REKLAMA

Grzybowe królestwo

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-09-26 19:20
Audycja:
Czas trwania:
10:06 min.
Udostępnij:

Stosunek do grzybów dzieli świat. Polska zdecydowanie należy do krajów mykofilicznych, a grzybobrania opiewane są nawet w narodowej epopei. Posłuchacie Państwo o grzybach w kuchni polskiej i o grzyboznawstwie przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór Paulina Nawrocka dzisiejsza otwarta kuchnia pachnie lasem mchem wielodzietnym liśćmi jedynym w swoim rodzaju intensywnym zapachem grzybów sezon także w pełni widać w lesie widać na zdjęciach zadowolonych z siebie grzybiarzy w internecie widać na bazarach, gdzie kupić można piękne podgrzybki borowiki, a Rydze się pojawiają trudno lepszy czas, żeby o grzybach poopowiadać to w ostatniej audycji, które oczywiście mogą państwo posłuchać na stronie tokfm PL i Rozwiń » aplikacja Radia TOK FM było o ziemniakach wspominałam, że początkowo nie cieszyły się uznaniem ba wręcz oskarżano ją szatańskie moce, bo rosły pod ziemią, a cóż jeśli ziemniaki kogoś niepokoiły to co powiedzieć o grzybach toż to byty absolutnie fascynujące mogą zabić mogą wywołać halucynacje mogą wreszcie po prostu smakować nieziemsko i na tym ostatnim aspekcie dzisiaj skupię, choć pojawił się niezwiązany z kuchnią dygresję zdradzę państwu bowiem, że jestem w grzybach szczerze zakochana i to nie tylko ich smaku, ale i właściwościach co czyni za mniej ni mniej ni więcej tylko Miko chwilkę tego określa się bowiem zachwyty nad grzybami antropolodzy podzielili zresztą społeczności na te my Coffee liczne i my o publiczne Polska, gdzie tradycja zbierania grzybów mocno wrośnięte są w historię kulturę dość powiedzieć, że sporo miejsca grzybom poświęca autor naszej narodowej epopei Polska jest zdecydowanie my Office licznym, czyli grzyby lub podobnie jak inne kraje Europy Środkowo-Wschodniej czy Południowej Włosi np. również zajadają się prawnikami nie wspominając o trofeach my publiczne jest za to północ Europy, ale wielka Brytania, której mieszkańcy setki różnorodnych gatunków określają zazwyczaj 1 słowem maścią ewentualnie czasem precyzując, że chodzi o władzę maszyn, czyli kiego grzyba miłośników grzybów nie brakuje też oczywiście na dalekim Wschodzie szczególnie Chińczycy grzyba są dość mocno rozumowanie swoją drogą jest romantyczny wątek w tej opowieści o narodach w 1927 roku amerykański dziennikarz Bankier Gordon głosem poślubił Rosjankę Walentynę Paweł wnuk gierkę podczas miesiąca miodowego młody małżonek przeżył szok i był ponoć ciężko przerażony, kiedy jego żona zaczęła zbierać grzyby były kurki małżeństwo zdumione odmiennością swojego podejścia do tematu postanowił zgłębić ten fenomen, a efektem wieloletniej pracy stała się książka grzyby Rosja historia, w której zgromadzili wiele dowodów na to, że narody zamieszkujące Wybrzeża morza Północnego są właśnie jako publiczne czują odrazę do grzybów, a reszta Europy jest raczej my Coffin uwielbia, żeby zbierać jeść w artykule dla magazynu Life głosem pisał zresztą, że jego żona jako Rosjanka podobnie jak jej rodacy niemal z mlekiem matki wyssała wiedzę pospolitych gatunków grzybów, która dla Amerykanów jest wiedzą tajemną my ekologia zyskała status poważnej nauki o grzybach dopiero pod koniec dziewiętnastego wieku, a królestwo grzybów wyodrębniono wzrośnie tak naprawdę dopiero w 1967 do tej pory opisano na świecie około 100 000 grzybów to jest kropla w tym różnorodnym grzebał w morzu co roku wykrywa się średnio 1700 nowych gatunków szacuje się, że na odkrycie zbadanie czeka około 1,51 000 000 grzybów we wszystkich strefach klimatycznych na lądzie pod ziemią pod wodą na drzewach wiele gatunków jest zresztą jadalnych, ale generalnie zbieramy tylko kilka kilkanaście najpopularniejszych i najsmaczniejszych odmian co wiąże się oczywiście z obawą przed zatruciem nie wszyscy wiedzą, że zebrane grzyby można bezpłatnie sprawdzać na stacjach sanitarno-epidemiologicznych grzyboznawcy w sezonie zawsze pełnią dyżury w sanepidzie i bezpłatnie oceniają czy dane grzyby są jadalne niejadalne czy też trujące dodatkowo te, które są sprzedawane na bazarach muszą mieć wydawane właśnie przez grzyboznawców atest do najbardziej znanych najczęściej zbieranych kupowanych grzybów leśnych w Polsce należą oczywiście borowiki podgrzybki maślaki Rydze koźlarze kurki właściwie pieprznik jadalny opisywane w panu Tadeuszu jako lisica nazw regionalnych, żeby to temat, który bardzo mnie fascynuje popularny koźlarz czerwony występuje w Polsce od przynajmniej kilkunastoma nazwami wymiotowałam Kozaka Krakusa Osaka osób, jaka siebie taka Panka jeśli państwo nazywają tak, żeby z czerwonym łupkiem jakoś inaczej proszę pisać na adres kuchnia małpa TOK kropkę FM pod tym adresem czekam na wszelkie państwa wiadomości pytania i propozycje tematów kuchnia małpa TOK kropkę FM swoją drogą Mickiewicz uchwycił sporo regionalnych nazw na kartach epopei pojawiają się jeszcze Bielak Leiki opieńki sur jatki, czyli gąski w 3 odmianach purchawka muchomory złośliwi nazywają czasem pana Tadeusza poematem o grzybach bigosie, ale obiektywnie jeszcze dość dobrze oddał stosunek szlachty do grzybobrania, które było bardzo popularną rozrywką w tych kręgach 1,5 wieku później było to już robi zdecydowanie bardziej demokratycznym tak, żeby w PRL-u jeżdżono m.in. w ramach organizowanych wyjazdów zakładów pracy, ale chodzono oczywiście prywatnie nierzadko całymi rodzinami i tak jest po dziś dzień, bo grzybobranie to jest taka niezwykła rozrywka łącząca wnuki dziadków prawdziwe spoiwo pokoleń zbierania grzybów nie da się też za bardzo nauczyć książek wydaje się, że w dzisiejszym świecie to jedna z nielicznych pozostałych aktywności, w których tradycja rodzinna wciąż ma większą siłę niż nauka i kluczowa jest wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie myślę, że dla wszystkich jest jasne, że grzybobranie to prawdziwa narodowa pasja, ale na grzyby są ozdobą bardzo wyrób dań rodzajem przyprawy uniwersalnym dodatkiem świeże suszone marynowane kiszone mrożone używane są w kuchni właściwie przez cały rok smak grzybów to też 1 ze smaków definiujących kuchnię polską grzyby obok leśnych owoców i dziczyzny były na tych terenach właściwie od zawsze przez wieki królowały na naszych stołach już w najstarszej wydanej drukiem polskiej część z przepisami, czyli kompendium kula Stanisława Czernieckiego z 1600 osiemdziesiątego drugiego roku znajdziemy przepisy m.in. na potrawę mięsną z grzybami polewkę grzybową grzyby na stronach tej publikacji wielokrotnie występują jako dodatek do zup czy dań głównych w spisie produktów niezbędnych w kuchni są grzyby świeże, żeby suchy Rydza świeże pieczarki pieczarki w maśle z marca 100 lat później Wojciech Zielonka w swoim kucharz doskonały opisuje sposoby konserwacji grzybów, które pozwalały korzystać z nich nie tylko w sezonie, ale przez cały rok opisywał przede wszystkim suszenie grzybów po uprzednim przygotowaniu i zachwalał też grzybowy proszek ze smardzów czy dzikich pieczarek takie proszę właśnie z porządnie wysuszonych zmielonych na pył kań robiła moja babcia wykorzystywała jako przyprawę do zup sosów jest niezwykle aromatyczny, chociaż to chyba mało popularne zastosowanie, bo większość osób kanie serwuje raczej w panierce w formie smażonego grzybowego kotleta ta potrawa to zresztą kwintesencja roli jaką, żeby w kuchni polskiej pełniły w okresach postów bardzo często zastępowały mięso i doskonale się do tego nadają, bo podobnie jak mięso mają dużo umami, czyli tego głębokiego piątego smaku, za który odpowiada glutaminian koncentracja substancji wywołujących wrażenie umami zwiększa się w procesie suszenia i wszystko jasne warto tu też po raz kolejny głośno obalić mit bezwartościowych grzybach to zupełnie nie jest prawda mają sporo witamin składników mineralnych z racji swojej nietypowej specyfiki składają się praktycznie jedynie białka i są jego dobrym źródłem z tego też względu są chętnie wykorzystywane w produkcji wegańskich zamienników mięsa co jeszcze warte wspomnienia dania z grzybami są zdecydowanie czymś więcej niż tylko jedzeniem mają duży ładunek rytualny dlatego były są obecne w momentach symbolicznych np. podczas wieczerzy wigilijnej, która tradycyjnie obfituje wdania z suszonymi grzybami umowy hitem ostatnich lat są racuchy z drożdżowego ciasta właśnie z gotowanymi duszonymi borowika ami, a teraz, kiedy grzyby świeże nietrudno polecam państwu najprostszą bardzo pewną grzybową zupą, którą od lat robi wg wskazówek babci grzyby może z cebulką na maśle dolewamy do nich bulionu gotuj kilkanaście minut potem dodaję śmietankę z łatką na 2l bulionu możemy wykorzystać pół kilograma leśnych grzybów 250 ml śmietanki do tego grzanki i jest właśnie w podobny sposób robi zresztą proste grzybowy SOS, ale wtedy oczywiście redukuje znacznie ilość bulionu polecam otwarta kuchnia, a w kąciku książkowym znów mam dla państwa 2 pozycje nic nie poradzę, że świat jest pełen wspaniałych książek dla młodszych Czytelników, ale i dla tych państwa, którzy po prostu lubią pięknie wydane albumy polecam funk Dariusz wydane przez 2 siostry, czyli muzeum grzybów efektowne wielkoformatowe albo z kolorowymi ilustracjami trochę stylu dziewiętnastowiecznych rycin bardzo bardzo ładna rzecz to do oglądania, a do poczytania gorąco polecam państwu książka mojej redakcyjnej koleżanki Karoliny Głowackiej pt. w czym grzyby są lepsze od siebie napisana prof. Martą Wrzosek, która grzyba chyba wszystko to pełna ciekawostek pozycja popularnonaukowa nie jest to książka o jedzeniu, ale myślę, że każdy miłośnik grzybów przeczytają z wielkim zainteresowaniem i odłoży pełen niekłamany podziw dla prawdziwków Kurek i całej reszty grzybowego Królestwa Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA