REKLAMA

Król jesieni, król Polski - ziemniak

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-09-19 19:20
Audycja:
Czas trwania:
11:31 min.
Udostępnij:

Kochane, wszechobecne, dające nieskończone kulinarne możliwości. Ziemniaki, kartofle, pyry i grule. Opowieść o ziemniakach na stołach, w ogrodach, w probówkach i na pomnikach.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór Paulina Nawrocka witam państwa w mojej otwartej kuchni, w której definitywnie pożegnała lekkie sałatki i przeprosiłam się z piekarnikiem teoretycznie jeszcze przez kilka dni mamy lato, ale naprawdę trudno w to uwierzyć patrząc na pogodę panująca w Polsce temperatury jesień przyszła już z impetem wraz z nią chłodne noce ulewne deszcze mało słońca idealny czas na jedzenie sprawiające przyjemność jedzenie pożywnej stosunkowo proste jeśli dorzucimy do tego Rozwiń » wartość sentymentalną dania dostajemy definicję tego co świat zachodni zwie Comfort foodem wciąż brak dobrego polskiego odpowiednika tego określenia spotkałam się z nazwami jedzenie na pocieszenie osobiście lub zwrot otulają jedzenie i nie brakuje natomiast na pewno takich dań w naszej rodzimej kuchni, które tę definicję się wpisują myślę, że spora część mieszkańców naszego kraju zgodzi się ze mną, że trudno lepszy komfort wód niż dania z ziemniaków sprężyste kluski maślane puree pierogi ruskie chrupiące frytki wypełnione farszem kartacze i ziemniak naprawdę niejedno ma mnie wczoraj odbyła się w Krakowie ziemniaczane edycja kulinarnej imprezy najedzeni Fest to takie cykliczne święto miłośników dobrego jedzenia, podczas którego restauratorzy właściciele kulinarnych konceptów, ale producenci żywności oferują różne przysmaki ta wrześniowa odsłona jest wyjątkowa, bo jako jedyna poświęcona w całości ziemi, jaką były, więc ziemniaki pieczone pożywne zupy z ziemniakami znane z nadmorskich kurortów ziemniaki nawija na Patyk były placki kluski mnóstwo innych dań, które tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że ziemniak jest warzywem totalnym niezwykle plastycznym dającym niezliczoną ilość możliwości interpretacji można z ziemniaka zrobić przystawkę zupę danie eleganckie danie swojskie można dodać do masy na chleb można upiec z ziemniakami ciasto można z nich zrobić wegański zamiennik sera, który swoją drogą zachowuje się jak topiony ser patrząc na to jak powszechny i obecne w diecie Polaków są ziemniaki aż trudno uwierzyć, że są stosunkowo niedawna historia ziemniaka w Polsce liczy trochę ponad 300 lat warto podkreślić, że nie od razu był ziemniakiem powszechniejszy były raczej określenia Grule perski Pyrki pyry tu pojawiają się teorie, że ta nazwa miała związek z krajem, z którego ziemniaki przybyły ich ojczyzną jest dalekie Peru w Europie były już pod koniec szesnastego wieku najpierw rozpowszechniły się na terenie ówczesnego imperium hiszpańskiego dopiero potem przez Włochy dotarły do Polski i pośrednio właśnie stamtąd wzięła się nazwa kartofel brzmi niemiecka, ale jak tłumaczył kiedyś prof. Miodek kartofel wcześniej był Tartuffe LM, a tortów z włoskiego znaczy tyle co trufla i chodziło oczywiście skojarzenie z rośliną, która również rośnie pod ziemią stąd też wreszcie najpowszechniejsza dziś nazwa ziemniak spopularyzowana w dwudziestym wieku językoznawcy wskazują natura francuskim to warzywa w wolnym tłumaczeniu określa się ziemnym jabłkiem to, że bohater dzisiejszej audycji rósł podziemiem rośnie nadal długo było zresztą przyczyną ostrożności ani kiedy niespecjalnie skrywanej niechęci ziemniak uchodził za warzywa podejrzane myślę, że winne temu były też próby spożywania go na surowo co raczej nie służyło żołądka naszych przodków no bo w takich ziemniaka występuje sola Nina, która jest trująca ziemniak stał się interesującym w okresie oświecenia, kiedy poszukiwano jedzenia, które zakończyłoby głód nędzę i epidemie wielkim entuzjastą ziemniaków był słynny botanik farmaceuta Antoinette park wątpię ziemniaki poznał w niewoli podczas wojny siedmioletniej, gdy Prusacy karmili jeńców najgorszym jedzeniem paszą dla bydła, czyli właśnie ziemniakami okazało się, że więźniowie w odróżnieniu od pilnujących ich żołnierze nie chorowali na szkorbut to odkrycie sprawiło, że pachną je później większość swojego życia poświęcił na przekonywanie świata, że ziemniaki są nie tylko jadalne, ale bardzo wartościowe pyszna pożywna i bardzo gęsta zupa krem sporo ziemniaków po francusku nazywa się zresztą właśnie Potash Pach montuje ziemniak stał się popularny w Europie dopiero pod koniec osiemnastego wieku, choć wciąż był wtedy po prostu jednym z wielu warzyw dopiero sekcja rewolucji przemysłowej stał się podstawą diety ubogich, zwłaszcza robotników w miastach i rozpoczął swoją hegemonię zmieni, a jego kluczową rolę w karmieniu mas pracujących w okresie polskiej Rzeczypospolitej ludowej najlepiej podsumowuje chyba fakt, że w 1983 roku ziemniak doczekał się w Polsce pomnika niedaleko Koszalina w miejscowości Biesiekierz stoi prawie 4 metrowa Bulwa na wysokim stelażu i dlaczego tam, bo nieopodal znajduje się Instytut hodowli aklimatyzacji roślin w Boninie zwany potocznie Instytutem ziemniaka to jednostka powołana do badań poświęconych wyłącznie rzecz, jaką jestem też jedyny w Polsce jeden z największych w Europie bank ziemniaczanych genów miałam przyjemność odwiedzić to miejsce rzędy probówek z maleńkimi zalążkami ziemniaków robią naprawdę ogromne wrażenie w banku utrzymywanych jest 1600 zdrowych genotypu ziemniaka pochodzących z całego świata w tym praktycznie wszystkie, a jest ponad 300 polskie odmiany Instytut współpracuje zarówno z rolnikami jak z innymi producentami żywności, a nawet restauratorami, którzy eksperymentalnie poszukują konkretnych odmian przywiozłam stamtąd informacje, które do dziś szokuje wiele osób właśnie w Instytucie dowiedziałam się, że najlepiej ziemniaki do gotowania wrzucać do gorącej osolonej wody dokładnie tak jak gotujemy makaron fasolka czy kalafiora ten sposób ma gwarantować, że ziemniaki nie stracą cennych witamin i myślę, że to dobry moment by zachęcić państwa do kontaktu może ktoś będzie chciał wyrazić zdumienie lub oburzeni albo podzielić refleksją czy pomysłem na niebanalne podejście do ziemniaków i adres mailowy kuchnia małpa TOK kropkę FM służy właśnie do takich celów czekam na państwa wiadomości otwarta jestem też oczywiście na wszelkie kulinarnej około ruchem na pytania oraz propozycje tematów jak już wspominałem wczoraj w Krakowie odbyło się ziemniaczane święto najdłuższa kolejka była chyba kluski do stoiska mojego dzisiejszego rozmówcę Tomek Czajkowski autor bloga magiczny składnik kulinarnych w głos chyba jedyny człowiek, którego znam, który robił kiszone frytki i z aptekarską precyzją przeprowadza testy wszelkich dostępnych na rynku ziemniaków właśnie jego poprosiłam o pomysły no niebanalne wykorzystanie ziemniaków otwarta kuchnia na początek za trudne pytanie najwyższa forma ziemniaka naj lepsza potrawa, jaką można z niego upić się na co dzień zajmuje kluskami taką formą bardziej miękką, ale paradoksalnie uwielbiam formę chrupiącą ziemniaka, czyli wszelakie frytki chipsy chrupiące placki no nie wiem czy może być coś lepszego wydają się właśnie ziemia został stworzony po pierwsze do bycia wszystko, a po drugie, klęską teraz mamy chyba pora na ziemniaki idealną bardzo dobrze też nadają się na takie jesienne potrawy uczulające może jakieś polecenia dla słuchaczy ostatnio wymyśliłem taki sosu, który jest na bazie ziemniaków można powiedzieć, że jest to po pomiędzy piraha pomiędzy zupą ziemniaczaną, a do tego dodaje też smażonej cebulki na maśle Maślanka wszystko smaku jak pierogi ruskie i trochę inaczej zamknięta forma pieroga w inny sposób, a takie dania stosunkowo proste, które ziemniaków można przyrządzić, które przenoszą do dzieciństwa no zależy kto, gdzie mieszka, bo ziemia jest bardzo wdzięczny regionalnie wykorzystywany, więc jeśli wychowało się ktoś na Podlasiu no to czy na Mazurach Suwalszczyźnie od będzie to forma kartacze na pewno kluski śląskie miałoby pierogi ruskie po prostu to jest to jest to jest jakaś skończona forma tak naprawdę ziemniak tego smaku za wszystko tych ziemniaczanych regionów tak jak istnieją w Polsce mamy sporo i sporo miejsc tak naprawdę trochę walczy konkuruje ze sobą o tytuł takiego ziemniaczanego regionu, bo mamy Wielkopolskę, ale mamy właśnie Podlasie mamy Mazury no i na Śląsku ziemi jak też obecne ja np. jestem z centrami Polski z łódzkiego tam również tych ziemniaczanych potraw nie brakuje choćby zalewajka, w której ziemniaki odgrywają niebagatelną rolę Żurek z ziemniakami właśnie wspomniała Wielkopolska tam jest popularny ten możemy jak z gzikiem, czyli czy twarożkiem odeszły z pyszna wersja tzw pakiet po tej tą znanego Anglosasów pan np. uwielbiam babę ziemniaczaną to po prostu ciasto z ziemniaków, które później kroi się w plastry podsmażamy na chrupiącą, a także popularne właściwie cała ściana wschodnia Polski, a na co zwracać uwagę, wybierając ziemniaki tak naprawdę oczywiście zależy oddania sałatka no to muszą być twarde ziemniaki, ale nie powinno się rozsypywać, czyli to jest typ kulinarny, a na kluski są bardziej skrobią ziemniaki potrzebne, czyli typ kulinarny c to w sklepach już wszystko ładnie opisane, a taki napiera tak do gotowania oto mamy właśnie takie pomiędzy tak ona nie powinny być zbyt twarde ani za bardzo się rozpadać czy można ziemniaki zepsuć gotując je jakoś, przygotowując w kuchni no na pewno właśnie dobierając złą odmianę do swojej potrawy tak to prawda, a Legia nigdy nie spotkałem się z tym, żeby można było zepsute bardzo wdzięczna warzywo, a smaczne nic praktycznie wystarczy obrać nawet nie nie trzeba ubierać żeby, żeby było fajne jeśli państwo nie mają ochoty ziemniaków obierać to polecam zrobić sobie ziemniaki haseł bak danie proste, bo to po prostu pieczone ziemniaki, ale bardzo efektowne ziemniaki chorujemy suszymy nacinamy ostrym nożem co 2mm nie przecinających jednak do końca w czasie pieczenia plastry będą się apetycznie rozpylać smarujemy ziemniaki olejem lub oliwą solimy możemy dodać rozmaryn czosnek wkładamy do naczynia do zapiekania najlepiej żeliwnego, ale żaroodporne się sprawdzi pieczemy od 50 minut do godziny 240 stopniach dobrze w połowie tego czasu obrócić ziemniaki mogą być apetyczny dodatkiem do dania głównego albo za serwowane z masłem daniem samym w sobie to jest prawdziwa pochwała prostaty otwarta kuchnia mam książkowe polecenie dla państwa oczywiście też głównym bohaterze dzisiejszej audycji książek o ziemniakach jest mnóstwo bardzo często skupiają się na przepisach szczególne miejsce w moim sercu książka ziemniak Joanny Jakubiak szefowej kuchni promotor kuchni regionalnej mnóstwo z tej książki dowiedziałam ziemniaki i poznałam wiele regionalnych przepisów m.in. fantastycznych kluski z Podlasia polecam państwu również książkę Katarzyny i Zofii Pilitowski również pt. ziemniak, w której sporo jest przepisów na ziemniaczane potrawy z różnych nawet najodleglejszych zakątków świata no bo ziemniak ewidentnie obiekt globalnej miłości i nie jesteśmy w podawaniu do niego od osobie nie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA