REKLAMA

O jabłkach

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-10-10 19:20
Audycja:
Czas trwania:
10:10 min.
Udostępnij:

Podobno "najbardziej wyeksploatowany owoc w dziejach" - jabłko! Obecne w niezliczonej ilości podań, legend, mitów. Czym byłaby religia, literatura i nauka bez jabłek? A czym byłaby jesienna kuchnia? Sporo ciekawostek o najsłynniejszych owocach świata i kilka pomysłów na jesienne desery.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka zapraszam do otwartej kuchni świata nam się pięknie kolorowa kilka ostatnich dni pozwoliło zachwycać się kolorami jesieni w lasach mnóstwo grzybów przynajmniej w tych, które miałam przyjemność wiedzieć na drzewach pomarańczowe złotej czerwonej liście podczas jesiennego spaceru na wsi zachwyciły mnie też małe Jabłonki uginające się pod ciężarem czerwonych owoców to owoce dużo mniejsza od tych jabłek, które możemy znaleźć w Rozwiń » sklepach na, dlaczego o tym później mamy właśnie sezon na jabłka i to będzie opowieść o nich, a naprawdę jest o czym opowiadać, bo nie wiem czy jest owoc tak istotnej zasłużony dla kultury religii nauki wierzeń ludowych jak właśnie jabłka różne są terminy jabłkowe celebracji, ale zazwyczaj poświęconej święto wypada właśnie w okresie zbiorów, czyli wczesną jesienią i tak w Polsce wielu innych krajach Europy dzień bogata 28września w stanach Zjednoczonych od ponad 30 lat jabłka mają swoje święto 21października to jeden z najpopularniejszych najchętniej spożywanych owoców na świecie w dodatku wydaje się być też owocem idealnym na sezon infekcyjny ze względu na właściwości prozdrowotne w tym antyoksydacyjne jabłka mogą wręcz powinny być dane regularnie co ma swoje odbicie w Starym anglojęzycznym przysłowiu, które w Polskim wydaniu brzmi, kto codziennie jak Bóg zjada tego lekarz rzadko bada dzięki dużej zawartości pektyn jako regulują perystaltykę jelit przeciwdziałają zaparciom zmniejszają wchłanianie cholesterolu skutecznie też zapobiegają miażdżycy chronią przed zawałem ponadto są bogate w witaminy c witaminy z grupy bez beta karoten i błonnik Polska jest największym producentem jabłek Unii Europejskiej 1 ze światowych liderów, a z szacunków Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w naszym kraju zebrano w ubiegłym roku prawie 3,51 000 000 ton tych owoców prawie połowę sprzedajemy zagranicę na 40% naszych jabłek pochodzi gdzieś z okolic Grójca Warki i Tarczyn, ponieważ Polska jabłkiem stoi wydaje się, że ten owoc rósł na tych ziemiach od zawsze no cóż, choć udokumentowane sadownictwo datuje się dopiero na wiek dwunasty to już w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni, która rosła tam 3,51000 lat temu była to jabłoń dzika, której zbierano cierpkie owoce wraz z rozwojem cywilizacji drzewa jabłoni zaczęto sadzić w pobliżu domostw ogrodów w końcu tworzyć sady, a archeolodzy odkryli pochodzące z dziesiątego wieku naszej ery noszona takich właśnie owoców, jakie Bóg grusza czy czereśnie rozwój ogrodnictwa poważniejszym stylu to czasy późniejsze wg kronik Jana Długosza na dwunastym wieku poważną uprawę jabłoni na terenie Polski zapoczątkowali mnisi zakonu cystersów tymczasem na Bałkanach jabłka były znane od czasów starożytnych legenda głosi, że pierwsza jabłoń matka wszystkich jabłek została odnaleziona w górach Kazachstanu jabłonie te pierwsze miały charakteryzować się kwaśnymi mamy owocami pierwsze odmiany słodkiej jabłoni powstał jakieś 4000 lat temu na bliskim Wschodzie wraz z upowszechnieniem rolnictwa i dzięki wędrówkom ludzi dostały się do Grecji Rzymu z literatury nowego okresu wiemy, że w starożytnym Rzymie uprawiane było 26 odmian tego bardzo jak Bóg obecny jest też oczywiście mitologii chyba najbardziej znanym misja bogini niezgody Eris rzuciła jabłko między Afrodyta Hery Ateny, a zmuszony do osądzenia ich urody pary ostatecznie oddał jabłko Afrodycie i rozpętał niezłe piekło, a to ledwie początek, gdzie nie spojrzeć tam jabłko w mitologii religii w literaturze pop kulturze nauce wierzeniach ludowych miłości i na Królewskim dworze jej kuchni oczywiście, ale do tego jeszcze dojdę przeczytałam gdzieś piękne zdanie, że jabłka są najbardziej eksploatowanym owocem w dziejach i nie sposób system nie zgodzić w kulturze ludowej pogańskiej jabłko było symbolem zdrowia życia urodzaju płodności jako takiej darowano je np. na obrzędach weselnych miało to jak konotacje miłosnej erotyczne, ale był w tym mrok przyciąganie zakaz ciekawości pokusa perypetie damsko męskie towarzyszyły jabłko z pierwszych mitach greckich i to znalazło swoje odbicie wbili im w Starym testamencie zakazany owoc pojawia się przecież na samym początku historii człowieka symbolizuje kuszenie grzech utratę niewinności, a zarazem wiedzę może dlatego wraz z berłem stanowi insygnia władzy królewskiej na ziemi muszę tu jednak podkreślić, że to jabłko najprawdopodobniej było pewnym skrótem myślowym często było używane po prostu znaczeniu owoc okrągłego owocu i niewykluczone, że przez takie uproszczenia obrosło przez stulecia bogatą historią językoznawcy wskazują na jeszcze inny trop prawdopodobnie dodatkowe zamieszanie sprawia fakt, że słowo jabłko po łacinie brzmi podobnie słowo zły czy zło nieco ugruntowało się na pozycji owoców podejrzanego szczególnie w kulturze chrześcijańskiej jako symbolu występku, ale wiedzy czy Poznania być może właśnie jako symbol wiedzy bywało, bo bodźcem dla umysłów ścisłych przecież, gdyby nie Bóg, który spadł na głowę Newtona nie mielibyśmy powszechnej teorii ciążenia to ponoć również krojenia jabłka zainspirowało Demokryta do stworzenia pojęcia atomu, czyli Polski cząstki jeśli przy nauce jesteśmy to warto wspomnieć, że jabłko jest jeden z ulubionych obiektów eksperymentów inżynierii genetycznej odmian jabłek jest już ponad 8000, a współczesne niewiele wspólnego mają z małymi kwaśnymi jabłkami ze starożytności najnowsze odmiany są bardzo trwałe odporne na choroby na sklepowych półkach w Polsce dominują amerykańskie gatunki takie jak Lobo Jona Gold i Darek gala wybierają stare polskie jabłka, które możemy pamiętać z dzieciństwa i o których rozpisywały się choćby przedwojenne kucharki podobno moda na ciut zapomniane odmiany wraca i bardzo dobrze, bo te przystosowane od wieków wyrastania w naszym klimacie mają więcej składników odżywczych intensywniejszy aromat lepiej się u nas przechowują od choćby antonówki nieregularnym kształcie zielono-żółte w dziewiętnastym wieku te odmiany polecała Vincent Anna Zawadzka Maria notowała doskonale pasują do wszelkich musu marmolady dżemów z antonówki można także wytwarzać wina zwane jabłecznik kami oraz od dobrze nadają się też do kiszenia same albo jako dodatek do kapusty najstarszą rodzimą odmianę jabłek są koszty, ale pyszne na surowo w sadach dojrzewają w drugiej połowie września na początku października, ale im dłużej leżakuje po zbiorze tym więcej mają słodyczy najlepsze są na przełomie listopada grudnia przed wiekami jabłonie tej odmiany rosły w ogrodach Wilanowa i uwielbiać mieli zarówno królowa Marysieńka, jaki król Jan trzeci Sobieski do szarlotki idealną odmianą są natomiast dojrzewające pod koniec września szare renety podrzut rdzawą szorstką skórką kryje się twardej zielony miał charakterystyczny trochę winny Kwaśny słodki smak Renaty nabierają słodyczy pod wpływem leżakowania nazywane jabłkami królowej, gdyż oryginalna francuska nazwa pochodzi od słowa królowa wg legendy szarlotką Renaty mieli się zajadać Maria Antonina Ludwik szesnasty być może zjadali w formie tarczy tatę, czyli odwróconego ciasto całych skarb realizowanych jabłek przykrytych płatem ciasta francuskiego to właśnie z jesiennymi ciastami jabłka kojarzą nam się chyba najbardziej pyszne są też chyba w każdej możliwej wersji upiec możemy przecież tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście i wypełnione Bukową masą amerykański postawny apel by proste rustykalne gazet niedbale rozłożonymi plasterkami jabłek albo zwykłe biszkopty z jabłkami nie jabłka fantastycznie komponuje się z cynamonem kardamonem różnymi korzystnymi aromatami nie pogardzą też np. towarzystwem śliwek pasują doradców do naleśników do drożdżówek czy domach Chinek uprawnione z cukrem cynamonem na maśle zdobią poranną owsiankę bardzo proste jesiennym deserem, który można przygotować kilka minut jest bukowe Rumble, czyli owoce pod kruszonką pół kilo jabłek obieramy kroimy na mniejsze kawałki mieszamy łyżką cukru łyżeczką cynamonu odrobinę Manili układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy kruszonką z mąki masła cukru wymieszanych proporcji 321, czyli na każde 30 g mąki bierzemy 20 g masła i 10g cukru szczypta soli oczywiście można też odmierzać na oko np. łyżkami 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 łyżka cukru i pieczemy w temperaturze 175 ostatni przez około 45 minut lub do zrozumienia się kruszarki najlepsze ciepło i lodami otwarta kuchnia mam na swojej pokaźnej płuca piękną książkę o jabłkach pod takim właśnie tytułem po jabłkach to książka o wizę Morawskiej jednej z Nestorem polskiej blogosfery kulinarnej, gdzie funkcjonuje od kilkunastu lat jako Whyte Clyde bardzo zmysłowa książka prawdziwa oda do jabłek kilkadziesiąt przepisów piękne zdjęcia i opowieści o najbardziej polskim ze wszystkich owoców niestety książka ma już kilka lat ciężko ją kupić może pora na jaki wznowienie luźno z jabłkiem skojarzy zatem drugą propozycję, która jak Bóg ma na okładce to jedno z najładniej wydanych książek ostatnich lat, czyli rozkoszne wegetariańska uczta z polskimi smakami Michała Korkosz sza pyszne sprawdzone przepisy na polskie dania z nowoczesnym system autorstwa jednego z najciekawszych kulinarnych twórców młodego pokolenia młodego polskiego pokolenia ostatnich lat serdecznie państwu polecam otwarta kuchnia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA