REKLAMA

Smaki jesieni. Propozycje na niedzielny obiad Ewy Wachowicz

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-11-13 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:49 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Ewa Wachowicz - producentka, prezenterka telewizyjna, autorka książek kulinarnych

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo ponownie z nami jest dziś pani Ewa Wachowicz producentka prezenterka telewizyjna, a to także autorka książek dzień dobry pani Ewo, z dzień dobry witam bardzo pięknie ten właściwie to z góry powinien się pokajać, bo zaplanowanie 15 minutowej audycji z panią w roli głównej to to pewien grzech, bo pewnie zabraknie nam czasu by poruszyć wszystkie wątki, zwłaszcza że gości pani na Rozwiń » antenie tego cyklu po raz pierwszy chcielibyśmy rozmawiać dziś o smakach jesieni, a także pani propozycjach na niedzielny obiad czy rzeczywiście pory roku mają w kuchni wielkie znaczenie w Polskiej kuchni ogromne znaczenie, zwłaszcza że nasza kuchnia Polska oparta jest naszym sezonowości w bardzo mocno i to najbardziej widać chyba zupach naszych potrawach, które są częścią obiadu możemy zauważyć w zależności od pory roku jak wygląda to sza zupa o tej porze roku wiadomo, że krok na naszych stołach króluje dynia i w postaci gazów i dodatkach przy rozmaitych nawet ciastach i deserach w natomiast, jeżeli zbliża się już jesień mamy ocenili na kwaśnicę na coś zrobionego na kiszonkę, czyli właśnie ta kwaśnica Żurek, który jest właśnie też na kiszonej mące i to naturalny sposób wchodzimy w to pory już takie właśnie późno jesienny zimowy, a z kolei przychodzi wiosna nocą z te bardzo lekkie zupy jarzynowe na nowych młodych warzywach z króluje, a jak przychodzi lato to zupa owocowa nadzorca chce na tym co jest wsadzie w nim, więc ta sezonowość kuchni naszej polskiej jest widoczna ja jestem absolutnie za tym, żeby sięgać po produkty sezonowe, bo to co jest sezonowe najświeższe za nas najdroższe i najlepszy najlepiej nasz organizm przyswaja to właśnie w danym terenie znanym czasie co jest dostępne mam wrażenie nie, więc się pani ze mną zgodzi, że jeśli chodzi o jesień taką cezurą kulinarną jest 11 listopada, kiedy podaję gęsinę i gdzie się rozpoczynamy od tego momentu wejścia w ten nieco cięższe potrawy gdzie, gdzie już rzeczywiście szukamy także w kuchni produktów dzięki produktów dań, dzięki którym moglibyśmy poczuć się lepiej cieplej w taki to jest właśnie bardzo naturalne, ponieważ ta sezonowość stosowała też do pór roku do temperatury, jaką mamy na zewnątrz ja nigdy nie samochody na gęsinę latem latem lub jest łatki bardzo lekkie potrawy nawet chodnik, ale w tej chwili jak pan zaproponował przed głównym daniem chłodnik to bym się aż wtargnęła, bo mam ochotę jednak na ciepłą rozgrzewającą zupę niech to będzie Krupp ich ana drugie danie gęś na kaczkę jak najbardziej czy nawet karkówka czy inne mięsiwa ja jest jak mięso, ale nie ukrywam, że rzadko sięgam po mięso uważam, że ona właśnie kuchnia powinna być od czasu do czasu nie codziennie jedz natomiast jak przychodzi taka pora roku, kiedy chłodny poranek, kiedy wiem, że nie wiem będę nagrywać będą przebywać na zewnątrz właśnie wniesie może później obiad, gdzie właśnie będzie gęsina i uwaga z przyjemnością zajada skórkę, a jest bardzo dużo tłuszczu i tego uczy się nie moje wręcz przeciwnie mój organizm tego tłuszczyku się domaga Ano właśnie to chyba najlepszy, kiedy ludzie pytają, która dieta jest dla nich najlepsza ta, której domaga się nasz organizm myślę, że jesteś dobra odpowiedź nie ma w zajmuje się pani kulinariami przez długi czas jak pani zdaniem zmieniła nasz się nasza kultura kulinarna czy wiemy o o tym co podajemy na talerzu coraz więcej inaczej czy większą świadomością robimy trzeba by mamy już za sobą okres, kiedy próbowaliśmy implementować wszystko absolutnie wszystko co z co dostrzegliśmy co zasmakowała nam za granicą, bo mam wrażenie, że taki taki okres też też był nie wiem czy on wciąż trwa jechaliśmy do Włoch chcieliśmy mieć nagle wszystko co włoskie oraz jechaliśmy do Hiszpanii chcieliśmy przetopiono w Łaszczowie kupił klei wszystko co serwują sobie Hiszpanie myślę, że te zachwyty smakami ze świata już mamy trochę za sobą lubimy ponieść sięga, ale w tym momencie, kiedy jesteśmy w Hiszpanii to chcę zjeść go stać ją jak jesteśmy w głosie to zajadamy się różnymi makaronami natomiast jednak jak wracam do Polski doceniane nasze rodzime produkty, bo nasze rodzime produkty mają jeszcze smak np. ziemniaki czy marchewka Pietruszka proszę mi wierzyć, że w wielkiej Brytani wygląda jak warzywa, które wymieniło natomiast nisko, bo niczego nie przypomina jak panu zamknęła oczy to by nie rozróżnia co pan jedz i zaczynamy doceniać też właśnie tą sezonowość nasz wracamy do takich dobrych naszych tradycji, ale nie zmienia faktu, że przywozimy sobie czasem też ten etyczny dobry parmezan Włoch jako pamiątkę kulinarną, ale ten parmezan np. korzystamy w naszej zupie królowej czy dodamy to po prostu do innej z naszych zapiekanek czy do jakiejś innej potrawy jak najbardziej, więc takie tendencje teraz widzę, bo nas wczoraj bon przyjaciół na urodzinach mojej koleżanki i było właśnie na ten temat dyskusja jak bardzo zmieniły się gusta kulinarne jak zwraca się z powrotem do tego co nasze czy ma pani pretensje, chociaż nie muszą pretensje mówi o kłopotach raczej w pogodnym nastroju prowadzimy rozmowy, ale chodzi o to, żeby w Polsce powstało mnóstwo programów kulinarnych mamy mnóstwo autorów książek kulinarnych ludzi, którzy wypowiadają się tutaj jako eksperci w rozmaitych sprawach, ale są tacy samozwańczy troszkę znawcy i właściwie też pogubiliśmy się kogo powinniśmy słuchać, kto jest naszym guru kulinarnym tak próbuje retrospektywnie spojrzeć też na naszą kuchnię to zmienił zmienił się świat zmienił się internet dostępność do różnych informacji, które są dobre niedobre teraz tak naprawdę trzeba mieć większą wiedzę, żeby zrobić w trawie wolną elekcję co do wiedzy kogoś, kto nam przedstawia różne nowinki i trzeba samemu troszeczkę próbować szukać, ale tak czy inaczej ta obfitość tych blogerów kulinarnych czy obfitość różnych programów podcastów z kuchnią związanych uważam, że mimo wszystko, że jest sporo fałszywych informacji to przyczynia się do powiększania jednak świadomości takiej żywieniowej czy w ogóle inspiruje nas do tego, żeby szukać i gotować dla mnie, jeżeli nawet jest tam nie do końca coś prawidłowy sposób przekazane jakiejś mierze rajców, jakim silniku, ale jeżeli kogoś zainspiruje, żeby zrobił sobie coś w kuchni przygotował sobie właz sam posiłek, a nie do sklepu kupony, czyli gotowego, które nie wiadomo za to na półkach leżało to zawsze to jest wartość dodana rośnie wartość to to ostatnia została pani widzi nasi słuchacze też słyszą właściwie to, że nie dotknęliśmy sprawy co zapowiedziałem na początku naszego programu już poruszyliśmy kilka istotnych tematów 15 minut to zbyt mało, ale przejdźmy teraz do do pani postrzegania jeśli niebo, bo też są poszczególne dania bądź też produkty, które wychodzą spod pani ręki są dość charakterystyczne przyrządzone na sposób Ewy Wachowicz natomiast też mający no swoją swoje miejsce w historii polskiej kuchni np. kapusta kiszona taka ja nawet niedawno w moim programie gotuje pokazywała jak samodzielnie można kisić kapustę, bo to jest bardzo proste można robić małych członkach Glinianek na łukach można nawet zrobić w takiej litrowy słoikach wystarczy tylko tak naprawdę chcieć, bo składniki są 1 albo i 2 można robić tego kiszona kapusta trochę soli albo kiszona kapusta marchewka i trochę soli albo kiszona kapusta jabłko całości trochę soli to już takie różne tam domowe mojej osoby z domu rodzinnego, ale niesamowicie proste naturalnie zachęcam zawsze gdziekolwiek mogę gdziekolwiek jestem zachęcam do tego, żebyśmy jedli kiszonki kiszonki nie tylko są obecne w naszej kuchni polskiej, bo Japonia 100 i sosem sojowym, który właśnie coś jest na piszące tak bardzo modne kim Cis Korei Południowej to przecież też jest kiszonka, więc się bardzo cieszę, że teraz Polacy robią im sprzyjać kolej może zawiesić naszą pot kapustę to po naszymu dużo prostsze niż kiszenie robienie Chińczycy ale jakby co nie jest istotne ważne po, żeby sięgać po kiszonki, bo to jest samo zdrowie uzupełniane cenne probiotyki probiotyki to zdrowe jelita Azję i pochodzi w ogóle nasza odporność, więc zachęcam do tego, że właśnie o tej porze roku właśnie sięgać po kiszonki kisić co tylko się da jest taki fajny pomysł można znaleźć na mojej stronie na taką piszą, gdzie warstwowo układa się różne warzywa właśnie teraz te, które są najsmaczniejsze od marchewki kapustę ogórki przez Mac kalafiora selera i już nawet ta fasolkę szparagową różne różne warzywa, które właśnie zalega jeszcze lekką solanką zostawia na tydzień i to jest fantastyczne właśnie później dodatek do obiadów postaci różnych kiszonek nasze no dobrze nie nie ma naszego programu bez gościa, który nie zdradzi swojego przepisu swoje receptury bądź też pomysłu na niedzielny obiad idący za tytułem naszego programu ma pani na podorędziu coś co co może pani naszym słuchaczom przedstawić, ale jednocześnie będzie na tyle łatwe do przygotowania, że nie będziemy musieli czekać do poniedziałku by zakreślić całą listę produktów w, a no jesteśmy takim okresie, że aż chciałoby się mówić o gęsinie przede wszystkim do UE no i okres właśnie dnia niepodległości ten taki Świętego Marcina gęsina no ale po gęsinę nie wiem każdy gęsina ma nas w zamrażalniku schowaną, więc można po prostu po coś bardziej takiego prostego co myślę, że w każdym domu jest, ponieważ jesteśmy też potem takim okresie kolei nowy i bardziej jestem za dniem wszystkich świętych, ale jedynie uwielbiam i różne dynie Unia c na tarasie ogrodzie są, więc ja się też wielu domach dynia jest ja proponowałbym, żeby zrobić najprościej rzecz na świecie, czyli zupę dniową, ale pieczonej dyni, jeżeli nie robiliście takiej zupy na dynię upieczone w piekarniku to spróbujcie, bo to zupełnie inna jakość, jeżeli chodzi o zupę z takiej pieczonej dyni można też zrobić to ten ma robić, bo do chleba, dodając troszkę ostrej papryki oliwy pietruszki czosnku cebulki, więc jak ma już upieczemy sądy nie to można ją na różne sposoby wykorzystać, a może właśnie podpowiem jeszcze coś innego o układy nie ma jest taka powszechna, ale już sobie upieczemy Londynie to może zróbmy sobie coś rodzaju naszego pod pomnik polskiego czy włoskiej lokacji, czyli ciasto chlebowe bardzo proste, bo tylko są potrzebne drożdże dodaj i mąka i na takim klepisku ułóżmy właśnie upieczoną dynię może jeszcze między tą niski przykryje to z serem mozzarella albo jakimkolwiek serem, które nam dziś w lodówce zalega nie mamy go by o suchy nie wiemy, gdzie go zużyć to służymy i wieczność nawet możemy sobie zrobić to z treścią com jak mamy teraz taki długi weekend mamy za sobą nie zmierza zmierza ku końcowi na pewno mamy czerwca pieczywo, a może po prostu posmarować oliwą czosnkiem na to łożyć właśnie taką upieczoną dynię przykryć serem Zapiec wiecu no to to jest dobry pomysł panie intuicja podpowiada mi też nawet mam w swojej biblioteczce jedną z pani książek, że nie wyobraża sobie pani niedzielnego obiadu bez bez deseru i nawet niech to będzie z pozoru nie zdrowe ciasto, a czemu od razu niezdrowe, bo wszyscy rozważają, więc co słodkie usłużnie zdrowy to nieprawda prowokująca Wda nieprawda ja na ten weekend szykują też szarlotkę z bardzo dużej ilości jabłek ja nie dodaje grama cukru na tych Jagna ciasto złożyłam też 2 albo 3kg, bo kluczem dla mnie było, żeby było dużo jabłek, więc ruch na deser albo jabłka albo gruszki albo śliwki zapieczone pod puchem miastem nie trzeba się robić wystarczy na patelni na odrobinie masła przesmażyć owoce z można dodać cukier, ale można dodać ksylitol albo ery Troll nie zrobić szybciutko kruszynka, czyli to proporcjach 11 masło mąka cukier i w takiej ilości cukru traw nie bójmy się, bo nie źle wszędzie musi być harmonia, jakby zaklinanie wszystkiego 1 stronę natomiast, jeżeli będzie mieć fajny zdrowy obiad i na końcu zjemy deser to ten test na samym końcu naprawdę nie zrobił nam takiej krzywdy, gdybyśmy od tego deseru zaczynali obiad to byłoby może trochę nie do końca dobrze, ale jeżeli na takim dość lekki deser z pieczonymi owocami to kosiarką zwiększymy obiad to myślę, że nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza że, korzystając z pięknej pogody można jeszcze pójść na spacer panie co przed panią jeśli chodzi o projekty związane z kulinariami programy książki prelekcję wystąpienia, gdyby pani zechciała powiedzieć nie ukrywam, że jak tylko mogę czasowo przez NATO poza pozwala to spotykam się w bibliotekach bardzo często na takich prelekcjach kulinarnych związanych z odżywianiem zdrowym odżywianiem jak gdyby takim patrzeniem na to co jemy przyjazny sposób rośnie, żeby sięgać po co regionalne po co co na związane z porą roku i temperaturą na zewnątrz, żeby służyło naszemu zdrowiu już cały czas jeszcze nagrywam moje programy kulinarne Ewa gotuje, które do końca roku jeszcze są premierowo na antenie Polsatu Najwyższego co jestem w trakcie przygotowania w tej chwili Buka także mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie moja nowa książka kulinarna, ale tym razem w formie elektronicznej to przed spodziewa się pani rewolucji polskiej kuchni w najlepsze najbliższe lata i jeśli tak to, jakiego powodu ja myślę, że będzie bardziej ewolucja w stronę powrotu do rodzimych produktów docenienia tego co nasi rolnicy świadomi rolnicy na naszych polach hodują uprawiają nasz byśmy po prostu dobry sposób odżywiali, bo Polska jest pięknym krajem my tutaj mamy naprawdę wszystko co potrzebujemy, jeżeli mądry sposób będziemy go zagospodarować i korzystać właśnie z tego co nasi rolnicy kupować od lokalnych dostawców to wszystko im być zdrowsi i rolnicy będą mieli zbyt na swoje produkty, więc myślę, że tą stronę czeka rewolucja taka moda na regionalne produkty od lokalnych dostawców myślę, że NATO już w tej chwili zaczyna być moda liczy, że tam gości, a w przyszłym roku bardzo pięknie rozwinie Ewa Wachowicz producentka prezydent prezenterka telewizyjna także autorka książek guru kulinarne w naszym kraju była naszym gościem dziękuję pani była prawdziwą przyjemność rozmawiać po dziękuję bardzo, pięknej niedzieli naszych słuchaczy zapraszamy teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką! Dobrego słuchania w 2023!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA