REKLAMA

O kolacyjach, wieczerzach, historycznym garum i sałatkach świata

Przewodnik o kuchni
Data emisji:
2022-08-29 19:30
Czas trwania:
06:35 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewody pan uchyli zaprasza Paulina Nawrocka o dobry wieczór Paulina Nawrocka przewodnik kuchnie i ostatnie już odsłona tego smacznego wakacyjnego cyklu na antenie Radia TOK FM przez całe lato leczyłam państwa anegdotkami ciekawostkami dotyczącymi kulinariów historii dań i posiłków wszystkie audycje mogą państwo znaleźć w aplikacji Radia TOK FM na stronie w formie podcastów do czego gorąco zachęcam, a skoro przez ostatnie tygodnie punktem wyjścia do opowieści były różne Rozwiń » dania zmieni pora na danie, które zazwyczaj jadamy jako ostatnie w ciągu dnia, czyli kolację po raz zresztą taka kolacja na morze właśnie państwo swoją przygotowują słowo kolacja wywodzi się z języka stary łacińskiego od kolacji kolację nie w znaczeniu zbiórki, ale także zebrania zgromadzenia dostojnych gości na jakiejś uroczystej biesiady czy uczcie długą kolację zaznaczyła po prostu elegancką podniosłą uroczystość tu ciekawostka początkowo urządzano je w godzinach porannych i południowych dopiero gdy czas ich przygotowywania zaczął przesuwać na coraz późniejszą porę słowo stało się właściwie synonimem ostatniego posiłku dnia wcześniej na naszych ziemiach funkcjonowała raczej stare wspólne wszystkim Słowianom określenie wieczerza, które kojarzy nam się raczej z posiłkiem sporem obfitym i wystawnym, czyli zupełnym przeciwieństwem tego co zjadać na wieczór sugerują nam obecnie dietetycy wg specjalistów od zdrowego żywienia ten ostatni posiłek powinien być lekki bogate warzywa produkty pełnoziarniste zjadane 23 godziny przed snem i nie pomijany, bo jedzenie kolacji zapobiega nagłym spadkom glukozy we krwi, które mogą prowadzić do niespodziewanych ataków głodu ten kogo pusty brzuch obudził w środku nocy doskonale wie, o czym mówię co zatem na kolacji warto zjeść sensownym pomysłem stwarzającym w dodatku szerokie pole do popisu są wszelakie sałatki w końcu wg słownika języka polskiego Lindego 1800 pięćdziesiątego dziewiątego roku sałatka to potrawa lada, czego sałata zioła i inne rzeczy, które w odstępie lewą zimno 1 historia dania sięga starożytnego Rzymu sam Herba Salata były liście sałaty solone doprawione odstęp i garum, czyli rodzajem słonego sosu ze sfermentowanych ryby historyczne źródło mami szalenie popularny wcześniej będąc tak naprawdę jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu w średniowieczu po upadku cesarstwa garum było stopniowo wycofywane z użycia zaprzestano jego produkcji współcześnie znów wraca do Łask jest produkowane w okolicach Neapolu, choć nie da się ukryć, że dużo łatwiej dostępny jest SOS rybny z innego kręgu kulturowego, czyli z Azji południowo-wschodniej charakterystyczne szczególnie kuchni Wietnam wracając jednak do sałatek, ponieważ w starożytnym Rzymie warzywa cieszyły się umiarkowanym poważaniem ze względów smakowych to sałatki traktowane bardziej jako lekarstwo niż posiłek taki stan rzeczy generalna niechęć do jedzenia surowych warzyw utrzymywał się dość długo na dobrą sprawę dopiero szesnastym wieku sałatki zaczęły częściej gościć na stołach początkowo oczywiście głównie na stołach zamożnych Włochów my i Francuzów z siedemnastego wieku pochodzi już sporo udokumentowanych ówczesnych książkach kulinarnych przepisów na sałatki 2 wieki później były już obecne na stołach całego świata, choć formy przyjmowały odmiennie bo gdy wiosną latem sałatki na bardziej zielonych liści mają rację bytu wszędzie tak w rejonach, gdzie klimat jest surowszy od choćby w naszej części Europy pozyskanie surowej zieleniny jesienią zimą staje się już problematycznym stąd wykorzystywano warzywa gotowane, ale zastępowano klasyczną w rejonie morza Śródziemnego Olive sosami na bazie śmietany czy jaj majonezu stąd m.in. sałatką nazwiemy też niemiecki klasyk, czyli kartofel sala z ziemniaków czy naszą sałatkę warzywną, której skład czy dobór majonezu rozpala wśród Polaków dyskusję w chyba każdym sezonie świątecznym mówi zresztą naszą w cudzysłowie, bo w wielu krajach taką sałatkę nazywa się rosyjską albo sałatką Oliviera i tropy wiodą do dziewiętnastowiecznej moskiewskiej restauracji, gdzie miała być za serwowana po raz pierwszy, choć bardzo wystawne wydaniu prócz ziemniaków w owej sałatce był Jarząbek o wzór cielęcy kawior sałaty raki kapary oliwki wędzona kaczka na przestrzeni lat przepis jednak tanio się demokratyzować po rewolucji dzikie ptactwo zastąpiona kiełbasą raki jajkiem na twardo, a oliwki kiszonymi ogórkami sałatek, które uchodzą za klasyczne kultowe jest sporo, a wiele z nich powstała na przełomie dziewiętnastego dwudziestego wieku w restauracjach hotelach po obu stronach oceanu tak sałatka Waldorf z jabłek selera orzechów włoskich Cezar sałaty rzymskiej grzanek parmezanu nicejski z pomidorów jajek tuńczyka lub doszła libański bule z pomidorów aż ból gór czosnku ogórka mięty papryki czy sałatka Kopp z 1 000 000 składników m.in. z dodatkiem boczku i awokado jeśli chodzi o popularność w Polsce zdecydowanie prym wiedzie sałatka grecka z pomidorów ogórków czarnych oliwek czy sera feta podobnie pyszna, a jeszcze prostsza jest Łatka prezes pochodząca z regionu włoskiej kampanii i odzwierciedlająca kolory włoskiej flagi za sprawą pomidorów ocaleli świeżych listków Bazyli bardzo polecam ją kompanom w dobrej włoskiej oliwy na lekką kolację jeśli szukają państwo bardziej pożywnego dania to wspaniała wciąż sierpniowa pomidory będą doskonałą bazą do paneli, czyli ręcznego toskańskiego sposobu na suchy chleb danie apetyczne bardzo w duchu 0 jest też suchego chleba robimy grzanki mieszamy z cebulą czosnkiem pomidorami oraz prostym sosem z oliwy soli odrobinę octu ważne tylko, żeby pomidory były naprawdę aromatyczne dojrzałe słodkie no bo to one odpowiadają w większości za efekt końcowy grecką, a właściwie Kretę, skąd odpowiedział napędzane, ale jest bardzo podobna sałatka da Kos, do której przygotowania wykorzystuje charakterystyczne jęczmienna sucharki tamtejsze sery ml, które można zastąpić włoską kod lub fetą polecam przerobić suche bułki na którąś z tych sałatek będzie sezonową oszczędnie i pysznie sam raz na lekką kolację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK O KUCHNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA