dobry wieczór Paulina Nawrocka otwarta kuchnia dziś 31października wigilia święta zmarłych wszystkich świętych, ale dzień, w którym świat obchodzi Halloween coraz częściej obecne w Polsce, o którym jednak nie będę mówić, bo już mówiłam w audycji sprzed 2 tygodni poświęconej dyni jeśli państwo przegapili iście zapraszam do posłuchania na stronie Radia TOK FM i w aplikacji Helou to jednak dla wielu osób pretekst do zabawy przebieranek oglądanie strasznych filmów i
Rozwiń »
przyrządzania straszliwych przekąsek sam od kilku lat córkami piekł piekę kruche ciasteczka, które mają kształtem przypominać palce czarownicy ów i to halloweenowe straszenie stało się dla mnie pretekstem do dzisiejszej opowieści o strachach, ale na talerzu, który często podłoże mają w dzieciństwie i również pewnym wspaniałym jesiennym warzywie, które przoduje na listach tych nielubianych, do którego w dodatku mam osobisty stosunek, bo dla mnie samej było trudnym wspomnieniem dzieciństwa aż zmieniłam zdanie teraz promuje to warzywo, gdzie się tylko da również na antenie, a chodzi o poczcie ową brukselkę zobaczyłam w internecie zdjęcie opisane jako najbardziej przerażająca potrawa, a było to zdjęcie gotowanej brukselki w czekoladzie apetyczny czekoladowe kuleczki skrywały zielone liściaste wnętrze wyobrażam sobie rozczarowanie tych, którzy gryźli się brukselka myśląc, że mają do czynienia z jakąś pyszną pralinki com jak już wspominałam brukselka przoduje na listach nielubianych smaków dzieciństwa, ale zdecydowanie nie jest jedyny my liście kulinarnych koszmarów rodem z horrorów często pojawiają się takie dania jak zupa mleczna oczywiście okropnym kożuchem wątróbka twarda podeszwa szarym kolorze Kasza manna z sokiem rozwodniony pisze do picia, w którym czuć wyraźny posmak mąki ziemniaczanej tłuste mięso zupa kalafior owa albo w ogóle sam kalafior jest zupa owocowa np. serwowana z makaronem i takie danie, które jest też na mojej liście grozy w wydaniu dość mocno okolicznościowym Otóż moja babcia zwykła w tej formie serwować kompot z suszu na wigilijnej kolacji nie w kubku tylko właśnie z makaronem jak do rosołu na samą myśl lekko się zdrowiem, ale taka zupa owocowa wiem, że w wielu przedszkolach była popularnym, choć mało lubianym daniem są i takie potrawy, które dla jednych są koszmarem inni wspominają je z rozrzewnieniem np. kluski na mleku rozgotowane ryż z jakąś Bukową wpadką czy Kasza manna na gęsto źródła tych często trudnych jedzenia owych wspomnień mogą być różnorakie na pewno średnia kondycja żywienia zbiorowego była jedną z nich myślę, że zarówno osoby, których czas przedszkolny szkolny przypada na okres PRL-u jak te, które zostało com miały do czynienia w okresie wczesnej transformacji lat dziewięćdziesiątych jadły podobne rzeczy żywienie w placówkach opiekuńczo-wychowawczych podlegało określonym zasadom głównie zgadzać miała kaloryczność potraw cena, a wiadomo, że wczasach niedoborów asortyment, jaki miały do dyspozycji szkolne przedszkolne kucharki był dość ograniczony stąd różne kuriozalnych i stołówek można było spotkać jak Polska długa szeroka nad morzem na Podhalu czy w stolicy dzieci jadły mniej więcej podobnie pozwolę sobie też małą dygresję w temacie myślę, że najgorsze ślady pamięci zostawienie sama potrawa, ale proces jedzenia i tak posiłki, do których byliśmy przymuszani nie dawano nam prawa do odmowy rozliczamy z każdego pensa raczej dobrze nie będą się nikomu kojarzycie wspomnienia zostają na długo rzutują na całe dorosłe życie wiele osób przez lata nie jest w stanie tknąć nawet najlepiej przygotowanych, ale jednak znienawidzonych potraw to oczywiście poważny temat, który dotyka problemu zaburzeń odżywiania zapewne kiedyś jeszcze do niego w tej audycji wrócę najlepiej w towarzystwie osoby, które psychologiem żywienia się zajmuję jestem ciekawa jednak państwa dziecięcych wspomnień dotyczących potrafi nielubianych zachęcam do wysyłania maila na adres kuchnia małpa TOK kropkę FM można pisać, jakie potrawy do dziś wywołują ciarki do jakich np. udało się państwu przekonać po latach i co na to wpłynęła, kto odczarował państwo wątróbkę albo jakie przepisy kalafiora sprawił, że spojrzę liście na niego zupełnie inaczej np. bardzo często traumatycznym spożywczym wspomnieniem dzieciństwa jest szpinak, który był serwowany w formie szaro Zielonej bez smakowe papki brei takiej trudnej do przełknięcia nierzadko ludzie przyznają, że do szpinaku podejście uległo zmianie, gdy dobrze przyrządzoną np. czosnkiem przyprawami i proszę państwa podobnie jest liderką zestawienia koszmarnych potraw z dzieciństwa i bohaterką dzisiejszej audycji, czyli brukselską dla mnie osobiście w dzieciństwie brukselka była przykrą niespodzianką w zupie jarzynowej wierzy w mojej mamy kochałam szczególnie pływające w niej fasolki szparagowej brukselki za to psuły w moim mniemaniu smak pysznej zupy gorzka rozgotowane to najczęstsze wspomnienie, jakie budzi w ludziach brukselka przy tym rodzice zwykli wychwalać jej wartości odżywcze włączać się do codziennego menu i faktycznie mieli rację, bo brukselka to takie siłowe superfood jest źródłem wielu witamin dostarcza naszemu organizmowi dawkę magnezu żelaza fosforu sodu wapnia cynku selenu czy potasu do tego ma sporo kwasu foliowego białka błonnika jest niskokaloryczna ma niski indeks glikemiczny, a co jest istotne też wyróżnia się imponującą zawartością przeciwutleniaczy szczególnie tych, które zmniejszają wzrost komórek rakowych potrafi unieszkodliwić więcej komórek nowotworowych niż jakakolwiek inna rośliny kapustne to dzięki związkom chemicznym nigdy nie progu witrynie, które jednak mają ten efekt uboczny, że wpływają na gorzki smak i cóż z tym smakiem konkretne pomysły będą później, ale powiem państwu, że dla mnie osobiście odkryciem była zmiana obróbki termicznej, czyli zamiast brukselkę gotować trzeba ją upiec albo usmażyć świetnie nadaje też do jedzenia na surowo można ją drobno posiekać zrobić z niej Surówka jak każdej innej kapustę no bo przecież brukselka to jest taka trochę kapusta w miniaturze jej właściwa nazwa zresztą kapusta warzywna brukselska u to warzywo z rodziny krzyżowych, do której należą też m.in. rukola kalarepa rzodkiewka kalafior czy w roku kwiaty tych wszystkich roślin mają po 4 płatki ułożone na znak krzyża brukselka powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania jarmużu kapusty głowie stoi w Belgii co tłumaczy oczywiście nazwę, która pochodzi od stolicy tego kraju uprawa nabyła od siedemnastego wieku głównie w Europie zachodniej północnej np. w tradycyjnej kuchni holenderskiej popularnym do dziś zdaniem jest tam pod brukselską, czyli takie purée z brukselki ziemniaków z Belgii mała Kapustka rozprzestrzeniła się na cały świat pamięcią o początkach jest utrwalona nie tylko w Polskim języku angielskim to też wraz z prac w niemieckim Bristol Ekol we francuskim również odwołanie do Brukseli jest, ale nie będę próbowała czytać pośrednim francuskie wychodzi w Polsce do połowy dziewiętnastego wieku brukselka była mało znana potem pojawiają się już przepisy szczególnie brukselkę, ale polonez, czyli za smażoną na maśle bułką tartą kilka jest składników sukcesu dania z brukselską przede wszystkim warto brać na warsztat młodą świeżo zebrane brukselkę wtedy najwięcej składników odżywczych i zachowuje swoją naturalną słodycz w sklepie czy na straganie dobrze sięgać po brukselkę małą twardą dotyku ważne, żeby liście były przylegające miała jasnozielony kolor bez żółtych plam i teraz wielki sekret brukselka staje się gorzka i niedobra, gdy jest gotowana zbyt długo dlatego średnio sprawdza się w zupach Jerzy nowych pod wpływem długiego gotowania traci słodyczy nabiera intensywnego gorzkiego smaku znika żywy kolor staje się wiotka jeśli koniecznie chcemy ją gotować to w osolonym wrzątku 5 maksymalnie 7 minut można przy tym dodać odrobinę mleka dowody dla zniwelowania ewentualnej goryczki lepiej jednak brukselkę upiec albo usmażyć na Oliwie lub maśle klarowanym niektórzy zalecają najpierw brukselkę bilansować przez 2 minuty we wrzątku osobiście tego nie Robbie daniem, które zmieniło moje podejście do brukselki jest brukselka glazurowanych mini kapustkę kroimy na połówki ćwiartki i albo smażymy na patelni albo pieczemy otoczone w Oliwie soli pieprzu przez 1520 minut w 230 stopniach następnie na patelnię do Brukseli dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu warto posypać całość grupującym brukselki fantastycznie pasują też do dań kuchni azjatyckiej np. sosami z koreańskim stylu komponują się wyśmienicie polecam też brukselka zapiekanki przykład ze śmietanką parmezanem tak na wzór ziemniaków kratę można też brukselkę kisić można robić z nim kimchi pomysłów jest mocno nic tylko eksperymentować kuchnia małpa TOK kropkę sam to ten adres mailowy, pod które można słać peany na temat brukselki albo wyraz niechęci oczywiście no i państwa wspomnienia spożywcze wspomnienie dzieciństwa otwarta kuchnia do dzisiejszego polecenia książkowego skłoniła mnie ta pierwsza część audycji trudnych potrawach z dzieciństwa i zbiorowym żywieniu cały rozdział o zbiorowym żywieniu i 14 innych wspaniałych rozdziałów znajdziecie państwo w książce Moniki Milewskiej ślepa kuchnia jedzenie i ideologii PRL jednej z najlepszych około kulinarne książek, jakie przeczytam w tym roku bardzo dopracowana rzetelna, a przy tym nie przytłaczająca lektura nie jest to ckliwe sentymentalne opowiastka o czasach minionych, ale całościowe spojrzenie na związki jedzenia z komunistyczną ideologię lektura obszerna drobiazgowa, ale i fascynująca prawdziwa podróż do czasów rozgotowane brukselki niedoborów polecam na długie jesienne wieczory, bo naprawdę jest co czyta
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
-
-
11:01
REKLAMA
POPULARNE
-
02.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:47
-
07.11.2022 19:20 Otwarta Kuchnia11:34
-
-
-
-
-
-
-
-
19.12.2022 19:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
16.01.2023 19:20 Otwarta Kuchnia11:40 W studio: Michał Kuźmiński
-
-
-
20.03.2023 19:20 Otwarta Kuchnia10:16
-
25.12.2022 16:20 Otwarta Kuchnia09:21
-
11.11.2022 19:00 Otwarta Kuchnia11:34
-
05.01.2023 19:00 Otwarta Kuchnia10:47
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL