REKLAMA

Gastronomia, kryzys i hedonizm

Otwarta Kuchnia
Data emisji:
2022-10-24 19:20
Audycja:
Czas trwania:
11:05 min.
Udostępnij:

Dziś trochę inaczej niż zwykle – zamiast o produktach i daniach, jest o tych co dania serwują i z tego żyją. O tym jak kryzys wpływa na branżę gastronomiczną, kto się poddaje, kto nie daje, a kto urządza bale na Titanicu. Do tego krótka relacja z konferencji MADE FOR RESTAURANT.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka zapraszam do otwartej kuchni dziś audycja trochę inna niż zazwyczaj myślę, że przyzwyczaili się już państwo, że zwykle tematem przewodnim jest jakiś produkt spożywczy danie albo zjawiska związane z sezonem, bo było od dyni i jabłkach i ziemniakach wszystkie dotychczasowe wydania są oczywiście dostępne na stronie Radia TOK FM w aplikacji można sobie odsłuchać dziś jednak będzie trochę inaczej będzie o gastronomii raczej o obecnej Rozwiń » sytuacji branży i jej kondycji, a do tematu zainspirowała mnie konferencja Made for Restaurant, która właśnie dziś odbywa się w Krakowie przyjechali na nią restauratorzy z całej Polski porozmawiać o sytuacji branży było sporo zaskakujących wniosków, ale o tym później temat inflacji drożyzny oszczędzania wielokrotnie na antenie Radia przewija się w ostatnich miesiącach i nic w tym dziwnego, bo dotyczy wszystkich wzbudza emocje i dziś trochę o tym jak kryzys inflacja ostatnio trudne 3 lata na gastronomię odbijają właściwie co rusz dochodzą głosy o jakich cięciach zamknięciach sama znam biznesy, które ze względu na ceny prądu gazu zamykają się np. na całą jesień zima branża, która nie zdążyła jeszcze dojść do siebie po utrudnieniach lockdownach pandemii mierzy się teraz jak my wszyscy z szalonymi podwyżkami towarów usług i wzrostem stałych kosztów własnych, a przede wszystkim spadkiem liczby klientów, których oczywiście również uderza wzrost cen i no i wydaje się, że tak kogo biznesowo nie zdobył covid tego robić może właśnie kryzys inflacja w innej, która dziś takie pytanie, które też sobie zadaję czy cały ten kryzys nie zahamuje nam rozwoju branży i całej sceny gastronomicznej, która do pandemii rozwijała się naprawdę wyśmienicie aż miło było patrzeć na ten Polski rynek restauracyjny otwierały się nowe miejsca nie tylko dużych miastach wydawało się, że bez powoli zmierzamy w kierunku zachodniej Europy, gdzie chodzenie do lokali jest takim elementem codzienności po prostu stylu życia tymczasem restauratorzy właściwie mi już od wiosny mówią, że widać wyraźny odpływ klientów być może to jedzenie na mieście w obliczu ciężkich czasów będzie wymagało poważniejszych okazji niektórzy ponuro wieszczą, że obecna sytuacja cofnie polską gastronomią i to nawet 20 lat bardzo ciekawa co państwo o tym sądzą inny adres mailowy kuchnia małpa TOK kropkę FM to jest taki adres, na które można wpisać się swoimi refleksjami w tym temacie dzielić te ponure przewidywania dotyczące gastronomii oczywiście nie biorą się z nich kontem w wakacje opublikowano raport z badań PMR, z którego wynikało m.in. z powodu wzrostu cen ponad połowa Polaków korzystających z usług Horka ogranicza wydatki niż 66% tych osób ogranicza wizyty w lokalach gastronomicznych nie dalej jak 3 tygodnie temu Rzeczpospolita opublikowała raport przygotowany na zamówienie redakcji, z którego wynika, że lokale masowo zawieszają działalność, a w kryzysie cierpią tak bar jak eleganckie restauracje no i dane tam przytoczone robią ponure wrażenie od stycznia zawieszone już działalność prawie 4000 punktów gastronomicznych co w porównaniu do końca ubiegłego roku stanowi blisko 60%owy wzrost liczby zawieszonych firm do tego blisko 34 firm ma poważne kłopoty finansowe w jak już wspominałam pretekstem do tego tematu audycje konferencje, które dziś w Krakowie się odbywa i poświęcona jest właśnie branży gastronomicznej i jakie mam z tej konferencji wnioski okazuje się, że nie jest tak źle zresztą posłuchajcie państwo sami otwarta kuchnia, a ze mną Agnieszka Małkiewicz, że tak naprawdę organizatorka konferencji Made for Restaurant c konferencji w czasach kryzysu, bo trzeba powiedzieć, że sytuacja branży jest bardzo trudna i przewrotnie temat przewodni to hedonizm, dlaczego tak, dlatego że my jako branża mamy pewnego rodzaju odpowiedzialność, żeby w tych smutnych czasach poniekąd napędzane smutkiem przez media chcemy poczuć naszą rolę ją podkreślić jesteśmy od tego, żeby dawać radość radość przy stole przez rozmowy bycie razem przez panią jedzenie i od tego są restauracje co ciekawe widać, że branża naprawdę czuje, bo goście przychodzą restauracji tłumnie no tak, ale pewnie nie do wszystkich nie do wszystkich, bo tak jak co rusz dochodzą informacja, że to się co zamyka się zwija jakiś biznes, że koszty prowadzenia działalności na straszliwe wzrosły to wszystko jest prawda restauratorzy, którzy mają rzeczywiście dużo gości mówią, że restauracja jest pełna, ale niestety marże powodują, że nie zarabiają tyle co rok temu 3 lata temu, więc to jest pewnego rodzaju paradoks ludzi jest więcej, ale zarobki restauratorów wcale zwiększenie są jak sobie z tym radzić jak funkcjonować, jakie tutaj są pomysły tak naprawdę na sytuację, gdzie co niektórzy decydują się po prostu np. w restauracji zamyka, owszem, natomiast ci, którzy rzeczywiście mają siłę przetrwania mają wiedzę mają długoletnie doświadczenie umieją otaczać się ekspertami naprawdę całkiem nieźle sobie radzą rzeczywiście tak jak mówię nie jest to może tak dobrze jakieś 3 lata temu, ale nie narzekają na zyski, owszem, narzekają na wzrost kosztów natomiast jest mimo wszystko szansa na to, żeby restaurację całkiem dobrze działały rozumiem, że trochę takie założenie, że nie można się za bardzo pogrążyć smutków w kryzysie w takim myśleniu trochę katastroficznym, które na ostatnie lata dominuje tylko, że może restauracja czy w ogóle restauracyjny biznes gastronomia ma być taką odskocznią od szarości tej codzienności tak nawet muszą wiedzieć, że niektórzy niektórzy eksperci w czasie naszych paneli mówili coś o tonącym okręcie, że zachowujemy się dzisiaj w restauracjach jako goście, jakby jutra miało nie być, więc z realną tonik baza pytań IQ także jest o wiele większe spożycie alkoholu i rzeczywiście rachunki są dużo wyższe nie tylko ze względu na ceny, więc jest mnóstwo paradoksów, ale też bardzo ciekawych zjawisk, które też wynikają z tego, że mamy gości nowych gości z zagranicy ludzi z Ukrainy, którzy naprawdę w znacznej części mają pieniądze je wydają naszych restauracjach, więc trzeba spojrzeć na to wszystko co się dzieje na rynku z wielu stron, bo jedynie narzekanie nie jest prawdą dzisiejszej rzeczywistości jesteśmy w Krakowie z ta edycja konferencji właśnie w Krakowie się odbywa no tutaj gastronomia też dość mocno oberwała w związku z spadkiem liczby turystów, która ostatnie 3 lata to właściwie ciągły ciągły spadek no i mnóstwo zamknęło się biznesów, które na tych turystów właśnie był nastawiony był też panel tego dotyczące tak uwaga to nie do końca jest także nie ma turystów tylko nie ma turystów grupowych turystów indywidualnych jest sporo rozmawialiśmy też o turystach podzieliśmy turystów na turystów z Polski na turystów indywidualnych zagranicznych, ale pojawił się też takie nowe zjawisko jak turysta lokalny, czyli np. wędrujący do restauracji lokalnej z innego z innej części miasta, więc naprawdę tych zjawisk jest bardzo dużo i zdefiniowanie dzisiaj no myślę, że dało natchnienie wielu osobom, żeby spojrzeć na ten biznes zupełnie innej strony no trochę chyba zadać kłam tej narracji, że jest bardzo źle w gastronomi zdecydowanie tak dzisiejszy dzień wniósł sporo optymizmu oczywiście nie można udawać, że się nic złego nie dzieje, bo mamy wojnę inflację rosnące ceny mediów nie da się przed tym uciec, ale mimo wszystko nie można mówić tylko, że jest źle, bo jest też mnóstwo hedonizmu na rynku są tacy co na pohybel wszystkiemu otwierają w tych trudnych czasach nowe biznesy i jest to bardzo ciekawe, bo pojawią się też restauracje ekskluzywne hotele ekskluzywne, więc tak, jakby szansa na nie jest widoczna szansa na takiego zamożnego klienta, ale muszę powiedzieć, że rozmawiał z restauratorami widzę 2 postawy 1 jest bardzo asekuracyjne nie będę inwestował mówią doświadczeni restauratorzy, ale i restauratorzy równie doświadczeni mówią, że też świetna okazja, żeby przyjmować restauracje, które sobie kiepsko radzą, więc cały czas są 2 strony medalu, które pokazujemy 1 słowem nie grozi nam Polska bez Gastro biznesu czy cofnięcie się np. do lat dziewięćdziesiątych rozumiem wręcz przeciwnie jest mnóstwo inicjatyw, ale też pandemia, która nauczyła nas jeść zamawiać, bo myśmy dość jedzenia domowego, ale są też takie inicjatywy jak kuchenne rewolucje, które niezmiennie od ponad 10 lat próbują gastronomii nie tylko w dużych miastach, ale właśnie w Polsce EBI dzisiejszy panel pokazał, że tych restauracjach też nieźle się dzieje tym optymistycznym akcentem zakończymy bardzo dziękuję i wielkie dzięki zapraszam do restauracji bardzo jestem ciekawa państwa opinii czy obecna sytuacja wpływa na państwa nawyki częstotliwość chodzenia do restauracji wybór miejsc czeka na wiadomości pod adresem mailowym kuchnia małpa TOK kropkę FM z przyjemnością przeczytam co państwo sądzą o tej sprawie otwarta kuchnia jak już nam się trochę hedonistyczny zrobiło to w tym duchu będzie dzisiejsze polecenie książkowe jeszcze pachnące farbą drukarską, bo to właściwa pozycja premierowa wino przelane na papier autorstwa Kuby Janickiego Tomasza Kosińskiego Magdalenę Kubiaczyk i Anny Klich, czyli grupy winiarzy pasjonatów to taki bezpretensjonalny poradnika przewodnik napisany dużą lekkością i humorem solidna dawka wiedzy o winie podlana historią anegdotami praktycznymi poradami wydawnictwo reklamuje książkę hasłem wszystko co chcesz wiedzieć o winie, ale boisz się zapytać i powiem państwu po lekturze stwierdzam, że nie ma w tym wiele przesady myślę, że spodoba się Winiarskim eksperta, jaki amatora Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA