REKLAMA

"Na warzywach i owocach wybierają, co chcą. Dział ze słodyczami omijamy" Katarzyna Bosacka o swoich sposobach na zdrowe żywienie dzieci

Co z ciebie wyrośnie?
Data emisji:
2022-10-25 18:00
Prowadzący:
Czas trwania:
46:57 min.
Udostępnij:

Jak zadbać o zdrową dietę nastolatka, który w ramach buntu sprzeciwia się narzuconym przez rodziców zasadom, a od domowych obiadów woli słodycze, fast foody i napoje energetyczne? Katarzyna Bosacka jako dziennikarka od lat zajmująca się tematyką zdrowia i nieuczciwych praktyk producentów żywności, a prywatnie mama czwórki dzieci, z których troje wkroczyło już w wiek nastoletni, zdradza swoje patenty na to, jak zadbać o to, by dzieci chciały jeść zdrowo. Do wysłuchania kolejnego odcinka podcastu "Co z Ciebie wyrośnie?" zaprasza Karolina Oponowicz.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
co ciebie wyrośnie dobry Karolina Oponowicz witam w kolejnym odcinku jego podcastu co ciebie wyrośnie to taki podcast, w którym jak mam nadzieję państwo wiedzą słuchają go regularnie z mądrymi ludźmi swoimi ludźmi rozmawia o różnych rodzicielskich wyzwaniach i wspólnie zastanawiamy nad tym jak to z takich patowa sytuacji wyjść jak naj rozsądniej będzie taki temat, który w, którym może mało rozmawiamy w takich kontekstach czy mało znamy poważnie, chociaż to jest temat, Rozwiń » który jest Super poważny to jest temat, który zajmuje bardzo dużą część rodzicielskiego życia, a mianowicie jedzenie żywienie dzieci i naprzeciwko mnie siedzi Katarzyna Bosacka dzień dopraw dziennikarka specjalistka dla mnie w moim odczuciu spec jest od zdrowego rozsądku w kuchni absolutnie tak bardzo mało sosów w twoje spojrzenie Kasiu, twoje przepisy, ale też to twoje tropienie ściem w sklepach nie tylko w sklepach, ale też w firmach, które zajmują żywieniem jest dla mnie bardzo cenny jest dla mnie też ceny w kontekście rodzicielskim no jesteś mamą czwórki dzieci i zastanawiam się jak to zdrowe żywienie trafia jak to taki zdrowy rozsądek zdrowe żywienie wygląda w rodzinie Bosacki czy to oznacza, że poselskich dzieci nie chodzą do Magdy nadanie piją gazowanych napojów uwielbiają warzywa kasze i bardzo mało, używając soli i nie chcą cukru no i w ogóle etykiety te wszystkie produktowe połykają w sklepie szybciej niż reklamy inaczej jeśli ktoś się myśli, że w rodzinie Bosacki ich jeszcze tylko śruta byliśmy borówki i chodzi w łapkach łyka to tak rzeczywiście nie jest nasza jest ci od czasu do czasu jedzą chipsy są też od czasu do czasu napoje gazowane, ale muszę cię zaskoczyć jeśli chodzi o McDonalda to miało taką sytuację, bo wciąż w czwartym dzieckiem i rzeczywiście prowadziłam wtedy 2 programy w telewizji w tym program dla młodych matek z tyłu siedziała trójka dzieci, które odebrałam z różnych zajęć jedziemy na przejeżdża w Wilanowie obok McDonalda ją wysłuchać, chociaż raz może wejdziemy tam już są proste tak zmęczona nie mam siły przygotowywać kolację 1 raz, a wszy cała ta trójka z tyłu nie mamo to jest obrzydliwa jedzenie, więc tak naprawdę chyba edukacja taka żywieniowa zaczyna się nawet nie przystoi la, ale już w ciąży i może powiedzieć, że może to być jedynie moje odczucia absolutnie, ale również są pewne badania, które to potwierdzają np. są badania amerykańskie, które mówią, że kobiety, które w ciąży jedzą bardzo dużo fast foodów to dzieci też będą sięgały po fast foody i jak tak patrzą na to moje życie z czwórką radosną, gdzie oboje rodzice byli bardzo intensywnie pracujące no bo kradł, bo młode małżeństwo, bo trzeba wyjechać na wakacje, bo dzieciom potrzebne są różne rzeczy, więc musiałam pracować, ale też chciałam pracować jak patrzymy się żywią poszczególnych ciąża to pierwsze dziecko wiadomo to jest zawsze pierwsze koty za płoty człowiek stara się być taki bardzo no zdrowy i nowym trzęsie się nad tą pierwszą ciążą, więc żywiłem się można powiedzieć bardzo dobrze w drugiej ciąży już miałam dziecko w domu pracowałam na pełnym etacie i właściwie żywiłem się byle jak to co nie trzymało przy życiu to było węglowodany, bo mózg zmęczone ciało zmęczone potrzebował po prostu tego zastrzyku energii i muszę powiedzieć, że druga córka nasza w sumie z tej całej czwórki odżywia się najgorzej trzecie dziecko Zofia już było bardziej świadoma też już wtedy zajmowałam się tematyką żywieniową no i Franek w ogóle przez całą ciążę przytyłam zaledwie 13 kg z czego ważył 4, a ja jadłam głównie kasze i kapustą kiszoną i kapuśniak i Franek jest po prostu mistrzem świata to jest dziecko, która uwielbia warzywa i uczy inne dzieci jakieś warzywa np. tak było w przedszkolu w szkole kocha grzyby lubi krewetki zjem w zasadzie wszystko co posiada i mi się wydaje i to bardzo często nawet pani profesor cukrowe ska z centrum zdrowia dziecka ona mówi, że liczą się pierwsze 1000 dni jeśli chodzi o żywieniu, ale właśnie od tego momentu kiedy kobieta, kiedy rodzina, kiedy partnerzy zdecydują z zorientują się, że są w ciąży to ten początek też jest bardzo ważne, bo to co my jemy, a my kobiety wciąż tak samo jedzą nasze dzieci, chociaż następuje taki moment, kiedy dziecko wkracza nastoletni ości są słynne opłaty sieciowe, które rozwijają w ogóle mózg tak bardzo się przebudowuje to jest taka sytuacja, w której często dzieci odchodzą od tych zwyczajów domowych czy mają takie wielkie zapotrzebowanie na cukier, że dosyć charakterystyczne jest parcie na wtedy na schody czy widzę oblężone Żabki dzieciaki stojące po kolorowe bączki Artur też słyszałam o tym od lekarzy rzeczywiście często zapotrzebowanie w tym okresie jest związane z tym, że mózg potrzebuje plus oczywiście te dzieciaki gdzieś od odwracają się od tych naszych wzorców oczywiście, że ci wszyscy, którzy zajmują się ożywienia mogą ex cathedra mówić tak najważniejsze są warzywa owoce, ale przychodzi ten dzień codzienne po pierwsze mamy sytuację taką potrzebę mojego dziewięciolatka i on jeszcze jest na tym etapie, że traktuje nas rodziców jak niemalże bogów jeśli my byśmy powiedzieli słuchaj stary za chwilę tutaj spadnie deszcz oranżady tą to pewność dobrze za nie wiem będzie dobra argumentacja poważnie to powiem to on w to uwierzy natomiast nastolatek jest na etapie odklejanie się od rodziców buntu tak, że właśnie nie będzie robił tak jak rodzice każą i wiem to, ponieważ no już w tej firm ma trzecią nastolatka w domu za chwilę jeszcze za parę lat będzie będzie czwarty i to jest naturalne tam tam bunt po drugie mamy sytuację całą związaną ze szkołą to dzieciaki są naprawdę obciążone to, czego ono się uczą, jakie są ogromne wymagania w jak dużo muszą zakuwać pamiętam jak przejechać mieszkaliśmy przez jakiś czas w Kanadzie przez 3 lata jak wrócę tutaj do polskiego systemu wróciliśmy z dziećmi i córka gimnazjum przyniosła muszą się nauczyć na pamięć pamiętam takie były 4 strony w podręczniku od chemii jak wygląda laboratorium chemiczne jak się nazywa każdy przedmiot, który w tym laboratorium, występując z kompletnie do niczego niepotrzebna i tam był i palniki Schalke i Lewko już nie pamiętam co jeszcze ją kły na pamięć bez sensu to nigdy nie będą nikt nie będzie chemiczka dokonał lepiej, żeby się nauczyła, jakie składniki chemiczne, jakie dodatki chemiczne np. żywności występują to będzie do niej dużo ciekawsze interesującej tu dochodzimy do momentu kolejnego, że Polska szkoła nie uczy polskich dzieci jak się żywić odpowiednio, bo ważniejsze żywienia glony zielone i pantofelka, a to żywienia jest raczej na zasadzie ile węglowodanów białka ile tłuszczu są leki takie abstrakcyjne zupełnie informację nie ma zajęć z robienia zakupów zachowań konsumenckich z czytania etykiet to wszystko powinno być w szkole moim zdaniem, ponieważ mamy żyjemy w świecie żywności tak przetworzonej i tak podrabiane na każdym kroku to się każdemu przed to mi się bardzo przydało mi polonistce zaczęłam pierwszy raz zgłębiać to wiele lat temu kilkanaście lat temu zaczął zajmować właśnie etykietami jest to wszystko razem nakłada się na ten obraz nastolatka, który jednocześnie jest też taki zniechęcony zblazowany i wiecznie niezadowolony tak jest bardzo często klasyczna sytuacja, kiedy otwiera lodówkę u nas jest taka dwudrzwiowe patrzy tam postów wlewa się z tego dawki nic nie ma więcej nic nie ma, więc to jest jakby klasyczny nagłaśnia ten przypadek jest bardzo trudne, ale muszę powiedzieć jednocześnie wszystkim rodzicom, którzy martwią się są na tym etapie, że właśnie dziecko się odżywiać zdrowo, że nastolatek wyznał ma gdzieś tam z jakiś torebki po chipsach czy po napojach gazowanych, że to mija zupka chińskich także Jan mi, że mi oto zafascynowanie i jeśli ta mam takie tory wychowawcze w domu by odpowiednie, bo przecież cała ukazał też oprócz tej ciąży, która bardzo ważna potem to jest ten dom mam nadzieję, że jeszcze o tym opowiemy do tego przejdziemy to ten nastolatek potem wraca wraca i jest wdzięczny chociażby jak przyjedzie i gdzieś studiuje i może zjeść domowy obiad wtedy zaczyna doceniać mam nadzieję, że do tego etapu dociągnie to jest kolejne takie świadczenie rzeczywiście to było dla mnie ważne to to zdrowe żywienie za chwilę tylko do tego przejdziemy, jaką przed oczami mam takie wspomnienie wychodzimy od mojej cioci z takiego rodzinnego obiadu ciocia robiła własnoręcznie kartacze nie to jest taki cudowny właśnie tak ślinka cieknie WI co jest Suwałk, więc to było wszystko tak jak należy rozważyć mam absolutnie nie było boskie i pamiętam moja mała wtedy córka stanęła powiedział tak miast 4 lata dziękujemy, choć statycznego bez konserwantów parabenów tak zapytam wszy rękę, więc tak teraz adres jest fanką zupek chińskich i energetyków, ale trzymam się ze sławy rzecz, że to minie no wierzę w to, że to minie, że też nie mam nie ma w tej chwili z tym walczyć nowo to tak jak walka z wiatrakami, ale chciałem tylko do tego zdrowego żywienia przejść, bo w tym podcaście bardzo często te nasze rozmowy zaczynają się od lęków od tego czy rodzice się boją no bo jakoś dawno do tego doszliśmy, że lęk często jest kiepski doradca mam wrażenie, że jeśli chodzi o żywienie to też lęk bywa czasem kiepskim doradcą, bo mamy dziś zakodowane, że dzieci trzeba żywić zdrowo zdrowo oczywiście tylko pytanie co się za tym zdrowym żywieniem kryje np. mam wrażenie szczególnie w takich wielkomiejskich środowiskach, że to zdrowe żywienie to równo się ekologiczne Eko sklepu albo produkty Eko półki no teraz ruszy z absolutnie moda na te wszystkie produkty bez rektor z bez glutenu, ale powiedz mi czy zdrowe żywienie dzieci zdrowe żywienie rodziny to rzeczywiście jest żywienie ekologiczne również równa się zakupy w sklepach ekologicznych no i tak nie, dlatego że jeśli kogoś stać na produkty ekologiczne to musimy pamiętać, że są to produkty chronione prawem unijnym i naprawdę tego symbolu zielonego listka z numerem certyfikatu, czyli certyfikatu nie można sobie kupić na bazarze rolnicy producenci dostają dotacje właśnie, dlatego że produkuje ekologicznie, że nie stosują żadnych środków ochrony roślin żadnych nawozów sztucznych antybiotyków hormonów itd. przy tej produkcji, więc jest to żywność tzw. czysta, czyli jeśli teraz wyszło byśmy do pobliskiego sklepu czy to jest nadto nie wiem Kaufland Lidl Biedronka w jakikolwiek inny sklep i kupiłyby my coś ekologicznego powiedzmy marchewka i dało byśmy ją do badania to norma na wszelkiego rodzaju dodatki do tej marchewki, czyli właśnie metale ciężkie nawozy sztuczne pestycydy herbicydy fungicydy itd. wynosi 0 natomiast, żebyśmy kupiły marchewkę taką zwyczajną konwencjonalną to te normy unijne są inna może być tam śladowa ilość poszczególnych tych składników najczęściej jednak badania pokazują, że warzywa owoce nie są tak mocno zanieczyszczone pestycydami czy jakimiś innymi dodatkami jest problem z kaszami np. dużo większe było takie badanie konsumenckie nowe, które pokazywało, że kasze mają w sobie pozostałości Leafa status chociażby, więc jeśli kogoś stać na produkty ekologiczne, proszę bardzo, ale dla mnie takie zdrowe żywienie to jest tak przede wszystkim dieta, który odpadł opartą na dużej ilości warzyw owoców to powinno być podstawą i to zostało już dawno zmieniono w piramidzie żywienia potem są produkty pełnoziarniste, czyli makarony pełnoziarniste dobry chleb jeśli bułka, bo mamy też małe dzieci, które nie chcą jeszcze twardej żytni bułki, ale niech to będzie np. grahamka albo bułka owsiana, czyli pójdźmy na na ten Kobiałka, ale jednak taka broń mniejsza jeśli zresztą np. brązowe zawsze lepiej kupić to co jest ciemniejsza do tego zdecydowanie nabiał ja jestem wielką zwolenniczką na biało, dlatego że oczywiście dla tych, którzy są uczuleni na okazyjne oczywiście absolutnie nie natomiast cała reszta społeczeństwa nabiał, zwłaszcza jogurty naturalne prawda kefiry maślanki to są wszystko fermentowane napoje mleczne, które mają udowodnione działanie prozdrowotne mają bardzo dużo wapnia i pamiętajmy, że odkrył za odkrycie bakterii probiotycznych w jogurcie Lidia Miecznik dostał nagrodę Nobla to młoda chcą temu ale, ale tak rzeczywiście było jajko jeden z najlepszych produktów w zasadzie na świecie bardzo gęsto żywieniową jeśli ktoś, kiedy zapytałam panią dr prof. Kozłowską Wojciechowską słynną profesor zdrówko co by zabrał na bezludną wyspę, jakie 3 produkty za sobą mówi na pewno jajko i dlatego że w jajku jest wszystko co jest nam potrzebne w ciągu dnia pełen komplet witamin aminokwasów składników mineralnych oprócz 2 rzeczy nie ma wystarczającej ilości błonnika i nie ma wystarczającej ilości witaminy c wszystko pozostałe co nam jest potrzebne jest w jajkach czy można by powiedzieć, że moglibyśmy jeszcze tylko jajka i do tego powiedzmy jabłka i być zdrowi albo kapustą kiszoną i drugą rzecz, którą wymieniła pani profesor to właśnie był jogurt naturalny mówił lekko nie lubi ja ciężko mi się to mleko trawi, bo wraz z wiekiem rzeczywiście ten enzym laktazy trochę zanika trawiący laktozę cukier mleczny zanika w żołądkach, więc jogurt naturalny, bo tam ale kto jest już przekreślona przez bakterię jest łatwiej łatwiej strawne, więc to są dla mnie to jest też domowa kuchnia prawda to jest też domowa kuchnia, czyli gotujemy razem gotujemy wspólnie bawimy się tą kuchnią zupy gotujemy np. jest cała rzesza młodych ludzi, którzy nie dotykają lub, a tymczasem ja powiem tak nawet troszkę może Włochom Wajda po skóra, ale Polska zupa jest dużo lepsza niż włoski makaron jako pierwsze dania, dlatego że jeśli zrobimy właśnie będzie to krem warzywny np. g pomidorów z niewielką ilością tłuszczu prawda czy słodkiej śmietanki bez żadnej kostki rosołowe bez mięsa możemy robić gotować zupę bez mięsa to fantastycznie, bo to jest porcja warzyw w dodatku ciepła rozgrzewająca niektóre też warzywa zyskują pomidory zyskują na tym, że gotujemy, bo wtedy jest więcej likopenu itd. tak jeszcze ostatnia rzecz to jest wzór to jest to, że nasze dzieci na nas patrzą jeśli my ja ramy Faye jako rodzica pijemy napoje energetyczne jemy to czy Sony one znajdują w naszych samochodach czytam gdzieś torebki pomaga Donaldzie, bo szybko, bo praca, bo byliśmy w delegacji no to wiedzą, że to nie jest takie bardzo poważne i to co też my robimy bardzo ważna jest to co robimy z moim mężem od lat mianowicie ona zasada jest taka, że wchodzimy do sklepu czasem trzeba dziecko wziąć do sklepu nie sta no bo nie ma jak zostać w domu to mówimy tak na dziale warzywne owocowe orzechowe bakaliowe zasuwa aż bierze w zasadzie co chcesz znoszą różne rzeczy smocze Woodsa jakieś kokosy, bo są ciekawe jak ten kogo się otwierają się je pewnie próbują raz tylko, ale to zawsze edukacja i mają takie poczucie że, o czym decydują, że coś sobie wybierają mijamy w ogóle ten dział ze słodyczami w ogóle nie kupujemy słodyczy zasada to jest też zasada skandynawska, że w tygodniu bez słodyczy, a w weekend albo idziemy na coś fajnego słodkiego albo dzieciaki sobie same robią coś słodkiego są na tyle duże, że potrafią tam właśnie pieścić brał nie zrobić sobie proste tiramisu tiramisu jest bardzo proste do zrobienia to są też takie zasady, która pomagają nam rodzicom właśnie w takiej nauce tego lepszego żywienia właśnie te kubki smakowe nastawią się na to co dobra domowe wartościowe nie będą chciały jechać do tego McDonalda czy do tego KFC to będzie ciężkie za tłuste za proste za miękkie za Zobacz Nawalny dla nich i dni to też jest bardzo ważne, że znaczna część rodziców, zwłaszcza dziadków jak dziecko malutkie albo takie nawet tycie tycie kilku no nie wiem 678 miesięczne to bardzo idealnie stara się wycierać Buźka i rączki i tam to się krzesełko właśnie o to chodzi, żeby dzieci była z nami w kuchni, żeby one włożyła ten nos w tę mąkę i ich na, żeby spróbowały trener, żeby były otwarte na nowe smaki, bo w momencie, kiedy dziecko siedzi przy tym stoliczku i nagle coś ląduje z kosmosu ją w 2 na talerzu tych to co dziecko po prostu nie wie co to jest czerwony to Zielona nie spróbowało nie posmakował nikt nie opowiedział, bo już te maluchy też rozumieją nas przecież prawda Zobacz to jest jabłuszko jabłuszko może być taki tutaj taki ogonek coś tam Polish Leszno po barwienie się z dzieckiem i zapraszanie do kuchni, a nie wyjść z kuchni, bo przeszkadza się pobrudzić właśnie odwrotnie niech się pobrudzi niech robi tego bałaganu i niech się zapoznać z tym wszystkim, bo to, czego się boimy bardzo często to też kwestia wielu Jacków to jest strach przed nieznanym dla nich bardzo często właśnie nieznane po nigdy w życiu nie widzieli jak ktoś kupuje jak to się je jak to się hoduje jak to rośnie też znakomita pediatra, który opiekuje moimi dziećmi dr Maria Kotowska zawsze nas przekonywał, że trzeba te smaki proponować kilka razy nawet jakieś badania, które pokazują, że za czwartym razem często dziecko jest w stanie zaakceptować dany smak, ale też namawiała zawsze do tego, żeby jajecznicę ze szczypiorkiem kotlet mielony też do, argumentując również rozwoju aparat mowy dzieci, które znają różne struktury prawne, które mają w buzi i twarde i miękki grudki i chrupkie i takie to one też po prostu szybciej mówią lepiej się ten aparat wersje na pewno tak i na pewno też jest także zapraszanie dziecko do kuchni to też jest rozwijanie różnych rzeczy, bo po pierwsze, wyobraźni, dlatego że kuchnia jest teatrem kuchnia w kuchni paruje w kuchni coś wybucha coś przypala czasem, ale coś stuka coś znaleźć coś ma różne struktury coś upada coś się rozsypuje to rzeczywiście kolorowa i takie działające na wyobraźnię to po pierwsze po drugie trzeba też zwrócić uwagę i ich rzeczywiście chyba tak jest chyba się ze mną zgodzi, że dziecko jest mała to lubi jeść różne rzeczy osobno nam rodzicom się wydaje, że złożymy kanapkę, którą sam Chlebek masełko tam żółty serek tam coś tam wędlin i NATO ogórek pomidory rzodkiewka to dziecko i tak rozłoży na czynniki pierwsze jest wszystko osobno, a wracając do tego twojego pytania stwierdzenia, że trzeba proponować kilka razy dzieciom to krzyż słynna sytuacja jest taka, że dziecko w domu, ponieważ chcę zaznaczyć swoją osobowość, kto tu rządzi przy stole bardzo często dzieci też rządzą w domu prawda nie jest np. marchewki czy buraczków pociąg 5 do przedszkola i pokazuje, że pani Krysia mówi jak to przy wszystkich buraczki marchewkę najszybciej zjada całej grupy efekt i toteż jest bardzo często taka taka sytuacja no trochę taka no dziwna taka dotyczy ten dotyczy to się właśnie w gościach tzw. gościach smakuje ten kotlet w domu to tylko albo też panie zmarłej babci ze spółką zarządzać no dobra, ale to nie znajdowała się swoich dzieci poduszkami podały po jakiś czas kach żaków po chipsach i co wtedy się oczy szczerze tak oczywiście, że tak wiadomo, że w koszach na śmieci gdzieś tam pod biurkami to oczywiście, że znajdowałam i fundusz to nic nie robią aferę powiedzmy sobie też szczerze, że ten zdrowy rozsądek jakość mówi mi że, owszem, zdrowe jedzenie zdrowym jedzeniem, ale raz na jakiś czas beze ma skarb ona i toną cukru warto strzelić, tak więc jeśli to się zdarza incydentalnie, chociaż ona w domu bywają bardzo śmieszna historia, bo pamiętam jak był jakiś jakiś ważny mecz reprezentacji Polski było to nie za 2 lata temu Franek tak dopiero zaczynał w zorientować się co to są chipsy, bo on po prostu tego nie było w domu, więc nie miał ku temu, ale koledzy jedli szkole poszedł do szkoły, więc koledzy w szkole w mamy to kupimy czyli, snując poszliśmy wybraliśmy takie dobrym składam w spaliśmy do takiej przezroczystej pamiętam jak dziś miejski postawiliśmy na stole przed telewizorem Franek z 3 przyszedł pies włożył rej zaczął wszystko do końca seta, a tak się skończyła nasza, czyli psy, ale oczywiście np. raz mieliśmy w gości w sobota była rodzina z dwójką dzieci zrobią jedzenie Meksykańskiej normalnie na czas stały na stole tak była oczywiście domowa Lemoniada, bo nie kupujemy raczej o napojów gazowanych takich no, chyba że do alkoholu wiadomo, jakiego ale, ale tak to staramy się po prostu tego nie kupować tego nie ma w domu nie ma takiej potrzeby dla nich jeśli znajdę coś gdzieś tam zakamuflowane go to w mówi że, a wie, że tam np. jest nie wiem ile ono strasznie dużo tłuszczu czytam czytam etykietę i omawiano wiem wiem mama LED oraz na jakiś czas znów raz na jakiś czas można właśnie po to, też jest taka obawa też rozmawiamy o tym z korzonkami Radia rzesze nie można odpuścić, że jak się tak kresu puści to już potem dziecko zawsze będzie chciało, że to nie wolno robić wyjątków życie takim konsekwentnym być mi się wydaje, że konsekwencją jest dosyć ważna, ale nie taka surowa przesadna i dyscyplinująca, dlatego że jeśli będziemy tak bardzo kontrolować to dziecko ja i tak bardzo kontrolować, żeby nie dotknęło cukru nie miała niczego w buzi do trzeciego roku życia znam takie rodziny, gdzie cukier w ogóle do trzeciego roku życia jest zabronione na koszmarnie zabronionej w ogóle jajecznica się zalewa wodą, ponieważ została usmażona na maśle i takie tam różne inne historie, więc wprowadzono taki terror Trocha czy żaden fundamentalizm nawet w kwestii tutaj wychowania też nie jest dobry toczące się kończy dziecko podpatruje innych dzieci, że są jakieś słodycze siedzieć, siedząc WD oraz jakiś czas babcia coś przyleciał jakieś ptasie mleczko ktoś tam 9 dostał w szkole batona, bo były imieniny czy urodziny będziemy nalot normalnie lody nie są złem słodycze jak dobrze wybierzemy mają w sobie prawdziwe składniki, więc to jest także nasze dzieci nie mają słoneczko mają codziennie i jeśli dziecko ma taki terror w domu właśnie taki zamordyzm żywieniowy dokończy się tą podjął zdaniem jedzeniem no potęga, czyli pod korek, a potem odnotowaniem, czyli po prostu zaburzeniami jedzenia podkradanie nawzajem prawda no jak dziecko małe chcę zjeść coś słodkiego to ukradnie z plecaka im komuś innemu, więc wydaje mi się, że wszystko jest dla ludzi i taki też powinien być przekaz, że dobra jak chcecie to chipset, proszę bardzo, jest ma 3 piłki nożne albo nie wiem idziecie na przyjęcie do dzisiaj wiadomo, że dziś będzie bardzo dużo tego typu rzeczy możecie się tam najeść, proszę bardzo, mi nie ma sprawca, ale niech to będzie raz jakiś czas, bo nikt nie umarł hamburgera frytek i od słodyczy, które są jedzone raz na jakiś czas tu bardzo się podpisuje po tym, że fundamentalizm jest szkodliwy może przynieść więcej złego niż dobrego, chociaż też słyszę takie argumenty przeciwników tego systemu weekendową słodycz owego, że to też powoduje, że właśnie się w ten weekend rzucamy słodyczy, że lepiej, żeby słodyczy były dostępne w małych ilościach zdrowe słodycze troszeczkę niż, żeby to był jakiś 1 dzień, w którym możemy nareszcie nasycić się cukrem raz na zawsze, czyli cały tydzień nie zgodzą się z tym, dlatego że jeśli od poniedziałku do piątku staramy się ograniczać cukier zarówno w przypadku takich słodyczy czystych, ale też słodkich płatków wszystkiego co ma w sobie cukier jemy rzeczywiście zdrową to wydzielanie insulina tak się normują, że nie mamy aż takich skoków i zapotrzebowanie na słodycze ze słodyczami jest tak tak jak z Kubusiem Puchatkiem miodem czy im więcej miodu, tym bardziej lubię JUD, bo ten ten wyrzut insuliny do krwi powoduje, że natychmiast za chwilę jesteśmy głodni, więc jeśli jemy bardzo dużo słodyczy właściwie co chwila ich szukamy jeśli to trwała przez 5 dni rzeczywiście niemy wartościowe prawdziwe dobro jedzenia i tych tego cukru jest nieduża no to nie widzę takich szans, żeby zjeść cały tort oraz są od w kasie jest taki temat, który mnie też bardzo, których którymi nie bardzo interesuje bardzo leży na wątrobie szczególnie ostatnio patrzy to na to co się dzieje patrzy ile płacę za rachunki patrzy ile kosztują produkty, które kosztowały znacznie mniej niedawno też zostaje się nad tym czy da się wykarmić te moje dzieci zdrowo tanio czy tanio tutaj cudzysłów pisarz książki, które właśnie przy tym należy twoja ostatnia książka obiad za mniej niż 5zł na osobę jest tutaj w mnóstwo fantastycznych przepisów i takich inspirujących ciekawych, ale jednocześnie takich do zrobienia mam wrażenie, że moje dzieci jak dotąd tak jak, po które sięgnęły takie dania, ale wiesz to taki znowu mój taka moja rodzicielska obawa czy to, że to ma być 5zł na osobę czytaniem i 74 wszystko jedno, ale czy to rzeczywiście da się pogodzić te wszystkie rzeczy, o których mówimy, żeby było zdrowo i żeby było też, żeby było nas na to stać jak złoty środek znaleźć odpowiem tak starałam się, żeby to było przepisy, które będą po pierwsze nie banalne, bo to, że możemy sobie makaron polać oliwą czosnkiem to wiedzą wszyscy prawda i że możemy zjeść leniwe sam, a w taki taki taki obiad baru mlecznego starałam się znaleźć takie przepisy, które będą interesująca jednocześnie będą strofy sza niższy taka klasyka tanich obiadów i mam wrażenie, że mi się udało, ponieważ to jest 100 przepisów i karmiła tymi przepisami moich moje dzieci oraz znajomych, którzy przechodzili pytałam czy to jest zjadliwe czy się da tutaj siłą rzeczy, ponieważ są to tanie obiady musi być mniej mięsa, a co mówi światowa organizacja zdrowia światowa organizacja zdrowia mówi, że my dorośli, zwłaszcza powinniśmy tego mięsa czerwonego jest nie więcej niż pół kilograma tygodniowo, więc przy okazji dzieją się różne dobra rzecz jest sporo przepisów na wykorzystanie czegoś co w zasadzie wylądowałaby w koszu na przekład jest bardzo ciekawy przepis na pizzę na czerstwe chlebie, więc jeśli mamy dobrej jakości krab to przecież jest to ciasto możemy pokroić drobniej, odkąd w kosteczkę zalać wodą czy Lucky czy napojem jakiś powiedzmy Owsiany dodać do tego potem odcedzić dodać do tego jajko wyłożyć jako formę po prostu plac do pizzy podstawę do pizzy Zapiec na górę już tylko to co chcemy ocala pomidory i mamy w zasadzie pizza więcej jest tutaj dużo takich rzeczy, która moje dzieci lubią jak widzisz na zdjęciach jest dużo warzyw w oczywiście są to obiad ekonomiczne liczone troszkę statystycznie, bo ktoś mówi no dobrze no ale jak zaprosimy 6 poborowych to czy oni się najedzą to pewnie powiem, że nie, ale statystycznie przy normalnym takim rodzinnym stole no to siadają powiedzmy 2 osoby dorosłe czy 3 osoby dorosłe pasma jedno dziecko z dwójką dzieci to się jakoś tam dzieli tak jak gotujemy makaron zawsze mnie moje dzieci pytają mamo ile makaron ugotować osobą zawsze jest powiedziane średnio, że to jest 100 g osoba, czyli mamy półki w ramowych półkilogramowe także pół kilograma ową paczkę makaronu to jest 5 osób, gdyż może jedni jedzą więcej drudzy wiedzą tak, chociaż w tej chwili coraz częściej paczki są 400 gramowe o tak no zjawisko downsizingu rzeczywiście jest bardzo powszechna w tej chwili wszystko znika znikają jogurt kiełbasy w z znika mleko nawet napoje gazowane to Kurska chwała za to też ale, ale rzeczywiście znikają słodycze ze środka no tabliczka czekolady, która ma 100 g w tej chwili jest absolutną rzadkością w tej chwili już 7580 kostka masła już widziałam ostatnio 100 g, więc będzie znikać no ale mamy prawie dwudziesto procentową inflację w tej chwili 17,2 zobaczymy co będzie dalej co może też ciekawe w tej książce, że ja rzeczywiście to z ołówkiem w ręku obliczyła to znaczy nie, licząc takich rzeczy typu przeprawę, bo to zawsze gdzieś tam mamy w domu ciężko było to po prostu z tak po jubilerski wyliczać w końcu kuchnia to też nie jest apteka czytam nie wiem łyżki 1 i oliwy 3 łyżki oleju, ale chyba najtańsze np. pierogi lwowskie, który ma tutaj tworzone tam nie pamiętam niecałe 2zł za porcję 10 biuro 80 no właśnie to mamy tam zdrową kaszą gryczaną zdrowy Twaróg półtłusty i do tego jest cebula podsmażoną na, a więc jeśli dodamy trochę mąki pełnoziarniste i trochę mąki pszennej zwykłej no to wtedy mamy rzeczywiście posiada, która jest wartością czy to są wszystko rzeczy, które są bardzo pracochłonne, bo pierogi trochę częściej lepić pierogi tak, ale Zobacz tutaj jest Rita prawda otwierasz lodówkę i robić czyszczenie lodówki stary włoski sposób, czyli masz można powiedzieć to jest rodzaj francuskiego oblotu, ale nie tak fantazyjnie zawinionego, czyli otwiera lodówkę i pasażach zostały mi trochę rukoli jest trochę szczypiorku dobra są jakieś pomidorki koktajlowe i zdechła cebulka jest wszystko kroić podsmażyć na patelni bierz to jajko i masz taki rodzaj takiego obrotu może można dodać suszone pomidory można dodać kapary w zasadzie to co mamy to możemy wrzucić, ale jednak warzywa przede wszystkim nota światowa organizacja zdrowia mówi, że powinniśmy jeść co najmniej pół kilograma warzyw przede wszystkim i owoców dziennie, ale tak naprawdę dla tych wszystkich, którzy dbają o swoją swoje zdrowie są po różnych przejściach zdrowotnych, zwłaszcza po chorobach nowotworowych to przeciwutleniacze zawarte w warzywach owocach są niezwykłe niezwykle ważna no to powinieneś tak naprawdę 80 dekagramów, czyli prawie kilogram chociaż, jakby pomyśleć no to jest ile to są 4 duże apka no nie jest możliwe, ale takie bardzo dużo, bo tak ale gdyby rozłożymy na 4 posiłki i gdzie zgodnie z tą nową też dietę planetarną, który ostatnio sporo słyszałam to nawet ma być więcej niż pół talerza mają stanowić warzywa i tak powinno być dlatego, że to właśnie to ktoś jednocześnie to co zalecają dietetycy od lat nakłada się na dietę ekologiczną planetarną, jakkolwiek nazwiemy część rzeczywiście jemy więcej warzyw, które potrzebują mniej wody mniej emitują dwutlenku węgla w czasie ich produkcji jemy mało mięsa muszę powiedzieć, że ja właściwie stosuje taką zasadę, że mięso jemy do jakiego jakiejś restauracji raz na jakiś czas i jest to dobry Tatar to zjem bowiem, że w domu niechętnie przez żądzę Intela, a tak naprawdę mogę żyć bez mięsa jest problem u nas w domu np. z chłopcami, bo facet jednak wolą mój mąż już nie, ale najstarsze sen najmłodsze ochronę mówią, że obiad bez mięsa to nie jest obiad wiązać się domagają się na zawsze na stole jest przewaga warzyw i w bardzo różnych konfiguracjach bardzo różne od kiszonych przez zupełnie świeża lub gotowane czy pieczone i jest jakiś niewielki dodatek mięsa jeśli są obce przez Stal, które też dzieciaki szczególnie te, które już korzystają z mediów społecznościowych oglądając tik toki oglądając programy i widzę taką rosnącą fascynację różnymi egzotycznymi produktami i dodatkami tutaj myślę o awokado na wakaty może nie jest egzotyczne, ale wciąż, ale jest cała masa różnych dodatków różnych składników, które są no pomijam drogie no, toteż ja mam różne wątpliwości na ile nie były mleko kokosowe to jest jakiś taki produkt powinny w naszej diecie obecne codziennie czy zwykłe płatki owsiane na na wodzie z jabłkiem nie są lepsze niż tak łatki nawet owsiana, bo jeszcze jakiś inny albo, czyja ENA właśnie mleku kokosowym z dodatkiem jak godzi czegoś tam jeszcze tak wtedy wchodzi Stachurski cały na biało mówi już niczego nie jest tylko żywią się energią słoneczną dodatkach to jest oczywiście także, iż ilu celebrytów kulinarnych żywieniowych i ile lat żyjemy cela mu przecież ja pamiętam jak moja własna mama ją wyrzucono efekt jajka gotujemy twarda ciągle to było lata 80 było wtedy słynna dieta kopenhaska, czyli wołowinę nie było, więc mama kupowała jakiś kawałek innego mięsa najczęściej, bo to po prostu wieprzowina, bo nic nie było przez lata 80 i jajka sałata czarna kawa jej sobota czarna kawa Dickensa tak zresztą potem jak robią program więcej to wyobraź sobie, że zadzwoniliśmy do Kopenhagi do Instytutu takiego zajmującego się żywieniem rozmawiają z panią profesor czy dieta kopenhaska pochodzi z Kopenhagi mówione, jaka dieta na wino kopenhaska to była przecież w Polsce tak popularne do tej pory w internecie można ją za naszą my nic nie wiem nie polecaliśmy żadnej wiedzy tak jak Bremen za protesty, więc dieta kopenhaska potem nie wiem czy pamiętasz jest też potrzeba dużo ode mnie, ale potem Uwierz mi cała Polska wszystkie klatki schodowe śmierdziały kapustą dieta Kwaśniewskiego jest oczywiście, że pan bierze go znali ten problem ZUS o osoby jest teraz 6 na skraju będę chodził nawet były takie mrożonki Horteksu chyba dać zupę Kwaśniewskiego, ale jakoś tak nazywa tak to było tak to kapusta poszatkowana papryka taka ugotowana, bo 1 sztuka i tam parę pomidorów to było straże, ale to się jadło non stop codziennie właśnie taką zupę kilka razy dziennie potem była przecież dieta białkowa ci ludzie po tej diecie białkowej jak jedli tylko te kiełbasy te mięsa i to w różne jajka itd. czy dużo dużo dużo białka to wygląda jak śmierć od Jeana w białku w garnku, ponieważ oczy były podkrążone wątroba spuchnięta, bo taka ilość białka białko ma najdłuższy po prostu ten łańcuch do przeprawienia to był dramat zaparcia i tak realny koszmar do, a teraz już w zasadzie no do wyboru koloru dieta para od Paleo dieta wg faz Księżyca dieta lodowa Nika Sowa AB Foods, gdzie słoiczki kupuje tylko ze słoiczków się tego całe mnóstwo, kiedy wejdziesz do hut and Drug Administration w stanach Zjednoczonych natomiast ponad 40 000 diet po ponumerowanych skatalogowanych, więc wszyscy ci, którzy zajmują się żywieniem, a ja od takich osób jest polonistką z wykształcenia nie ma tutaj udawać, że jestem dietetyczką albo żywieniowym aleja jestem jak pijawka wysysa tę wiedzę dzienną jestem dziennikarką od mądrzejszych ode mnie oni wszyscy przyznają, że tak naprawdę nie dieta jest ważna, ale produkt, który chcemy położyć na talerzu, więc jeśli mamy plan płatki owsiana to tak one są zdrowe jeśli mamy brokuły to taką są zdrowe jeśli mamy freski to nie one są niezdrowe, więc jedzmy je naprawdę wielkiego dzwonu jeśli kochamy i nie dawajmy codziennie naszym dzieciom co drugi dzień, więc to jest też niesłychanie ważne i tu wracamy do tego co mówią na początku edukacja edukacja jeszcze raz edukacja, dlatego że żywienie jest tak ogromną dziedziną plus czytanie etykiet zachowania konsumenckie mogę powiedzieć tylko 1 rzecz olej kokosowy lansowany przez naprawdę wiele osób w tym bardzo bardzo znana instagram marki bardzo znane żony bardzo znanych piłkarzy jeszcze parę lat temu olej kokosowym bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, które zatykają nam tętnica i jeśli przychodzą starsze osoby, zwłaszcza po sześćdziesiątym roku życia, kiedy cholesterol po sześćdziesiątym roku życia w naturalny sposób wzrasta ten poziom tego złego cholesterolu i przychodzą do lekarza no to lekarz zawsze mówi proszę panie Kaziu ograniczać masło i proszę ograniczać smalec, więc teraz ustalmy ile tych nasyconych kwasów tłuszczowych ma masło smalec i olej kokosowy, więc masło ma spalać ma około 40% masło ma 60% więcej uwaga olej kokosowy ma od 85 do 95% i teraz jeśli jesteśmy bankom weganką i nie jemy mięsa nie ma produktów odzwierzęcych to ten olej kokosowy na nie zaszkodzi jeśli gotujemy zupkę tajską albo jakąś inną potrawę pańską to też możemy sobie strzelić raz na jakiś czas na oleju kokosowym, ale jeśli jesteśmy typowym Polakiem, a te badania polityka w polityce takie z lipcowe ile dobrze pamiętam co jedzą Polacy to Polacy nadal najbardziej lubią mięso jedzą kotlety schabowe kotlety mielone to jest właśnie to co kochają, więc jeśli jemy kotleciki paszteciki pulpeciki i dołożymy do tego olej kokosowy już nie mówi aktor od lat jak smakuje na tym oleju kokosowe efekt tak to rzeczywiście mamy kłopot i w dodatku mamy olej kokosowy, który z drogi po co po co trzeba mieć wiedzę i trzeba edukować innych niestety w tej chwili wszyscy się znają na piłce nożnej na zdrowiu na szczepionkach in właśnie też na żywieniu, a to powinno być elementem nauki w szkole i zupełnie inaczej powinniśmy mówić my edukatorzy do małych dzieci zupełnie inaczej do dużych dzieci i tutaj np. do dużych dzieci do nastolatków bardziej trafiają argumenty ekonomiczne np. ile kosztuje najsłynniejszy napój energetyczny to co jest w puszce jest sprzedawane po 1012zł na stacji benzynowej, a więc kosztuje 50gr wyprodukowanie i tak organ, bo to jest woda z woda z cukrem i sztuczną kofeinę z różnymi dodatkami tak LED czy zgaduje, że nie jestem przeciwny temu, żeby kupować, żeby w domu się pojawiały też produkty takie ciekawe nietypowe, żeby dzieciaki poznawały różne smaki, ale niekoniecznie muszą one być podstawą tej diety absolutnie tak jeśli chcą czegoś spróbować jeśli chcą Chem zobaczyć jak to działa jak smakuje się zachowuje w obróbce termicznej jeśli już zaczynają gotować to pewnie, że tak poza tym np. w tej książce nie znajdziesz tylko typowych polskich przepisów tutaj są też np. dania azjatyckie w kochane przez mojego franka, który po prostu uwielbia kuchnię azjatycką makaron ryżowy ze smażonym ogórkiem surowym to już w ogóle hit Koko, czyli wydaje się, że coś co od Koreańczycy marzą górek po prostu razem ze skórką kroją go w kostkę dosyć grubą także można go było potem wyłowić pałeczkami marzą razem z czosnkiem można dodać do tego trochę orzechów nerkowca można dodać trochę kurczaka jeśli jemy mięso wiadomo, że w tych azjatyckich potrawach z kuchnią biedy, a one prawie każda kuchnia wzięła się z biedy bo dlaczego Francuzi jedzą żaby ślimaki no powiedz mi, bo nie uciekły zebrali tym razem obyło się może to prawda rzeczywiście różnie, że ta kuchnia azjatycka teraz jest bardzo modna bardzo mocno jest bardzo fajna bardzo różnorodne prawda tylko, że oczywiście nie można codziennie jest tania, ale często wystarczy jeszcze zresztą widzę, że często wystarczy zwykły jakiś dniem gulasz, który jest podany z ryżem pałeczki i mężowi kuchnię azjatycką tak jest to jest możliwe, ale też to co do czego zachęcam jeśli ktoś kupi to książka zdecyduje się można ją kupić na stronie Bosacki kropkę sklep kropkę PL to też nie jest taka możliwość pójścia do restauracji w domu wystarczy, że nie wydajemy aż takiej fortuny, a jednak zjadamy, proszę bardzo, kurczaka uciekł horror chińską czy dojeżdżamy właśnie Real czy te są pierogi karelskie czy Barter ten uwiązany, jeżeli wszystkie dzieci cudowne moje dzieci po prostu dają się pokroić to jest po prostu kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym właśnie z, ale też podważa imbirem kurkumą, więc poważnie znaczy, że to musi być tylko, że to zdrowo tanio to jest tylko ten schabowy czytam mielony z kartoflami i stanie na pewno 1 takim listkiem pietruszki są też dania meksykańskie są dania amerykańskie niektóre bardzo dobra są dania polskie np. trochę inaczej zrobiona to też jest fajny pomysł dla tych wszystkich rodziców, którzy muszą przemyca warzywa albo latać z widelcem, żeby dziecko zjadło trochę warzyw, więc jeśli lubi kotlety mielone, a nie znam osoby, która nie lubi się tych kotletów mielonych, chyba że wegetarianami albo weganie to ja robię np. tak jeśli zostanie mi kalafior z poprzedniego dnia takie ugotowane zwykły kalafior to łączy północ pół kalafiora np. z mięsem indyka bardzo dobrze wyrabiam doprawiać majerankiem solą oczywiście pieprzem wbijamy jajko i takie kotlet kalafior owo indukować smaży i rodzinność w ogóle nie orientuje, że zamiast kalafior, a to po pierwsze, obniża cenę po drugie, pozwala zjeść porcję warzyw, które nie widać, bo oto jest soczyste w środku i w ogóle nie wrzucamy kalafior to jest bardzo fani czy rzeczywiście codziennie gotuję obiad rodzinie w weekendy na bank w tak na co dzień trudno to zrobić, bo tak zaś studentka Franek obiady w szkole na szczęście ma bardzo dobre obiady mój mąż w Senacie też jada coś tam na mieście, ale ja staram się, żeby zawsze była zupa na przekładaniu, że przechodzimy wieczorem decydujemy albo sobie coś gotujemy albo po prostu wszyscy zjadają zupę bo, bo to wystarczy zupa po prostu jest stale zupa jest dla nas absolutnie podstawą potrafią zrobić ze wszystkiego ze wszystkiego tak jak dzisiaj Kalisza zupa będzie poseł myślę, że dzisiaj będzie krem z białych warzyw, bo już widzę, że pory jest na granicy wytrzymałości tam na pewno jakaś cebula naruszona zębem czasu, więc wszystko podsmażyć robię zupy kramy bardzo często one są szybkie i nie wymagają dużej ilości tłuszczu kostki rosołowe gotowania na kościach tak dalej, więc to wszystko wrzucam lekko podsmażamy na patelni zalewam tą wodą miksujemy na gładką masę doprawiamy najczęściej gałką muszkatołową, bo kocham i dodaje do tego śmietanka niezbyt dużą ilość w zasadzie zupełnie coś zielonego tak zawsze coś zielonego może być nam całe mam parapet w ziołach co mam dzisiaj bazylia do białych warzyw nie pasuje, ale jest lubczyk, a został jest pietruszkę, więc albo to albo dzieci jedzą Zielona bardzo tynku na sektory śledztw chętnych jest żądać od szosy tak tak to były Katarzyna Bosacka ze swoimi przepisami i dobrymi pomysłami na to jak zdrowo w kuchni ma wyglądać w wydaniu zdroworozsądkowym bardzo dziękuję życzę wszystkim smacznego dziękuję za rozmowę to było coś ciebie wyrośnie i Karolina Oponowicz dziękuję to z Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CO Z CIEBIE WYROŚNIE?

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA