REKLAMA

W zgodzie z naturą – jak mądrze kupować, by nie marnować? Polak w ciągu roku wyrzuca przeciętnie do kosza ok. 3 tys. złotych

W zgodzie ze sobą i z naturą
Data emisji:
2022-11-04 14:30
Czas trwania:
26:08 min.
Udostępnij:

Najnowsze badania pokazują, że na świecie marnujemy ok. 1/3 żywności. W Polsce jest to ok. 4,9 mln ton jedzenia rocznie. Dane z 2019 roku mówią, że mieszkaniec naszego kraju w ciągu roku wyrzuca przeciętnie do kosza produkty warte ok. 3 tys. złotych. Katarzyna Kandora-Matysik – ekspertka Kaufland Polska i Leszek Dąbrowski z Too Good To Go wyjaśniają, jak dużym problemem jest marnowanie żywności. Eksperci uświadamiają słuchaczom, że wyrzucając np. bułkę, nie wyrzucamy tylko kawałka pieczywa, ale całą wodę i energię potrzebną do jej wytworzenia. „Wyrzucając jednego banana, marnujemy tyle wody, ile wystarczyłoby na 10-minutowy prysznic” – mówi Leszek Dąbrowski. Rozwiń »

Ponadto wyrzucając produkty spożywcze do kosza, musimy pamiętać, że leżące na wysypisku śmieci artykuły produkują metan, który jest wielokrotnie silniejszym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla.

Co zatem robić, by nie marnować żywności? Oprócz tak oczywistych rzeczy, jak rozsądne planowanie listy rzeczy do kupienia czy nierobienie zakupów, kiedy jesteśmy głodni, istotne jest przerabianie resztek i wykorzystywanie produktów, które nie są pierwszej świeżości.

Z podcastu dowiemy się, co zrobić z czerstwym chlebem, do czego można wykorzystać obierki z jabłek czy skórkę od banana. Poznamy także różnicę pomiędzy oznaczeniami „najlepiej spożyć przed ...” i „należy spożyć do ...”.

Zapraszamy do słuchania.

Partnerem podcastu jest sieć sklepów spożywczych Kaufland. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w zgodzie ze sobą i naturą poradnik świadomego konsumenta w cyklu naszych podcastów dowiemy się jak zadbać o siebie bliskich jak świadomie robić zakupy nie marnować żywności oraz w jaki sposób podejmować decyzję, aby były dobre nie tylko dla nas, ale także dla środowiska i klimatu na podcast zaprasza sieci sklepów spożywczych Kaufland dzisiaj w drugim odcinku naszego podcastu rozmawiamy krótko mówiąc co 0 waste, czyli generalnie o mądrym kupowaniu i nie marnowaniu jak to Rozwiń » robić, żeby kupować artykuły spożywcze z głową i jak tego co mamy w domu nie marnować jak sensownie powiedzmy zarządzać zawartością naszej lodówki szafki w kuchni czy pojemnika na chleb, a o tym będę dziś rozmawiać z panią Katarzyną Kandora Matysik ekspertem Kaufland Polska oraz z panem Leszkiem dąbrowskim 100 Bud drugą dzień dobry państwu czy dobry dobry no dobrze to zacznijmy od tego marnowania żywności czy faktycznie tak dużo jedzenia marnujemy krótko mówiąc wyrzucamy jak wygląda też Polska na tle innych krajów Dymera nie globalnie w ogóle marnujemy bardzo dużo, a najnowsze dane pokazują, że marnujemy ponad 13 żywności to, tak więc 40% to tak, żeby dać trochę lepszy obraz tego jak to jest dużo to sobie wyobrazić że, żeby się wykosztować na występie kupiliśmy sobie 3 siatki zakupów bardzo cięcie i idziemy z tymi środkami na czwarte piętro bez windy, a trochę żeśmy kocha płacili machali odradza niestety przed drzwiami jednej z tych siatek zapomnieliśmy zabrać w sensie zostaliśmy przed czymś wnieśliśmy tylko 2 do domu tak mniej więcej wygląda, a cały system produkcji dystrybucji żywności, że ta ponad 13 szybów po drodze my w Polsce jesteśmy na piątym miejscu, a jeżeli chodzi o skali marnowania żywności marnujemy wg najnowszych danych danych promu i 439 działa ton, a jedzenia rocznie potworne potworne potworne liczba danych z 2019 roku pokazują, że my do kosza śmieci wyrzucamy około 3000zł rocznie to jest taki dochód rozporządzalny który, którego średni, który w ląduje po prostu w koszu na śmieci to są dane z 2019 roku, czyli powiedzmy mniej więcej średnio Drodzy Państwo 1 miesięczna rata za mieszkanie w takim PS w średnim kredycie o pewnych ląduje kosi idąc takim tokiem myślenia to najpierw wydajemy pieniądze na to, żeby kupić jedzenie i zastanawiamy się o jakie to wszystko jest drogi, bo jest inflacja, a później po prostu całe 3000 rocznie wyrzucamy do kosza, bo stwierdzamy nie mam na to ochoty w sumie kupiono za długo później jeszcze ktoś dodatkowo musi to 3 wziąć tyle nowa, więc cały czas po prostu operujemy pieniądze takim totalnie bez Lesznie produkowanie i kupowaniem wziąć zutylizować pani Katarzyno pani powiedziała, czyli ta jeszcze mamy kwestię wpływu tego marnowania na na ekologię nasze środowisko po prostu tak zdecydowanie główne ekologii generalnie gigantyczne ponieważ, żeby bić mi bardzo zależało na tym, że osoby słuchające tak sobie uzmysłowił że, wyrzucając bułka nie, wyrzucając nie wyrzucamy tylko włącznie tej spółki, bo jak, wrzucając do kosza jak bieg marnujemy również całą pracę, która została włożona w to, żeby to bułka wypiec, żeby wyhodować czarna to jest ziemia, która została do tego użyta woda też w końcu energia, która nie poszło na marne, wrzucając 1 banana to marny tyle wody wystarczyłoby dziesięciominutowy prysznic i tyle energii, żeby ten rośnie w dół ciekły dlatego też należy patrzeć na te NATO NATO marnowanie zupełnie innej perspektywy tego, że to nie są drobne rzeczy, które gdzieś sobie czasoprzestrzeni giną w zasadzie trudno tylko wcześniej, jakby zostało w nich zainwestowane zasoby zostały zainwestowane, które poszły na marne, a dane produkty spożywcze, których nie zjem wylądują na nam na wysypisku to one tam swego żywota nie kończą tylko leżą emitują metan najczęściej, który jest dwudziesto ośmiokrotnie silniejszym gazem cieplarnianym dwutlenek węgla dlatego też tak ważne jest, żeby ograniczyć skalę tego co trafia właśnie na wysypiska śmieci dobrze jeśli one na wysypisko trafią prawda opraw ani wylądują gdzieś przy drodze w lesie i w tego typu miejscach, ale to już jest to wszystkich Story Jana na inną na inną opowieść Drodzy Państwo, a co zrobić, żeby marnować jak temu jak temu zapobiegać co możemy zrobić wokół siebie czyli, zaczynając od siebie w naszym w naszym domu w naszym mieszkaniu tutaj ja myślę, że każdy z nas ma jakieś swoje takie złote rady czy typie to co jest dla mnie bardzo kluczowe a czego tak na dobrą sprawę nauczyłam się podczas pandemii myślę, że wielu z nas to właśnie te duże zakupy raz na tydzień i z 1 strony jestem tym zachwycona, bo to faktycznie dajemy przez cały tydzień taką spokojną głowę jak wszystko mam przygotowane no z drugiej strony jest świadoma tego, że nic na koniec tygodnia nie wyrzuca, więc na pewno takie świadome zakupy najpierw przeglądnąć lodówkę zobaczyć co ja mam chciałabym chciała ugotować, a później dopiero na zakupy się wybrać nie jest pustym brzuchem, bo wtedy wiadomo kupuje się impulsywnie, gdy kupuje wszystko dokładnie, więc to jest bardzo ważne ja też się akurat mam taką sytuację, że moje dziecko na cele jakie, więc tutaj w przypadku tej sytuacji jedynym lekarstwem jest wykluczenie glutenu, a jedzenie bezglutenowe jest dodatkowo jeszcze droższe, więc ja, planując zakupy siadamy zastanawiamy się okres co kto ma ochotę zjeść, ponieważ w tej szkole też chciałby, żeby dziecko zjadło ten obiad, a nie, żeby to gdzieś wylądował w kuble i tutaj śmieję, że wprowadza taką kampanię w domu odpowiedzialności na własny talerzyk i właśnie po to, żeby tego po prostu nie wyrzucać z drugiej strony wiadomo, żeby przyjmować wszystkie wartości odżywcze pani pani Katarzyna w ogóle jeszcze jest jeszcze większą mistrzynią w planowaniu no bo tak jak pani powiedziała bezglutenowe produkty pani musi kupować, a ona jak wiemy są droższe i to dużo droższe pieczywo no tak ze 34× więcej kosztuje niż dziś takie normalne przeciętne prawda tak zdecydowanie jest to inny koszt i to i to jedzenie też z tego co wiem to pan, że możemy poprawić, ale pieczywa faktycznie wyrzucamy najwięcej na tę jednak jest bolesne z każdej perspektywy czy glutenu bezglutenowe to to ten chleb jest takim symbolem domu, a tak po prostu łatwo jest nam wyrzucić panie Leszku, dlaczego tego chleba faktycznie najwięcej marnujemy przyczynie kilka od braku takiego planowania właściwego zagospodarowywania tym pieczywem, które przyszliśmy do domu takie językowe właśnie kupowanie, bo lubimy mieć świeże pieczywo każdy dzik piękną chrupiącą bułkę wyliczał mieć świeżą jako trochę jest już bardziej przesunięta to zdarza nam się nie zapominać generalnie do tej pory teraz się zmienia oczywiście czy było relatywnie dość tanie takie zwykłe pieczywo i szeroko dostępna i to powodowało żony właśnie bardzo często lądują w koszty takie takie bułki, które zapewniły sobie w ślimaku generalnie marnujemy najwięcej produktów świeżych, czyli właśnie pieczywo jest zawsze na pierwszym miejscu to globalnie tylko w Polsce są oczywiście owoce warzywa dla mięsa oczywiście czy to się też najszybciej psuje NATO najlepszą radą jest oczywiście planować jakiejś kach stara się kupować raczej zmniejszający ilości sprawdzają teraz okej, a nie kupię kupię więcej może zjem i starszym przerabiać smakiem mojego dzieciństwa były en zawsze takie tobym tosty ale jakby chleb Bogdanki tak takie jajko po prostu to co oczkami są Super one nawet z ze starszego chleba prawda, toteż to dobre wychodzi jest smaczna tak można go przerabiać naprawiam najróżniejsze sposoby można zrobić słodkie rzeczy Pers z czerstwego pieczywa polecam internet jest pełen przeróżnego przeróżnego typu przepisów, więc absolutnie zachęcam do tego, żeby kreatywnie do do pieczywa podchodzić Drodzy Państwo mamy internet właśnie korzystajmy z tych różnych pomysłów przepisów jeśli nam się chleb już mamy 3 dni kończy zostaje jakaś tam Piętka czyniłem ćwiartka można go pokroić w kostkę zamrozić będą grzanki do do grochówki np. dokładnie też z naszej stronie internetowej Kaufland PL łamane 0 jest tam też można znaleźć dużo wskazówek i przepisy kuchenne właśnie co można z tym jedzeniem dodatkowo zrobić, więc tak jak tak jak pan mówi na internet po prostu ocieka tymi pomysłami tylko trzeba czasem troszkę więcej chęci, bo to nawet nie chodzi o czas co myślę, że po prostu chodzi o chęci nie tylko królu my to co się Lidia, ale też przyglądajmy ciekawe ciekawe strony tutaj pani Katarzyna wspomniała o tym co zrobić jak przetworzyć te rzeczy jak co zrobić też z resztek prawda pani Katarzyna, bo jak obraliśmy łapką to nie znaczy, że to obierki od razu muszą wylądować w koszu ja z nich ponad, bo ja akurat nie, ale moja żona od jakiegoś czasu z obierek po łapkach raz kompot można zrobić Cisy też tak można zrobić ocen albo można zjeść w całości ja np. jest wynikiem, którego żona patrzy z lekkim obrzydzeniem, bo ja zjadam jak całe z ten z agresją bardzo dyskiem Otóż panie Leszku nie dogadamy tego ja też nie rozumiem, ale szanuję PZ 1 jak czasami właśnie takie nie obrane kiwi WHT całe toczony patrzeć spożywał pisklę mniej więcej takim wzrokiem natomiast polecam jest to naprawdę absolutnie smacznej w ogóle się jak okazują się dzieje mi państwo tego może nie widzą, ale pan Leszek wygląda bardzo dobrze bardzo zdrowo także i nie jest obrośnięte tym tym czym futerkiem kiwi także także rzeczywiście tutaj też można w ten sposób oszczędzić jedzenie to wiemy, że te chętnie się podzieliła jeśli chodzi o wielki ja mam taki patent jeśli zostaną jakieś obierki po wyśrubowanych warzywa, które bym robię coś z nich jest to składuje oczywiście nie tam przez miesiąc ale, ale wiem, że mam cel, więc produkuje to wielki i szykuje sobie taki koncentrat do duszy sobie te wielkie resztki warzyw z oliwą solą i mam koncentrat do zup do sosu do takich dań jakieś jedno bankowych, więc taką podstawę tak dokładnie, więc to jest 1 pomysł ostatnie moje odkrycia, które będę mocno wykorzystywać przy okazji nadchodzących świąt w momencie, kiedy robię ciasto marchewkowe pomarańczowe to skórkę wyszorować nią blendujemy z cukrem i mam pomarańczowe cukier puder i z tego będę robić lada moment lukier i to jest absolutne odkrycie ostatniego z powiedzmy miesiąca mega dobre, a nie można też to gdzieś tam produkować my powinniśmy chyba pomyśleć w takim razie jakimś kanale albo programie kulinarnym w tej sytuacji może to jest również dobry kierunek wieś Adam generalnie nie tylko można spożywać te tt tt resztki, bo np. niektóre jak spółka od pana na świetnym dają przekonanie o sensie nie samą skórkę się wciska kwiatek to byłoby trudne natomiast rzucają się dowodem na sobie stoi troszkę i oddaje całe dobro głównie potas i inne substancje odżywcze tej wodzie i ten można podlewać naturalny nawóz wszystko rośnie pięknie uparta jest sposób ja powiedziałem o swojej cioci, która ma małą dżunglę w swym domu i tam właśnie unitów tak świetnie rośnie właśnie tej wodzie punkt skórka banana Ross państwo, a propos bananów w ogóle owoców warzyw w kolejnym takim myślę, że no problemem jeśli chodzi o marnowanie czy niekupowanie przez niektórych są jest to, że niektóre właśnie warzywa owoce nie są ładne one nie są takie jak jak w reklamie krzywa marchewka jest ziemniak bardziej kwadratowy ani obły czy takie warzywa i rozwijamy te mity właśnie czy takie warzywa owoce są gorsze ciężko byłoby powiedzieć, że są gorsze natomiast tutaj pierwsze wrażenie robi robotę prowadzimy taką kampanię mamy owoce, które są się i warzywa nieidealne Natural wsi i właśnie w ten sposób próbujemy promować gdzieś odczarować te nieatrakcyjne marchewki, żeby też ludzie o tym wiedzieli, że to może nie ładne, ale nadal smaczne, a ja też tutaj znowu wrócę do tego, że jestem mamą i to też myślę sobie z drugiej strony fajnie odczarować to dzieci, bo czasami też słyszę o ja tego nie wiem to jest brzydkie okej, ale co ma tego ze smakiem wspólnego to trzeba i sprawa jest gleba wspiera z 1 strony właśnie o to, żeby nie marnować żywności, a więc warto mówić o tym, że to nie jest gorsze to smakuje tak samo dobrze ten brązowy banany nawet są słodycze, a z drugiej strony jeśli tylko będziemy mówić przypominać dzieciom i edukować też dzieci o tym, że to nadal jest dobra jakość to może kiedyś to będzie nam naturę takie być mniej powierzchownym tak to myślę, że też jest też jest ważny element w tym w tym edukowanie zwłaszcza, zwłaszcza dzieci, zwłaszcza młodych ludzi ja mama tak, żeby stop 3 min Gowin należy okazać absolutnie Miłosz wszystkim brzydal owocowo warzywnym, bo one są w stanie zwrócić się sporo tej miłości które, którą im pokażemy one często okazują się znacznie mocniejsze niż niż no takie jak z żurnala warzywa owoce nad świetnym przykładem jest możliwość zobaczenia wyglądają warzywa owoce hodowane tzw. działce jak ktoś ma taką możliwość jeszcze, tym bardziej odmiany tzw. stare czyli, czyli takie przez państwo 1520 lat to widzi, że one znacząco odbiegają wyglądem od tego co można obserwować często w sklepach natomiast smakowo co znacznie lepsze są dużo smaczniejsze naprawdę i tak się dużo w sumie mówi o tym, żeby nie patrzeć na powierzchowność stosunkach międzyludzkich, że są ważniejsze inne rzeczy itd. tak dalej wg mnie to trzeba absolutnie rozszerzyć na owoce warzywa podchodzić do tego w sposób taki piękny ten bardzo modne słowo holistyczne, a ja już mówimy o tym, że liczą się do wnętrza czy coś więcej niż tylko ten wygląd zewnętrzny to przełożenie być konsekwentnym właśnie w relacjach z dziećmi chociażby mówić o tym, że te brzydkie warzywa owoce co absolutnie cudowne smaku, czyli Drodzy Państwo nie bójmy się nierównego apka krzywej marchewki, bo to myślę, że też jest też jest dobry przykład Drodzy Państwo kolejną kwestią takich mitach tego, dlaczego marnujemy wyrzucamy za wcześnie to jest data i chciałbym państwa zapytać o różnice między najlepiej spożyć przed i należy spożyć do, bo to są zdaje się dość zasadnicze różnice w Polsce są 2 systemu oznaczeń produktów spożywczych pierwsze jest najlepiej spożyć przed Jon informuje nas o takiej dacie, do której producent nas informuje, że produkt, który on przygotował stworzył jest dokładnie takie konsystencję takiego smaku takiego zapachu jak osoby zaprojektował najlepszy po prostu nie oznacza to, że po tej dacie produkcji do wyrzucenia coś można wyjść tego myślenia magicznego, jeżeli coś z tą datą najlepiej spożyć przed, a w piątek do północy dobremu w sobotę rano już jest nagle zrobiło się zła to przyjaciele przysłowie kast rude nasikał do mleka wnioski szło tak nie działa no dokładnie ani mleko ani ten serek ani nic innego nie ma wbudowanego Drodzy Państwo zegarka żadnego ani krasnoludka stoper nic takich rzeczy się nie dzieje, jeżeli produkt dobrze przechowywane on naprawdę jest często dobre dłużej jeszcze i my jesteśmy najczęściej w stanie rozpoznać czy wszystko w porządku mam taką kampanie edukację czas dobry duży, które kasa jest dumnym członkiem bardzo byśmy tego, a z tego zadowoleni, gdzie dziękujemy właśnie tych tak przed czy do spożycia i naprawdę jesteśmy wyposażeni w sensory, które pomagają nam, żeby odróżnić te produkty dobrą złych, a tu chodzi konkretnie oko należy popatrzeć nos należy powąchać ustawę, że posmakować, jeżeli test wypadł poprawnie na 99 protesty produktem nic złego działo można go spokojnie spożyć to jeszcze ta druga opcja, czyli data należy spożyć do ona jest datą graniczną w zasadzie zarezerwowane dla takich produktów, które są niestabilnym próbie logicznie w to niestabilny mikrobiologicznym brzmi strasznie natomiast chodzi głównie surowe mięso jakieś takie rzeczy, które musi bardzo szybko popsuć zrobić krzywdę po prostu tamtego o terminie nie spożywamy Drodzy Państwo dzisiaj przypomnę naszymi gośćmi są pani Katarzyna Kantora Matysik Experts Kaufland Polska i pan Leszek Dąbrowski z ugód długą rozmawiamy przypomnę też o niemal na krótko mówiąc o nie marnowaniu jedzenia żywności i o robieniu zakupów spożywczych z głowy, ale też tutaj do pani Katarzyny i tym razem się odezwę, bo z tego co wiemy sieć Kaufland prowadzi taki program edukacyjny Eko od dziecka nie marnuje tym razem, ponieważ jest to druga edycja właśnie tym razem skupiamy się na nie marnowaniu cała inicjatywa właśnie pojawiła się w moim domu, czyli widzę denerwuje się irytuje mnie to nie będziemy użyte tyle jedzenia i tak do mnie dotarło też, że największy wpływ na nas dorosłych chcą by nie było mają dzieci one są najbardziej konsekwentnym istotami pod słońcem w związku, z czym stwierdziłam dobra to idziemy właśnie do dzieci z edukacją one nauczą swoich rodziców bliskich znajomych i całe jako dziecka polega na tym, że spotykamy się właśnie z dzieciakami w kasach 13 szkół podstawowych i wspólnie przypominamy sobie uświadamiamy jak tzw. resztki można wykorzystać czy w ogóle dbać o jedzenie jak układać w lodówce co wkładać do lodówki, czego do lodówki nie wkładać po to, żeby ta żywność jak najdłużej służyła i w tym programie też właśnie mówimy o tych naszych natura SA, czyli tak brzydkie twarze w owocach mówimy też o tym co robić 3 resztek i właśnie to wszystko ma na celu na takie poukładanie tego co dzieci tak dobrą sprawę codziennie mam nadzieję oglądają w domu ale, żeby też były świadome tego, dlaczego rodzice być może robią z tych ziemniaków kluski czy, dlaczego ta marchewka jest swojaków w lodówce włożona w wodzie to ma na celu ten nasz projekt dzieci tak samo na koniec warsztatów dowiadują się o tym, że jesteś konkursu mają zadania przygotować sobie drugie śniadanie do szkoły właśnie z tych tzw. resztek czy może, żeby brzmiało ładnie zgodnie z ideą 0 waste i fajnie było, żeby się temu pochwalił ceny stworzyły dzięki czemu wierzymy, że 3 organizację tego drugiego śniadania i dziecko będzie miało okazję się spełnić i rodzic będzie miał okazję faktycznie w tym też uczestniczyć może to się stanie jakąś rutyną może chwilową atrakcją, ale liczę na to, że dzieci będą pielęgnować to wspólne gotowanie właśnie, dbając o to nie marnowanie żywności z tego co wiem długu druga panie Leszku też ma z kolei jakąś podobną akcję taki scenariusz dla rodzin nosiłam się pracować w firmie, która działa na w sumie 17 rynkach na świecie na 15 aut w Europie i na niektórych w Polsce będziemy próbować oczywiście to robić prowadzimy takie lekcje edukacyjne dla dzieci w różnym wieku odnośnie żywności generalnie żywność stała się takim dosyć pól teraz popularnym tematem modnym można powiedzieć czy w kontekście właśnie tego ukryć skoro żywienia nic wpływu właściwego żywienia w ogóle na rozwój, ale też właśnie w kwestii świadomości ekologicznej społecznej ekonomicznej czy tego, żeby jakoś tak tego tak jedzenie wyrzucać ja też absolutnie zgadzam z tym, że dzieci są tutaj kluczowym, jeżeli tak można powiedzieć elementem natomiast są absolutnie kluczowe, jeżeli chodzi edukację dorosłych Trionu może działać dwustronnie w sensie dzieci mogą nas edukować, że pokażemy jak to robić z perspektywy właśnie edukacji w szkołach albo możemy edukować nasze dzieci ja np. zachęcam bardzo serdecznie wszystkich do tego, żeby ze swoimi dziećmi robimy przynajmniej raz w tygodniu obraz 2 tygodnie Sołdka makaronowe, która jest idealnym narzędziem edukacyjnym dydaktycznym pięknie skrojonym do każdego wieku dziecka, ponieważ w zasadzie dziecko w każdym wieku ma tam też do zrobienia sałatka makaronowa z makaronu i cokolwiek tego co w zasadzie mamy w kuchni lodowca wrzucamy tam przeróżne rzeczy naprawdę dziecko, czyli taka sałatka to jest też pretekst do tzw. czyszczenia lodu na 11 i to jest ten moment, żeby opowiadać o tym co tam wrzucamy o tym czemu np. chcemy czegoś marnować to znaczy ile kosztuje w i wartości poszczególnych rzeczy tak czemu np. wydajemy za dużo majonezu mieszamy gorączka z góry naturalnym albo czemu nie pozwoliliśmy sobie na wrzucenie puszki kukurydzy, która została z jakiejś sałatki możemy uczyć oczywiście kroić smakować wybierać swoje smaki nieba się eksperymentować tych smaków to świadomie wybierać tylko dzieci nie lubią nie mają ochoty Mass Effect faszerować natomiast, żeby zawsze puści to wybór i taka sałatka makaronowa przyrodę taką ciekawą odpowiedź z naszymi dziećmi ja ją bardzo lubię, więc też państwu polecam, a do wykorzystania Drodzy Państwo powiedzieliśmy co możemy my zrobić tutaj pojedynczo w naszych domach mieszkaniach, a chcą mogą zrobić z Katy np. sieci sklepów tak jak Kaufland pani Katarzyno, żeby marnować jedzenia pierwsza rzecz, która tutaj się pojawia to to system, który w Kauflandzie automatycznie precyzyjniej szacuje ilość towaru do zapotrzebowania do zamówienia dla danego sklepu, czyli dany system mówi nam, że trzeba zamówić tyle tyle mąki czy tyle ile makaronu jakieś tam buraków i innych produktów czy już pierwszy element, które my wdrożyliśmy i od samego początku staramy się zapobiegać tym nadwyżką żywności oczywiście regularnie nasi pracownicy są też szkoleni z tego właśnie jak dbać o marnowanie żywności też produkty są układane na regałach zgodnie z zasadą FIFA, czyli daty ważności, które są bliższe nam są też na skraju lodówki, a dalsze daty ważności są dalsze części lodówki poukładane i te, które się kończy termin zdaje się też obniżacie ceny prawda dokładnie tak w momencie, kiedy jakieś terminy już są bliskie przeterminowaniu czy jakkolwiek nazwać to te w te produkty są właśnie wystawiony jako produkty przecenione oprócz tego w magazynach dystrybucyjnych stosujemy układ palet zapobiegający ich łamanie się, czyli automatycznie paleta, która jest, na którą tam piętrze, a nie połamie nie zniszczy tego jedzenia tej żywności, która jest poniżej poukładana i jeszcze kolejna możliwość, z której korzystamy oczywiście przekazujemy do banków żywności Caritas Polska Towarzystwa pomocy imienia Świętego brata Alberta nadwyżki żywności tutaj może liczb od marca 2021 roku do lutego 2002. roku KE rząd przekazał właśnie na rzecz potrzebujących produkty o wartości ponad 8 000 000zł, a więc z 1 strony nie marnujemy z drugiej strony przekazujemy tym, którzy tego potrzebują i zdaje się, że jeszcze przygotowaliście dla waszych klientów specjalną kampanię start ostatniej kampanii rozpoczęliśmy od 13października i jest ona właśnie pod hasłem marnowanie niemal w planie i ona właśnie mówi o tym co robić z jedzeniem, żeby go nie marnować w zasadzie mówi o tych wszystkich hasła, które dzisiaj tutaj panem Leszkiem z panem panie Jakubie rozmawialiśmy dzień tak globalnie podchodzimy tematu odpowiadamy i zachęcamy też naszych klientów do tego, żeby świadomie podchodzić do do tej żywności bardzo państwu dziękuję to była ważna i pouczająca tak naprawdę rozmowa państwu polecamy starać się nie marnować tej żywności tego jedzenia nie bać się tych nierównych ziemniaków jabłek tych krzywych marchewek i stara się robić przemyślane zakupy codzienne zakupy robić zakupy z głową, a naszymi gośćmi byli Katarzyna Kantora Matysik ekspert Kaufland Polska i pan Leszek Dąbrowski 100 Bud udało dziękuję ślicznie dziękuję pięknie szczyty Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: W ZGODZIE ZE SOBĄ I Z NATURĄ

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Więcej niż na antenie! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA