REKLAMA

Covid - jelita - probiotyki

U TOKtora
Data emisji:
2022-10-15 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
41:59 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska witam państwa w kolejnym programie cyklu u TOKtora problem przepraszam program ten wydaje na cele i ona też od państwa będzie odbierała telefony ostatniej części tego programu, a realizuje Jacek Kozłowski skoro powiedział mu telefon to znaczy, że program jest na żywo i państwa będą mogli do nas zadzwonić by zadać swoje pytanie o jedno, ale jeszcze jeszcze za moment proszę państwa w tym programie chce wrócić do kwestii tego co covid robi z Rozwiń » naszym organizmem, a do tej pory nie pamiętam nie rozmawialiśmy o w jelitach naszym gościem jest doskonale państwu znany pan dr Paweł Grzesiowski immunolog prezes fundacji profilaktyki zakażeń reprezentuje centrum medycyny zapobiegawczej jest także ekspertem Naczelnej Rady Lekarskiej do spraw zagrożeń epidemicznych dzień dobry panie doktorze dzień dobry pani dzień dobry państwu no bo tak rozmawialiśmy o płuca rozmawialiśmy o układzie krwionośnym o takich zaburzeniach łączących się znasz mózgiem co dużo mówić ze zmysłami, ale jakoś brzuchu nie pamiętam byśmy rozmawiali to prawda, chociaż od początku covid miał taką postać jelitową jak mówiliśmy czy rząd covidową kilka kilkanaście procent osób chorych na covid nie miało tych objawów kaszlu owo gorączkowo powiedzmy płuc w tym właśnie biegunki wymioty czy bóle brzucha i to sytuacja zwraca uwagę, bo kolejne warianty wirusa, czyli w tej chwili już szósty wariant omikron częściej wydaje się właśnie angażują jelito i przewód pokarmowy niż ten wariant pierwotny słucha no dobrze, ale co z tego mówi tak pięknie angażują angażują no i co z tego, jakie są dolegliwości, gdy już wyszliśmy z covidu, bo cały czas kręci wokół tego post covid post-covid co jest po covidzie, bo przecież teraz rozmawiam z osobami, które szkoły miały dosyć dawno i będzie nie na szczęście nie spotykam wokół siebie, chociaż przecież wiem, że są osoby, które teraz się zarazem jednak danymi mówią o tym, że coś zmieniło ich funkcjonowaniu no właśnie to jest bardzo ważna obserwacja, ponieważ mamy 2 rodzaje choroby covidowej dotyczącej jelit Otóż pierwszy rodzaj już wspomniałem to jest ta ostra faza, kiedy wirus atakuje i oprócz tego, że rozmnaża się w nosie gardle układzie oddechowym to część wirusa trafia do jelit i powoduje tam ostre objawy, czyli wtedy, kiedy mamy covid boli nas brzuch mamy wymioty biegunkę niektórzy mają jadło wstręt i to są rzeczywiście dolegliwości, które bardzo utrudniają życie, ale one trwają zwykle kilka dni można powiedzieć przypominają tzw. grypę żołądkową i po kilku dniach mijają druga forma jelitowego covidu to choroba, która rozwija się kilka tygodni po covidzie mówimy wówczas, że jest to zespół pocovidowy Long covid, który dotyczy przewlekłego stanu zapalnego w jelitach i ta sytuacja jest już zupełnie innym zjawiskiem tam mamy problem najczęściej wynikające z tego, że wirus rozpoczął stan zapalny znikną, a stan zapalny dalej trwa, czyli coś rodzaju takiego niepohamowanego odczynu zapalnego, mimo że wirus już przestał się w naszych tkankach rozmnażać trwa i przypomina trochę zespoły typu jelito drażliwe typu zespół, że żyjącego jelita grubego czy też spółki Rona, a więc rozwija się proces zapalny o podłożu często auto immunologicznym, który i zupełnie inaczej leczymy inaczej podchodzimy, ponieważ tam nie ma już wirusa, czyli nie czekały na to, że wielu zostanie pokonany przez nasz organizm tu musimy wyhamować procesy zapalne, które ten wirus rozpoczął dobrze sum, jakie specjalne metody jak jest jakaś diagnostyka, która pozwala odróżnić tak to jest właśnie zespół, którym pan mówi nie zespół jelita drażliwego lub choroba Crohna nie no nie powiem szczerze, że w tym momencie nie mamy takich narzędzi, które pozwoliłyby na odróżnienie co jest zespołem jelita drażliwego, który istnieje sobie niezależnie od covidu i co jest właśnie tym zapaleniem jelita pocovidowy jedyne czym dysponujemy to są po prostu badania wywiad w sensie badań w kierunku covid jeśli ktoś miał covid powiedzmy w czerwcu, a od sierpnia zaczyna mieć bóle brzucha biegunki ma problemy z nie do przyjmowania pokarmu w związku z tym zaczyna się problem gorszego funkcjonowania intelektualnego, bo wiemy, że jelito, które podlega stanowi zapalnemu od od razu oddziałuje również na nasz mózg na funkcjonowanie naszej naszej percepcji Nana na pamięć na koncentrację często również na nastrój tej osoby zaczynają mieć objawy depresyjne i to zaczyna nas kierować na podejrzenie, że mamy do czynienia z zespołem pocovidowym oczywiście jeśli ktoś przeszedł covid bezobjawowo skąpoobjawowo albo nie robił sobie testu to wtedy nikt nie będzie w stanie powiedzieć, że ten proces jest właśnie pocovidowy będziemy traktowali jako rozpoznanie nowego problemu chorobowego pacjenta, który po prostu zgłasza się z i boli, bo bóle brzucha z biegunkami no ale też szczególnej sytuacji osoby, które po prostu są chore na przypadłości, o których pan powiedział bowiem, że te przypadłości one mają takie okresy remisji powrotu prawda np. czy to choroba Crohna itd. teraz nie wiadomo czy tutaj nastąpił nawrót nasilenie objawów choroby tej zasadniczej, na którą cierpimy, czyli zespół jelita drażliwego czy tusz czy te objawy, które się pojawiły wynikły z tego, że wcześniej przeszedłem covid tak tylko, że osoby zwykle, które mają już w swojej historii i zapalenie jelit, czyli mamy podpisy pacjenta, który nie miał jeszcze nic wspólnego z covidem miał wcześniej zespół ochrona to oczywiście wiemy, że te okresy remisji i ataki nawroty są dosyć mocno powiązany z np. o proroku wiemy, że natężenie większe nawrotów jest na wiosnę jesienią lato jest takim okresem, kiedy naturalnie następuje emisja wielu zresztą chorób no, które są gdzieś tam na pograniczu prawda Immunologii i i patologii ligowej to pokazuje, że taka osoba, która przejdzie covid i nawrót będzie w ciągu 23 miesięcy od przejścia tej choroby no jednak to będzie prawdopodobnie ten mechanizm, ale oczywiście może też być taka sytuacja, że ktoś chorował na zespół Rona wcześniej by i po prostu doszło do spontanicznego zaostrzenia związanego czy to z jakimś stanem zapalnym czy z dietą czy no po prostu naturalną w naturalny przebieg tej choroby ja bym bardziej skupił na na tym i nie czy można odróżnić pocovidowe zapalenie jelit zespół ochrona tylko czy można tym pacjentom pomóc, nawet jeżeli nie do końca mamy pewność, że tutaj zespół objawów jest po covidowy, bo najczęściej sytuacja dotyczy osób młodych to jest właśnie różnica w stosunku do problemów, które omawialiśmy wcześniej w innych audycjach i na te objawy kliniczne na te objawy zatorów zakrzepowych jednak częściej zapadają osoby w starszym wieku natomiast problemy jelitowe najczęściej dotyczą ludzi młodych i tu jest to zaskoczenie, że wszyscy uważają, że covid dla młodych jest niegroźny, a mamy tutaj tę wyjątkową sytuację właśnie, jeżeli chodzi o układ pokarmowy, gdzie wygląda na to, że niezależnie od wieku te problemy jelitowe mogą pojawić również po covidzie czy przebiegu covid dobrze czy to jest duża różnica ten stan zapalny Krym pan mówi między nim a, a stanem zbiorze, a stanem braku równowagi okres wielokrotnie mówiliśmy, gdy rozmawialiśmy o bakteriach w jelitach prawda o tym co się dzieje willi, które wynikają te standy zbiory z różnych rzeczy może wynikać ma różne przyczyny na ile to jest ta różnica czy w zbiorze zaczyna temu towarzyszyć ten brak równowagi zaczyna towarzyszyć to jest niezwykle ważna kwestia, która do w tej chwili jest przedmiotem z bardzo dociekliwych badań naukowych Otóż okazuje się, że wirus, że koronawirus to nie jest tylko zapalenie jelita proste, czyli że wirus wnika do komórek na nabłonka jelitowego i tam się rozmnaża uszkadza go i powoduje biegunkę czy wymioty, bo tak działają tak działa większość wirus natomiast to co jest zupełnym zaskoczeniem to, że koronawirus uszkadza mikrobiom jelitowy, czyli że osoby, które przeszły covid mają inny skład flory jelitowej niż osoby, które covidu nie przeszły czy to stawia kropkę panie to panie doktorze wrócimy zaraz do tego po skrócie informacji jesteśmy z powrotem na antenie mówi jesteśmy razem z państwem jest nasz gość dr Paweł Grzesiowski immunolog prezes fundacji Instytut profilaktyki zakażeń ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej do spraw zagrożeń epidemicznych to właśnie Pork porozmawiajmy o tym, gdy biorą za, a to co się dzieje naszych jelitach ten stan zapalny pocovidowy tak jak Dżem przed przerwą okazuje się, że koronawirus inaczej niż inne wirusy, które znamy, która atakuje przewód pokarmowy powoduje zmiany w mikrobiom jelitowy to jest w tej chwili może być taki hit naukowy najbardziej zaawansowane laboratoria zajmujące się tą tematyką próbują dociekać, dlaczego tak się dzieje co wpływa na to, że wirus, który poniekąd przecież jest, bo w innym trochę świecie niż bakterie powoduje, że po jego ataku na jelito zmienia się skład naszych bakterii do ja przypomnę mówiliśmy o tym wielokrotnie, ale przypomnę, że bakterie jelitowe nasze własne fizjologiczne bakterie to jest fabryka metaboliczne naszego organizmu można powiedzieć, że to jest gwarant naszego zdrowia, jeżeli coś jakiś czynnik uszkadza nasz mikrobiom jelitowy to kończy się to najczęściej poważnymi problemami zdrowotnymi od począwszy nie wiem bólu brzucha biegunek, a skończywszy na nawet nowotworach czy cukrzyca, więc jeżeli jest jakiś czynnik, który powoduje, że nasza prawidłowa i fizjologiczna mikrobiota jest zrujnowana my musimy się takiego czynnika bardzo obawiać przede wszystkim próbować odtworzyć to co utraciliśmy w wyniku ataku tego wirusa wydaje się, że kluczem przemy na razie do zrozumienia, dlaczego koronawirus uszkadza mikrobiom jest sposób ataku wirusa na nasz organizm Otóż wirus jak wiemy atakuje przez białko ACE 2 okazuje się, że to białko ma również bardzo istotne znaczenie w kolonizacji naszego jelita przez te właśnie bakterie jelitowe, czyli inaczej mówiąc można powiedzieć, że dziś ZUS niszczy ten ważny element, do którego również przyczepiają się bakterie jelitowe to powoduje, że po prostu je częściowo tracimy dlatego ten stan zapalny, który jest przypisany czy jest wynikiem ataku wirusa na same komórki nasze ligowe nasila się jeszcze w wyniku uszkodzenia naszej flory jelitowej dlaczego, bo właśnie jej jednym z działań jest efekt przeciwzapalny te bakterie jelitowe to o produkują dużo anty zapalnych Białek w tym zapale składników jeśli stracimy część tej osłony naszego jelita to po prostu jelito ulega stanowi zapalnemu także na dzień dzisiejszy hipoteza, która których, które tutaj przytoczyłem jest do najbardziej prawdopodobna być może okaże się w przyszłości, że są jeszcze inne elementy związane właśnie z tym mechanizmem, ale co do zasady mamy w tej chwili już potwierdzenie na wielu przypadkach, że po covidzie zmienia się nasz mikrobiom, a więc powinniśmy o tym pamiętać, że wraz z wyleczeniem się z tej choroby wraz ze zdrowiem w zakresie powiedzmy układu oddechowego czyli kiedy ustępuje gorączka ustępuje kaszel ustępują bóle mięśniowe powinniśmy również zadbać o nasze jelita, czyli zadbać to znaczy poprzez zmianę sposobu odżywiania poprzez zastosowanie środków przeciwzapalnych odtworzyć nasze nasz dobrostan jelitowy, bo będzie to mogło w przeciwnym wypadku skończyć się poważnymi problemami m.in. chociażby właśnie zespołem jelita drażliwego czy zapalenie jelita aż w konsekwencji również poważniejszymi następstwami takimi jak chociażby nietolerancja glukozy czy wręcz cukrzyca, bo o tym też mówi, że jeśli mocno szkodzi się nasz mikrobiom to zagraża to rozwojem cukrzycy, a co ma na myśli mówiąc środki przeciwzapalne i Otóż my mamy do dyspozycji różnego rodzaju preparaty dostarczane przez lekarza receptę, które mają działanie przeciwzapalne mielić to są substancje, które stosujemy już dzisiaj chociażby właśnie w chorobach typu zespół ochrona czy Wieliczce wrażliwym to są substancje nazywane ogólnie niesterydowych lekami przeciwzapalnymi to mogą być również leki z grupy sterydów to mogą być również leki, które znamy jako właśnie pochodne produktów bakterii probiotycznych czy wręcz to mogą być również bakterie probiotyczne, a więc probiotyki, bo dobranie dobrego właściwego zestawu baterii litowych, które pochodzą z preparatów probiotycznych może nam również pomóc w odtworzeniu tego stanu sprzed covidu temu do pana bardzo konkretne pytanie dotyczące probiotyków, bo niejednokrotnie, gdy my rozmawialiśmy probiotyk kach albo ja pisałam swoje przewodniki medyczne to wyraźnie mówiliśmy, jakie warunki musi spełniać muszą spełniać te bakterie dokładnie mówiliśmy też o tym by patrzeć się na opis na opakowaniu co tam jest tam jest, jaka ilość w już nie pamiętam w mg jakiś szczep i tak da itd. a równocześnie przecież niejednokrotnie pan mówi tu się też to pojawiło zmiana diety mówi pan jedzmy kiszonki jest kapustę kiszoną ogórki grzyby kiszone itd. bo tam są probiotyki, ale przecież na takiej kapuście na lekkich ogórkach na tej beczce przysłowiowej są one są brane przysłowia był teraz mało, kiedy może na targach można kupić kapustę taką kiszoną beczki to przecież tam nie ma napisu tu tyle bakterii probiotycznych itd. tutaj tutaj mamy co z 1 strony jeżeli, jeżeli coś czekamy jako pastylki to wymogi patrzymy się tak dalej czy spełnia warunki, a tam od tak bierzemy i wiemy, ale zakładamy, że tam też są probiotyki tak no tak oczywiście to zawsze tak będzie prawda, że jeżeli mamy ochotę pójść na łąkę i nazwać sobie nie wiem pokrzywy i zrobić z niej nie wiem napar to nie musimy oceniać ile tego tej tych substancji różnych leczniczych jest w tym naparze, ponieważ robimy to zwykle jednorazowo czy jest działanie każda rzecz nie niekomercyjny i nie zaczynamy leczyć tym naparem innych ludzi natomiast w momencie, kiedy chcielibyśmy, żeby napar z pokrzywy miał zastosowanie lecznicze czy wspomagające nasz organizm to musimy określić ile tego wziąć jakich okolicznościach co może się wydarzyć jako działania uboczne no bo zaczynamy już ingerować w skardze jest, więc zawsze będzie także, jeżeli mamy ochotę trochę sobie prawda my za kolokwialnie trochę już probiotyków naturalnych to nic nie stoi na przeszkodzie byśmy sobie zjedli jogurt czy czy właśnie nie wiem kapustę kiszoną w surowce czy czy dzieci kiszone ogórki i nikt nie będzie się pytał ile było tam komórek brak bakterii probiotycznych, bo ich tam jest bardzo dużo i wiemy, że bardzo określone gatunki pojawiają się w czasie tej naturalnej fermentacji natomiast w momencie, kiedy mamy do wziąć do ręki produkt leczniczy wyrób medyczny czy czy suplement diety, które ma zawierać określony szczep probiotyczny to my musimy wiedzieć, jaki to jeszcze je tam jest w 1 kapsułce, jakie są jego potencjalne działania te lecznicze i uboczne, bo jeżeli mamy to robić teraz osób powtarza np. przez 2 tygodnie będziemy się wali kapsułkę probiotyków raz dziennie to musimy wiedzieć czy to nam nie zaszkodzi czy to nam po prostu nie spowoduje dodatkowych problemów także i tak będzie zawsze, że pochodzenie naturalne prawda mówimy weź sobie soku cytryny wtedy, kiedy też chory zrób z miodem prawda czy zły rzeczką nie wiem soku malinowego i nikt nie pada czy ile tam mg witaminy c natomiast w momencie, kiedy mówimy komuś proszę wziąć witaminę c w tabletce mówimy nie więcej niż pół grama raz 2× dziennie, bo wzięcie większej ilości może być szkodliwe i samo dotyczy probiotyków dlatego zawsze prosiliśmy o to i zawsze państwo, że tak powiem w tym zakresie będziemy edukować jakiś szczyt o jakie działania chodzi większość szczepów probiotycznych to są bakterie kwasu mlekowego i te bakterie kwasu mlekowego też różne 1 się nazywa Lactobacillus ranną ZUS inny się nazywa Lactobacillus skazę i a jeszcze inny się nazywa Lactobacillus, a co do silosu, więc my musimy wiedzieć, jaki szczep, jakie ma działania i sięgnąć po konkretne oczywiście są preparaty, które są w tej chwili też połączeniem kilku szczepów wtedy najczęściej chodzi właśnie działanie przeciwzapalne w jelicie o takie działanie te szczepy ze sobą współpracują wówczas, wytwarzając tę osłonkę w naszym jelicie, która powoduje, że objawy zapalenia się zmniejszają to jest bardzo ważne, żebyśmy te preparaty umieli odróżnić od siebie, a nie traktowali probiotyki jak 1 worek, do którego wrzucamy wszystkie preparaty, które są na rynku, bo wie pan probiotyk najczęściej kują kojarzymy jednak z tą sytuacją, gdy bierzemy antybiotyk, bo to jest takie zdanie typu mantra niech pan weźmie niech pani weźmie coś osłonowo prawda jest właśnie my właśnie co to znaczy Moona to znaczy, że umiejscowienie tłumaczy co to znaczy, ale właśnie wytłumaczymy, że osłonę o rok w tym momencie rozumiemy w ten sposób, że antybiotyk przyjmowany doustnie z powodu np. nie wiem pałką co owego zapalenia ucha niszczy po połknięciu niż część naszej flory jelitowej, dlatego że te bakterie, które są liczę również niestety są wrażliwe na ten antybiotyk nie od analityków, które niszczą florę jelitową praktycznie nie ma są sporadyczne sytuacje dotyczą właśnie bardziej wybranych chemioterapią tynków natomiast tak naprawdę wszystkie antybiotyki mają jako efekt uboczny uszkodzenie mikrobioty w związku z tym osłonową, żeby nie doszło do zapalenia jelita w wyniku uszkodzenia mikrobioty stosują probiotyki to jest idea tego stosowania probiotyków w czasie antybiotykoterapii dobrze, ale wobec tego czy czy ten probiotyk, który bierzemy osłonowej pan wytłumaczył co to jest w wypadku zażywania antybiotyków to jest te ten sam probiotyk możemy wziąć w tej sytuacji, gdy hodowaliśmy na covid i uległa właśnie zaburzeń nasza Flora jelitowa zwykle jednak nie noga jest, że jeżeli mamy do czynienia z antybiotykoterapią staramy się jedno 2 po owym produktem radzić sobie z tymi reakcjami właśnie przede wszystkim w postaci biegunki poantybiotykowej, czyli najczęściej sięgały po szczepy Sacha rodzice regularnie, czyli tych tych drożdży, które mają hamować procesy zapalne w jelicie czy też ponadto w celu ranną na te 2 szczepy na te 2 powieści probiotyczne teraz zrobię patriotyczne drugą stronę mamy badania naukowe, które mówią, że one zapobiegają biegunce poantybiotykowej natomiast w momencie, kiedy zaczynamy walczyć np. z przewlekłym stanem zapalnym w jelicie to staramy się sięgać po preparaty złożone najczęściej 235 szczepów jeszcze najlepiej, żeby te preparaty miały badania kliniczne, które wykazują potwierdzają, że ich stosowanie hamuje procesy zapalne w jelicie i wtedy staramy się tymi złożonymi preparatami leczyć sytuację zapalenia przewlekłego, które moim zdaniem jest tutaj głównym mechanizmem w pocovidowej uszkodzeń jelit nowo się probiotyki probiotyki owi nierówny tak jest my mamy właśnie tak jak pan powiedział tendencję do wyrzucenia 1 worka i i i właśnie to skojarzenie z antybiotykami jest skojarzeniem, które chyba w tej chwili najmocniej w naszych głowach tkwi proszę państwa nie ta ostatnia część Dżem to będzie część, którą oddajemy państwu mogą państwo do nas zadzwonić i zadać pytanie przypominam to nie jest program o covidzie szybko willę i szczepieniach będziemy robić programy i będziemy do tego wracać odsyłam państwa, bo nie tak dawno rozmawialiśmy o tym nie wiem czy to nie było tam nawet tydzień temu panie doktorze tak coś mi się zdaje dziś o szczepieniach przeciw lać tak teraz, więc odsyłam państwa do naszych podcastów, ale będzie do tego tematu wracać nie my chcemy porozmawiać w tej chwili o pro bio etyka ach, i czekamy na takie pytania 224444044 to nasz numer telefonu, a ja teraz zapraszam na skrót informacji jesteśmy z powrotem na antenie razem z nami nasz gość pan dr Paweł Grzesiowski państwo do nazwania przypominam nasz numer telefonu 224444044 pierwsze do nas zadzwoniła pani Małgorzata z Wrocławia halo tak login dobry dzień dobry kadra tak jestem zmuszana tak dziś dzień dobry panie doktorze czy się aż córka moja ma takie objawy po covidzie chorowały słaby 2 w połowie sierpnia na schody takie objawy jak o jakiś pan mówi członek, choć na kształt jelita drażliwego klip biegu biegunki szczególnie, gdy zje zielone świeże tak to wygląda, więc sama sobie tam szuka prawda, a wszedł Luca ma zrobić bierze bakterie kwasu masłowego czy widzę, że to pomogło ale jakie badania musi zrobić w tym kierunku trzeba uszkodzone jelita czy nie kafary aktor nie znaczy w bardzo trudne pytanie jako pierwszy pada, dlatego że, o ile dla mechanizmy uszkodzenia jelita i te wszystkie informacje o tym, że zmienia się mikrobiom po covidzie my już mamy natomiast czy znamy, ale to są badania naukowe natomiast przełożenie tego na diagnostykę takich klasycznych zaburzeń jelitowych jest bardzo trudne, bo wystarczy powiedzieć, że właściwie nie mamy dzisiaj takiego 1 testu, który mówił o tym czy mamy prawidłowy mikrobiom czy nie są próby badania niektórych bakterii hitowych, które o, których wiemy, że na pewno powinny być widzicie tu można próbować poprzez badanie laboratoryjne stolca dociekać czy np. jakiś jej bakterii wyraźnie brakuje w naszych jelitach i czy to właśnie może być efekt tej temu tego problemu pocovidowego natomiast możemy również pośrednio badać takim testem, który można wykorzystać jest CAL projekty to jest taki taki białko, które pojawia się w stolcu, kiedy i jelito ulega zapaleniu i ten zestaw badań najlepiej byłoby jednak ustalić z gastronomią, a nie na podstawie dr. Google, bo tutaj można sobie też czasami zaszkodzi, więc proponuję najpierw oczywiście można zacząć od diety i tutaj chcę bardzo mocno podkreślić my mówimy tzw. diecie przeciwzapalnej co to jest dieta to przede wszystkim unikanie węglowodanów, czyli cukru i pochodnych cukrów prostych po drugie, unika glutenu po trzecie unikamy mleka mleka krowiego, bo jestem również laktoza, która jest cukrem, a więc staram się w tej diecie zmieścić oczywiście jeśli uszkodzone nie będzie trawić surowych warzyw i owoców, więc jeżeli już mamy jakiś jeszcze warzywa owoce to raczej przetworzone prawda, czyli raczej Niewiem krem z warzyw, a nie surowe ogórki pomidory czy mnie jakiś marchewki prawda, bo tego po prostu uszkodzenie i to ministrowi i skąd się biegunką także pierwsza rzecz to dieta przeciwzapalna druga rzecz można stosować probiotyczne bakterie właśnie, które będą hamowały stan zapalny po trzecie pani powiedziała też maślana ach to są produkty właśnie bakterii probiotycznych, czyli te tzw. maślany to są produkty, które powodują również takie oklejenie lita od środka i hamują stan zapalny w dobry by dziękuję bardzo, dziękuję bardzo pani Małgorzato następna mam nadzieję z nami czekała pani Elżbieta z kolonii halo dzień dobry zły mimo mniejszego otworzyłam się co mogę zadać pytanie Miami teraz pytanie dotyczące i refluksu u mojego męża na początku stwierdzono zapalenie jelita i to kolonoskopii stwierdzono u schyłku hemoroidy czekamy jeszcze na wynik opcji, ale w tej chwili gnębi go refluks i jak tak się zastanawiam do ZUS w przypadku refluksu 1 dieta jest dobra, ale w przypadku zapalenia z kolei c to co może mu zaszkodzić trasy naprawdę pytanie czy jakieś probiotyki, którzy naprawdę mogą w 2 kierunkach działać refluksu zapalenia jelita co zrobić taj w tej sytuacji, bo jest taka sytuacja Jean przede wszystkim to odbiło na wagę dużo dużo wrzucił na wadze no no jesteśmy trochę zaniepokojeni tą sytuacją już odpowiadam Otóż refleks to jest choroba, która wynika z nieprawidłowego no cofania się pokarmu czy soków żołądkowych właśnie z żołądka do przełyku czy nawet wyżej do do do gardła to jest problem, który najczęściej jednak jest związany z nieprawidłowym ruchem nie stoi są nieprawidłowo torebką przełyku i żołądka wolnych powinien po spożyciu pokarmu zamknąć się tam góry jest taki mięsień, który powinien się zamknąć doniesień nazywa się wpusty i ten miesiąc powinien być szczelny nie powinno się nic cofać, jeżeli mieści się cofa się miesięcznie nie domyka to znaczy, że być może właśnie jestem stan zapalny bardzo ciężko leczy się ten stan zapalny nie mając rozeznania się w badaniu gastroskopowym, czyli pierwszym badaniem, które powinny być wykonane w podejrzeniu refleksu jest właśnie wykonanie gastroskopii oceną tej okolicy wpustu czytam nie nie toczy się przewlekły stan zapalny jeśli się toczy próbujemy go leczyć lekami przeciw zapalnym w tej chwili wróciły preparaty bizmutu temu staramy się stwierdzić też czy pacjent nie ma zakażenia Helicobacter, bo to też sprzyja refleksowi no oczywiście próbujemy też probiotycznych bakterii, bo takowe również możemy dobrać właśnie w walce z zapaleniem żołądka, aczkolwiek nie ukrywam, że do to leczenie wcale nie musi przynieść szybko efektów i wymaga dużej cierpliwości dziękuję bardzo, przypominam, że naszym tematem nie są wszystkie kwestie łączące się z problemami jelitowymi żołądkowymi jest z nami pani z Wrocławia halo dzień dobry dzień dobry Jazz tradycyjny ten podziękować panu doktorowi idea cierpliwą edukację edukowanie jak i jako mężczyzna, czyli tyle tam świetnie żywienia chciałem to wiek cie o taktowanie o ilości probiotyków wiemy odżywianie osoby zdrowej, a mianowicie powinniśmy jeść wg WHO pół talerza pasz, a teraz pytanie, jaki udział w tym powinny mieć in efekt dziesiątki fermentowane produkty, czyli kapusta i Ogór jak często ile razy w tygodniu jakich ilościach też zażywać pewnie będę miał jeszcze pytanie już odpowiadam Otóż wpływa to powinny być dodatki do potraw to nie powinny być może też właśnie takie nadmiarowe ilości 1 dnia prawda, że za uśmiech w środę to jemy tylko kiszonki, dlatego że możliwość trawienia tego przez nasz przez nasze jelita też ograniczona i obawiam się, że w takich sytuacjach ktoś bardzo obficie się 1 dnia prawda nasyci takimi zielonymi produktami to po prostu będzie miał luźny stolec czy wręcz biegunkę mamy nadmiar musimy wydalić także raczej traktowałbym jako dodatek do potraw np. nie zrobimy sałatkę i do sałatki ze świeżych warzyw dorzucamy jakieś kiszonki czy też np. mamy nie wiem kanapkę z czymkolwiek i do tej kanapki dokładamy sobie nie wiem kiszone cebulę czosnek czy plasterek nie wiem kiszonej rzepy to są bardzo dobre takie mieszane składniki, gdzie bakterie, które znajdują się w tej pro biotyczne jakiś jakimś waży 2 tysiące będą miały też co jeść, bo pamiętajmy, że bakterie probiotyczne muszą też coś jeszcze one oddzielają się pewnie węglowodanami tak dokładnie, czyli muszą dostać ten ten produkt razem z otoczką, bo same probiotyczne bakterie wiele się nie utrzymają bez bez tych probiotyków, czyli bez tych lig Sahary, czyli tych specyficznych cukrów, które są zawarte właśnie w warzywach lub owoce jak zrozumiałem literek drugie pytanie te produkty lecznicze pragmatykami każda ptakami mówi trochę inaczej, ale ten dowiedzieć się o ilość produktów, które mają badania kliniczne, gdzie o potwierdzone działanie periodyku, a ja nie wiem na co chyba nie powinienem wymieniać na antenie w tej chwili mówi w, więc wiem od 2 produkt 1 na partnerów na te, które ponoć mają badania kliniczne, które uda czy o pamięć siały, ale taki produkt mają być dziękuję grobie kamienia, czyli wcześniej działaczy czy pan no właśnie to jest bardzo trudne pytanie, dlatego że pamiętajmy, że badania kliniczne dotyczą szczepu, a nie produktów, czyli państwo nie przeczytacie w literaturze naukowej badania probiotyków na US czy nade to najczęściej producent te badania będzie filmową z czy sponsorował natomiast my naukowo zbadane szczepy, czyli np. Lactobacillus ranną ZUS tym Gg przeszedł największą ilość badań klinicznych i ten szczep, który jest jako szyb wzorcowy umieszczony w bibliotece probiotyczne jej ten szczep ma badania teraz jeśli producent państwo zagwarantuje, że w jego taksówce znajduje się 7 000 000 000 czy 5 000 000 000 komórek tej bakterii właśnie Lactobacillus rano Skibie to on korzysta z tych badań klisz, które zostały przeprowadzone na na podstawie tylko właśnie bakterii nie będzie tam nazwy produktu, który zawiera te bakterie, czyli inaczej mówiąc, śledząc literaturze państwo chcą znaleźć dowody czy naukowe badania, które mówią o skuteczności danego probiotyków trzeba znaleźć 21 dany szczep, a drugie badania powinny mówić o tym, że dany LED czy dany produkt te konkretne szczepy zawiera i że są one żywe to też niestety czasami bywa różnie, bo badano praktyki rynku okazywało się, że w niektórych te bakterie były już niemal nie żywe były martwe to już w ogóle nie jest probiotyki jest tu niestety też odgrywa rolę jakość danego produktu jeszcze dodatkowe pytanie wykaz tych szczepów czy wiesz jak tylko żywność żywienie będzie pana instytucja jak gdyby pan już szukać i atak ten rok najpierw bardzo dobrze opisany naukowo można po prostu znaleźć literaturze takie określenia unikałbym unikałbym źródeł bardzo popularnych typu en Wikipedia ale, ale do podstawowych na stronach internetowych uczelni znajdują się tego rodzaju informacje, czyli czyli, szukając informacji o szczepach probiotycznych ja mogę po prostu ewentualnie podrzucić jakiś strony pan zostawił swój mail panu redaktorowi czy pani redaktor wtedy nie będzie problemu ja podrzucę wiarygodne źródła informacji to proszę się z nami nie rozłącza, acz panie Janie koleżanka weźmie od pana od pana ten mecz dobrze, a z nami w tej chwili jest, gdyby właśnie koleżanka weźmie od pana ten mail, gdyby z nami jest w tej chwili pani Irena Warszawy dzień dobry jestem właśnie są Ireną Warszawy ja już przekroczyłam siedemdziesiątkę kilka lat kilka miesięcy temu przechodziłam covid 19 i tak w ogóle to mam bardzo słabe jelita mam nadwrażliwość jelit i mam właśnie pytanie do pana doktora nie zawsze lepszy moment refleksji wiemy jak właśnie tak ogólnie wzmacniająco mogę znać jak mogę wzmocnić siebie te słabe nadwrażliwe jelita czy te probiotyki to właśnie powinny w moim przypadku zawierać kilka szczepów czy 1 szczep no te Nash i kiszonki za bardzo nie podeszli dziwi faszerować niewielkiej ilości mogę jedynie jeść, bo po prostu nie Radim ujrzał Antek Ano właśnie to właśnie, czyli teraz pani pytanie jest po pozwala mi troszeczkę szerszy komentarz mianowicie co to znaczy słabsze jelita to znaczy, że być może również fan oprócz tych problemów, o których mówimy tutaj, czyli zapaleniu jelita mamy po prostu słabiej funkcjonujące czy te czynności trawienne te działania trawiennych, czyli tak jak jeść czegoś nie trawi po prostu nie powinien jeść tylko, więc jeżeli mamy np. problem z nietolerancją laktozy to nie powinniśmy pić mleka, jeżeli mamy kłopoty z trawieniem nie wiem cebuli marchewki to po prostu nie powinniśmy tych produktów jeść, a na pewno w postaci surowej tylko, jeżeli już to jako formy np. ugotowanego i jest z nich schowanego produkty także tak ja nie odpowiem na to pytanie, bo pierwsza rzecz to musiałbym panią przeprowadzić dokładniejszy wywiad na czym polega to słabsza funkcja jelit, a dopiero potem dobierać ewentualne preparat, a rozumiem także jeśli dochodzi ten przebyć covid to nie jest to jednoznaczne, że muszą jeszcze bardziej osłabić jelita to Rzym pani nie ma dodatkowych objawów po covidzie, czyli nie pogorszyła się ta funkcja licz po covidzie to to nie to nie trzeba się obawiać, że coś tam się zadziało, czego my nie widzimy natomiast gdyby tak było, że covid, jakby nasilił te objawy to oczywiście po rząd wtedy zastanowić nad ewentualnym właśnie wsparciem przeciwzapalnym dzień możemy dziękuję bardzo, pani Irena jest z nami już ostatnia słuchaczka pani Magdalena Warszawy bardzo proszę o zwięzłe pytanie i Linda postaram się szybko pani niektórzy tam zapytać on, iż chodzi o leki antydepresyjne grupę serii one z tego śmieję wyjawia mają no bardzo niekorzystny wpływ na kontrolę florę właśnie tam za traw jak pan pożywić faktycznie aż tak Warta, a właśnie jeszcze tutaj właśnie jak kontekst te próby tylko terapie tak np. ponieważ te da raczej ich większe strefy jest Katarzyna wielka tak można przykład 2 była próbować najpierw określana w oczach władzy problem tylko parafia i np. to dopiero leki antydepresyjne jak w ogóle właśnie tam bowiem wiele pań strony faktycznie tak wpływ płac mają ten mikrobiom to niestety muszę tutaj potwierdzić pani pani obawy produkty, które pani wymieniła czyli, czyli produkty, które zwiększają stężenie serotoniny uboczną jako efekt uboczny mają niestety spory wpływ na mikrobiotę oczywiście nie należy tego też traktować jako jako dla Niewiem element wykluczający możliwość podania tych leków, ale całą pewnością trzeba pamiętać o tym, że jeżeli my lekkie łykamy leki przeciwdepresyjne o tym działaniu to jednak efekt w postaci zmiany mikrobioty może się pojawiać oczywiście te badania mieliśmy kończyć panie doktorze to, że to już tylko szybciutko powiem, że nie wszystkie bakterie są równo uzbroi żonę i warto tutaj też z my sobie dobrać probiotyk ażeby tego efektu pro no anty można mieć mikrobioty owego nie doświadczać w takim nasileniu, ale rzeczywiście leki przeciwdepresyjne wpływają na mikrobiotę dziękuję bardzo, naszym gościem był pan dr Paweł Grzesiowski dziękuję panie doktorze dziękuję bardzo, proszę państwa wydawał ten program Anna Keller realizował Jacek Kozłowski państwa zapraszam na godzinę dwudziestą pierwszą rozmowę o klimacie o zjawiskach ekstremalnych oraz edukacji klimatycznej o godzinie dwudziestej drugiej raport żyjąca planeta, a o godzinie dwudziestej trzeciej maja za męska i jej przygoda z żółwiami, a ja się z państwem już żegna się do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA