REKLAMA

Przewodnik po świecie herbaty. Historia, rodzaje i metody przygotowania herbaty

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-09-04 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:11 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Anna Brożyna - pisarka, blogerka, autorka książki „Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie”

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1220 to stały nasz cykl niedzielny obiad dziś nie też nie odchodzimy od tej reguły Przemysław Iwańczyk to jest nasz niedzielny magazyn znam jest pani Anna Brożyna pisarka blogerka autorka książki herbata odkryć prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie kłaniam się pani dzień dobra akcja z tą herbatą jest bojowa z nią problem nie wiem jak pani z 1 strony kojarzy nam się z takimi nie wiem popołudniami wśród pań bielskiej brytyjskiej arystokracji, a z drugiej Rozwiń » strony herbatę taki pospolity napój, który określa głębokiej komuny był jedynym który, który piliśmy tak naprawdę inna sprawa, że był to pył z pokładu nie nieprawdziwa herbata, ale jednak musi pani przyznać ludzie wtedy rzadko sięgali po wodę mineralną nawadnia się tylko wyłącznie herbatą w teście w dodatku taką susza stoi i słodzone na ten moment herbata ma taki powrót, bo odkrywamy tak naprawdę jej ciekawszą stronę smaczniejsza stronę za zaglądamy tak naprawdę do tych rodzajów herbat, które u nas przez długie lata nie były dostępne jej dzięki temu, że coraz więcej osób się tym napojem interesuje coraz ciekawsze właśnie typy herbat są do nas wprowadzana, skąd ten powrót herbaty do do naszej kultury do naszej kuchni są na ten moment 2 trendy, które tak promują też przy okazji herbatę dzięki temu, że coraz bardziej interesujemy się tym jak zdrowo się odżywiać i co jak zdrowo w ogóle rzecz zaglądamy do właśnie herbaty, która jest bardzo zdrowym napojem też także zaczynam się interesować herbatą np. zieloną, która bardzo może nam tutaj w tym aspekcie pomagać z drugiej strony jest też trend właśnie tak, żeby troszeczkę wolniej spowolnić, jakby swoje życie nie biegać wszędzie i za wszystkim budować pewną równowagę w swojej codzienności i w tym wypadku właśnie herbata jest takim ciepłym napojem, które może z tym pomóc aha, czyli chodzi o to, żeby nie tylko herbatę wypić, ale my także takie rytualny sposób ją przygotować mieć całe oprzyrządowanie do tego wypić rząd w bardzo ładne filiżance, która też będzie cieszyła konie w szklance z koszyczkiem mi złożoną rzeczką prawda tak tak samo jak w przypadku kawy, którą pijemy tylko łącznie po to, żeby być przytomnym kawy, którą pijemy po to, żeby rzeczywiście spróbować czy ta właśnie aktualne trendy też związane z kawą z po alternatywne sposoby przygotowywania jej i tak samo jest w przypadku herbaty możemy ją pić to po prostu, żeby wypić coś ciepłego zasypać cukrem dodać cytrynę i nie czuć w ogóle jej za bardzo rzeczywistego smaku, a możemy na niej się skupić możemy przygotować ją poprawnie wyciągnąć z właśnie to co ona ma najlepszego do zaoferowania i poczuć te smaki i zrozumieć ja, gdzie w ogóle chyba nie będę zadawał tego pytania czy ciekawa czy herbata pani przypadku odpowiedzi jasna tak tak, jeżeli chodzi o kawę doceniam smaki, które ma do zaoferowania, ale po prostu spektrum możliwości, jakie ma herbata jest ogromne i szczerze mówiąc ciężko mi nawet by było znaleźć w trakcie dnia czas na na kawę dodatkowo, bo tyle różnych herbat można wypić w rytmie właśnie dnia to przed teraz w aspekcie prozdrowotnym pomówmy, bo oczywiście były Zielona herbata i jest uznawana za tę, która no długotrwale może zmienić naszą odporność na niektóre choroby także powodować, że opiera się teraz na tym co zasięgnął powodować, że będziemy odporniejsi np. w procesie przemian nowotworowych naszych organizmach itd. tak dalej, ale są lekarze, którzy twierdzą, że herbata nie jest najlepsza z taka moim zdaniem nieustająca walka lobby herbacianego i zdecydowanych przeciwników tego napoju jest bardzo dużo badań naukowych wskazujących na to, że herbata pomaga mówię pomaga, ponieważ oczywiście nie możemy traktować w żadnym momencie herbaty jako jedynego lekarstwa na na całe zło tego świata, ale na pewno wspiera nas w wielu aspektach, jeżeli chodzi o spojrzenie na te badania naukowe to warto czasem spojrzeć jednak na materiał źródłowy i NATO ryj jak te badania były przygotowywane najczęściej właśnie nawet w tym pierwszym podsumowaniu można spojrzeć, że badania są wykonywane np. na skoncentrowanej ilości np. herbaty czyli, jeżeli byśmy pili 1 filiżankę dziennie to niekoniecznie ten sam efekt będzie osiągnięty także tak jak w przypadku jakichkolwiek nawet lekarstw wziął itd. ważna jest po prostu, żeby ta herbata może dobra herbata była stałym elementem naszego dnia, a na pewno będzie nam pomagać ale, żeby nie był element też jedyne ona współgra ze całym właśnie zostałem rzeczy, które powinniśmy w nasz dzień inkorporowane jak np. ruch, a dbanie o naszą nasze samopoczucie zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczna czy yerba Mate to też herbata poznali się przepraszam bo, bo zdaje się, że herbata zyskała kolejnego pokazu konkurenta na naszym rynku przynajmniej w kontekście mojej książki herbata yerba Mate jest tutaj troszeczkę inną rośliną, bo w u siebie jak ja mówię o herbata ach, które są z Raszyna kamelia finezji, czyli właśnie z herbaty chińskiej w tym wypadku yerba Mate jest akurat z innymi korzeniami roślinnymi jest po sąsiedzku z nami bardzo, ale nie wiem czy należy traktować jako konkurencja, bo wszystkie te napoje mają panie na rzeczy do zaoferowania i tak naprawdę można właśnie z nich wszystkich korzystać z budowania swojego dnia, żeby wspomagały nas właśnie w trakcie naszego dziennego rytmu dobrze to teraz proszę być jak wykonać pierwszy herbaciany krok, bo nie można od razu przystąpić do picia najbardziej wyrafinowanych gatunków to trochę jak z kawą to trochę jak z winem to trochę jak i innymi szlachetnymi napojami dokładnie pierwszy krok to jest zainteresowanie się, które polecam, bo to jest interesowanie się herbata z panami ze względu na to, że wierzy, choć herbaty sypane najczęściej już dostaniemy lepsze jakościowo herbaty mówi najczęściej oczywiście herbata użytkowych też znajdziemy dobre herbaty, ale już ten pierwszy krok, jeżeli nie jesteśmy pewni naszej wiedzy Herbacianej jesteśmy w stanie rozróżnić jakościowo dostępne herbaty i przejście na pana to jest pierwszy kroczek i tu najczęściej pojawia się ten problem jak to zaparzyć, bo to nie jest takie proste przecież trzeba te liście w pewnym momencie wyjąć tego naparu i przerwać to marzenie w metodzie właśnie takiej naszej zachodniej to będzie powinniśmy tam liście do 3 minut trzymać w napoju potem może się ten napój zrobić gorzki dzięki i przerażony ME możemy parzenie zrobić bardzo prosta po prostu, używając 2 kubków w 1 kubku parzymy przelewamy przez Sitko do drugiego i w ten sposób oddzielamy liście od naparu możemy się zaopatrzyć np. taki koszyczek wkładamy do kubka, które będzie, w którym te listy będą się ważyć po prostu koszyczek po 3 minutach z tego kubka wyjmujemy i możemy robić w przypadku herbatka zielonych u rąk półek kolejne nawet parzenia tymi samymi liśćmi pani cały czas liściach, czyli rozumiem, że herbata Store w torebce nawet jeśli jest to bardzo szlachetny gatunek to takie świętokradztwo herbaciane, a nie tak naprawdę ważne jest, żeby pić herbatę taką, jaka nam smakuje oczywiście, jeżeli to będą wyższe jakości Lis chce też lepsza herbata to jest większe większe szanse na lepsze właściwości prozdrowotne, jeżeli na tym nam zależy i wtedy jeżeli, jakby aspektem po, kto w, którym podchodzimy do herbaty jest zdrowie na to nie zostałabym przy przesiadkach ewidentnie sygnał, abym po herbaty sypane, ale w przypadku herbaty dla mnie takim hasłem przewodnim jest, żeby pić herbatę, która nam pasuje nam smakuje to jest dla nas dobra herbata proszę wiedzieć czym powinniśmy zaopatrywać się jakieś urządzenia do ich prze do przygotowania herbaty kiedyś były takie dosyć potężne punkt nawet trudno to nazwać czym czajniki bryki, z których korzystały nasze nasze babcie teraz już raczej tego nie widzimy w przypadku właśnie metody zachodniej, czyli tego tych proporcji parzenia jaką, jakie my mamy w Polsce to jasne mogą to być właśnie takie litrowe dzbanki z filtrami, gdzie po prostu będzie można ten filtr wyjąć koszyczek taki w środku wyjąć i pozbyć się po prostu w pewnym momencie liści naparu, żeby herbata nie przeważyła takich banków jest na rynku dostępnych sporo, ale jeżeli ktoś jest chcę pójść dalej kroczek i spróbować więcej herbat spróbować tych herbat, które właśnie można parzyć parokrotnie to warto spróbować zaopatrzyć się w takim mniejszym badaczek ze względu na to, że wielokrotne parzenie herbaty parę litrów to może przekroczyć nasze możliwości spożywania, a szkoda wywalać liści, które jeszcze mają właśnie fajny potencjał i pierwszym krokiem, jaki ja zrobiłam jako herbaciarnia to za było zaopatrzenie się w taki mały 200 i trawy czynicie czy porcelanowe czy szklane tak by można było po prostu z niego zlać to herbatę do 1 kubka to może być cieni czek albo z sitkiem właśnie w środku albo taką sprężyn com wdzięku i dzięki temu możemy właśnie łatwo przerwać ten ten proces parzenia w pewnym momencie możemy tam parzyć zarówno w proporcjach zachodnich, czyli około 23 g na taki czajnik został ministrowi albo spojrzeć na metodę właśnie taką wschodnią, gdzie proporcje są nieco inne wtedy na takich badaczek zrzucano około 6 g herbaty i parzymy dużo krócej, bo 3060 sekund czy mogę w ślad za pani słowami powiedzieć, że ktoś, kto lubuje się w herbacie jest płci żeńskiej to chyba czara płci męskiej to herbacie aż o tak taka takie nazewnictwo też w branży się przewija tak jak najbardziej w dużo mamy chyba czas generalnie już teraz bez podziału na jakiekolwiek kategorie kryteria w Polsce ostatnie 23 lata mam wrażenie, że rośnie to o czymś bardzo mocno, że tych osób zainteresowanych herbatą pojawiło się w ostatnim czasie bardzo dużo widzimy to też na na festiwalach, które są organizowane właśnie festiwalach typowo herbacianych w tym roku odbyły się już 4, więc już jest 1 więcej niż niż było przed pandemią i właśnie chciał jeszcze dokończyć pytanie w herbaciarni wiążących się w jakiej stowarzyszenia klub miłośników itd. jest parę stowarzyszeń związanych z herbatą w Polsce ja jestem akurat prezesem stowarzyszenia klub herbaty zaparzonej w Poznaniu i grupę oraz też firmy zajmujące się herbatą organizują różne wydarzenia 3 z nich już były w tym roku niedługo za tydzień dosłownie w sobotę w niedzielę odbędzie się festiwal herbatę zaparzamy w Poznaniu, na które też mogę zaprosić tutaj słuchacze będzie można się na nim dowiedzieć właśnie dużo więcej o herbacie wzięcia udziału w warsztatach po obejrzeć stoiska właśnie związane z herbatą i ceramiką herbacianą za przeto proszę powiedzieć co kilka swoich książce zrozumie, że tak taki element kontynuacja swoje herbaciane pasji strzelają pani na papier tak jestem bardzo szczęśliwa, że tą wiedzą herbaciane mogę się podzielić z czytelnikami to jest książka, która prowadzi czytelnika przez herbatę od samego początku herbacianego abecadła, czyli nie trzeba mieć żadnej wcześniejszej wiedzy czy czy styczności z herbatą, żeby właśnie podszkolić, jeżeli chodzi o ten napój jest napisana nie do końca jak podręcznik herbaciane taki sztywne bardziej jak moje spotkanie czy rozmowa przy herbacie właśnie z czytelnikiem przy herbacie i herbacie dziękuję pani bardzo za tę rozmowę mam nadzieję, że naszych słuchaczy też do picia herbaty zachęciliśmy Anna Brożyna pisarka blogerka i autorka książki herbata od prawdziwych smak najszlachetniejszego napoju na świecie kłaniam się do usłyszenia dziękuję bardzo, naszych słuchaczy zapraszam teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA