REKLAMA

Czy mleko jest zdrowie?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-10-30 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:47 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była dr Hanna Stolińska - dietetyczka kliniczna, autorka książek o zdrowym odżywianiu

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1221 na zegarach niedzielny obiad czas na dyskusję o tym co jest dla nas zdrowe co nie trendach kulinarnych przepisach jest z nami dr Hanna Stolińska dietetyczka kliniczna autorka książek o zdrowym odżywianiu dzień pani doktor dzień dobry witam pana witam wszystkich słuchaczy otwieram dyskusję na temat tego czy mleko jest zdrowy po chyba żaden inny produkt nie rodzi tyle sprzecznych opinii co właśnie m.in. obok są i obok aspartamu to tak to mleko jest takie dosyć kontrowersyjna, Rozwiń » bo jest to taki produkt, który jest z nami na co dzień tak są nie musimy spożywać, a mleko produkty mleczne otaczają nas w dużej ilości pozwoli pani, że będę w tej rozmowie najpierw adwokatem później prokuratorem w obszarze będą z tym pierwszym powiem lekko musi być zdrowe bo gdyby nie było to przecież matki karmiły piersią no ale mówi się, że mleko własne tak do karmienia własnych dzieci także dlatego też do pierwszego roku nie karmi się niemowląt mlekiem krowim tego dostają mleko od matki także oczywiście tak jak powiedzieliśmy sobie też przed wejściem w samym czy mleko jest dobry czy nie nie można jednoznacznie tego powiedzieć, bo wszystko w wymiarze jest w porządku jest wiele badań naukowych, które mówią o tym, że mleko stanowi prewencja rozwoju np. cukrzycy typu drugiego pomaga wleczeniu Helicobacter pylon i bakterii w, która jest często w żołądku przeciwdziała rozwoju niektórym nowotworom, ale z drugiej strony jest wiele badań, które mówią, że na inne szkodzi tak, ale co pierwszy nam przychodzi namyśl, jeżeli mówimy mleko notowała i kości tak to jest najważniejsza w tych kościach też mało mówi dopiero mamy jakąś został po raz został po nie, ale faktycznie mleko stanowi jedną z głównych źródeł wapnia w naszej diecie witamin z grupy AB, a i to nie jest tak, że wszyscy musimy eliminować to jako, bo jest niezdrowe no dobrze może poparliśmy w pułapkę, bo my przez mleko rozumiemy tylko, który podchodzi pochodzi od krów, a w ogóle rzadko bierzemy pod uwagę, że może być mleko kozie np. które też tak charakterystycznym smaku nie każdy lubi, ale tak nie ma tego białka mleka krowiego i tak nie uczula jak jak zwykłe mleko krowie, a jednak wiele osób jest uczulonych na samo mleko dodatkowo na laktozę wraz z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy, ale też nie jest tak nie popadajmy w przesadę teraz wszyscy muszą pić mleko bez laktozy absolutnie tak nie jest tak czy po w jaki sposób sprawdzić w jaki sposób przekonać się o tym czy mamy nietolerancję na na mleko w dodaje, że związek to za tak to jest kwestia naszego samopoczucia tak nie trzeba robić w sumie żadnych badań wystarczy napić mleka i zobaczyć czy mamy zdjęcia niestrawności złe samopoczucie ono od razu jakby, jeżeli mamy za mało enzymu laktazy, która trawi laktozy no to są takie typowe objawy też, jeżeli długo nie pijemy mleka no to ten razem po prostu zanika, więc wprowadzenie sportem blokada niekorzystne objawy potrzebujemy dużo czasu na wiele osób też nie piję mleka nie produktów mlecznych ze względu na jakieś takie idee też tak związane ze zwierzętami są na typowych dietach roślinnych albo po prostu nie robią tego smaku natomiast ja jestem zwolennikiem bardziej fermentowanych produktów mlecznych jogurt kefir Maślanka, bo są bakterie probiotyczne, a teraz naprawdę 9 na 10 moich pacjentów ma problemy jelitowe w i są bardzo korzystna produkty i dobrze tu 2 kwestie w takim razie skaza białkowa taki termin, który pojawia się w okresie wieku niemowlęcego czy nietolerancja białka w tym okresie powoduje, że przenosimy to wraz z naszym dorastaniem także na wiek dorosłości czy da się to wyeliminować druga sprawa jeśli mamy nietolerancję laktozy to może zadziałać nie chcę posługiwać tym czy przy przykładem klina tzw. ale z elementów z enzymem tak są dostępnie albo próbować tego mleka wypić tyle by w końcu ten organizm się przekonał, że można nie tak tak niestety nie działa ten sprowokował siedzieć natomiast są produkty nabiałowe, które zawierają śladowe ilości laktozy to są głównie sery twarde żółte pleśniowe, ale tutaj nie zachęcam absolutnie do jedzenia, bo to bomba nasyconych kwasów tłuszczowych cholesterolu i fosforu, czyli jest zły stosunek wapnia fosforu i ten wapń, mimo że jest duże ilości Sarze żółtym on się nie wchłania tak jak trzeba do naszego organizmu i wręcz wybija ta ilość fosforu VAT nie jest naszych kości jest też badania pokazują, że w krajach, gdzie spożywa się na więcej twardych serów jest najwyższy odsetek osteoporozy w, więc nie da się niestety Visa dużo lekarzy, żeby zacząć funkcjonować są teraz oczywiście produkty bez laktozy mleko o twardości serki i inne serki do smarowania generalnie wszystko dostępne nawet Śmietana powstaje z firm bez laktozy w, więc możemy, jakby mniej nie tych niekorzystnych skutków jelitowych, a czerpać to co potrzebujemy produktów mlecznych pani doktor chciałem tego za wszelką cenę uniknąć, ale mam wrażenie też panią produkuje teraz wyjdziemy z tej rozmowy znów Bogacz doświadczenie, że powinniśmy właściwie wszystkiego unikać życie nasze nie polega na tym, żeby spożywać tylko, żeby nie spożywać to jest taki posiada uzasadnienie wszystko dla ludzi odpowiednich ilościach i nie jestem zwolennikiem diet eliminacyjnych to znaczy wiadomo, że jeżeli ktoś nie jada przetworów mlecznych ze względu jakiś takich ideowych no to już nie wchodzimy w te tematy, ale i im bardziej różnorodna dieta tym lepiej dla naszych elit dla naszej flory jelitowej Flora jelitowa gwarantuje zdrowie całego organizmu także absolutnie tu dzisiaj nie powiemy czy pić mleko czy nie Fitch uważam, że wszystko dla ludzi i w, chociaż z drugiej strony tak jak się mówi te 2 szklanki nabiału dziennie w to jest porządku natomiast bilansują jadłospisy na co dzień jedząc zarówno mięso ryby jaja tak naprawdę białko jest wszędzie nabiał jest jeden z głównych źródeł również białka bardzo przekraczamy to ilość białka w diecie, a z drugiej strony, jeżeli nie damy tych 2 szklanek nabiału w ciągu dnia to nie zaspokoimy zapotrzebowania na wapń i tutaj może też warto powiedzieć czym innym jest ten VAT, żeby nie przesadzać z białkiem w naszej diecie, chociaż teraz jak też zalecenia są trochę wyższe co do białka, ale nadmiar białka np. nie jest korzystne dla nerek no to to są inne produkty, które ten VAT zawierają na jakie ma zielone warzywa liściaste i król Jarmuż bomba wapnia szpinak pewny też, ale mniej na pewno rośliny strączkowe morele suszone figi suszone migdały morele orzechy laskowe MAK MAK ma najwięcej wapnia ze wszystkich produktów spożywczych dajemy go tylko na święta szkoda Komosa ryżowa fajne zboże amarantus też jeszcze rzadko jadane, ale już coraz bardziej popularne także jest naprawdę dosyć dużo tych produktów oni też są zamienniki mleka no właśnie, jakie napoje roślinne na rozwojowe np. na wszystko przepraszam to wszystko co w kartonach podaje nam się w sklepach na półkach z tzw. zdrową żywnością jest to najmniej raz teraz już nie tylko na tej działce, ale moje mleko podobne, gdzie one z natury rzeczy są sztuczne po prostu wytworzone przez człowieka przez na tak i pani wiedzieć co jest zdrowe trzeba czytać skład, bo są takie dobrym składem są ze złem składem oczywiście, tak więc trzeba przeczytać skład można takie napoje roślinne, jeżeli ktoś potrzebuje tego wymiennika samemu przygotowywać w domu jest naprawdę bardzo prosta np. mleko na przepraszam mleko to mówi napój kokosowy zalewa się w wiórki kokosowe wodą w miksuje się i obsadza się przez ściereczkę i mamy napój kokosowy nie musimy płacić 15zł za kartą co mamy czas dobrze na zdrowie trzeba mieć czas nie był takim bardzo mądry i chodzi o to, że też w naszym cyklu życie w zdrowiu między 13144 państwa zapraszam poruszamy tematy związane z dolegliwościami, ale my, ale także z taką profilaktyką od usłyszałem ostatnio, że borelioza może im przenoszona przez niepasteryzowane mleko chce pani powiedzieć czy to przychylić się do do tego, twierdząc że mleko pasteryzowane jest zdrowsze powinniśmy panie przede wszystkim sięgać niż po to, niepasteryzowane w no generalnie pasteryzowane chroni nas przed rozwojem drobnoustrojów i różnych chorób, więc snu przyjęło się, żeby takiego mleka prosto od krowy jednak nie pić, chociaż byliśmy nie wiem u babci na wsi spędzaliśmy tam wakacji i powoduje krowy to mleko było przed sezonem, że pieluchę najczęściej takie ciepłe z pianą się szczepił to raczej teraz już pani poleciła w trochę czasy się zmieniły trochę się karmienie zwierząt zmieniło trochę warunki się zmieniły trochę nasze organizmy się zmieniły zanieczyszczania się zmieniły to to jest bardzo dużo czynników, które wpływają na jakość produktów, a więc też takie mleko no najniżej pasteryzowane jest lepsza niż UHT atak bo, bo ma więcej wartości i myślę, że spokojnie raz jakiś czas możemy sobie pozwolić na jakie mleko od krowy, chociaż one bardzo bardzo tłusta, gdyby pani chciała wyjaśnić termin UHT nie chodzi o uszy to jak pani to próbował zdefiniować pasteryzacja jest do 100 °C UHT jest powyżej stopnia wiadomo, że im wyższa temperatura tym tracimy więcej wartości szczególnie witamin czy pani w stanie powiedzieć, która mleko jest najlepsze idąc do sklepu bardzo często widzimy na półkach 3 rodzaje, czyli 0 tłuszczu w 2% tłuszczu 3 Coma 2 to najwyższy tak tworzy pół tak może Andrzej po 34 rodzaje widzimy, po które po, które sięgać w na pewno nie po 0, bo to jest zwykła woda, która nie ma wartości, bo pamiętajmy, że są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a de ECA, a szczególnie witamina, a nie doborowa i takim szlaku praktycznie nie ma tych witamin, a on przecież po to, jemy pijemy, żeby staczać cenne składniki natomiast zwolennikiem tego mleka takiego najbardziej tłusta dostępnego w sklepach też nie jestem, ponieważ tak naprawdę 50% kalorii z tego mleka pochodzi z tłuszczu nasyconego, więc przekraczamy dosyć ilość tłuszczu w naszej diecie służy takie jak dwu procentowe jak najbardziej pani pamięta tych czasów pamiętam, kiedy tylko tak młodo wygląda to się wtedy mleko sprzedawano w butelkę pamiętam Mariana i wtedy też w przez jakiś czas było dostępnych leków ciemnych butelkach bywa przekonanie, że światło słoneczne zabija mikro elementy, które są lekko zawarte chodzi o sposób przechowywania tego lekarz pani zdaniem możemy nalać do znaczenia tak jak do kawy pozostawić to w ogóle nie straci na wartości czy jednak należy uważać myślę, że Tracz każdy produkt taki poza lodówką, jeżeli powinien być przechowywany w niskiej temperaturze traci swoje wartości, ale też bez przesady też nie jest tak dużo nas kwasów omega 3, które najszybciej się utleniają, więc myślę, że jeżeli chwilę takie mleko postoju to się nic nie stanie, ale generalnie przeznaczenie jest takie, żeby trzymać w lodówce produkty mleczne co należy przez to rozumieć mamy do czynienia, zwłaszcza w ostatnim czasie także za sprawą takich kampanii reklamowych z sygnalizacją, że jakiś słodycz ma w sobie tyle zawartości witamin i składników, które dostarczała by szklanka albo 2 szklanki mleka nie chcę nie będę posługiwał się nazwą produktu, ale bardzo często takie komunikaty do nas docierają trzeba włożyć między bajki traktować jako bujda zdecydowanie wolą dodatkowy cukier w tych słodyczach ogranicza wchłanianie witamin, więc troszkę jest błędne koło, nawet jeżeli gdzieś tam może ten produkt jest wzbogacane witaminą Ford FiCom vany no nie 1 absolutnie mnie szła w takie desery mleczne od, których półki uginają kolorowymi kuleczkami innymi dodatkami tylko po prostu jogurt naturalny kefir naturalny Maślanka naturalna ewentualnie twarożek serek wiejski to jak najbardziej go też produkty naturalne, ponieważ przykładowo taka pół litra maślankę truskawkową to 9 łyżeczek cukru dosyć dużo tego cukru robi się w naszej diecie Fear kefir, jeżeli będzie miał też będzie jakiś słodki, chociaż rzadko pijemy takie słodkie kefiry po to, też wzrasta ilość cukru no można to po prostu na etykiecie przeczytać, bo zawsze cukry muszą być podane oczywiście ten cukier laktoza też jest podany na etykiecie i jogurt naturalny też ma trochę cukru laktozy, ale nie jest to cukier dane w postaci sacharozy powiem teraz pewnej modzie, która przyszła do nas chyba z Islandii mianowicie skwer z i to jest nie jest to wyrób własny jakieś firmy tylko generalnie pojęcie tak jak film twarożek tak należny jest zdaje się z taką warstwą śmietany i pytanie czy tutaj, aby nie przesadzamy, sięgając potem po produkty są smaczne, ale na serię częściej się zawiera więcej wapnia, ale też trochę więcej tłuszczu natomiast producenci już robią produkty np. Skry nisko tłuszczowy tak już teraz wszystko zaczyna być nisko tłuszczowe niskokaloryczne bez cukrowe zaczynamy kombinować, ale faktycznie tak, jeżeli mamy jeść nabiał to na pewno nie 0%, ale też niepełną tłusty, a i naturalne dobrze jeszcze jedno pytanie staramy się czerpać z ze wszystkich stron świata jeśli chodzi o kulinaria mówiliśmy Górce i islandzkim sądzę, że Górki grecki, który można przywrócić do góry one bardzo tłuste ona w ogóle nie wyleci z rzek białka Gaj z bardzo tak na gęsto czy pani zdaniem takie takie góry możemy też sięgać dla zdrowia naszego myślę, że rzadziej ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, chyba że znowu tak jak powiem no tak jak mówiłam są jest nawet jogurt grecki light czy niższą zawartością już to tak na koniec zbliżamy się do końca naszej rozmowy pani miała podnieść tabliczkę tak albo nie mleko tak czy nie i proszę nie nie odpowiadać adwokackim to zależy no dobra no to ja podniosę na tak dziękuję pani bardzo dziękuję Hanna Stolińska była z nami dzień etyczka kliniczna autorka książek o zdrowym odżywianiu kłaniam się dziękuję bardzo, naszych słuchaczy zaproszono informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj i słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA