REKLAMA

W kuchni gotując, przy stole świętując. Tradycyjne żydowskie potrawy

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-10-16 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:58 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Magdalena Maślak - kuratorka i inicjatorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwu ponownie Przemysław Iwańczyk przy mikrofonie z nami pani Magdalena Maślak kuratorka inicjatorka festiwalu żydowskiego jedzenia dzień dobry dzień dobre spojrzałem w historię naszych kontaktów pani Magdaleno właściwie rok rolkę przez ostatni czas kontaktujemy się jesienią by one dziś festiwalu żydowskiego jedzenia opowiedzieć to musimy w takim razie poczynić pewne różnice te rozmowy nie wybrzmiało na Rozwiń » naszej antenie dokładnie tak samo czy edycja 2022 różni się od poprzednich przede wszystkim to jest piąta edycja także festiwal już trochę okrzepł w swoich ramach trochę już nawet takiego charakteru stałego co roku 5 nie tylko suk, więc to są rzeczy, które się powtarzają co roku wysoko to święto szałasów święto żydowskie natomiast jest to w DC na pewno inna od poprzednich, ponieważ jest inny motyw przewodni w tym roku motywem przewodnim naszego festiwalu żydowskiego jedzenia jest wędrówka w naszym rozumieniu to wędrówka w znaczeniu Unii wyruszenia z domu nie przebywania w domu tylko krzyżowania właśnie w drodze i też skupiamy się tej wędrówce nie zawsze, która wynika z naszych planów, ale też takiej wędrówki, która w tu jesteśmy poniekąd zmuszani przez warunki zewnętrzne i też zwolnić powiedzieć, że to idealnie wpisuje się choćby to czy mamy do czynienia od 24lutego od momentu wybuchu wojny i dokładnie tak my w co roku oprócz tego jesteśmy festiwalem żydowskiego jedzenia to bardzo zależy, żeby je się zawsze był osadzony we współczesności aktualnych wrażeniach dlatego w zeszłym roku, a że nawet czasem to jest 2020 roku, kiedy wybucha pandemia zrobiliśmy edycję pt. blisko wtedy, kiedy to był taki czas pan mi pierwszy rok pandemii, kiedy nie mogliśmy być blisko fizycznie i wiele z nas odkryło, że to jest bardzo ważne dla nas ta bliskość, więc skupiliśmy się na tej bliskości byciu razem wtedy, kiedy nie można być tak prosto razem wzeszłym roku motywem przewodnim byli sąsiedzi i przyglądaliśmy się naszym sąsiadom, których mamy od zawsze blisko siebie, ale też nowym sąsiadom to był też się początek tej dramatycznej sytuacji na granicy polsko-białoruskiej, a w tym roku oczywiście migracja też odnoszą do tego co się wydarzyło w tym roku Ukrainie do wojny, która powoduje m.in. to, że mnóstwo ludzi musi opuścić swoje domy i znajdzie się właśnie w takiej wędrówce, która często nie wiadomo, gdzie się skończy kiedyś skończy, a te są takim przebywaniu trochę w zawieszeniu i my oczywiście z 1 strony mamy naszą perspektywę żydowską i historii Żydów ta wędrówka też bardzo często występowała i też ta wędrówka taka wymuszona przez różne czynniki zewnętrzne, że często byli w drodze często emigrowali podróżowali z drugiej strony oczywiście mamy też naszą perspektywę jedzenia ową, więc patrzymy na te na tę wędrówkę migracja przez pryzmat jedzenia i przyglądamy się temu jak razem z ludźmi gry jedzenia jak i jaka jest jego rola podczas tych migracji, a ja proszę zmienia w kwestii ma oczywisty charakter jak na festiwalu kulinarnym dziś dobiega końca w niedzielę natomiast on polega także na wspólnych spacerach ma szereg innych atrakcji, które w najmniejszym stopniu festiwalem kulinarnym kojarzy mam nadzieję, że i, ponieważ przez 5 lat proponujemy takie różne wydarzenia to to już trochę uda nam się zmienić tę perspektywę, ponieważ dla nas jako festiwal jedzenia dla nas jest ważne, żeby oczywiście skupić się tym praktycznym bardzo kontakty z jedzeniem, czyli oczywiście są warsztaty kulinarne nie trzeba też kolacja są takie okazje, gdzie można po prostu spotkać się z tym jedzeniem spróbować czy ugotować go, ale z drugiej strony dla nas bardzo ważna jest cała kultura kulinarna wokół jedzenia, czyli wszystkie zwyczaje tradycje historię i bardzo nam zależy na tym, żeby pokazać, czego my poprzez jedzenie możemy się dowiedzieć o naszej historii historii naszych sąsiadów o tym co się dzieje co się wydarzyło i tak naprawdę wystarczy wziąć przykład np. Baila, które pochodzi z Polski z siedemnastego wieku z Krakowa potem zniknął z Polski, a robią oszałamiającą karierę Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w nowym Jorku jest taką kultową przekąską, którą przekrojone i powstała kanapka z serkiem z łososiem i obecnie ten bank wraca do Polski już z tym już swoją historią amerykańską i jak przejrzymy historię doskonale możemy prześledzić emigrację całej społeczności żydowskiej na przełomie dziewiętnastego wieku potem co zniknięcie społeczności żydowskiej polskiej z Europy i wraz ze społecznością znikało jedzenie teraz takie powolne powrót już trochę innymi ścieżkami, więc dla nas jedzenie zawsze na pierwszym miejscu, ale też trochę jest pretekstem do opowiedzenia szerszej historii proszę pani jak przebiegały dotychczasowe dni festiwalowe dotychczas przebiega bardzo dobrze jest wspaniała pogoda jest taka złota Polska jesień pierwszego dnia festiwalu, a otworzy się jak zawsze pierwsze festiwale pierwsze wydarzenie to jest Targ formacja kręgi ludzkich, gdzie odbyło się wprowadzanie, a potem śniadanie wspólne SM i smakowanie produktów, które są dostępne na Targu także pogoda bardzo pomaga przez cały czas trwania festiwalu można wykorzystać dobrą pogodę i pójście pod halę Mirowską, ponieważ na budynku hali Mirowskiej w Warszawie wywiesiliśmy tymczasową wystawę zdjęć z bazarów ze Stambułu Tel Awiwu, więc blisko naszego bazaru lokalnego są zdjęcia z innych bazaru można porównać jak wyglądają sprzedawcy oglądają produkty tam są sprzedawane jest to efekt naszej współpracy z Kornelią Nicewicz talon Lella, którzy wydali mieszkają w Stambule wydali w tym roku książkę Panasiuk o bazarach stambulskiej i Tel Awiw takich, a oprócz tego odbyła się oczywiście szabatowe kolacja odbyło się dużo oprowadzali zdejmie stację bez degustacji także na to było intensywne dni festiwal powinien żyć przez cały rok nie tylko w czasie trwania, ale powinno się o nim mówić także długo długo po i powinno się go wyczekiwać także długo długo przed państwo też macie taki cel oczywiście to jest taki chyba marzenie każdej osoby, która organizuje festiwal, żeby ten festiwal został w głowach zostały wspomnienia też w sercach uczestników i żeby uczestnicy czekali na kolejną edycję dla nas ten rok jest też wyjątkowe my od już dużo wcześnie zaczęliśmy od, iż w tym roku opowiadać, ponieważ w czerwcu tego roku, a otrzymasz informację, że dziś festiwal ludzkiego jedzenia otrzymał międzynarodową nagrodę Europa Nostra przyznawaną przez komisję europejską projektom, które związane jest związane są z utrzymaniem promowaniem i kontynuowanie dziedzictwa europejskiego, więc wysoka bardzo bardzo ważna nagroda dzięki temu ten rok jest takim teraz w ogóle takim świętowania oprócz tego, że piąta edycja to jeszcze nago Europa Nostra piszą także w tym roku na pewno dużo wcześniej już o mówiliśmy o nim i i mam oczywiście nadzieję, że dziś zostaję w w głowach naszych uczestników i że będą oczekiwali kolejnej decyzji czy podobne festiwale odbywają się w innych krajach czy one różnią się w swoim przebiegu tego, który mamy do czynienia w Polsce odbywają się festiwale żydowskiego jedzenia, zwłaszcza w stanach on się różnią z reguły tę, że są bardziej skupione na samym jedzeniu niż właśnie tych wydarzeniach którymi którymi tak naprawdę zapełniamy zaś nasz program, czyli niż opowieści o historii niż opowieść o kulturze np. odkrywaniu historii miasta przez pryzmat jedzenia dawnych restauracji bazaru czy przez pryzmat takiej opowieści np. u nas nawet podczas sobotniej kolację jak coś wiemy to żadne czyny potrawa nie są przypadkowe opowiadamy o tym dlaczego w tym momencie idziemy właśnie takie danie, dlaczego np. Colas zaczynamy od Hanki, a więc z tego co zauważyłam ETA nasza perspektywa jest trochę szersza z drugiej strony często festiwale na świecie są bardziej festiwalami kultury żydowskiej, więc nie samego jedzenia, więc te festiwale oferują też np. zajęcia tańca czy z nauki języka natomiast dla mnie bardzo istotne, żeby to była kultura kulinarna, a jednocześnie kultura kulinarna, która nie jest tylko skierowana na przeszłość tylko właśnie bardzo mocno osadzona w teraźniejszości tym co w tym momencie się dzieje w Polsce na świecie i i w tym co się dzieje też zjedzeniem obecnie kuchnia żydowska jest bardzo tradycyjna swoim przekażemy ten także restrykcyjna jeśli chodzi o samo przygotowanie czy pani zdaniem na przestrzeni lat biorąc pod uwagę te różne nurty kulinarne, które obowiązują w tej chwili na świecie będzie się zmieniać festiwal nie wiem za 50 lat też będzie wyglądał inaczej mam nadzieję, że festiwal będzie wyglądał inaczej, że będziemy się też zmieniać bo o co roku odnosi się inne światy się zmienia u nas coś u podążam za tymi zmianami, więc myślę, że będziemy się zmieniali, a jeżeli chodzi głównie żydowską to ona ma takie mam wrażenie 2 i 2 twarze 1 twarz twarz właśnie koszerna tradycyjna podążające za tymi naprawdę wiekowymi zadań koszerności, które wywodzą się aż ze starego testamentu Story z drugiej strony kuchnia żydowska po pierwsze nie zawsze jest koszerna po drugie, dziś nie musi podążać za tymi cenami, żebym mogła nazywać koszerną kuchnią żydowską lepszą fuchę, a z drugiej strony nawet w ramach tej kosztowności, a ta kuchnia jest tak, że bardzo elastyczna, bo np. w stanach powstają chińskie restauracje koszerne, które mają taki, żeby osoby, które z sąsiadami utrzymują koszer małpy płoszenie musiało jeść nie tak, że nie zawsze muszą jest mas i 10 firm chcą jeść wszystko tak jak też my wszyscy i powstają koszerne miejsca zupełnie kuchnią żydowską po prostu dopasowane do bezkarności także kuchnia jest bardzo elastyczna bardzo mocno się zmienia podąża tymi nowościami z tymi nowymi trendami sezonowymi trendami związanymi z organizmem za trendami związanymi za z wytwarzaniem nowych sposobów wytwarzania jedzenia, czyli np. nie mięsa, ale nie Sarah, więc te tutaj z drugiej są to zawsze lokalna nie ma 1 kuchni żydowskiej zawsze kuchnia żydowska Polska żydowska niemiecka żydowska izraelska żydowska hiszpańska, więc tutaj jest bardzo duża gotowość tej kuchni myślę, że to jest jakaś nieskończona nieskończone możliwości, jeżeli chodzi o organizowanie festiwalu do wybierania kolejnych perspektyw kolejnych punktów, a których możemy się skupić dziękuję pani bardzo za rozmowę dziś w naszym cyklu niedzielny obiad opowiadała o żydowskim festiwalu inaczej niż w festiwalu żydowskie jedzenie Magdalena Maślak kurator oraz inicjatorka zostało właściwie niewiele czasu jeszcze zapoznać się z ofertą festiwalową ja pani bardzo dziękuję za to, że wzięła udział panie w naszym programie po raz trzeci z rzędu jeśli dobrze pamiętam takie bardzo dziękuję mam nadzieję, że usłyszymy za rok tak jak wcześniej tak już teraz zapraszam także państwa teraz zapraszam na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA