REKLAMA

Dieta lekarza? Fatalne zwyczaje żywieniowe dyżurujących medyków

Życie w Zdrowiu
Data emisji:
2022-11-06 13:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
25:55 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była prof. Ewa Stachowska - Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
zdrowie niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu pierwszym naszym gościem jest pani prof. Ewa Stachowska z katedry zakładu żywienia człowieka oraz meta wolą dziki pomorskiego Uniwersytetu medycznego dzień dobry pani profesor dzień dobry witam serdecznie nim wprowadza naszych słuchacze nie temat naszego dzisiejszego spotkania przy mikrofonie zapytam czy Polacy źle się odżywiają Polacy nie odżywiają się zbyt dobrze już wiemy od dawna, ale Rozwiń » myśmy się teraz kupili nad na tych Polakach, którzy mają być dla nas stacje takimi wzorami, czyli na pracownikach ochrony zdrowia śliwki i tutaj ten zarzut okazał się być takim wzorcem niezbyt dobrym i właśnie o tym chciałbym powiedzieć dzisiaj ani profesor to jak w ja Kowalski Nowak inny Wiśniewski musi walczyć inaczej może podążać za proponowanymi choćby w mediach wzorcami skoro ci, którzy powinni stać na straży zdrowego trybu życia zdrowego odżywiania tego tego nie robią, chyba że są zmuszeni do tego by nie dojada albo sięgać po śmieciowe jedzenie trochę tak niestety trochę tak to te rozwiązania systemowe to wymuszają dbał oczywiście Polacy odżywiają się różnie raczej to jest bardzo uzależnione od od statusu społecznego tego, kto się czym zajmuje jak jest jego wiedza, jaka jest jego zainteresowanie sposobem żywienia mówimy, że mamy wielu wielu Polaków, który podał, podążając za bardzo tradycyjnymi wzorcami żywienia, które już niekoniecznie sprawdzają się wysoka kaloryczność diety to taką połączenie tłuszczu i dużej ilości warzyw z zawierających skrobię, czyli ziemniaki mięso smażone to jest podstawa, ale oczywiście to co to co się sprawdzało wtedy, kiedy ten człowiek jego przodek ciężko pracował gdzieś tam fizycznie tak oczywiście w tej chwili już się nie sprawdza wiadomo, że taka dieta przesycone tłuszczem jest to absolutnie nie wskazano, że na wskazane jest podążanie za takim wzorcem żywienia typu śródziemnomorskiego czy mamy bardzo dużo warzyw Manowo mamy, że mamy trochę mięsa trochę nabiału wszystkiego po trochu pani to jest szczodra piękna pachnąca analne rzeczywistość jest taka, że nasi pacjenci, którym się spotykamy potem realnie w tym gabinet ta jednak trzymają wzorca żywienia typowo powiedziałbym polskie, czyli no rzeczywiście takie, które się wynosi z domu, więc kapustą zasmażaną ziemniaki dużo mięsa mięsa smażonego to jest pokolenie 40 plus natomiast młode pokolenie, żeby się zupełnie inaczej tutaj mamy wyraźny podział na atakiem na taki stan tym nie lekceważenia tego tego co jem, bo wobec choroby starość jest tak daleko ode mnie, że ludzie sobie tego nie na nie chcą uzmysłowić wobec tego żywią się źle śmieciową byle jak, ale jest druga grupa bardzo świadomych ludzi o wysokim statusie, czyli pan doskonale zarabiających, którzy rzeczywiście żywienie jest tutaj taką tak bardzo legalnym składnikiem stylu życia interesują się bardzo wie to interesują się przedłużonym postami interesują się tym, żeby ta dieta była jak naj zdrowsza i była przygotowywana jak najzdrowszych składników paradoks polega na tym Air żadni trzeba niższe tutaj robić specjalnych wygibasów, bo na tradycyjną Polska wie, ale takiego no Polaka, który mieszkał na wsi nie był zbyt zamożna też nie było zbyt bierny to jest to właśnie ta idealna z punktu widzenia dietetyki współczesnej, bo to właśnie tam bardzo zasobna warzywa bardzo zasobna produkty kiszone bardzo zasobna, że rośliny strączkowe tego mięsa było tam stosunkowo mało dużo było przetworów właśnie na bazie na waszej bazie pan były po prostu bardzo tanie, czyli de zatacza krąg historia koło i powinniśmy się także będzie właśnie to pokolenie żyjące gdzieś za 5060 lat temu na wsi korzystające z dobrodziejstw natury, ale już nie tak nie tak bogate współcześnie, czyli dostęp do bardzo wielkiej ilości mięsa przetworzonego mięsa tłuszczu i oczywiście bardzo dużej ilości produktów słodki no to tak wygląda natomiast myśmy na celowniku mają obecnie panią doktor panią dr Anną Wolską wzięłyśmy pracowników ochrony zdrowia, czyli pytanie było tak jak się żywią ci, którzy mają nam pomagać, ale ci, którzy no Sanu wyjątkowo dla nas cenni, czyli ci, którzy pracują dyżurują czy pracują z nami z pacjentami szpitala i oczywiście od razu wiedziałyśmy, że nie będzie łatwo, dlatego że na systemie opieki zdrowotnej jest także rzeczywiście tam nie ma czasu na to, żeby usiąść i jakby w spokoju coś zjeść widzimy, że są bardzo napędza specjaliści naprawdę nie gnają od pacjenta do pacjenta i rzeczywiście czasami po prostu nie ma czasu na to, żeby usiąść zjeść, ale myśmy skupiły się narody tych osobach, które dyżurują, czyli założeniem czyta tym pytaniem zasadniczym każda hipoteza pro chciało się udowodnić, bo to czy pacjent czy pan nie pacjenci tylko wasz opiekuni pacjentów, czyli lekarze, ale też pielęgniarki dbają o siebie w w ciągu tego dyżuru 1234 godzinnego, a jeśli tak to co jest od razu założyliśmy, że nie będzie dobrze czy na lata hipoteza raczej zabierała pierwotne stanowisko, że nie będzie tutaj do dobrych wzorców żywienia należy 8 to sprawdzić 8 to zweryfikować oczywiście bardziej za pomocą badania takiego wchodzimy do szpitala badamy badamy poziom kortyzolu, czyli połączył z poziomem stresu badana próbka stolca, żeby zobaczyć ile ta skutkować owych kwasów tłuszczowych, ale za to wszystko przyszła pandemia została nam tylko zostały nam właściwie tylko badania ankietowe, które objęły prawie 500 osób bardzo duża grupa a gdzie ci specjaliści ochrony zdrowia to byli głównie lekarze pielęgniarki odpowiedzieli na bardzo złożona makiety proszę nazywała statku i takie bardzo precyzyjnie pozwala określić zwane wzorce żywienia, czyli to, czego jest najwięcej w diecie tego pacjent ten jednak wygląda jak bardzo tak też za pomocą specjalnych wyliczeń statystyczny, która pomogła pani dr Kruszyńska zespołu pani profesor londyńskiej taca Polish mec skoczy przyleganie do diety śródziemnomorskiej, jeżeli ten Polish Hammer z kolei mniejszy niż 4 to widać, że niestety nie ma tutaj esbecja zbytnio dobrych wzorców żywienia tych od tych osób, które dyżurują, a jeżeli powyżej 4 no to Super, bo zaczyna się taka dbałość o 2 rzeczywiście nasi nasi ci ankietowani specjaliści dzielili się na 2 grupy czeka osoby, które dyżurują osoby, które nie dyżurują pracują tylko w trybie dziennym na wyniki rzeczywiście było uzależnione od tego właśnie czy są te dyżury czy nie niestety dyżurują coraz starsze osoby u nas wyszło, że Rze, że jest taki trend, że oczywiście ci specjaliści szczególnie widać to chirurg bierze niestety czerw kierownik też średnia wieku jest coraz też mamy coraz starszych specjalistów, ale dyżurują osoby jednak młodszy na te dyżury wypychane są osoby osoby młodsze no niestety cały ten wianuszek różnych chorób związanych z pracą zmianową pracę nocą zdaje się, że jest w bardzo cieszę na niestety to badania nasze pokazują, że sposób żywienia jest naprawdę bardzo złe bardzo odbiega od tego wzorca Polish Hammer skoro, czyli poniżej 4 specjaliście rzeczywiście dyżurujący nie dbają o ten sposób żywienia, a badania już wcześniejsze takie badania które, jakby pozwoliły nam w ogóle do tej pracy przystąpi, czyli badania z wcześniejszych, bo my kohorty przede wszystkim lekarzy pielęgniarek żadna dyżurujący pokazywały, że do tych problemy zdrowotne związane właśnie z dyżurami nocnymi są naprawdę bardzo duża to po pierwsze, są takie konserwy w konsekwencji socjologiczne, czyli ci ludzie, którzy dyżurują z racji tego, że schodzę z tego dyżuru wiadomo, że na ten dzień nie bardzo rozbite to bardzo pogarsza się udział takich osób w życiu społecznym też by przez to zmęczenie dyżurem, jakby zmniejsza się możliwość korzystania z różnych form wypoczynku w tym aktywności fizycznej to rozumie samo przez się, ale najważniejsze są konsekwencje zdrowotne myśmy się na nich bardzo skupiły na nie wiadomo już z tym poprzednich prac naprawdę są duże dużo pracy hurtowe, że osoby, które dyżurują bardzo dużo tych osób jedno 21% w Europie wzrosła ilość osób dyżurujących z czego połowa to są pracownicy służb ochrony zdrowia tak czy no rzeczywiście odsetek tych osób rośnie, a konsekwencje zdrowotne takich osób, które dyżurują to są dolegliwości ze strony układu pokarmowego bardzo często w tej grupie notuje się bóle okolicy nadbrzusza zgagę chorobę wrzodową zaburzenia perystaltyki jelit czy zespół metaboliczny potem na drugim miejscu są zaburzenia układu krążenia i tutaj zdecydowanie częściej notuje się nadciśnienie tętnicze czy chorobę wieńcową niektóre typy nowotworu no biedy żerujących pań jednak zwiększone ryzyko nowotworu piersi my oczywiście zaburzenia neuro psychiczne, czyli tam wynikające z takiego ferment permanentnego przemęczenia, ale też stosowania różnych leków tam się więcej notuje zaburzeń nerwicowych zaburzeń depresyjnych ma oczywiście zaburzenia snu to rozumie samo przejście i wzrost ryzyka otyłość mając wszystko by na tapecie postanowiłyśmy sprawdzić jak to bez takiego właśnie ruszył jak to wygląda w systemie opieki i systemie opieki zdrowotnej w Polsce pani profesor tutaj zrobimy delikatną pauzę, zapraszając naszych słuchaczy na skrót informacji Radia TOK FM, żeby notował mnóstwo pytań do pani nie wiem przyznał, że wszystkie zadać, ale to co pani mówi jest przerażające, bo co za tym idzie lekarze ją świadomie bądź też z wynika to z potrzeby skracają swoje życie skracają swoją służbę nam, czyli potencjalnym wobec potencjalnych pacjentów, ale o tym za chwilę, bo tak naprawdę wiele prof. Ewa Stachowska jest z nami, a teraz skrót informacji w informacji Radia TOK FM za nami pani prezes Ewa Stachowska z katedry zakładu żywienia człowieka i meta bolą dziki pomorskiego Uniwersytetu medycznego wciąż jest z nami pani profesor słyszymy się tak oczywiście popełniliśmy właściwie pani popełniła taki wstęp do do tego jak Polacy odżywiają, a co za tym idzie przedstawiciele służby zdrowia także krótko mówiąc medycy nie dbają o siebie, ale nie, dlatego że nie chcą tylko, dlatego że nie sprzyja temu praca, która jest system system pracy, który bez powodu dyżurów no nie prowadzi do stabilnego życia nie dojadają nie dopinają niedosyt jaja ją mało tego no to to wszystko gdzieś się wiedzie na pewną pewną zgubę jeśli chodzi o skuteczność ich pracy, bo o tym też nie powiedzieliśmy człowiek niewyspany i nie dobrze odżywiony co pani profesor wie najlepiej to nieefektywne niezależnie od tego czym się zajmuje pracuje fizycznie intelektualnie oczywiście oczywiście dalej to jest to trochę taka trochę taka praca my ze świadomością ja to Date doktora ani polskie się świetnie publikowanie publikowanym od paru tygodni trend ma bardzo dobrą zdawalność i to jest w ogóle pracę, którą nam przyjęli w ciągu 1,5 tygodnia była recenzji nową widać, że ta praca jest bardzo potrzebna problem nie dotyczy tylko ochrony służby ochrony zdrowia w Polsce tylko prawdopodobnie z problemem uniwersalnym zresztą te badania, na które powoływała, które jak były przyczynkiem do naszej pracowni przyczynę przyczyn przyczynek do naszej pracy była moja rozmowa z profesorem parczewskim zresztą na jego dyżurze potem się przed covidową depresją Paczesny, który jest zakaźny okiem no przecież swoje znalazła się nie może mi o to poprosił, żeby spróbować powiedzieć lekarzom pielęgniarkom co oni mają na to duże dziury brać, żeby to było w ogóle zdrowe i to było niezwykle inspirujące zaczęliśmy przegląd literatury okazało się, że 50 godzin więcej w miesiącu pracy na właśnie na takim dyżurze nocnym prawie czterokrotnie zwiększa ryzyko cukrzycy typu drugiego czy proszę zobaczyć i sama praca zmianowa, czyli praca w nocy, kiedy fizjologicznie zgodnie z zegarem biologicznym powinniśmy wypoczywać nie powinni w ogóle pracować Materna nie powinniśmy jeść natomiast tutaj nie dyskutujemy są takie zawody, które muszą pracować pytanie co wtedy powinno się jeść no, więc to jest drugi krok w naszej pracy będziemy chcieli stworzyć takie my nawet byłyby takie ścieżki, że jedzie taki specjalista na dyżur wjeżdża na stację benzynową jakich może tam do by zrobić, jakie zakupy zrobić, żeby to miało ręce nogi na teraz w tej pracy doktorskiej byśmy chciały pokazać na razie jak wygląda ta nota ta rzeczywistość polskich szpitali, kiedy rzeczywiście po prostu najczęściej niestety to co biorą ze sobą specjaliści, jeżeli są w stanie zjeść zjadają na to są takie rzeczy powiedziałbym niezwykle niezwykle wysoko przetworzone już odszukuje tabelę co tam było to były takie produkty, które szybko można było szybko można było zamówić no niestety o, proszę bardzo, te przekąski, które nam nie prosiliśmy, żeby wymienili, które w, które ze sobą, aby zabierają są w stanie wziąć z decyzji pracy to oczywiście są gotowe danie, które w zamian za zamawianie między 3001000kcal i to niestety są bardzo często frytki jakieś bułki serek hamburgery porcja mięsa w sosie połączy naleśniki kilka ciastek zbożowych, ale też dominowały szczególnie u płci męskiej takie posiłki jedzone właśnie gdzieś w środku nocy, które miały kaloryczność powyżej 1000 kcal były produkty zdecydowanie wysoko przetworzone tutaj bardzo często zamawiam pizzę są zamawiane gotowe całe nocne bary tajskie albo ryż makaron z boczkiem z ziemniakami to to były też dlatego nawet już pani profesor no tak oczywiście na takim bardzo by w fatalnym dwutygodniowym tłuszczu i w ogóle tata ta jest oczywiście bardzo złe opór, ale też równa myśmy ich adresem przepraszam jeszcze mogli od razu rodzi się kolejne pytanie czy to jest Polska rzeczywistość czy uczy udało się w tej pracy też rzucić nowe specyfikę odżywiania się polskiej służby zdrowia pracowników polskiej służby zdrowia i porównać do tego jak nie wiem czy auto na Zachodzie i niewiele się tu niestety różnimy, dlatego że te wzorce żywienia oparty o wysoko przetworzoną żywność i no panie redaktorze co jest czynne w nocy, że liczony zawsze musi jeszcze z coś na ciepło no to zamówi sobie z tego baru, który pracuje pracują oficjalnie pracują pracują takie bary, które oferują fast foody z kolei jesteś także oczywiście powinno się brać i chcę naprawdę chcemy takim poradnik dla dla tych lekarzy stworzyć dla lekarzy, dlaczego oczywiście na i po personelu pielęgniarskiego tego personelu pracuje na dyżurach co można zrobić w domu szybkie dania, które będą zawierały nawet te proporcje składników, żeby to było zdrowe, a jednocześnie nie było takie tuczące i nie obciążałoby tak bardzo nam układu sercowo-naczyniowego to z tego co tutaj zdołaliśmy zebrać to generalnie na tych dyżurach raczej jedzony jest coś co jest w stanie zjeść na szybko, czyli jakieś batoniki cukierki pączki słodycze mnóstwo tego też przynoszą niestety pacjenci i tak w te czekolady wciskają do roku wobec tego to pan pani do pani profesor to od razu dotykamy pewnej rzeczy oczywiście nie chciałbym postawić wyraźną granicę czy innym jest upominek jeśli chodzi o podziękowanie czym innym jest łapówka tutaj wyraźnie stawia bardzo oczywiste nie ma tak no może, że dziś tam zawsze albo sami sobie też kupują to jedno szalenie pani wraca do czego do, czego zmierzam jeśli już chcemy iść do nie wiem medyka dr lekarza pielęgniarza kogoś, kto nam pomógł chciałem podziękować serca to co kosz owoców np. zanieśmy prawda mchy po owoców, kiedy się pamięta pan kiedyś jak ja byłam mała pamiętam, że wciągał Anka wolej alkoholu ani pani resort ja nie będę na ten temat dyskutował gra w sensie tego powołania sędziego w tej komunie były takie zwyczaje naprawdę czy ma miejsce, jakiego pochodzą naprawdę tak była dobrze przyznaje raz daje tak już też jestem taki nad poprawnym w dla potrzeb naszej decyzji znaczna oczywiście tego już od lat na szczęście nie ma teraz wydaje się jest sama jak jestem dzieciom daje kwiaty naprawdę słodyczy gdzieś tam ludziom się wydaje w takiej wersji to będzie coś bardzo fajnego, a tymczasem taki zastrzyk słodyczy niestety jest właśnie wykorzystywany wykorzystywany nad jeziora, a jeżeli rzeczywiście trochę czasu jest moment, żeby zjeść coś na ciepło to rzeczywiście pewne głównie jednak sięgają po takie gotowe, że dlatego to rzeczy są my bary szybkiej obsługi są produkty wysoko przetworzone trochę jest takie zaklęte zaklęte koło, czyli bez edukacji bez stworzenia takiego planu, żeby to było smaczne kanie łatwe do przygotowania jednocześnie zdrowe tutaj nie bronimy w tej sytuacji, bo ożywienie osoby, która pracuje na dyżurach w nocy jest żywienie trochę odbiegającym od tego co się o tym np. proporcji zawartości różnych składników od tego co proponujemy pracownikom dziennym ja w gabinecie też od czasu do czasu na kogoś, kto pracuje w nocy uczył się wtedy, kiedy musi coś zjeść np. mieli ze Szczecina wobec tego tutaj panu pływające osoby takie osoby, które pracują na statkach swoistego no to ta to ta ten będę poszły na stosie musi różnić od takiego posiłku w ciągu dnia, ale trzeba stworzyć takie ramy i trzeba nauczyć ludziom dać szansę, żeby w tym dyżurująca przy szpitalach, żeby po prostu siebie zadbać, bo jeszcze 1 rzeczą, którą CBOS z tego FM Kuba efekt szkód jest taka bardzo dobra ankieta naprawdę świetna zmarnowana na całym świecie my posługujemy pokazuje nam, jaki jest wzorzec żywienia w ciągu ostatniego roku mówi nam gruba ona jak mi się, że byliśmy i od dzisiaj do rock rock rok wcześniej pokazującym ile jemy nabiału ile jemy warzyw to różnica raczej nie ukryje i palimy, jakie leki jak suplement i mając na dużą grupę stację tam dużą grupę tych ankietowanych specjalistów okazało się, że w dłoni nam się 2 wzorce zależności właśnie od od tego czy to są pracownicy, którzy dyżurują czy nie mówimy wszystko pracownika ochrony zdrowia ci pracownicy, którzy dyżurują i z racji właśnie tego, że część życia przypada na pewnie połowa na niegdyś rurowe to jest taki wzorzec mięso tu Łuszcz alkohol, czyli też jak wracają z tego dyżuru takim sposobem odreagowania tego stresu jest lampka wina nic złego oczywiście czy czy piwo, ale jest to wzorzec mało zdrowe, dlatego że zabiera bardzo dużo czerwonego przetworzonego mięsa i sporą ilość tłuszczu i okazuje się, że w stosunku do tych samych specjalistów ochrony zdrowia, którzy nie dyżurują też złożyć jest dużo gorszym od osoby, które nie dyżurują mają, jakby czas wydaje się, że tutaj Masza jest kwestia też no i czasu to ten wzorzec ten przez badaliśmy ile jedzą warzyw grającą owoców ile to może okazuje się, że ten wzorzec też tych specjalistów możemy nazwać wzorcem zbliża zbliżającym się do prozdrowotne używa, dlatego że oni rzeczywiście przeliczyliśmy tempo już mecz skończy przy legalnie do diety typu śródziemnomorskiego różną powyżej 4 do powiedzmy, że szaleństwa nie ma, bo od 4 zaczyna się mówił, że jest poprawny, ale pracownicy zmianowy mieli tylko 3 uczy w żaden sposób nie zbliżyli się do Edo ta takiego wzorca diety śródziemnomorskiej natomiast ci, którzy już pracują nie pracują pracują tylko w trybie dziennym mają więcej czasu i prawdopodobnie też więcej chęci są mniej zmęczeni tą pracą przytłoczeni i rzeczywiście sięgają po po zdrowsze jest zdecydowanie passe droższe rzeczy proszę zobaczyć nawet taka taki prosty parametr jak zawartość tłuszczu w diecie powinno być do 30% tłuszczu wiecie no to żadne dobrze i 3 dzielni i nocy mieli znacznie więcej tłuszczu tłuszcz był schowany u tych pracujących w nocy właśnie w tych wysoko przetworzonych produktach i tam 36% tłuszczu dużo za dużo natomiast o pracowników dzienne już było 34 trochę mniej, ale ta różnica była istotna statystycznie, czyli jest zdrowie jest trochę więcej waży trochę więcej owoców jest ta dieta zdrowsza możemy powiedzieć, że idzie w kierunku diety prozdrowotnej natomiast w momencie, kiedy z tego błędu jeszcze zostaje młyn pracy w nocy już zupełnie nie ma czasu na to, żeby myśleć od rafy zasłuży wie pani profesor jedno to zdiagnozować, a drugie to temu zaradzić i teraz tak szefowie placówek medycznych w jego interesie jest, żeby ich personel był jak najmniej ma ducha nad chirurgów coraz ta tak zostaje i czego zmierzam nawet ci ludzie pewnie nie oczekują, że ktoś ich za darmo będzie żywił też do tego zdrowo żywi ale gdyby opracować kanon dietetyczne dla pracowników służby zdrowia i też każda z placówek nawet nie, przygotowując nie ma na to czasu pewnie środków, ale też nie wiem zamawiają katering partycypując w takich kosztach zdrowy Katherine pewnie utrzymałaby dużo lepszej kondycji swoich pracowników to jest inwestycja na przyszły na Boga tak to ta jak najbardziej tak to jest jednak, że jesteś tym co jest takie stare przysłowie ono rzeczywiście jest prawdziwe, jeżeli wiadomo, że dyżurują osoby młodsze, ale dyżurujący i już, zapalając to, że się by wnieść tylko się pracuje czy no to już nie jest nie jest fizjologiczne, ale jeszcze jednocześnie pracując w stresie jeszcze nie jedząc nie takie rzeczy, które no i są rzeczami o charakterze pro zapalnym na pewno nie działa się prozdrowotnych myślę, że zaszczytem ja się zobowiązała jest to takiej sekcji Towarzystwa rehabilitacyjnego, czyli na zajmujemy się przygotowaniem pacjentów do operacji, ale też jest mnóstwo cudownych naprawdę fantastycznych specjalistów ochrony zdrowia i zobowiązała się prof. prof. Banasiewicz owi, że na przyszły zjazd będzie bardzo przygotuje taki przewodnik w jaki sposób w jaki sposób właśnie mamy mają sieci specjaliści no jak ja co mogą na siebie zrobić będąc natywne na tym dużo, że w takiej wersji optymalnej czy mogę w domu chcę sobie przygotować gotować i wziąć na dyżur pan po prostu odgrzać, ale w takiej wersji, że nie zdążyłem jadę zatrzymuje się nad wystawcy będą benzynowej albo wodę do Żabki nawet w tej ramce można znaleźć wśród tych pozycji naprawdę takie rzeczy, które będą całkiem całkiem okej i spokojnie ten dyżur jesteśmy w stanie przetrwać nie zawalają zdrowia, ale wnioski są naprawdę bardzo przykre, dlatego że tak pracownicy zmianą owi oni nie mają czasu na aktywność fizyczną aktywność fizyczna jest też gorsza w stosunku do pracowników dziennych jedzą więcej suplementów czy przyjmują więcej suplementów pewnie nadzieję, że to im trochę pomoże zdając sobie z tego, że sprawę z tego, że niestety ta te z życia nie jest zbyt dobry, że być może w ten sposób trochę tam sobie do po ma oczywiście to jest taka droga donikąd bo, bo to wysypiać się i prawidłowe jedzenie i aktywność fizyczna, która musi być też częścią takiego dnia po dyżurze to jest to co co trzeba wdrożyć dziękuję pani profesor bardzo za rozmowę ku przestrodze była to rozmowa dobrze, że powstają z tego prace naukowe prof. Ewa Stachowska z katedry i zakładu żywienia człowieka i meta bolą Miki pomorskiego Uniwersytetu medycznego była z nami kłaniam się życia dobry dzień dziękuję bardzo, państwu zapraszam teraz na informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W ZDROWIU

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA