REKLAMA

Pachnące brzoskwinie czy farmy fotowoltaiczne - Alcarras w kinach, czyli skąd pochodzi nasze jedzenie

Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”
Data emisji:
2022-10-15 10:40
Prowadzący:
Czas trwania:
16:12 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
znajdziecie państwo Alcaraz Carli Simone film nagrodzony złotym niedźwiedziem na ostatnim festiwalu w Berlinie ten film jest również hiszpańskim kandydatem do Oscara no piękny film przedstawiający życie na katalońskiej farmie uprawy owoców warzyw z drugiej strony walka o przetrwanie tej farmy, bo w miejscu tej farmy ma powstać bardziej opłacalna tzw. farma fotowoltaiczna, czyli te krzewy drzewa mają zostać zastąpione przez panele produkujące prąd no i o tym filmie można Rozwiń » rozmawiać na bardzo wiele sposobów można mówić o melancholii tęsknocie za prostym życiem można mówić o zderzeniu nowoczesności z tradycją ja jednak rozmowę chciałabym bardziej o konkrety izolować zaprosiłam do tej rozmowy Marię Staniszewską prezeska polskiego klubu ekologicznego, która od lat zajmuje się rolnictwem i wpływem rolnictwa na środowisko dzień dobry dzień dobry witam państwa serdecznie bardzo polecam od razu państwu również najnowszy numer zielonych wiadomości ten numer jest poświęcony właśnie produkcji żywności, jaka będzie przyszłość rolników taki tytuł nosi właśnie ten numer zielonych wiadomości znajdziecie go państwo choćby na stronie zielone wiadomości kropkę PL no pani Maria pytań mam bardzo dużo czasu mamy mało to może zacznę w ten sposób czy czy to co widzimy Alcaraz, czyli te problemy walka o przeżycie małego zróżnicowanego też mam wrażenie różną zrównoważonego gospodarstwa czy możemy to w jaki sposób przełożyć na grunt Polski myślę że, że jak najbardziej możemy przełożyć patrząc na nas strukturę na struktury gospodarstw które, które mamy w Polsce przecież to właśnie w Polsce dominują tak prawdę powiedziawszy małe gospodarstwa średnia wielkość polskiego gospodarstwa to jest 8ha w Unii 17ha, więc to jak najbardziej nam stoczyć jak procentowo mniej więcej w Polsce wygląda ta żywność w Polsce pochodzi powiedziała pani w większości właśnie z tych małych gospodarstw, ale to jest ja nie w Polsce już produkcyjnych gospodarstw jest 1516 pro owca większość gospodarstw właśnie tych małych i produkuje na swoje potrzeby swoich rodzin i ewentualnie na na okoliczne ryneczku i targi natomiast żywność, która się pojawia, gdzie większość mieszkańców miast po większości kupuje w dużych sieciach detalicznych to pochodzi od producentów właśnie te 1516% dużych producentów, bo polityka ostra ostatnie kilkanaście lat polityki naszego Ministerstwa Rolnictwa czy w ogóle Polski jest zorientowana na intensywną produkcję i na eksport do, dlaczego to tak wygląda na przypuszczam, że to jest bardziej opłacalne ekonomicznie, dlaczego to co trafia de facto na nasze stoły to to jednak pochodzi z tej produkcji przemysłowej to właśnie, dlatego że tak właściwie na noc w całym na całym świecie i oczko nos być może za wyjątkiem globalnego południa, bo musimy zdawać sprawę, jeżeli popatrzymy na to w skali globalnej całego świata to 60% żywności jest produkowane w małych gospodarstwach te małe gospodarstwa globalnego południa ta sytuacja jednak w Europie jest jest zupełnie jest inna crack 8 tak tak tych uprzemysłowionych czy w stanach jest inna, gdzie ta ekonomika decyduje o sposobie produkcji małe gospodarstwa, jeżeli wyższe koszty produkcji no niestety w tym systemie one nie mają szans przetrwania mówię to ogromnym bólem i od lat staramy się sami się, jakby na głosie to i zmieniać ten system są różne ruchy w Europie np. utwór Good Warning które, które właśnie są zorientowane na zmianę systemu, bo tak naprawdę jak już właśnie głównym motorem jest ekonomia, a myślę, że takim na główny dzisiejszy, bo Torre, a nie nasza po prostu zwykła ludzka chciwość klimatach opłaty rolę w Tychach, czyli bardziej opłaca się nie wiem wyhodować 10ha kapusty niż mieć po prostu ogród, który będzie produkował Kasia nos 6 i pomidory paprykę tak, ale proszę spojrzeć zwrócić uwagę czy skorzy z punktu widzenia konsumenta, jakie są reklamy jeszcze taniej jeszcze więcej za jeszcze mniej pieniędzy prawna tylko jakby Inteligo nie polecamy jakości to się pojawia dziś w 0302. 0304. punkcie jeszcze 1 aspekt, który do tej pory nie uwzględniamy nie wiem, dlaczego tego nie uwzględniamy, ponieważ my wszyscy ponosimy koszty olbrzymi producenci rolniczy, którzy produkują czy to są producenci rośli czy to są producenci zwierząt produkują również olbrzymie zanieczyszczenia niższą nasze środowisko i za naprawę tego środowiska my płacimy z naszych podatków co to znaczy, że to jedzenie, które trafia na nasze stoły pochodzi głównie z wielkich farmy przemysłowych jak i jaki ma wpływ na środowisko na otoczenie naj też jakość po prostu jedzenia tego co na te nasze stoły trafia tak to jest wiele aspektów tym czy miał się zajmuję jak najbardziej mnie to interesuje za czyszczenie niszczenie tego środowisko, czyli utrata bioróżnorodności przede wszystkim wprowadzenie monokultury my nawet tracimy bioróżnorodność roślin jadalnych co co też jest niekorzystne, czyli np. może, że na Targu widzimy Niewiem 2 rodzaje pomidorów zamiast logo mają 7 albo łamaniem, a więc kilkaset tak, ale najbardziej prawda produktywne najlepiej przechowujące się są określone gatunki i te gatunki się pojawiają gatunki znoszące łatwy transport na duże odległości one się opłacają ekonomicznie prawda nie są ważne nasze smaki nie jest ważne zdrowie jest ważna ta opłacalność pestycydy niż nam owady giną czcią była cała akcja o tym, żeby ratować ratować pszczoły ograniczyć stosowanie pestycydów no być może mamy rezultat tego w nowej wspólnej polityce rolnej mamy cel o 50% mniej zużycia pestycydów do 2030 roku, a do tego jeszcze dochodzi ten te warunki pracy tych, którzy prowadzą drobne gospodarstwa to też filmie widzimy, że po prostu nie mają jak konkurować cenowo z tymi wielką przed wielkimi reformami przemysł nie mają po prostu to jest to jest nie do zrobienia z tym właśnie wiąże się to ostatnie pytanie, które chciała pani zadać, jaka jest przyszłość rolników pytają właśnie zielone wiadomości na stronie tytułowej ja bym tu zamieniła nawet, jaka jest nasza przyszłość, bo to, jaka jest przyszłość rolników od tego będzie zależeć co będziemy jeść, jakiej jakości pożywienia czy nie pozostawimy po tej produkcji hektarów wyjałowiona i gleby, więc jeszcze, gdyby pani powiedziała, jaka jest tendencja czy to jest to co widzimy firmie, czyli rzecz drobni farmerzy po prostu będą powoli znikać czy jednak jakieś światełko nadziei, że systemowa pomoc pójdzie w stronę drobnych gospodarstwa nie wielkich przemysłowych farmy niestety w tej chwili tendencja jest rok rok spadek ilości małych gospodarstw taka jest tendencja zarówno w Polsce, jaki Unii Europejskiej wrócę do naszych statystyk my mamy 1 200 000 gospodarstw z czego tylko 1516% jest gospodarstwami produkcyjnymi produkt produkującymi na rynek i jest kolejna statystyka 20% funduszy ze wspólnej polityki rolnej i idzie do małych gospodarstw 80% idzie do dużych olbrzymi gospodarz, dlaczego dlatego, że my, jakby dopłacamy do hektara te płatności idą za hektary, a nie za daną produkcją, a że za rodzajem produkcji jeszcze rolnictwo ekologiczne i i pomimo że powstał cały fundusz, jakby swój fundusz dla obszarów wiejskich tzw. profil w i są tam różne rozwiązania wsparcie rolników właśnie tych drobniejszych pomimo tego te to jeszcze nie tak funkcjonuje, jakbyśmy chcieli ciągle mamy spadek tych gospodarstw, ponieważ ekonomicznie to rzeczywiście małe gospodarstwo nie jest w stanie konkurować z dużą olbrzymią właściwie mechaniczną formą jest w ogóle inny system i to jest właściwie dla nas konsumentów bardzo zła wiadomość, dlatego że jakość żywności zupełnie inna sią uczyć na filmie, jakby podkreślone jest jest gdzie gdzie właściciel tej nowej farmy fotowoltaicznej prawda robi zakupy w tym małym gospodarstwie prawda idzie do sklepu on on chce mieć prawdziwe produkty chce mieć tego gospodarstwa, pomimo że Rze, że ta ziemia prawda będzie sprzedawana tam jeszcze jest 1 aspekt ja nie wiem w jakim stopniu on również dotyczy Polski, ale wyszło to że, a prawda ta umowa słowna czy była z poprzednim właścicielem kompletnie się nie liczy, jeżeli nie ma papieru fakt farma przypada prawda gospodarstwo przypada no i chciał podkreślić, że to np. jest wykorzystywane właśnie w krajach globalnego południa, gdzie bardzo często, zwłaszcza w Afryce i ludzie żyją od wielu pokoleń prawda w 1 miejscu nie mają na to żadnych uprawiają to się mniej nie mają żadnych papierów każdy z ksiąg jeśli, choć ich bez notariusza tak tak to ani otwarł już nie mają i przychodzi taka firma jedna z2 i po prostu chodzi i to nie interesuje, że ci ludzie tam nie mają na to papieru przecież nieważne że, że oni od kilkuset lat tam suma tym miejscu, że to jest ich ziemia tak naprawdę jest ich ziemia, ale nie mają od papieru, a więc tutaj ten właśnie wchodzi właśnie do dodatkowy aspekt, jakby własności i niemożliwości wykazania się prawda formalnego, że nam, że to jest do, że to jest nasza ziemia nie, więc to też jest bardzo czy są wykorzystywane przez duże korporacje, które mają prawda doskonałych prawników pod ręką płacą im za to no, więc nie mają problemu dlatego nasza no ja tu trochę kiepsko, nic więc pracy, że mało optymizmu jest we mnie, ale to jest ciągle taka, jakby samo na na skręcające się maszyna, że było jeszcze więcej jeszcze taniej jeszcze więcej jeszcze taniej i jak idziemy z tym nie patrzymy się na boki i w ogóle nie zdajemy sprawy jaką, jaką szkodę przynosi jak dla nas i nagle się obudzimy jak będziemy na na pustyni i będzie tylko prąd produkowany z paneli fotowoltaicznych w sumie bardzo dobrze żonę powstają, ale jestem głęboko przekonana, że zarówno w Polsce i Hiszpani znalazłoby się parę nieużytków, gdzie można jest spokojnie postawić niekoniecznie w tym, iż tak jak my nie, wycinając piękny wyrzynają drzewek brzoskwiniowy bardzo dziękuję Maria Staniszewska prezeska polskiego klubu ekologicznego była z nami dziękuję bardzo, dziękuję również do widzenia Alcaraz w kinach Carrie Simon i ja gorąco państwu ten film polecamy i dziękuję bardzo, za całą godzinę dzisiejszą kolejny magazyn filmowy do zobaczenia za tydzień w sobotę po godzinie dziesiątej Patrycja Wanat do usłyszenia zniknęła audycja nic straconego publikujemy wszystkie jako podcasty na tokfm PL Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: MAGAZYN FILMOWY „DO ZOBACZENIA”

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj i słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA