REKLAMA

Co wiemy o nutraceutykach?

Życie w Zdrowiu
Data emisji:
2022-10-02 13:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:26 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była prof. Joanna-Gromadzka-Ostrowska - SGGW, członkini Komitetu Nauki o żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
życie zdrowie niedzielnym magazynie Radia TOK FM kolejnym naszym gościem jest pani prof. Anna Gromadzka Ostrowska ESG eWUŚ członkini komitetu nauki o żywieniu człowieka Polskiej Akademii Nauk dzień dobry pani profesor dzień dobry panu redaktorowi dzień dobry państwu bardzo często oglądając telewizję czytając rozmaite poradniki, ale także zasięgając fachowych porach porad dietetyków słyszymy, że nie tylko zdrowe odżywianie może wspomóc nasz komfort życia wydłuży, gdzie Rozwiń » usta oraz częściej słyszymy o takiej podstawowej bazie kompleksu elementów, które powinniśmy przyjmować inną muszę przyznać, że przez ostatnie kilkanaście kilkadziesiąt miesięcy furorę robią probiotyki jako no element, bez którego nie możemy funkcjonować, bo probiotyki wpływają na jelita jelita z kolei w fundament jeśli chodzi o cały nasz organizm pani oraz co jest probiotyki ami, dlaczego są tak bardzo ważny i wreszcie czy one różnią się od probiotyków, bo tutaj jest subtelna, ale znacząca różnica jeśli chodzi o terminy ze zdecydowanie jest zasadnicza różnica o premię etyki są zupełnie czymś innym niż probiotyki probiotyki są substancje konkretne które mogą być podawane dla wzmóc przepraszam przejęzyczenie premier etyki natomiast probiotyki to są z wyspy składniki mikroflory jelitowej, który no bez, których w zasadzie nie funkcjonujemy natomiast ja bym kontestował to siedzenie pana redaktora, że należy przyjmować w ogóle bez tego to nasz organizm funkcjonuje przepraszam pani sobie świetnie tak jak wejdę słowo tylko to nie jest moja opinia, bo nie mam żadnego mandatu by takie wyrażać to ja wiem, że wniosek nie opinia obiegowa ta i takie reklamy i takie reklamy są przede wszystkim producentów natomiast z mamy własną mikroflorę i póki jelito ową zresztą nie tylko jelitową mikroflorę w zasadzie można 5 tys trochę, parafrazując jesteśmy mikroflory, bo to jest taki 1 organista te drobnoustroje, które bytują zarówno w przewodzie pokarmowym, jaki na skórze, jaki we wszystkich placówkach innych układów i nasz organizm to jest w zasadzie 1 organizacji tylko, że my często psujemy tą mikroflory i wtedy potrzebne jest uzupełnienie albo szczepami bakteryjnymi Almą on jest my odżywką dla tych szczepów bakteryjnych i w postaci konkretnych substancji natomiast na pewno nie należy tego stosować od tak, bo reklamują, bo bez tego nasz organizm nie poradzi to jest założenie błędne tak samo jak z założeniem błędnym, że nie funkcjonujemy bez suplementów to jest w zasadzie chwyt marketingowy producentów no bo wiadomo, że po co się produkuje, żeby pozbyć się tego czy nie sprzedać zyskiem nie jest absolutnie potrzebne póki to, czego pan redaktor zaczął póki odżywiamy się prawidłowo to w zasadzie, a nie jakimś postępowaniem czy jakąś terapią medyczną, która jest konieczna, ale ma zawsze skutki uboczne nie zaburzyły tej równowagi mniej to niema powodu, żeby zaburzać drugą stronę nigdy coś co jest dobre jest dobre, a jak będziemy się starali zrobić, że będzie ma być lepsze są tylko obcujemy to tak jakby odnosząc się ogólnie do tego tematu ani profesorze nie należy nadmiarowe nie należy mogli garściami i stosować różnych dodatków, które płyną bardziej nam zaszkodzą niż pomógł pani profesor zatem rodzi się pytanie w ślad za tym co pani przed chwilą powiedziała w jaki sposób człowiek degradujące wpływa na swoją mikroflorę bakteryjną czy to bardzo różnie to nie jest farmakologia, którą stosowanie jest 1 chorą na ekologię, ale to jest nieprawidłowe odżywianie to jest np. palenie papierosów to jest nadużywanie różnych oszczędne tutaj nie, wymieniając myślę, że każdy się domyślić co je, o czym jest mowa o 1 celem co się tak powszechnie określa takim sloganem niezdrowy tryb życia, a również postępowanie medyczne, które musi być, ale w założeniu w tle jest, że trzeba uzupełnić potem nowo żeśmy coś zepsuć takim klasycznym przykładem myślę, że tutaj nie będę szczególnie oryginalne jak gdyby każdy ze słuchaczy akurat w tej chwili o tym sobie pomyślał antybiotykoterapia bez oczywiście są sytuacje, kiedy musi być zastosowany antybiotyk i to nieraz bardzo silny natomiast wiadomo, że nastąpi po tym, zaburzenie nieokreślony wobec tego to trzeba uzupełnić to uzupełnić właśnie mikroflorę podawaną zewnętrznie, która tzw. dobra i niedobra też muszą być obie to takie trochę wydaje się dziwne, dlaczego szczepy patogenne też muszą być obecne w mikro florze dlatego, że to jest konkurencję dla szczepów sędzia etycznych, czyli tych korzystnych czy dobry jak jeszcze popularnie określa i no to trochę tak jak w polityce musi być opozycja musi być strona, która akurat czy mowy z tego nie ma równowagi czy, więc są produkty które, które spożywamy, które też są nie rozerwała niezwiązane z tą piramidą żywieniową określoną przez dietetyków, które powinniśmy zażywać, żeby też wspomagać naszą mikroflorę, żeby utrzymać po prostu, czyli ta prewencja przede wszystkim tak frekwencja i to co na pewno spokojnie można, chyba że jakieś przeciwskazania medyczne związane ze schorzeniami przewodu pokarmowego to są wszelakie produkty fermentowane akurat kuchnia Polska bogata jest takie to jest świetne źródło w tego typu suplementacji, które na pewno nie zaskoczy tak, ale pani chciała wymienić te produkty naturalne, bo myślę, że to jesteś ważna, ale czy mówimy w tej chwili o pro biotycznych probiotyczne, czyli jednych drugich jednak drugi, kiedy przejdziemy za chwilkę do tych rekomendacji, które zostały wydane przez naukowców Polskiej Akademii Nauk w sprawie i pre i probiotyków, dobrze więc produkty konkretne produkty kapusta kiszona ogórki duszone kiszone nie konserwował, jeżeli chodzi o krzyż zdrowym przewodzie pokarmowym np. takie korki są generalnie rzecz biorąc produkty roślinne właśnie w ogóle produkty roślinne zboża z pełnego przemiału owsianka, jeżeli ze zdrowiem się pokarmów to tak pokrótce, czyli właściwie coś co charakteryzuje też kuchnię polską biorąc pod uwagę Anglika kolan mamy mamy bogate źródło i to chętnych chodzi zakres tego tzw. zdrowego odżywiania my Sense, stosując to niema obaw, jeżeli nie była stosowana antybiotykoterapia nie ma u nas w naszym kraju nie to bardzo często też przy okazji dyskusji o tym jak funkcjonują nasze jelita pojawiają się firmy i też zaleca jak najbardziej tak zalecanym przez lekarzy internistów, kiedy zmagaliśmy się takim stanem chorobowym i zachowaliśmy odpoczęli jogurty no tzw. produkty mleczne fermentowane, ale to jak gdyby w zakresie tych produktów fermentowanych szeroko pojętę profesor jak jest stan czy w ogóle są jakieś badania, które określałyby stan mikroflory Polaków i jak my wypadamy na tym tle wobec innych mieszkańców Europy jak bardzo duże znaczenie ma też szerokość geograficzna na 4 bardzo duże wrażenie, bo w zależności od szerokości geograficznej flory kształtuje się nieco inaczej to zrozumiałe, bo to są warunki otoczenia to jest rodzaj diety, jaką dietę, czyli tego co się spożywa to tzw. biegunki podróżnych popularnie rzecz ujmując ucząca faraona nie jest żadna kontrola tylko to jest po prostu zmiana nie krok flory szczególnie, jeżeli się, że po przybyciu na dany teren rzucamy się nam miejscowo niszowe specjały to kończy się na ogół zgubić, a to wynika właśnie ze zmiany mikroflory akcent dla jesteśmy na nieco inny skład w porównaniu do tych populacji, które zamieszkują dany teren np. powiedziano peronie Agence Egipt jeśli chodzi o kupnie bardzo często ulegamy też takiej pokusie spożywania na co dzień tego co co zaskakujemy na dla przykład na urlopie na wakacje i też no trzeba wziąć chyba pod uwagę, że nasze organizmy niekoniecznie są przyzwyczajone do tego, żeby cały czas pałaszować kuchnię śródziemnomorską prawdę czy zależy co rozumiemy przez kuchnię śródziemnomorską albo w ogóle tzw. kuchnia śródziemnomorska czy jak inaczej się określa bardziej zachodnia śródziemnomorska jest godna polecenia, bo zestaw produktów wobec tego składników odżywczych, jakie są w tych produktach jak naj bardziej służy zdrowiu organizm natomiast, jeżeli pan na Namysł nie miał konkretne przyprawy czy konkretną konstrukcję potraw czy techniki kulinarne to zdecydowanie zgadzam się na następcę to jeszcze 1 sprawa, bo jeśli chodzi o wymóg parametry naszej krwi potrafimy określić 1 prostym badaniem morfologię a w jaki sposób bada się stan mikroflory bakteryjnej tak, żeby ewentualnie suplementację podać czy jakieś takie badanie czy trzeba nie wiem wykonać gastroskopię np. o tym czy nie nie gastroskopia służy do czego innego są badania no prosili i ciemność poszczególnych rodzajów ma Kseni jak również gatunków nawet można określić, analizując skał w tym, że jest to badanie polegające na sekwencjonowaniu genu poszczególnych rodzajów i gatunków bakterii noszę rzeczy jest to badanie kosztowne, a nie wszędzie nie wykonują, bo do tego jest potrzebna specjalistyczna aparatura i przekształceń wykształcone w tym kierunku personel czy takie analizy może robić, ale to jest możliwe to jeszcze na koniec, gdyby pani profesor zechciała tak intencjonalnie przekazać te rekomendacje naukowców Polskiej Akademii Nauk w sprawie probiotyków takie są najważniejsze umów tutaj muszę trochę sprostować no bo to co równe dane jest rekomendacja się to nie jest rekomendacja tylko stanowisko komitetu ruch komitetów Polskiej Akademii Nauk komitetu nauki o żywieniu człowieka komitetu nauki nauka żywności żywieniu dotyczy tracę kuchnię tracę czeki prawdzie też mają właściwości MJ ręczne natomiast probiotyczne natomiast to nie są to jest pojęcie szersze wobec tego te stanowisko dotyczy substancji nowy właśnie zawsze pochodzenia roślinnego no jakimś tam niewielkim zakresie również mikrobiologiczne była, więc pochodzącego z, a czy coś grzybów czy to z bakterii czy są trochę kina no tracę cieki są związkami prostymi bądź złożonymi mieszaniną związków, które mają działanie z 1 strony od 200 to jest ta Lutra, bo to są składniki żywności albo dodawane suplementy, a z drugiej strony mają właściwości lecznicze czy profilaktyczne tylko tutaj tu trzeba podejść do tego dużą ostrożnością i tego właśnie dotyczy stanowisk pojęciem tracę etyki podobnie jak probiotyki prebiotyki jest nadużywana przypisuje się właściwości konkretne specyfiką, które zostały introdukowane, które są na półkach czy są reklamowane natomiast te właściwości, który choć, więc nie jest napisane na opakowaniu one zostały udowodnione naukowo, żeby można było określić, że coś substancja czy mieszanina substancji może być określona mianem tracę cieków może przejść musi przejść długotrwały wieloletnie badania zarówno układach komórkowych jak na modelach zwierzęcych potem badaniach przedklinicznych i jest metodologia Fedu, a i nie można każdemu każdej substancji, którą wyprodukowano czy wyizolowano z tkanek roślinnych przypisać taki właściwość to jest założenie błędne, a można zaszkodzić bardziej niż konkurs komukolwiek jeszcze dodam, że pojęcie tracę Kiki jest pojęciem właściwie obiegowe, więc nie ma definicji były pewne takie sugestie już wyłonione w 2016 roku, a więc minęło już od tego czasu 8 lat dotyczące czym tego czym jest mu pracę etyki, jakie warunki musi spełniać, jakie ma właściwości, żeby można go zaliczyć do nóg tracę etyków, ale definicji konkretnej do tej pory nie maja, gdyby coś w tym jest tak jak powiedziałem to jest długie żmudne badanie, które pod różnymi aspektami musi określić właściwości zarówno od drzew czy, jakim profilaktyczne czy terapeutyczne w tym, że tę wsi moc potencjalnych tracę czeków po prostu w takim powiedziałabym trywialnym działaniu na organizm w kierunku wzmocnienia układu odpornościowego tego organizm i to jest cała tajemnica ale, żeby to rzeczywiście było faktem no to musi być dokładnie przepada pan nawiązał tutaj do, gdyby z 1 powiedzieć do probiotyków no to też są właściwości lub pracę czy kurz, ale nie tylko cień to jest 1 jedno z wielu tak generalnie rzecz biorąc wszystkie właściwości tracę ścieków, jeżeli rzeczywiście na pracę tych może być do takiej kategorii zaliczony to jest modelowanie funkcji układu odpornościowego organizm pani profesor musimy kończyć niestety, choć temat jest szeroki prof. Anna Gromadzka Ostrowska szkoła główna gospodarstwa wiejskiego członkini komitetu nauki o żywieniu człowieka Polskiej Akademii Nauk była z nami dobry, jeżeli pani profesor dziękuję bardzo, wszystkiego dobrego naszych słuchaczy zaproszone informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W ZDROWIU

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA