REKLAMA

Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-10-09 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
14:59 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dziękuję obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami jest pan Paweł Ochman bloga kulinarna autor bloga wegan kropkę PL autor książek pyszności z roślin, a także roślinnej kuchni regionalnej, o których dziś mówić będziemy ma pan do roku jeszcze inne pozycje, ale skupmy się na tej rozumiem, że kuchnia roślinna to jest Pański konik kulinarny tak już od po przeszło 30 lat kuchnia roślinna jest ich życiu obecna i gdzieś Rozwiń » kultywuje tę kuchnie roślinną każdego dnia od ładnych paru lat zajmują również tą kuchnią roślinną formie dziedzictwa naszego kulinarnego, czyli naszego kraju nie będę tutaj określał kuchni polskiej, bo cały czas uważam, że nie ma czegoś takiego kuchnia Polska jest kuchnia regionalna, ponieważ każdy region ma swoją kuchnię stąd kuchnia Polska jest takim tworem oprócz trochę sztucznym w no tak, ale zajmuje się pan roślinną kuchnią właśnie w podziale na regiony ZUS nie, więc powodów zdrowotnych uznaje pan, że to jest taki nurt jeszcze nie odkryty w naszej tradycji kulinarnej czy czy ze względu na bogactwo poszczególnych regionach regionów w rośliny, które są produktami do spożycia dla czy, jeżeli działanie to tutaj kwestie zdrowotne w ogóle nigdy nie grały roli ja nie kuchnie różna jest muszę powiedzieć, że to jest najczęstsza pobudka, dla których ludzie wybierają kuchnię roślinną poza powodami ideologicznymi tak dokładnie no to właśnie kwestia ideologiczna natomiast do zaciągnął kolegę kuchnię roślinną właśnie w regionach, sprawdzając czy jako funkcjonuje jako funkcjonowała przed przed kilkoma ładnymi latami, ponieważ to nie jest tak, że to jest jakiś wymysł naszych czasów jak się okazało ponieważ, poszukując wielu wiadomości zarówno w literaturze w literaturze szczególnie dziewiętnastego wieku początku dwudziestego wieku, ale również wcześniejszych tak naprawdę lat okazało się, że taką roślina była bardzo ugruntowaną równe w naszym w naszym społeczeństwie wynikała ona najczęściej niestety biedę, ponieważ w większości tak naprawdę nasze społeczeństwo to by pochodzenia chłopskiego stąd ta kuchnia roślinna zagrodach Chłopskich była powszechna wynikało również z tego żal, że nasza wiara tak naprawdę opiera się o bardzo opierała się bardzo wiele dni postnych stąd też tak kuchnia roślinna była powszechna wtedy, kiedy było postne potrawy to również na tych na tych stołach ciążących ku Lewski się pojawiały stąd tak naprawdę ta kuchnia roślinna nie jest czymś nowym ja właśnie ją odkrywam na nowo tak naprawdę, bo jak się okazuje to ona istniała w naszym w naszym społeczeństwie od wielu wielu wieków powiedział pan, że bardzo często kuchnia roślinna brała się z biedy, czyli istnieje zatem prawidłowość, że im bogatszy region tym więcej mięsiwa na stołach już tak wyraża się kolokwialnie czy to niema żadnego znaczenia to raczej kwestia kultywowane tradycji nie myślę, że tak jest tutaj po części jedno drugie myślę, że tam, gdzie mamy tak naprawdę kuchnia regionalna oparte również warunki historyczne, ale przede wszystkim również geograficzne, bo chociażby Warmia Mazury opływają dużej ilości re no darów oraz lasu również kuchnia Śląska jest bardzo bogata jednak te tłuszcze zwierzęce ze względu na NATO pracy, która była wykonywana przez górników czyli, czyli pracy taką dość wymagająca dużo energii myślę, że tutaj tak naprawdę bez nas nie bez znaczenia były wpływy zaborców która, które wywarły na poszczególne regiony w kuchni i ta kuchnia Bruska oprócz tych potraw mięsnych miała też bardzo duża ilość tych potraw roślinnych, dlatego że koniec osiemnastego początek dziewiętnastego wieku nawet wyższa dyrektywa poprzez obowiązek hodował przy przydomowych upraw ogródków miało to zadanie tak naprawdę poprawić zdrowie społeczeństwa i dna, słuchając Hohenzollernów wywarła bardzo duży wpływ na to właśnie, żeby te ogródki przydomowe były były jak najbardziej przy każdym domu w kuchniach Górska była bardzo taka wykwintna czyli, czyli zabór austriacki później ostro węgierski tam pojawi się dużo tych potraw właśnie jest natomiast zabór rosyjski był wybitnie taki kasz mąki ziemniaki, czyli bardzo taki właśnie chociażby właśnie roślinne chce pan powiedzieć, że już wtedy była świadomość tego, że kuchnia oparta tylko wyłącznie mięso niekoniecznie jest zdrowe trzeba dołożyć właśnie rośliny, które uboga siły by ten ten talerz spowodowałyby, że kto co spożywają ówcześni mieszkańcy naszego kraju bądź też miejsc będących pod zaborami nie szkodzi jeśli chodzi o zdrowie tak oczywiście tutaj szczególnie bardzo taki silny wpływ kuchni tak naprawdę wegetariańskiej był już pod koniec dziewiętnastego wieku od w zasadzie od połowy dziewiętnastego wieku do początków praktycznie można powiedzieć do czasów drugiej wojny światowej w Warszawie powstawały pierwsze restauracje Jarski, bo się wtedy tak określał chociażby restauracja Eco, która się znajduje na obecnym placu bankowym, czyli ratuszu gdzie, gdzie będzie można było spróbować potraw wegetariańskich słynna wegetariańska restauracja pod na początku dwudziestego wieku, która powstała w Wilnie, którą założyła Frania Lewandów była to koszerna kuchnia wegetariańska żydowska, ale wszelkie ruchy, które pojawiło się pojawiły się wegetariańskiej we na początku dwudziestego wieku też miały szeroki wpływ chyba jedna z najsławniejszych takiej wegetariański dziedzin no to prof. Roman Tarnowski, które na terenie drugiej Rzeczypospolitej w Kosowie, czyli na południu obecnej Ukrainy założył lecznica, w której leczono pacjentów między nimi dietą roślinną właśnie oprócz takiego przychodu lecznictwa był to właśnie potrawę oparte o główne składniki roślina, jaki charakter ma pańska książka to jest formuła poradnika proszę powiedzieć naszym słuchaczom czy jednak jest zestawem receptur przepisów to jest książka, w której oprócz przepisów książka została podzielona na 16 regionów 16 rozdziałów tyle ile mamy województw tak naprawdę w naszym kraju skoro w każdym województwie zawarłem przepisy, które są charakterystyczne dla poszczególnego regionu ewentualnie jeszcze subregionu chociażby patrząc na Pomorze to to mamy tam kilka subregionów mamy Kociewie mamy Kaszuby mamy Powiśle mamy Żuławy, więc każdy również z tych podregionów ma swoje charakterystyczne charakterystyczne potrawę stąd książka podzielona w ten sposób każdy są przepisy, ale oprócz przepisów na każde każdy przepis ma system, w którym wyjaśnia, dlaczego ta potrawa się znalazła w tym regionie komu zawdzięczamy tak naprawdę również tą datą potrawę z jakiego powodu jest ona kultywowana w dalszym ciągu albo ewentualnie została zapomniana, ponieważ takie potrawy się pojawiają, których po prostu już niema, a udało mi się uzyskać gdzieś informację, że takie potrawy chociażby stoczy po 50 lat temu na danych regionach były były były po prostu uprawiane no dobrze nasz nasza audycja ma też charakter poradnikowy staramy się nawet przemycać tylko uczynić jedną z osi takich rozmów podanie przepisu na niedzielny obiad czy pan ma coś na podorędziu, żeby w tej chwili sprzedać naszym słuchaczom i w oparciu o składniki, które raczej dostępne są w naszych kuchniach nie wymagają wyjścia do sklepu i szperania na półkach nie oczywiście moja książka właśnie oparte są produkty, które dostaniemy w ogóle bez określonego problemu w sklepie osiedlowym na targowisku, czyli nie ma tutaj nie wiadomo jakich przypraw tak jak mówiłem skupiamy się na kuchni naszej rodzimej stąd innych składników raczej tam w tej książce się nie znajdzie taki bardzo wykwintnych bardzo drogi tylko te, które dostaniemy na bez żadnego problemu dym co mogę polecić mamy okres zimowy, więc przewożą jesienne jest tak naprawdę kierują w tej chwili warzywa okopowe dnia, więc tarta składniki są jak najbardziej pożądane powiem tak akurat jest w trakcie robienia bardzo dobrego dobrej potrawy ze Śląska opolskiego, czyli gotowanej kalarepy, która przypomina po ugotowaniu dużą ilością czuł przygotowanie jest bardzo proste, bo tylko się gotuje by potrawa ma bardzo takich specyficzny lekko kapuściane smak, ponieważ wykorzystujemy oprócz bulwy ale, żeby również liście, które często wyrzucamy, a jednak na Śląsku opolskim liście są wykorzystywane potrawa nazywa się byli pana gęsto, ponieważ w Śląsku opolskim, ale określa się właśnie słowem Oberda jest potrawa bardzo męcząca bardzo taka aromatyczna rozgrzewająca szczególnie właśnie w tym okresie jesiennym możemy ją dodatkowo modyfikować dodawać np. kaszą Pęczak do niej, żeby była bardziej bardziej taka sycąca, jeżeli chodzi o zupę to mamy zupy grzybowe, bo w tej chwili mamy ogrodzeń urodziły nam grzyby lasy na szczęście, bo byłoby by było to kiepsko teraz już mamy, więc tak naprawdę potraw grzybowych, czyli gęste zupy grzybowe też właśnie z dodatkiem chociażby kaszy jaglanej różnego rodzaju kotlety roślinne po korze rośliny to też nie jest wymysł naszych czasów tylko kotlety roślinne było już przygotowywane na początku dwudziestego wieku i choćby właśnie kotlety panią owe, czyli z DM wykonywane między czasie z kaszy jaglanej, ale z dodatkiem i tkanek np. pokrzywę to jest województwo Świętokrzyskie, gdyby pan zechciał wskazać inne regiony, które mają swoją specyfikę charakterystykę należną im tylko to, który najciekawszy najbardziej różnorodny powiem tak tych wojewódzkich dużo ciężko było mi wybrać natomiast wydaje się, że kuchnia Śląska górnego klub kuchnia Śląska opolskiego, ale również Dolnego Śląska jest kuchnia bardzo zróżnicowaną z racji tego, że są to tereny, w których mamy ludność, która po ludność napływową, czyli ludność kresową tam ścierają się 2 wpływy mamy kuchnię typową śląską, która jest tam od wielu wieków, która była inspirowana głównie kuchnią niemiecką, ale mamy również kuchnię kresową czyli, czyli ziem obecnych Ukrainy Białorusi i Litwy chociażby, ponieważ w tamtych terenów przesiedlano mieszkańców na tereny tzw. ziemie odzyskane stąd mamy tam dym wieku niektóre bardzo ścierają dodatkowo wpuście kuchni czeskiej, a tak naprawdę wpływ kuchni pruskiej szczególnie na Dolnym Śląsku znowu na Śląsku górnym kuchnię austriacką i jest kilka takich charakterystycznych produktów potraw, które występują właśnie w tamtym regionie w żadnym innym regionie np. nie spotkamy drobnych ciasto czy Cieszyński, które są charakterystyczne dla Śląska właśnie i one pojawił się już 18 wieku to jest silny wpływ tak naprawdę dworu wiedeńskiego, ponieważ w dworze wiedeńskim ciasteczka drobne cieszyńskiego czy wtedy nazywały ciasteczka po prostu, bo na naszej ziemi przybrał formę Cieszyński to są bardzo drobne ciasteczka, które przygotowywane są najczęściej na Boże Narodzenie, ale również nowe scena na Wigilię na na chrzciny i w zasadzie żadnym innym regionie te mnogość tych ciasteczek nigdzie nie występuje one są bardzo charakterystyczne formach kształtach smakach i nawet organizowane konkursy co roku w Cieszynie właśnie na i wcześnie tym naszym polskim w Cieszynie czeskim, ponieważ jest to właśnie charakterystyczne tylko wyłącznie dla tamtego regionu, skąd pochodzi z mazowieckiego Warszawy do myślałem, że jakiś lokalny patriotyzm weźmie górę z regionu powie panu Mazowszu czy Mazowsze ma charakterystyczną kuchni, która niestety właśnie została zapomniana od kilku na 6 lat naście lat powraca dyskusja dorzecza użycia budek subregion, które obejmuje kawałek Warszawy w zasadzie od od po obu stronach Wisłę, czyli po stronie praskiej to jest od Saskiej Kępy i tak jak byli jadący w dół w kierunku południowym kończy się w zasadzie na granicach miejscowości Wilga i po drugiej stronie również, czyli tutaj mamy i Czerniaków Wilanów jak Konstancin kule i górę Kalwarię to był bardzo taki prężnie działający region właśnie bazujące na tym co co można było dostać w na polach uprawnych w był bardzo żyznych naprawdę w okolicach Wisłę było silne osadnictwo olęderskie, czyli uprawianie warzyw chociażby warzyw takich jak jak buraki czy czy inne warzywa okopowe, ale również sady śliwki, które bardzo znane były znane w tym w tym okręgu i tutaj powstawało bardzo dużo takich potraw wasze charakterystyczne, które zostały zapomniane chociażby zupa ziemniaczana to cha, która też nigdzie indziej nie występuje w Polsce tylko w Ukrainie w okręgu właśnie tym użycia chińskiej, czyli tarte ziemniaki surowe ziemniaki tak jak na placki szczera i późniejsze gotuje w wodzie z dodatkiem różnych ziół ona taka bardzo gęsta sycąca stąd nazwa też Stocha czy chociażby barszcz czerwony, ale właśnie Sianowa, czyli dużą ilością siana czyli, toteż nigdzie w żadnym regionie nie my świadczymy dla części waszego jest gotowane tylko włącznie z braków lub rentą ewentualnie niewielką ilością dodatków siano natomiast tutaj naruszony tak właśnie dominuje w tym w tym barszczu stąd jest taki taki bardzo wyjątkowe no i przede wszystkim wytwarzanie m.in. powiedział holenderski czyli, czyli charakterystycznych powiedział z buraka cukrowego, który się bardzo długo intensywnie gotuje z łapkami można dodać również dynie one mają bardzo taki intensywnie ciemny kolor są unikatowym tak naprawdę wytworem, jeżeli chodzi o naszą nasze regiony pierwsze słyszę muszę powiedzieć tym bardzo pouczająca była rozmowa z panem Pawła man był naszym gościem bloger kulinarny autor bloga wygraną krok kapel autor książek m.in. te, które dziś mówiliśmy roślinna kuchnia regionalna dobrej smacznej niedzieli panią pana życia dziękuję również wzajemnie bardzo dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA