REKLAMA

Drób od lat karmiono paszą z olejami technicznymi do produkcji smarów i biopaliw

TOK360
Data emisji:
2022-10-03 18:50
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
06:20 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
TOK 360, a gościnią TOK 360 jest Monika Kowalska z otwartych klatek dobry wieczór dobry wieczór Onet WP PL dziś informują, że polskie kurczaki kaczki dostawały w pożywieniu oleje techniczne przeznaczone do produkcji smarów i biopaliw dokumentacja była sfałszowana dlatego to było możliwe czytamy o tym i próbuje zrozumieć czy to system jest tak dziura wyżej 1 mała firma mała w sumie może wprowadzić na tak dużą skalę potencjalnie niebezpieczne substancje tam właśnie ta Rozwiń » afera drobiowa tak naprawdę pokazuje, że w hodowli przemysłowej zwierząt a kiedy w grę wchodzą za rok do spraw chodzą te pieniądze to niestety zarówno, a dobrostan, a zwierząt, czyli te warunki jakich są one hodowane, jaki zdrowie konsumentów schodzą na dalszy plan tutaj często jesteśmy, a zapewniani że, a produkcja jest pod ciągłym nadzorem odpowiednich organów właściwych Inspekcji jednak trzeba sobie zadać właśnie pytania, jeżeli tak jest to jak możliwe, że to pasze spożywanej przez zwierzęta od lat trasą produkt, który nie powinien się tam znaleźć jak w takim razie my konsumenci, a polskie społeczeństwo może ufać innym innych dokumentacji innym kontrolom przeprowadzonych w przeprowadzaniu i w sprawie żywności my już wiemy coś czy ten niepożądany dodatek w paszach może mieć wpływ na nasze ludzkie zdrowia, a z tego co w oczy jest spełniane artykule w artykule, a trwają badania i inni, a nie ma na razie takich informacji jak właśnie, a wpływa na zdrowie, ale no pokaz te informacje są, a niepokojąca raport Najwyższej Izby Kontroli opublikowany kilka miesięcy temu wskazywał, że Polska jest liderem Europy, jeżeli chodzi o produkcję niebezpiecznej żywności i no niestety ta sej SA, a stara drobiowa, a nie daje chyba nadzieję na to, że tego odium spadniemy pani zaskoczona tymi doniesieniami czy czy koniecznie, a z 1 strony jestem zaskoczona a, ale z drugiej strony może nie do końca chodzi o to, że jeżeli chodzi o, a przemysłową hodowlę drobiu od władz chciałam tutaj jak wspomniałem wczesne sam dobrostan zwierząt schodzi na was Susan, a jednak ta produkcja jest nastawiona na zez metal Polska jest liderem produkcji drobiu te mchy Europę, ale po rocznie produkujemy ponad 1 000 000 000, a kurczaków, więc no to jest jednak biznes nastawione na zez i właściwie to nie jest nawet taka pierwsza kontrowersja związana ze polskie mięso z ostatniego miesiąca tutaj we wrześniu, a wydaliśmy raport dotyczący choroby wjazd wózkiem, a ten raport polegał na tym, że badaliśmy filety z kurczaków sprzedawanych w popularnych supermarketach pod kątem występowania właśnie tej choroby, która ma bezpośredni związek z cierpieniem ptaków, ale też wyższą jakością mięsa i jakie były rezultaty tych tych analiz co to jest w ogóle ta choroba białych włókien, bo ona to brzmi poważnie, a choroba białych włókien co nic zjawisko, które obserwowane w latach piersi kurczaka i które może być dostrzeżone gołym okiem już po półkach sklepu to znaczy, że konsumenci, a teraz idąc do sklepu jakąś formę Arka uzyskają na to mięso na filety piersi kurczaka mogą zauważyć tam to niepożądaną Hanka tłuszczową, która jest objawia się w postaci białych linii biegnących w poprzek filetów tutaj wiele badań właśnie wskazuje, że takie mięso posiada to niższą jakość jest w posiada niższe uboższe wartości od szefa zawiera więcej tłuszczu, a nie białka ma gorszą strukturę niż walory smakowe jest etyczne niż podobne do mięsa, które nie zostało dotknięte tą chorobą i tutaj właśnie jedną z przyczyn występowania tej choroby i włókien jest stosowanie w hodowli oraz szybko rosnące mu takie rasy co ją w bardzo ekspresowym tempie ją zaledwie 42 dni i zmagając się z rozwojem ogromnego nieproporcjonalnego w stosunku do reszty ciała miejsca Piastowego no niestety rośnie tylko ten mięsień natomiast pozostałe, więc organy tego ptaka, a nadal są organami młodego ptaka, które nie nadążają z funkcjonowaniem, a za tak ogromnym tempem wzrostu co niesie ze sobą, a państwu bardzo negatywne skutki zdrowotne dla kurczaków dla tych zwierząt, ale też właśnie, a również objawia się tym, że o mięso jest niższej jakości, a jeżeli chodzi o wyniki to nasz raport pokazał się nad ponad 99% badanych opakowań, a filetów z pierwszych Kuszczaka wykazano obecność tej choroby mało apetycznie zrobiła na koniec bardzo dziękuję Monika Kowalska z otwartych klatek była gościnią TOK 360 czy może ten kurczak stanąć w gardle najświeższe informacje za chwilę po nich sport 360 gościem TOK 360 będzie również Michał Broniatowski zanadto polityką rozmawiać będziemy o możliwych bardzo prawdopodobnych nawet pewnych właściwie kolejnych sankcjach przeciwko Rosji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA