REKLAMA

Żywność ekologiczna - jakie warunki musi spełniać?

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2022-11-05 22:00
Prowadzący:
Czas trwania:
49:27 min.
Udostępnij:

Co właściwie oznacza, że żywność, którą kupujemy jest ekologiczna? Jakie warunki musi spełnić rolnik, żeby dostać odpowiedni certyfikat? Czy zwierzęta z ekologicznych hodowli są lepiej traktowane? Na te i wiele innych pytań odpowiada dr inż. Urszula Sołtysiak.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, zanim rozpocznie się tak godzina chcę państwu zapowiedzieć co będzie po dwudziestej trzeci od już będę wtedy rozmawiała z panią Marianną świecką, która napisała świetną książkę neurochirurdzy sekrety polskich przed mogących i wokół tej książki wokół postaci wokół tego środowiska będzie toczyła się nasza rozmowa ta książka to są reportaże to są wywiady z neurochirurgii mi jak również ich pacjenta, a teraz zajmiemy się, że wnoszą ekologiczną rolnictwem Rozwiń » ekologicznym cóż takiego jest produktach ekologicznych, że warto wydać na nie więcej pieniędzy o tym będę rozmawiała z naszym gościem jest mu dr inż. Urszula Sołtysiak dzień dobry dzień dobry w celu mimo rzecznik polskiej Izby żywności ekologicznej ekspert do spraw żywności ekologicznej do spraw rolnictwa ekologicznego jak powiedział ekspert ale gdzie zobaczyłam wywiad z panią i tam napisane matka chrzestna polskiego rolnictwa ekologicznego no tak już rzeczywiście spotykam jak się to jak się człowiek staje matką chrzestną proszę powiedzieć jak to się stało, że pani siedzi w rolnictwie ekologicznym chce pani kończyła pani Ursula no i dlaczego jest pani tu, gdzie jest, a ja skończyłem wydział ogrodniczy i szkole głównej gospodarstwa wiejskiego w Warszawie i prawdę mówiąc pierwszych 8 lat pracowałam i w dziedzinie genetyki hodowli roślin konkretnie ogórka analny mniej więcej w połowie lat osiemdziesiątych, gdy właśnie obroniłam doktorat do Polski przypłynęły informację o rolnictwie bez agrochemii i to mnie bardzo porwało, że nie jak stałam się członkiem grupy inicjatywnej im promującej czy takie nawet ostrzej walczącej o rolnictwo bez chemii rolnictwa zagrożeni, które miało wtedy 2 nazwy rolnictwo organiczne w języku angielskim i rolnictwo biologiczne w językach państw śródziemnomorskich, a wkrótce potem uzyskało termin, który bardzo nam odpowiada tej naszej grupy inicjatywnej, która składała się 3 naukowców i grupy rolników także zafascynowanych rolnictwem ekologicznym te właśnie ten termin obowiązuje do dziś, czyli rolnictwo ekologiczne rolnictwo biologiczne i rolnictwa organicznym jest to samo pływalni ekologiczny biologiczne i organiczne to są synonimy co Wilczej są to synonimy i zatwierdzony prawnie w rozporządzeniu regulacji prawnej Unii Europejskiej, która i od 30 lat reguluje właśnie play rolnictwa ekonomiczny i znakowanie jego produktów wprowadzanie do obrotu znakowania produktów nie miałam szczęście pewnie dlatego już matką chrzestną jeszcze czy gdy w tym czasie i kiedy komisja europejska siadała do prac nad regulacją prawną, której mówię o innych w Polsce i siadaliśmy do minimum zatwierdzenia zgłoszenia zarejestrowania stowarzyszenia producentów żywności metodami Eko no i ekologicznymi i Otóż ja jestem matką chrzestną jego nazwisko rzucony Ekoland, bo w głosowaniu członków założycieli ta nazwa właśnie zyskała najwięcej głosów i tak zostaną w pani zaraz zadam bardzo konkretne pytania i pomyślałem co ja dzisiaj jadłam i na obiad jadłam ziemniaki jadłam już szpinak i noc, żeby to były produkty ekologiczne to musiałabym kupić ziemniaki, na których byłoby napisane co odbija takie jakich można dostał oczywiście i wcale nie z jakąś trudnością wielką w sklepach żywność ekologiczną także na BioBazar dach akurat BioBazar jest także w Katowicach na terenie dawnej Huty Baildon i szeregu miastach władz wojewódzkich są tylko bazary i także sklep specjalistyczny i w każdym mieście powiatowym w Polsce pewnie nie tylko powiatowym i nie ni ni są przy sklepach sieciowych hoteli i tu wymienić kilka, więc nie chcę być to mówiono o jakąś kryptoreklamę, ale w sklepach Carrefour Lidl osią Kaufland i innych umów są, a stoiska z żywnością ekologiczną albo produkty ekologiczne paczkowane i oznaczony symbolem rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej znajdują się w regałach branżowych tam, gdzie warzywa mogą być paczkowane w siatkach cebula ziemniaki szpinak musiałby być w workach foliowych albo takich celów planowych, ale musi być zamkniętych opakowaniach do produktu koniec nawet już, o ile z tymi ziemniakami to jest sprawa prostsza ze szpinakiem i trochę gorsza, ponieważ ja kupiłam szpinak mrożony, a aż szpinak mrożony, bo zarząd nie jest pora by w Polsce można było zbierać szpinak chyba listopad, ale jak najbardziej w tej chwili PIN czak Jerzy jest jeszcze umieramy, dopóki nie będzie przymrozków będzie zbierany, a jak rozpocznie się okres rozmów ten szpinak zatrzyma się tak powiem rozwoju i wznowi wegetację wczesną wiosną, a do tego nie wiedział, że jest, ale mogę dodać panie tak trochę winy, że pani w tej chwili jak szpinak mrożony, bo oni dziwiła się, gdyby to było w grudniu styczniu lutym naprawdę w tej chwili szpinak świeży można kupić, ale ma pani rację, że jest trudniejsza to sprawa, bo jest to produkt, jakby krótkotrwałym okresie przydatności nie coś co ziemniaki, że kilka miesięcy dobrze przechowywane możemy je mniej konsumować ze zbiorów ubiegłorocznych oraz poprzednich dni możemy z poprzednich zbiorów możemy jeszcze w maju czerwcu następnego roku konsumować ziemniaki z ubiegłorocznych zbiorów o tyle szpinak jest produktem świeżymi w zasadzie kilka kilkanaście dni jeśli dobrze przechowywany jest dostępny, więc jest to rzeczywiście trudniej, ale polecam rozejrzeć się po związać Sarah na pewno pani znajdzie no tak, ale nie znajdą w sklepach, o których pani powiedziała muszę specjalnie na BioBazar ile ziemniaki biorą kąpiel w tych sklepach to szpinaku nie kupię mogę kupić my w ogóle surowego tam widział świeżego nie widziałam raczej mogę być obrażony, a ten wyrażony co na pewno nie jest produkcja ekologiczna niekoniecznie przynajmniej ja tam żadnych rozróżnień nigdy na szpinaku nie widziała i mówię cały czas nie objął bazarach tylko mówię o sklepach po zwykłych sklepach normalnych sklepach spożywczych dań Otóż, gdy sklep ogólnospożywczy, które mają szanse rolnicze mogą mieć szpinak ekologicznym wdrożony certyfikowany oznakowany słynnym logo Unii Europejskiej tzw. euro liści co prawda wiele z nich takiego asortymentu nie prowadzi, bo nawet w sklepach specjalistycznych, których w Polsce mamy specjalistyczne, czyli tzw. widok dzika, który w Polsce mamy około 800 nie wszystkie sklepy z tym, iż nie wszystkie z nich mają szafy chłodnicze, żeby mieć tej szpinak mrożony czy mrożone inne warzywa mrożone mówił także mieszanki komfortowym mrożone owoce mimo to jest już rzeczywiście inaczej gościć sklepów większych tu w tej sytuacji, że dobić, żeby kupić mniej mrożony szpinak ekologiczny trzeba się udać do większych sklepów specjalistycznych typu bio dobrze to z PiS zrozumiał ze szpinakiem, ale rzecz równie trudne albo trudniejsza chleb jadłam chleb chleb, żeby był ekologiczny musi być zrobiony ze z innej mąki lista konwencjonalna prawda w ogóle ja mogę kupić taki sklep to jest Piekary do piekarni znajomej piekarni nie wiem nie widziałem tam rozróżnienia na chleb biały chleb nie bio albo chleb z mąki i czy jakikolwiek inny taki napis był to Lewiatan chleb miał rynku, ale ekologiczne były być oznakowany jako ekologiczny po pierwsze musi być wytworzony z marki, która również jest objęta certyfikacją i takich umów w Polsce, które produkują markę ekonomiczną na pewne jest kilka kilkanaście, więc nie jest żaden problem problem w tym, że nie ma imienia, która chciałaby takich lektur wytwarzać wprowadzać do obrotu musi także poddać kontroli i certyfikacji i rum to jest trochę skomplikowane w przypadku piekarni, która pieczone codziennie to znaczy co noc po co myśmy rano i takie pieczywo, ale jest ich w Polsce też kilkanaście i Warszawie możemy wybrać na 45 dostawców inne czynniki karni, które oprócz pieczywa konwencjonalnego mają czy ekologicznych, ale chyba niż dzieli się pani jak powiem, że ta kontrola skrupulatna jest bardzo potrzebna, bo w piekarni łatwo jest pomylić walczmy Anką albo możliwe jest też, jakby celowe rozliczeniem ulgi ekologicznej konwencjonalną zatem konieczne jest bardzo dobrze prowadzona dokumentacja zużycia surowca i konieczna jest rejestracja wytworzonych w ilości i grudniu sprawa tu itd. czyli pełna dokumentacja, która o mój słuch ma służyć zagwarantowaniu konsumentom, że kupują chleb ekologiczny, a ja dzisiaj byłam w Warszawie na bieg zdarzeń takich chleb żytni ekologicznych kupiłam chcę nie 1250 za Bochenek najmniej kilogramowe tylko taki niż 600 g, a my gdyby, ale ja kupiłam przepraszam jak piąte Lewski karni, która jest w 100% piekarnią ekologiczną to znaczy jest certyfikowana WI niż klub deklaruję jest to potwierdzane certyfikatem się w ogóle nie wytwarza pieczywa konwencjonalnego wszystkie mąki, które przy ciągu umów używane do produkcji dosyć szerokiego asortymentu są to wątki ekologiczne certyfikowania no tak pani Urszula, ale powiedziała pani, że takich miejsc w Polsce kilkanaście z tego 4 w Warszawie jest naprawdę dostępność jest żadna do pieczywa takiego jest konkluzja jest taka ziemniaki kupię najprościej, ponieważ kupie po prostu ziemniak oraz wszystkie warzywa korzeniowe bez trudności zmęczeni tak jak powinna każda, jaki składać jaj szpinak szpinak trochę trudniej, bo muszę szukać specjalistycznych sklepach tam, gdzie nie zamrożony, ale był bardzo trudno, bo po prostu ciężko mi dotrzeć do takiej piekarni chleb kupuje często prawda nie kupię na zapas itd. i teraz, jeżeli np. widzę marchewkę zwykłą i marchewka bio to i jaka różnica jest w właśnie w uprawie tej marchwi znaczy myślę że, gdybym zadała różnym osobom pytanie co by powiedziały, że nie są stosowane nawozy sztuczne to przy banku chyba głównie tyle by powiedziały, ale i pani specjalistka opowie, jaka jest rzeczywista różnica w hodowli Dima rzeczywiście taki sprawa grabienie czynnik różnicujący to jest eliminacja nawozów syntetycznych syntetycznych nawozów Azotowych i stosowanie wyłącznie nawozów naturalnych i dozwolonych nawozów po mączki skalnej mineralnych, ale naturalnych i dozwolonych w przepisach prawnych tej wspomnianej regulacji europejskiej, która obowiązuje we wszystkich państwach członkowskich to jeśli pani będzie np. Austrii i w pierwszej lepszej gry liczymy sklepie z sieci szpar kupił markę ekologiczną będzie produkowana wg tych samych kryteriów co w Polsce jeśli będzie opatrzona i logo Unii Europejskiej niż wspomniany już euro liści, ale nie tylko nie tylko te nawozy sam materiał siedmio, czyli nasiona tej marsz fi Ryn powinny pochodzić z rolnictwa ekologicznego, iż w danym państwie i dniu pani chciała być rolnik ekologiczny chciałby kupić nasiona na wykazie dostępnych nasiona ekologicznych nie ma marki tej odmiany musi ubiegać o zgodę na zakup ma się konwencjonalny ich byle nie zakładam chemicznie co ma miejsce w przypadku różnym u większości warzyw i konwencjonalnych do 100 do wysiłku w rolnictwie ekologicznym muszą być mieszana wolne od zapraw licznik następnie do i pieczenia na świnie używa się herbicydów tylko dopóki jest to możliwe taki wjazd z więzienia na nic z silnikami czy pilotami maszyn nowymi to w porządku, ale w tym momencie staje się potrzebna praca ręczna to troszkę podraża koszty pewnie pani mi chwilę zapyta, dlaczego produkty ekologiczne są droższe nic to podraża koszty praca ręczna i podraża nakłady inny rolnika ekologicznego czy ogrodnika ekologicznego następnie ruch tam ani nie zapytała bym się, bo nie zapytam się, bo mieli słaby wzrost napięć rzecz dziękuję życzę też dużo mówić zbierało ręcznie winogrona np. kąpieli łam by dzieliłam kapustę mierzy inne, a jeszcze śpiewać, że tak swoją grządkę w przypadku marki proszę pamiętać, że te inne kopiujemy ją czy dużo dużych towarowych gospodarcze tak było jemy jak jednorazową w gospodarstwach towarowych jedzie pług i podważa cały rząd wyrzuca na wierzch marchew, którą potem się wybiera albo ręcznie albo są takie paczki, które zbierają dziś któryś będzie praca ręczna jest niezbędna trzeba opłukać trzeba głowić, czyli odciąć znać i przygotować do przechowania zimowego na szereg prac, które wymagają, której siły ręcznej, ale proszę zwrócić uwagę, że w przypadku roślin zbieranych sukcesywnie głównie owoców takich jak truskawki wspomniała pani winogrona, ale amatorsko, bo winogrona wpół do produkcji winiarskiej to o nim i czeka się do momentu, kiedy one mają właściwe parametry zbiorczy wtedy są ścinane wszystkie naraz, ale malin i proszę zwrócić uwagę, że maliny jeszcze w tej chwili nie owocują, dopóki nie będzie przymrozków to w tej kwoty będą się oni zawiązki owocowe kwiaty będą się tworzyć będą bardzo powolutku dojrzewać tak długo, dopóki nie nastąpi im dziękuję rósł czy chociażby ostry przymrozek i nie waży się mówi fachowo nie zauważyliście szkodników wegetacja się zatrzyma, ale zbiór wielokrotny chwali trwa to wszystko wymaga pracy ręcznik, a także te nakłady na produkcję ekologiczną i związany z, a także taką pielęgnacją i skomplikowaną, tyle że niemożliwe stosowanie wspomnianych tutaj herbicydów ani nikt nie wspomniany dotąd środków ochrony roślin i rolnikom wieko logicznemu kawałem czemu marszowych wizji zdarzy się jakaś jakiś pojazd taka plaga to różnica marż banki to jest ta Mucha, która składa jaja u nasady to cud korzenia, a potem mamy mamy tłumaczy on taką ma oczywiście po wykopaniu od razu widać czy oni są te kanały rządzone przez larwy to różnicy Marianki z odrzuceniem, ale już nie wchodzą do produktu, który może trafić na rynek doprawdy nie mają jakości rynkowej tylko odrzuca się albo kino na paszę dla zwierząt albo jeśli to jest gospodarstwo, które nie ma i nie zwierząt zostali skompletować taki korzenie uszkodzone, które nie mają wartości handlowej to wszystko tak podpowiada już wpływa na zwiększoną pracochłonność w rolnictwie ekologicznym i zwiększone koszty to zaraz znaczy, że rolnik ekologiczny jest bezbronny wobec ataku grzebał szkodników leśni wszystkich innych, bo nie może stosować środków tak bezbronny to za dużo powiedziane, ponieważ nie rolnik ekologiczny już organizują swoją produkcję dba o to by była równo by mieć gospodarstwo bioróżnorodność, a także w odniesieniu do uprawianych roślin i na małych powierzchniach czy małej skali im praw już nie stosuje się głównie na rozwiązanie dawno zaobserwowano mianowicie o zabawce Boogie odstrasza Kenta różnicę marszałka wspomniano tylko zapach marszu, który jest intensywnie odstrasza śmieszka co Blanka CLiF szkodnika na atakującego były im na małych powierzchniach możliwa jest taka sprawa policjanta są pasma Arfik pasy cebuli, ale w dużych gospodarstwach ni zapyta pani, dlaczego dlatego, że tytule polskich warunkach w Polskim klimacie i inny i usuwa się z pola zbiera się nie więcej w końcu sierpnia na początku września kiedy, aby połowa tego zbioru położy się roślina zaczyna kończyć wegetację i trzeba jak najszybciej w ogóle zebrać, bo jeśli pozwolimy wtedy dłużej rosnąć i ona będzie miała coś, jakby wtórny, który korzenia nie wystąpi zjawisko wtórnego ukorzeniania nawet jeśli jest to, żeby tworzyć tylko żony Przybysz owych nowych to wrośli nie zaczną się zaktywizują się komórki na system etyczny gotowe do wytworzenia tych porządków, a to bardzo upośledza przechowywanie taka w ogóle nie nadaje się do przechowywania, a więc trzymają zebrać na przełomie sierpnia września natomiast marchew zbiera się właśnie teraz koniec października listopad różny w zależności od tego czy mamy do czynienia ze zmianą wcześniejszą późniejszą czym bardzo późno na przechowywanie, więc trudno mówić o zgrozie mechanicznym wtedy jeśli musimy usuwać to drugi pas i jej także rolnik ekologiczny musi stale zastanawiać się musi zachować czujność tak dobierać metody uprawy by osiągnąć jak najlepsze piłki by wyeliminować nadmiaru szkodników i by przeciwdziałać chorobom nie, stosując środków chemicznych, ale kolega Agrotechnicznych i rozwiązań, które oczywiście rolnik ekologiczny stosuje i powinnam jeszcze dodać, że chcieli ochrony roślin, ale rozumiany jako profilaktyka ani ochrona już rozumiana jako terapia i tutaj w przypadku rolnictwa ta terapia polega na stosowaniu broni chemicznej, czyli środków owadobójczych i przeciwko i fungicydów przeciwko nowym ratowano rośnie natomiast rolnik ekologiczny może stosować ograniczono liczbę środków, które także są wymienione na liście sporo środków do stosowania w rolnictwie ekologicznym, a więc tutaj telewizyjny pewną pomoc na pewno pomoc może liczyć, ale prawda jest taka, że kończą one o wiele mniej skuteczny i nich środki owadobójcze stosowane rolnicy konwencjom i jaka jest taka średnia procentowa różnica wydajności jeśli idzie plony rolnictwa ekologicznego to zależy od rodzaju roślin w przypadku był rząd powiedzmy dajemy kilka przykładów również w przypadku zbóż imperium to jest od 20% nawet 50% niższe plony w przypadku warzyw, bywa że około 50% to zależy od gatunku roślin, ale w przypadku truskawek proszę sobie wyobrazić różnic nie ma prawie żadnych, a z dobrych warunkach środowiskowych i dobrze pielęgnowane zadbane rośliny Eko ekolog ekologicznej uprawie potrafią dawać nawet wyższy plan naprawdę robi ekologiczni rolnicy zbierają do 20 tą sektora truskawek to niejeden konwencjonalny rolnik ma prawie niższe, ale to są pewne wyjątki co do zasady i kilimy zdajemy sobie sprawę z tego że, gdy klony czy wydajność w rolnictwie ekologicznym jest niższa, ponieważ nie stosuje się tutaj środków dopingujących tak nazwała eksporcie te nawozy te nakłady tej i środki produkcji tak powinna mieć środki produkcji i pochodzenia chemicznego im tutaj ich celem jest w rolnictwie konwencjonalnym stymulowanie wydajność natomiast rolnik ekologiczny świadomie z nich rezygnuje i świadomie godzi się na niższą wydajność wydajność w rolnictwie ekologicznym jest związana z naturalnymi warunkami przyrodniczymi znanym siedliskiem zdanym stanowiskiem są gleby leki, na których plony zawsze są niższy i gleby zasobne próchniczne bardzo takie żyzne i nie natury plony są o wiele wyższe tutaj też nie ma 1 gotowej odkupić, ale im jedno rolnictwo ekologiczne czy uprawa ekologiczna to sztuka to nie jest tylko takie tak jest pożegnał słoń czy oglądać przemysł przemysłowa okradać to jest prawdziwe czy sztuka rolnik ekologiczny dobry rolnik ekologiczny musi być artystą świetnie się świetnym artystą by doskonale rozumiał co się dzieje nawet w jego gospodarski i umiał odpowiednio zareagować na czas i zna pani takich ach, oczywiście kim tak znam takich od 30 lat, ponieważ pierwsza kontrola i rolników zgłaszających się do systemu ekologicznego w Polsce odbyła się w roku 1990 po założeniu stowarzyszenia Ekoland 1989 pierwsza kontrola, do której zgłosiło się 33 rolników tylko trwania miejsce w roku 1990 i 27 z nich uzyskało wtedy mówiliśmy atest uzyskała atest stowarzyszenia Ekoland i na produkcję ekologiczną ucha i w ten sposób, a propos kroku liczba tych gospodarstw się zwiększa tych rolników część z nich już nie żyje, ale wielu z nich działa dzisiaj także wielu z nich ma następców i znam też ich następców tych synów córki, którzy kontynuują dzieło im zapoczątkowane przed rodzicami i dobrze, a co jest kontrolowany jedzie pani do takiego rolnika by rozumiem, że ten, który kontroluje i choć raz to jedzie tego rolnika na miejsce no i co Ney kontroluje tutaj ta różnica polega na tym, że czegoś nie daje generalnie w stosunku do rolnictwa ekologicznego, czyli nie daje się dowodów wydaje się środków ochrony roślin na jak wygląda koniecznie zupełnie, zanim przejdę do kontroli powiem, że nie daje się o tych chemicznych łatwo rozpuszczalny rymy środków produkcji często trujących, bo przecież w tym pestycydy są trujące nie tylko dla organizmu, które nazywamy szkodnikami, ale większej dawce mamy większą masę były szkodliwe również człowiek, a w rolnictwie ekologicznym nie daje się tych chemicznych środków produkcji, ale rolnika były ekologiczne stosuje po pierwsze, własny, bo jeśli nie na własne pasze jeśli na zwierzęta, ale także pochodzący z zakupu, bo zwalone do tego są listy są listy tym również w przepisach europejskich tych substancji czynnych, które są dozwolone do stosowania w rolnictwie ekologicznym, a w poszczególnych państwach członkowskich są sporządzane listy krajowy i zarówno dozwolonych nawozów, jaki dozwolonych środków ochrony roślin i takie listy w Polsce takie wykazy prowadzi Instytut uprawy nawożenia Gleboznawstwa jeśli chodzi o nawozy dozwolone do stosowania w rolnictwie ekologicznym innym też inni te projekty handlowe, czyli pod nazwą takiego produktu, który znajduje się w obrocie handlu jeśli chodzi o dozwolone środki ich przepraszam tych firm i nawozów dozwolonych na liście jest już około 6 SEK i jeśli chodzi o środki ochrony roślin to wykaz tych rozwalonych dostosowania w rolnictwie ekologicznym i zajmuje się Instytut ochrony roślin i też dziękuję taką listę jest niska kilkadziesiąt na tej liście były znacznie bardziej ograniczony, ale są takie środki jak np. jak miecz, który przecież jest i nierealnym skłanianie Jachym organicznym nie MO syntetycznych produktem tylko jest to od kopalnych znany jako pierwszy na świecie widzieć stosowany już do ochrony winorośli przed Bośniakiem już w połowie dziewiętnastego wieku ale, przechodząc do pytania kontrolny nowość w czasie kontroli i inni kończymy projekt inspektor musi inspektor upoważniony jednostki certyfikującej musi pojawić się w gospodarstwie co najmniej raz w roku już w gospodarstwach nie określonych jako niewysokiego ryzyka albo średniego ryzyka w gospodarstwach tzw. wysokiego ryzyka i na ogół otrzymują 2 kontrole rocznie plus może się pojawić kontrola niezapowiedziana, bo to co znaczy gospodarstwo wysokiego ryzyka i gospodarstw, które były mała rzeczka zakontraktowaną produkcję i produktu wysoki nie wartości rynkowej np. truskawki trzymali i byli szał znacznie wyższe nie mają ślimaki prawda in z tego gospodarstwa mogłyby być mogły dziś się czuć i zachęcą albo prowokowane mogłabyś pokusa jest pani powiedzieć, że zamiast kursu jest właśnie dla nich noszenie dają właśnie tak obdarza ekologicznego, żeby coś dodał nie ekologiczne działania ekonomicznego mniej pobierający cenę jak za produkt ekologiczny i z tego też gospodarstwa do tego są takie cały tak powiem algorytmy, które mają jednostki certyfikującej proste algorytmy proszenie myśmy nie mylić z technologią bardzo skomplikowaną informatyczną, ale jest szereg czynników, które się uwzględniał wprowadza się takiego wzoru i wylicza się liczby kościół dzięki tym, które dotyczą szacowanego ryzyka w takim przypadku w zależności od tego w tej skali ryzyka i dobierane jest liczba kontroli w tym przypadku i podmiotów nie tylko rolnika, ale także o przetwórnia lub dotyczących należących do tej grupy wysokiego ryzyka przeważnie tyle kontroli już kontrole niezapowiedziane i tu się kontroluje i oczywiście kontroluje się wizualnie robi taką lustrację inspektor robi komuś lustrację ogląda wszystkie porażki bezwzględnie wszystkie były działki rolne wszystkie pola, na których rosną rośliny towarowe, czyli te, które są przeznaczone do handlu, które mają wejść na rynek, ale ogląda się także łączki ogląda się wszelkie magazyny w gospodarstwie łącznie z garażami nie w przypadku produkcji zwierzęcej wszelkie budynki inwentarskie obory kurniki wybić co więcej mierzone są te wybiegi innym tonie wasz in przepisy Unii Europejskiej przewidują dla każdego gatunku i typu zwierząt przewidują określoną powierzchnię, która przysługuje i tak, ale respekt, ale to jest inna inna powierzchnia przysługuje zwierzęciu, gdy hodowane ekologicznie inna dniach naturalnie, że tak ty gospodarstwa zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych i mają zagwarantowany przepisami prawnymi nie jest lepsze warunki dobrostanu i tak np. krowa i duża pewna ciekawa, lecz dorosła krowa w gospodarstwie ekologicznym musi mieć w obozie zagwarantowanych 6m² na każdą sztukę, a ja wiem też 6m² tyle liczy jak kuchni, a także uchwałę te parametry pary ma ona musi ona musi czy musi mieć możliwość wyjścia na zewnątrz może cały rok na szczęście to jest następny mamy dobrostanu musi mieć zapewniony dostęp do wybiegu, czyli do takiego miejsca takiej zagrody której, które może się poruszać może świnie mogą grzebać ci lekarza się czuję w tej nie piasku, kiedy dziennie kury mogą się też otrzymywać i grzebać w ziemi, szukając jakiegoś robaczka pani świnia jak rodzi świnia grodzić to ma być zamknięta dla takich placykach nastrojami tak to są specjalne już takie właśnie końca porodowe musi, który też wielkość określona i które musimy tam dobre warunki musi mieć słomę w ogóle konieczne jest w 2 budynkach będą jeszcze nie podoba pani Ursulą w ogóle na bardzo dobre warunki jak nasi obrócić tam mielonkę właśnie chodzi o to, że w rolnictwie ekologicznym ma zapewnioną większą powierzchnię kojców porodowych, żeby mogła się poruszać, żeby broń Boże nie przygniotła proszę mnie także zdecydowanie ma tutaj lepsza właśnie właśnie dlatego, żeby nie przygniotła proszące się izoluje od tych, prosząc wszak zasadza się do tych rad niż prostoty oczywiście, że potem jest przy wprowadzana do większej powierzchni, gdzie znajduje się z małymi przecież to jest naturalne, że matka jest zimno małym dzieckiem z świeżą wraz z noworodkiem do 8 matka karmi karmili szarą armię przez prawa przez czas, w którym mamy i wy jako pokarm pozyskują jedynie mleko matki, więc oczywiście te warunki się zmieniają na nie jest stale w tym samym miejscu zresztą chcę powiedzieć, że jeśli chodzi o sam rozwód to są gospodarstwa, które w tym specjalizują utrzymują matki, czyli lochy w przypadku trzody chlewnej utrzymują te matki w zasadzie trudno powiedzieć użyje w cudzysłowie takiego słowa nie chętnie produkują, ale zajmują się z dostawą prosiąt do innych gospodarz, który już od hodują, które już powiemy, że miał się znowu tak jak konwencjonalnym językiem produkcją tuczników czy tych z wielu opinii, czego wagi 110 programów, które są przeznaczone do uboju, ale wracając do kontroli i właśnie to kontroluje inspektor czy warunki dobrostanu określone liczbowe są w przepisach Unii Europejskiej dotyczących i ekologicznego rolnictwa czy są spełnione, ale nie tylko, bo protokół kontroli, których inspektor sporządza to nie jest fotografia z dnia kontroli tego co został w czerwcu albo we wrześniu albo październiku jeśli już wtedy na kontroli, a drugą częścią poza tą lustracją jest i kontrola dokumentacji zarówno dowodu zakupu moją wszelkich środków produkcji tych dozwolonych ogląda się te wszystkie nie rejestry zakupu środków ogląda się oryginalne faktury czy dowody zakupu i co więcej niech rejestry działań Agrotechnicznych są technicznych, czyli kiedy na jakiej działce były wykonane, jaki przebiegi i to jest druga podstawowa części kontroli i rolnicy ekologiczni utyskują, że najtrudniejsze dla kilku doświadczonych rolników i najtrudniejszy jest dla nich już nie gospodarowanie poznają ten swój fach tylko dla papierologii dosłownie papierologii, czyli prowadzenie dokumentacji, a ja zawsze pocieszam, że i chętnie informuje konsumentów i czy nie to niniejszym, że rolnictwo ekologiczne to jest najlepiej udokumentowany system produkcji żywności to wszystko musi mieć tam zapisany, bo pamiętajmy, że inspektor kontroluje to co widzi, ale kontroluje to co było przez ostatni rok od ostatniej kontroli i grudniu inny kod to by złożona dokumentacja kontrolna biurze jednostki certyfikującej mogła stać podstawą wystawienia certyfikatu na przyszłości, czyli kontroluje się na przyszłość i sprawdza się czy to jest wiarygodny prowadzone gospodarowanie ekologiczne i wystawia się certyfikat, który działa na przyszłość 3 wracają takiego na taki w ogóle takiej przepustki na rynek produktów rolnictwa ekologicznego to to jest właśnie rola certyfikatu, czyli zaświadczenia poświadczenia potwierdzenia zgodności sposobu produkcji z wymogami w tym przypadku Unii Europejskiej, które jak wspomniałam obowiązuje w całości bezpośrednio w każdym państwie członkowskim, ale pani Urszula pomyślałam tak załóżmy, że rolnik uprawia kartofle i nie wiem kiedyś stosuje środki ochrony roślin na jakim etapie wzrostu kartofle się stosowane na wiele może się coś przeciwko stąd będą każdy tak no tak no dobrze, ale wobec powyższego może być tak, że przyjedzie inspektor inspektor pojedzie i po jego wyjeździe, a rolnik zastosuje środek może być też tak, że rolnik zastosuje potem przyjedzie inspektor z co jest chyba nie do wykrycia i to jest trudna sprawa, ale doświadczony inspektor da sobie z tym plany, aczkolwiek przyznaje takie co się może zdarzyć sama znam taki 1 przypadek, kiedy ani inspektor cały tydzień, który dokonująca inspekcje w pewnym regionie porusza się głównie tych drogach i wczoraj była w gospodarstwie zrobiła kontrolę podpisany protokół wszystko w porządku im, zanim ona zakończyła ten tydzień pobytu w danym regionie poruszała się tą drogą przejeżdżają zobaczyła, że gospodarstwo, w którym było wczoraj w gospodarstwie nie na polach jedzie traktor i kontroli dokonuje oprysku Klima auto weszła tam robić nawet nie wypierał nowo wszystko jasne Stali przy wszystkich oczu Stali przy tych, gdyż Szach rolnik niestety przyznają muszą przyjąć pełnił tę dodatkową niezapowiedzianą kontrolę, ale to jest jedynie za nimi taki przypadek i budżetu tak zdarzyło z dnia na dzień wykluczyć tego nie licują stracił gracz ten certyfikat uczelnią co więcej certyfikatu nie dostał na tę uprawę i in działka rolna, czyli pole działka rolna techniczny termin ten chce ewidentnie gruntów i te topory i musiało przejść ponownie dwuletni okres konwersji zresztą jest o tyle mogę coś co pan pozytywnego mogę powiedzieć rolnik bardzo wstydzi mi i długo to było okropne, ale nie zrezygnował z rolnictwa ekologicznego nie zrezygnował nie wiem czy jesteście dzisiaj ale, ale po prostu przystąpił do powtórnej konwersji, czyli tych działek rolnych w tamtej działki rolnej, na której był zastosowany niedozwolony środek, ale uwaga rolnik musiał pokryć ten w takim przypadku rolnik musiał uchylić ten preparat k, ponieważ inspektor jakiś kaźni wspomniałam ogląda wszelkie magazyny, a nawet garaży i szukać nie ma przypadkiem niedozwolonych środków może moralną przywieźli szarość pojechał do Unii Europejskiej, a może pojechał do punktu dzień wcześniej nie było niewykluczone nie można wykluczyć tego już nie wiemy im jeszcze jedno rolnik musi okazać wszelkie dowody zakupu środków do produkcji i wszelkie te dowody zakupu faktury czy rachunki muszą być wpisane do rejestru z rejestru zakupów środków produkcji i tutaj różne ulice prowadzą ogrodnicy, którzy mają kilkanaście gatunków naszych upraw jest ciągle mają odrębny rejestr zakupu materiału siewnego, które wpisują naszej nazwy tego gatunku odmiany jakaś okutana ilość, jaka kupiona i wpisują dostawcy, czyli tego sprzedawcy, od którego kupili nasiona i był to to tu wszystko jest rejestrowany gospodarstwa, które mają raptem kilka wszelka trunki 5 gatunków wyprawie prowadzą taki wspólny rejestr zakupu jakichkolwiek środków produkcji tutaj już to się dobiera do okoliczności konkretnej no to z tego co pani powiedziała wynikałoby, że chodzi o to by w roślinach nie były pozostałości np. tych środków ochrony roślin i ich dlatego nie wolno w ogóle tych środków ochrony roślin dawać, ale że większość poprawka jest rolnictwo konwencjonalne, gdzie się daje 1000 upraw roślin czy co znaczy, że nasze prawo dopuszcza do pewnego poziomu te pozostałości, które sami, które potem zjadamy mówi okej, ale ten, bo my mówimy wypadek to jest zdrowe, bo tutaj tego nie ma tak, a tam tam tam też zdrowe, bo mamy dopuszczone do spożywania szkoły etycznie broni konwencjonalnych, które stosuje chemiczne środki ochrony roślin i chemiczne nawozy powinien stosować je z takich ilościach dobranych do tego ma lżejsze gleby wtedy mają one mniejszy kompleks sankcyjny musi stosować mniejsze dawki niż rolnik gospodarujący na glebach cięższych, które są w stanie tego zatrzymać reformować i większe ilości nasion nawozów, ale że będę układach biologicznych jak i jest rolnictwo jest pracuje w układzie biologii układów biologicznych i to nie jest maszyneria przemysłowa ani produkcja farmaceutyczna, gdzie wylicza się każdą ilość do 0304. miejsca po przecinku mg ach, a, więc tutaj jestem bardzo trudno tak dokładnie opracować ile w tym klubie nie zaszkodzi, jaką ilość możemy stosować takich środków chemicznych by nie spowodować pozostałości produktów uwagę bezpośrednio po oprysku, gdybyśmy przebadali liście natychmiast będą pozostałości na tej liście przedwczoraj czy tydzień temu był stosowany i pestycydy natomiast po 4 miesiącach część te pozostałości część może jeszcze się pojawić, ale być może już wszystko rozłoży to jest by kazus rolnictwa konwencjonalnego w badaniach SA, czyli europejskiej agencji do spraw bezpieczeństwa żywności co prawda ona publikuję opóźnieniem jak trzyletni, czyli próby próby publikuje dane w tym roku za rok też miejsce 3 lata temu, ale mniej więcej stwierdza się, że do 40% przebadanych produktów żywnościowych i nie konwencjonalny stwierdzano jakieś pozostałości no albo takie minimalne, które jeszcze są, aby tolerowane nie chcę użyć twarzy dopuszczone pan coś tak mówią, aby tolerowane są pozostałości uznany ponownie uznany za nieszkodliwe i całe to reguluje, ale chyba regulują odpowiednie przepisy, ale można by oczy dziecka oczywiście, że tak to są przepisy dla rolnictwa konwencjonalnego dla ekologicznego mnie tutaj państwa członkowski dzielą się na grupy 1 grupy, której one przykład Włochy Litwa Belgia mówi się produkty rolnictwa ekologicznego powinni mieć 0 pozostałości środka 0,00 i nie jest realny bardzo częstą wadą, bo taki przypadek, że jest 0,00 może się trafić produkcji konwencjonalnej jeśli były niezbyt dużej ilości stosowane by właściwych terminach, gdy potrawy jak technicznie nie znaczy, że każdy produkt konwencjonalny ma pozostałości dziękuję to stwierdzono 40 paru procentach stwierdza z roku na rok to są drobne mównicę stwierdzały sza, czyli europejska agencja do spraw bezpieczeństwa żywności, że 40 nie więcej procent przebadanych Rosa próbek w państwach członkowskich, gdzie średnie nie są jakieś pozostałości IT jeszcze tolerowane i pewnie honorowane natomiast przypadku rolnictwa ekologicznego chcielibyśmy by było 0,00, ale wciąż pod ręką miała niedawno właśnie taki raport SA już mi 1,2% przebadanych produktów ekologicznych stwierdzono pozostałości przy czym 0 i pozostałości przekraczających nawet te konwencjonalne progi dopuszczalne tylko minimalny pytanie, skąd się tam wzięły skoro się niestosowanie im to przede wszystkim żyjemy i nie potknął się w rolnictwie ekologicznym gospodarstwo ekologiczne są rozproszone wśród konwencjonalnych w Polsce mamy z tym większy kłopot niż w państwach, w których średnia powierzchnia gospodarstw znacznie większa mamy duże rozdrobnienie i 50% polskich gospodarstw są te, które mają powierzchnię 5ha gospodarstwa w Polsce wschodniej i świętokrzyskim małopolskim w Lubelskiem Podkarpackiem to są małe gospodarstwa oni często otoczone, więc często polskie wąskie pasy otoczone konwencjonalnie, więc wszelkie przeniesienia się nazywać zniesienia technicznie mówi się wniosek, ale też taki skrót minus rolnicy albo po prostu Drift by czy Drew, czyli zniesienie środków chemicznych stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym na pola ekologicznych im co prawda tutaj odpowiedzialność ponosi ten, który zastosował, ale bardzo trudno udowodnić sąsiadowi, że to polega on to zatem w przypadku wielu wielu substancji tak jak każdy detal lina ona jest przenoszona na 2, a nawet więcej na kilkanaście kilometrów wcale nie od najbliższego sąsiada tylko dziś dziś na MON gospodarstwa stosującego oprysk o kilkanaście kilometrów położonego od naszego pola, ale to trafiło do naszego pola ekologicznego do paru innych gmin tutaj troszeczkę jest trudno tego uniknąć, ale trzeba też powiedzieć 1 rzecz przepisy europejskie przepisy i regulujące produkcję żywności ekologicznej i określają sposób produkcji natomiast nie odnoszą się do, a powiem czystości gleby, w której ta może być produkowany w Kobe pani powinnam zapytać jak to dlaczego dlaczego to odpowiem od razu i zakłada się, że jeśli status państw członkowskich na jakimkolwiek obszarze dozwolona jest produkcja żywności Noble to może być ona konwencjonalna albo ekologiczna, ale nie można powiedzieć także można stosować produkcję konwencjonalną na lekko zanieczyszczonych glebach ekologiczną ni zakłada się, że wszelkie dopuszczone do produkcji żywności obszary rolne mogą stanowić także miejsce działalności i rolnictwa ekologicznego, który środków produkcji niedozwolonych nie stosuje się o środowisko jest czy te na, czyli można powiedzieć, że może tak być, że uprawa będzie takie miejsce ekologiczna tam, gdzie ziemia zanieczyszczona tak nie, bo tam nie powinna być ani ekologiczne ani konwencjonalne żadna ani żadna norma, ale nie może być produkcja konwencjonalna masowa służby wywiadu służąca w społeczeństwo nie może być krótko no ale wiemy, że ziemie są zanieczyszczone chociażby tereny, które leżą przy nie wiem droga szybkiego ruchu autor strony nie wolno przepraszam protest nie tak było jeszcze w latach osiemdziesiątych i liczbą Kamil ja osobiście pamiętam i my zdjęcia krów pasących się w rowach przy drogach to już nie ma miejsca poza tym w tej chwili nie mamy już bez zmian mówią jej wtedy to był problem nad i głównie ołów i z chodzący benzyny w tej chwili już nie stosuje tej tego, więc nie ma tego problemu nie ma ten problem znikł zanieczyszczenia komunikacyjne nie jest największym problemem największym problemem jest zamieszczenie właśnie środkami ochrony roślin, aby dozwolonymi rolnicy konwencjonalnym, ale stosowanymi niewłaściwie albo zadłużyć ilościach, ale właśnie taki przenoszony na pola, na których nie powinno być stosowane to jest prawo, ale też przy okazji powiem, że od kilku lat rolnicy ekologiczni wiedzą, że muszą powiadomić swoich konwencjonalnych sąsiadów prowadzą gospodarstwo ekologiczne i przypomnieć, że zgodnie z prawem i zanieczyszczający płaci to jest nie do końca egzekwowane, ale forma nieco utrudnia trudno udowodnić, że trudno dowodzić nimi jednak taki przepis jest i muszę powiedzieć przyjemnością mówi często słyszę od rolników ekologicznych jakoś tam nie chcę powiedzieć się dogadali z sąsiadami, ale ich sąsiedzi przyjęli i się starają naprawdę wielu słyszałem wielokrotnie, że sąsiedzi się starają bliska troszeczkę dalej od między zostawić jakiś taki pas buforowy bezpośrednio wzdłuż między oddzielającej rolnika ekologicznego konwencjonalnego tutaj troszeczkę się poprawia, a tak i tak przeszła panią Flota godzina, gdy rozmawiamy o różnicach między 12, a tutaj Zbyszek by się nam szykował ciąg dalszy, ponieważ z tych różnic jak pani powiedziała wynika różnica w cenie na jej powstaje podstawowe pytanie czym też lepsze są produkty ekologiczne od tych konwencjonalnych, ale na to pytanie sobie odpowiemy w następnym programie znajdą państwo większością tylko z góry pomogę podpowiem, że nie tylko się różnią temat konwencjonalnych w nim, że w zasadzie nie zawierają pozostałości niedozwolonych środków one mają jeszcze własną biologiczną, ale to jest temat oczywiście na takich chorobach Otóż to proszę państwa naszym gościem była pani Urszula Sołtysiak rzecznik polskiej Izby żywności dr inż. Urszula Sołtysiak polskiej Izby rzecznik polskiej Izby żywności ekologicznej ekspertka do ekspertka w tej materii żywności rolnictwa ekologicznego ja pani bardzo serdecznie dziękuję bardzo, serdecznie dziękuję bardzo, dobra wydawcą tego programu jest Martyna Osiecka realizuje go Jacek Kozłowski, a ja państwa zapraszam po informacjach o w programie cyklu opowiedzmy swoją historię opowiadać będą swoje historie neurochirurgii pacjenci, a to, dlatego że rozmowa toczyć się będzie wokół książki neurochirurdzy Marianny Fijewski, a dokładnie cały cytuje neurochirurdzy sekrety polskich wsiach agencji dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA