REKLAMA

Grzyby leczą. Które warto jeść?

Gościnnie: Zdrowa Rozmowa Podcast Gazety Wyborczej
Data emisji:
2022-08-31 05:30
Czas trwania:
21:15 min.
Udostępnij:

Grzyby to źródło substancji, które chronią przed chorobami. Niektóre mają tak silne działanie lecznicze, że zyskały status grzybów medycznych. Jednym z najlepiej przebadanych grzybów medycznych jest łatwo dostępny boczniak. Może pomóc m.in. w obniżeniu poziomu cholesterolu, a znany wszystkim grzybiarzom borowik potrafi łagodzić objawy depresji. Wszystkie grzyby, także popularne kurki czy pieczarki, wspomagają naszą odporność. A grzyb z Puszczy Białowieskiej zwalcza komórki rakowe. Rozwiń »
O zaletach grzybów opowiada w tym odcinku "Zdrowej rozmowy" dr n. farm. Ewa Zapora z Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej.
Na podcast zapraszają Margit Kossobudzka i Katarzyna Staszak. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
in dobry witamy w kolejnym odcinku podcastu zdrowa rozmowa Kasia Stasiak Margit Kossobudzka tym razem rozmawiamy o grzybach ostatnio jadłem grzyby uwielbiam teraz jest sezon już na grzyby i inne jest to jedna z przyjemniejszych aktywności moich moje dzieci też bardzo lubią chodzić po lesie no oczywiście wiem też tak żeby, które są dostępne przez cały rok tak w sklepach, czyli pieczarki boczniaki na, ale takie leśne kłącza mają mają coś zdecydowanie ja też często jednak, Rozwiń » żeby mój tata zbiera przez cały sezon daje mi ogromne ilości potem staram się regularnie przerabiać na różne dania biorę za to z grzybami makaron sosem grzybowym paszteciki grzybowe zapiekankę ziemniaczaną grzybami tarta grzybową, żeby klopsiki, a nawet wytrawne babeczki z grzybami, kiedy zrobiłam organ nie to również ogranicza jednak do jedzenia grzybów no właśnie albo jakiś takich szybkich potrawach typu Lease od 3 do makaronu no i zupa grzybowa oczywiście jest uwielbiana przez dzieci natomiast przestała już jeść grzyby duszone w śmietanie stwierdziłem, że to jednak no po prostu zbyt ciężkostrawne i śmietany tam wyliczana takie też sobie boczniaki na takich azjatyckich taki stan Azja chińskie no, czyli bardzo sosem sojowym ostatnio rozmawiałem ze znajomym, który bardzo jest zaawansowany w sztukach Solidarnych rozmawialiśmy daniach z grzybami i okazało się, że należy mimo całej swojej kulinarnej wiedzy należy do osób, które wciąż uważają, że grzyby to jest zupełnie bezwartościowy pokarm, owszem, przygotowuje, bo lubi ten smak, ale ani w ogóle nie ceni za składniki myślałem, że ta wiedza jednak o tym, że grzyby są bardzo zdrowe już upowszechniła jednak nie dlatego poprosiliśmy marki ekspertkę wypowiedziała nam o wartościach odżywczych grzybów i leczniczych wartości grzybów nasza ekspertka ma fascynującą pracę specjalizuje się w badaniach aktywności grzybów Puszczy Białowieskiej tak dr Ewa zapora pracuje w Instytucie nauk leśnych Politechniki białostockiej i do Instytutu należy centrum naukowo-badawcze w Hajnówce jest to bardzo nowoczesny ośrodek naukowcy próbują poznać tajemnice natury no oczywiście m.in. grzybów o istnieniu tego centrum dowiedziałam się 6 lat temu właśnie od siebie marki także dziękuję, że napisał wtedy ten tekst, bo on sprawił, że zacząłem badać jeszcze więcej grzybów tak też byłam zaskoczona tym tekstem powiem szczerze, że ta rozmowa otworzyłem oczy zupełnie nie spodziewam się, że potoczy się w takim kierunku tamtej pory wiele razy rozmawialiśmy doktor zaporą niedawno opowiedziała mi o tym jak współtworzy bank ekstraktów grzybów te są zupełnie niezwykłego w skali świata w tej każdy gatunek znaleziony w Puszczy ma swoje miejsce my ekolodzy, czyli eksperci znawcy grzybów poszukują na zlecenie naukowców wybranych grzybów Puszczy naukowcy potem potwierdzają, że to na pewno ten gatunek m.in. używają badań genetycznych, a później takiego grzyba tworzą esencję związków aktywnych taką skondensowane moc, żeby zamykają w szkle, a także mają moc naprawdę przekonujemy się o tym w zasadzie każdego dnia, bo te prace naukowe się sypią ostatnio intensywnie, więc czas skończyć z przekonaniem o tym, że są bezwartościowe i dr Ewa zapora tłumaczy, dlaczego warto je jadać, gdyby to fascynująca grupa organizmów tak naprawdę niewiele o nim wiadomo, dlatego że zaledwie 10% wszystkich gatunków grzybów jest znanych nauce w związku z tym naukowcy mają jeszcze bardzo dużo do odkrycia w kuchni wykorzystujemy niewielką część tych organizmów tak naprawdę zaledwie powiedzmy kilkadziesiąt gatunków, a przecież w lesie rosną ich naprawdę tysiące i grzyby to tak naprawdę skarbnica związków bioaktywnych grzyby zawierają silne antyoksydanty np. lokacją albo Argus one inne niedawno opublikowane badania wykazały, że Argus Orion gmina może łagodzić objawy depresji, gdzie możemy znaleźć ten związek najwięcej tego związku jak się okazuje jest w Borowiczkach 528 mg kg proszę sobie wyobrazić, że np. kurczak zawiera dokładnie 50× mniej około 10 mg, Ergo kolejny kilogram czarna fasola 13 mg płatki owsiane zaledwie 4 mg, a więc proszę zobaczmy jak bogate Ergis unijne są grzyby co jest bardzo ważne to związek ten jest bardzo łatwy dla nas przyswajalny ten, który pochodzi z grzybów, ponieważ organizm korzysta z Rz unijny zaledwie w ciągu godziny od zjedzenia grzybów zawsze powtarzam, że grzyby to również skarbnica makro i mikroelementów grzyby są świetnym źródłem np. selenu celem jest bardzo ważne dla naszego organizmu chroni komórki przed stresem obserwacyjnych ich wywiera wpływ na działanie naszego układu odpornościowego hamuje podział komórek nowotworowych działa ochronnie na neurony inne komórki naszego mięśnia sercowego dlatego absolutnie warto grzyby jeść grzyby to także fenomenalne źródło potasu chociażby znam Pieczarka, a odpowiedni poziom potasu związany jest obniżanie ryzyka Stanów lękowych grzyby zawierają szereg witamin z grupy dba np. witaminy 12, która wspiera układ nerwowy i obniża ryzyko depresji naprawdę to całe spektrum witamin, które zawierają grzyby jest niesamowite dlatego należy zdecydowanie podkreślić, iż to nieprawda, iż to mit, gdy niektórzy twierdzą, że grzyby są zupełnie bezwartościowe i niektóre gatunki grzybów mogą także stymulować ekspresję tzw. czynników euro trafić ich np. czynnik wzrostu MGA córki są czynniki euro trafić regulują one funkcjonowanie tkanki nerwowej mogą, więc mieć wpływ na zapobieganie zaburzeniom neurologicznym i psychiczny szczególnym gatunkiem grzyba, który może stymulować ekspresję czynników miały trafić Lech jest Kluska Jeżowa ta wygląda ona fenomenalnie, ponieważ nazywana jest żywioł żywą ze względu właśnie na swój wygląd Surówka Jerzy wata to Grzyb medyczny, a także medyczny taki Grzyb, który jest przebadany ima farmakologicznie udowodnione właściwości prozdrowotne soplówka Jeżowa ta zalicza się do jednego z 20 najbardziej znanych gatunków grzybów medycznych spożywa się ją zazwyczaj w postaci gotowych preparat również niedawne badania wykazały, że Kluska, jeżeli ta łagodzi także objawy depresji, niemniej jednak królem błędów medycznych i to dostępnym w sklepie jest rocznie badania, które zostały przeprowadzone w Japonii są szczególnie ciekawe Otóż na grupie ponad 100 osób, które to osoby miały podwyższony albo wysoki poziom cholesterolu we krwi przeprowadzono badanie polegające na tym, iż codziennie przez 30 dni podawano tym ludziom jedzenia 250 g, czyli około szklankę zupy z boczniaków taki flaczki z boczniaków można by rzec okazało się, że po miesiącu czasu wszystkie te osoby miały wzorcowy poziom cholesterolu we krwi warto, więc zadać, żeby jak najczęściej barowych z 1 strony jako świetne źródło Argus Fiony inny albo król tak naprawdę grzybów medycznych, czyli bocznie to są, żeby zdrowe łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok to, że na wyciągnięcie ręki tak naprawdę mamy uczniaka, czyli grzyba udowodniony potencjale leczniczym nie bardzo cieszy jako naukowca mówimy o grzybach medycznych, czyli od tych o udowodnionym działaniu leczniczym grzyba, który jadamy z powodu ich smaku, ale one także zawierają składniki cenne dla zdrowia, ale przede wszystkim większości gatunków nie mówimy nie myślimy w ogóle o nich na co dzień grzyby są wszędzie były na ziemi przed nami i największym organizmem żyjącym na ziemi jest Grzyb to jest piękna Miodowa ana rośnie w USA jej grzybnia ma wiele kilometrów szacowana jest na wiele ton i prawdopodobnie jest najstarszym żywym organizmem grzyby są fascynujące jestem jako mikrobiolog zawsze się też interesowałem tym światem grzybów, chociaż jest niby troszeczkę obok, ale jednak nie do końca rozmawiałem z dr hab. Anną Muszewską zakładu Biochemii drobnoustrojów Instytutu Biochemii Biofizyki pan w Warszawie, która mi pokazała jak niesamowity ten świat grzybów może być prawdę powiedziawszy grzyby są trochę tak jest zapomniany przez naukowców dużo więcej badań się prowadzi na na bakteriach wirusach, a wartą nie wasz były i na pewno jedną z pierwszych grup kolonizują lądy tak jak wspomniałem są bardzo stare znajdują się we wszystkich środowiskach naszej planety żyją na pustyni wielkich lodach arktycznych, a w glebie stanowią olbrzymią część biomasy i tak naprawdę dopiero odkrywamy ile tych gatunków grzybów może być pewnie nigdy nie odkryjemy tak naprawdę ile i dr Muszewska powiedziałam 1 fajną rzecz, którą dzisiaj zapamiętałam, że zawsze uważamy, że te wszystkie mikroorganizmy albo no, chociaż czy grzyby, które też oczywiście mogą nie być w skali mikro, a że dzielimy świat na organizm niższej wyższa i ona powiedziała, że absolutnie się z tym nie zgadza, że w przyrodzie wszyscy, którzy dzisiaj żyją są potomkami osobników wystarczająco dobry, żeby przetrwać i nieważne czy to jest jednak komórkowa bakteria waleń ogórek dali radę wydali płodne potomstwo są świetni i właśnie się to się odnosi naprawdę do wielu różnych gatunków bardzo fajne jest też to, że grzyby są pośrednikami między drzewami z badań wiemy, że mi kory zaczęli takie współżycie korzeni roślin grzybami może służyć drzewom jako telefon i jest to droga do chemicznych rozmów to jest w tej chwili bardzo intensywnie badane przez naukowców m.in. amerykańskich, ale też kanadyjskich jeśli chodzi o grzyby jeszcze to w tej chwili biotechnologii próbuje się tworzyć takie bakterie grzyby, które będą dla nas rozkładały różne tworzywa sztuczne no to oczywiście z przyczyn ekologicznych jest bardzo ważne, ale są nawet ubrania z grzybów można się ubrać od stóp do ogółu rzeczy z nich zrobione i jeśli chodzi o zdrowie stąd też projekty tworzenia sztucznego mięsa grzybów, bo podobnie jak nie są one też mają włókna jest taki produkt nazywa się kurna jest to mieszanka pleśni Fusarium jajek i wprowadzają do sklepów już w latach osiemdziesiątych jako zastęp NIK mięsa i grzyby tanio się hoduje szybko rosną mogą być bardzo smacznej wzbogacana różnego rodzaju witaminy mikro makro elementy już dziś produkuje się z nich odżywki dla kobiet w ciąży tak ostatnio też o grzybach jest głośno medycyna oparta na dowodach czy nasza codzienna klasyczna medycyna przekonuje się do terapii na bazie grzybów w celu Cybina np. zawarta grzybka, który potocznie nazywamy High lub z cyny organy i dziękuję wolno działa silnie przeciw depresyjnie na Zachodzie są środki, które substancje psychoaktywne grzybów badają używają do leczenia stresu pourazowego czy do terapii u osób, które mają lęki są śmiertelnie chory czy właśnie leczenia depresji niektórzy naukowcy widzą też grzybach nadzieję na znalezienie nowego leku na raka i dr zapora, która przed chwilą opowiadała na pogrzebach razem z lekarką z Białegostoku prof. Haliną Car dowiodły, że korzeniowe sosnowy czy taki Grzyb niejadalny bon przypomina to co nazywamy potocznie chlubą porasta sosny nie możemy go użyć inaczej niż po wysuszeniu zmieleniu, ale ma potencjał przeciwnowotworowy badają go na komórkach raka jelita grubego co znaczy, że być może przy innych nowotworach też miałby zastosowanie bardzo ciekawe jest to jak w 2 na ukończenie różnie patrzą na swoją pracę profesor curry lekarka chciałaby, żeby udało się wyizolować substancję czynną grzyba taki mamy prawo leki można nazwać to co określono skład i starzenia takie samo zawsze, a dr zapora, która no jest naukowczyni, pochylając się nad tymi grzybami rozumie, że to są organizmy bardzo złożone są setki substancji aktywnych i raczej wierzy w to, że tutaj to lecznicze działanie związane z synergii tych wszystkich zawartych w związku bardzo trudno byłoby wskazać 1, który działa być może wcale nie działa może właśnie siła grzybów tkwi w tym, że związki się wzajemnie uzupełniają wzmacniają swój efekt no i gdyby wygrała ta druga koncepcja to nie mielibyśmy leku tylko coś w rodzaju suplementy produktu medycznego, który wspierałby klasyczną terapię przeciw nowotworowo tak podobnie jest bakteriami bardzo często się podkreśla torze nie można w ogóle przyrodzie nie powinno się niczego rozpatrywać jako 1 rzecz wyjętą z kontekstu znaczy wszystko wpływa na wszystko i tak samo jak z grzybami tak samo jest z bakteriami, że niewykluczone, że w przyszłości po prostu będzie się tworzyło takie koktajle różnych związków, które po prostu wzmacniają wzajemnie swoje działania dopiero to będzie funkcjonowało na razie to co możemy robić to jadać jak najwięcej grzybów oczywiście pojawia się pytanie, jakiej formie tak, żeby zadać u nas często się WP jako dziecko poddałam mojej babci surowe pieczarki za co dostawałem po łapach, ale uwielbiam to na dzisiaj no ale chodzi też od wartości odżywcze, które chcielibyśmy zachować dr Ewa zapora mówiła mi, że cenne składniki odżywcze rozpuszczają się w wodzie dlatego dobre są zupy z grzybów oraz, jeżeli cokolwiek przygotowujemy na patelni, żeby cały ten stosik też wyjść do końca, bo tam się schowają cenne dla nas związki, a jak robimy risotto np. suszonych grzybów robią to ta zalewajka ta woda od wyznaczonych grzybów jest bardzo cenna to właśnie ją należy do potrawy użyczenie wylewamy grzybowej wody można już do sosu np. aby można po prostu dodać taką wodę do zup i do barszczu np. bardzo lubimy smak grzybów to nawet do innej zupy warto dorzucić jakieś grzybka czy 2, kiedy gotujemy zupę jarzynową, żeby troszeczkę cennych związków się takie zaś ja zaś wszystkie ogonki grzybów suszonych Miele na taki proszek i później za prawem wiele sosów i to jest doskonała sprawa oczywiście grzyby można kupić, ale teraz jest na sezon, więc warto iść do lasu jeśli potrafimy zbierać grzyby oczywiście zbieramy tylko wyłącznie grzyby jadalne, jeżeli ktoś nie jest przekonany nie zbiera i idziemy tylko z kimś, kto potrafi to robić, jeżeli mamy najmniejsze wątpliwości co do tego czy grze jest jadalny czy nie oczywiście wrzucamy można iść na specjalne kursy nauczyć się odróżniać grzyby jadalne od grzybów niejadalnych oczywiście na taką wyprawę do lasu warto też dobrze się przygotować i nie zbieramy grzybów do foliowych torebek na każdy, kto zbierał jak to potem wygląda im po prostu Sikorze tak koszyk najlepiej koszy dobrze by było, żeby to był koszyk z takim dosyć szerokim dnem ja czasami zabieram też Łubianki, którym zostają po truskawkach nożyk, bo grzyby powinno się albo przycinać przy samej ziemi albo wykręcać natomiast nie wyrywamy ich razem z połową las z grzybnią także mniej jednak jest potrzebna oczywiście musimy też odpowiednio ubrać pamiętajmy o tym, że las są kleszcze kleszcze są nie tylko w lasach, ale też na tych takich łąkach Polanka, które są wokół lasów no mnie bardzo dużą pies Łapa swego czasu kleszcz właśnie na tych takich Podleśna członkach nikt nie chce przynieść kleszcza z lasu, więc uważajmy na siebie, a po powrocie z lasu koniecznie trzeba wytrzepać ubranie, w którym byliśmy wieczorem się dokładnie obejrzeć leśnych grzybów nie należy podawać małym dzieciom tak mówią eksperci, bo w razie gdyby trafił się tam jakiś trujący Grzyb to organizm dziecka małego dziecka jest zbyt słabe zbyt mało to dziecko wątrobę, żeby poradzić sobie z realizacją takich toksyn, czyli tak do dwunastego roku życia dzisiaj tak naczynie mówimy oczywiście Pieczarka Kurka, bo myślę, że taki dziesięciolatek zupę ogórkową to może spokojnie zjeść takich Kurka kupionych w sklepie natomiast to zdecydowanie małe dzieci, żeby nie idą w parze nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć i nie tylko te leśne, bo też te sklepowe dla takich małych dzieci do czwartego roku życia też powinniśmy uważać, bo to jest no może być po prostu ciężko strawne takiego dziecka, ale przede wszystkim leśne grzyby nie dla dzieci prawda czy mit, a czy kleszcze trzeba usunąć jak najszybciej o powrocie do domu i znalezieniu go na sobie, ponieważ panuje takie przekonanie, że jeżeli kleszcz nas ugryzł kosił no to już koniec tak to znaczy możemy mieć ryzyko zakażenia się barierą albo okresowym zapaleniem mózgu i że w zasadzie to takie przeglądanie się czytam coś się pojawiło dzień 2 później nie ma sensu często jest mit to też jest trochę uspokajająca dla tych osób, które tak bardzo boją się, że złapią właśnie jakąś chorobę uspakajające w przypadku boreliozy, ale niestety nie jeśli chodzi o kleszczowe zapalenie móżdżku już wyjaśnię, dlaczego więc jeśli chodzi o boreliozę wywołują bakterie, które znajdują się w jelitach kleszcze one tam po prostu są w takiej można powiedzieć formie uśpione, jeżeli kleszcz nas ukąsi to zanim te bakterie się obudzą w tych elitach pod wpływem krwi, którą on z nas wypije, zanim one przejdą przez cały układ pokarmowy wreszcie dotrą do jego ślinianek to mija trochę czasu, ponieważ ten kleszcz musi jeszcze tę bakterię mówiąc kolokwialnie wpuścić na do krwi i to się szacuje, że to są 24 do 48 godzin tyle mamy czasu, żeby wyjąć tego kleszcza, nawet jeżeli było zakażone boreliozą to my nie musimy scenę na nią zachorować, ponieważ ten kleszcz nie zdąży przekazać tych bakterii to jest dosyć istotne właśnie to, żeby oglądać się po zwróceniu lasu, a wieczorem jak bierzemy prysznic czy następnego dnia rano również obejrzeć za uszami w zgięciach łokci pod kolanami w pachwinach w takich miejscach w pępku ja miałam kleszcza w pępku naprawdę wyczyn był wyjąć go stamtąd, żeby zobaczyć czy tego zresztą nie ma go po prostu jak najszybciej usunąć wtedy naprawdę jest szansa, że unikniemy zakażenia, jeżeli też Puchar gorzej jest kleszczowe zapalenie mózgu, ponieważ niestety tutaj możemy złapać infekcję od razu to znaczy kleszcz nas ukąsi w zasadzie na już jest po zabawie, jeżeli oczywiście też był zakażony, ale tu z kolei jest o tyle dobrze, że przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu i jest szczepionka, a więc, jeżeli ktoś aktywnie spędza czas nadwoziu dużo przebywa w takich zawieszonych terenach albo za trafionych to warto zastanowić nad tym czy takie szczepionki przyjąć w też wszystko w tym odcinku podcastu zdrowa rozmowa dziękujemy za to, że słuchacze zapraszamy w kolejną środę żegna się z wami Kasia Staszek Margit Kossobudzka usłyszenia usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: ZDROWA ROZMOWA PODCAST GAZETY WYBORCZEJ

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA