REKLAMA

Czy czeka nas kryzys żywnościowy?

Człowiek 2.0
Data emisji:
2022-09-10 14:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
27:43 min.
Udostępnij:

Ostatnie miesiące pokazały nam, jak kruchy jest system zaopatrujący świat w żywność. Pandemia wpłynęła na światowy handel, a wojna w Ukrainie zagroziła dostawom zbóż np. do Afryki. W Polsce rosnące ceny energii odbijają się też na cenach żywności. Czy czeka nas kryzys żywnościowy? Jak będzie zmieniał się rynek i nasze nawyki? O tym opowiedzą Aleksandra Trapp i dr Michał Gazdecki.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Jan Stradowski przy mikrofonie witam państwa człowiek 2 rada zajmuje się dzisiaj żywnością bezpieczeństwem żywnościowym tematem, który audycję wraca, ale nie bez powodu w ostatnich miesiącach wszyscy mieliśmy chyba poczucie, że nie do końca możemy być pewni tego co będzie w sklepach czy coś będzie stopa, kiedy będzie czy faktycznie jest tak, że musimy się zastanawiać nad przyszłością żywienia przyszłością żywności o tym opowiedzą się goście Aleksandra Trapp Rozwiń » szefowa działu badań in Which in dzień dobry nowy dr Michał Kojdecki katedry ekonomii polityki gospodarczej w biznesie na Uniwersytecie przyrodniczym w Poznaniu czy dobry państwu Info czy części to pracował wspólnie z uniwersytetem taki raport żywność krok do przodu krok w tył ja się to zacząć zastanawiać nad tym tytułem przewrotnym, bo w pewnym sensie mam takie same takie przemyślenia kierowałem moimi nastoletnimi synami o tym jak to było kiedyś za PRL-u, kiedy nie było pewnych rzeczy w sklepach w ogóle mogą to zrozumieć cały czas jak to było nie było bananów nie było pomarańczy, a nawet z mięsem był problem dla nich to są ci rzeczy takie zupełnie naturalne i teraz, kiedy zaczynają się pewne problemy związane z wojną z pandemią to chyba jeszcze zastanawiamy się czy te czasy mogą wrócić trochę takie jest rzeczywiście wspólnie z ekspertami Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowiliśmy przyjrzeć się, a po gospody skutkować na tym dramacie no i efektem tak właśnie, a raport ten artykuł, który państwo znajdują i fakt jest taki Jean i jest tutaj oczywiście przewrotny z 1 strony obszar żywienia rzeczywiście sporo sprzeczności myśleć o względy, obserwując sygnały zmian czytamy w taki ucieszyć oni w uprawie na kosmicznej lawie o i mniejsze hodowane in vitro tak, a z drugiej strony wiemy też, że rozwiązali nie rozwiązaliśmy podstawowych problemów głodu niedożywienia zapewnienia każdemu człowiekowi dostępu do pełna bardzo nowości no tak jak widzimy ostatnie wydarzenia na świecie pandemia wojna galopująca inflacja to wszystko sprawia, że rzeczywiście raz jeszcze pochylamy się nad tym pytaniem ma właśnie jego system żywienia zrobiliśmy ten krok do przodu rocznie jednak może krok w tył tak jakoś nie skomentuję to rzeczywiście przewrotny tytuł bardzo dobrze, ponieważ zachęca do dyskusji na temat żywności rynków żywnościowych to jest też ciekawe, że takie bardzo uważał na początku przez wiele lat już przyzwyczailiśmy się, że po prostu żywność jest tutaj jest bio naszej polskiej perspektywy zasady, które także kościoły i nie był zbyt istotnie jakoś mocno dyskutowana i w tej chwili, kiedy pojawiła się wizja ta sytuacja kryzysowa która, analizując jakąś nazwijmy historycznych jest krótka tak to nagle okazuje się, że ten rynek żywnościowy jest niezwykle istotnymi zachęca do bardzo zaawansowanych intensywny dyskusji tak jak powiedziała pani Ola rynki żywnościowe i równe prawa i żywienia jest taki bardzo zróżnicowany jest niejednorodny z 1 strony mamy bardzo dziś postem niemal kosmiczną technologię, a z drugiej, że wiele podstawowych problemów jak np. dostarczenie żywności dla każdego człowieka na ziemi no jest w tej chwili niezabezpieczona wg raportów z Sao około 800 000 000 ludzi na świecie jest niedożywionych cierpi głód tak to są to są też wartości bystry nie można przejść obojętnie z drugiej strony w wielu regionach świata występuje bardzo duży, że marnowania żywności i jednocześnie zbyt dużej konsumpcji żywności, bo to też trzeba dość wyraźnie powiedzieć całą wywołuje problemy nadwagi otyłości i konsekwencji wiele problemów zdrowotnych, które obciążają też system finansowy poszczególnych państw mamy taką sytuację bardzo spolaryzowane i no niejedno paradoksalnie ten problem nadmiaru żywności i otyłości zbiega się w stanowieniu wymienia osoby otyłe często są niedożywione wskutek tego wydają te monotonne mało urozmaiconą, ale tak jest wracając na moment do sytuacji globalnej to nie jest jednak trochę tak jak czasami mówi problem głodu niedożywienia wywołany głównie tym, że nie mamy takich systemów dystrybucji żywności odpowiednich czy też raczej kwestia logistyczna i polityczne, bo teoretycznie ziemia byłaby w stanie wyżywić podobno nawet 11 000 000 000 ludzi tylko unika prostych ludzi to żywność może dostać wynika, że będzie mają stać tak natomiast na cały region świata, w których ewidentnie produkcja żywności jest bardzo utrudniona czy też niemal niemożliwe tak jak pan zauważył problem redystrybucji żywności traktor na tę chwilę jest wytwarzana jest bardzo bardzo istotne ataku biorąc pod uwagę, że w skali Europy wskazuje, że te 80 000 000 tak wysoko znajdziesz tam żywność jest marnowane można by zastanowić, dlaczego nie można tego przewidzieć natomiast tutaj pojawia się wiele szczegółowych problemów technicznych tak możemy przejęło przywodzić na większe odległości i wiele surowców żywnościowych np. te zbóż natomiast występuje potem w przypadku produktów, które są przetworzone ta przyda koszty transportu przewożenie jest wiele o wiele niższe w krajach, które cierpią nie do niedożywienia występuje też często o wiele więcej problemów gospodarczych są problemy z przetwórstwem żywności więcej tak wskazujący, odpowiadając wprost na pytanie z całą pewnością należy się zastanowić nad problemami redystrybucji żywności natomiast w szczegółach rozwiązań problemów jest naprawdę bardzo dużych przedsięwzięć jak dobrze im, gdy jeszcze w 2017 roku, a i pisaliśmy raport o przyszłości jedzenia to zaczęliśmy mocno tu tak naprawdę i takiego wniosku, że właściwie obecnie cały system żywienia poczynając właściwie od jego produkcja skończywszy na utylizacji jest systemem, który nie działa właściwie i początkowo era miało być bardzo krótki okazało się, że lider skupimy się na hodowli upiora w transporcie przetwarzaniu opakowaniu albo tak naprawdę już w transporcie tego jedzenia to w każdym z tych elementów widzimy problemy w każdym z tych elementów są rzeczy do poprawy, a więc tak ten system działa właściwie i tutaj nie tylko kwestia dystrybucji pewnie chodzi pewnie problem polega na tym, że ten system nie działa właściwie, ale jakoś działał nie było z tym wielkich problemów, bo wszyscy mieliśmy po to, właśnie poczucie bezpieczeństwa takiego na jedzenie w sklepach jest nim możemy kupić tymczasem ostatnie tygodnie to pokazało chociażby nie doceniliśmy tego jak skomplikowane są sieci ładowności, choć sytuacja rosnących cen gazu, który jest potrzebny do produkcji nawozów nad produkcją nawozów jest powiązana z produkcją tlenku węgla dla celów przemysłu spożywczego było takie ryzyko to będą wielkie problemy w sumie z 1 powodu tak, czyli doceniliśmy chyba tej sieci złożoności jakaś tutaj układa mu, czyli doceniliśmy mówi w sensie władz czy generalnie, którzy zarządzają tą siecią wszystkie rynki w tej chwili, zwłaszcza rynki no żywnościowe są niezależna od cen energii i kryzysu energetycznego przez otwarcie powiedzieć, że z taką sytuacją mamy teraz do czynienia tak jak pan zauważył unaocznił bardzo mocno jak szeroka jest sieć zależności problem nawozu rzeczywiście bardzo mocno dyskutowane teraz wielu mediach ze względu na bardzo dużą skalę wzrostu cen tych produktów, które z drugiej strony na drugą stronę w tym czynnik produkt, jakim stała się bardziej ewidentny intensywny sposób przekłada się na wielkość produkcji podstawowych surowców z surowców rolniczych natomiast tutaj kurator też pod uwagę, że gaz energia ogólnie to są też to jest też wpływ na centra sportu to są bardzo bardzo duży wpływ na koszty produkcji, które występują na poziomie przetwórstwa, a w przypadku produkcji żywności bardzo wiele procesów przetwórczych opiera się na wykorzystanie wysokiej temperatury dają uzyskać trzeba zapewnić odpowiednią ilość ilość energii i z tego względu na branżę żywnościową jest problemem wzrostu cen energii i mocno dotknięta czy sądzą państwo w związku z tym rośnie i w związku z kryzysem, jaki wywoła wojnę Ukrainie w związku z wcześniejszym kryzysem pandemicznym mowę nam tu w Polsce grozić głód nasilenie zjawiska niedożywienia czy są takie prognozy to trza rozważyć krótki długim okresie, jeżeli mówimy o głodzie ja bym był bardzo ostrożny przed wskazują na to, że grozi nam głód tak Polska jest krajem, który jest na pewno samowystarczalne, jeżeli chodzi o produkcji żywności z suma produkowanej żywności w Polsce przewyższa krajowe za utrzymaniem zyska sektor żywności rozwija się dzięki eksportowi natomiast problemem jest też dostępność ekonomiczna z wzrost cen żywności powoduje, że niektóre osoby będą miały większe trudności z nabyciem albo żywności odpowiedniej ilości albo też będą musiały zmienić strukturę konsumowane żywność tak to są problemy, które też wystąpią mam nadzieję, że nie jakiejś dużej skali i w niedługim okresie, ale w związku ze wzrostem cen żywności, a to jest ewidentny coś takiego może również wystąpić no zobaczymy na badania pan o tym mówią konsumenckich badania, kto rzeczywiście jest także na konsumencie podkreśla, że w ostatnich czasach, a kupują mniej jeść mniejsze posiłki to jest oczywiście związane ze wzrostem cen i na pewno też może przykładać się na to, jakie ilości ile będziemy konsumować będziemy kupować w sklepie jeszcze można uzupełnić troszkę ten ten wątek, bo musimy pamiętać o tym, że z punktu widzenia ekonomicznego żywność jest produktem podstawowym, na które występuje sztywne sztywne to znaczy, jeżeli ceny będą rosły raczej konsumenci będą starali się utrzymać skalę popytu na produkty żywnościowe redukują natomiast popyt na te na te produkty, które należy na innych kategorii rynkowych i to widać w tej chwili, jeżeli nawet przekazujemy dane dotyczące dynamiki sprzedaży detalicznej to dynamika sprzedaży detalicznej produktów żywnościowych nie zmienia się jakoś mocno oczywiście występuje inflacja takiej straty wzrost sprzedaży wzrost wartości sprzedaży jest zdominowany przez inflację natomiast są takie branże te 3 kategorie produktowe, gdzie w tej chwili już można zauważyć, że się prosumenci zmniejsza zakupy to jednak wpisuje się też takie trendy, które widzimy w raporcie żywność krok do przodu krok to jak ograniczenie konsumpcji, bo z 1 strony oczywiście to jest wymuszone czynnikami ekonomicznymi, ale mamy świadomość tego część społeczeństwa konsumuje zadowoli nie tylko żywności były, ale pewności oczywiście też nie być mowy ta ten trend, który na stałe skłania do tego, żeby przemyśleć to co kupujemy to co spożywamy ma jakiś pozytywny wydźwięk, bo wiemy też, że musimy ograniczać wpływ chociażby właśnie rolnictwo czy transportu na klimat to są rzeczy mocno związane właśnie z tym co mamy na to nas ile tego mamy tak zdecydował wiemy czy i ciesz się tutaj badania wskazują też ta oczywiście świadoma konsumpcja, której mówimy coraz częściej jest jeszcze bardzo pożądanym zjawiskiem, żebyśmy wiedzieli, a co jemy i mamy na talerzu, skąd pochodzi to jedzenie i tak naprawdę, gdzie jest produkowane są wszystkie rzeczy tak bardzo na ich świadomość, że te jest jest jest absolutnie okej też zmieniają nasze nawyki to też widzimy cyklicznie powtarzających się badania chociażby ze względu na transformację klimatyczną, a 50% osób deklaruje, że rzeczywiście zmieniło swoje nawyki zakupowe, ale żywieniowa na ze względu na ich wpływ na środowisko czy też, gdy są deklaracje, które rzeczywiście nic, gdy jako motywację z tego tymi deklaracjami, ale są bardzo różna, ale tak konsumenci, a takie rzeczy zauważają też zauważają producenci, a gdzieś tam te rzeczywiście informacje o tych produktach są coraz szersza, aczkolwiek wciąż nie jest taki etap, który pewnie zadowala wszystkich ograniczeń konsumpcji trzeba rozprawić proszę ważyć też są jak z 1 strony bardzo pożądane są zjawiska, które polegają na racjonalizację konsumowania turystykę podkreślił jeśli jest część społeczeństwa, które konsumuje zbyt wiele oczywiście co w czasie stolicy to znaczy zbyt wiele tak, jeżeli myślimy o produktach żywnościowych można próbować mierzyć np. konsumpcją koloryt każdy człowiek ma jakąś powiedzmy średnio w świat zapotrzebowanie kaloryczne dzienne tak samo takiego społeczne, które mocno przekraczają przekraczające średnie dzienne zapotrzebowanie i wówczas te ograniczenie konsumpcji produktów żywnościowych jest na pewno zjawiskiem pożądanym jeszcze, jeżeli dodamy do tego kwestie nam się bardziej racjonalnego żywienia bardziej zgodnego z wytycznymi też nie jest oczywistą pozytywne są też te kwestie dotyczące ograniczeń żywności, które wynikają z dostępności ekonomicznej to tutaj trzeba się zastanowić czy tak powinno być do tego tematu wracamy za moment drugiej części audycji ponownie przy mikrofonie Jan Stradowski ze mną studził wciąż Aleksandra Trapp szefowa działu badań in czy uiścić witam ponownie i dobre dr Michał Kojdecki katedry ekonomii polityki gospodarczej fakt w biznesie na Uniwersytecie przyrodniczym w Poznaniu dzień dobrem rozmawiamy o raporcie żywność krok do przodu krok w tej sytuacji Żywnościowej żywieniowej w Polsce też miałem takie zdrowi ostatnio, kiedy za to można oglądać materiały napisałem już ładnych kilkanaście lat temu artykuł mieszkającym w magazynie Fokus o tym, jaka będzie wigilia 2050 jak wyglądało nasze jedzenie tam napisałem coś takiego co mity co do mnie wraca, że prawdopodobnie taki okres dostępności żywności takiej różnorodności jak mamy teraz już się nie powtórzy, ponieważ to też stosunkowo nowa sprawa ostatnie 30 lat nas do tego przyzwyczaiło mamy w sklepach owoce mowa egzotyczne produkty jakieś takie rzeczy, których nawet czasami nas nie znamy nie wiemy co z tym bardzo zrobić, ale wcześniej przez dziesięciolecia stulecia nasza dieta była o wiele bardziej lokalna o wiele bardziej mowę monotonne, ale ta lokalność ta lokalna produkcja to chyba jest taki trend, który powraca w związku z tym jak się okazuje właśnie sieci globalnych powiązań logistycznych transportowych są wrażliwe na kryzysy nie chciałem chcielibyśmy być uzależnieni od tego czy gdzieś tam jakiś statek utknął w kanale albo tego samolotu mogą latać czy nie tak czy rzeczywiście lokalność odrębnym środkiem dłuższego czasu myślę teraz mówić nawet hiper i wolności a gdy spojrzymy właśnie dla na ostatnie kwestie jeden z pandemią czy właśnie z wojną, czyli zwrócenie się tym lokalnym roślinę uprawa lokalnemu jedzeniu w restauracjach mówi on rzeczywiście plan ten trend wraca do nas nieustannie, a no też ci rzeczywiście i jest taki kierunek, które trochę też w jaki sposób o innym pomaga w taki samowystarczalności, czyli rzeczywiście w tym, żeby te to bezpieczeństwo, a było jeszcze 5, kto jest bardzo ciekawe zjawisko tak, odnosząc się, że coś szerzej trzeba wziąć pod uwagę, że bardziej cenne i konsumentów dla nas wszystkich jest to co jest rzadkie pan powiedział, że szukaliśmy produktów owoców morza owoców egzotycznych, które w pewnym momencie nie myślę, że jeszcze pamiętam były rzadkie tak bywało mało dostępnej pewną Manchester zaczęły być bardzo dostępne natomiast był też taki moment nie tak dawno, kiedy lokalność trzeba być dziadka mało produktów lokalnych w tej chwili myślę, że z różnych powodów, że zmiany trendów konsumenckich, który widziała pani Aleksandra lokalność albo atrybut lokalności jest ważnym atrybutem, poprzez które wielu konsumentów zaczyna dokonywać swoich wyborów, a całą pewnością jest to też jakaś odpowiedź na problemy, które rozpoczęliśmy naszą rozmowę, czyli takie rozgrywania wrażliwość kanałów dostaw na to jak one funkcjonować natomiast tutaj też do tego podejść ze spokojem myślę, że rynek żywności lokalnej albo taki tryb do wytwarzania produktów żywnościowych surowców, które są następnie lokalna będzie się rozwijały się bardzo żądany natomiast są takie produkty czy też surowce żywnościowe, które mogą być wytwarzane w określonym miejscu określonych strefach klimatycznych i tutaj, jeżeli będziemy chcieli zapewnić dostępność produktów na różnych rynkach kanały dystrybucji na dostawy będą musiały utrzymywać no tak trudno sobie wyobrazić lokalne polskie banany na ten moment szczyt cytryny to nie jest ta strefa klimatycznej na zmiany klimatyczne pewnie prędko tego nie zmienią natomiast ja się to zastanawiam nad tym trendem samowystarczalności pan doktor mówi się części Polska jest jako kraj dolicza mu wystarczało natomiast my faktycznie byśmy mogli poradzić w sytuacji, kiedy mamy problemy z dostawami z zagranicy został z takim uczyliśmy się powyżej podstawowymi potrzebami żywnościowymi nasze w naszym kraju z podstawowymi na pewno tak natomiast różnorodności czy na pewno spadło i trzeba wziąć pod uwagę przez wiele lat sporo na rynku Polski nie były dostępne owoce cytrusowe może były dostępne są dostępne dla bardzo niewielkiej grupy konsumentów, więc taka odpowiedź wprost na pytania, które pan wagę ta podstawowe potrzeby żywnościowe Polaków mogą być zaspokojone na bazie produktów Serb wytwarzane są w Polsce natomiast, jeżeli myślimy o żywności, toteż do rodzaju dobra, które generuje komfort życia bardzo tutaj mniejsza różnorodność mogłoby przynajmniej dla niektórych osób tym Consort ograniczyć natomiast my rozmawiamy w takich w tej oto jakie perspektywy ja raczej tutaj mówi o takich zjawisk jak na poziomie nazwijmy umownie makro natomiast sam też bardzo ważny trend konsumencki, który mówi pani i czy rząd do uwagę, że oczekiwania konsumentów się też bardzo zmieniają dla wielu konsumentów właśnie lokalność, czyli inny model żywienia do innego rodzaju produkty, które są spożywane to jest właśnie ten stan bardziej pożądane niż obecnie ustawa i taki oczywiście tutaj tylko dopowiem, bo ostatnio robiliśmy życie zwracaliśmy też gotowa do badań, która zrobiliśmy na nasze potrzeby robotów przyszłości i pytaliśmy konsumentów, jakie mają preferencje co jak uważają, że będzie wyglądała właśnie przyszłość jedzenia do jedzenia nie tradycyjne wciąż dominuje, że chcemy jeść lokalnie, aczkolwiek wzrasta takiej wzrasta odsetek osób, które deklarują, że w przyszłości właściwe będziemy optymalizować to jedzenie coraz bardziej, że ono będzie w formie rożków w formie pasty lak i że sędzia spożywana w takim dosyć szybko ale, zapewniając nam wszelkie możliwe składniki odżywcze omawiamy na rynek rzeczywiście tego Power, czyli takiego jedzenia proszku rośnie, a też dosyć ciekawe, że być może ta kultura na mocy i być może też kwestia środowiskowa z sprawiają, że to był obszar, który i, na który też deklarowanie badani pod wskazują, że może być nasza przyszłość z drugiej strony jednak jest to tak został jako państwo obawiamy się np. takich technologii jak nie MO nie chcemy upraw modyfikowanych genetycznie jako konsumenci podchodzimy ostrożnie do kwot alternatywy dla mięsa, który teraz jest sporo nawet sieci barów hamburgerami wprowadzają takie od alternatywne produkty mięsne to jeszcze wszystko jest u nas dosyć takie powiedziałbym nowe i niezbyt chyba popularna jeszcze być być może tak członek rzeczywiście otwieramy się pan i tych opcji coraz więcej to nie jest kwestia mięsa to już nie jest kwestia tego, że z kurczaka jemy z fasoli albo jakie są pastylki czy pudry, a tutaj rynek jest bardzo ciekawe ją rzeczywiście widzimy dużo ciekawych eksperymentów na ten moment rzeczywiście wciąż jako Polacy tak owady jesteśmy otwarci, aczkolwiek tutaj też ten rynek mocno rośnie alternatywa dla białka nawet jak działa wciąż jak też badania pokazują chcemy jeść lokalnie chcę jest tradycyjnie w jaki sposób i a i tak nowy numer konsumenci wybierają z ich tak ten wątek mięsa gdzieś się przy przewiny no i internat dla miecz jesteś takim wątki bardzo czekałem mięso i generalnie rynek jest w tej chwili nazwie to tak niezbyt dobrą prasę z różnych powodów tak nie chcę tego nie chcę tego ocenić natomiast stwierdzić pewien stan bieżący, jeżeli analizujemy dane, które gromadzi np. Główny Urząd Statystyczny pytań budżety gospodarstw domowych to, narażając długookresowo w Polsce spożycie mięsa widać pewien trend spadkowy nie bardzo silne natomiast jest dość ewidentny natomiast na poziomie ogólnym nie zmienia się za bardzo ta łącznica mięso uchodzi jakością znacznie więcej takie same produkty relacje rodzajów mięsa, które słyszeliśmy wcześniej ona się pan za mocno zmienia alternatywny zamiast to jest bardzo ciekawa kategoria, jeżeli się pod uwagę raty nad roślinne dla produktu nie jest to w tej chwili w kategorię produktów żywnościowych nie ma chyba drugiej tak rosnących oczywiście karate gry jest dalszym ciągu mała natomiast dynamika jest bardzo znaczący, a to też nie jest tak jak się prognozuje powinniśmy w przyszłości jeśli tego mięsa mniej powodów zdrowotnych powodów ekologicznych to powinniśmy jeść mięso lepszej jakości po to, ono właśnie było znów takim swoistym luksusem, ale właśnie przecięty nożem w uzasadnionych troską o dobro ogólne pytanie jest trudne, jeżeli rozpatrujemy to w kategoriach np. kosztów środowiskowych to produkcja mięsa wiąże się z wysokimi kosztami środowiskowymi z tej perspektywy z tej perspektywy na pewno tak trudno mi też tak w sposób otwarty definicyjne określić co znaczy mięso dobrej bądź jakości tak bo, bo SA są takie tematy wokół, których narasta wiele wiele przesądów, które też branży tłuszczowej dla branży kościoły są są niekorzystne Polska jest krajem który, jeżeli porównamy to innych krajów europejskich, zwłaszcza Europy zachodniej w Polsce spożycie mięsa było niż, że ich np. w Niemczech Dani ze Francji widać, że w krajach Europy zachodniej wystąpił trend ograniczania konsumpcji mięsa, który jestem bardziej widoczne, ale w Polsce jest to również widoczne czy, jeżeli tak byśmy na to spojrzeć spojrzeli na to idziemy dobrym kierunku, bo w tym samym kierunku co większość krajów europejskich tak tych dodam, że ostatnio okazję rozmawiać inni szefów kuchni i mieszają z budową tego określenia, że rzeczywiście on nie jest przeciwnikiem mięsa, jakiego takiego samego w sobie, ale one z przeciwnikiem produkt miejsca jest produkowany ani hodowana to jest różnica to też jest kwestia tej świadomości w jaki sposób to mięso powstaje, jakie są warunki tutaj też oczywiście nowym kwestii kwestii zwierząt, więc tutaj tak jak powiedział, a zresztą mój przedmówca to jest temat skomplikowany, a w jest różnica między hodowlą, a między produkcją czy koniec no to się rozprowadza ostatecznie do tego mięso, które jest hodowane tak zwierzęta są hodowane w warunkach, które są dla nich lepsze niż to dochodowy wielką przemysłowe niektóre to warunki są to co do środowiska to mięso automatycznie będzie dodał Fed, bo wymaga więcej nakładów to chyba jest to co jest wyznacznikiem tej naszej obecnej sytuacji w wielki przemysł wielkie hodowle wielkie uprawy monokultury dają nam ekonomicznie ten system ustawić na dobrym poziomie, ale nie są zbyt pewna dla środowiska tak to jest bardzo bardzo ważna konstatacja, którą pan tutaj teraz powiedział taka zaawansowana intensywna produkcja rolnicza produkcja żywności na wielu momentach może odpowiedzieć na 1 problem przy dostarczenia odpowiedniej ilości żywności rozmawialiśmy wcześniej o problemach dotyczących redystrybucji żywności, które są oddzielne zagadnienie bardzo bardzo poważna natomiast trzeba też ostrożnie planować pewne pewne pewne procesy podejmować decyzję o drastyczne zmiany będą powodowały, że ilość produkowanej żywności może może zostać ograniczona albo tak jak pan zauważył niektóre rodzaje produkcji mogą być na tyle drogie i że będą z punktu widzenia ekonomicznego mniej dostępne dla niektórych grup, a więc to są takie problemy, których łatwo rozmawia się troszkę tak zażartuje przy kawie powiedzie natomiast, jeżeli mamy rzeczywiście rozwiązać w sposób Madrytu wymagają bardzo głębokich analiz mam nadzieję w takim razie osoby odpowiedzialne za rozwiązywanie tych problemów czy to powiedzieć czy to przy kawie na tym się zastanowią poważniej będziemy mogli jeszcze w przyszłości cieszyć się tą równością zarówno dostępną jak wartościową, aby tak było moimi gośćmi byli Aleksander etap szefowa działu badań informują jeszcze dziękuję bardzo, dziękuję bardzo dr Michał Kojdecki katedry ekonomii polityki gospodarczej w biznesie na Uniwersytecie przyrodniczym w Poznaniu dziękuję bardzo, mówiąc Tadrowski zapasy między w sobotę do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CZŁOWIEK 2.0

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA