REKLAMA

Dyniowy październik

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-10-17 19:20
Audycja:
Czas trwania:
12:09 min.
Udostępnij:

Pełno jej na straganach, w witrynach i w... amerykańskich kreskówkach. Dynia to jesienny symbol, ozdoba domu, niezbędny atrybut Halloween. Poza swym popkulturowym wymiarem - to niezwykle zdrowe i wszechstronne kulinarnie warzywo. Można z dyni przyrządzić zupę, sernik albo najsłynniejszą jesienną kawę na świecie!

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór Paulina Nawrocka to jest otwarta kuchnia dziś w programie prawdziwy symbol jesieni na co wpływ miał zapewne amerykański marketing o tym później, czyli dnia tak kolorowa różnorodna jak jesienne barwy występuje w dziesiątkach kształtów kolorów odmian chociaż, gdy mówię dynia widzą pewnie państwo pomarańczową banie może nawet w formie lampionów ze świeczką w środku dość powiedzieć, że wczoraj pomagała moim córkom wycinać takie właśnie dynie, Rozwiń » chociaż do halę im, z którym zdobył się kojarzą jeszcze 2 tygodnie na, ale w sklepach roi się uprzednio owych gadżetów nic nie stoi, więc na przeszkodzie, żeby takiego liniowego rzeźbiarza się pobawić rodziny dyniowatych nazwalibyśmy różnorodną, bo obejmuje około 900 gatunków roślin rozsianych wokół całej kuli ziemskiej wśród nich znajdziemy takie powszechne rośliny jak ogórek cukinia kabaczki melony arbuzy czy dynie właśnie najbardziej typowym przedstawicielem jest gatunek dynia zwyczajna, który pochodzi z Ameryki Południowej środkowej przez Indian dynie uznawana była za roślinę świętą pierwsze ślady odnaleziono już w Meksyku bardzo dawno temu 7000 lat przed naszą erą pierwsze pisane wzmianki pochodzą ze starożytności słynny wódz polityki wielki smakosz Lukullusa miał podawać na swoich słynących z przepychu ucztach dynie smażoną w miodzie trwa uczeni greccy mieli zalecać świeże utartą dynie zalaną winem jako środek przeciw zaparciom większa popularność w Europie to jednak dopiero czas odkryć geograficznych sam Krzysztof Kolumb miał odnotować w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywa w tym okresie Europejczycy traktowali jedynie jako egzotyczną ciekawostkę, ale trzeba było niespełna 100 lat, żeby uprawa rozpowszechniła się niemal we wszystkich krajach naszego kontynentu medycyna ludowa przypisywała pestką dyni dość szczególne właściwości nie miały działać jak naturalny afrodyzjak i dodawać wigoru w alkowie mężczyźni mieli raczyć pestkami dyni przed miłosnymi schodkami może mato związek z rozmiarem w Gdyni wytwarza w końcu jadano owoce, które bez trudu potrafią osiągać masę nawet kilkuset kilogramów dynie jadalne są cenione w kuchni są istotnym źródłem wielu witamin takich jak beta-karoten witaminy z grupy AB i składników mineralnych potasu wapnia fosforu cynku, którego najwięcej znajduje się właśnie w pestkach wspaniałe jest też olej z pestek dyni o mocno orzechowym aromacie pięknym zielonym kolorze gotowana lub surowa dynia pomaga w chorobach przewodu pokarmowego nawet dla tzw. delikatnych żołądków jest lekkostrawna i łatwo przyswajana w Azerbejdżanie odwar z kwiatów nie jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących ran, a mieszkańcy Tybetu stosują jedynie w żywieniu dietetycznym ze względu na małą zdolność wiązania azotanów gleby Gdynia przyjmuje mało zanieczyszczeń dlatego jest np. lepszym od marchwi i produktem żywieniu małych dzieci jedynie wzmacniają też system immunologiczny jak słyszycie państwo dynia ma sporo zalet do tego stosunkowo mało kalorii co też istotne z punktu widzenia kulinarnego poddana obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości Pato ogromny atut, bo to bardzo wszechstronny warzywo można ją smażyć dusić piec wykorzystywać do zup serwować na słodko na ostro puree z pieczonej dyni doskonale sprawdza się w wypiekach od ciasta drożdżowego po serniki, żeby jednak nie teoretyzować tylko tym wspaniałym warzywie udałam się na krakowski Targ pietruszką owe porozmawiać z praktyką tam wielką popularnością cieszy się stanowisko Darii latały, która dniami zajmuje się zawodowo w swoim pod krakowskim gospodarstwie rolnym, które nazywa się jedynie otwarta kuchnia teraz chyba najlepszy moment na dynie na przetwory z Gdyni no jak widać mnogość rodzajów mnogość odmian może się właściwie zakręcić w głowie od tego ile tych, gdy nie jest w głowie i gazie mam nadzieję też będzie się kręcić, ponieważ dynie są bardzo uniwersalne mamy ich blisko 100 odmian jak co roku testujemy nowe, ale też stare bestsellery i faktycznie jest tak, że dynie jemy przede wszystkim najpopularniejsza teraz Gdynia i w sposób zadania jedynie to z dnia na surowa, ale też do pieczenia tak jak wspomniałam na przetwory na zupę na gulasz dania jedno gatunkowe dyni faszerowane multum przepisów ja wciąż odnajduje coś nowego i jej wtedy nie faktycznie sobie teraz o tej porze testujemy je zajadamy się, niemniej sądy nie pomarańczowe, które wyglądają jak taka no typowa dynia z kreskówki są te mniejsze popularność bardzo szukaj do zwolnień z uwagą uwierać wciąż popularne Hokkaido natomiast nie jest jedyna dynia, którą można zjadać ze skórką jest bardzo dużo odmian, które zyskują na popularności właśnie ze względu na łatwość w obróbce, czyli na to, że nie ze względu na to, że nie trzeba ich obierać takie, gdy należy też znana wszystkim Gdynia filmowa, ale są też dynie takie jak Garbo dnia delikatna dania Kasper ita dębu swój kolor to są dynie, które jak najbardziej z powodzeniem można zadać ze skórką różne są kolory różne kształty są, kiedy gigant i bardzo duża dynie giganty tak Atlantic działają również dynie jadalne są popularne dnia w konkursach, gdzie uprawia się najcięższe dynie no nas nie osiągają jakieś imponujących rozmiarów, chociaż takie setki kilogramów zdarzają natomiast najcięższe dynie na świecie w konkursach osiągają blisko tonę mam do tego daleko i pewnie w stanach Zjednoczonych dokładnie jak jakąś polecała dla właśnie osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę, bo często taki zarzut, że poprawa rządzenia to jest taka była żona właściwie smakuje tym co się do niej dodać, że trzeba ją porządnie przyprawić, żeby nabrała w razie wyrazistości jak to jest to prawda i te określenia one odnoszą się do tej klasycznej dyni w typie Elaine, której wspomniała właśnie klasycznej pomarańczowej natomiast ja polecam zawsze na pierwszą przygodę z dynią i takie zachęcenie do jedzenia nigdy nie wybacza to jezdnia, którą można zjadać ze skórką jest jedynie przypominająca Hokkaido, więc też gdzieś tam nam się przyjemnie kojarzy jest rozpoznawalna, ale w porównaniu do oka do ona będzie bardziej maślana wykończeniu będzie bardziej aksamitna miał się jednorodny młodziutki uwielbiam piec Londynie i ona nie wymaga dodatkowego 20 dodatkowego przyprawiania dodatkowych ozdób, ponieważ ten już sam w sobie jest na tyle dobry, że są podane z masłem solą jest genialną Gdynią jest właśnie bardzo łatwa w przyrządzaniu, ponieważ Adam ze skórką szybko się piecze łatwo kroić czy możemy zaobserwować czy może zaobserwować właśnie jako osoba zajmująca się tutaj uprawą, że dynie zyskują na popularności, że ten październik teraz już faktycznie dla Polaków takim dniowym miesiącu jest podobnie jak w innych krajach tak totalnie chociażby po tym, jak intensywne jest ten okres dla nas jak dużo mamy dzięki zainteresowaniu nią pracy, ale też ze względu na to, że co roku sadzimy też by jednak więcej i co roku sadzimy więcej różnorodnych odmian, czyli już klienci odchodzą od jak dania tylko wyłącznie tutaj do czynie filmowej, które są najpopularniejsze i skłaniają się w sięganiu po bardziej egzotyczne odmiany też takie odmiany wyspecjalizowane pochodzące z różnych rejonów świata popularne chociażby we włoszech na ravioli, które u nas powodzeniem udaje się uprawiać ten zmarł na Zachodzie i ta, kiedy nie są poszukiwane, czyli tak jedynie do zadań specjalnych dni nalewki również są też bardzo popularne dniach golizna, która wywodzi się z Majorki w tamtym rejonie świata przyrządza się ciasteczka określa kar karnawałowym tak jak u nas faworki tam przyrządzają ciasteczka zmian się dynie Figo istnej jest to też taka odmiana, którą ludzie pytają, ponieważ kojarzą właśnie są tego rejonu z, a to jest także dynie rosną właściwie pod każdą szerokością geograficzną mówisz z całego świata dokładnie tak jest, ponieważ dynie mają bardzo dużą rozpiętość jeśli chodzi o okres wegetacyjny sądy niektóre mają króciutki okres wegetacyjny to są chociażby dynie Hokkaido mają tylko łącznie 85 dni co jest stosunkowo krótko, żeby osiągnąć dojrzałość natomiast są też niektóre są bardziej egzotyczne rosną w cieplejszym klimacie są dynie, które potrzebują więcej czasu, żeby dojrzewać nawet 130 dni, więc u nas nie wszystkie się udają, ale większość, ponieważ ten okres wegetacyjny w Polsce dość sprzyja uprawie dyń jeśli chodzi o nasze ciepłe lato i do kiedy jeszcze wtedy nie rosną mniej więcej do końca października, dopóki nie ma intensywnych przymrozków nie są na zewnątrz dynia mocno nam się kojarzy z kulturą amerykańską szczególnie ze względu na Halloween obchodzone 31października, bo głównym symbolem tego święta obok duchów zombie czarownicy papieży głów jest właśnie wydrążona podświetlona od środka dynia z wyższych białymi zębami w samo święto ponoć luźno wywodzi się z obchodzonego w Europie północnej święto z okazji końca jesieni, ale na przestrzeni wieków obrosło też skojarzenia z różnymi świętami, które upamiętniały zmarłych tu dziś dotyczyło jakiejś formy łączności z zaświatami z tym co tajemnicze nienazwane pierwsza w stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween odbyła się prawie 100 lat temu 31października 1920 roku w mieście Ano oka w Minnesocie do naszej części Europy Helu trafiło po upadku żelaznej kurtyny i obecnie dla wielu osób jest okazją do przebieranek fajnej zabawy i właśnie drążenie dyni, ale Helou to niejedyne popkulturowe dniowa obliczenie można nie wspomnieć o fenomenie przyprawy papki z państw, która w stanach znana była od bardzo dawna, a jej globalny fenomen to zasługa jednej z sieciowych kawiarni, która kilkanaście lat temu zaczęła sprzedawać słodką korzenną mleczną kawę, czyli właśnie Pumpkin Spice latte, bo Pumpkin Spice to jest właśnie mieszanka przypraw, którą jak pisze Natalia Mętrak Ruda na swoim blogu przeszłość od kuchni opisana jest po raz pierwszy już w amerykańskiej książce kucharskiej z 1700 dziewięćdziesiątego szóstego roku, czyli Ameryka kuper i analiz MOS z siłą wskaże tam wymieszać gałkę muszkatołową kwiat muszka czołowe i imbir i wykorzystać takimi z ciasta z dynią, czyli amerykańskiego Pumpkin tai przepis na przeprawę nieco ewoluował i mniej więcej w latach pięćdziesiątych amerykańskie supermarkety sprzedawały już gotowe mieszanki pod nazwą Panki z państw, które składały się cynamonu imbiru gałki muszkatołowej ziela angielskiego po wymieszaniu tych przypraw wspiera pieczonej dyni np. Hokkaido uzyskujemy bazę do najpopularniejszej jesiennej kawy świata dynię pieczemy przez 40 minut 200 stopniach do 200 g upieczonej dodajemy pół szklanki z finansowanego mleka i 2 łyżeczki korzennych przypraw chwilę razem podgrzewamy i która gotowa możemy trzymać się w słoiczku w lodówce do tygodnia w 2 łyżki wystarczą, żeby zamienić kubek kawy ze spienionym mlekiem w pyszny jesienny przysmak otwarta kuchnia bardzo się zrobiło przytulnie jesiennej w tym duchu też szybkie polecenie książkowe publikacja stworzona na tę porę roku, czyli książka ciepło najprzystojniejszy poradnik osie banie Niny Czarneckiej nie tylko o jedzeniu, ale różnych metodach troski o siebie szczególnie w tym okresie, kiedy słońce coraz mniej spora dawka ciekawostek na temat, a już wtedy, ale generalnie holistycznego podejścia do zdrowia przepisy też są i to bardzo jesienne w duchu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj i słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA