precyzowania kar za brak wpisania do umowy współpracy z organizacjami i niewywiązywanie się tych obowiązków ustawy jest taka symboliczna kara 5000zł no powiedzmy dla nowego podmiotu to może być duża kwota dla jakiegoś lokalnego strachu, ale średnie jest jasne czy to przypadkiem miejsc 5000 na sieć handlową przeznaczoną właśnie dziś stanowią ustawy śmiechu Warner władca rzecz zaczyna czegokolwiek dawno jednak współpraca wymaga zaangażowania i jakiejś dodatkowej aktywności ze strony straty już co nas boli, bo często tak się mówiło niektórzy postrzegają teraz organizacje się bogaczami te wszystkie kary za zmarnowaną żywność trafiała trafia do nas i opłaty, ale tak tak do końca nie jest oczywiście otrzymaliśmy trochę środków z niektórych sprzedawców, ale też znowu ustawa dopuszcza, licząc od tej opłaty z sprzedawca odliczać koszty związane z funkcjonowaniem ustawy no jeśli sobie przygasa założył, że przykład wiele pracą sortuje żywność serią 3 zaś braknie mu opłaty tej samej kary, bo całości wykorzystana zatrudnienie pracownika do realizacji tego projektu inne są takie takie kwestie technicy, ale które mają przełożenie na na funkcjonowanie natomiast dla nas jest też niezwykle ważne co chcielibyśmy to właśnie do zawartości inwestować w kampanie informacyjne w edukacji nie postawa programowa w szkołach tak, żeby tego typu rzeczy znalazło się wiele działań takich już realizujemy to jak banki na organizację, ale myślę, że takie systemowe wejście do doszły z takimi tematami takimi przedmiotami było pewnie byłoby korzyścią jest pierwsza aż dziecko powinno wiedzieć, jaka jest różnica chociażby między tym należy spożyć prawda dokładnie idąc z rodzicami na zakupy ewentualnie ich edukować wśród tych wywiadów był z tym szło, więc tutaj też myślę, że takie zobowiązanie może zatem tematów my was takiego projektu promu badawczego, które realizowały się walki przyszłości współpracy z ważnymi podmiotami i SGH Instytutem badania i Och, środowiska i tego dania, które sam na 5 000 000 ton zostały w ramach tego programu programu realizowane tam jeden z partnerów jako ośrodek wsparcia rolnictwa przygotował strategię działań przeciwdziałających marnowaniu żywności tak naprawdę ten się wypracowaliśmy za dobrą ścieżkę działań różnych wymagająca niestety zmiany tylko same jak na rzeczonej ustawie o przeciwdziałaniu należności, ale też innych przepisach podatkowych, zaczynając właśnie w oświacie, czyli czy właśnie edukacji publicznej i zawodowych, więc pozostaje działać to co my uważamy, że niezwykle istotna to, że sukces możliwy jest dzięki współpracy wszystkich sektorów IT ZUS i przetwórców producentów żywności przez dystrybucja państwo tak administracja publiczna krajowa jak i jakie europejska no oczywiście aktywność organizacji pozarządowych przede wszystkim tras prace nad sobą tak po zmianach w ustach nas konsumentów, którzy dach Grześ spora w tym temacie proszę państwa pamiętajmy 60% marnowanej żywności marnuje się w gospodarstwach domowych, czyli to my my te gospodarstwa domowe to jestem ja to jest deszcz to jest ten pan czy czyta pani jak bardzo serdecznie pani dziękuję dziękuję bardzo, za udział w programie naszym gościem była pani Beata ciepła prezeska federacji polskich banków żywności, a za chwilę spotkamy się w następnym gościa, a druga część naszej audycji pozostajemy ciągle w tym macie marnowanie żywności naszym drugim gościem jest pani Ewelina Łaba dziecko dzień dobry dzień dobry bardzo dziękuję zaproszenie pani Ewelina bodziec jest koordynatorką koordynatorką do spraw komunikacji fundacji Green szef Instytutu, o ile wszyscy wiemy co są banki żywności to nazwy fundacji wielu z nas chyba słyszę po raz pierwszy coś oznacza nazwa i czym się państwo zajmują jako Green istnieje jesteśmy pierwszym w Polsce wykańcza kim think tankiem to zajmujemy się prawami zwierząt klimatem i szeroko pojętym systemem żywnościowym i poprzez działania orzecznicze staramy się zmieniać legislację kształtować politykę żywnościową klimatyczną zwierzęcą i także wywierać presję na polityków i polityczki w celu realizowania tych wszystkich działań, które głoszą owe progresywnej przecież potrzebnych tez strategia tak jak Polak wstał takich jak od pola dostało, abyś aproszę mi powiedzieć no bo ja rozumiem, że jesteście organizacją polską czy nazwa angielska jako jesteście powiązani może się jeszcze oddziałem polskim jakiś większy organizacji myśmy samodzielną organizacją, ale działamy na poziomie krajowym i de facto globalnym europejskim staramy się po prostu zmieniać budować taki świat szacunek dla człowieka zwierząt klimatu i na każdym możliwym atakiem, a proszę mi przetłumaczyć nazwę, zwłaszcza chodzi o to słówko pośrodku jak pani tłumach, które pochodzi od Revolution od rewolucji tego na 1 sposób miast w ten sposób lico proszę powiedzieć po polsku myślę, że najlepiej byłoby przetłumaczyć Zielona rewolucja Instytut Zielonej rewolucji Instytut Zielonej rewolucji też bardzo ładnie też bardzo ładnie brzmi a dlaczego właśnie zaprosiłam panią, ponieważ państwo w kwestii marnowania żywności i wystosowali apel do ministerstwa klimatu i środowiska to jest 1 rzecz druga to taka, że też rzeczy się toczą na forum europejskim należeć klimy od tego apeluję tak jest 11sierpnia 2022 roku jako lider Instytut złożyliśmy i złożyły się na apel do ministerstwa klimatu środowiska de facto do ministra klimatu środowiska Anny Moskwy w sprawie dostosowania ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności do wymogów unijnej strategii systemu, bo system no co tutaj należy podkreślić fakt, że tych wymogów obecnie jeszcze nie ma na razie jest tylko mowa o ramy prawne jeśli kryteria, a więc wymogi pojawiają się dopiero poprzedni po przyjęciu zmiany ustawień, czyli tak jak jest to planowane obecnie trzecim kwartale 2022 roku i więc my wykorzystaliśmy okazję, że komisja europejska nadal ocenia omawia te kryteria dopiero później to wszystko trafi do parlamentu europejskiego no i wtedy będzie dalekiej przyszłości niestety wdrażali wdrażały to życia ja zobaczyłam, bo niedawno w internecie znalazłam żenię, że właściwie z 2 dni temu chyba przy skończyły się konsultacje, których można było składać uwagi składać dotyczący właśnie tych projektów tylko 25 na ma ponad 700 było z Polski podmiotów najwięcej było z Belgii Niemiec Włoch Francji może mieć zmartwi tak niestety problem z konsultacjami publicznymi i taką in takim naszym braciom edukację obywateli obywatelek jeśli chodzi o partycypację społeczną polityczną jest duże i widać nie tylko na tych konsultacjach dotyczących marnowania żywności, ale także ogólne konsultacje systemu psuć system zrównoważonego unijnego systemu żywnościowego niestety to jest realna możliwość zmiany naprawy tego systemu, ale mało osób po prostu o tym wie właśnie mało osób wie może słaby jest przekaz do nich, bo to naprawdę to chyba 3% wyszło 2525 tak tak mniej więcej uwag, czyli państwo mówią tak uregulowane będzie w przyszłości na poziomie europejskim natomiast my dokonajmy zmian wprawie w tym co już mamy prawda, bo też tej ustawie wspominała w rozmowie wcześniej rozmowie z wcześniejszej z panią Beatą ciepło tak oczywiście w Polsce temat marnowania żywności już podjęty został w ustawie z 11lipca 2019 roku i co prawda ta ustawa ma swoje zalety i faktycznie wprowadza pewne obowiązki opłat czy też nie reguluje kwestię sprzedaży żywności, niemniej jednak te IT, które są tam promowane są oczywiście słuszne, ale wysoce skuteczne i mają często charakter symboliczny np. potencjalne opłaty, czyli 10gr za każde kilo każdy kilogram zmarnowanej żywności dużych koncernach produkujących żywność no to jest po prostu naprawdę symboliczna kwota, porównując to np. danymi Eurostatu, które mówią, że marnujemy 9 000 000 ton żywności rocznie to są duże dane, ale też są nie do końca aktualne, ale zakładając, że to jest taki maksymalny poziom no do tak naprawdę 900 000 000zł na całą Polskę jeśli podzieli się przez wszystkie sklepy to wychodzi to fakt mniej niż 10 000 na sklep rocznie, więc efektywnie zachęci do zmiany te opłaty no wydają się jednak zbyt niskie, w czym nic co państwo postulują w kwestii kwestii kategorii sklepów, bo w tej chwili to wydaje się, że tylko sklepy poniżej lub równe 250m² powierzchni, jakby dotyka ta ustawa czy dobrze bowiem akta, kto jest taki sposób regulowane chodzi o większe przedsiębiorstwa państwo uważają, że mniejsze sklepy też powinny być wciągnięte w ten system my uważamy, że ogólnie na każdym etapie produkcji żywności od tego pola do słownego stołu powinno się uregulować kwestię marnowania żywności także tutaj jak najbardziej im co jeszcze, jakie zmiany jeszcze państwo po postulują w tym mieście rozumiem, że nie ma kiedy Izby wysłane proszę przypomnieć ten apel, kiedy nas tego sierpnia, a jeszcze tak wiele czasu minęło, ale rozumiem, że odpowiedzi nie było nie dotąd jeszcze nie jeśli chodzi o zmiany, które pani pytała to co my postulujemy to myślę, że jako reż szczególnie chcielibyśmy i poszerzyć katalog przedmiotów, które można przekazywać żywność tutaj szczególnym naciskiem na samorządy tak dobrze znać po prostu czy ona się nie marnowała, żeby mogła trafić jednak dalej to, bo w tej chwili przypomnijmy, kto może też żywność odbierane są takie organizacje, z którymi można nawiązać współpracę organizacje społeczne jednak sklep mu się, że tak powiem wykazać często jest to dość niewygodne to znaczy w jakim sensie sklep musi się wykazać musi po prostu nawiązać taką współpracę sprzedawca ma obowiązek zawarcia z organizacją pozarządową czy ustawowego obliguje po prostu ustawa obliguje do takiej do przekazywania nie może przekazać np. samorządowi, który i w gestii, którego jest dom dziecka lub dom opieki społecznej tak dalej nie może przekazać samorządowi czy dobrze zrozumiałam znaczenie istnieje taki obowiązek zawarcia przez sprzedawcę z organizacją pozarządową umowy dotyczącej przekazywania żywności na cele społeczne, ale tak tak z organizacją pozarządową, ale nie może zawrzeć taka sieć umowy taki będzie przekazywała tę żywność samorządowi, który z kolei, zarządzając np. domem opieki społecznej mógłby tam skierować tę żywność prawda musi być pośrodku organizatorki rządowa może nadać samorządowi tak to jest taki trudniejszy łańcuch fakt można byłoby powiedzieć oni my jako Rough też postulujemy szczególnie zmiany na poziomie edukacyjnym, czyli np. do szkół chcielibyśmy wprowadzić tę tematykę dotyczącą przeciwdziałania marnowaniu żywności i zrównoważonego systemu żywnościowego jako całości, a także chcielibyśmy, żeby w ustawie została lepiej określona kwestia oznakowania to znaczy pewnie wszyscy znamy to ten termin minimalnej trwałości, a właśnie pani wie, że nie znamy, bo 60 proc Polaków podobno jest nie wie czym się różni jego drugiego właśnie to jest kwestia, która wymaga wzajemnej wszyscy znamy no tak wszyscy znamy zna pani i pani środowisko, ale tak nie no, więc właśnie tutaj szczególnie całym naciska na to edukację także wszyscy faktycznie mieli do tego dostęp do tej wiedzy i też wiedzieć, że te fakty, jeżeli ten produkt nie wygląda na zepsute nie ma nic się nie dzieje to możnego po prostu jest i kwestia najlepiej spożyć przed tą to jest ważny temat tak też właśnie rozmawialiśmy właśnie panie będą, żebyśmy to dokładnie rozkładały na czynniki pierwsze ta sytuacja, gdy pewne produkty trwałe problemów jak kasze makaron itd. 8 zachowują swoje najlepsze właściwości jakiegoś terminu, ale po tym, możemy otworzyć zobaczyć powąchać może spróbować i stwierdzić okej i możemy to po prostu i możemy po prostu z burzyć, a w tej chwili czy można przekazywać do właśnie organizacjom pozarządowym, które takie produkty, których właśnie to najlepiej spożyć przed niestety to też chcielibyśmy uregulować, bo jeżeli żywność faktycznie jest zdatna do spożycia, jeżeli nic się nie dzieje, dlaczego nawet marnowana, kiedy już marnujemy tak ogromne ilości co mi się wydaje dziwne, bo to chyba nie wymaga specjalnych nakładów to jest kwestia właśnie tej edukacji, czyli wprowadzenia do szkół tej tematyki przecież ta no cóż uczymy dzieci jak poruszać się współczesnym świecie no to jest taki element bardzo istotny to prawda marnowania żywności szkoła ogólnie w placówkach oświatowych wg polskich szacunków może nawet osiągać takie wartości 50% przygotowanej żywności tutaj za wstyd za eksperta tego tematu myślę, że można uznać Tomasza Szuby we, który stworzony do tego aplikację zrealizował straty żywnościowe w placówkach szkolnych i no i te dane stron dodaje są przerażające jeśli chodzi o szkołę my de facto też mamy taki projekt on nie dotyczy samego marnowania żywności takiej takim typowym tego rozumieniu, ale nim pani wzięła w naszym projekcie roślinne posiłki nie to jest taki projekt, w którym chcemy wprowadzić do szkół wegańskie jedzenie i projekt w zasadzie zagrody ugruntowane, że prawie do dostępności, bo niestety takie wykazały nasze badanie jednak większość osób, które się na życie dietą wegańską na co dzień nie ma dostępu do takiego jedzenia w szkole, w której spędzano 8 godzin dziennie piąta, a więc ta kwestia wegańskiego jedzenia w szkołach również mogłaby pomóc w kontekście marnowania żywności, bo niestety przemysł żywnościowy oparty na przemyśle zwierzęce jest wysoce wysoce nieefektywne tutaj skręcam troszeczkę tematykę mi produkcji mięsa nabiału i jajek, niemniej jednak musimy sobie powiedzieć, że system zwierzęcej jest szkodliwe, ponieważ zdecydowanie więcej konsekwencji etycznej ekologicznej i zdrowotne pojawi się tam w porównaniu do tego jak drukowaliśmy żywność, kiedy oparty na system byłby produkcję roślinną i ja wysłuchałam takiego waszego okrągły stół na ten temat i tam pojawiła się taka prosta rzecz grupą stołówek szkolnych, że dzieci mają 20 minut na zjedzenie obiadu składającego się z 2 dań obiad ten waży 500 g 50 DK czy pół kg i pół kg 1 dzieci jest po prostu za dużo dla nich te dzieci nie są w stanie tego więc, a rekord pobiła jakaś szkoła lekarz stołówka, gdzie dzieci dostawały książki kilogramowe porcje do po prostu to jest prosta droga do wyrzucania hit tego co dzieci nie zjadły tak jest to jest po prostu nie przemyślana strategia kiedyś, gdy pomyślimy o takim posiłku nawet dorosłe osoby czasem mogą to być za dużo, a jeżeli dodamy do tego tak de facto limit czasowy no to staje się to nierealne w kraju staje się nie danie z bardzo prosta prosta prosta rzecz do zmiany i panie podział tych aplikacji pan sobie z tym ciekawa jest na czym polega jak działa jak jak się sprawdza, że dany już w danej szkole jest ile marnowane żywności z tego co wiadomo to jest taka aplikacja do monitorowania wyrzucanego jedzenia i tam, ale musi to tylko bazujemy na deklaracji tedy to jest szkoły w tej stołówki i rozumiem myślę, że tutaj najlepiej byłoby zapytać pana Tomasza Szuby, więc to jest to na kolejną audycję, niemniej jednak myślę, że to będzie coś takiego szacunkowego no bo w pani to nikt nie lubi przyznawać do tego wydaje wyrzuca jedzenie to prawda Marianek jednak u nas taką konotację no trudno się dziwić konotacje etyczną jednoznaczną Cannes nie nie wyrzucaj chleba prawda, a mimo to chleba wyrzucamy najwięcej jak się okazuje chleb jest w czołówce tego co wyrzucamy to prawda chleb jako produkt żywnościowy faktycznie mamy najwięcej również marnujemy bardzo dużo, więc węgli to jest szczególne ważne z perspektywy tego co mówiłam wcześniej czy miast aktywnego systemu żywnościowego, niemniej jednak warto też spojrzeć na cały łańcuch żywnościowy, bo de facto nakaże jego etapie żywność marnujemy na etapie produkcji wg niektórych danych mamy 6,51 000 000 to rocznie, a tych co znaczy na etapie produkcji na etapie wtedy hodujemy zwierzęta np. np. tak np. jeżeli jakieś roślinie będą po prostu niezdatne do spożycia przez zwierzęta to też po prostu nieefektywna, żeby tak naprawdę rośliny dajemy tym zwierzętom, a potem zjadamy zwierzęta to generuje jeszcze więcej odpadków, a jednak wracając na etapie produkcji później na etapie gospodarstwa domowego i też sprzedaże hurtowej czy detalicznej marnujemy de facto w takim momencie jesz, kiedy świat buduje nie ma dostępu do zdrowej żywności no, a takich osób może być nawet 3 000 000 000 wg ostatnich raportów wśród agentka czy Organization Office radnej, więc to przerażająca na mnie wrażenie zrobiła liczba kurcząt, które giną w trakcie hodowli lub w trakcie transportu tych były dane dla Stanów zjednoczonych nie wiem czy pani pamięta tylko okrągłego stołu, ale tam wynikało prezentu nie pamiętam tam wynikało, że ileś milionów kurcząt ginie są przez nas nie zjedzone po prostu, bo system hodowli jest taki, że padły system transportu jest taki, że padły, a ktoś uważa za normę dokładnie dokładnie tak naprawdę, jeżeli spojrzymy na cały system żywnościowy kwestia marnowania to mogliśmy zadać sobie takie pytanie, na które ministra trudno odpowiedzieć jak de facto definiujemy znajdowano 16, bo nic w kontekście tego co pani kurczaka czy taki kurczak to jest odpady żywnościowe czym jak jak jak definiujemy czy dzisiaj np. taka szynka ze wsi zapakowana plastik, kiedy jej termin ważności skończy, gdzie ona trafia ona powinna iść szerzej czy zmarnowana żywność także ścinki odpady produkcji mięsnej mleczarskiej Czarski jak wiemy mogą na ilości odpadów są produkowane zwierzęta to już mogą co również traktowane jak odpady no ale definicji wciąż brak proszę państwa będziemy, że są śledzić ciekaw jestem czy państwo dostaną odpowiedź, jaką państwo dostaną odpowiedź z ministerstwa czy Pani Minister odpowie w fundacji, którą pani reprezentuje bardzo proszę mi o tym poinformować oczywiście, jeżeli tak to poinformujemy też naszych słuchaczy, a naszym gościem była pani Ewelina bodziec koordynatorka do spraw komunikacji fundacji Green re Instytut, a ja dziękuję bardzo, pani dziękuję bardzo, jak jeszcze tylko zapowiedzieć program ten po godzinie dwudziestej trzeciej i zaraz po informacjach usłyszą państwo VAT głosy 1 głos to koordynator przepraszam 1 głos to kuratorka wystawy Grażyna Hase zawsze w modzie wystawa ciągle jeszcze czynna możemy chyba zobaczyć do 11września w muzeum w warszawskim na rynku starego miasta zachęcam państwa wszystkich i właśnie razem z panią kurator nisko na Bracką przeszłam się ogromna po wystawie, przechodząc pomieszczenia do pomieszczenia i oglądając eksponaty może to brzmi czasem eksponaty po prostu są piękne na modelach opięte sukienki, ale nie tylko, a więc pani Agnieszka Dąbrowska to ona nas oprowadzi po tej wystawie no a potem na koniec czeka nas rozmowa z bohaterką tej wystawy i samą panią Grażyną Hase to zaraz po godzinie dwudziestej trzeciej serdecznie państwa zapraszam przypominam, że ten program wydaje Aleksandra Włodarczyk, a realizuje Jacek Kozłowski dziękuję bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA