REKLAMA

''Kolacje". 93 proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i desery

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-10-23 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:53 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Małgorzata Minta - dziennikarka, blogerka, autorka książek, ekspertka kulinarna

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu naszym gościem jest pani Małgorzata Minta dziennikarka blogerka autorka książek ekspertka kulinarna dzień dobry kłaniam się pani dzień dobry po mówi dziś o książce kolacja, czyli 93 prostych przepisach na przekąski sałaty makarony desery to książka, która ukazała się nakładem wydawnictwa znak koncept przy okazji tak osoba nie pani sprowokowała naszego wydawcy Tomasza Kopki, Rozwiń » żeby zmienić nazwę naszego cyklu, bo wychodzimy tutaj formuje niedzielnego obiadu przenosimy się Formuły niedzielnej kolacji NATO ido idealnie mają państwo 93 pomysły co jeść do tych audycji no dobrze to pozwoli pani też, że będę panią prowokował czy to, aby był dobry pomysł w czasach, kiedy większość stara się rezygnować z kolacji zamykać swoje spożywanie posiłków do godziny osiemnastej pani proponuje kolacje, które na ogół przeciągają się do późnych godzin wieczornych to Polacy są trochę umowną nazwą i pomysł na książkę zrodził się z tego, że sama bardzo rzadko jadam obiady przez takie obiady w rozumieniu UPO osiłek dane około dwunastej trzynastej, a większość z nas podejrzewam ten posiłek wprowadza do kanapki jakieś drobne przekąski jedzone jej teraz znowu w biurze czy w miejscu pracy na, bo już raczej wróciliśmy z pracy domowej zdalnej z powrotem swoich miejsc zawodowych biurowych i w tym momencie ten główny posiłek dnia przerzucił się na późne popołudnia tutaj niestety Polski język się no właśnie, kto nas czy to będzie kolacja czy będzie późny obiad skoro będzie obiad to co jest łączem co się dzieje z kolacją, a jest sama też tym objęte jakoś tak nie wiem pomijam w momencie, kiedy pracowałam w biurze firmy nie bardzo lubiła jeść, a czy to se kantynie, a w filmowej zresztą zbiorowej strącać nie pan też się swoją rzecz, a po prostu za bardzo lubię jeść nie chcę, żeby nam się kojarzyło z pracą i zawsze wolałam przerzucić tą przyjemność już na moment, kiedy mogą będę mogła się wyciszyć, a czy to w domu obok czy skwar wiem poza tym wydaje mi się, że chyba teraz takim największym trendem jeśli chodzi o wstrzymanie będzie reżimu żywieniowego jest praktykowanie tzw. okien żywieniowych, czyli tak żyjemy w określonym przedziale czasu, a niekoniecznie do konkretnej godziny, czyli może być od jedenastej do dwudziestej jeśli trzymamy się 9 godzinnego okna czy od dwunastej do dwudziestej albo nie od szóstej szesnastej w zależności od tego czy jesteśmy nocnym trybem nocnym szczytem porannym typem osoby i tego co nam służyć, ale pani takiej obserwacji, że jednak porzucamy posiłek jako pretekst do tego by się spotkać by porozmawiać by celebrować na rzecz dobra dostarczenie organizmowi tego co jest potrzebne by funkcjonował takiego zastrzyku energii troszeczkę sprowadziliśmy siebie samych do roli robotów, którzy w pracy, które w pracy muszą wykonywać ileś zadań powierzonych namalował tutaj posiłek schodzi zupełnie na dalszy plan wolę wierzyć, że tak się nie dzieje i wydaje mi się, że te doświadczenia, do których bardzo często teraz się odwołujemy, a że w rozmowach naszych zachowaniach czy zwyczaj, czyli te 2 lata pandemii, żeby byliśmy skazani na to, żeby tylko jeść samemu w domu i niekoniecznie mogliśmy się spotykać znajomymi nauczyły nas wartości to pierwsze spotkanie międzyludzkich kontaktów międzyludzkich i tego, że pretekstem do tego kontaktu może być wspólne jedzeniem dobrze to w takim razie proszę powiedzieć zarysować się nam co pani proponuje w swojej książce jeśli chodzi o te kolacje i skąd akurat taka liczba liczba jest wyłącznie przypadkowa po prostu tyle pomysłów chce czy receptur udało nam się zmieścić w książce jest wykładem abstrakcyjna nierówna liczba dobrze też może intrygować na okładce, a tak jak pan wspomniał na początku o są to rzeczy dość proste niewymagające dużego nakładu pracy czy dużego nakładu czasu w kuchni, bo znowu jest zazwyczaj posiłek, który spożywany po całym dniu czytało i pracy czy to intensywnego odpoczynku niekoniecznie mając ochotę na to, żeby sygnować kolejne nakłady energii na spędzanie czasu w kuchni na pracę w kuchni są rzeczy, które sama jak bardzo chętnie albo rzeczy, które bardzo chętnie podaje inne, bo przyznaje, że mi największą przyjemność sprawiała gotowanie karmienie innych niekoniecznie siebie mój własny posiłki są bardzo bardzo proste i dopiero w momencie, kiedy mogę współdzielić ten posiłek z innymi to jest dla mnie to takie ostateczne szczęście i wtedy mam największą ochotę do tego, żeby się wyżywać gotowaniu, a przepisy są raczej nie pracochłonne wymagające bardzo zaawansowane umiejętności kulinarnych ani bardzo zaawansowane gadżetu już kierowałam się też tym to weryfikowały my jeszcze z moją redaktorką Olą Ptasznik, żeby te przepisy tego oparte na produktach, które są raczej łatwo dostępne, a i na zasadzie produktów, które są może niekoniecznie w najmniejszym osiedlowym sklepiku gdzieś na rogu, chociaż powierzą połowa tych przepisów spokojnie jest wykonalna z takiego asortymentu, ale można dostać też supermarketach dla instruktorów czuliśmy się chyba dość dobrze korzystać z nowo przez ostatnie 2 lata, a czy większych sklepach, ale też wychodzę poza taki kanon produktowe i postaram się pokazać jak wykorzystać może mniej oczywiste rzeczy, a w UE, gdyż prostych i nie dzień wspierających daniach, bo znowu jedzenie jest zbyt przyjemną rzeczą, żeby miał nas onieśmiela budzi jakieś negatywne emocje raczej norma sprawiać przyjemności oraz od Żywiec czy to fizjologicznie czy psychologicznie emocjonalny muszę przyznać, że książka podzielona jest bardzo nieoczywisty sposób to znaczy nie ma jednolitego kryterium wystarczy spojrzeć też na nazwy poszczególnych rozdziałów, skąd ten pomysł to jest wynika to pani inspiracji po prostu trochę inspiracji trochę ze może ucieczki od schematów książkowych może też się z takiej ochotę trochę zaintrygowani dziś po oskrobaniu czytelnika, żeby zajrzał do rozdziału nawet jeśli domyślnie nie miałby takiej potrzeby kimś takim przykładem takiego rozdziału może być choćby rozdział melanż, gdzie znalazły się przepisy idealne na sytuację, kiedy podejmujemy więcej osób niekoniecznie mamy tyle krzeseł, ale tych osób się pojawia są to drobne rzeczy do jedzenia, a niekoniecznie przy stole niekoniecznie, używając noża widelca nie i pełnego zestawu naczyń sztućców, a rok tej rzeczy do ręki raczej rzeczy, które mogą sobie poczekać trzeba wydawać, a -13 i podejrzewam że, gdybym nazwała może taki rozdział drobne przekąski na przyjęcie to ktoś by do takiego rozdziału mógł zajrzeć tylko w sytuacji, kiedy go czekało przyjęcie przekąską owe, a może mniej oczywista nazwa będzie powodem, dla której też zajrzeć co jest w środku niekoniecznie kierowany konkretną potrzebą nie chciałbym gdzieś narzucać pani swojej woli, ale tak delikatnie zasuw Louie czy aby sprzedaż suplementu pani książki druk, w którym będzie rozdział noszący tytuł na czas kryzysu, bo myślę, że w kulinariach za chwilkę zacznie też pojawić się taki trend, który będzie też zwracał uwagi albo inaczej sytuacja gospodarcza na świecie też odbije swoje piętno na tym co jemy jak wiemy za ile jemy, tworząc te przepisy starałam się nie korzystać z bardzo drogich produktów, ale też uczulamy środku czułam w środku na to by mądrze podchodzić do gotowania, iż mądrze w sensie kupowania produktów zaopatrywania swojej spiżarni lodówki, a w c w samym wstępie też poddaje kilka pomysłów na produkty, które warto mieć wspiera chce, które są takim idealnym nic nie wiemy pakietem ratunkowym na sytuację, kiedy nie mamy czasu wyjść, a zrobić zakup nie chce nam się tego robić, ale wydaje mi się, że spokojnie można też informacje interpretować się przez zastosowanie wobec rzeczy, które już mamy w tych szafkach czy już mamy sprawcę w jakieś resztki kaszy makaronów, a uszka soczewicy czy puszka ciecierzycy a bo z wielu z nas gdzieś tam takie zasoby ma czy zapasy, a niekoniecznie mamy pomysł co z nim zrobić ci często niestety się zdarza, że rzeczy lądują też nie koszą na marnowanie jedzenia nie dojdzie jest olbrzymim problemem w ogóle w Polsce z jakiegoś powodu jest bardzo znaczący inne problemem, gdyż mogłoby się wydawać, że jesteśmy wychowani w kulturze szacunku do do jedzenia to wydaje mi się, że to, o czym pan wspomniał i nasilający się kryzysy ekonomiczne coraz bardziej odczuwalny kryzys klimatyczne gna mocno nam uświadomi, żeby bardziej rozsądnie ani rozrzutnie podchodzić z tego co wkładamy do koszyków zakupowych jak później z tego korzysta ME and my w domach mi też chciałam zwrócić uwagę że, chociaż tego nie piszemy nigdzie kłamca większość tych przepisów to są przepisy bez mięsna, a przez wszystkie są bezmięsne pojawia się tu ludzie szyła, którego jestem uzależniona, które z niesamowitym nośnikiem smaku, a te, a gotowanie jednak na bazie produktów roślinnych nieprzetworzone, czyli warzyw kasz ryżu makaronu jest raczej stanie się najdroższym produktem, jaki możemy chyba włożyć do koszyka przed grupą produktową jest mięso i z drugiej strony jest to też grupa produktowa, dla której nie powinniśmy nadużywać swojego zdrowia a, a jeśli już spożywać produkty mięsne wydaje mi się to bardzo roztropnie wtedy naprawdę mamy ochotę i bardzo dobrej jakości, bo w ten sposób też budujemy i zdrowy rynek, a produktów spożywczych to chciałbym w takim razie poprosić panią zebrała pani no najciekawszy przepis do zaproponowania teraz mówię teraz, bo w niedzielę nie każdy ma w swojej lodówce to co jest potrzebne by przygotować wykwintną kolację, ale niech to będzie taka prosta w oparciu o produkty, które pewnie są w szufladzie lodówce każdego z nas no to na pewno każdy z nas ma jakiś makaron albo jakiś ryż przepisem, który bardzo lubi, kto jest w książce jest makaron sosem cytrynowym i z PiS chciałbym grać to pan lata to jest po prostu podsmażone bułka tarta, a ten z południa Włoch, gdzie niekoniecznie na makaron posypuje tartym serem, ale właśnie podsmażoną bułką tartą na idzie, a doprawione nią tak podawane na kalesony przykład Sycylii, a tutaj to bułkę tartą trochę zły podrasowany czujemy pistacje ami wystarczy dosłownie garstka orzechów, ale równie dobrze mogą być pewni, że jak, gdzie znajdziemy, a że szafce i innym rozwiązaniem jest Liza to, a w książce jest jednak, że to wiosenne 1 jesienna wiosenna jest wszystkim niedźwiedzim, chociaż znowu używamy danych jest to czas niedźwiedzie, które można kupić gotowe albo może mamy gotowe, ale też spokojnie można zastąpić pesto bazylia złem, a że nowelizacja jesienne tory za to z kurkami i znowu mogą to być też inne grzyby, które może mamy w zamrażarce albo mamy po sobotnim spacerze do lasu i nie wiemy co z nimi zrobić, a AM 1 drugi przepis to jest maksymalnie pół godziny w kuchni, ale pewno bardzo dużo satysfakcji i no mam nadzieję miłych doznań smakowych potem, a czy jest pani w stanie powiedzieć w Polskiej tradycji kulinarnej czy kolacji jest w stanie wspiąć się nie wiem na pierwsze miejsce ze względu na to, o czym mówiła pani na początku zmiana charakteru naszej pracy też coraz mniejsze przywiązanie się do takiego wspólnego celebrowania posiłków jak w tej chwili wygląda to podium polskich posiłków jak może wyglądać przyszłość moim zdaniem chyba ta hierarchia bardzo mocno zależy od tego jak mamy tryb życia czy pracujemy od do czy jesteśmy tzw. finanse kami bilans Rami a jaki mamy status rodzinne euro w UE we wstępie książki pisze, że uczono nas, że najważniejszym posiłkiem dnia powinno być śniadanie ja sama bardzo lubię śniadania celebrować, kiedy Magda nie czas, ale kolacja może być śmiało tym najprzyjemniejszym, bo jest momentem, kiedy już mamy cały dzień za sobą no powinniśmy trochę się odciąć od tych wszystkich się stresów problemu tego co przeżywaliśmy przez poprzednie 812 godzin i na chwilę możemy usiąść zrobić dach Żydach i nie myśleć o niczym innym poza tym mamy lokale Jerzy Zając się rozmową z osobą, a czy osobami, z którymi ten posiłek spożywamy też może bardzo idealistyczne podejście, ale wydaje mi się, że warto czasem mieć takie idealistyczne z miej marzenia, bo chyba tylko wtedy mają szansę się spełnić Małgorzata Minta dziennikarka blogerka autorka książek m.in. tej, której dziś mówiliśmy, czyli kolację 93 o, czyli 93 proste przepisy na przekąski sałaty makarony desery skłaniam się, że pani dobrej smacznej niedzieli wzajemnie bardzo dziękuję do usłyszenia państwu zapraszam teraz skrót informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA